Nagyon nem tudom, hogy is kerültem bele ebbe a helyzetbe? A nő egy sráccal táncolt,s majdnem megütöttek engem. A férfi kipörgött a helyéről, s én meg kaptam hirtelenjében karjaimba egy szépséget. Mármint azért ha már tánchelyen vagyunk, akkor a jól berögzült tncfogással állítottam meg. Az meg nem véletlen nálam, hogy egyszerűen a helyzet miatt elindultam, s sok kihagyás után elkezdtem vezetni a partnerem oda, ahol több helyünk van. Igen, érzem magamon a kezdésnél, hogy nem olajozottan csinálom a táncot, nem állandó. Tudom jól, hogy mikor rendszeresen táncoltam, akkor olyan volt mint egy közepes sebességű folyam, szépen egyenletes. De az idő elteltével, ahogy a mozdulatokat csinálom, s testem is felveszi a munkát, úgy megszűnik az akadozás. Úgy minden boom, beugrik hirtelen. Jól érzéklhető, hogy igazán felforrósodik a mozdulatainktól a levegő, hiszen én vérbeli Mexikói vagyok, s olyan is a stílusom. Az arcomon szintén látható a változás mértéke, mert most már átengedve magam a jónak, mosolygok rá partneremre. Érintéseim nem tólakodóak, sem pedig tiszteletlenek. Mindig is ügyeltem, hogy ne lépjek át egy határt, mert ki tudja, hogy másiknak van-e pasija vagy sem. Jobb elkerülni a balhékat, mint belekerülni. Természetesen érzékelem táncpartnerem jelzéseit, úgy egyáltalán nem akarom őt ledominálni, így simán váltok, ha akarja. Egy idő után megszokom, hogy mit nem szeretne, vagy mi az ami kedvére való. Ám nem tarthat örökké duonk tánca, mert a fáradtság jelentkezik nálam. Kérem tehát tőle, hogy pihenjünk meg. - Köszönöm, igazán rendes vagy - visszamosolygok azért, mert alapból is ezt hozta ki belőlem a táncunk.Mikr megemlíti nekem, hogy régen jött le a tánctérről, akkor bólintok egyet. - Már akkor is táncoltál, mikor én megérkeztem. Táncod magával ragadó, mármint figyelemre méltó. - én legalábbis kiszúrtam egyből őt a többi közül. Azonban a helyzet tovább alakul közöttünk, mert ő szintén elmondja a saját véleményét rólam. Ritka pillanatok egyike, meg hát a legtöbb amerikai nő nem ismeri latin táncot, s annak igazi jóságát. - Áhh köszönöm, azt hiszem mázlisnak érezhetem magam, hogy eljöttem táncolni és rögtön egy ilyen kedves táncpartnerrel gazdagodtam. Ráadásul a találkozásunk is nem mindennapi, a karjaimba estél - nevetem el magam, de nem sokáig teszem, mert kapok egy kérdést. - Jól sejted, Én Mexikói vagyok. Ott nőttem fel, mint autószerelő.és sokat, nagyon sokat jártam táncolni kisebb koromban. Utána meg csupán extra mozgásként. Nem olyan régen kaptam lehetőséget ide az Államokba, s most az első alkalom, hogy újra szeretnék járni táncolni. Hiányzik az életemből, s teljesen kikapcsol. - fújom ki a levegőt, hiszen most az életem bonyolulttá vált, mármint Cora miatt. - És veled mi a helyzet? - rájövök, hogy nem mutatkoztam még be. - Az én nevem különben Arsenio Becerra, de hívj csak bátran Arsinak - s a tánc miatti hangulat miatt, adok két mosolygós puszit mindkét arcára, meg egy baráti ölelést.
A tánc nálam már ösztön. Nem kell gondolkoznom a lépéseken, és már nagyon-nagyon régóta túl vagyok azon, hogy azon izguljak: vajon ezt akarta vezetni a srác? Ha igen, ha nem, Én ezt vettem le, így ez van. Lehet valahol ez önzőségnek hat, de itt az egyetlen kommunikációs eszköz a vezetés. Mint az autónál. Az autó pont azt csinálja, amire a kezed és lábad utasítja, és nem azt, amire te gondoltál. A férfi a kezével, karjával, lábával, a testével irányít. Én már megtanultam ezeket a mozdulatokat értelmezni, lekövetni, de nem olvasok a srác gondolataiban. Jó, normál esetben bele szoktam látni az emberekbe, de nem táncon. Ott nem akarok. Ott elég a zene és a mozdulatok. Ha a partner lendületesen vezet, akkor lendületesen táncolok, bár van, amire azért figyelek, mint, hogy ha a srác hátrál, és én látom, hogy akadály van mögötte, akkor blokkolom a további lépéseket, és remélhetően veszi az infót. Vagy, ha hatra lendít, és nekem automatikusan jön, hogy a karommal is hátra nyúlok díszítés gyanánt, azért mielőtt ész nélkül kicsapom a karomat, előbb a fejemet fordítom, hogy lássam, kiütök-e valakit vagy sem. Rém ijesztő, és néha fájdalmas is tud lenni, ha valaki az orrod előtt lendíti fel a kezét, esetleg meg is üt véletlenül, mert nem figyel. De azzal most nem tudok sok mindent kezdeni, hogy sokan vagyunk, és kiszorultunk a parkett szélére, és az ott lévőknek is figyelni kell a táncoló párokra. A srác, akivel táncolok, kicsit fura szinten van, mert érzem rajta, hogy érzi a ritmust, egész jól vezet, viszont vannak hiányosságai. Valahogy nem tanulta meg, hogy milyen egészen kicsi helyen táncolni, így a mozdulatai nagyobbak, mint azt most a helyzet engedi. Én próbálok korrigálni, de a zene viszonylag gyors, így nagy a lendület, amit csak akkor tudnék teljesen kontrollálni, ha átvenném az irányítást, amit nem akarok. Vagy legalább is eddig nem akartam. Amikor viszont már majdnem másodjára kaszáljuk el ugyan azt a férfit… nos, igyekszek visszább fogni a partneremet. - Bocs! - kérek én elnézést a másodiknál az idegentől, mert már nekem kínos, és szándékosan nem úgy reagálom le a következőnek vezettt elemet, ahogy kellene. Talán ez okozta, hogy a partnerem rosszul lépett, és elengedett egy kiforgatásnál, én pedig annak a srácnak a „karjaiban” találom magam, akit majdnem többször is megütöttünk. Az előző srác pedig jelzi, hogy köszöni, de neki elég volt. Főleg, hogy váltott is a zene, bár annyira most nem volt feltűnő, mert elég szépen összemixelte a DJ az előzővel. Nagyon régen táncolok, és most már kistanárnénit is játszok az órákon, így nem szokott nagyon gondot okozni, ha kezdővel kell táncolnom, csak olyankor tudatosítom magamban, hogy legyek türelmes. Most viszont kicsit összezavarodtam, mert az új partnerem láthatóan latin-amerikai, és nekem még nem sikerült olyannal összefutnom, aki nem tud táncolni. Biztos van, de nekünk általában a vérünkben van. De egy idő után vannak olyan megmozdulásai, amit csak a haladóktól szoktam tapasztalni, mint, hogy „hallja a zenét”. Előre érzékeli a zene váltásait, a kiállásokat, amit sok idő megszokni, és olyan elemeket is vezet, amit sok idő megtanulni, mert nem az alapmozdulatokhoz tartozik. A második-harmadik táncnál viszont rájövök, hogy bizonyára csak régen táncolt, mert utána nagyon profin mozdulunk együtt pedig még sosem táncoltunk együtt. Nagyon profin táncol ő is, és elképesztően könnyű követni bármilyen stílus is csendüljön fel. Nem kell semmire figyelnem azon túl, amit egyébként is figyelek tánc közben egy ilyen zsúfolt helyen. A blokkolásaimat, amit a balommal csinálok a hátán/vállán, ha nem javasolt, hogy hátrébb lépjen, azonnal lereagálja, és mást vezet, nem akarja az eredeti elképzelését beleerőltetni a helyzetbe, mint néha az előző. - Rendben, nem gond - mosolygok az előttem álló táncosra kedvesen, amikor pihenőt kér. - Igazából lehet, nekem sem ártana egy kis pihenő - gondolok bele, mert elég régen nem jöttem le a tánctérről. - Én köszönöm! És a bókot is, de nem kell szerénykedned, mert nagyon jó táncos vagy - ismerem el a dolgot. - Az elején kicsit érződött, hogy régen táncoltál, de utána elő jött minden - osztom meg vele, hogy én észrevettem, kár tagadnia vagy szerénykednie. - Jól sejtem, hogy nem itt születtél… nevelkedtél az Államokban? - kérdezek rá a dologra, mert én még ezt is ki szoktam szúrni. Hogy ez után elárulja-e, hogy honnan származik, vagy csak a kérdésemre válaszol, azt rábízom. Nem kutakodni akarok a múltjában, csak az érdekel, hogy még mindig ki tudom-e szúrni a tánc alapján a származási helyet.
De unalmas az élet, s van, hogy mikor hiányoznak bizonyos dolgok az életedből. A zene a mindenem, azonban utána a tánc foglal érmés helyet a szívemben. Szóval jó lenne egy hely, ahol fel tudnám frissíteni a gyerekkorom tánctudását, ahol nem néznének ki. Be vagyok rozsdásodva, s azokat a mozdulatokat fiatalon természetesnek vettem, de most...mi van a mosttal? A francba is! Nézzünk körbe! Ott az internet, s ott majd találok helyet. Mivel nem vagyok túlságosan nagy internet betyár, sosem kötött le túlságosan a technológia, így az első pár találat után döntök Queens-nél. Ott még sosem voltam, meg hát ahol élek jelenleg az a környék sokkal szebb lehet. Mikor meglátom az óra árát, akkor rögtön homlok ráncolva nézek az egészre? Minőségi idő lenne? Ezért az árért? Nem szégyenlős az illető. Jól van, jól van Arsi, néha egy-egy alkalom belefér az életedbe, így beszélem rám magamat arra, hogy legalább elmenjek oda. Könnyű és laza öltözetet választok, nem éppen táncöltözet, hiszen egy melegítő nadrág és egy ujjatlan pólót húzok magamra, az össze többi mással együtt, ami nem látható. Cipő tekintetében egy kopott tánccipőt húzok fel, amit még apámtól örököltem. Gyakran veszem elő, hogy karban tartsam, s ne menjen tönkre. Zsebre vágom a szükséges dolgokat, majd a végignézett utazási lehetőséget figyelembe véve elmegyek a helyre. Ott meglepetésemre, valami zárt körű rendezvény van, s némi kérdezősködés után kiderül, hogy más helyen van megtartva. Ohh hogy a jó édes francba! Szóval mehetek tovább. Ezt nem szeretem. Újabb idő eltelik míg megérkezek arra helyre. Rögtön feltűnnek nekem a táncolók, ahogy belépek a terembe. Szemem és elmém rögtön depresszióssá válik, hogy noh ezt hagyjuk én már így nem tudok táncolni, ahogy ők. Azért beljebb megyek, s csak akkor pillantom meg a mini bűnbarlangot. Kis hamis kártya, kis plusz nyerés belefér. Elindulok feléjük, minden jónak tűnik, míg egyszer csak azt veszem észre, hogy egy bájos nő, meg társa éppenséggel elég jól láthatóan közelebb vannak, mint kellene. ~ Mi a franc? ~ elsőre nem törődök, de a másodiknál, már nekem kell vigyázni, hogy el ne kapjanak engem. - Héhé! – szólok oda, de már a következőnél az történik, hogy távolabb lépek. S nem is tudom miért, de a nő partnere annyira zavarba esik hirtelen, hogy hibázik, én meg nem tudom miért, de a táncpartnerét csípem meg. No nem fizikálisan, de én állok a helyére konkrétan. Érzem az első mozdulataimnál, hogy nincs összhangba a tánccal. Suta mozdulatok, nem merek, pedig ez a nő profi! Érzem a mozdulatain, s hát csoda, hogy ott helyben fel nem képel. De a régi dolgok kezdenek újra begyűrűzni hozzám. Tíz perc után faszomat sem érdekli mennyire béna vagyok, hanem ösztönből tolom. Fel sem tűnik, hogy ráhangolódok a társamra, s azok a suta mozdulatok megférfiasodnak, s a hibák megszűnnek. Összhangba kerülök a zenével és partneremmel, akihez még egy szót sem szóltam. Van benne valami izgató, hogy nem rontjuk el beszéddel. Kettőnk közötti mozdulatok beszélnek egymással, úgy ahogy a test mozgása. Repül az idő, s mikor kissé érzem, hogy fáradt vagyok, akkor rontom el az egészet szöveggel. - Már megbocsáss, de pihenésre lenne szükségem. – nagyot sóhajtok, ott a nő előtt, remélve abban, hogy nem fog rögtön megsértődni. - Köszönöm a táncot, iga..igazán bámulatos tehetség vagy. Én csak egy kis kezdő vagyok hozzád képest. – tagadom le, hogy simán egy erős haladó szintet képviselek. S a helyzet az, hogy nagyon régen nem táncoltam.
A tánc számomra egy olyan dolog, amiről képtelen vagyok lemondani. Puerto Ricoban nevelkedtem, ahol ez még a férfiak számára sem idegen vagy fura, hanem teljesen természetes dolog. Az élet része, és mindenki élvezettel űzi. Számomra pedig egy olyan dolog, ami kikapcsol, és mindenről eltereli a figyelmemet. Bármi jár előtte az agyamban, bármi nyugtalanít, legyen az a napi munka, vagy akár a múltam árnyai, tánc közben eszembe sem jut. Akkor csak a zene és a partner létezik, és a mozdulatok. Ezért is vagyok hálás, amiért ideköltözve Queensbe, Manhattan DC-ből, találkoztam azzal a sráccal, akivel már tiniként tökéletes párt alkottunk a parketten. Több sosem volt köztünk, és most, hogy mennyasszonya van, nem is lehet, de hiába telt el jóval több, mint tíz év, hogy elváltak útjaink, ugyan onnan tudtuk folytatni. Hozzá iratkoztam be táncórára, bár én igazából kistanár szoktam lenni mellette, mert a párja ezt a feladatot előszeretettel passzolja le nekem, ha tudja, de még így is tudok egy-egy új elemet, mozdulatot tanulni. A heti táncórák viszont kellenek. Nem a mozgás miatt, mert bőven járok máshová is edzeni, szinte napi szinten. Ez leginkább a lelkemnek kell, ahogy a hétvégi bulik is. A hetem elég zsúfolt volt, de leginkább mentálisan fáradtam el. Hiába dolgozok hétköznap napközben a helyi környezetvédelmi hivatalban, az EPA-ban, esténként az edzések mellett kisegítek a manhattani Presbiter kórház közelében lévő kávézóban, vagy egy-egy diákot oktatok spanyolra. Most szombaton délelőtt is hívtak a kávézóba is, délután edzettem egyet, majd vagy két órát foglalkoztam a tanítványommal. Azt tudom, hogy általában nem jól tanítják a spanyolt, de az ő iskolai tanára szerintem az eddigi legrosszabb, vagy lehet, csak ezzel a sráccal nem találja a közös nevezőt, de már vagy két éve tanítja, és még alig tud valamit. Viszont ahogy én magyarázok, tanítok, látszik rajta a fejlődés. Most nincs iskolaszezon, így a jegyein nem látszik, de mindig elővesszük az iskolai feladatokat is, és most már egyre kevesebb a hibája, de a régi munkáiban is már önmaga fedezi a fel, mit rontott el. És talán a legfontosabb, kezdni megszeretni a nyelvet. Viszont nekem nagyon kell figyelnem, mert én már megtanultam hallani, hogy mit akarnak mondani az amerikaiak, amikor spanyolul próbálnak beszélni, de most erre kell felhívnom a figyelmét, hogy javítsa, és ne fogadjam el, hogy ne a rossz rögzüljön benne. De arra is figyelnem kell, hogy azon a szinten maradjak, amin ő van, így egyelőre a kötetlen beszélgetés még nem lehetséges, és a feladatok kiosztásánál is figyelnem kell erre. Szeretek vele foglalkozni, mert nekem is sikerélmény az ő sikere, de mentálisan leszív. Ezért is várom a ma esti táncot. A tánctanárom, Ric mindig értem jön, mert alig pár utcányira lakunk egymástól, ráadásul előttem kell elmenniük az autóval. Most is így van, hiába megyünk most egy új helyre. Általában van egy jól bevált helyünk, de azt most kiadták egy zártkörű rendezvényre, így van lehetőségünk egy másik latin klubbot kipróbálni. Ez egy kicsit másabb, kevésbé családias, de a zene jónak tűnik, asztalok vannak, ahová le lehet ülni, van bár is, meg elvileg rendelni is lehet ide komolyabb kaját is, ha szükséges, így nem csak chipset, ropit, meg a különböző előre csomagolt magvakat, mint például mogyorót ehetünk. Az idő számomra elveszett, így már nem is tudom, hol járhat, de jól érzem magam. Sokat beszélgetünk a csapattal, akikkel jöttünk, de vannak új arcok is. Inni nem csak Ric nem iszik, de mi se nagyon, hiszen én és Cassie egy pohár vörösboron osztozunk, amit külön öntöttünk, hiszen én kólával kívántam most, ő pedig tisztán. A táncparkettről pedig alig egy-két szám erejéig jövünk le, bár most a partneremmel az egyik szélen lévő mellé szorultunk, ahol éppen kártyáznak. Ha pedig nem akarnak hirtelen távozni onnan, felállni a székükről, vagy legalább is a szám végéig nem, akkor még a véletlen ütközés sem fenyeget minket.