A világ nem fog jobban bánni veled csak azért, mert jó ember vagy.
Múlt
LaurenMillicent és Eliot anyja. ☼ Divattervező. ☼ Legutóbbi kollekciója egy kudarc. ☼ Kezd csődöt mondani. ☼ Megcsalt, válófélben lévő Nő. ☼ Depresszió jeleit mutatja. ☼ Mostanában alkohol problémákkal küzd.
- Anya! - Szólongatom a hálószobába érve.
- Hm? - Teljesen kába, hetek óta ezt csinálja. Mintha nem találná az ágyából a kijáratot.
- Fél 8 van. - Mindössze hümmögést és nyöszörgést kapok válaszul.
- Anya! - A hangom erőteljesebbé válik. Nagyon unom már ezt a műsort.
- Igen? Egek! - Végre megmozdul. Rá férne egy zuhany is, borzasztóan néz ki.
- Tessék! - A bögrét felé nyújtom, hogy átvehesse. Hálásan megköszöni.
- Vettem neked valamit. Vagyis kölcsönöztem.. - A szekrényre akasztott vállfára és a rajta lévő fekete ruhára mutatok.
- Mi az meghalt valaki? - Értetlenkedve mereszti rám a szemeit.
- Kérdezd a szekrényedet! - Vágok vissza neki.
- Millie túl korán van a viccekhez. - Nehézkesen, de ki kel az ágyból és a tükör felé halad. Szenvedő arca köszön vissza. Egy ideig csak nézem, csend veszi körbe a szobát.
- Mi volt tegnap este? Miért nem mentél el a szülőire? - Próbálok visszatérni, mielőtt elkezdeném sajnálni és hagynám, hogy újabb hetet töltsön el az ágyban. Nagyot sóhajt, rekedtes hangon kezd bele.
- Mert képtelen voltam. Ne haragudj, kiskorod óta ebbe a suliba jártok és minden évben mindig ugyanazt mondják. - És akkor már nem is kell elmenni?
- Azt gondoltam, hogy ezt felvehetnéd ma este. A dresscode estélyi.. vagy nem emlékszel? - Utalok az eseményre, ami megfelelő alkalom lenne arra, hogy végre kimozduljon.
- De emlékszem. Arra is, hogy beszéltünk róla és megmondtam, hogy nem tudok ott lenni. Érted? Üzleti vacsorán vagyok és már utaltam nekik és ez a lényeg. - Hangja idegessé válik, leül az ágy szélére, így most pont szemben állok vele.
- Anya! Nekem ez fontos! - Folyton jön a hülye kifogásaival.
- Az apád is ott lesz? - Ezt a témát egyikünk se szereti, de most túl fogunk esni rajta.
- Nem, őt nem hívtam meg. - Na és Eliot? Beszélnem kell vele.
- Ez nem apádról szól. - Leülök mellé az ágyra és átkarolom.
- Tudom. Nem akarom látni azt a nőt. - Azt szeretném, hogy érezze: mellette állok.
- Az asszisztensem volt. Jó barátnőm. Velünk vacsorázott, itt a házunkban. Együtt mentünk nyaralni. Ott ült a nappalinkban és azt mondta bárcsak nekem is ilyen családom lenne. Aztán ellopta tőlem. - Egyszerre dühöng és törik össze belül, ahogy kiadja magából a történteket.
- Tudom. Ő nem lesz ott. De én igen Anya! Kérlek! Tedd meg értem, csak most az egyszer. Jó? - Kérlelem, kicsit önző módon.
- Oké. - Visszakérdezek, hogy meggyőződhessek, komolyan gondolja.
- Oké. Megyek. - Ezzel a mondattal vissza is mászik az ágyba és magára húzza a takarót.
☼ ☼ ☼
- Mills láttad anyánkat? - Eliot kérdőn tekint rám, aggodalmat látok a szemeiben, ami ritkán fordul elő nála.
- Dehogy láttam. Végre megjelenik, és rögtön eltűnik. Ezt a meglepetést.- Lemondó a hangom, de ő sürgetni kezd.
- Gyere! - Megfogja a kezem és bevezet a másik terembe.
- Mi történt? - Kérdezem, amikor meglátom anyát és azt, hogy teljesen elázott.
- A francba! Miért jöttem el? Miért rángattál el ide? Ezek az emberek olyan bunkók. Tudod hányan kérdezték meg, hogy hol van a férjem? - Ezek a felháborodott kérdések mind nekem szólnak, én meg próbálom csendre inteni. Nem hiányzik, hogy jelenetet rendezzen.
- Psszt! Mennünk kéne. - El sem hiszem, hogy egész idő alatt a bárban volt.
- Olyan sok munkádba került, hogy ide hozz. Mégis hová mennénk? - Egyre többen figyelnek minket, mert anya egyre hangosabb.
- Haza! - Eliot csak ennyit mond. Rosszalló tekintettel néz rám, mintha én tehetnék az egészről.
- Hello. Egy vodka szódát kérek, szóda nélkül. - Anya a pincérnek intézi a szavait, Eliottal egyszerre rázzuk meg a fejünket, hogy nem kérjük.
- Nem kéne keverni a vodkát a gyógyszereiddel. - Suttogom. Kezd megijeszteni ezzel a felelőtlen viselkedésével.
- Ugyan már. Nem lesz semmi bajom. Nem kell aggódnotok. - Dehogynem.
- Anya.. Kérlek.. Most haza megyünk. - Eliot nem tűr ellentmondást, az ítélkező tekintetekből nem kérünk. Együtt támogatjuk ki egészen az autóig, hiába ellenkezik anya, segítünk beszállni neki.
- Nem tudom mire számítottam. Csak szerettem volna, ha eljön. - Fakadok ki Eliotnak.
- Megpróbálta. Hagyd békén egy kicsit. Szerintem valami baja lehet. Volt pár dolog, amit mondott. Ez nem normális. Talán nem ismered úgy, ahogy gondolod.. - Nem értem most miért mondja mindezt.
- Csak igyekszem ezt objektíven nézni. Megértem, hogy dühös vagy. Most jobb, ha megyünk. - Beszállunk mi is a taxiba és a címet megadva haza felé tartunk, hogy anyát lefektethessük.
☼ ☼ ☼
- Sziasztok. Nem tudom mi ütött belém. - Anya felül az ágyon és most tényleg őszintének tűnik. Mintha megbánta volna a tegnap estét.
- Semmi baj. - Vágja rá Eliot, amire én csak bólogatok, hogy láthassa nem haragszunk.
- De van baj.. Nem voltam egészen őszinte egy ideje. A legutóbbi utamon nem ellenőriztem a gyárakat, hanem bezárattam. - Megkönnyebbül, már nem bírta tovább egyedül cipelni ezt a terhet.
- Mi? - Kérdez vissza Eliot, miközben én lesokkolódtam.
- A héten csődöt jelent a vállalat. - Basszus!
- Mi ezt nem tudtuk. Vagy.. Eliot te tudtad? - Nézek rá, mert tegnap ő vette védelmébe anyát.
- Nem akartam, hogy tudjátok. Ha elmondom, valósággá válik. - Ezzel meg is válaszolta a kérdésem. Eliot sem tudott semmiről.
- Sok mindennek meg kell változnia.. Gyertek ide! - Még nem igazán tudjuk mit is jelent ez, de ebben a pillanatban támogatjuk és engedünk az ölelésének.
☼ ☼ ☼
- Szia. - Anyu köszön, amikor hazaérek a suliból és berobbanok a lakásba.
- Szia. Csak átöltözni jöttem. Elmegyek. – Közlöm vele, mert programom van és már várnak.
- De valahol enned is kéne, nem? Most miért bámulsz így rám? - Arcomra kiül a döbbenet, amikor a konyhában találom anyát.
- Nem emlékszem mikor főztél utoljára bármit is. - Jegyzem meg neki mellékesen.
- Főztem mondjuk tavaly karácsonykor vagy előtte karácsonykor. - Ha te mondod.
- Nem vagyok annyira éhes.. De örülnöm kéne, hogy az ágyból kiszálltál. Bár a fürdésig nem jutottál el. Eszem holnap a maradékból. - Puszit nyomok az arcára és már indulnék is, amikor megállít.
- Tudod szívem én.. - Kezd bele.
- Mi az? - Vészjóslónak tűnik az arca.
- Beszélnünk kell valamiről. Fontos híreim vannak. - Megint mi történhetett?
- Mégis megmenekült a céged? - Kérdezem nem sok esélyt látva arra, hogy igennel felel.
- Nem.. El kell költöznünk innen. - Tessék?
- Itt vagyunk itthon. - Én aztán nem megyek sehová.
- Nem. Bronxban. - Könnyes lesz a szemem, de nem fogok sírni.
- Az nem az én otthonom. Miért nem adod el azt a lakást? - Nyilván nem csak úgy főzött vacsorát. Hát persze hogy nem. Önző kis húzás volt.
- Mert az itteni rezsink árát sem fedezné, de ez nem vita tárgya. Érted? Nincs állásom. Adósságunk van, nem tehetünk mást.- Tényeket közöl, mintha nem lenne semmi beleszólásom.
- Ne beszélj többes számban. Hol van Eliot? Ő már tudja? Tudod mit? Nem érdekel - Ezt egész egyszerűen nem akarom elfogadni. Gyorsan jelzés értékűen becsapom magam után az ajtót és ott hagyom.
☼ ☼ ☼
- Mondd mi ütött beléd? Miért csináltad ezt velem?- Anyu nekem szegezi a kérdéseit vörös, lángoló arccal, miután kikísérte a vendégeit.
- Mit? Hogy meghívtam a barátaidat?- Értetlenkedek. Megint mit csináltam rosszul?
- Engem érzelmileg teljesen kicsináltak itt az utóbbi 3 órában. Szó volt az apád viszonyáról, a csődeljárásról, a válásról. Nekem a legkevésbé sem arra van szükségem Millie, hogy mindezt újra és újra át kelljen élnem.- Kimerültnek tűnik.
- Nagyon sajnálom, hogy segíteni akartam rajtad.- Azt hittem, majd a barátai segítenek neki.
- Ne. Ne csináld ezt. Ez nem rólam szólt, hanem rólad. Mert nem akarsz elköltözni.- Kiabálva vádaskodik.
- Tudod mit? Igen. Talán rólam szólt, talán valamikor valakinek értem is kellene tennie valamit. Én vagyok, aki főz. Aki takarít. Én vagyok, aki ügyel rá, hogy ébren legyél. És.. - Zeng tőlünk a ház. Hol van ilyenkor Eliot?
- Nem. Én most lefekszem. Ezt nem bírom. - Nem bírod? Akkor én mit mondjak?
- Feküdj csak le. Persze. Az segít.- Az mindent megold.
- Fogalmad sincs róla, hogy milyen érzés. Fogalmad sincs arról, hogy min megyek keresztül. Ezt a lakást elkezdem hirdetni és erről nincs vita. – Egyedül hagy, én pedig egy hatalmasat ordítok. Gyűlölöm! Gyűlölni akarom, amiért elcseszte az életét és ezzel együtt a miénket is.
EliotMillicent bátyja. ☼ Meleg. ☼ Azon kívül, hogy Millievel folyton egymás vérét szívják, nagyon szeretik egymást. ☼ A baráti társaságukon is megosztoznak, ami nem kevés zűrrel jár. ☼ Millsel és a brancsukkal együtt mindig "elrabolják" az aktuális szülinapost és egy titkos helyre viszik. (Elég hülye szokás.) ☼ Tommy megcsókolta.
- Te miért izzadsz? Jól vagy? - Kérdezem Eliottol, amikor haza ér.
- Szaunázni voltam. Csak sokat ültem a gőzben. - Magyarázkodik.
- Le kéne hűlnöd. - Javaslom neki és öntök neki valami hideg cukrozott üdítőt.
- Jesszus a szemeid. Eliot! Azt hittem csak árulod. Aminek szintén nem örülök. - Hogy teheti ezt? Nincs tudatában annak, hogy ez mennyire veszélyes?
- Te csak élj abban a hitben, hogy rendes munkával mész valamire. - Értem én, hogy ő az idősebb, de a folytonos okítására semmi szükségem.
- Szarrá gürizem magam mostanában. Minden kuli munkát elvállalok suli után és hétvégén csak, hogy.. Miért is? - Odanyújtom neki az innivalót, bár legszívesebben nyakon önteném.
- Erről beszélek! Dolgozhatsz, amennyit akarsz, de sosem lesz elég ahhoz, hogy a Manhattani fénypompába visszakerülhess. Mert ezt akarod nem? - Talán te nem? Mintha csak miattam lenne ez az egész. Mintha én lennék a hibás, amiért ide kerültünk.
- Normális életet akarok. - Mindössze ennyit. Ez olyan nagy kérés?
- Meg a Manhattani elit sulit. - Bök oda nekem egyet.
- A barátaim, a te barátaid miatt. A mi brancsunk miatt. - Próbálom hangsúlyozni neki, hogy ez nem csak rólam szól.
- Értem én és szeretlek Mills, de az élet szar. Ne szólj bele, hogy én miképp adom bele a részem abba, hogy fenntartsuk a látszatot, amibe úgyis idővel belebukunk. - Dühít a hozzáállása, de valahol igaza van. Kutyasétáltatásból nem sokra futja.
- Csak tudod.. Egy függő elég az életemben, nem tudom kettővel, hogy bírnék el. - Utalok itt anyura és arra, hogy cuccozni kezdett. Megrémiszt, ha arra gondolok, hogy őt is elvesztem.
- Nem vagyok függő. Most lépek. Szeretlek. – Nyugtatgat, majd nyom egy puszit a homlokomra.
- De hiszen most jöttél. – Szólok rá, de nem izgatja. Már csak az ajtóból hallom a hangját.
- Dolgom van, szia. - És már itt sincs.
- Szia. Én is szeretlek. - Mondom egy sóhaj közepette.
DamianBrancs tagja. ☼ Millie legjobb barátja. ☼ Egy időre összejöttek. ☼ Rossz ötlet volt. ☼ Szakítottak. ☼ Azóta minden fura közte és Millie között.
- Azt hiszem hibáztunk. Nem lett volna szabad kockára tenni a barátságunk. - Damiannel szemben ülök és megfogom a kezeit, de hamar lerázza őket.
- Nem vagyok hülye Millie. Szakítani akarsz? - Dühös. Már hetek óta érzi, hogy valami nem stimmel.
- Nem akarom már ezt. - Bárcsak úgy működnék, hogy akarnám.
- Szóval én is csak egy újabb projekted voltam, amibe úgy gondoltad jó ötlet bele vágni.. majd meguntad? - Szavai bántóak, de higgadt maradok.
- Miért mondod ezt? - Szeretném megérteni miért érez így.
- Lássuk be nem ez az első, hogy lelkesedsz valamiért.. Esetemben valakiért, aztán ott hagyod. - Nem hagytam ott. Tehetek én arról, hogy nem érzem, amit éreznem kellene?
- Ez nem fer. Megegyeztünk. A barátaink közül ugyan mindenki ellenezte, de mi.. közösen döntöttünk így. Bevállaltuk. - Annak ellenére, hogy igazuk volt. Ha ezt elbasszuk minden megváltozik.
- Igen. Mert nekem ez nem csak egy merem vagy nem merem kérdés volt. - Ki beszélt itt ilyenről?
- Nekem sem.- Újra megpróbálom megfogni a kezét, de kudarcot vallok.
- Ugyan Millie. Imádsz kockázatot vállalni.- Érzem, hogy Damian megsértődött.
- Igen, de nem a szeretteimmel kapcsolatban. - Soha nem szeretnék elveszíteni senkit.
- Akkor szeretsz? - Miért jön mindig ezzel a kérdéssel?
- Persze, hogy szeretlek. De nem úgy. Azt hittem, de tévedtem. Nagyon sajnálom. Bárcsak.. - Közbe vág.
- Mindössze fellángolás volt a részedről? Megismertél valakit? Magyarázd már el mi változott! - Hangja erőteljesebb és fel kell az asztaltól.
- Én változtam. - Vallom be neki. Annyi minden történt mostanában.
- Szóval van valaki. – Van? Nincs. Tommy? Nem. Teljes tagadásban élek.
- Nincs senki. Nem szeretnélek elveszíteni. A legjobb barátom vagy. - Most már én is felállok és megölelem, ha akarja ha nem.
- Nem tudom Millie. Nekem ez most nem megy. - Súgja a fülembe, majd megszakítja az ölelést és elmegy. Ott maradok egyedül, egy borzalmasan sikerült szakítás után.
TommyFalmászó teremben ismerte meg Millicentet. ☼ Furcsa barátság vette kezdetét, egy még furcsább játékkal. ☼ Megcsókolta Millie bátyját Eliotot. ☼ Összevesztek Millievel.
- Szia. - Csak ennyit mondok, amikor odaérek a kikönyörgött találkára.
- Szia. Jó, hogy eljöttél. - Tommy próbál kedvesen fogadni.
- Nem hagytál más választást. - Aminek titokban azért örülök, bár kimutatni tutira nem fogom.
- Gondoltam rendezhetnénk a dolgainkat. - Kezd bele őszintén. Lenne miről beszélnünk, de nem akarok.
- Mégis mit? Nyögd ki. - Tudni akarom tudja-e miért haragszom.
- Azóta, hogy a bulin faképnél hagytál fura vagy. Egy szavas válaszokat adsz, nem akarsz találkozni. Mondd meg te! Mi a baj? - Nem fogom bevallani neki, hogy a flörtölési kísérletei, az esti hosszas beszélgetéseink és az edzés utáni közös kávézásaink valamit megváltoztattak bennem.
- Nincs semmi. - Csak nézzük egymást, értelmetlen az egész beszélgetés.
- Baszki. - Tommy arcára döbbenet ül ki.
- Most mi van? - Kérdezem tőle, mert szeretnék már túl esni ezen. Abba az irányba tekintek, amerre ő is és akkor tudatosul: Észrevette. Most már tudja mi az egyik oka a haragomnak.
- Jaa. Igen. Ő a bátyám. De azt hiszem, ti már ismeritek egymást, méghozzá egészen közelről. - Eliot felé fordulok, aki a motornál vár rám.
- Szólhatok neki, ha szeretnéd üdvözölni. - Tommy ugyan lesokkolódott, de nem hagyja, hogy tovább piszkálódjak.
- Millie én nem tudtam, hogy ő ... Érted.. Bocsánat, amiért a bátyáddal smároltam. Ha tudom .. - Elég béna bocsánatkérés.
- Tőlem aztán bárkivel kavarhatsz. Engem aztán nem zavar. - Továbbra is próbálok rideg maradni vele.
- Tudom, de a bátyád más téma. - Tommy továbbra is próbál hatni rám. Engesztel, de mindez hiába. Eldöntöttem, hogy nem adom be a derekam.
- Mit nem lehet felfogni azon, hogy nem érdekel? Te dolgod, kinek a szájába dugod a nyelved. - Sértődöttség hallatszik ki a hangomból, egy kis féltékenységgel kísérve.
- Ha annyira nem érdekel, akkor miért vagy egy hisztis picsa az elmúlt hetekben? Eldönthetnéd végre, hogy mit akarsz! – A kérdése és a gúny a hangjában elég volt ahhoz, hogy a véleményem tettként formáljam meg. Mondhatnám, hogy sajnálom, amiért a jegeskávém a képébe öntöttem, de nagyon is jól esett. Egye meg, amit főzött. Majd legközelebb megfontolja, kit csókol meg. Hátat fordítok neki és elindulok a bátyám irányába.
- Mi a picsa Mills? – Fordul felém a bátyám, aki végig nézte ezt a közjátékot.
- Csak húzzunk innen a francba! Indíts már! - Kiabálom neki mire ő engedelmeskedik és elhajtunk.
Kezdek komplett őrültként viselkedni! Tommy Kershaw mit művelsz velem?