A soldier never cries.
Múlt
2013A tábor zümmögött az újoncoktól és az osztag őrmestereitől, akik próbálták betörni a még elbokrosodott lőni vágyókat. Sokan gondolják azt, hogy a katonaság az egyszerű lesz. Végig csinálod a kiképzést, kapsz egy fegyvert teszel pár kört a tábor körül és mehetsz is haza és élheted az életed. Nem, ez nem így működik. A katonaság is egy munka és sokan élnek a bázison, köztük én is. Nem mintha lenne családom árvaként.
A hangárhoz sétálok a kis jegyzettömbömmel. A mérnökök az új gépeken dolgoznak. Az egyik mérnök a gép alatt dolgozik. Hozzálépek és megkopogtatom a gép külsejét és lehajolok.
-
Miki.... - szólok a mérnöknek, aki meg sem áll a munkával és úgy szól vissza.
-
Főtörzsőrmester. -
Ha ennyire barátian kezelsz, akkor legalább hívj a nevemen. - mosolygok rá. Szavaimra csak kuncog és abba hangja a munkát és kigurul a gép alól.
-
Szóval....mit tehetek a kedvenc Főtörzsőrmesterünkért? - néz rám, megtörölve a kezét egy ronggyal.
-
Csak érdekel, mikor vihetem egy körre a kicsikét. - kocogtatom meg megint a gép vázát.
-
Erm..... - kezd el gondolkodni, kezeit a derekára téve -
3 nap? Max egy hét. -
Ez még neked is egy kicsit lassú munka, Miki. - teszem karba a kezeim.
-
Mit tehetek? Ez a dög olyan új, hogy azt se tudom mi van benne! - elmosolyodom, de mielőtt húzhatnám az agyát még egy zászlós hozzánk jön és szalutál.
-
Főtörzsőrmester! A bázis Parancsnok az irodájában várja. - állt előttem, mint egy fadarab. Egy komoly nézéssel bólintok.
-
Elmehet zászlós. - adok engedélyt neki, hogy visszamehessen a posztjára. Miután elment Miki rám vigyorodott.
-
Valaki bajban van? - próbálja húzni az agyam én meg csak megforgatom a szemeim.
-
Vissza a posztodhoz Miki. Ha problémád van most szólj mérnök. - Miki feltette a kezeit megadóan.
-
Dehogy is Főtörzsőrmester. Nincs halál vágyam. -
Helyes. Most oszoly. - sétálok el és a Parancsnok irodája felé veszem az iránt.
Elérve az ajtót bekopogok és belépek, mikor engedélyt kapok. Belépek és megállok az asztaltól nem távol, ujjaimat összefonva a hátam mögött. A parancsnok szintén áll és egy papírt bámult, majd letette az asztalra.
-
Lilianna, maga elvégezte az egyetemet, igaz? - nézett rám. A Parancsnok egy vén róka az ötvenes éveit rugdosva. Sok dolgot látott már és 3 éve, hogy együtt dolgozunk.
-
Igen, Parancsnok. -
És azelőtt a Kratochvil Károly középiskolába járt. -
Igen, Parancsnok. -
És ön nem csak légi, de földi kiképzést is kapott. -
Igen, Parancsnok. - a Parancsnok egy másik papírt is a kezébe vesz.
-
Mondja....hallott már a 34ik Bercsényi László különleges erők zászlósairól? - erre bólintok.
-
Igen, dolgoztam is velük. Én vezettem a gépet egy évvel ezelőtt. -
Hogyne.... - sóhajtott a Parancsnok, majd leült a székébe. -
Ha nagyon őszinte akarok lenni Főtörzsőrmester. Akkor nem mondanám el, amit most elfogok. De ez az ön döntése lesz és ezt tiszteletben tartom. - a homlokáról letörli az izzadtságot, amit a szoba hője okozott.
-
Nem adtak túl sok információt. De az Európai unió alkotott egy....kísérleti osztagot. - erre felvontam a szemöldököm.
-
Röviden arról van szó, hogy egy-egy katonát minden EU-s ország ad egy képzett és ígéretes katonát. Magyarország is fel lett szólítva, hogy adjon egy katonát. Ha elfogadja, akkor bekerül a programba. - csak nézek rá, nem tudva mit mondjak, miközben fenntartom a póker arcom.
-
A program célja az, hogy egy olyan terror elhárító egységet, ami politikamentes és szabad bejárásuk van a résztvevő országokba. Persze ez még csak az első fázisban van. - nézett rám a Parancsnok szigorúan. -
Ha rajtam múlna, nem engedném el. Nem azért, mert nem lenne alkalmas, hanem mert mély sebet fog hagyni az osztagában. -
Gondolkodjon rajta. Van 3 napja eldönteni mit akar. - és ezzel el is intett, engedélyezve, hogy kimenjek az irodából.
2024. Január. EurópaKigondolta volna, hogy egy kísérleti csapat tíz évig is kihúzza anélkül, hogy a fejesek azzal fenyegetnének minket, hogy felfüggesztik a csapatot. Ha a pletykák igazak, akkor már 2 hasonló csapatot is szerveztek miután, 2015-ben 5 terror merényletet is megpróbáltak különböző országokban. A csapat kapacitása csak az éves 1-2re van, attól függően mekkora a terrorsejt. A legtöbb akcióról tudok, hiszen én szállítom a csapatot. Persze előfordult, hogy légi felderítő akcióra mentem néhány géppel.
A hangárban ücsörgök nézve a gépeket, mikor a bázis Hadnagya odalép hozzám. A magyar bázisokhoz képest, elégé családiasan viselkedünk egymással, semmi formalitás. A Hadnagy egy brit férfi az én korosztályom lehet.
-
You have something that is mine. (Van valami nálad, ami az enyém) - szólal meg én meg csak rávigyorgom.
-
And here I thought , it was a gift. (És én még azt hittem ajándék volt.) - a szemöldökét felvonva nézett rám, karbatett kézzel.
-
I didnt gave it to you. You just took it from my room. (Nem adtam oda neked. Csak elvetted a szobámból.)
-
What can I say? I like souvenirs from everyone on base. (Mit is mondhatnék? Szeretem az emléktárgyakat mindenkitől a bázison.) - vonom meg a vállam.
-
I can see that. (Látom.) - sóhajtott, majd leült mellém. -
But there is someone you havent took anything from him. (De van valaki, akitől még nem vettél el semmit.) - nézett rám a kék szemeivel. -
Why is that? (Miért van ez?)
-
I just havent decided what to take. (Még nem döntöttem el, mit vegyek el.)
-
Ch! Even tho how found you are with him, you dont know what to take from him? (Ch! Annak ellenére, mennyire oda vagy érte nem tudod mit akarsz tőle?)
-
What, you want me to take his underwear? (Mi, azt akarod, hogy az alsóját vegyem el?) - erre elkezd röhögni.
-
No, no, no. You would go that far. (Nem, nem, nem. Nem mennél olyan messzire) - nézett rám. -
Or maybe you do. Noone knows really. (Vagy talán mégis. Senki sem tudja igazán)
Pár percre beállt a csend köztünk nézve a szerelőket, ahogy dolgoznak a gépeken.
-
You know...everyone does wonder...what do you like in him. (Tudod...mindenki arra kíváncsi...mit szeretsz benne.) - nézett rám ismét.
-
Maybe I just have a fetish for french men. (Talán csak a francia férfiak a fétisem) - kezdek el kuncogni.
-
You dont look like you have fetishes. (Neked nincsenek fétiseid)
-
Oh~ I do. (Oh~ dehogynem) - kuncogok.
-
Oh? Does Pierre knows about them? (Oh? Pierre tud róluk?)
-
Hmhm. No. We are not that close. (Hmhm. Nem. Nem vagyunk olyan közel)
-
Really? Everyone would think you two....you know. (Igen? Mindenki azt gondolná, hogy...tudod)
-
No, I havent slept with him. Altho he is, really sweet. He is not our typical soldier boy. (Nem, nem feküdtem le vele. Habár eléggé aranyyos. Ő nem a tipikus katona fiúd)
-
Yeah. He is a true lover, not like us, traumatised children. (Ja. Ő egy igazi szerető, nem úgy mint mi, traumatizált gyerekek.)
-
Only traumatised people can handle the battlefield. And psychopaths. (Csak traumatizált emberek tudják kezelni a csatateret. És pszichopaták.) - mielőtt a Hadnagy megtudott volna szólalni lövések hangjait hallottuk és megszólalt a riadó is. Gyorsan felálltunk és rohantunk a lövések irányába. A bázis meg lett támadva. Maszkos fegyveresek rontottak be autóstól a kapun és elkezdtek lelőni mindenkit, akit láttak. Elővettük a fegyverünket és viszonoztuk a tüzet. Mivel mindenki ismerte a bázist kívül-belül nem kellett sok idő, hogy a sokkból felébredjen mindenki, aki épp és vissza lőjön. Lehet, hogy az ellenség többen voltak, de nem volt annyi tapasztalatuk együtt, mint a legtöbbünknek. Hamar meghalt a többség és a túlélők eliszkoltak oda, ahonnan jöttek.
A káosz leülepedett és az adrenalin még mindig a fülünkben lüktet. Felállva nézünk a kapura, a horizonton az a pár motoros elszökött, a legtöbb támadó halott, vagy eszméletlen, lassan kivérezve. A bázis orvosai rohanva sietnek a sérültekhez és a túlélőkhöz. Körbe nézek én is felmérve a károkat és a halottakat. Mind addig, amíg megláttok valamit, azaz valakit. Gondolkodás nélkül oda rohanok.
-
Pierre! - térdelek le mellé. Pierre szájából ömlött a vár, levegőért kapkodva.
-
Hey, hey! Its okay! Dont move. Dont move. Everything will be alright. (Hé, hé! Jól van! Ne mozdulj. Ne mozdulj. Minden rendben lesz.)- akad meg a hangom, ahogy lassan suttogásba süllyed. Kezeimmel próbálom leszorítani a sebet, csak azt látva, hogy minden erőfeszítésem ellenére a vér csak áttörik és elárasztja a kezeim.
-
Please....Please dont. Stay awake. Please.... (Kérlek...Kérlek ne. Maradj ébren. Kérlek...) - nyomom le erősebben a sebet. Pierre rám néz, köhögve. Az ajkai elválnak, mintha kiakarna hörögni valamit.
-
Sh....Sh...Its alright. Dont force it. Everything will be alright. (Sh...Sh...Jól van. Ne erőltesd. Minden rendben lesz.) - suttogom, ahogy a szemeim megtelnek könnyekkel. Egy kis erőfeszítés múlva, Pierre szemei elüregesednek és csak az üres tekintete mered rám, semmi élet mögötte.
-
Please.... (Kérlek....) - suttogom, még mindig ott tartva a kezeim. A Hadnagy megállt mögöttem, hezitálva.
-
Lili.... - leguggolt mellém. -
Its over. (Vége van) - a kezét a vállamra téve próbált rávenni, hogy engedjem el. De én csak odafagyva bámultam a sebet.
-
Lili.... - megfogott, hogy erővel rángasson el a testtől.
-
Let me go! (Engedj el!)- kiáltottam, ahogy elkezdtem ellenkezni a szorítása elől.