I may not ever get my shit together
But ain't nobody gonna love you better
★ lakhely ★ :
brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
You know me Now and then, I'm a mess Please don't hold that against me
★ foglalkozás ★ :
ethical hacker, personal assistant
★ play by ★ :
emmy rossum
★ hozzászólások száma ★ :
864
★ :
Re: Lucas & Millie • here to relive my darkest moments
Pént. Júl. 12 2024, 20:51
The purpose of psychotherapy is to set people free
Millie & Lucas
A családom elég elbaszott volt, így nagyrészt ők ösztökéltek arra, hogy az általános orvosi szak elvégzését követően pszichiátriára szakosodjak a rezidensi idő alatt. Anyám évek óta súlyos depresszióval küzdött, lépten nyomon nyugtatókkal élt túl. Az apámnak komoly kötődései gondjai voltak, mintha zsigerileg elutasította volna a mély kapcsolatokat, kiváltképp anyámmal szemben. Egyszerűen csoda, hogy genetikailag nem örökítették tovább rám a mentális betegségeiket. Habár újabban egyre több viselkedési sémámban láttam visszaköszönni apámat, ami aggasztott, már csak azért is mert nem voltunk valami felhőtlen viszonyban, és utáltam, hogy azzá válok, amit ő képvisel. Másrészről viszont egyre jobban megértettem a indokokat a tettei mögött, amikért korábban megvetettem, most inkább az elfogadás irányába tendáltam. A szakmám azt mondatta velem, hogy ez a kibaszott egészségtelen mentalitás, mégse törődtem vele. Az üléseken nem az én lelkemnek kellett kitárulkoznia, hanem a pácienseknek, nekem annyi volt a dolgom, hogy figyeljek, alaposan szemügyre vegyem az összes mozzanatot, ideges pótcselegvéseket, lesütött tekinteteket. Ez a fajta koncentráció pedig segített kizárni azokat a hangokat, amik megkérdőjelezték volna a tetteim, ezért is túlóráztam egészségtelenül sokat.
- Mrs. Crawford - javítottam ki magam egy biccentéssel. Láthatólag fontos volt neki a házasság, mint titulus, aminek lenyomatát a nevében hordozta. Éppenséggel én se resteltem dr. előjellel bemutatkozni. Ezek az apró címek, habár alig néhány betűből álltak, sok mindent elárulhattak egy adott illetőről, főleg ha az adott illető kikéri a feleségeknek járó elnevezést, és nem hord jegygyűrűt. A diplomám megkérdőjelezésére, habár talán viccnek szánta, én annyira nem nevettem, csak közömbös arccal szemléltem, ahogyan fizikálisan is elzárkózik a nyitott beszélgetéstől. Az első alkalmak szépsége egy pácienssel, épp olyan meghatározó, mint egy tinédzser életében az első csók vagy szex. Tekintetemmel egy pillanatra a rendelő steril beltere felé pillantottam, mintha csak elgondolkodtatott volna a mondandója. - Mondhatna néhány példát, ami eszébe jut, kíváncsi vagyok. Mi az első három dolog, ami bevillan? - nekem rögtön a francia ételkülönlegességek, a gyógyszerek és hűtő, amik megjelentek az internetes vásárlással kapcsolatban az agyamban. Vagy gyakran vagy nemrég vásárolt termékek, de egymás mellé sorolva különös ívet mutatnak. Kíváncsi voltam az ő agya, hogyan működik, milyen dolgokra asszociál.
Éppen ideje lett volna Abbott praxisának a weblapját frissíteni, mert a nevem ugyan valahol szerepelt, de szinte alig megtalálhatóan egy almenüben, és még rezidenséként hivatkozott rám. Azonban egy ideje már valahol félúton voltam a kisegítés és a főállás között, így már csak a páciensek megtévesztése miatt se volt jó ötlet mindezt hagyni elévülni. Jól mondta, az ő döntése kellett volna legyen az orvos, én pedig minden egyes alkalommal magyarázkodhattam, mint egy idióta. - Ami azt illeti a titkárnőnek, akinél időpontot foglalt, kellett volna tájékoztatnia, ugyhogy elnézést a kellemetlenségért - egyszerűen gyűlöltem bocsánatot kérni, főleg más hibájából ne égjen már az én pofám. - De hadd vetítsem kicsit előre az alkalmat. Minden betegnek el szoktam mondani az első ülés elején, hogy az orvos választás az ő döntésük, attól, hogy most egy órát beszél velem, ez nem örökre szól. Egy, kettő vagy akár három alkalom után is dönthet úgy, hogy másik orvost keres. Nem veszem rossz néven - sok mindent megkérdőjeleztem, de ezt sosem. Minden dokinak megvolt a saját stílusa, tempója, aminek passzolni kellett a beteg igényeihez, mert különben nem tudott előre haladni a gyógyulási folyamat. Közben a kezemmel beinvitáltam remélve, hogy hajlandó lesz betenni a lábát a rendelőbe. Egy pillanatig bizonytalan voltam, hogy meggyőztem, de végül úgy tűnt rászánja magát a terápiára, és behozza a problémáit a rendelő falai közé. - A doktor úr ítélőképességével minden rendben van, ne aggódjon - miközben befejeztem a mondatot bezártam magam mögött az ajtót, és a termetes dohányzóasztalról felvettem a bőrkötéses noteszt, valamint a tollamat, amivel jegyzetelni szándékoztam. - Válasszon egy szimpatikus helyet - mutattam körbe, megadva neki a lehetőséget, hogy a két fotel vagy a kanapé közül választva helyet foglaljon a számára legkényelmesebbnek tűnőben. Én magam az egyik fotel mellett döntöttem, de szigorúan csak azután, hogy ő kényelembe helyezte magát. - Szóval Mrs. Crawford… Vagy esetleg hívhatom Mildrednek? Melyiket preferálja? - a noteszemet az ölemben kinyitottam az előző beteghez csatolt jegyzetek utáni első szabad oldalon, és kissé csúnyának tűnhető betűkkel felvéstem a lap bal felső sarkába a nő nevét. Egy új beteg, új lap. - Pár szót mondanék a foglalkozásokról, valamint magamról, aztán megkérném önt is, hogy meséljen magáról, konkrétan milyen problémával érkezett - a füzetből felemeltem a tekintetem, és egyenesen Mrs. Crawford szemeit kerestem íriszeimmel. - Ahogy említettem, Lucas Duval vagyok, általában itt Dr. Duval-ként vagy Lucasként szólítanak. Hívjon nyugodtan úgy, ahogy komfortosabb az ön számára. Egy éve szereztem meg a diplomám az Ohio-i egyetemen majd a NYU-n záróvizsgáztam, teljes rezidensi gyakorlatom egy pszichiátriai osztályon töltöttem, valamint egy részét itt, Dr. Abbott mellett - fontos volt a kölcsönös bizalom, ha nem tudott bízni bennem, mert túl fiatal voltam, akkor neki nem rám volt szüksége. Esszenciálisnak tartottam, hogy nyitott lapokkal játszunk, és az elején szögezzük a földhöz az alapokat - Általában az üléseken igyekszünk a fő probléma megoldására koncentrálni, de mindig lesz rá lehetősége, hogy az aktuális, napi gondolatokat, helyzeteket átbeszéljük. Ha szükséges, van lehetőség gyógyszeres kezelésre, de mindenek előtt ennek az indokoltságát pár alkalommal felmérném. Sajnos nem az az orvos vagyok, aki kérésre minden fajta tablettákat felír - csak azt, és úgy voltam hajlandó felírni, aminek láttam hasznát. Ezek az idegrendszert és a hormonokat megzavaró pirulák erősen illuminatívak tudtak lenni, így ha szükségtelen, nem mérgeztem volna vele senki testét. - Röviden ennyi, de ha bármi kérdése van, bátran tegye fel, valamint mutatkozzon be. Járt-e már korábban pszichológusnál vagy pszichiáternél? - szinte, mint a verset tudtam volna visszaidézni ezeket a sorokat, ugyanis minden első páciensnek el szoktam hadarni ezeket a gondolatokat. Meghatározó jelentőségű volt a kezdés, ígyt kíváncsian vártam az ő szavait, a tollam is készenlétben volt, hogy le ne maradjon egy fontos részletről sem.
I may not ever get my shit together
But ain't nobody gonna love you better
★ lakhely ★ :
brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
You know me Now and then, I'm a mess Please don't hold that against me
★ foglalkozás ★ :
ethical hacker, personal assistant
★ play by ★ :
emmy rossum
★ hozzászólások száma ★ :
864
★ :
Re: Lucas & Millie • here to relive my darkest moments
Szer. Júl. 10 2024, 21:10
The purpose of psychotherapy is to set people free
Millie & Lucas
Szerettem a munkám minden percét, érdekes volt látni, hogy különböző személyeknek milyen módon tudja deformálni a személyiséget egy mentális betegség, amiről vagy tehetett, vagy a genetika lemoshatatlan bélyege irányította a tetteit. Az intézet és a magánpraxis között a fő különbség az volt, hogy a pszichiátriai klinikára általában akaratukon kívül utalták be az embereket, súlyos esetek fordultak meg a jól zárt épület falai között. A betegeknek gyakran bűntény fűződött a nevükhöz, de a beszámíthatatlan pszichés állapotuk miatt nem a rács mögé dugták őket évekre, hanem egy sötét, szobának aligha nevezhető helyen némi gyógyszerrel eltompították a túl aktív elméjüket, és csendben vegetáltak, az énjük egy olyan síkját úsztatva felszínre, amiről lehet maguk se tudtak. Mindeközben a magánpraxisban azok páciensek fordultak meg, akiknek szándékuk volt a gyógyulás, akik külső vagy belső ingerek hatására úgy döntöttek, hogy a pszichés problémáik kezelését egy képzett szakorvosra bízzák. Ez a légkör sokkal barátibb volt. A falak patyolat fehérek voltak, kivéve az ablak felölit, amit tenger kékre festettek, ugyani kutatásokkal is alátámasztható volt, hogy ez a szín nyugtató hatást gyakorol az elmére. A bútorok is natúrak voltak a maguk világos szürke és bézs árnyalatával, ezen kívül csak néhány, az életéért küzdő szobanövény és absztrakt falikép díszítette a szobát, meg természetesen a falióra, ami az én segítségemre volt, hogy ne csússzak ki az alkalom jól megszabott ötven percéből. A tekintetem a mutatókra téved, miközben még mindig hallgattam Miss Vais beszámolóját a demofóbiájával kapcsolatos elárasztásos terápián szerzett élményeiről. Nyugtalan volt, láthatóan felzaklatták a tapasztalatok, amiket szerzett, pedig reménykedtem benne, hogy ezúttal áttörést érhetünk el. Már hónapok óta stagnált, egyszerűen megrekedt a tudata egy olyan gödrében, ami nem hagyta szabadulni, pedig legalább százféleképpen próbáltam kimozdítani. Halványan bólintottam, hogy értem a problémát, azonban az idő már sürgetett, a következő páciens órájából pedig nem szerettem volna lecsípni.
- Sajnos lassan az alkalom végére érünk, kérem foglalj össze öt percben, hogy mit visz haza a mai ülésünkről. Valamint házit is adnák, a következő alkalomra újabb öt olyan dolgot gyűjtsön össze, ami megnyugtatja, ha tömegbe kell mennie - szummáztam az ülést, majd a bőrkötetes noteszembe a lány neve alá lejegyeztem, hogy hol fejeztük be aznap. Miután összefoglalta a közösen eltöltött ötven percünkből levont tanulságot, zavartan állt fel, és földre sütött tekintettel igyekezett az ajtó felé. Pedig közel se voltam annyira ijesztő, legalábbis a rendelőben sosem. Magam is követtem, miután a tér közepén lévő dohányzóasztalra tettem a noteszem. Megfogtam az ajtót, hogy véletlen se csapódjon be, és még egy bíztató mosollyal Miss Vais után köszöntem. - Kellemes hétvégét, hétfőn akkor a szokásos időben találkozunk - a szabad kezemmel halványan intettem, majd a tekintetem átsiklott a váróban álló nőre. Egyedül volt, így nem is volt kérdés, hogy ő lesz a következő delikvens, akit Abbott ügyeit intéző titkárnő hozzám írt be. Az öreg dokinak nem sok időpontja volt, az egészségének megtartása lekötötte a munka- és szabadidejét egyaránt, így az új páciensek kivétel nélkül az én nevem alá kerültek.
- Dr. Lucas Duval - nyújtottam felé a kezemet, ekőször nem is reagálva a fiatal koromra tett megjegyzésére, amit egyébként abszolút bóknak fogtam fel. - Ön pedig Ms. Crawford? Már ha nem tévedek - még mindig az ajtóban álltam, és habár beinvitáltam volna, nagyon úgy tűnt még a kézfogásra se hajlandó, így végül kissé kellemetlenül inkább leengedtem a karom magam mellé. Készen álltam sorra magyarázattal szolgálni a kérdéseire, amik kicsit se leptek meg, nem ő szegezte először nekem ezeket, bár a stílus új volt, kellemesen meglepő. -Hadd segítsek, a diploma a szó, amit keres, és igen rendelkezem vele. Summa cum laude, ha már így felmerült a “hókuszpókusz” minősítésem - sose resteltem kiemelni, hogy kiváló értékeléssel végeztem az egyetemen, ha szóba került. A büszkeség most is ott lapult a szemem sarkában meghúzódó ráncok közt, amit a visszafojtott mosolyom lenyomataként szökött az arcomra. Már ránézésre is más jelenség volt a nő, mint amihez a rendelőben megfordulóktól szokhattam. - Dr. Abbott-nak sajnos sok problémája adódott az utóbbi időben az egészségével, most is lábadozik. Remélem nem okoz problémát, ha velem kell beszélgetni az ülések alkalmával. A doktor úr teljesen megbízik a szakmai véleményemben - igyekeztem a legteljeskörűbb és kielégítőbb választ adni, ami többnyire megnyugtatta az embereket. A kulcs mindig abban volt, hogy a Abbott bízik bennem, azzal kilóra meg lehetett venni őket. Senki nem kérdőjelezte meg egy hetven éves doki szakmai döntését, aki az egyetemi tanulmányai óta húzta az igát, nemdebár? Kezemmel a szoba beltere irányába mutattam remélve, ezúttal elfogadja az invitálást. - Esetleg befárad, vagy a folyosó komfortosabb? - vontam fel a szemöldököm érdeklődve. Az se lett volna baj, ha a váróban kell beszélgetnünk, ő volt az utolsó beteg aznapra, így semmi akadálya. A kis környezetváltozást még akár az én unalomig ismételt rutinomba is kellemes varianciát hozhatott volna.