I am an optimist... I choose to be. There is a lot of darkness in our world, there is a lot of pain and you can choose to see that or you can choose to see the joy. If you try to respond positively to the world, you will spend your time better.
Jada and Mitchell
- Én itt élek már idejét se tudom mióta – két éve legalább - de hamarabb találsz meg bármit ebben a lakásban, mint én valaha – sóhajtok. Nagyon jó vagyok a holmijaim elhagyásában, eltüntetésében. A megkeresésükben már kevésbé. - Amíg a zár nem bánja, és nem tokostul rúgod be az ajtót, addig nem is érdekel… bár, ettől függetlenül nem díjazom, hogy lassan úgy kell elmennem itthonról, hogy két műtét között azon agyalok és állandóan csuriban vannak az ujjaim, hogy kirabolnak vagy sem? – Mutatok rá erélyes hangot megütve, bár vitathatatlan, hogy nem sok olyan tárgyat tartok itthon, ami könnyen- és gyorsan mozdítható, vagy „csak úgy” bezsebelhető lenne. De lássuk be, valahol mázlim is van… ha az ő környékükön kerestem- és találtam volna lakást már csak azon szép reményektől vezérelve is, hogy közelebb lehetek hozzá, már réges-régen elvitték volna még a parkettámat is. – Azért kíváncsi lennék rá, hogy odahaza is ilyen bátran beengedsz bárkit? – Szökik feljebb a szemöldököm, és nem tudok nem visszaemlékezni azokra a rossz arcú fazonokra, akik úton-útfélen megfordultak a környéken, míg feléjük baktattam. Mondhatnánk pont ebbe a kategóriába sorolom a lakótársát is. Fejemet a vállam felé billentve, kíváncsian fürkészem az álmos, annál néhány fokkal nyúzottabb arcot, miközben igyekszem a legapróbb kis részletekben is megtalálni a közöttünk – gyerekkorunkban még csak-csak – felsejlő hasonlóságokat. Talán a göndör, boglyas haj, valamint a sötét bogárszem az, amire ráfoghatjuk, hogy azt mutatja, márpedig mi egy tőről fakadtunk, de ezeket is előbb hoznám párhuzamba anyáinkkal, mint azzal, hogy ha csak félig, de végtére is, testvérek vagyunk. Meglehet, hogy az életvitelünk, az elhivatottságunk mind-mind különbözik egymástól és a szokásainkban, stílusunkban, de még az érdeklődési körünkben is épp csak annyira hasonlítunk egymásra, mint két ember: van két szemünk, két fülünk és így tovább, de mégse tudnám őt letagadni. Függetlenül attól, hogy ki mit örökölt, kinek mi jutott és ki-ki mennyit hozott a közös ágból, sokszor még így is, mintha a tükörképemet látnám benne; mozdulataink, grimaszaink vagy mimikáink olykor egészében megegyeznek, és bennem is pont úgy ott van a családi elvek ellen való küzdelem, mint benne. Más kérdés, hogy milyen mértékben engedek neki? Ilyen szempontból talán még jobban is hasonlítok rá, mint a bátyámra és kimerem jelenteni, közelebb is áll hozzám, mint a bátyám, aki kőkemény hívője lett a Thompson-szekta valláskultúrájának. - Legközelebb akár lehetnél józan is, ha jössz. Vagy megkímélhetnél szegény kicsi engem a másnapos boszorkaságodtól, hogy a testvéredként is szuperálhassak, ne csak, mint „mindig kéznél lévő, rád szakosodott orvosod”. Kimerítő, hogy a családom és barátok miatt jóformán két munkarendben kell toljam és még egy köszönöm se jár érte – mert természetesen, ha nem a kórházban izzadok, ha nem visszavarrok, hozzávarrok, kötözök vagy „életben tartok” esetleg világra segítek, akkor kiszabadulok az oroszlánveremből és jön a szóbeli része telefonon, messengeren, face time-on, itt-ott. „Nem, nem fogsz meghalni, az egy szemölcs…” „Ha nagyon fáj akkor gyere be, megnézem…” „Fertőtlenítsd le!” „Holnap nem dolgozok, de… átmenjek? Ráérek!” Persze, mert én mindig mindenre ráérek, az énidőm tulajdonképpen mindenki másnak az ideje… És akkor még marékszámra adagoljam Jadanak is a pirulákat, csak mert többet ivott a kelleténél és fáj a kis buci feje. A kórházban meg nem értik, kinek cipelem haza bőröndszámra a gyógyszereket. - Utcaseprőnek kellett volna mennem, akkor talán senkinek nem lenne szüksége a tudásomra. - Komolyan – vágom rá. Ha kell, tegyen is érte. - Sajtból sosem elég – azokban a percekben tagadhatatlanul így is van, amikor éppen eszi az ember. Az pedig, hogy mi lesz később, néhány perc vagy óra elteltével, az meg…általában „legyen a jövő problémája.” – Pedig már tervezem egy ideje, hogy panaszlevelet nyújtok be neki, amiért én tartom életben a lányát hol reggeliztetőként, hol gyógyszerészként vagy háziorvosként. Amúgy meg, néhány napja pont hívott, hogy szeretne velem beszélni valamiről egy reggeli keretein belül, csak épp időpontot nem tudtunk még megbeszélni… – akadok meg egy pillanatra az addig művelt „bogyóvadászatomban” – nem tudsz semmiről, mi? – Mit tudhatna ő? Így indult a nagy családegyesítő propagandája is, aminek végeredményeképpen anyáink kis híján megkopasztották egymást. Túl sokszor akarnak barátnők lenni, aztán változatlanul, mindig katasztrófába torkollik a jeles alkalom. Nem is tudom miből gondolják, hogy ebből bármi jó kisülhet, mikor olyan családi katasztrófák állnak kettőnk fogantatása és megszületése mögött, mint a félrelépés, válás, újra házasodás és egyéb ínyencségek. Tényleg tökéletes barátnő alapanyag az a kettő. - Legalább feltámadsz – nem. Saccra megmondom, még két napra minimum szükség lesz, hogy emberi entitássá lehessen nyilvánítani és elmúljon a bőre szürkesége, ami olykor-olykor egészen zöldes árnyalatba vált. – Ez nem rasszizmus, csak… mindegy – legyintek és a pult felületét kocogtatva, még egy enyhe utalást teszek arra, hogy a gyógyszer még mindig ő rá vár. - Próbálkozik – mellkasomon karba tett kezekkel dörzsölöm meg a borostát az államon. Voltaképp én is csak próbálkozok elhitetni vele és saját magammal is azt, hogy az apánkban még van annyi törekvés a gyerekeit illetően, hogy megpróbáljon és akarjon is apa lenni, ne pedig együttesen mindannyiunk főnöke. Ez az izzadságszagú akarás és igyekvés sokszor kimerül egy közös, amúgy roppant kínos vacsorában vagy ebédben, egy puccos összejövetelben, ahol természetesen és nem meghazudtolva a kék vérét, mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, jobb ő mindennél és mindenkinél. Az orvosok orvosa vagy a szülők mintapéldánya. Ilyen formában megtudom érteni, hogy Jada nem kívánja őt, maximum a háta közepére. – Legalább ezt hagyd meg neki. Higgye csak azt, hogy ő mindent megtesz… – iszom ki az üveg alján maradt néhány korty hideg vizet, ami nem fért a poharába. Nem utálom apát, de ha jobban belegondolok, ez a hozzáállás, ez a megjegyzés az általam mondott leggonoszabbak egyike, ami burkoltan magában hordozza, hogy „próbálja csak rendbe hozni azt, amit nem tud”. – Inkább ranch, mint BBQ… - ismétlem, a krumpli kívánságra már csak a szememet forgatom, de, hogy lássa kivel van dolga, aszerint választok neki. Vigyorogva nézem végig ahogy A-ból B-be vánszorog, kínlódik, fújtat és nyöszörög. - Hogy is mondják az öregek? Aki nem bírja, az ne igyon? De arra azért kíváncsi leszek, hogy hány hétnek… napnak kell eltelnie, hogy megint, ehhez hasonló állapotban rontsd nálam a levegőt, miközben azért sírdogálsz, mert szemét vagyok és nem adok gyógyszert – csak idén, nagyjából úgy hússzor hallgattam végig, hogy nem iszik többet, mert ez nem állapot és így nem lehet élni. Ahhoz mérten nézzünk rá… - Aha, tehát belecsapott a lecsóba és tolja a vérbeli rocksztárok életét… ami azt jelenti, hogy… egyre többet leszel… itt? – Töltöm be a kávéfőzőt, ha már jó erősre vágyik. Nekem inkább egy jó hosszú alvásra lenne szükségem, de ez még nem jelenti azt, hogy nem alapozhatok egy adag feketével és némi kalóriabombával. A medvék is felhizlalják magukat a téli álom előtt, vagy mi… - Csak úgy merő véletlenségből, és minden rosszindulat nélkül kérdezem: nem akarsz elköltözni onnan? Nem ismerem őt persze, de nekem ez nem épp úgy hangzik, mint egy egészséges és fair alapokon nyugvó együttélés – csak nem vagyok hozzászokva, elvégre nekem nincs olyan lakótársam, aki random nőket cipelne fel magához, hogy legyen, akin kiélje a perverz és kielégíthetetlen vágyait. - Úgy, hogy elkérsz egy telefont – teszem le elé a kávéval együtt a saját készülékemet – felhívod a bankodat és letiltatod. Varázslat. És nehogy azt mondd, hogy nem szeretsz telefonon beszélgetni!
life is really simple, but we insist on making it... complicated
★ családi állapot ★ :
it's fine;always
★ lakhely ★ :
Manhattan
★ :
★ idézet ★ :
life is exactly like a game of chess. i don't know how to play chess.
★ foglalkozás ★ :
Sürgősségi rezidens
★ play by ★ :
Lucien Laviscount
★ hozzászólások száma ★ :
4
★ :
Re: Mitch & Jada || Chill, it's only chaos
Kedd Júl. 23 2024, 20:15
Mitch & Jada
“ Local dumbass knew what they were getting themself into but did it anyways. So don't tell me not to do something 'cause i will do it twice and take pictures. ”
– Mi? Mit? – elhajtom az arcom elől a pokróc szélét, nem jobban, csak, hogy vizuális segítség után kutassak rajta; meggyűrködöm a puhának nem nevezhető, annál is inkább szúrós anyagot, realizálva, mi az a fene nagy kincs, amit sikerült előteremtenem. – Nem tudom, valahol volt, ahol én is… voltam, ezek szerint; nem tudom, tényleg, egyszer csak lett – húzom fel a vállam, ami fekve véletlen se tud annyira érvényesülni, hogy abból bármit is lásson, ellenben ahhoz pont elég, hogy összegubancoljon egy csomót a nyakamban. Ez már a kor… talán nem véletlen szokták mondani a bölcsek, hogy „ne öregedjetek meg”? – Gondolom nem nyugtat meg, ha azt mondom, egyáltalán nem is emlékszem, hogy jutottam keresztül azon az ajtón – sunnyogva görbítek egy mosolyt a számra, lehengerlőnek és engesztelőnek szánva, de miután tudom, máskor se hatná meg, félholtan nem is remélhetem a sikert. Abban biztos vagyok, hogy önerőről, ha csak be nem törtem, nem beszélhetünk, mert ha valamit, azt egészen biztosan állíthatom, hogy a táskám nem jött el velem idáig, tehát a kulcscsomóm is, mint mindenem, ami egy modern embernek érték, méghozzá a legnagyobb, amire szert tehet, valahol Manhattan utcáin kallódik. El ne felejtsem letiltani a kártyámat… meg, hogy egy szalonképesebb állapotban bocsánatot kérjek a szomszéd öreg nénitől, mert bár nem tuti a meggyőződésem, azért elég valószínű, hogy ő volt, aki megelégelte hajnalban, hogy mintha nem lenne holnap, dörömböltem ennek a mamlasznak az ajtaján, és megkönyörülve rajtam – meg a szint összes lakóján – előtúrta valahonnan a pótkulcsát. – Azért nem olyan könnyen összetéveszthető a lakásod egy nudista stranddal – dünnyögöm. Nem állítom, hogy a legkényelmesebb farmerban és melltartóban egy eleve nem alvásra tervezett kanapén aludni, de azért, hogy nem rúgtam le magamról, mielőtt beütött a hidegrázós-izzadós fázisa a részegségnek, hálás vagyok. Az, amikor mindenki megesküszik két „nem akarok hányni” között – mert a pia csak visszafelé rosszabb, mint lefelé –, hogy „ha ennek vége, én többet nem iszok”, majd visszaemlékszik a legutóbb hasonló állapotban tett fogadalmára… – Ne legyél már ilyen! – harsogom inkább indulatosan, mintsem ténylegesen hangosan, és végig nézem, ahogy elmasírozik a szobája felé. – Most komolyan nem adsz? – rikkantom utána. Minek vannak az embernek testvérei? Minek támogatjuk őket az orvosi pályán, ha nem épp azért, hogy ilyen esetekben segítsenek minket? Máskor meg, ha felfedezünk magunkon vagy magunkban valami „oda nem illőt”, a legnagyszerűbb diagnosztaként álljanak az ügyünk élére ahelyett, hogy Dr. Google szakértelmére hagyatkoznánk; de ez?! ShAmE! – Triplasajtos extra sajtos? – pislogok utána értetlenül; nem akarom kimatekolni, sanszos, nem is érnék fel ehhez a logikához. – Azért, ha legközelebb látod, ne mondd el anyámnak, hogy miket reggelizek össze – amilyen gyakorisággal találkozok vele, nem egészen elképzelhetetlen, hogy Mitch még nálam is hamarabb futna össze vele. Sose vágytam a szülői nyomással kierőszakolt brunchokra, ahol mindenki kínosan feszeng, nézi a másik tányérját, mi mindent pakolt rá, becsmérlőn húzza a szemöldökét, elvégre hogy lehet annyi mindent megenni egy ülésben, de azért csak jópofizik, mert hát miért ne tenné? Hiszen szerető család vagyunk, vagymi! Nincs az a mimóza mennyiség, ami elviselhetővé tenné a Thompsonokat, akárcsak egyet is közülük, de a második pohár már menetrend szerint hozza, hogy „nem lesz az sok?”, amitől csak még nagyobb élvezet kikérni a harmadikat. – Mert miből tartana? – sóhajtom felkönyökölve. Kis lépésekben haladok… még ettől is érzem a nyilalló fájdalmat végig futni a tarkómon át a két halántékom között. – Hűha… nincs még korán a rasszista poénokhoz? – mindenhez az van, tegyük hozzá nagyon gyorsan, de nem valószínű, hogy értékelné, ha szembesíteném, én márpedig itt nagyon szívesen aludnék anélkül, hogy ő létezni merne a saját lakásában. Vagyis hát létezzen felőlem, de egy teljesen másik részében is megtehetné, ha igazán kedves akarna lenni, nagyon halkan. – Szerintem apa tegye össze a két kezét, amiért náluk nem jelenek meg – szusszanva-nyögdécselve tolom fel magamat a kanapén, végig nézek magamon – így. És hát… a telefont se gyakran szoktam felvenni neki, az az igazság… – a háttámlának dőlök, felkönyökölve rá támasztom ki a fejemet, hátha majd nem forog majd annyira a szoba. De forog. Rohadtul forog... – Úgyhogy legfeljebb neked meg a másik tökfejnek panaszkodhat erről. Már ha nem tette még meg – és miért ne tette volna? Ritkán szalasztja el az alkalmat, hogy szóvá tegye, mekkora csalódás a leginkább csalódást keltő gyereke… abban legalább jó vagyok, hogy azt tegyem, amire születtem. – Inkább ranch, mint BBQ, és van csavaros vagy rácsos, vagy valami hasonlóan fancy krumpli, nem csak sima hasáb? Mert ha van, azt kérek! – korrigálom, és mély levegőkkel gyűjtve kellő lélekjelenlétet elrugaszkodok a matractól. Ha az ezt követő öt-tíz percben nem okádok ide, szinte biztos, hogy azután se fogok – számoljuk… Nyűglődve és minden lépésnél fújtatva csoszogok el a konyháig, becélozva és meg se állva az igen kedvesen kitett gyógyszerekig. – Szemét vagy, amúgy… – jegyzem meg a bogyók felé biccentve szemrehányásként, amiért nem hozta oda őket, és egy nagy korttyal letessékelem. – Jöhet. Valami jó erős – a vizespohár köré fonva az ujjaimat vánszorgok tovább, hogy lezuttyanjak egy székre, elnyúlva, már-már szétfolyva az étkezőasztalon, ahogy rádobom a felsőstestem. – Soha nem iszok többet – mormogom az asztal lapjára; ha strigulázza, újabbat karmolhat fel az eddigi megközelítőleg kétszáz hasonló kijelentésemet igazoló rovátka mellé. – Voltunk itt is, ott is… Ricky bandájának volt valahol koncertje, ott kezdtük aztán… valahol máshol kikötöttünk, utána ő elment haza, ami miatt én egyáltalán nem akartam hazamenni, mert az ilyen esték után, ha ő megy, akkor ritkán megy egyedül, szóval… – a tenyeremre támaszkodva gyűröm fel az arcomat – ja. Valami ilyesmi a sztori… te figyelj, hogy kell letiltani a kártyánkat úgy, ha a telefonunk sincs meg?
i'm bad with words
i hope you are good in reading eyes
★ lakhely ★ :
East Village, Manhattan
★ :
★ idézet ★ :
I'M NOT TOTALLY USELESS.
i can be used as a
bad example
★ foglalkozás ★ :
egyetemista || felszolgáló
★ play by ★ :
Kiana Madeira
15
★ :
Re: Mitch & Jada || Chill, it's only chaos
Vas. Júl. 14 2024, 17:04
I am an optimist... I choose to be. There is a lot of darkness in our world, there is a lot of pain and you can choose to see that or you can choose to see the joy. If you try to respond positively to the world, you will spend your time better.
Jada and Mitchell
Hosszú kar nyúl ki elém a nővérpultból, s minden bizonnyal a fejemet venné a határozott mozdulattal lobogtatott kartonkupac, amennyiben nem tekeregnék és hullámoznék az utamat álló akadályok között: izgő-mozgó sietős nővérkék, pulton könyöklő, papírokat bújó ápolók, gondterhes tekintetű, hulla fáradt orvosok. Éppen csak a betegek, a varrásra – vagy épp visszavarrásra – várók, sírdogálók és jajongók hiányoznak a felhozatalból. A szó legnemesebb értelmében, kiürítettük a várótermet és a hosszú, kanyargós folyosókat. Végeztünk. „Kivégeztünk mindenkit, fiatalok!” – szokta mondani a rangidős, érces hangú Dr. Richards, aki szépkora ellenére – valójában nincs annyi, de látványosan sokat öregedett, mióta először találkoztunk - rendszerint olyan serényen és energikusan iparkodik a saját, és ha kell mások betegei között is, amit a magunkfajta huszonéves „suhancok” is megirigyelnek. A nagy kupac kartont szorongató, leginkább az otthoni kúria jóllakottságáért felelős házinénire emlékeztető főnővér nem tágít, és éppen csak a fehér sportcipőbe bújtatott lábával nem dobbant, hogy legyek már oly’ kedves és vegyem át tőle, hát meddig lobogtassa itt? Karácsonyig? Nyakamat nyújtom, hogy innen, bő két karnyújtásnyira vehessek egy pillantást a paksaméta fedlapjára. - Mit sóznál még rám, Szépségem? Mennyi ez? Öt? Hat? – Csípem az ujjaim közé a kupacot, hogy leheletnyit magam felé mozdítsam. Ujjam hegyével végig simítom a kemény éleket, vakon próbálom átszámolni azokat, s mintha égetnének, még azelőtt tágítok, hogy nálam ragadnának. - Hat. És ezek nem oldják meg magukat – legyinti a papírokat - …idegen test az orrban, viszkető bőr, itt van egy köpésre, már fordulhatsz is oda… - bólint a vizsgáló felé - fémes íz a szájban, az ötösben. És van egy csinos bögyös cicamica a szomszédban, aki biztos jobban értékelné a te társaságodat, mint valamelyik öreg reumától remegő, ráncos doki kezét, és… - Az enyémet aztán biztosan nem – szakítom félbe némi felháborodással, miközben az addig magammal cipelt, már „kivégzettek” kartonjait az arra szolgáló zsebbe helyezem. Elégedetten nézek végig a vaskos papírhalmon. – Tizennégy óra és három helyettesítés után nincs kedvem se orrlyukakhoz, se más testnyíláshoz. A bögyös „cicamica” mondjuk elég csábítóan hangzik… - lesek az ajtó felé - de most csábítóbb az ágyam, és nem vágyok másra, mint egy nagy bögre kávéra, csak az íze kedvéért… meg valami mocskosul zsíros, sajtos, szószos, undorító gyors kajára. Mondjuk egy jó kis Chicago-style pizzára, amitől biztos, hogy minimum egy napig a wc-n fogok ülni – már a puszta gondolattól is sírva tudnék fakadni. Mind a pizzáétól, mind pedig az utóhatások tényétől. De valamit valamiért. - Mindig csak eszel! Hogy nem vagy akkora, mint én? Pedig már tényleg csak a levegőn és a fényen élek. - Gének? De jól nézel ki, Agatha, én egy pillanatig nem aggódnék a helyedben - vigyorogva húzom közelebb magamhoz a jelenlétemet bizonyító papírt, hogy aláfirkáljam a szükséges helyen, mielőtt még annak hiányában megvonnák tőlem havi elszámolásnál a jussomat. - Hízelegni azt nagyon tudsz! És mondd csak, ha már így… meglépsz… jön-e valaki a helyedre, vagy megint négy beteg jut egy fejre?
*
- Hát akkor… - köszörülöm a torkomat, hogy megszakítsam a kellemetlen csendet - további szép napot! Vigyázzon a… tipegőire! – Mutatok a megdöbbentően magas sarkakkal, cifra cicomákkal ékített lábbelik felé, tekintetem csak egy röpke másodperc erejéig akad meg a kíváncsi, mogyoró színű szemeken. Amint a lift ajtaja halk, vontatott nyikorgással kinyílik, már távozok is a Jean Paul Gaultier édeskés aromáját idéző parfümfelhőből. Talán ez életem első alkalma, hogy hálás vagyok a lépcsőház nyitva hagyott ajtaján át beszökő cigaretta- és benzingőz fanyar szagáért. Néha már puszta kíváncsiságból is feltenném a kérdést, hogy egyesek mit próbálnak elfedni ennyi parfümmel…? Tán’ nem folyik víz a csapból? Nem telik tusfürdőre? És ők, hogy bírják elviselni magukat hosszútávon? A menet közben előhalászott kulcsomnak meglepően kevés szerep jut: az ajtó nyitva van, éppen csak le kell nyomjam a kilincset, az nyöszörögve engedelmeskedik. Meg mernék esküdni, hogy bezártam, bár… egyetlen alkalommal se vert le a víz ama kellemetlen gondolatok miatt, miszerint: kihúztam a vasalót?! Bezártam az ajtót? Több, mint gyanús. Mázli, hogy nem kell erőszakhoz folyamodnom az illetéktelen behatolóval szemben, ártalmatlanította ő saját magát. Az ismerős sötét lobonc, a morgós, nyekergős hang bár mosolygásra késztet, mégis mellkasomon karba tett kezekkel próbálom a szigorú báty ábrázatát kelteni, mikor kikukucskál a ki tudja, hogy honnan előbányászott pléd alól. - Akárhányszor jössz, mindig találsz valami elfeledett kincset. Ezt épp honnan kukáztad elő? - Múltkor a régi karórám került meg több, mint egy évnyi „elveszettség” után. - Megint nem zártad be magad után az ajtót… csak úgy nem mellesleg - hagyom figyelmen kívül a panaszát és állítom őt a hanyagságának ténye elé. Gondolom nem érdekli. Miért érdekelné, ha van alatta bőrkanapé, rajta takaró… a majd’ harminc fokban. Ha meg kipakolják a kéglit? Mit számít, majd a családi büdzsé ellátja az anyagi károkat, csak semmi para! Sajnálkozva fürkészem az arcát, mikor többet enged láttatni belőle a takaró mintázatánál. – Legalább olyan jól festesz, mint a lóbaszó lakótársad szokott. Remélem rajtad azért van valami gönc is – nem egy szemérmes fazon, annyi szent, biztos úgy gondolja, hogy a tetoválások épp eleget fednek. Bólintva veszem tudomásul a nyilvánvalót, majd elhúzom a számat. - Most éppen nem, de néhány órája még az voltam – ha az emlékezetem nem csal, ő kérte, hogy ha egy légtérben tartózkodunk és épp nem az életéért kell küzdenem, akkor legyünk „csak” testvérek, Dr. Mitchell Thompsont pedig hagyjam a kórházban, ha egy mód van rá. - Tudod hol tartom, szolgáld ki magad – mutatok a konyha egyik pultjának fiókja felé, és ahelyett, hogy őt kényeztetném el a másnaposság enyhítéséül szolgáló pirulával, a szobám felé veszem az irányt, hogy a fehér inget egy egyszerű, galléros pólóra cseréljem és egy elnyűtt, kényelmesebb farmerre a friss „még ropogóst”. - Pont ez volt nekem is a tervem – belököm magam mögött a gardrób ajtaját, majd csatlakozok hozzá - rendelni egy jó zsíros, triplasajtos pizzát extra sajttal, nézni valami reggeli matinét… – kérdésére az órámra pillantok. - Mindjárt kilenc – nyúzott ábrázatából és a haldoklókéra emlékeztető testhelyzetéből ítélve még nem vett magához bogyót, így megelőzve, hogy ezt hallgassam órákig, a kegyetlenségemet, hogy én márpedig erre esküdtem fel, segítek a szenvedőkön, megfelelően és legjobb tudásom szerint látom el a betegeket, egy üvegpoharat megtöltök hideg vízzel, míg a két szem aspirint a korábban mutatott fiók mélyéről szedem elő. Lőn legjobb tudás és orvosi szakértelem. - Azt ugye nem várod el, hogy még oda is vigyem? – Az üveg élesen koppan a pulton, mellette hívogatón a gyógyszer. A Wendy’s jó ötlet, már nyúlok is a telefonért, hogy átnézzem az oldalukat. - Három napja kínain élek, lassan vágott szemeim lesznek és hóka bőröm. Azt inkább kihagyom… - a pizza meg jó lesz máskor. Gyomorforgató belegondolni, hogy mennyi undormányt vagyunk képesek megzabálni reggeli címszó alatt, de míg más tényleg reggelizik reggel kilenc, tíz magasságában, nekem ez nagyjából a vacsorámat jelenti. - Hol borzoltad a kedélyeket, hogy megint itt kötöttél ki? Apa lassan idegbajt fog kapni, hogy oda soha nem vagy képes elcipelni magad, bezzeg az itt „csövelés” az nagyon megy. Javaslom, ha beszélsz vele, és nem akarod kiborítani, ne emlegesd neki, hogy három naponta az én kanapém szolgál ágyadként – kis túlzással. De lassan tényleg ide költözhetne. - Krumpli, BBQ szósz, „Baconator”, csoki shake megfelel a kényes, nagyon zsírosra vágyó ízlésednek? Vagy valami tojásos reggeli menü? – Pörgetem a lehetőségeket, miközben egy-egy tételt találomra behajigálok a kosárba, amit én megennék… nagyjából mindent. Ha most nem fogyna el, majd megesszük később. - Kávé? - Megkocogtatom magam mellett a kis masinát. - Ezerszer jobbat készítek... khm, készít, mint bármelyik gyorsétterem, úgyhogy azt ilyet kapsz. Arra nem költünk.
life is really simple, but we insist on making it... complicated
★ családi állapot ★ :
it's fine;always
★ lakhely ★ :
Manhattan
★ :
★ idézet ★ :
life is exactly like a game of chess. i don't know how to play chess.
★ foglalkozás ★ :
Sürgősségi rezidens
★ play by ★ :
Lucien Laviscount
4
★ :
Mitch & Jada || Chill, it's only chaos
Hétf. Júl. 08 2024, 19:06
Mitch & Jada
“ Local dumbass knew what they were getting themself into but did it anyways. So don't tell me not to do something 'cause i will do it twice and take pictures. ”
Van az, amikor jó ötletnek tűnt. Mit tűnt?! Határozottan tudod, hogy ez történetesen az, mert fiatal vagy, igaz, hogy a harmadik X már a tarkódat simogatja, úgy csapja neked a szelet, ahogy próbál utolérni, de mit számít? Nem foglalkozol vele, mert eldöntötted, hogy arra az estére igenis fiatal vagy, és mint olyan, izzó neonfényben lüktet a szemed előtt a kollektív tudat igazsága, mindannyiunk közös mottója, miszerint nincs holnap. Jó, azért annyira már nem, hogy az első sörödbe kortyolva azonnal hirdesd a siheder életfelfogást, mert ha akarod, ha nem, másnap reggel tíztől órád van, ez az ormótlan tény pedig olyan horderejű, hogy elködösíti az agyad. Azon gondolkozol a kis sörikéddel a kezedben tipródva, hogy miért is jelentkeztél fel rá, de rájössz, hogy akkor éppen nem fiatal, sőt mi több, felelősségteljes felnőtt voltál, olyan, akit nem tarthat vissza a szeme előtt lebegő céltól az, hogy hajnalban már egy elviteles pohárnyi kávéval kell, hogy andalogjon az egyetem épülete felé. Járulékos veszteség az alvásdeficit a sikerért cserébe, de mit lehet mit tenni? Áldozatokat kell hozni. És akkor a semmiből valaki felest kiált, pontosabban tequilát, ami nem is akármilyen a sok felvizezett, olcsó vodka, és a lányos, ananászos rum világában. Ekkor az ifjonti vér felfűti a latina becsületet. A „csak egyet, egy ilyen barátit!” zászlóvivőkkel és dicshimnusszal vonulhatna be a „híres utolsó mondatok” csarnokába, merthogy az egy az kapásból három, és ha már három, akkor miért nem inkább négy? Azt tartják, páratlan mennyiséget amúgy sem szabad inni. A gátlás, ha volt is, már rég feloldódott valahol a második tequila és a harmadik sör valamelyikében, a józanész pedig homlokegyenest hagyta el a beszélgetést. Bármi is jön azután, arra igent kell mondani, és akkor még szerencse, hogyha az egy ötödik kör, mintsem egy spontán bankrablás. Igaz, kinek mi a szerencse… kontrollvesztetten ide-oda vonaglani, a tömegben leszaggatott hasitasi áldozatául esni, kiszolgáltatottan telefon és lakáskulcs nélkül Manhattan kevésbé impozáns vendéglátóegységében magatehetetlenül vergődni annyira nem nagy szerencse. Ellenben olyan ocsortány részegnek lenni, hogy arra ne fanyalodjon rá senki, de még bottal se jusson eszébe senkinek se megpiszkálni, az. A kulcs zörgésére kelek – mintha egy csörgődobot ráznának a fejem mellett. Amíg ki nem nyitom a szemem, nem tudok teljeséggel meggyőződni afelől, hogy egyébként nem ez történik, de amennyire égetik a retinámat lehunyt szemhéjon keresztül a bepofátlankodó Nap ellenem felesküdött sugarai, kurva isten, hogy én márpedig így maradok. Különben is, a legkisebb mozdulat is növeli az instant hányás kockázatát, és az, hogy megtegyem az emberiség által ismert legegyszerűbb mozzanatot, és felpattintsam a csipám, most felér egy New York félmaratonnal. De mivel két szemem van, inkább egésszel… Abban se vagyok biztos, hogy bezártam-e egyáltalán az ajtót, vagy, mintha mi se lenne természetesebb itt Manhattanben, úgy hagytam, hadd vigyék a lakást. Egyrészt úgyse az enyém, másrészt nem érdekel, amíg alólam a kanapét nem óhajtják elcitálni. Rögös, és zavaros emlékképekkel tűzdelt út vezetett a bejáratitól a nappaliig, amik közt megvan a kislábujjam a komóddal való felettébb romantikus afférjának mementója, de az, hogy ráfordítottam-e a zárat, az pont nincs. Micsoda véletlenek vannak. – Hogy tudsz ilyen rohadt hangos lenni? – a fejemre húzom a hajnalban magamra rángatott plédet, onnan motyorgom kényesen, amikor észlelem, megállapodnak a léptei valahol a közelemben. Én a helyében nem merészkednék túl közel. Mondjuk úgy hatósugáron belül nem ajánlatos, bármennyire is tudom, látott és tapasztalt már rosszabbat. Mindig olyan kedvesen bőbeszédű, ha a leggusztustalanabb kórházi sztorikról van kedve pletykálni... – Te így… orvos vagy – a túl meleg, túl illatos, túl szúrós dunyha alól dirigálok ki a mutatóujjammal –, vagy mi a szösz. Gondolom szeretnél nekem adni egy aspirint – hogy is ne szeretne? Ha nem lenne elég indok a rászorultak és elesettek megsegítésére irányuló eskütétele, továbbra is mellettem szól a jackpot, miszerint a bátyám és szeret, ettől fogva gondoskodik rólam. Mint ahogy az a jó testvéreknél szokás, mi pedig, ugyebár, azok volnánk. – Meg – mint ahogy a papírlegyezőt szokás, lehajtogatom a szemem elől a takarót – rendelünk valami kaját? – a legártatlanabb hangom is olyan reszelős, mint azoké a nyolcvan éves néniké, akik az életükből hetvenötöt azzal töltöttek, hogy egymással versengjenek, ki tud egy nap alatt több doboz cigit elszívni? Én is, már csak a szám ízéből következtetve is biztos, hogy elszívtam egynéhány szálat éjjel, hiába nem emlékszem… – Hány óra? – hunyorítok rá. Olyan pofátlanul szúrja keresztül a szememet a napfény, hogy egy lefőtt pillanatig eszembe se jut, hogy ahogy ki tudtam nyitni, úgy éppenséggel vissza is tudom zárni. Belegondolva annyira nem fontos látnom, huszonhat éve bámulom a fejét, tudom, hogy néz ki. – Igazából nem fontos. Valami zsírosat akarok enni. Nagyon zsírosat! – nyomom meg, hogy szemernyi kételye se férjen hozzá. – Egy Wendy’s? Vagy valami kínai? Rád bízom… fizetsz te? – esdeklőn, ha a szemem világa is a tét, rápillogok. A szükség… – Nekem egy kicsit nincs meg a… semmim.