Seek freedom and become captive of your desires. Seek discipline and find your liberty.
Flornak van valami olyan kisugárzása, ami miatt most már így ennyi mindenről való beszélgetést követően, meg merek bízni benne, sőt szinte már izgatottságot is érzek a közös programunkat illetően. Bár még csak most tanulmányozom a világot, az embereket, néha a kelleténél többet is időzök el azon, hogy az arcokat fürkészve próbáljam kielemezni egy adott személy jellemvonásait, nem is mindig vagyok jó benne, de az újdonsül barátőmben (?) szinte már nem is kételkedek. A telefonjáról időként rá nézek, lelkesen mosolyogva és hálálkodva amiért megismerhettem, és valamiért olyan érzésem van, hogy már Ő is jóval több mindent élt át, mint egy átlagos életet élő ember. Talán majd lesz annyira szoros a kapcsolatunk, hogy beszélhetünk is egymásnak a gondjainkról, de én egyenlőre semmiképp sem szeretnék a sajátjaimról beszélni. Először is azért, mert nem szeretném ezt a meghitt pillanatot azzal elrontani, másodszor pedig jól esik egy kicsit átlagosnak mutatni magam, és nem látni a beszélgető partnerem tekintetében a sajnálatot, amit mindenki másén látok, aki ismeri a múltamat. Nem akarok az a Venus lenni, aki szánalomra méltó, mert az egész életét vakként élte le. Csak egyszerűn olyan akarok lenni, mint bárki más. A mosolyom még szélesebbre húzódik, amint sikerül leszögeznünk a megfelelő időpontot, ami mindkettőnkenk jó, és mint valami kisgyerek, már most kezdem számolni a még távolinak tűnő napokat. Aztán a mosolyom hamar lehervad és egy kínos "félre értettem" arckifejezéssé formálódik át, amint megtudom, hogy a Tio nem is egy név,főleg nem a párja, hanem maga a nagybátyja. - Oh, sajnálom. - csak ennyit sikerül mondanom zavaromban, és végül elnevetem magam amiért ennyire félre értettem valami egyértelműt. Illetve, ha tudnék sapnyolul, talán magától érthetődő is lett volna mindez. Mindegy, örülök, hogy nem kezd valami nevetséges hiztériába, amiért valami mást értelmeztem, mint amit mondott, és helyette még mindig azzal a megértéssel közelít felém, amilyennel azóta teszi, hogy először szóba álltunk. Úgy tűnik, hogy valóban léteznek normális emberek, és olyanok, akik ítélkezés helyett csak próbálnak megértőek maradni. Így jobban bele gondolva, nem is tudnám elképzelni Flort másmilyennek. Olyannak semmiképp, akinek a kedves szavai mögött lenne bármiféle hátsó szándék is. Bár néha teljesen akaratomon kívül ejtek el olyan elszólásokat, amik belülről emésztenek, de szerencsémre minden témában megtaláljuk a közös hangot, így valahogy olyan természetesen hat ki a beszélgetésünk. Olyan, mintha nem is egy röpke másfél órája ismernénk egymást, hanem már hosszú évek óta. Mégis kicsit elszőrnyedek azon a történeten, amit mesél, és általa rá jövök, hogy minden ellenére még mindig mennyire hálás lehetek azért, mert ilyen az életem, amilyen. A férjemmel persze vannak gondjaink, leginkább a hűtlensége és a hozzám viszonyuló viselkedése, ami néha kiborító, de még nem érzem annyira elesettnek magam, hogy bármiféle kárt is tennék benne, önmagamban, vagy bárki másban. Igazából, még egy légynek is nehezemre esne ártani. - Hiszen ez szörnyű. Az, hogy valakit a környezete őrjít meg ennyire, elviselhetetlen lehet. - bár jelenleg úgy érzem, hogy tartom magam, de mégis elgondolkodok azon, hogy mi lesz, ha egy idő után én is becsavarodok? Ezért pedig csak még biztosabb leszek abban, hogy változtatnom kell mindazon, amiben vagyok. Flor annak ellenére ad egész jó tanácsokat, hogy tudatában lenne annak. - Ha minden ember ilyen lenne, mint Te vagy, akkor kevesebb szenvedő lélek létezne. De sajnos nem cipelheted a válladon mindenki terhét. Én mindenesetre örülök, hogy megismertelek. - ismét egy hálás mosolyt küldök felé, komolyan gondolva a szavaimat. Ha ma semmi mást nem nyertem, csak a barátságát, már attól igazán elégedettnek érezhetem magam. Hírtelen az engem felemésztő problémák olyan semmisnek is tűnnek. Tényleg jól esik, hogy az akaratán kívül is segített jobbnak látni a világomat. A kezemben lévő lufinak pedig még mindig úgy örülök, mintha valami kincsre bukkantam volna rá. Azzal, hogy végre látok, megtanultam értékelni az olyan apróságokat is, ami mások szemében semmiségnek tűnhetnek. Számomra viszont semmi sem unalmas a világban, és egyre jobban kezdek hinni abban, hogy még számtalan lehetőségem lesz felfedezni minden apró örömet. Mert bízok abban, hogy sikerülni fog legyőznöm azt a sötétséget is, amiben jelenleg vagyok. - A fényt valóban csak akkor tudod igazán értékelni, ha voltál már sötétben. De úgy igazán. Olyanban, amikor a csillagokat sem láthattad, csak elképzelted. - értek egyet vele, még mindig vidáman, miközben a lábaim már vezetnek is a közelgő taximegálló felé. Hiszen lassan haza kell mennem a saját valóságomba, bármennyire is maradni szeretnék inkább. - Köszönöm a társaságodat és azt, hogy ilyen megértő voltál velem. Remélem tényleg lesz még alkalmunk találkozni. - szólalok meg megtorpanva kicsit, és hírtelen, ösztönszerűen még meg is ölelem mielőtt el válnának az útjaink.
- Óh! Ugyan! Nem történt semmi. Nem várom el, hogy mindenki beszéljen spanyolul - mosolygok kedvesen. E miatt tényleg nem kell rosszul éreznie magát, mert nem várhatom el, hogy csak, mert nekem egyértelmű valami, az mindenki számára az legyen, és azt sem, hogy csak mert én beszélek spanyolul, így mindenki beszéljen. Főleg, hogy nem olyan országban vagyunk, ahol a spanyol a nemzeti nyelv. Kérdezett, válaszoltam, megbeszéltük, most már tudja. Ha fontos infó a számára megjegyzi, ha nem, elfelejti. Ezek természetes folyamatok, legalább is szerintem. Engem jobban aggaszt az, hogy ez az eset is bizonyítja, legalább is számomra, hogy ez nem természetes folyamat mindenki számára. Mintha a világ elvárná, hogy mindenki mindent tudjon, már az előtt, hogy valaha találkozott volna azzal az esetettel, dologgal pedig ez baromság. Nem tudhatunk mindent, és aki eleget tud, az jön rá igazán, hogy valójában milyen keveset is tud. Tehát én inkább úgy vélem, hogy, aki ezt várja el valakitől, igazából az tud a legkevesebbet a világról, amit én a saját szegénységi bizonyítványának könyvelek el. Pontosabban nem azt, hogy keveset tud, hanem azt, hogy azt hiszi magáról, hogy mindent tud. Persze polihisztorok léteznek, csak nagyon kevesen vannak, és szerintem ők sem tudnak mindent, de ezt tudják is magukról. Ők tudják magukról. Majd mesélek neki extrém eseteket, hogy a testi és vagy lelki bántalmazás meddig tud elvezetni, és látom rajta, hogy elborzasztja. Viszont szeretnék ezzel kapcsolatban még valamit megosztani vele, mert félek, rossz következtetést vont le. - Valóban az. De ennek az a legjobb megelőzése, ha nem hagyjuk, hogy idáig fajuljon a dolog. És sosem lehet tudni, néha még magunkról sem tudhatjuk, hogy mi az az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban, ami elvezethet ide. Ezért én azt mondom, ha valaki úgy érzi, hogy számára rossz, nem elfogadható körülmények között van, akkor próbáljon azon változtatni. Ha egyedül nem megy, akkor segítséggel - mondom neki kedvesen. Nem akarom, hogy rájöjjön, sejtem, hogy valami nála sem jó. Így pedig csak általánosságban beszélek erről a táméról, így senki sem kerülhet bajba. - Azért ne avass szenté - nevetem el magam, mert nagyon nem ismer. Én nem ártok olyannak, aki nekem nem árt. De sajnos, nem sajnos, én sokszor hiszek a szemet szemért elvben, tehát nem feltétlen vagyok én olyan jó, mint ahogy azt most gondolja. De persze ezt nem kell tudnia. - Én csak próbálok felülről vizsgálódni, hogy többet lássak, így objektív képet kapjak. De egyébként a segítés egy nagyon összetett dolog, mert van, akinek annyi is elég, hogy beszél erről valakivel; valakinek meg ott kell lenni, és akár évekig irányítania, hogy ki tudjon törni a saját életkörülményeiből, de ez nem feltétlen csak a személyen függ, hanem az egyéb körülményektől is. Egy utcán élőnek sem elég jó tanácsokat mondani, mert lehet, amit mondunk azzal tisztában van, de nincsenek meg azok a felételei, amik ahhoz kellenek, hogy kitörjön onnan - mondok egy olyan példát, amivel megértheti mire is gondolok. - De én is örülök, hogy megismerhettelek - mondom neki nagyon komolyan, de kedvesen. - A dolgok értéket csak akkor tudjuk igazán felmérni, és értékelni, ha megtapasztaljuk a hiányát. Minél jobban hiányzik, annál értékesebbnek tartjuk utána - értek egyet azzal, amit mond. De a példája nekem túl konkrétnak tűnik, és szerintem nincs is ezzel tisztában. Tudom, hogy mindenki rengeteg infót kiad magáról önkéntelenül, még akkor is, ha nem akarja, vagy nagyon vigyáz, hogy ne így legyen, de erre nem hívhatom fel a figyelmét. Még nem, mert akkor rájön, hogy olyat osztott meg velem, amit nem akart. Persze én sem tudok semmi konkrétumot, de már sejtem, hogy mit nem akar megosztani velem. Én meg szeretnék annyira tapintatos lenni vele, hogy ne hívjam fel arra a figyelmét, hogy kezdi elárulni mi történt/mi volt vele. - Én köszönöm, hogy megismerhettelek, és én is remélem, hogy találkozunk még. Ha hamarabb nem, a cirkusznál - mosolygok rá kedvesen, ahogy fogadom az ölelését. Majd megvárom, hogy beszálljon a taxiba, és elinduljanak, és integetek neki még búcsúzóul mielőtt én is az utamra indulnék.