A halál útja csöndes és magányos. Nincs aki fogja a kezed Csak a gyászolók sírása Tölti be a teret.
-Boncolási jegyzőkönyv a 10253/2020-as eset kapcsán. A boncolást vezeti Alexandra Hope Daly. Asszisztens Thomas Burk. A boncolás helye és ideje az Igazságügyi Orvostani Labor, 2020. július 17-e, délután 14 óra 30 perc. A vizsgálatot elrendelte a New York-i Rendőrkapitányság. A halott neve Rodney Smith, 27 éves, született 1993. szeptember 24-én. Társadalombiztosítási száma 083-93-7624. A halál helye és ideje: John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér, 2020. július 16-a, 13 óra 27 perc. A halál valószínűsíthető oka kábítószer túladagolás. A tanúk beszámolói alapján közvetlenül a halála előtt zavartan viselkedett, kontrollálatlan izomrángásai voltak, hallucinált, verejtékezett, a testhőmérséklete abnormálisan magas volt, levegő után kapkodott, némileg elkékült, a fülénél pedig vérzett. A holttestet ideszállítása után levetkőztették, ruháit és egyéb személyes tárgyait bizonyíták zacskóba tették leltárba vétel után. Fényképek készültek a fizikai állapotáról, majd megmosdatták és előkészítették a boncolásra, melynek során lemérték, a súlya 82 kilogramm, magassága 182 centiméter. A boncteremben csak az én hangomat lehetett hallani, valamint a ventilátor csendes zümmögését. Az asszisztensem némán várt, hogy ha segítségre van szükségem kéznél legyen. -Thomas, tedd fel kérlek a röntgenképeket. Odaléptem, és a képeket vizsgálva folytattam a diktálást a mikrofonba. -A röntgenen több régi törés nyoma látható, az alkaron, a sípcsonton, a kézfejen. A koponyaröntgenen bevérzések nyomai fedezhetők fel. A hasüreg... ez meg mi? Közelebb hajoltam a képhez, majd a telefonhoz léptem, levéve a gumikesztyűt, és tárcsáztam. -Szia Kelly, Alex vagyok. El tudnál jönni az Orvostani Laborba? Lehet, hogy találtam neked valamit. Szólok a portán, hogy jössz. Tekintve, hogy minimum fél óra volt, amíg ideért, addig folytattam a boncolást. Mire belépett, már felvágtam a tetemet, kivettem a szívét, a tüdejét, lemértem, mintát vettem belőlük, ahogy a véréből is, megvizsgáltam a szájüregét. Mikor belépett, felpillantottam rá. Mivel be voltam öltözve, csak a szemem láthatta a műanyag védőszemüveg mögött. -A boncoláson megjelent Kelly Andrews hadnagy, a bűnmegelőzési csoportból. Intettem neki, hogy jöjjön közelebb. Mivel ismerte már a járást, esélyesen kesztyűben, maszkban és köpenyben jött be. -Gyere. Megvártalak vele, mert úgy gondoltam ez érdekelni fog. A röntgenen találtam legalább egy tucat sötét foltot a gyomrában, meg a beleiben is párat. Kivettem az áldozat gyomrát, felvágtam, és egy üveg tárolóba öntöttem a tartalmát. -Az áldozat a gyomortartalma alapján legalább egy napja nem evett, legalábbis ételt. Egyesével kezdtem kihorgászni csipesszel a kis zacskókat, és helyeztem egy tálcára. Csak a gyomrában 13 tömött zacskót találtam, tele fehér porral, és két szinte teljesen üres zacskót, melyet szintén feldiktáltam. -Tekintve a halál előtti tüneteit, és azt, hogy kettő kiszakadt, valamilyen kábítószer lehet bennük. A sértetlen csomagokat lemostam, megtöröltem, aztán odanyújtottam az egyiket Kellynek. -Drogfutár volt, bár az eddigi fizikai állapotfelmérés alapján ő maga nem volt fogyasztó. Szerintem ő is csak egy olyan szerencsétlen volt, aki a pénz, vagy éppen zsarolás miatt vállalta el. Ismét a férfi felé fordultam és pár perc múlva még 5 zacskó került elő a beleiből. -Szerencsétlen. Öszvérnek lenni nem egy életbiztosítás, de a hónapban már ő a harmadik, aki az asztalomon végzi. A lemosott bizonyítékokat szintén bezsákoltam, majd kérdőn pillantottam Kellyre. -Elviszed őket, vagy majd küldjem el a boncolási jegyzőkönyvvel és a többi bizonyítékkal?
Az asztalomnál ülök és épp egy adag kartont pakolok jobb oldalról baloldalra. Egy újabb adag papírt veszek magam elé, de már lassan kifolyik a szemem. A könyökömmel az asztalra támaszkodok, miközben a tenyerembe helyezem a fejem, ujjaimmal a hajamba túrva. A kávé már nem segít, nem is tudom hányadik után vagyok, de azt tudom, ha még egyet meginnék, akkor a mentő vinne el innen. Fel se fogom, hogy egyre hangosabb less a zene. Morgok egyet és felkapom a fejemet. - Kapcsold már le azt a rohadt rádiót! Vagy legalább halkítsd le! – Mordulok rá az egyik kollégámra, aki értetlenül néz rám. - A telefonod csörög. – Szól vissza, ahogy feláll és kisétál az irodába. Hol a telefonom? Gyorsan végig kutatok a papírok közt, és megtalálom az egyik kupac alatt. Gyorsan megnyomom a zöld gombot, mielőtt lerakná. - Hallóhallóhalló… - Szólok bele, azt se láttam, hogy ki hív, csak biztos akarok benne lenni, hogy nem teszi le a sok csörgetés után. Hallgatom, amit Alex mond, de nem jut el igazán a tudatomig, amiről beszél. Csak leokézom, hogy máris megyek, legalább megszabadulok az adminisztrációtól. Ezt utálom a legjobban a munkámban, ezt a rakat papírmunkát. Szólok a főnöknek, hogy átmegyek a laborba csak, hogy tudja merre vagyok, a mobilom úgyis nálam lesz, ha esetleg valami miatt kellenék. Beülök a kocsimba és megyek is át a laborba. Autóval fél óra alatt ott vagyok, ha a forgalom is engedi. A labor előtt leparkolok, majd megyek a portán. Mivel Alex szólt, így beengedtek, nem is kellett viaskodnom, mint általában. Végig megyek a folyosókon, de már ismerem a járást, így pontosan tudom, hogy merre megyek. A zsebemből előhúzok egy hajgumit, és felkötöm, még mielőtt elérném a boncolási részleget. Az ajtó előtt felveszem a köpenyt, a kesztyűt és a maszkot. - Sziasztok. Na mit találtál? – Lépek közelebb az asztalhoz, nem tűnik olyan esetnek, ami nekem való lenne, de bízok Alex-ben, így türelmesen hallgatom. Odalépek a falra szerelt röntgen olvasóhoz, hogy megnézzem a felvételeket. Úgy csinálok, mint aki nagyon is érti, hogy mit lát, de inkább visszamegyek Alex mellé, hogy megnézzem mit talált. - Tipikus. – Forgatom meg a szemeimet, karjaimat a mellkasom előtt összefűzöm. Még jó, hogy nem volt időm enni, mielőtt idejöttem, mert ez a szag még mindig gyomorforgató. - Ki az áldozat és hol halt meg? – Nézem a fiatal srác arcát, elég értelmetlen halál, de a pénz nagy úr. Kikerülöm Alexet és odamegyek az áldozat fejéhez. Nem látok semmit, egy tetkót sem, így valószínűleg nem bandatag, de még nem kizáró ok. - Azt tudjuk, hogy honnan jött? Talán az ottani egységeket is lehetne riadóztatni, hogy tudjanak róla. – Pillantok fel az áldozat arcáról, ilyen közelségben még inkább hányingert keltő, így tovább megyek az asztal másik oldalára, így Alex-xal szemben állok. - A harmadik? Van köztük összefüggés? Egy helyről jöttek esetleg? – Vonom fel kérdőn a szemöldökömet, mert ha igen, akkor fel kell készülnünk arra, hogy ez egy bűnszervezet része. Igen, sikerült ezt megállapítanom… Annyira tompa az agyam, hogy néha úgy érzem magam, mint aki most szabadult az akadémiáról. - Van rajta banda tetkó? Esetleg valami rendellenes elváltozások? – Fogalmam sincs, hogy miért kérdezem tőle ezeket, de talán lehet valami kiindulópont. Ezekbe az óvszerekbe töltött kábítószer nem újdonság. Elég ódivatú, mostanában mellimplantátumban szoktak érkezni a drogok, de létezik még az óvszeres megoldás a férfiak miatt. - Mitől szakadtak ki? Lehetséges, mert nem evett semmit? – Feltételezem a gyomorsav is közrejátszhat, de ennyire azért nem vagyok jó ebben, viszont találtam valamit. - Hm… Nocsak… Amik kiszakadtak azok csak egy kondomban voltak. Mindegyik mást kettőbe töltöttek. Megzavarhatták őket és siettek? – Nézem közelebbről az óvszeres tasakokat. Mindegyik megtöltött óvszer egy másikba van becsomagolva, kivéve amik kiszakadtak. Azt hiszem muszáj leszek beszélni az országból érkezett ottani csapattal, hátha volt valami rajtaütés, ami ezt a folyamatot megzavarhatta és sietségükben ez történt.
A halál útja csöndes és magányos. Nincs aki fogja a kezed Csak a gyászolók sírása Tölti be a teret.
-Rodney Smith, 27 éves. A Kennedy Reptéren, az érkező oldalon. Közben kivettem a gyomrát, és elkezdtem kiszedegetni a zacskókat. A következő kérdésre viszont némiképp döbbenten néztem rá, majd sóhajtottam egyet. -Miért hiszi azt mindannyiótok, hogy mindenható vagyok? Sajnálom, de nincs az élettörténete, de még az elmúlt egy napja sem a bőrére tetoválva, hogy fel tudjam olvasni neked. Annyi biztos, hogy repülővel érkezett, de ott vannak a bizonyíték zacskóban a személyes holmijai. Gondolom az útlevele is köztük van. A pecsétből majd kiderül, hogy hol szállt fel. - intettem a fejemmel a sarokban álló kisasztal felé. Lemostam a zacskókat, és mivel egyelőre nem tartott rájuk igényt, elkezdtem őket sorba rendezni, hogy később elcsomagoljam. -Igen. Még a hónap elején talán két-három nap különbséggel hoztak be két hasonló korú férfit. Szintén futárok voltak, már ha erre az összefüggésre voltál kíváncsi, mert másról én nem tudok. Az aktáik valószínűleg ott vannak nálatok a bizonyítékokkal együtt. A beleiből is kihorgásztam a maradékot, és tisztítás után azokat is a sorba pakoltam. -Semmilyen tetoválást nem találtam rajta, viszont rákos volt. Talán pont ezért is vállalta a futárkodást, mert úgy gondolta neki már mindegy. Vagy éppen a kezelésre gyűjtött pénzt. Nem tudtam biztos dolgokat mondani, pusztán csak ötleteltem. -Valószínű, igen. A gyomorsav szétmarhatta őket, a kábítószer meg az amúgy is legyengült szervezetébe jutott, felpörgetve a szívét. Egyértelműen a túladagolás következtében fellépő szívleállásban halt meg. Az újabb kérdésre már felnevettem. -Imádom, hogy mindig magatokban beszéltek, mégis olyan, mintha tőlem várnátok a válaszokat. De igen, ebben a lehetőségben látok rációt. Ettől függetlenül utánajárni már neked kell. Sóhajtva nyújtózkodtam egyet egy ásítás kíséretében. Rossz éjszakám volt, igencsak keveset aludtam, és ez most kezdte éreztetni a hatását. -Végeztem vele. Hacsak nem vagy valamire még kíváncsi, akkor Thomas tepsibe teszi szegényt, amíg valaki érte nem jön a családjából. És most szükségem van egy kávéra, mielőtt még bemászom valamelyik lakóm mellé aludni pár órát. Olykor elég morbid humorom volt, de Thomas már megszokta, és csak mosolygott rajta. Levettem a véres köpenyt, a kesztyűt, a szájmaszkot és a szemöveget, a gyűjtőbe dobtam őket, majd kifelé indultam, csak a vállam felett pillantva hátra. -Ha szeretnéd meghívlak, mielőtt még mindketten visszamegyünk a mókuskerékbe. Bár ha nem hat a koffein, akkor lehet mára offolom magam a továbbiakra, mert nem egy életbiztosítás szikével a kezemben aludni, még ha a páciens halott, akkor sem.