Múlt
Kor: 15Helyszín: Payne rezidenciaMindenhol mindig csak arról beszélnek, milyen fájdalmas, ha egy szülő elveszíti a gyerekét. Hogy ennek soha nem szabadna megtörténnie. Arról miért nem beszél soha senki, hogy egy magáról gondoskodni képtelen gyereknek sem szabadna elveszítenie a szüleit?!
-Tudom Scott, hogy most zaklatott vagy, de egész biztos nem jut eszedbe senki, aki gondoskodni tudna rólatok? - Tizenöt voltam, amikor a családi asztalnál ülve a gyermekvédelmiseknél dolgozó nő feltette a száz pontos kérdést. Idegesen lóbáltam a lábaimat, mindvégig ölembe ejtett kezeimet vizslatva, melyek ujjai nyughatatlanul piszkálták egymást. Éreztem, szemem sarkából láttam is, ahogyan közelebb hajol. Minden erejével azon volt, hogy felvehesse a szemkontaktust. Hajthatatlan voltam. A szüleim alig két órája haltak meg autóbalesetben, ez a nő meg egyszerűen csak megjelent a semmiből, és egész bibliányi kérdést szegezett a fejemhez.
-Scott, muszáj lesz segítened nekünk. - Jobbját közelebb csúsztatta a fényesre lakkozott asztallapon, mire én ösztönösen hátrébb húzódtam. Hallottam, hogy gondterhelten felsóhajt, s ahogy hátra dőlt, a szék támlája megnyikordult.
-Van esetleg kérdésed? Bármi amit tudni szeretnél? - Hogy a büdös francba ne lenne?! Legalább ezer gondolat kavargott akkor a fejemben. Kérdés meg még egyszer annyi. Képtelen voltam őket rendszerezni. Egyszerre zúdultak a nyakamba. Egyvalami mégis túlharsogta az összeset.
-Mi lesz Codyval? - Egyszeriben megfagyott a levegő. A velem szemben ülő nő kezében megállt a toll, amit addig feszülten pattogtatott, a kollégái, akik a szüleim által hátra hagyott hivatalos okiratok között kutattak, abba hagyták a papírok nyálazását. Cody volt az egyedüli, aki teljes átéléssel rugózott tovább a tévé előtt Scooby-Doo főcímére. Gondtalan volt. Felhőtlen. Gyerek. Egy örökgyerek.
-Attól tartok, te és Cody egy kis időre szét lesztek választva... Neki speciális nevelésre van szüksége. Tekintettel az állapotára. - Ismét idegesen pörgetni kezdte ujjai között az agyon rágott végű golyóstollat, hátrébb is húzódott valamennyit a székével, mintha sejtette volna előre mi fog történni. Hogy a hülye papírjaival együtt ráborítom az asztalt. Hogy a kollégái alig fognak tudni lecibálni róla. Hogy Cody megijed, és egy fülsüketítő sikolyt követően kirohan az útra...
Kor: 16 Helyszín: Gyermekotthon
Egyik lábammal az itt-ott megrepedt csempét tapostam a falon aminek épp támaszkodtam, másik szüntelenül, idegesen járt az ugyancsak divatjamúlt járólapon.
-Mi van már? - Szóltam idegesen, szinte csak suttogva. Ügyelnem kellett rá, hogy ne bukjunk le a nevelők előtt. Két ellentétes nemű kamasz a fiú vécében? Égbe kiáltó bűn!
-Várj már!
-Ahh... Miért olyan bonyolult rápisilni arra a pálcikára?-Fogd be! Nektek egyszerű, ti csak kilógatjátok és kész. Inkább nyisd meg a csapot. - Hitetlenkedve forgattam meg éjfekete szembogaraimat, végül csak eleget tettem a kérésének. Egyrészről azért, mert Laurennel nem volt tanácsos újat húzni. Azt hiszem kicsit csúszott az ékszíj. Másrészről, már majd' megevett az ideg, hogy mégis mi az eredmény.
Rátenyereltem a mosdókagyló két oldalára, felnéztem a megrepedt tükörre, ahol találkozott a pillantásunk. Az egész kialakult helyzet ellenére is úgy gondoltam -ahogy ott állt a nyitott vécé fülke előtt, mögötte az ablakon beszűrődő fénnyel-, hogy nincs nála tökéletesebb lány.
-Na?-Azt írja, hogy most várni kell. - Türelmetlenül sóhajtottam, de amikor megláttam az őszinte kétségbeesést, félelmet a szemeiben, hirtelen felülkerekedtem az önsajnálatomon. A kezem nyújtottam felé, hogy magamhoz vonjam. Szorosan, védelmezően öleltem, úgy éreztem soha nem akarom elengedni. Bármi is lesz az eredmény, mi összetartozunk.
-Mi van, ha pozitív? A nővérek tuti kiteszik a szűrömet.
-Nélkülem nem! Ha pozitív, holnap összepakolunk, este, takarodó után találkozunk a hátsó kapunál, amit már évek óta nem használnak. A kerítésen van egy lyuk. A srácok ott szoktak éjszaka kilógni. Az erdőben nem találnak meg. Reggel elhúzunk a bankba, kiveszem az örökségem, megkeressük Codyt, és elhúzunk valahova rohadt messzire. Mit szólnál európához? Párizst imádnád! - Egyszerű, mint az egyszer egy, nem igaz? Egy hősszerelmes tizenhat éves kölyök, akinek még a tojáshéj ott lóg a seggén, fogalma sincs a nagybetűs életről. Pozitív lett Lauren terhességi tesztje. Eleinte nagyon határozottnak tűnt, teljesen beleélte magát. Legalábbis nagyon jól eljátszotta. Nem volt ott a megbeszélt időpontban, a megbeszélt helyen. Berezelt. Másnap már hozzám se szólt, levegőnek nézett. Szólt a nővéreknek. Mindent elmondott. Engem áthelyeztek egy fiú intézetbe, Lauren átesett egy abortuszon, és nem sokkal később kiderült, hogy tényleg van valami mentális betegsége. Úgy hallottam hónapokig kezelték a pszichiátrián, ahol aztán öngyilkos lett.
Kor: 18 Helyszín: Javítóintézet-Ott jobbra!-Most?
-Nem, a következőnél te agyhalott! - Négyen voltunk. A srácokat a javítóban ismertem meg. Mondhatni hamar megtaláltuk a közös hangot. Mindannyian a szabadságról, saját házról, sok pénzről, baró állásról álmodoztunk. Hónapokon keresztül szerveztük a balhét. Az úgynevezett "Nagy dobást". Jackson volt a legidősebb. Neki már csak egy év hiányzott hozzá, hogy hivatalosan is nagykorúvá váljon. Egyértelmű hát, hogy neki volt a legégetőbb pénzhez jutni, az önálló élet már az ajtóban kopogtatott, és neki mindent a nulláról kellett kezdenie. Jaxnek nem volt öröksége, semmiféle anyagi háttere.
Ő felelt a balhékért. Voltak összeköttetései olyan arcokkal, akikkel az ember nem szívesen fut össze mondjuk egy sötét sikátorban. Volt valami megállapodása a főmuksóval. Az egy-egy ilyen balhékból lenyúlt pénz negyven százaléka Jacksoné volt. Persze mi is kaptunk valamennyit abból a negyven százalékból, de mi koránt sem a lóvé miatt segítettünk neki. Sokkal inkább az adrenalin hajtotta mindannyiunkat. Engem biztosan. A meló viszonylag egyszerű volt. Annak tűnt. A tervet tökéletesen kidolgoztuk. A biztonsági rendszert kijátszottuk. Csak azzal nem számoltunk, hogy az ürge tinédzser fia és a csaja otthon enyelegnek. Egy másodperc alatt dugába dőlt a megrendíthetetlennek tűnő tervünk. Háromezer dollár értékben volt nálunk szajré. Ékszerek, díjak, eredeti, bazi drága festmények és több száz dollárnyi készpénz. Egyik fele nálam volt a hátizsákomban, a másik Jaspernél. Jasper volt az első, mai napig talán az egyetlen haverom. Az apja a nyakába varrta, hogy molesztálja a húgát és meg is erőszakolta. Jasper számára a javítóintézet enyhítő körülmény volt. Rosszabbul is járhatott volna. Pedig nem tett semmit. Ő azt mondja. Állítólag nem voltak ellene szóló bizonyítékok. Én hiszek neki.
-Erre erre erre! - Kézzel lábbal kalimpáltam Jaspernek az egyik sikátorból. A fejemet takaró fekete símaszk alatt úgy éreztem megfulladok. Kezeim izzadtak a fekete bőrkesztyű alatt.
-Payne, a zsaruk itt lihegnek a nyakunba. - Zihálta Jasper, egy percre görnyedten megtámaszkodva a sikátor falán.
-A többiek? Jackson? Tony?-Le se szarom haver, húzzunk már! Nekem nincs még egy húzásom.
-Úgy volt, hogy együtt maradunk. Ez így nem adja!-Hát, most rohadtul szétváltunk, úgyhogy egyenlőre így is maradunk. Ha leráztuk a zsernyákokat, valahol majd ütközünk velük. Na gyere! - Ezzel a hátizsákot átlendítette a másik vállára, vett egy mély levegőt és elindult, belekapaszkodva a pulcsimba. Utólag visszagondolva, teljesen érthető volt Jasper reakciója. Hogy mindent felrúgott a szabadsága érdekében. Nem is olyan messziről lövések dördültek. Megfagyott bennem a vér.
-A rohadt életbe!-Bassza meg! - Egymásra néztünk, mindkettőnk szemében ugyanaz a jeges félelem tükröződött. Már én se akartam megvárni Jacksonékat... Átmásztunk a kerítésen, a táskákat kábé húsz méter múlva hajítottuk be egy csatornarendszerbe torkolló árokba. Soha többé nem láttuk őket. Ahogy a főnök sem... És ez baj volt.
Kor: 33 Helyszín: Payne rezidenciaTony nem változott semmit. A haját ugyanúgy megtartotta rasztának, a ruhái legalább két számmal, ha nem hárommal nagyobbak, mint ami valójában a mérete. Neki mindegy, hogy tél van, vagy nyár, állandóan szandálban, vagy lábujjas papucsban flangál. Huszonegyedik századi Bob Marley. De nem a kirívó stílusa, a fekákra oly' jellemző beszéde döbbentett meg. Sokkal inkább a tény, hogy életben van.
-Haaaver! Mint aki szellemet látott. - Röhögött ki jóízűen, majd ismét visszafordult a tárva nyitva álló frigómhoz, nem zavartatta magát, otthonosan kutakodott benne tovább.
Hüledezve lerogytam az egyik székre. Olyan ideges voltam, hogy alig tudtam meggyújtani a cigimet.
-Tessó, semmi ehető nincs itt amit begyűrhetek az arcomba? - Képén egy igen őszinte fintorral fordult felém a hűtőtől, kezében egy dobozos kólát szorongatva. Jelenléte totál letaglózott. Úgy éreztem magam, mint aki képtelen felébredni egy lidércnyomásból, vagy hipnózisba esett. Csupán a behűtött üdítő szisszenése volt képes visszarángatni a valóságba abból a nyomasztó melankóliából.
-Én azt hittem... hagyjuk! - Hitetlenkedve, elhalóan felröhögtem, az asztalon könyöklő kezemmel végig túrva rendezetlen tincseimet.
-Yoo, tesssó! Olyan vagyok, mint a szikla, vágod haver? Szilárd, kőkemény, rendíthetetlen! - Király! Ez akár egy rapp zene részlete is lehetne. Újra mosolyognom kellett, kezemmel tovább haladva az arcomhoz, végig nyúzva azt. Az ujjaim közt leégett bagót elnyomtam az asztalon lévő hamutálba, s hogy kíváncsiságomat szemléltessem, hátra dőltem a széken, kezeimet összekulcsoltam valahol a tarkómon, érdeklődően fürkészve Tonyt.
-Azért én is bekaptam egy golyót. Ezt figyeld! - Nem volt szégyenlős. Megfordult, majd nemesegyszerűséggel letolta bőszárú farmerját, ami alatt nem volt alsó. Ekkor szembe találtam magam a nagyon is pucér valósággal. A seggén, jobban mondva, a bal tomporán egy elhalványult, két-három centis hegvonal árulkodott arról, hogy valamikor kamaszkorában rohadtul seggbe lőtték a zsernyákok. Szerintem még büszke is volt rá.
-Csúcs! Tiszta Forrest Gump. - Ismét elnevettem magam, de már fogalmam sem volt, hogy jókedvemből teszem, vagy csupán kínomban. Az egész sztori bonyolult.
-Viszont Jax kajakra kifingott. - Úgy beszélt az egészről, mintha csak az egyik hétvégi numerájáról tartana kiselőadást. Játszi könnyedséggel kiforgatta az egyik széket a helyéről, és elterpeszkedett rajta lovaglóülésben, kezeit lazán lelógatva a támlán.
-Ne használd már ezt a szót! Egy ember haláláról, a tesód haláláról van szó. -Jah, bocs! Tudod, hogy nálunk megszokottak az utcai bandaháborúk. - Megborzongtam a gondolattól, hogy vannak olyan csoportok, akik unalmukban, tök lazán mészárolják egymást nap, mint nap a nyílt utcákon.
-Na jó. Térjünk a tárgyra. Miért vagy itt? - Kezdtem türelmetlen lenni, s hogy ennek hangot is adjak, lassan előrébb hajoltam, kezeimet várakozóan kulcsoltam egymásba az asztal tetején.
-Jahh, tényleg! Tök igazad van bro.
-Tony, rátérnél végre a LÉNYEGRE? Nincs időm erre a szarakodásra. - Alapjáraton türelmes ember vagyok, de az idegeim addigra már kezdték felmondani a szolgálatot. Ezt minden bizonnyal Tony is látta rajtam, mert a szokásos hülye feka dumája, és értelmetlen körítések helyett, egy öblös böfögés után végre kibökte.
-Na, az van, hogy a főmuksó, aki olyan, mint a Columbo felesége, soha senki nem látta még, de tudjuk, hogy létezik...
-Tonyyy! -Jó jó! Szóóóval, a pénzét akarja. Amit akkor elbasztunk. Jobban mondva, elbasztál Jasperrel. - Az a kellemetlen melankólia újra a hatalmába kerített. Levert a víz, éreztem ahogy a lábaim elgyengülnek, tenyereim szinte egybeolvadtak az asztallal a sós verítéknek köszönhetően. Remegő kézzel tapogatózni kezdtem egy újabb szál cigi után. Alig tudtam betalálni vele a számba.
-Scotty, én nem tudom ki lehet ez az arc, de biztos valami nagy fazon, ha ennyi év után is követeli a szajrét. - Hosszasan eregettem a füstöt az orromon keresztül, a fogaskerekek dolgozni kezdtek odabent, szüntelenül ugyanazt az egy nevet kántálva.
-Ehhez kelleni fog Jasper is. - Bár ő volt a legjobb haverom, a dolgok után valahogy eltávolodtunk. Amikor nagykorúak lettünk, és kikerültünk a javítóból, egy ideig még összejártunk, majd egyre kevesebbet találkoztunk. Meló, magánélet meg ilyenek. Ő elment jobbra, én meg balra.
-Nekem nyóc' meg kilenc haver. De húzzunk bele, mert két marokkal szorongatják a tökeimet. - Tony minden helyzetben olyan laza tudott lenni, hogy majd' szétesett, de akkor láttam valamit a szemében. Láttam, hogy totál be van tojva, és ettől én is teleraktam a gatyámat.
-Majdnem elfelejtettem. Ha már meló... - Ezzel túrni kezdte nadrágja zsebeit, mígnem előkerült belőle néhány gondosan ellátott, összeforrasztott kis zacskó.
-Úgy hallottam, hogy ma tartják abban a puccos gimiben a nyárzáró bulit. Benézhetnél hozzájuk. - Rám kacsintott és közelebb tolta a cuccot.
-Nem. Azt felejtsd el! Nem árulok drogot kiskorúaknak. Majd akkor inkább rásózom valami narkósra a klubban. - Nem mintha etikusabb lenne biztonsági őrként a drogterjesztés, de egy fokkal talán még mindig jobb.
-Scotttrrr.
-Cody, menj és nézd tovább a Jurassic Parkot.
-Scotttrrr.
-Cody, lemaradsz a raptorokról. - Az előbbinél erélyesebben szóltam. Nem szerettem, nem szeretem, ha az öcsém jelen van a piszkos üzleteknél.
-Haaaver! A tesód tiszta hülye. - Szólt közbe Tony elképedve.
-Nem hülye. Csak autista. - Javítottam ki. Cody az egyetlen ember az életemben aki mindennél, mindenkinél többet jelent. És ez a ragaszkodás, ez a kapocs kettőnk között felülír mindent.
-Scotttrrr.
-Mi van Cody? - Sóhajtva fordultam felé, teljesen lehűlve az elém táruló látványtól. Ahogy Cody ott állt a nappalit és konyhát összekötő boltív alatt, kimeszelve nutellával.
-Kikentem ahogy mondtad. - Újabb szál cigiért nyúltam, gondterhelten túrva végig a hajam.
-A kenyérre gondoltam. - Javítottam ki egy lemondó sóhajjal. Az elém rakott anyagot belegyűrtem a zsebembe, Tonyt kitessékeltem, s miközben Codyt beültettem a kádba, egyfolytában kavarogtak a gondolataim. Hogy fogok én ebből a szarból kimászni?!