Kihúzza magát, megcsillantja legsármosabb színpadi mosolyát és elegánsan meghajol a nő felé, ahogy Olivia sztárnak titulálja őt. Tiltakozni nem fog a cím ellen, elvégre nem kis teljesítmény van a háta mögött, mely feljogosítja őt ennek használatára, bár Jacob ekképpen sosem mutatkozna be. Mondhatni szinte mindent elért 42 évesen, emiatt is bukkan fel benne a gondolat időnként, hogy innentől csak lefelé vezet már az út, bár azzal a férfi főszereplőnek járó Tony-val még mindig lóg neki az Akadémia. Szóval célja éppenséggel még van, de a válása akkor is rossz ómen… egyszerűen rossz… nem mintha alapvetően babonás lenne, de… talán egy kicsit mégis, ha a színházról van szó. Ostobaság, de a színészek legtöbbje igenis babonás a szíve mélyén. Jacob úgyszintén elneveti magát, de nem szakítja félbe a nő mondandóját. Azért ez a sztárság nem egyenlő a Hollywood-i őrülettel, a rajongótábor kicsit más összetételű, más habitusú, bár tény, hogy sok fiatalt is bevonz a nézőtérre egyre több darab, meg úgy egyébként maga a szakma is. Egekre, semmit sem változott ez a lány! – fut át rajta a gondolat. Ez persze csak részint igaz, hiszen nem egy 6-8 éves fruska áll előtte, hanem egy felnőtt – esélyesen – komoly nő. – Talán azért, mert mindig is szerettél csivitelni – szúrja közbe a vallomás beismerése után, majd végignéz még egyszer Olivián. Látja a mosolyt az arcán és kellemes, elfeledettnek hitt emlékeket hoz a felszínre a tudatában. Pedig a megismerkedésükkor mennyire bosszantotta, hogy a szülei odalökték az akkor 6 éves kislány mellé, hogy játszanak szépen, míg ők komoly dolgokról beszélgetnek. Jacob mégiscsak nagykomoly tízéves volt akkoriban! De ahogy lenni szokott gyorsan beletörődött a sorsába, hiszen nyaranta heteket kellett együtt tölteniük mindenféle egyéb gyerektársaság nélkül, egészen addig, míg a húga el nem érte a hároméves kort, így időről-időre rá is vigyázniuk kellett. – Jobb biztosra menni – már ami a nevet illeti. – Apám nem engedte volna, hogy más pályát válasszak – ugyanakkor amennyire emlékszik Oliviát nem vonzotta a showbiznisz, rémlik neki az is, hogy a jog érdekelte a lányt. Ezt nem is magától az éritettől tudta, hanem az apáik közötti telefonbeszélgetésből, melynek néha akarva-akaratlan a fültanúja volt. – Semmi baj, én is kereshettelek volna. Egyébként sem emlékszem hány éve találkoztunk utoljára, 25 is megvan… semmit sem változtál, vagy kevesebbet, mint én. Jól nézel ki. Egyelőre többet nem mond. A 25 évben sem biztos, csak abban, hogy már kamaszkorba léptek mindketten. Nem is érti, hogy miért nem tartották a kapcsolatot, miközben a szüleik barátsága hellyel-közzel stabil maradt.
All the world’s a stage, And all the men and women merely players; They have their exits and their entrances; And one man in his time plays many parts, His acts being seven ages.
Most volt a szülinapom, és egy barátnőm színházjegyekkel lepett meg. Mondjuk sokkal jobban örültem volna neki, ha nem úgy adja át, hogy "most vagy utoljára a 30-as táborban, élvezd ki, és mivel tudom, úgysem tudsz kivel menni, felajánlom a társaságomat, boldog szülinapot"... Aucs. Ez duplán sértette az önérzetemet, bár... mindkét dologban igaza van, de akkor is, ha már a barátnőm, viselkedjen is úgy. Ennyit elvárhatok, ugye? Ugye?! Már ezerrel készülök is a színházba, azt beszéltük meg Camivel, hogy a bejáratnál találkozunk. Csak ne késsek el...
Már szinte mindenki bent van, én meg 10 perccel a kezdés előtt még Camit várom. Megőrülök. Még jó, hogy nálam van a jegyem. Rezeg a mobilom, ugye nem az van, amire gondolok? De, SMS-ben jelzi, hogy nem fog ideérni, de nekem jó szórakozást. Jó, mindegy, nem húzom fel magam. A mi kis városunk című filmet volt szerencsém látni, kifejezetten tetszett is, biztos nem a színdarab fog csalódást okozni. Maximum a tény, hogy egyedül színházba menni vérciki. Ahogy beülök, természetesen az első sor közepére szól a jegyem, hova máshova, szinte le sem teszem a hátsómat, már gördül is fel a függöny. Legalább nem előadás közben kell belibbennem a helyemre... akkor tuti lapos kúszásban mentem volna el odáig, remélve, hogy kaméleonként tudok színt változtatni, ezáltal beolvadva a környezetbe, nehogy bárki azt gondolja, szándékosan voltam bunkó és késtem el. Alapvetően nem nagyon izgat, ki mit gondol rólam, de ha a kultúra alapszabályai ellen vétenék, ezer örömmel süllyednék el szégyenemben. Már az első pillanatban ismerősnek találom a főszereplőt... Az első felvonás szünetében robogok is kifelé megnézni, kik játsszák a darabot, és amint meglátom a nevet, önkéntelenül is felnevetek, így a körülöttem lézengők tekintete finoman fogalmazva is elborul, bizonyára azon rökönyödtek meg, hogy "egy ilyen dilist" beengedtek a művelt emberek közé. Izgatottan ültem be aztán a második, majd pedig a harmadik felvonásra is, aztán mintha a lábam vitt volna, robogtam a művészbejáró felé lelkesen, hogy újra láthatom gyerekkori barátomat. Ezer éve nem találkoztam vele, szerintem meg sem fog ismerni. Egy kisebb tumultus várakozik hátul, én viszont nem sietek sehova, hagyom, hogy az ott lézengők száma csökkenjen. Már épp indulnék meg felé, amikor észlelem, hogy egyre közeledik. Oké, azt hiszem, mégiscsak tudja, ki vagyok... még ennyi év után is. Ez hihetetlen. Ráadásul becenéven szólít. Livie-nek már hosszú évek óta nem hívott senki... sőt nem tudom, rajta kívül becézett-e így bárki. Mindenesetre jó érzés. Főleg ezek után, hogy Cami így felültetett, pláne az ajándékátadós szövege után. Az még mindig fáj. - Jake, wow! A nagy Broadway-sztár megismer ennyi év után. Mindjárt elpirulok. Már most érzem, hogy az a pár rajongó, aki még itt van, szúrós szemekkel méregetnek engem. - Elnevetem magam már annak puszta gondolatától, hogy féltékeny színház-őrült tinik kis csoportja azon morfondírozik, ki ez a "középkorú némber", aki jó kedélyűen cseveg az ő imádatuknak alanyával. - Egyébként rögtön megismertelek ám, bár kellett a neved elolvasása a napi szereposztástáblán, hogy biztosra menjek. Na jó, ez gáz... fogalmam sincs, ezt most miért vallottam be, ne haragudj. Mentségemre szóljon nem nagyon van időm színházba járni, ezért sem tudtam, hogy a Broadway-n játszol. Ha tudom, előbb is eljövök megnézni a gyerekkori játszótársamat. - Levakarhatatlan a mosoly az arcomról. Végre úgy érzem, nem veszett kárba ez a nap, és még az is jól sült el, hogy Cami nem jött el, és nem lóg most a nyakamon. Tényleg lehet abban valami, hogy minden okkal történik.
Az előadás zökkenőmentesen zajlott, Thornton Wilder A mi kis városunk című darabja szavatolja önmagában a sikert – egyszerűen rettenetesen tehetségtelennek kell lenni ahhoz, hogy a társaság elbassza. A közönség óriási tapsviharral fogadta, s a darab végén a szereplőknek vagy 20 percig kellett hajlongani a színpadon a folyamatos visszatapsolás miatt. Jacob mégis elnyúzott arccal mossa le magáról a színpadi sminket az öltözőben, s bámulja vagy öt percig a tükörképét, mielőtt visszavedlik civil ruhájába. A gondolatai még mindig a nemrég lezajlott válása körül forognak, egyszerűen nem tud örülni sem a sikernek, sem a producer ismerősök két felvonás közötti megkeresésének, miszerint szeretnék, ha játszana a következő darabjuk, aminek már most nem emlékszik a címére. Azt mégsem engedheti meg magának, hogy látszódjon rajta a levertség. A per végülis győzedelmesen zárult, már amennyire lehetett, egyedül Maayan hordta el őt mindenféle szemétládának és persze tulajdon anyja lesajnáló megjegyzése még mindig a fülében csengett. Bár Susantől több bajtársiasságot várt volna, részint igazat adott az ex-nejének, de Jacobnak akkor is fájt a dolog. Egy csaknem 20 éve tartó kapcsolatot nem így kellett volna lezárni… egyáltalán le se kellett volna zárni, hiszen neki ez valóban kényelmes volt, és a válás után már semmi sem lesz ugyanolyan. Illetve a kurvaéletbe is, Maayannak is kényelmes volt! Ők ketten sem lesznek már ugyanolyanok. A művészbejárón kilépve egy kisebb tömeg fogadja, na meg a novemberi hideg. Indokol a kabát és a sál az öltöny fölött. A fontosabb szerepeket játszó kollégák már osztogatják az aláírásokat, fogadják a virágcsokrokat az idősebbektől és vállalkoznak közös szelfiekre a szinte minden korosztályból kikerülő színházrajongótól. Ezeket a köröket Jacob sem kerülheti meg, pláne, ha át akart jutni a tömegen, s vagy negyed óra múlva már a járda szélén áll; mindig is megvolt a tehetsége ahhoz, hogyan váltson minden hozzá lépővel pár szót és már lépjen is tovább, s ebben a közös okostelefonos fotókészítés is segítségére van, mintha csak neki akarták volna kitalálni a szelfit. Megszemléli a három vékonyka csokrot, melyeket a kezébe nyomtak, s a következő pillanatban a hóna alá csapva őket a kabátja belső zsebéből előhalássza a cigijét és az öngyújtóját. A cigi már a szájában van – ugyan még gyújtatlan – mikor megpillant egy ismerős arcot a jelenlévők közül. Nehéz meghatározni, hogy a nő is a tömegben volt, vagy csak most érkezett, mert az emberek ekkorra már kezdenek szétszéledni. Az egyik kolléga Jacob vállát megveregeti, ahogy elhalad mellette, rákérdez, hogy megy-e velük a törzshelyükre ünnepelni – mégiscsak utolsó előadás volt – de a férfi nemet int a fejével, csak egy ígéretet tesz felé, hogy majd ott találkoznak… Lábai önkéntelenül indulnak el az ismerős felé, s addigra már az agya is összerakja ki a csaj, bár furcsa látni copfok és fogszabályzó nélkül… bár a fogszabályzó lehet nem ő volt… lehet a copf sem, de az arcra és a névre határozottan emlékszik, ahogy a gyerekkorban együtt töltött közös nyarakra is Hamptonsban vagy éppen LA-ben a nő szülei nyaralójában. Ahhoz képest mindketten alaposan… hát… felnőttek. – Livie? – böki ki a nevet, miután a cigit kiveszi a szájából, a köszönés egyelőre várat magára.