New York is made up of millions
of different people,

and they all come here looking for something that would unknowingly change their whole life

★ üdvözlünk new yorkban
• városhatár átlépése •
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés:
★ csicseregj csak kedvedre
• szavak sokasága •

★ éppen jelenlévõ lakosaink
• Ismerõs idegenek •
Jelenleg 140 felhasználó van itt :: 7 regisztrált, 0 rejtett és 133 vendég :: 2 Bots
A legtöbb felhasználó (535 fő) Szomb. Nov. 23, 2024 3:45 pm-kor volt itt.
★ frissen íródott történetek
• legújabb bejegyzések •
Diane N. Miles
tollából
Ma 6:01 am-kor
Mallory Duval
tollából
Ma 5:27 am-kor
Yelyzaveta Kravchenko
tollából
Ma 12:29 am-kor
Jayda Winters
tollából
Tegnap 11:13 pm-kor
Jayda Winters
tollából
Tegnap 10:35 pm-kor
Horatio R. Hayes
tollából
Tegnap 9:52 pm-kor
Dominic Reynolds
tollából
Tegnap 8:39 pm-kor
Dominic Reynolds
tollából
Tegnap 8:35 pm-kor
Wang Weiguang
tollából
Tegnap 7:52 pm-kor
★ csoportjaink képviselõi
• népszámlálás •
Csoport neve
Bûnüldözés
11
25
Diákok
49
37
Egészségügy
28
17
Hivatal
10
13
Média
50
39
Munkások
37
23
Oktatás
18
10
Törvényszegõk
17
41
Üzlet
24
27
Összesen
245
231

Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában
TémanyitásMirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptySzomb. Nov. 12, 2022 9:10 pm
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy páciens, aki álmában le akarta vetni magát egy fáról.
"Én igazából csak repülni akartam. Úgy éreztem, hogy így majd végre találkozhatok vele..." - hangzott el a magyarázat az egyik alkalmon, úgy fél évvel a terápia kezdete után. Rachel első ránézésre egyszerű, hétköznapi nőnek tűnt, olyasvalakinek, akiről senki nem feltételezné a buszon, hogy "ez a nő őrült." Ruhája, frizurája rendezett, nem hivalkodó, de láthatóan ízlésesen megválasztott, minőségi darabokat viselt. Barna haj, barna szem, átlagos termet. Mint az első találkozásunkkor megtudtam, újságíró. Akkor még nem gyanítottam, csak később esett le, hogy ehhez a szakmához bizony nem árt az élénk képzelőerő, ami Rachelnek úgy látszik, nagyon is megadatott. Az alkalmak során szép lassan nyílt meg, kiderült, hogy a férjét két évvel ezelőtt veszítette el egy autóbalesetben. Az eset óta szörnyű bűntudat gyötörte. Épp hálaadás volt, és aznap szokásukhoz híven hagyományos családi vacsorát tartottak a rokonoknak és a szűk baráti körnek. Rachel főzés közben jött rá, hogy túl kevés áfonyát vett a piacon, ezért gyorsan elküldte Jimet utánpótlásért. Nos, ekkor történt a tragédia, ami miatt a mai napig iszonyatos lelkiismeretfurdalással küzd.
"Ez is a maximalizmusom miatt van... minden az én hibám... ha egyszer az életben képes lettem volna elengedni, hogy mindenki tökéletesnek lásson... " - zokogott őszintén a barack színű kanapé bársonyjába kapaszkodva, tökéletesen manikűrözött körmeivel.
Rachellel az elmúlt fél évben nagyszerű tempóban haladtunk, kitartó munkával a gyász második stádiumába léptünk, a düh állapotába. Ez elég intenzív volt, talán kissé aggasztóan intenzív, de nem sejtettem, hogy odáig fog fajulni, hogy egy átlagos szerda reggelen emiatt csörög majd a telefonom:
- Miss Mirror? Dr. Trey Cole vagyok, a New York-Presbyterian klinikáról telefonálok. Rachel Dean miatt keresem, aki az elmondása szerint a maga páciense. Jelenleg a pszichiátriai osztályunkon ápoljuk, miután tegnap délután majdnem öngyilkosságot kísérelt meg...
Döbbent csend.
- Itt van? Mrs. Dean kis híján leugrott egy fáról a Central Parkban. Kérem, ha megoldható, még a mai nap folyamán mielőbb jöjjön be a klinikánkra, a páciens kezelése érdekében fontos lenne minél többet megtudnunk az előéletével kapcsolatban. Egyelőre kialvatlanság miatt akut pszichotikus zavart állapítottunk meg nála, amely skizofrénia tüneteivel párosul. Ám biztosra veszem, hogy a háttérben jóval mélyebb motivációk állnak, amelyekről Mrs. Dean egyelőre nem kíván beszélni. Ezért is lenne fontos a maga jelenléte... hátha úgy könnyebben megnyílna a pszichotikus incidenssel kapcsolatban...
- Öhm... Igen... Mrs. Dean az én páciensem. Természetesen... Azonnal indulok. Köszönöm, hogy hívott... - habogtam, és már bújtam is a kabátomba, hogy mielőbb odaérjek. Dr. Cole még annyit közölt, hogy egy kollégája, Samuel Zimmermann lesz bent a délelőtt folyamán, ő váltja az ügyeletben, így őt kell keresnem.
Metróval mentem, mert azt ítéltem meg a leggyorsabbnak, ilyenkor reggel őrületes dugó szokott lenni, így a taxi nem lett volna jó döntés. A vezetést rögtön kizártam, ahhoz túlzottan felzaklatott az ügy.
Úgy háromnegyed óra alatt sikerült is odaérnem a klinikára, és közben egyre keserűbbé váló szájízzel igyekeztem nyugtatgatni magam, hogy ez nem az én hibám. Nem az én felelősségem. Voltak előjelek, hogy túlságosan élénk a fantáziája, igen... És ott volt az az álom is... de sosem gondoltam volna, hogy valóban megteszi. Hogy valóban így akarja visszakapni a férjét. A recepción elirányítottak Zimmermann irodája felé, így nem volt más hátra, mint összeszorult torokkal kopogtatni az ajtón. Könyörgöm, csak jöjjön rendbe Rachel... imádkoztam magamban, míg Zimmermann válaszára vártam.
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
TémanyitásRe: Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptySzer. Nov. 16, 2022 10:19 pm

Those three-plus years, I was so proud of

Then I threw them all away for two Styrofoam cups

Az foglalt.
Már épp a kilincsért nyúltam, és nem foglalkoztam a folyosó túloldalán, az automata előtt álldogáló lánnyal, mivel láthatóan ő is figyelmen kívül akart hagyni engem, elfordult, mikor befordultam a sarkon, tüntetőleg, nekem pedig egyébként is dolgom volt. Ezért is lep meg, hogy most megszólít. Leengedem a kezem és félig felé fordulok.
Parancsol?
Az a szoba. Foglalt. Nem tudom, kit keres, de… Ó. – Az „ó” a névtáblámnak szól, amit a tekintete lassan megtalál az ingem bal oldalára csiptetve. – Maga is itteni.
Úgy bizony.
A lány valahol a gimnázium vége felé járhat a kinézete alapján, és erőltetetten érzelemmentes az arca. Vagy csak fáradt. Mindenesetre, nem örül annak, hogy itt van, amit megértek az Ő mellkasán lévő LÁTOGATÓ kártya alapján.
Hogyhogy nincs magán köpeny?
Nem hordom. Kövérít. – Igazság szerint nem minden pszichiáter hord köpenyt, hogy elérhetőbb látszatot keltsenek a betegeknek, de ez nem fontos részlet. – Maga Petunia rokona…?
Az unokahúga. Mikor jöhet haza?
Petunia Gallagher egy egyébként nagyon nyájas ötvennyolc éves özvegy, akivel öt éve találkoztam először. Skizoaffektív zavar, amit gyógyszeres kezeléssel és felügyelettel outpatientként lehetett kezelni általában; a családja odafigyelt, hogy ne maradjon el vele. Kivéve néha; mert munka és iskola mellett nem tudtak folyton vele lenni, az állandó megfigyelést pedig elutasították, és összességében Petunia és boldogabbnak tűnt, mikor kintről járhatott be az időpontokra, ráadásul a helyből is mindig kevés volt. Most is az egyik ilyen eset miatt került be, az utcán találtak rá, blokkokkal arrébb az otthonuktól, pizsamában. Meg volt győződve arról, hogy Ők üldözték odáig – mindezidáig nem sikerült megtudnom, kikre is gondol. A paranoia nem volt meghatározó tünete, valószínűleg a delíriumból való ébredés hozta elő. A delírium önmagában is eltűnődésre adott okot; nem volt jellemző.
Pár napja volt bent, és ez alatt egy keveset javult az általános hangulata, de még mindig távol van a szokásostól. – Ezt nem tudom megmondani. Várnunk kell, hogy stabilizálódjon. Időben értesíteni fogjuk a családot is.
Nem tűnik túl meggyőzöttnek; ahogy nem sikerül meggyőznöm Petuniát sem arról, hogy örülök, amiért beszélhetek vele; együttműködik, de alig, a legtöbb válaszreakció tömör és tárgyilagos, erősek a negatív tünetei. Húsz perccel később aztán visszatérek az orvosi szobába, ahol a két pszichiátriai gyakorlatot végző diák, Holly és Matt épp kártyázik. Matt próbálja palástolni, hogy zavarja, amiért megszakítom benne – és már nincsenek kettecskén –, de egyelőre nem sikerül túl jól, vagy csak én ébredtem cinikusan.
Megkértem Maddie-t, hogy vegyen mintát Miss Deantől. Megtennéd, hogy átmész vele a laborba? Már telefonáltam Jacobnak.
Vérmintát?
Leülök a laptopom elé, hogy megnézzem az emailjeimet, a szék görgői közül az egyik csikorog a kerámia padlón. Még mindig nem sikerült megszereltetni. – Igen. Tesztelni kell drogra és gyógyszerekre, bármilyen tudatmódosítóra, mielőtt tovább lépünk.
De hát azt mondta, hogy nem vett be semmit.
Igen, és egy fáról is leugrott – vonom fel a szemöldököm. Szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket, de a mentális állapota továbbra is instabil, amíg pedig nem ismerjük eléggé a kórtörténetét, nem is szerettünk volna változtatni ezen, főleg, hogy el tudtuk érni a terapeutáját. Nem volt akut eset, és egyelőre nem tűnt úgy, hogy ártalmas lett volna akár magára, akár másokra. Zaklatott volt, inkoherens, de kis híján nekiálltam veszekedni Treyjel, mikor elkezdte a skizofréniát hajtani. A mániája, hogy mindig valami extrém esetet kergessen, valami olyat, ami „jól hangzik” és „érdekes”. Ha rajta múlna, mindenkit bipoláris zavarral diagnosztizálna.
Rachel Dean esetében nincs elég bizonyosság a kezünkben, hogy skizofréniának nevezzük, úgyhogy sikerült megegyeznünk akut pszichózisban, mint jelenlegi biztos pont. Vagy azt hittem. Ő rendezte el a saját vége lezárását, és ő beszélt a terapeutájával is, mielőtt végleg leváltottam volna, én pedig a többi bennfekvőt ellenőriztem. A köröm végén volt Petunia; Ms Mirror (akinek először megemelkedett a szemöldököm a neve láttán) azután érkezik, hogy Matt elindult a mintával, Holly pedig vele tartott, mivel úgy számoltam, a következő egy órában nem lesz mit megfigyelniük.
Szabad! – mondom fennhangon a kopogásra. Sejtem, kit várhatok a eltáruló ajtóban, úgyhogy időben elszakítom a tekintetem a képernyőtől és felállok. – Ms Mirror…? Samuel Zimmermann – nyújtom felé a kezem. – Éppen ügyeletes pszichiáter az osztályon. Ha jól értem, ön Miss Dean terapeutája? – Megvárom az affirmációt mielőtt tovább mennék. – Rachel tegnap került be a kórházba, miután leugrott egy fáról, mint azt ön is tudja. Először a sürgősségire vitték, ott a zavart viselkedése miatt CT-zték, az alapján került ide, heveny pszichotikus állapotban. A fizikai sérülései enyhék, de továbbra is zavartnak mutatkozik, szorong, a pszichomotoros készségei kielégítőek, de időnként pánikrosszullétek jelennek meg nála és akut indulatkezelési problémák. Ezek miatt utólag bocsánatot kér, de nem hajlandó megindokolni. Azt sem sikerült megtudnunk tőle, hogy pontosan mi volt a szándéka. Azt mondta, a férjével szeretett volna lenni. – Nekidőlök az asztalnak, őt pedig csak azért nem kínálom hellyel, mert nem tudom, hogy most akarja-e látni, vagy előbb beszélne. – Esetleg tudna mesélni az anamnézisről?

codage par aqua

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
TémanyitásRe: Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptyCsüt. Nov. 24, 2022 3:22 pm
Nem irigyeltem Rachelt, egyáltalán nem. Nem csak azért, mert elvesztette a férjét, akit - kész ocsda, de 6 év házasság után még mindig szerelemmel - szeretett, hanem... mert vele együtt elvesztette az identitásának egy részét is. Fontos részét. Gyakorlatilag majdnem az egészet.
A beszélgetéseink során hamar kiderült, hogy bár Rachel újságíró, mióta férjhez ment, alig kellett dolgoznia. Az esküvő után úgy döntött, kiszáll a napilapos taposómalomból, és szabadúszóként folytatja. Jó nevű női magazinoknak írt cikkeket életmódról, párkapcsolati kérdésekről, gasztronómiáról, és más éppen jól menő témákról, amikhez csak kedve szottyant. Ez így tökéletes is volt a számára, mert - mint az nekem egy alkalommal pironkodva - bevallotta: sosem volt igazán tehetséges, és ezért nem ért el a siker ama fokára, amelyre igazából vágyott. A "kitartott feleség" címkéjét persze így sem szívesen aggatta volna magára, baráti körük ugyanis válogatott társaságból állt össze. Férjének jól menő ügyvédi irodája volt, és szerette magát körbe venni művészekkel, sportolókkal, olyan emberekkel, akiknek izgalmasabb élete, izgalmasabb munkája van nála. Akikkel barátkozni presztizst jelent. Cserébe Jim sokszor segített baráti alapon, jogi kérdésekben nekik. Ez így mindenkinek megfelelt. Rachel imádott tökéletes vacsora esteket adni, amikor a tematika, a menü, az ültetési rend és az asztaldísz kiválasztása volt a legnagyobb kihívás a számára. Órákat töltött el azzal, hogy tökéletesítette mennyei fahéjas meggyes pitéjének receptjét, vagy újdonságokat próbált ki, mint a citrusos halas taco, vagy a fehércsokis szuflé elkészítése. Rachel ilyenkor volt igazán elemében, Brillírozott. Ő volt a tökéletes háziasszony, Jim meg a tökéletes férj, aki isteni margaritát tudott keverni, és egy pár pohár után szaftos pletykákat mesélt gazdag kliensei magánéletéről.
Ám amióta Jim elment, ez az élet is oda lett. Eleinte még meghívták Rachelt egy-egy estélyre, de aztán el-elmaradoztak a meghívások. Rachel csak ekkor jött rá, hogy gyakorlatilag a férje életét élte. Az ő barátaival szórakoztak, az ő kedvenc helyeire jártak étterembe meg nyaralni, még a piacon is annál a bácsinál vették a gyümölcsöt, aki Jimmel viccelődött, és a legbosszantóbb az volt, hogy Rachelnek egészen addig fel sem tűnt, hogy nincs személyisége. Hogy csak egy mellékszereplő egy tökéletesnek látszó világban. És végig azt hitte, hogy nem is lehetne boldogabb. Miközben őt hallgattam, elgondolkoztam azon, hogy végtére is legalább addig a percig boldog volt, amíg meg nem csörrent a telefonja a végzetes hírrel...
Az illúzió drága mulatság, de még így is megéri?
Hát a mostani fejlemények szerint mégsem. Az ajtón beljebb lépve bólintottam, majd  kezet fogtam Zimmermannal. - Jó napot! Igen, én vagyok Ms. Mirror, Rachel fél éve jár hozzám terápiára - álltam meg kényelmes távolságban aztán a kollégától, majd hallgattam, amit mond. És közben kirázott egy hideg. Rachel majdnem belehalt abba, hogy képtelen volt a férje nélküli világban, a valóságban létezni. Borzasztó bűntudatot és zavart éreztem, amiért idáig fajult a helyzet, és mindeddig nem sejtettem, hogy Rachel kárt tehet magában. Ezentúl sokkal, de sokkal körültekintőbbnek kell lennem. Az eddigi eseteimmel valahogy "szerencsém" volt, ha nehéz traumán is estek át a pácienseim, valahogy sikerült megbirkózniuk a fájdalommal, és tovább élni az életüket. Ez volt az első olyan eset, amikor úgy éreztem, kudarcot vallottam. Ez az érzés biztosan kiült az arcomra is, miközben a pszichiátert hallgattam.
- Értem. Nagyon sajnálom... Nos, Rachel Dean férje tragikus hirtelenséggel elhunyt egy autóbalesetben, két évvel ezelőtt hálaadáskor. A közös munka során már felmerült, hogy kialakuló pánikbetegsége van, de légzésterápiával, és imaginációs technikákkal eddig sikerült stabilizálni az állapotát, valódi rohamok nem merültek fel, így gyógyszeres kezelésre nem volt szükség. Az elmúlt néhány hétben kezdett aggasztóbbá válni a helyzet, - gondolom ahogy közeledik a férje halálának évfordulója -, úgy felerősödött benne a gyász érzése. A feldolgozásban jelenleg a harag fázisánál tartunk. Párszor említette, hogy a sors igazságtalan volt vele, és hogy neheztel bizonyos felsőbb erőkre, akiktől aztán üzeneteket is várt. Egy alkalommal azt gondolta, a férje üzent neki álmában - nos ekkor volt egy olyan látomása, miszerint leugrik egy fáról, és aztán elrepül, majd a levegőben csatlakozik hozzá a férje is... - itt mély levegőt vettem.
- Minden bizonnyal ez az álom motiválhatta tegnap... - köszörültem meg a torkom.
- Nézze, szívesen segítek, amiben csak tudok, de megnézhetném, milyen állapotban van most Rachel? - tettem fel a kérdést, ami türelmetlenül zakatolt benne, mióta csak beléptem a szobába. - Aztán állok rendelkezésére nagyon szívesen a továbbiakban is - néztem Zimmermanra várakozással teli pillantással. Ha Rachelnek szüksége van rám, úgy szeretnék mielőbb mellette lenni, és jó lenne megbizonyosodni arról is, hogy már nincs ön-és közveszélyes állapotban.
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptySzer. Dec. 21, 2022 3:50 pm

Nagyon jól emlékszem az első betegemre, aki súlyos állapotba került, miközben a kezelő orvosa voltam; esetében nem öngyilkossági kísérletről volt szó, hanem túladagolásról. A szerabúzus, amivel kezeltem, ironikus módon épp a korábbi kezeléseiből alakult – a felnőttkori ADHD-ját és major depresszióját érthető módon, bár nagyon sajnálatosan bipoláris zavarként diagnosztizálták, és annak megfelelő kezelést kapott, ami érthető módon nem segített, ezért az általában nem függést okozó Z-drogokról (amikről azóta szintén kiderült, hogy igenis, okoznak hosszú távú dependenciát) visszatették a benzodiazepán vonalra, a mániás epizódoknak hitt hangulati epizód alatti inszomnia kezelésére. A kapott klonazepám volt a probléma forrása, amire jött aztán az alkoholizmus is. Éjszaka jött a hívás, nem aludtam, mert Liamék épp fogzottak. A betegem, Lenny, a barátnőjénél volt – aki a kinézete és beszéde alapján szintén függő volt –, amikor túladagolta magát, a lány pedig engem hívott, nem a 911-et. Megtettem helyette én, mert nem tudtam rávenni, hogy ő csinálja, aztán a vonalban maradtam vele, míg kiértek. Szerencsére túlélte, és bekerült a White Plains-i klinikára. Azt nem tudom, hogy sikerült-e leszoknia; egy idő után nem jött el a terápiára.
Szóval átérzem a helyzetét; nehéz megmondanom, mennyi idős lehet, de nem tippelném sokkal fiatalabbnak nálam, úgyhogy kicsit meglep, hogy ez az első ilyen esete. Legalábbis erre következtetek a tekintetében tükröződő tanácstalanságról és félelemről. Lehet, hogy csak kiemelt fontosságú számára Rachel. Mindenkinek megcsúszik néha az objektivitás lencséje.
Értem – bólintok, ami a férjét illeti. A pánikbetegség része is érthető, bár nem egészen látom át még, hogy pontosan mit illetően alakul ki; az tény, hogy nem amiatt kísérelt meg öngyilkosságot, még ha kicsit valóságtól elrugaszkodott módon is. A „harag fázisa” kifejezésnél egy kicsit megrándul az arcom, de próbálom leplezni azzal, hogy áthelyezem a testsúlyom a másik lábamra. Az orvoslás általában egzakt tudomány; miértek, hogyanok, számok. A mentálhigiénia egy kicsit nagyobb kihívások elé állít, és rengeteg téma van, ami megosztja a szakmai közönséget is. Én nem igazán hiszek a tradicionális „gyász fázisai” lineáris struktúrában. Az emberek különböznek, máshogy küzdenek meg a dolgokkal, más reakciójuk van, más a sorrend. De természetesen nem azért van itt, hogy a szakmai véleményünket ütköztessük lényegtelen dolgokról.
A másik részére viszont már láthatóan hunyorogni kezdek. Szóval említette, hogy igazságtalannak érzi, ami vele történt, hogy megoldást várt külső erőktől… És volt álma arról, hogy öngyilkosságot követ el…? Két mondatban több vörösen villogó lámpa gyullad fel, mint egy átlagos Andrew Tate videóban (aminek a létezéséről fáj tudnom, de a nővérek nagyon rá voltak akadva). – És ezt elmondta magának…? – Nehéz felfognia az agyamnak, hogy mindez megtörtént, de nem jutott eszébe, hogy pszichotikus lehet. Vagy hogy szuicid hajlamról is szó lehet, miközben nyilvánvalóan erős sokk érte. Az én zsigeri reakcióm minden bizonnyal az azonnali exploráció lett volna, de meglehet, hogy ezt csak az utókép erősíti. Nem az a dolgom, hogy az Ő meglátásait megjegyzéssel illessem, úgyhogy inkább visszanyelem, és bólintok. Elmondta, amit kértem.
Természetesen. Erre – mutatom neki az utat, fogom az ajtót, aztán becsukom magunk mögött, mielőtt megindulnék a folyosón. A bennfekvő osztály ajtaja zárral biztosított, lecsipogtatom a belépőkártyám, aztán beütöm a biztonsági kódot, mielőtt tovább indulhatnánk. – Elég felfokozott állapotban van, kénytelenek voltunk nyugtatót adni neki, hogy vérmintát vehessünk tőle. Egyelőre nem kaptam vissza az eredményt, így az is lehetséges, hogy fogyasztott valamilyen tudatmódosító szert, ami fokozta az állapotát– magyarázom neki, miközben elhaladunk az egyforma ajtók mellett a folyosón. A másik oldalon a közösségi teremben jó pár páciens tartózkodik, néhányan sakkoznak, páran tévéznek, miközben a nővérek figyelik őket. Az egyik foglalkozó terem ajtaja csukva van; minden bizonnyal épp a művészeti terápia csoportos foglalkozása zajlik, mint minden héten egyszer. – Nekünk nem szeretett volna megnyílni, de talán magával más lesz. Itt jobbra a második. – Miután áthaladtunk még egy zárt ajtón, a fokozottan felügyelt szobákhoz érünk, ahol tizenöt percenként van megfigyelés. – Szeretné, ha becsuknám maga mögött az ajtót, vagy maradjon nyitva? – Rachel nem veszélyes, és ha az is volna, nem rendelkezik túl nagy fizikai erővel, úgyhogy akkor sem lenne gond, ha meg kéne várnia, míg kinyitom neki az ajtót, de rá van bízva.

codage par aqua

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptyCsüt. Jan. 05, 2023 1:01 pm
Tudtam, hogy hibáztam, hogy oltári nagy, sőt, óriási és megbocsáthatatlan hibát követtem el, és Zimmermann döbbenete is erről árulkodott.
És ezt elmondta magának? Némán bólintottam. Nyilván ő is érezte, látta rajtam, hogy gyakorlatilag megsemmisültem. Azt azért konstatáltam, hogy rendes tőle, hogy nem rúg még belém, pedig simán megtehetné. Kioktathatott volna könnyedén, sőt joggal. De mivel nem ismertük egymást, és nem voltunk kollégák, így lehet, úgy volt vele, hogy nem megy bele a dologba, nem az ő dolga a hivatásomban megkritizálni. Ezért hálás voltam. Amíg Rachel felé tartottunk, egyáltalán nem kezdeményeztem beszélgetést, igyekeztem tartani a lépést, és amennyire lehet, felmérni a terepet, hogy hogy bánnak az itteni betegekkel. A helyzet nem tűnt túlságosan vészesnek, láthatóan egész jól érezték magukat a társalgóban, és a nővérek is kedvesen foglalkoztak velük. Már amennyire ezt egy szempillantás alatt fel tudtam mérni. Csendesen követtem hát ZImmermannt addig a bizonyos ajtóig, majd kérdésére szinte gondolkodás nélkül, ösztönösen feleltem.
- Inkább csukja be, kérem. Köszönöm.
Számomra nem volt kérdés, hogy Rachel engem nem fog bántani, de persze érthető volt a kérdés. Beléptem az ajtón, és ahogy megláttam ott őt, összeroskadva, magzatpózban feküdve az ágyon, százszorosan ért utól a bűntudat. Nekem ezt előre látnom, tudnom kellett volna... Az, hogy nem gondoltam, hogy pszichotikus, talán arról tanúskodik, hogy nem nekem való ez a pálya. Alapvető optimizmusom máskor jól jött a munkám során, sokakra ragadt át a bizakodás, a hit azzal kapcsolatban, hogy jobban lehetnek, hogy változhatnak. Ha más hisz az emberben, akkor az embernek is könnyebb hinnie magában, ugyebár. Eddig még nem fordult elő velem, hogy épp ez a személyes tulajdonságom okozta hibámat. Ráadásul egy ennyire komoly hibát. Igen, valahol a tudatom mélyén fel-felmerült a kérdés, hogy mi lesz, ha Rachel élénk fantáziája és súlyos haragja majd olyasmire sarkallja, amivel árthat saját magának... de olyankor mindig lepisszegtem ezt a gondolatot, hogy nem történhet ilyen, Rachel ahhoz túlzottan a földön jár, és bár érzelmileg elég hektikussá vált az utóbbi időben, az életét mégis kínkeservvel, de összetartotta. A külső szemlélő számára nem tűnt szétesettnek vagy elveszettnek, sőt, az utóbbi pár hétben még munkabeli tervekről is mesélt, szeretett volna indítani egy saját weboldalt, saját cikkekkel, mindenféle témáról, köztük a gyászfeldolgozásról is. Ez számomra azt jelezte, hogy tudatában van annak, hogy egy fontos korszak lezárult az életében, és ha fájdalmas is számára, kész újat nyitni. A sebeit nyalogatva, igen, de azokból tanulva és azokból építkezve kezdene új fejezetet. Ehhez képest most itt álltam emellett az összetört, ön-és közveszélyesnek titulált nő mellett, és rettegtem. Rettegtem, hogy valamit végérvényesen elrontottam.
- Üdv Rachel - léptem közelebb hozzá, s ha Zimmermann magunkra hagyott minket, úgy egy búcsú biccentést követően végigsimítottam a bal vállán.
- Hogy van? Hogy érzi magát? - kérdeztem óvatosan, s ha nem mutatott erős ellenkezést, úgy leültem mellé az ágyra. Mélybarna szemét lassan nyitotta ki, majd áthatóan nézett rám, mielőtt megszólalt volna.

Amikor úgy egy órával később kiléptem az ajtón, kicsit megkönnyebbültebbnek éreztem magam. Igen, nagy baj van, de nem visszafordíthatatlan. Legalábbis én így éreztem. Bár nem beszéltük meg Zimmermannal, hogy hol találkozunk, logikusnak tartottam, hogy az irodájában keressem fel ismét. Könnyen visszataláltam az ajtóig, és ha kopogásomra beeresztett, úgy egy fokkal határozottabban léptem be, mint az előző alkalommal.
- Sikerült beszélnem Rachellel, és úgy látom, a pszichotikus állapota enyhülőben van. Belátja és tudja, hogy hiba volt a fáról leugrania, illetve az agresszív kirohanásaiért is nagyon rosszul érzi magát, fogadkozott nekem, hogy ilyen többet nem fog előfordulni. Engem sem bántott - itt pillanatnyi szünetet tartottam, összeszedtem a gondolataimat.
- Rákérdeztem a tudatmódosító szerekre, ezzel kapcsolatban azt állította, hogy drogot nem, de alkoholt fogyasztott, igaz, nem sokat, csak egy pohár bort, ha igaz. Szerinte az alkoholnak kevésbé volt szerepe az incidensben, sokkal inkább az alváshiány okozta azt... Azt mondta, már vagy öt napja alig aludt éjszaka, maximum 1-2 órát - pillantottam Zimmermannra, türelmesen kivárva, hogyha van esetleg kérdése, azt feltehesse, aztán én is feltettem az enyéimet.
- Megérkezett esetleg azóta a labor eredmény? Ön szerint meddig kell bent tartani, és milyen kezelésre van szüksége?
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában EmptyPént. Feb. 17, 2023 4:43 pm

Nem esik nehezemre engedelmeskedni a kérésnek, és becsukni magam mögött az ajtót. Mikor bekerült a sürgősségire, a fájdalommal járó sokk ellenére meglehetősen agresszíven viselkedett, de inkább verbális értelemben. Miután átvettük lentről, és hatni kezdett a haloperidol, már csak a zavartság maradt, ami esetében érthető. Az emberek szeretik azt gondolni, hogy az agyuk az övék; az egyetlen biztos pont, amire mindig számíthatnak. Aztán történik valami, ami egyszerűen „túl sok”, és épp az agyuk lesz az, ami veszélybe sodorja őket. Olyan ez, mint azoknál a barlangászoknál, akik fejjel lefelé ragadnak be egy szűk aknába; az agy pánikszerűen próbálja elláttatni magát, az emberi testet viszont nem úgy tervezték, hogy a gravitációval szemben dolgozzon, úgyhogy túlhajtja a szívet. A legegészségesebb ember is meghal három-négy óra elteltével szívrohamban. De fel lehet hozni a jeges vízbe kerülteket is; az agy a hideg hatására védeni próbálja a belső szerveket ezért lassan leállnak a motoros funkciók, és nem tudsz tovább úszni. Az akut pszichózis is valami hasonló, hirtelen helyzet, az agy valamit támadásként észlel a testtel szemben, olyan mennyiségű stresszt érzékel, amelyet nem tud effektíven feldolgozni, és kész a káosz.
Az alapján, amit Dr. Mirror mondott, és amit Rachel egészségügyi dossziéjából fel tudtunk építeni, nem valószínű, hogy lenne történelme a pszichotikus epizódokkal. A legjobb tipp a férje halála okozta trauma. További vizsgálatok és terápia híján szakmaitlan lenne megállapítani, hogy vajon ez egy nagyobb, diagnosztizálható probléma része-e, vagy egyszeri eset – mint az ezt átélő emberek negyedénél. Ahhoz várni kell, hogy stabil állapotba kerüljön.
A jelenlegi állapotát elnézve feltételezem, hogy nem két perces vizit lesz, így nem vártam meg a folyosón. Nem is tudtam volna, mert közben elhívtak Mr. Pearsonhoz, akinek hirtelen esni kezdett a fehérvérsejt száma; szorosabb felügyeletre szorult, mint mások, stabil állapotban volt, de épp kemoterápiás kezelésen esik át a végbélrákja végett, így a ciklotímiájára kapott gyógyszerezést óvatosan kellett kezelni.
Azelőtt nem sokkal érek vissza az irodámba, hogy ő ismét kopogna az ajtón; a nővérpultnál tudták, hol vagyok, úgyhogy nem kerültük volna el egymást.
Hogy ment? – kérdezem udvarias mosoly kíséretében. Az iroda nem a sajátom, hanem az aktuális ügyeleteseké, inkább pihenő, mint bármi más, ezt mutatja az egyik fal mellett sorakozó táskák sora – az enyém és a két orvostanhallgatóé –, a kanapé, rajta a takarókkal, és minden közepe: a kávégép. Oda is lépek hozzá, és míg Dr. Mirror elmondja, mi történt, én ellenőrzöm a kávészintet, a vizet, és végül rányomok a dupla espresso gombra, alátartva a saját bögrémet; valamelyik karácsonyra kaphattam, mert egy családi kép van rányomtatva, mikor az ikrek még oviba jártak.
Hümmögve figyelem, ahogy a fekete, keserű lé lassan lecsöpög a fehér kerámia aljára. Nem újdonság, hogy sajnálja; az biztos, hogy a helyzet akut volt, ingadozott a stresszszintje, valószínűleg a hely, ahol kikötött sem segített rajta. Nem szerettük volna túlgyógyszerezni, és inkább az időre bíztuk, hogy összeszedje magát annyira, beszélni lehessen vele.
Lehetséges, hogy az alváshiánynak köze van hozzá – ismerem el, kivéve a bögrét, miután az utolsó cseppek is leesnek. A vendégbögrék felé intek, rábízva, hogy szeretne-e ő is inni egyet. – De mindketten tudjuk, hogy az önmagában nem vesz rá senkit ilyesmire. Azok alapján, amit mondott, a szuicid gondolatok nem újkeletűek, az őt ért traumával együtt mélyebben fekvő problémára utalhatnak. Anélkül, hogy beszélni tudtam volna vele, nem tudok nyilatkozni a kezelésről, főleg nem a diagnosztikáról – teszem hozzá gyorsan, belepottyantva egy tasak cukrot a dobozból. Összegyűröm a papírt, aztán fogom a kanalam és elgondolkozva kavargatni kezdem. – Jelenleg egyedül a stabilizálás a célunk, illetve a megfigyelés. 72 óra, ahogy szokás, azt követően pedig az állapotától függ.
És persze az egészségügyi csomagjától. Ha rajtam múlik, ezt nem veszem számításba, de én csak javaslatot tehetek. Amint nincs életveszélyben, a többi közte és a pénzügyi osztály között dől el.
Ha szeretne, természetesen bejöhet meglátogatni. Jót tehet az állapotának, és természetesen maga marad a terapeutája. A mi célunk jelenleg csak az, hogy ki tudjuk engedni innen. Az nem jelent egyet a „gyógyulással”. – Ez olyasmi, amit sokan elég nehezen fognak fel vagy ismernek el. Túl sok az ember és kevés a hely ahhoz, hogy a nem sürgős eseteket benn fogjuk; a magánpraxisba kerülés persze más. – Ha el tudja hagyni majd három nap múlva a kórházat, valószínűleg javasolnám neki a beszédterápia mellett az orvosi kezelést is. Lehet, hogy nem lesz szükség rá, de mindenképp szorosabb monitorozásra szorul. És… Igazából lenne, amiben tud segíteni.
A bögrével a kezemben lépek a számítógépes asztalhoz, ahol többnyire már sikerült rendet raknom a kolléga által ott hagyott rumliban. Vele ellentétben én nem csak tudom, mit hova rakok, de aztán nem is rakok rá semmit, főleg nem morzsázom le, úgyhogy hamar megtalálom azt az egészségügyi lapot, amit pár órája nyomtattunk neki.
Próbáltuk értesíteni a hozzátartozóit, de a vészkontakt listáján első helyen az elhunyt férje szerepel – adom át neki az adatlapot. Név, kapcsolat típusa, kontakt információ: a férj esetében nagyon gondosan ki volt töltve, postai és internetes címmel, telefonszámmal. – A másik kontakt feltételezem, az édesanyja lehet, de nem kapcsolható a szám, valószínűleg megváltozott. A testvérnél pedig csak email van, ami nem a legmegbízhatóbb. Van esetleg módja arra, hogy értesítse a családot?

codage par aqua

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában Empty
mind álarcot viselünk
ranggal rendelkezem

Mirror & Zimmermann - Egy páciens kifürkészhetetlen elméjének nyomában
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Tansy & Sanem • when you look in the mirror...
» Rejtély Cuscoban - Az inka kincsek nyomában
» man in the mirror
» Tessa & Jamie - The mirror and me
» Odette Mirror

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Livin' in New York :: Eltemetett múlt :: Archívum :: Játékok-
Ugrás: