Egy buli leszervezése mikor tudod, hogy az anyád mikor megy el hosszabb távra nem is olyan nehéz mutatvány. De könnyű sem. Mindent megszervezni, előszedni az eddig eldugott piákat, amiket anyám elől dugtam el a szobámba, mikor lent volt a béka segge alatt...semmi segítség nélkül...nos fenomenális érzés komolyan. Kaját rendeltem időre, nasikat vettem, műanyag poharakat szedtem elő, papírtányérokat az olyan étkezésekhez. Hiszen nem kis bulira hívtam el a többieket. Az alkalom adott volt, a helyszín is, már csak a többiek kellettek. Persze az időt kivártam, míg anya dobbantott otthonról a búcsúzkodás után, hiszen nem egy napra hagyott otthon...nagyjából 2 napom volt, hogy kibulizzam magam. Nem akartam máshová telepíteni a bulit, mindig én mentem máshová. Hát most ide érkezhet a teljes banda. Igen...nem egy két fő érkezik, hanem tele lesz az egész ház huszonévesekkel. Szóval időre érkezett a csengetés a bejárattól, lepakoltam a telefonomat, mit eddig nyomkodtam és igyekeztem ajtót nyitni. Érkezett is az első tíz fő fiú brancs, mindegyikkel lepacsiztam és útjára küldtem őket. Érezzék otthon magukat, a zenét is feljebb hangosították. Készültem egy két programmal, de mivel nem vagyunk már gyerekek, így nem is dedósságokkal...egy felelsz vagy mersz bőven megfelel, főleg, ha akadnak merészebb egyének. Márpedig mindig akadnak hősök és nagyszájúak is. A lány csapat első előszele is megérkezett, mind csókot nyomott az arcomra és hálássak voltak a meghívásért. Mindet jól ismertem, persze nem feküdtem le egyikkel sem, de egész jóban voltunk. Volt amelyikkel együtt tanulunk, van olyan is, akivel együtt sportolunk, kisegítjük egymást... ráadásul ketten itt laknak két háznyira tőlünk. Szomszédok. Szóval nem is idegeneket engedtem be az otthonunkba. A buli megkezdődött, mindenki kiszolgálta magát, a zene jó volt, ütős és dübörgött. Kaja is volt dögivel, ahogy a pia is rendesen megfogyatkozott. Persze én is hörpintettem le ezt azt, nem sajnáltam magamtól sem. Megkezdtük a felelsz vagy merszt, minden klappolt, volt aki felelt, volt aki bátrabb volt. Az utóbbiak közé tartoztam, persze volt merszem lesmárolni egy évfolyamtársamat, meg hát ő sem utasított vissza, meg hát a feladat az feladat. Szóval mindketten megtapsoltuk magunkat és folytatódhatott a következő és az azt következő kör. Minden remekül ment, egész addig, míg az egyik feladaton nem kezdett el az egyik srác hisztizni. Mindenkivel összeszólalkozott, hogy milyen ostobaságot találtunk ki neki...de szerintem semmi sincs abban, hogy mezítelenül rohanjon végig az utcán oda és vissza. Szóval kiverte a hisztit, hiába nyugtattuk meg, hogy akkor kipróbálunk valami mást, neki állt az üvegeket leszórni és ezzel összetörni a földön. Közben persze a fal is megkapta ezzel az áldást, hiába szóltam rá, nem volt rá hatással. Közben pár fényképünk a falról is lefelé landolt a földön. Egész nagy hangzavar keveredett ki ebből, mely elnyomta a zenét is, szóval más alternatívát kellett volna kigondolnom. De nem ment. A srác idegbajt kapott és nem is távozott, kiverte a hepajt és nem kevés kárt okozott, persze a többiek is rontottak a helyzeten, mert miért ne...ráadásul volt már bennem is annyi pia, hogy nem fújtam le a bulit, hogy egyszerűbb legyen mindenkinek a távozás. Persze az egyik lány hozzám simult, hogy a srác helyett kérjen elnézést, persze hogy figyeltem minden mozdulatát, még a derekára is rásimítottam a kezem...egy pillanatra meg is feledkeztem a srácról, a beálló csendre...nem szólt a zene sem már.
I know I used to be crazy I know I used to be fun. You say I used to be wild, I say I used to be young. You tell me time has done changed me, That's fine, I've had a good run, I know I used to be crazy That's 'causе I used to be young
Nem mondom, hogy mérhetetlenül nagy boldogság tölt el, mikor a reptéren várakozva jelzik, hogy a járatomat törölni kényszerültek. Sőt, határozottan ideges leszek, mert nem tudom, mikor megy a következő gép Los Angelesbe, pedig elég fontos lett volna eljutnom erre a szakmai konferenciára. Nem mellesleg itt ülök már közel három órája, mert eddig csak késést jelzett ez az idióta kijelző. A repülőtéren megejtek pár telefont illetve felkeresem az információs pultot is, ahol felvilágosítanak a törlés mivoltáról és közlik azt is, hogy a következő gép bizony csak tizenkét óra múlva indul. Hát ez remek. Az nem tíz perc, úgyhogy hamar fogok egy taxit, hogy hazamehessek, legalább alszom egy jót, úgyis fáradt vagyok. A repülőn terveztem aludni, de persze az ágyam vitathatatlanul kényelmesebb lesz majd. Ettől függetlenül már most rosszul vagyok a ténytől, hogy holnap ugyanezt a tortúrát kell majd megtennem elölről. A taxiba ülve kezdem el nyomkodni a telefonom és ugyan már késő este van, látom az elérhető emberek között Timet, és bár visszalépek, aztán mégiscsak ráírok. Ha már el kell ütnöm valamivel az időt hazáig, nyilván csak emiatt... Próbálom ezt mondani magamnak, de persze azt nem tagadom, hogy kíváncsi vagyok, mi van vele. Hogy mi lett a barátnőjével, az is érdekelne, sikerült-e megbeszélniük a dolgokat? Meg hogy úgy egyébként, mi újság vele?
Mikor a taxi lelassít a ház előtt, már kissé gyanús a helyzet, mert szokatlanul villognak bent a fények. Kifizetem a taxist, aztán kiszállok, elveszem tőle a bőröndöt és komolyan elgondolkodom azon, hogy be akarok-e menni. Ha eddig nem lett volna elég nyilvánvaló, hogy a gyerekem bulit rendezett a távollétem tiszteletére, hát a hangosan dübörgő zene teljesen biztossá teszi. Lehet, hogy azt fogom csinálni, hogy bemegyek és egyszerűen felosonok az emeletre, mintha itt sem lennék. Nem akarom elrontani a buliját. Hezitálok pár percig, írok Timnek pár sort, aztán mégiscsak úgy közelítem meg a házat, mint valami betolakodó. Először belesek az ablakon, de mivel a sötétítő félig be van húzva, így nem igazán látok be, szóval marad az ajtó. Benyitok és ahogy belépek, persze rögtön szembe is találom magam pár kíváncsi tekintettel, akiknek egy kissé kínos mosoly kíséretében intek, majd a sarokba téve a bőröndöt, el is indulok felfelé. Jó ég, nem is olyan régen még én magam is házibulikon vettem részt, most meg úgy lopódzok itt, mint valami betörő. A hálószoba ajtajához érve azonban már látom, hogy ez nem lesz jó, ugyanis két számomra ismeretlen alak támaszkodik az ajtónak és félő, ha nem jövök időben, már bent lennének az ágyamban. Hát ez kurva jó. - Bocs. Rossz helyen vagytok, egy kicsit ha arrébb tudnátok menni, azt nagyon megköszönném – köszörülöm meg a torkom, majd ha megteszik, bemegyek, de aztán nem telik el két percnél több, már hallom az irdatlan csörömpölést odalentről. - Na jó... – sóhajtok és már nyitok is az ajtóra, de tényleg nem akarom, hogy a fiamnak kellemetlenséget okozzak, így le is veszem a kilincsről a kezem. Mindaddig, amíg az előbbinél még hangosabb üvegtörés hangja nem üti meg a fülem és egy-két óbégatás. Istenemre mondom, hogy nem akarok közbeszólni, de van az a pont, amikor már nem annyira tudom türtőztetni magam, így pár gyors lépéssel lerohanok a lépcsőn és mikor meglátom a falon landolt vörösbort és a képeket leesve a falról kissé idegessé válok. - Hé! - kiabálok, de a zene miatt természetesen senki nem hall semmit és látom a gyerekemen is, hogy több benne az alkohol, mint amúgy az még normálisnak lehetne mondható. Nem lenne ezzel baj, csak könyörgöm, ezek itt szétverik a házat és azért mindennek van határa... A hangfalhoz megyek és egy határozott mozdulattal nyomom le a zenét, majd visszamegyek Bradhez. - Mi a jó isten van itt? - nézek rá kissé dühös tekintettel, miközben a fal felé legyintek, ahol hatalmas vörös paca ékeskedik a falon. A tömeg nagy része maradt csak csendben, a másik fele pedig szinte észre sem veszi, hogy csend lett. - Beszélhetünk két percet? Aztán felőlem bulizhattok tovább kulturáltabb körülmények között - morranok. Nem akarom lejáratni a barátai előtt, de komolyan... Azért egy kicsit jó lenne észbe kapni. Én is voltam fiatal, de itt valaki most nem kicsit többet ivott, mint kellett volna, és remélhetőleg csak ivott és nem pedig más szer hatása alatt van. - Törölték a járatom... Nem akarok zavarni, ha már összerittyentetted a bandát, de könyörgöm, maradjon már ép a ház - húzom félre a fiamat, ha ő is vevő rá, de előtte visszanyomom a zenét, mintha mi sem történt volna...
A buli fergeteges, nem is értem, miért nem hamarabb csődítettem össze a bandát. Bár az is igaz, hogy józan gondolatokkal azért kenterbe verném a mostaniakat, de ennyit erről. Ebbe már nem rondíthat bele senki sem. Még a belopakodó anyámat sem veszem észre, annyira lefoglal a többi dolog. Kiélvezem. Kitombolom magam. Adok magamnak időt a tanulmányaim mellett erre is. Kellett már egy kikapcsolódás, hiszen nem tölthetek csak a jókra időt. Nem hagyhatom azt, hogy magamba forduljak apám halála miatt, inkább felejteni próbálok, igaz, ugyanazt csinálom, mint anya. Akkor kapott tőlem valamicske fejmosást, de mintha erről már meg is feledkeztem volna. Ami kijár az kijár, ám...csak az ökör iszik magában, szerencsére ennél jobb ötletem támadt. Ebben sem különbözünk, mármint az italozgatásban, csak mindkettőnk más stílusban nyomja. Ez minden. Valakitől mintha elhangzana az anyád itt van kifejezés, de nem tudok jelenleg foglalkozni vele. Az illető is akkor bukkan fel, mikor a srácok összetörnek valamit...vészmadár. Nem igazán foglalkozok anya jelenlétével, csak akkor kezd feltűnni az alakja, mikor a zene elhalkul és mellém lép és a látóterembe kerül. Jééé! Tényleg itt van és nem csak szívattak a dologgal...hogy az a....! - Anya... - a megdöbbenés tisztán látható rajtam, hiszen valóban nem számítottam arra, hogy tényleg itt van és nem úton a megbeszélt helyre. Valami konferenciáról beszélt legutóbb, mikor beszéltünk. Vagy az nem ez a hét lett volna? Pedig tisztán emlékszem melyik napot mondta. Történt valami? Mikor a csend ránk telepedett, néhányan bekussoltak, de legtöbben ezt észre sem vették...a józanabbik rész pedig elbújt inkább...anyám mellém került újfent, kérdésére pedig alig figyeltem. - Csinos vagy. Hol jártál? - említem meg a ruháját és kérdezek rá egyből a dologra, hogy ne ezzel akarjon foglalkozni, mert jelenleg fingom nincs, hogy lényegében mennyire fontos dolog tört össze és hol. Mert hallottam, csak betájolni nem tudtam. Pech. Beszélni akar, felhúzom a szemöldökeim erre a homlokom közepére, értetlenül bámulok rá...hiszen már beszéltünk órákkal ezelőtt. Mit akarhat még? Figyelem a buli megmaradtjait, akik még isznak, buliznak és semmit sem vesznek észre abból, hogy lenyomták a zenét. A többiek egy rész e morgolódik, de anya elhúz onnan kicsit távolabb, így a figyelmet is neki szentelem...bár ez sem tud már száz százalékos lenni. Nyilván látszik és nyilván érthető is. Igyekszek. Elmagyarázza a szabályokat, persze abban benne vagyok, hogy maradhatna épp a ház, de csak 1 valami törött ripityára...azt hiszem legalábbis más nem történt. Még. - Túlreagálod. Minden rendben, csak...- nézek vissza anyára zavartan, majd a tenyeremet emelem a képemhez, hogy megdörgöljem. Most mi a tökömet csináljak? Most hogy itt van, nem lehet azt tenni, amit szeretnénk...még akkor se, ha bent lesz a szobájában...ha három nap múlva ért volna haza, simán rendbe hozom a károkat addigra, de így....káosz lesz. - Menj el barátnőzz, vagy menj alud ki magad...mi megleszünk, elleszünk... - nézek sután a társaságra, mely nem kicsi 5-6 fős, hanem kicsivel többre sikeredett mint 20 fő. Hátrébb is lépek az anyámtól, kellemetlen jelenleg a társasága, bár kimondani nem fogom, hiszen a részegségi rátám magasban van...vissza esek a társaság krémjébe és a zenével üvöltöm a szavakat. Arra azonban nem számítok, hogy valamelyik srác beadja a derekát és rókázni kezd a placc közepén...elfog a röhögő görcs, hiszen kínos dolgok vették kezdetét, így a fejem is fájni kezd. Újabb üveg sört bontok a pultról, hogy belekortyoljak, hogy élvezzem az ízét, ahogy a fejembe hatol az egésznek a hatása. Mámorító. Az is ahogy a fejembe száll, hiszen nem az első üveggel fogyasztom az itt létünk alatt. Sokadik és már megéreztem a hatását és lassan nem fogom túl jól érezni magam. Az egyik haverom is érkezik, hogy egymás arcába üvöltsünk elég közelről, ahogy az a zenében is bekövetkezik, hogy üvölt az énekes mélyről. Érzem a pofájának szagát, ami egyben hányingerkeltő is, szóval jómagam gyomortartalma sem marad a helyén.... ezzel együtt a többiek is kiélik magukat, az egyikük neki esik a vitrinnek és az majdnem neki dől, de szerencsésen visszatartja a többiek segítségével...
I know I used to be crazy I know I used to be fun. You say I used to be wild, I say I used to be young. You tell me time has done changed me, That's fine, I've had a good run, I know I used to be crazy That's 'causе I used to be young
Istenemre mondom, hogy Timben egy jós veszett el, mikor azt írta lényegében, hogy ha ennyire készülök az alvásra, nem fog az menni egykönnyen. Hát nem rajtam múlik, de valóban nem számítok egyhamar alvásra, ugyanis hiába próbálom magam a hálószobámban tartani és nem venni tudomást a felszűrődő hangokról és csörömpölésről, nem vagyok képes rá. Mikor szembe kerülök a fiammal, látom rajta, hogy a tekintete kissé homályos és azt is, hogy pár pillanatra nem tudja, képzelődik-e vagy sem, hogy itt állok vele szemben. Azért a „csinos vagy” mondata majdhogynem mosolyt csal az arcomra, a fene egye meg ezt a gyereket, hogy mindig tudja, mivel kell kezdeni a dolgokat. Ettől függetlenül azonban mégis tartom a szigorú tekintetet, mert elég csak az előbbi csörömpölésre gondolnom és máris nincs jókedvem. - Törölték a járatom, ha az a kérdés, mit keresek itt. Nem hívtál meg, nem a bulira öltöztem ki. – Na, nem mintha annyira ki lennék rittyentve, de mindegy. A lényeg, hogy ha ez így folytatódik, nem marad ép a ház és azt egy kicsit sem szeretném. - Nem gondolnám, hogy túlreagálom, Bradley... Egyáltalán kik ezek? Van, akit életemben nem láttam még. – Pedig nagyjából -vagyis ezek szerint lehet, hogy csak azt hittem- tiszttában vagyok a haverjaival és a barátaival. Mindig az a fajta anya voltam, aki kifaggatta a gyerekét, hogy kikkel bandázik éppen és le is csekkoltam őket az esetek többségében. Na meg sokszor jelentek meg a házban és akkor el is beszélgettem velük szívesen. Igyekszem megértő lenni, mélyen szívom be a levegőt, hogy ne legyek hárpia, aki most rögtön lefújja a bulit, hiszen tudom, hogy Bradnek is kell a kikapcsolódás és nem akarom elrontani az estéjét. Lehet az lenne a legjobb, ha elmennék itthonról... Igen. Az lesz a legjobb. Bár. Tényleg aggódom egy kicsit a ház miatt és a fiam miatt is valamennyire, mert nem józan, kicsit sem, szerintem nem tudja felmérni a helyzetet jelenleg. - Jól van... Bradley, figyelj ide! – nyúlok az alkarja után. – Én elmegyek, de ha bármi gáz lesz, megöllek, érted? – próbálom felvenni vele a szemkontaktust, de csak félig értelmes tekintettel találkozok. – Nem szeretném, ha bárminek baja lenne, beleértve téged is – teszem hozzá, körbe pillantva a helyiségben, majd visszanézve rá. Mielőtt többet mondanék, már ott sincs, én pedig tehetetlenül állok a nappaliban, pár pillanatig még figyelve az eseményeket, aztán visszaindulok a szobába, hogy összeszedjem a cuccaimat. Szerintem jobb, ha ma a hotelben alszom. Visszaérve az emeletre a folyosó végén pillantom meg a szerelmespárt, amire csak égnek emelem a tekintetem és inkább nem is mondok semmit. A szobából felnyalábolom a táskám és a kabátom, majd a telefonhoz nyúlok és pötyögök Timnek. Igaza volt. Ebből nem lesz alvás egyhamar. A zsebembe csúsztatom a kütyüt, majd gyors léptekkel indulok le a lépcsőn, de mielőtt kimennék az ajtón, eszembe jut, hogy a nappaliban van a kocsikulcsom. Az nincs jó helyen ott egyébként sem, de amúgy is kell most nekem, így átlavírozok a bulizó társaságon, de hirtelen torpanok meg, mikor majdnem belelépek a nappali közepén egy hányásba. - Baszki, ez... – túrok a hajamba, majd ahogy felnézek onnan, hogy kikerüljem, akkor látom, hogy Brad is épp kitaccsol. – Ó, bassza meg, ezt nem hiszem el – morgom az orrom elé, de két pislantásnyi időm sincs, máris hallom a hatalmas robajt, ami még a zenét is túlharsogja, méghozzá a vitrin felől. Elkerekedett szemekkel figyelem az eseményeket, és még nyúlok is a távolból a vitrin felé, mikor látom, hogy az dőlni kezd, mintha azzal meg tudnám állítani. Hála az égnek a srácok megfogják időben. - Brad! Bradley Romain Fitzgerald! – fakadok ki, hogy végre meghalljon, de szerintem mindhiába az egész. Kezdek rohadt ideges lenni és elindulok a jelenet felé, mikor aztán oldalról egy másik srác nekimegy annak, aki az előbb majdnem telibe találta a vitrint, ezzel kilökve őt alóla, így már senki nem tartja azt a szerencsétlen szekrényt, vagyis próbálják, csak nem megy... Így, az hangos csattanással és ezernyi szilánkkal törik szét darabokra. Hirtelen magamhoz se térek. A hátam mögött azonban a buli tovább folytatódik, mintha mi sem történt volna. – - Oké, vége a bulinak! – kiabálom, majd újra a hangszóróhoz megyek, hogy megállítsam a zenét, de pár másodperc múlva visszakapcsolódik és ezt eljátszuk úgy ötször egymás után. Rohadt technika. - Brad! – próbálkozom újra, de egyre nagyobbnak tűnik a káosz. Hát ezt nem hiszem el, komolyan... Ezt a két srácot, akik a vitrinnél szórakoztak az előbb tényleg nem láttam még életemben és nem is szimpatikusak. – Hahó! – integetek, de most egy kicsit kevésnek érzem magam. Most kúszik be a gondolat, hogy mennyire hiányzik a házból most egy férfi. A picsába is. Szólok Timnek. Szóljak neki? De mit csináljak ezekkel az ökrökkel? Felhívom. - Tim?! Ha nem alszol még, kellene egy kis segítség... - szólok bele a telefonba, ahogy felveszi. - Egy kicsit eldurvult a buli és azt hiszem, kevés vagyok ehhez a gárdához. De megértem, ha nem érsz rá vagy nem akarsz éjjelek éjje... Ó basszus - kapok a fejemhez, mikor egy újabb üveg csörömpöl, de hála az égnek most "csak" egy üres alkoholos.
Nem sikerül ez az este úgy, ahogy azt terveztem. Kicsit mintha mellé ment volna minden a terveknek. Pedig milyen ászul indult már! Kezdjük ott, hogy túl sokat ittam a kelleténél. A másik, hogy Charlie meghívta Clark bagázsát is, köztudott, hogy ezzel a bandával nem vagyok jóban. És hogy anyát is haza ette a fene és nem tudom hirtelen hova tenni a dolgokat. Jó mi? Szóval mire reagálnék arra, amit anya mond...még mindig azon kattogok, hogy miért van itt. Ám megfog a kérdésével, hogy van akit életében nem látott még. Hát...valamelyik két csaj elhozta a pasiját...Staten Islandról. Szóval én sem ismerem őket, szóval ebben csak helyeselni tudok. Ám semmit sem tudok kimondani erre. Előbb pörög az agyam, minthogy a nyelvem pörögne rá erre az egész mindenségre. Nem is tudom mit mondhatnék, de tényleg. Eleve meglepett... és igen még mindig ezen kattogok, hogy itt van. Nem szokott haza jönni, hiszen nem szokták törölni a járatait sem. De most a haverok sem ugyanazok, kik eddig jelen szoktak lenni...valóban. Ezt anya jól kiszúrta. Mielőtt elterelődne róla a figyelmem, egyből maga felé is tereli azt, ahogy megérint, így minden téren figyelek rá. Maradjunk egyben. A ház is. Magam is. Ebben nem kellene csalódni. Ám hogy el akar menni, nah azt nem tudom hova tenni. Hova menne el? A barátnőjéhez, vagy a Hotelhez? Franc se tudja, de zajlanak az események és figyelni sem tudok anyára teljesen. Az izgalom a tetőfokára hág és szeretek a középpontjában lenni, de anya is eltűnik gyorsan. Nem mintha feltűnne hamar, de a jelenléte mellőlem hamar érződik, hogy eltűnt. Ráadásul a gyomrom is fordul egyet és a srácok is hatalmasat alakítanak. A szüleim kedvenc szekrénye borul fel, hiszen nem tudják a srácok visszatartani. Vajon, ha anya nem jelenik meg, akkor is megtörténik mindez? Vagy egész másfelé kalandozik a buli? Vagy épp rosszabb lenne a helyzet? Vagy épp valamelyik csajt fektetném meg anyámék ágyán? Franc sem tudja, de nem jó ez így, erre még én is rájövök kis idő elteltével. Persze kell a nagy csattanás is hozzá. - O-oh. - csúszik ki a számon, ahogy látom a végkifejlettet és a szekrény is megadta magát végül. Elhalkul a zene, majd hangos lesz, ez játszódik le párszor, így kénytelen vagyok az esemény központja felé figyelni. Anya az. Ki más? Értetlenül állok és figyelek, míg lerendezi a jelenetet a zene terén...biztos nem kedveli a ducc duccot, de lehet az előbbi jelenet a hibás...sőt! Biztos is. De kezdek bele zavarodni, de veszekedés kezd lenni a zene elhalkulása végett. Nekem ordítanak, hogy az anyám tönkre vágta a bulit. Szóval ez miatt hangzavar keletkezik, persze nem maradok ki belőle -hogyan is tehetném?- szóval tőlem is megy az adok kapok szájkarate. Még egész tisztán átkozom szét a nem haveri rész leány bandáját, persze egyiknek sem esik nehezére bemutatni és gusztustalanabb dolgokat vágni a másik fejéhez. Persze nem egyedül tolom végig az egészet, akadnak cimborák, kik mellém állnak ebben is. Persze anya egyből pötyögni kezd a telefonnal, nem érek rá vele foglalkozni, de azért fél füllel még hallok ezt azt. Az egyik csaj megindul, hogy vissza kapcsolja a zenét, neki még nem esett le a tantusz, ahogy a többieknek sem, hogy itt vége mára. Persze nem engedem anya közelébe, amiért meg is kapom a jussomat, de fordítom is irányba, hogy visszataszítsam a barátnőihez. Kellett ez most? Komoly?
Az a bizonyos elszólás Soratól, miszerint „biztosan jót fogok aludni” egyből eszembe juttatja azokat a napjaimat, amikor ugyanez szaladt ki a számból és pont a sűrű nap és rengeteg engem ért esemény miatt aludtam pocsékul. Mondanám, hogy megsejtettem valamit az éjszakát illetően, de valójában szó sincs erről. Nem vagyok jós, nem láttam jönni, hogy Sora a fia házibulijára ér haza, viszont ennek tudatában felajánlom neki teljesen ösztönös módon, hogy ha nagyon nem bírna meglenni otthon, akkor jöjjön át hozzám. Néha még magam is meglepődök a közvetlenségemen és azon, hogy a jószándékon kívül ezt miért írtam le. Hiszen az kétségtelen, hogy amikor nincs szakmával terhelve az agyam, akkor az idők többségéében ő jár a fejemben. Ezt nem amolyan elvakult plátói szerelemként élem meg, mivel annál érezhetően komplikáltabb érzésekről van szó, amik következtében önként váltam saját magam pszichológusává. Míg bringázok, vezetek, vagy csak futok, kattog az agyam azon, hogy mit is érzek én tulajdonképpen, hiszen kétségtelen, hogy nagy benyomást tett rám Sora az elmúlt találkozásunkkor, ami teljesen érthető is, elvégre az arcával együtt óhatatlanul szembe találom magam a húsz évvel ezelőtti múltammal is. Azokkal az emlékekkel és azokkal a sebekkel, amiket éveket át borogattam, míg be nem gyógyultak. Most minden hazugsággal megválaszolt kérdés újra megfogalmazódik bennem, mialatt persze elkezdtem vágyakozni a gátlások nélküli szerelemre és életformára, ami akkor volt köztünk és amit már sosem kapok vissza. Nem voltak azok az idők sem tökéletesek, felnőttfejjel már belátok dolgokat, de egy ponton az ész érvek már nem elegek én pedig újabban azon kapom magam, hogy egy érzést keresek, egy érzés után sóvárgok, amit akkoriban vele élhettem át. Csak azt nem tudom, hogy az az érzés pontosan micsoda és egyáltalán van rá bármi esély, hogy újra megérezzem. Nem, nem csak rózsaszín szerelemről van szó, ez más. De az ok, hogy miért ajánlom fel neki ennyire automatikusan a lakásomat igazából egyszerű. Vele akarok lenni. Néhány perccel azután, hogy Sora megüzeni, hogy bemegy a bulizók közé, abbamaradnak az üzenetváltások, én pedig annak tudtában helyezem a rezgőre állított telefonomat az éjjeliszekrényre, hogy valószínűleg ma már nem beszélünk többet. Néhány fokkal magasabbra veszem az olvasólámpám fényerejét és kezeimbe veszem az aktuálisan olvasott könyvemet, azt remélve, hogy az olvasás majd elfárasztja a szememet és elálmosít. Nem tudom hány perc - vagy éppen hány oldal - telik el, mikor meglepetten kapom a tekintetemet a rezgő telefon felé és kérdőre simulnak mimikáim amint látom Sora nevét a kijelzőn. Nocsak. Vagy nagy a káosz, vagy lehet mégis kell neki egy szállás… Egyelőre ez a kettő jut eszembe, míg betűzöm a könyvjelzőt a lapok közé. - Szia! Na, hogy bírod? - kérdezem tőle mintha egész eddig is telefonon beszéltünk volna és nem írásban. Szemeim viszont elkolyodnak a „segítség” szóra, miközben feljebb ülök az ágyban és éberen hallgatom tovább Sorát. Még az én arcom is megrezzen az éles hangtól, ami a túloldalról szűrődik át és egyértelműen egy üvegtárgyhoz köthető. Elég egyértelmű még így láthatatlanul is, hogy elborultak a srácok, úgyhogy már az ágy széléhez kúszok, hogy felöltözzek, miközben felteszem neki az egyetlen hasznos kérdést, ami megfogalmazódik bennem. - Elküldöd a címed? - Írja le, mert ha nem értem tökéletesen, vagy bármi, akkor csak feleslegesen pötyögném a GPS-be, szóval egyszerűbb, ha elküldi, én kimásolom és már lövöm is a térképbe. Azt viszont tudom, hogy Manhattanban lakik. - Nagyjából húsz-harminc perc kell nekem, úgy számolj, de sietek - bíztatom valahogy, hogy addig kell még kitartania a káoszban. Mivel a szervezetem egész jól hozzászokott már ahhoz, hogy csettintésre pörögjen fel, ezért szokatlant nem érzek attól, hogy kocsiba kell ülnöm. Nyilván a forgalom ilyenkor sem szűnik meg teljesen, de jóval gyorsabban jutok át a városon, mint nappal, pláne csúcsidőben. Van egy sejtésem, hogy milyen állapotok lesznek, amit én - egyelőre - inkább kalandosnak fogok fel, elvégre én is voltam fiatal és vettem részt elég érdekes kimenetellel végződő bulikban, de el tudom képzelni, hogy Sora már egy teljesen másmilyen lelkiállapotban van. Én is abban leszek biztosan.
Megállok a ház előtt, igazság szerint nem kell sokat gondolkodnom, hogy melyik az a ház. Kívülről egyébként egy laza házibulinak néz ki a fények alapján, de zenét nem hallok és feltételezem, hogy ez nem a jó szigetelésnek köszönhető. Ha nagyon udvarias akarnék lenni, kopognék, vagy felhívnám Sorát, hogy itt vagyok, de hallottam a telefonban az állapotokat, úgyhogy nem igazán folyamodok visszafogottsághoz, rápróbálok a kilincsre, ami nyitva is van, szóval belépek. Egyből meghallom az ordítozásokat, a hangosabb és halkabb hangokból ítélve pedig jó sokan lehetnek. Beljebb haladok, mire megcsap a hányás és a tömény alkohol összekeveredett szaga, elfintorodok és kérdőn nézek egy engem nehezen valahogy befókuszáló fiatalra, aki pont ennyire kérdőn néz vissza rám. Amolyan „te meg eddig hol voltál?” flegma arccal. Átlépek a hányáson ugyan, de érzem, hogy az én türelmem is kezd fogyni annak ellenére, hogy a higgadtságom nem változik. Megpillantom a vízszintesen elfekvő vitrint, aminek millió szilánkjai beterítik a padlót. Ekkorra érek oda Sorahoz. - Megsérült valaki? - kérdem tőle ráncolt homlokkal, miközben próbálok hangosabb lenni, mint a tömeg. Ez az első, ami az üvegszilánkokról megfogalmazódik bennem, mert ahogy elnézem, élesen tört az üveg és ez nem játék. - Bradley? - kérdezem tőle, miközben szemeimmel őt keresem, nem sokkal később pedig észreveszem a fiút a többiekhez hasonlóan veszekedni. Itt tényleg mindenkinek elgurult a gyógyszere? Aztán mikor úgy gondolom, hogy felmértem a terepet, újra felerősödik az agresszió két ittas kigyúrt srácban és valószínűleg sokakkal együtt én is feléjük kapom a fejem, amiért újra elkezdik verni egymást. Legalábbis az arcukon lévő sebek arra utalnak, hogy nem most kezdték el egymást lökdösni és ütni. - Srácok, állj! - kiáltok rájuk, de nem reagálnak, úgyhogy megindulok feléjük és hangosabb, határozottabb és mélyebb hangon próbálom kizökkenteni őket a fókuszukból. - Hé! - Erre már megrezzennek, bár főként a többi diák toppan meg és fogja fel a jelenlétemet, a két srácnak viszont nagyon elborult az agya. Az egyik majdnem nekem löki a másikat és bár nem szeretek testileg fegyelmezni, de most nem jut más eszköz az eszembe, combommal megrúgom a hozzám közelebbi fiatal térdhajlatát, aki így (és mert teljesen részen) a földre csuklik. Nem fájhat neki, de meglepődhet, hogy földre kerül ideiglenesen. Így, hogy a fiúk végre nem egymást taperolják, a másikhoz lépek még mielőtt újra nekiesik a földön fekvőnek. Kihasználva a zavarát, hogy nem érti, ki vagyok és mit keresek előtte, egyik kezemmel karját ragadom meg, amit a háta mögé kezdek csavarni és szorítani, miközben a másik alkarommal a nyakának oldalát kezdem nyomni mindaddig, amíg be nem görnyed. A nyakát nyomó kezemmel ezután a hátára nehezedek, hozzám közelebb eső karját továbbra is hátra feszítem és várok pár másodpercet, míg szédültségében felfogja, hogy magatehetetlen és ettől lenyugszik. Ezután engedem el és lépek kettejük közé. - Ezt a kerítésen kívül lehet folytatni! - Pszichológia. Nem tiltom meg, hogy verekedjenek, csak azt, hogy itt folytassák, de így, hogy mindketten mondjuk úgy, térdre ereszkedtek talán már nem lesz akkora kedvük folytatni. Az időszakos szünetet köztük pedig kihasználom, hogy a többiekhez forduljak. - Ki nem érti, hogy vége? Aki nem segít a takarításban, annak lehet hazamenni! - kiabálom, de hangom nem ideges, csak megfontoltan hangos. Gondolom a takarítás kellően elrettentő erőként fog hatni rájuk, mert ahogy elnézem, van itt minden. Szemét, szilánkok, hányás... Tudom, hogy igazából egy embernek kell elindulnia csak, ő majd viszi magával a többit. Ezután pedig Bradleyra nézek. Nem vagyok az anyja, nem is fogom őt szavakkal illetni, amúgy sem gondolok semmi rosszat attól függetlenül, hogy a buli irányítha-tatlanná vált, de ha Sorara nem hallgat, akkor most itt az ideje észhez térni neki is.
I know I will fly back to you
Soraya Fitzgerald and Bradley R. Fitzgerald imádják a posztod
« Normal » is a setting
on washing machines but not life
♫ :
« Je te pardonne; Maître Gims » Tu m'as demandé pardon, j't'ai repoussé. J'voulais
qu'tu comprennes que je souffrais mais t'as laissé
ton odeur sur les draps. J'ai tenté d'te haïr mais la
colère est partie. J'ai fait d'la place dans mon cœur.
Je veux qu'tu saches que tu m'manques et les bons
souvenirs l'emportent sur la haine et la rancœur. ─────────────────────────────────────────────────── JE N'VEUX PLUS JAMAIS TE DIRE AU REVOIR ───────────────────────────────────────────────────
★ családi állapot ★ :
We are more than the worst thing that is ever
appened to us. We need to stop apologizing for
having been to hell and come back breathing.
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :
HEY, BE PATIENT! Time will come in your life when people
will regret why they treated you wrong.
There's some things that cannot be taught; they
must be experienced. You never learn the most
inestimable lessons in life until you go through ───────────────────────────────────────────────────
« YOUR OWN PERSONAL JOURNEY » ───────────────────────────────────────────────────
Re: Soraya & Bradley or the Fitzgeralds
Csüt. Május 30 2024, 12:04
Brad & Sora
Közel sem tartom magam egy karót nyelt nőnek és az ég egy adta világon semmi problémám nincs azzal, ha a fiam bulit rendez, de azért van egy pont, amit már én sem tűrök el és azt hiszem, ez pont az. A ház kezd átalakulni kész csatatérré, rajtam kívül szerintem senki sem józan és érzem, hogy kevés vagyok ide. Eddig is akadt pár alkalom, mikor szükségem lett volna valakire, mikor mondjuk Brad nem volt itthon és a csapszerelés már az én kompetenciámat is átlépi, de végül azt elég könnyen megoldottam. Itt viszont úgy érzem, hiába kiabálok, mintha láthatatlan lennék. Az első, aki eszembe jut Tim és habár lehet, nem vagyok egészen normális, hogy ide hívom, de tudom, hogy szívesen segít és ha már éppen az előbb beszéltünk, így adja magát a dolog. Még csak gondolatban sem akartam Bradet és Timet egy helyen látni, de most nincs más lehetőség, így elég hamar fel is hívom és úgy reagál, ahogy sejtem is. - Elküldöm. Addig megpróbálom tartani a frontot. Köszi és bocsi – leteszem és pár pillanat alatt küldöm is neki a helyzetem. A húsz – harminc perc jelen helyzetben elég sok, de megértem, hogy nem tud ideteleportálni. Épp elég nagy szívesség ez tőle, hogy eljön és segít kipaterolni a házból ezt a rakás kölyköt. Remélhetőleg addig nem törik más össze, a kár már így is épp elég nagy. - Ugye nem gondolod, hogy ezek után folytatódni fog a buli? – nézek szúrós szemmel a fiamra és most már nem tudok nyugodt maradni, főleg, mikor a számomra ismeretlen lány próbálja a zenét visszakapcsolni. Eljátszunk egy kis ideig, mire aztán végül én nyerek és marad a „csend”. Már ami a zenét illeti. - Az lenne a legjobb, ha most mindenki hazahúzna. A bulinak vége – próbálkozom újra, de a hangom, mintha teljesen elnyelné a tömeg ereje. Kezdek egyre idegesebb lenni a tehetetlenségtől és már-már majdnem úgy vagyok vele, hogy mivel semmit nem tudok érdemben tenni, fogom magam, felmegyek a szobámba és bezárkózom, míg Tim ide nem ér, de a kisördög csak megszólal a fejemben, hogy jobb lesz inkább szemmel tartani őket. Előkerítek egy seprűt, hogy nagyjából felsöpörhessem az üveget a földről, mielőtt valaki még beleesik, de ezt is csak nagyrészt tudom megtenni, mert össze-vissza hordják a házban ahogy fel-alá mászkálnak. Egy örökkévalóságnak tűnik, mire megpillantom Timet magam mellett, hisz csak ezt veszem észre, annyira kapkodom a fejem mindenfelé. - Egyelőre talán nem – rázom meg a fejem, miközben automatikusan körbe pillantok, ekkor veszem észre én is a két srácot, akik egymásnak estek ismét. Fejemmel Brad felé bökök, mikor Tim róla kérdez és meg is ingatom a fejem, mert látom, hogy a gyerek is tiszta ideg és szájkaratézik éppen, de hála égnek ő nem indul a tettlegesség felé. Kicsit meglepődök a jeleneten, aminek szemtanúja vagyok, ugyanis Tim olyan gyorsan állítja le őket, hogy csak pislogok. Na, ennyi, mondtam én, hogy nem én vagyok ide a megfelelő ember, de látszik a többi emberen is, hogy nem csak én vagyok, akinek kicsit leesik az álla. Van, aki a szája elé kap és úgy mozizza végig a jelenetet, az egyik mellettem ácsorgó csaj pedig elő is kapja a telefonját, hogy videóban rögzítse azt, de én egy óvatos mozdulattal hajtom le a kezét, mielőtt megnyomhatná a felvétel gombot. A takarítás jeligére van, aki el is indul kifelé, én pedig szívélyesen nyújtogatom a kezemben lévő seprűt ennek-annak, de persze ügyesen kikerülik azt, így inkább Brad kezébe nyomom. - Bocs, most következik a kevésbé muris része a bulinak – pillantok körbe, ahogy kissé morcos hangulatban nézek aztán Bradleyre. Nem haragszom rá, vagyis egy kicsit igen, de nem az ő hibája, hogy kicsúszott az irányítás a kezéből. Éppenséggel mondjuk egy kicsit maradhatott volna józanabb, hogy jobban oda tudjon figyelni egy fokkal arra, hogy ne legyen szétzúzva a ház. - Tudsz valamit... – lépek Tim mellé, ahogy karba tett kézzel figyelem, amint a tömeg egy része kifelé indul az ajtón, de még mindig nem mindenkit motivál eléggé, hogy lelépjen, ezért tekintetemmel Bradnek üzenek, hogy most már jó lenne, ha kicsit ő is kivenné a részét abból, hogy elpucoljon mindenki innen. Akik maradtak, azok nagyrészt úgyis a barátai, de gondolom nem arra várnak, hogy elkezdjünk takarítani...
Kicsúszik a buli az irányitásomból, elszabadul és kezd romba dőlni minden. Persze ezt anyám látja így, nekem elég egyszerre egy probléma, hogy kicsit csitítsam a rossz kedvet. Nem jön be, mindenki durrog, pufog, bele áll valakibe. Anya kezében telefont látok, nem is nagyon foglalkozok azzal, hogy kit is keres fel ezen ügy érdekében. De ha ketten nem, akkor majd a harmadik érni fog valamit. Hiába van vége a bulinak, senki sem nagyon akar tágítani. Jól érezték magukat, rengeteg a pia, jó a kaja, amit rendeltem és hát nah...miért lépnének le. Persze nekem ebbe már nincs bele szólásom, anya kiadta az útjukat, egy kettő megértette, de a többség nem mozdul. Nem mintha én megtennék bármit az ügy jó érdekében, de ez az én bulim is bassza meg. Timothée jelenléte számomra csak akkor tűnik fel, mikor szó szerint hangosbemondó nélkül hangosan dübörögni kezd a mély hangján. Felszalad a szemöldököm, ahogy mindenki ráemeli a pillantását...ezek után küldi földre az egyik fiatalt, melyre mozdulok felé, ám megtorpanok abban a pillanatban. Mégis mit akarok tenni? Valószínűleg ugyanarra a sorsra kerülnék, mint a földön heverő...de folytatódik Timothée részéről és elcsöndesíti a másikat is... olyan laza a mozdulata és mégis lehengerlő... anya felé pillantok, majd vissza a fickóra...elküld mindenkit a búsba szinte. Nem túlzás ez egy kicsit? Mivel takarítani senki sem akar, kifelé áramlik a tömeg a házból, ki szívja a fogát, ki inkább igyekszik minél hamarabb eltűnni innen. Persze a közelebbi haverokkal lepacsizok, majd legközelebb megejtünk egy enyhébb bulit, de aztán a takarító eszköz az én kezemben landol. - Mi? - kérdezek vissza ahogy anyám megejti a szavait, de persze megértem és végig nézek a seprűn... - Hát persze...ünneprontó. - teszem még hozzá nagy sóhajjal és nagy lendületet veszek bele, hogy a vállamra hajtsam a nyelét, hogy az elejéhez menjek a kupac szemét kezdetéhez. De kell majd egy szemeteszsák is...persze egy bontatlan sört elemelek az asztalról, hogy majd megigyam, de tényleg a takarítás az elsődleges...a szekrényhez is odalépek, hogy egymagam akarjam a helyére visszahelyezni, de az alkohol nem lett a barátom... még most sem. Persze a pufogás megmaradt részemről is, hiszen véget vetettek egy jól induló bulinak, de részben igazat is adok a felnőtteknek... még akkor is, mikor én magam verek le valamit a földre a seprűvel. Behúzóm a nyakam és inkább elfoglalom magam azzal, hogy takarítsak, hogy összeseperjem a földön heverő papaírpoharakat. Bár ezek csak a zsákba kerülnek, megpróbálom a nagyobb törött üvegdarabokat kézzel felvenni, hogy egy két pohárba helyezve a zsákba kerüljenek, persze használt szalvétával együtt, nehogy kiszaggassák a zsákot. - Azért az jó lett volna, ha a barátod azért hívod el, hogy bulizzatok... - emelem fel feléjük a fejem, közben pedig újabb törött darabokat veszek fel, hogy a megfelelő helyre kerüljenek. Közben fentről érkeznek még a csend hatására, valószínűleg épp a szobámban szexeltek, behúzott nyakkal igyekeznek kifelé, rájöttek a dolgok kimenetelére... - Remélem nem genyáltátok össze a szobát... - szólok utánuk ingerülten, rászorítva az üvegre, de hajítom is egyből bele a zsákba, mielőtt még nagyobb kárt tesz bennem...
Voltam már én is sok házibuliban, mostanság is, de régebben, egyetemistaként azért sokkal rendszereseebben, úgyhogy nagyjából él egy kép a fejemben, hogy milyen állapotok fognak fogadni Sora házában. Azután, hogy felhívott és a segítségemet kérte sok jóra nem számítok, úgyhogy alapvetően nem ér nagy meglepetés, mikor belépek a házba és kikerülök néhány aknát a földön. A látszólag szerteszét szóródott üvegszilánkok azonban már aggasztóbbak. Örülök, hogy senki sem sérült meg, ahogy annak is, hogy Sora is jól van, bár van egy tippem, hogy a hívás óta kihordott pár agyvérzést, tekintve, hogy a srácok még a zene hiányában sem nagyon akarnak észhez térni és kicsit jobban felfogni, hogy megváltoztak körülöttük a körülmények. Élen azzal a kettő őrülttel, akik számomra váratlanul egymásnak esnek a nappali közepén és többszörös figyelmeztetésemre sem hajlandóak visszavenni az indulatukból. Nem vagyok agresszív, sem erőszakos, néhány határozott mozdulatot teszek csak, de azt tudatosan és pontosan. Tisztában vagyok vele, hogy a két részeg esetében nem erő kell, hanem egy-egy precíz mozdulat, így elég verejtékmentesen el tudom érni, hogy ne a talpukon álljanak. Mondjuk úgy, ez nem a férfierőm érdeme, hanem inkább annak a sok év önvédelmi kiképzésnek, ami mögöttem van. Az új felállás ellenben kicsit sem tetszik a fiúknak, le is állnak és bambán keresik a tekintetem, de a fókusz csak nehezen jön össze nekik. Na de a cirkuszi előadásnak ezzel vége, megmondom a fiatalságnak, hogy két lehetőségük van: takaríthatnak, vagy hazamehetnek. Egy pillanatra elgondolkozok azon, hogy ilyen állapotban mennyire etikus kitenni egy halom fiatalt az utcára, vagy hogy összességében hogyan jutnak haza innen, de feltételezem megtalálják az éjszakai buszjáratot. Ha meg nem… - Akinek kell taxi, az szóljon - ajánlom fel nekik, részben azért, hogy aki eddig nem vette komolyan a zárórát, az most újra megerősítést kap, részben pedig azért, hogy a megnyugtassam azokat is, akik nem tudják miként tudnának hazajutni és még a végén pánikba esnének, hogy takarítaniuk kell. Már ha van ilyen, ugyebár. A kifelé csordogáló tömegáradat között keresem meg Bradleyt a szememmel. Ha most húsz éves lennék, valószínűleg megpróbálnék beolvadni távozók közé, hogy én is elhúzzam otthonról a csíkot és ezzel kikerüljem a szüleim haragját, vagy legalábbis kísérletet tegyek erre. Örülök, hogy Bradley humora nem ennyire burjánzó ezekben a percekben, így aztán ő kézbe kapja a seprűt. - Mélyebb a hangom - felelem mosollyal Soranak, míg szivárog a tömeg. - Jól tetted, hogy hívtál, eléggé elvetették a sulykot a srácok. - Minél kevesebben vannak, annál jobban láthatóvá válik, hogy mégis mekkora a kupleráj. Ez azért már művészet! - Várj! Vigyázz a kezedre - lépek oda gyorsan Bradleyhez, aki épp a szekrénnyel szerencsétlenkedik és mielőtt még magára borítaná, megfogom a vitrin oldalát óvatosan, merthogy számítok rá, hogy az üvegszilánkokból maradt néhány rajta. - Emeld - mondom, majd nagyjából vele egyszerre talpra állítjuk közösen a kitört üvegajtós szekrényt. Tudom, hogy Bradley is elbírta volna, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a síkokat valóban síkokként is látja most. A megyjegyzése bár nem nekem szól, azért felvonom a szemöldökömet. Érezhető még rajta, hogy durcás, amiért vége a bulinak, de majd holnap ő is felfogja, hogy ez így nem mehetett volna amúgy sem tovább. - Elhiheted, hogy mindketten jobban örültünk volna, ha nem a káoszra érünk ide - felelem, miközben felveszek a földről egy gines üveget és meglepődve tapasztalom, hogy még van benne valamennyi. Már ami nem a padlón folyt szét. Kár érte, elég drága gin, ahogy elnézem. Viszont, ami Bradley megjegyzését illeti, valószínűleg Sora van most annyira hulla fáradt, hogy ne egy hajnalig tartó bulira vágyjon elsősorban, de biztosan boldogabb lenne, ha mondjuk egy gin-tonikkal a kezében tölthette volna el normális körülmények között az otthonában rendezett buli hátralévő részét. Én pedig szívesen jöttem volna bulizni is, ez tény. De nem így lett és ezért nem mi vagyunk a felelősek. Elég undi arccal nézek Sorára, mikor lejön a pár az emeletről és beszól nekik Bradley. Nem tudom melyik hálószobában voltak… de lehet nem is akarom tudni. Inkább elveszek én is egy kukászsákot és a nappali túlsó végéből kezdem eltakarítani a szétdobált sörösdobozokat a földről. Amennyi alkoholt szétfröcsköltek a padlón, a hányásról nem is beszélve, a seprű ide kevés lesz, de ezt biztosan Sora is látja, úgyhogy megvárom, míg ő vagy Bradley hoz egy felmosót, nem intézkedek helyettük a saját házukban. - Vannak még mások is fent? - kérdezem, mert egy pillanatra olyan zajok szűrődnek le az emeletről, mintha még nem lenne teljesen üres a ház, ha már idelentről konkrétan senki sem akart beállni takarítani, hanem elhúzták a csíkot.
« Normal » is a setting
♫ :
« Je te pardonne; Maître Gims » Tu m'as demandé pardon, j't'ai repoussé. J'voulais
souvenirs l'emportent sur la haine et la rancœur. ─────────────────────────────────────────────────── JE N'VEUX PLUS JAMAIS TE DIRE AU REVOIR ───────────────────────────────────────────────────
★ családi állapot ★ :
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :
inestimable lessons in life until you go through ───────────────────────────────────────────────────
« YOUR OWN PERSONAL JOURNEY » ───────────────────────────────────────────────────
Kedd Jún. 25 2024, 13:56
Brad & Sora
Nem szándékoztam ünneprontónak lenni, egyszerűen csak... ki hagyná, hogy szétbarmolják a házát? Nyilván csak a hülye. És egyértelmű, hogy a fiam most egy kicsit mérges rám, amiért tényleg ebbe a szerepbe bújok, de holnap azt hiszem, be fogja látni, hogy ez így sehogy nem állta meg a helyét. Én is voltam pár házibuliban, tudom milyen az, ha lefújják a partit, de meg kell értenie, hogy egy bizonyos ponton már túllőttek a célon. Tim jelenléte máris nyugtatóan hat rám, talán azért, mert tudom, hogy innentől már nem igazán lesz problémám. Ha ő nem tud segíteni, akkor tényleg csak a rendőrség marad, de ez egy percig sem fordul meg a fejemben. - Ha csak ezen múlik, legközelebb majd veszek egy mély levegőt és elmélyítem – viszonzom a mosolyát, de mindketten tudjuk, hogy azért itt nem csak erről van szó. – Hát, az nem kifejezés – fújok nagyot, ahogy végig futtatom a tekintetem a rengeteg szeméten és... egyéb undorító dolgon, ami a földön hever. Amint Tim Brad segítségére siet, pár pillanatra csak ledermedek, ahogy figyelem őket. Határozottan nem volt jó ötlet idehívni Tim-et, egyszerűen ez az egész helyzet... így, hogy hárman vagyunk egy légtérben... nem természetes. Annak kellene lennie, de tettem róla húsz évvel ezelőtt, hogy ne legyen az... Mély levegővel el is fordulok onnan és inkább lehajolok pár nagyobb darab üvegszilánkért és papírpohárért, hogy elfoglaljam magam. - Biztosan nagyon őszinte lett volna a mosolyod, ha fordulsz egyet és meglátod az anyádat az egyik sarokban bulizni – nevetem el magam a tényre. Persze, nyilván kellemesebb lett volna beleolvadni a környezetbe és meginni pár pohár italt és szórakozni, de maradjunk abban, hogy a fiam haverjai már nem az én korosztályom. És habár -eddig- a jófej anyák közé tartoztam, akikkel a barátai is nagyon könnyen kijöttek, most már vélhetően kiestem a kosárból. - Majd legközelebb hívj meg minket a bulidra – kacsintok a gyerekre, miután Timre nézek, amint a gines üveget vizsgálgatja. – Amúgy is... ki mondta, hogy a barátom? – emelkedik meg a szemöldököm, mikor eljut a tudatomig az előző szóhasználata. Ők ketten talán ismerik egymást? Már azon kívül, hogy leesett Brad telefonja a földre és Tim felvette neki a hotelben... Attól függetlenül nem kellene tudnia, hogy bármi közöm is van hozzá. Oké, nyilván nem hívok egy idegent a házba, hogy tegyen rendet, ez igaz, de nekem itt akkor is, valami bűzlik... Mikor lejön a pár az emeletről és elkapom Tim pillantását, én is hasonló arckifejezést veszek fel és égnek is emelem a tekintetem. - Én egy másik gerlepárt már mikor hazaértem, arrébb lökdöstem az ajtómból. Fúj. Ugye ha máskor bulit tartasz, szoktál ágyneműt húzni az este után? – kerekedik el a szemem és úgy érzem... nekem is kell egy pia. – Tudod mit? Inkább ne ossz meg kulisszatitkokat, nem akarok tudni semmiről – teszem hozzá, majd felnyalábolok egy félig teli gines üveget és Tim mellé sétálok. - Mondjuk... mi is voltunk fiatalok, nem? Barátom... – húzódik a szám halvány mosolyba, de ezt azért úgy mondom, hogy Brad ne feltétlen legyen fültanúja. – Kérsz? – emelem fel az üveget és aztán megkerülve őt szerzek két tiszta poharat és a hűtőből is kiveszem a tonicot. – Brad, megkérdezném, hogy kérsz-e és tégy saját bevallásod szerint... de szerintem neked már nincs rá szükséged – vizslatom messziről a vonásait, hogy próbáljak rájönni, mikor lesz rosszul teljesen. Miután kitöltöttem és végig nézek a csatatéren, elrohanok egy felmosóért és vödörért, mert a seprű nem sokat segít a helyzeten. - Valaki megnézi, hogy az emelet üres-e? – kiáltok hátra, miközben tele engedem vízzel a vödröt és jó adag tisztítószert is teszek bele, biztos, ami biztos alapon. Mély levegőt veszek és visszatérek a legocsmányabb részhez és fintorogva mosom fel a szoba közepén lévő gyomortartalmat, majd két ujjam közé csípem a kisszőnyeget és elindulok vele a fürdőszobába, hogy behajítsam a kádba. - Esküszöm, mindjárt rosszul leszek – morgom mikor visszatérek és nagyot kortyolok a gintonicból.
Elszabadult a buli, bennem is a pia uralja már a káoszt, így nagyon nem is zavart elég sok kellemetlenség. Persze anya jelenléte máris nagyjából észhez térít, de nem kellő erősséggel csap meg mindezzel, még mindig a pia az erősebb. És persze Timothée jelenléte erősíti az itthoniakat, még ha ez így hülyén is jön ki. Miután mindenkinek kiadta az útját, neki is állok puffogva duzzogva rendet rakni a házban. Persze egyből a szekrényt akarom megemelni. Hiszen, ha az rendben van, akkor minden oké, akkor a körülötte lévő káoszt is tehetjük rendbe. Persze a srác egyből a segítségemre siet, pedig bírtam volna vele egyedül is, mégis a srácra pillantok hálás, vagyis hát szeretnék rá hálásan nézni, nem tudom mit kap majd cserébe. A fejem tele van káosszal. Nem tudok nagyon magamról, persze azt tudom, hogy mi a helyzet, de azért az ital is rendesen megteszi a hatását. A jelzésére emelem magam is a teljes súlyt, hogy rendben legyen, de hát... elnézve nem kis pénz lesz helyre hozni. Helyre lehet, ugye? Persze jó lett volna, ha ketten azért lesznek itt, hogy bulizzanak, ezt meg is ejtem nekik, amire anyám meglepődik és a kérdésére egyből Timre mutatok. Emlékszem nagyjából a beszélgetésünk ezen apró részletére. A többire is, de ez megfogott. - Azt mondta, hogy a háremébe tartoztál. - hárítok ezzel, hogy Tim legyen a középpontban. Jó, persze, nem így mondta, de az milyen sablonos lett volna, hogy sokáig voltak együtt középiskolában. Jártak, vagy mi a szösz. Talán nem én leszek így a középpontban és nem is a buli, hanem kibeszélhetik mindezt. Ha igaz volt mindaz, amit a fickó felhozott a múltkor. Mérges lennék, ha hazudott nekem. Bár akkor anya sem őt csődíti ide, szóval valami valóság alapja biztos van. Persze a lapos kúszásos rész elmarad ezzel kapcsolatban, inkább csak folytatom a továbbiakat. De várjunk csak...most akkor anya elfelejtette, hogy ez az ürge a barátja, vagy mi? Fuurcsa...persze hogy meglepett így fáziskésésben a kérdése... de nem is tudok vele sokat foglalkozni...az emeletről érkezik egy szerelmes pár behúzott nyakakkal és spuriznak is el abban a pillanatban, hogy leértek. Anya kérdésére fejet ingatok és szemet is forgatok. Annyira hülye kérdései vannak. Kimosni is kiszoktam...nem csak átcserélni. Még jó hogy a szárítógép tökéletesen működik, meg hogy egy csomó lepedő és ágynemű huzatunk is akad. Amúgy igen...a szüleim szobáját is felavatták már egyszer, azt azóta zárom. De hogy most bezártam-e, az egy fene jó kérdés. Nem emlékszem. A kérdésre nem is tudok megint reagálni, szinte már úgy nézek anyára, hogy erőltetem szinte a nézést. A pia most...fingom sincs, hogy csúszna-e, majd a gyomrom megmondja, kell-e neki még. Nem vagyok akaratos még most sem, hogy mennyi pia van bennem, nem akarok többet ennél. Anya elmegy vízért, már meg sem próbálom követni a mozgását, de a kérdését még pont elcsípem. - Megyek... - szusszanok, majd a lépcső felé fordulok és végig nézek rajta. Miért is kellett kétszintes lakás nekünk? Jaa, persze, az én szivatásomért. Nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet volt-e mindezt bevállalni, de már mindegy a dolog, megindulok felfelé. Mivel az első három lépcsőfok simán ment, így szinte már felszaladok, csak az utolsó lépcsőfoknál esek pofára, de egy cifra hangosabb káromkodást elengedek végül. Nem az esés miatt...valamibe beletenyereltem és szétmállott a kezem alatt. Az előző buli miért nem futott káoszba? Mit rontottam el a mostaninál? Mi nem ment úgy, ahogy a múltkor? Nem értem én ezt! - Rohadtul nem tartok több házibulit. - mormogom mintegy ígéretnek saját magamnak. De az biztos, ha valaki tart is bulit, akkor nekem ott a helyem, de itthon soha többet. Nem csődítek össze több embert ez miatt. Megtanultam-e a leckét, hát fingom nincs, de ez undorító és büdös is. Feltápászkodok a földről, magamba törlöm a rám kenődött -nem akarom tudni mi ez- akármit és megindulok körül nézni. Átnézek minden szobát a Wc-től a legkisebb szekrényig. - Anya! - kiabálok úgy, mintha hatalmas baj lenne, de mielőtt felrohanna bármelyikük is egyből folytatom. Jelen helyzetben ilyen kétségbe esett a hangom és tűnt úgy, hogy szar van a palacsintában. De... - Majd keresek valakit, aki be-üve-ge....aki üveget rak a piás vitrinre... - szólalok meg, miután kilogikáztam, hogy mennyire nyelvtörő most jelen pillanatban az az egy mondat. Sajnos az a szekrény egy emlék, mondjuk a piák többsége a szobámban van elzárva, azt a gint is csak a buli miatt hagytam kint. A fürdőszoba is totál üres, a kádban sem lebzsel egy hulla sem, így megkönnyebbülten lépegetek ki onnan, ám mindig elfelejtem az az apró részletet, hogy a fürdő ajtaja mindig becsukódik...így simán neki megyek a nyitottnak hitt bejáratnak. - Senki nincs itt fent... - morranok erélyesebben, ahogy a fejem fogva feltépem az ajtót és kisétálok onnan. Már meg sem merem említeni, hogy a WC-ben mit hagytak...de ezzel most nem foglalkozok, inkább egy erős takarítást kell végezni itt is. A lépcsőn lefelé már a korlátot fogva jövök lefelé, nem kockáztatok, így sincs meg az érzékelésem semmihez sem.
Nem tagadom, hogy valószínűleg van valami a kisugárzásomban, amit megéreznek a srácok és melynek köszönhetően mindenki egy kicsit fegyelmezettebb lesz. Azt is lefogadom, hogy a húsz év katonai szolgálatnak ehhez nagyjban köze lehet, ugyanakkor kétségtelen, hogy ha Sora elmélyítené a hangját, akkor még én is vigyázzba vágnám magam. Nem azért, mert ijesztő lenne, csak én már tudom, hogy jobb vele barátságban lenni, mint összeveszni. Mikor segítek Bradleynek lábraállítani a vitrint, látom rajta, hogy még mindig duzzog, feltételezem azért, mert véget vetettünk a bulinak. Én jót szórakozok kettejük beszélgetésén, simán el tudom képzelni Sorat, hogy a ház egy nyugodtabb pontjában kiélvezi a házibuli hangulatát és még bólintok is Bradleyre fordítva a tekintetemet, hisz egyetértek, legközelebb hívjon minket is meg, én külön örülni fogok a lehetőségnek. Aztán szomorkás tekintettel pillantok vissza Sorara, már amennyire színészi képességem ezt lehetővé teszi a halvány mosolyom ellenére. - Én azt hittem, barátok vagyunk - hárítom az érzékennyé váló témát egy fél-humoros kérdéssel, vagy kijelentéssel, én sem tudom melyiknek szánom tulajdonképpen. Ezúttal a barát kifejezést máshogy értelmezem, csakhogy Bradley egy kicsit pofátlanul és nyersebben fogalmazza meg, hogy mi volt köztünk a múltban, amitől az én szemeim szinte kipattannak a helyikről. - Hárem? - csak pislogok. - Érdekes módon tekintesz a párkapcsolatokra... - jegyzem meg, mert nem akarok bunkó lenni, pedig szívesen megkérdezném, hogy ezek alapján van-e barátnője, mert ha őt is háremnek nevezi, akkor kétségtelenül be kell látnom, hogy nagyot fordult a világ a mai huszonévesekkel. Hallgatom Sorat, ahogy egyre több kérdés fogalmazódik meg benne és igazság szerint nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek rajta. Én is rendeztem már házibulit, mostanában is, de valahogy sosem jutott senkinek eszébe befoglalni a hálószobámat. De még más helyiségbe se nagyon vonultak el egy rögtönzött szexre, pedig voltak párok, vagy legalábbis izzó szempárok a baráti társaságomban. Azt hiszem, szerencsés vagyok, hogy eddig nem kellett aggódnom a saját lepedőm állapota miatt, ezután pedig végképp összeteszem a két kezem. - Oh, hogyne - kúszik arcomra egy huncut mosoly, ami inkább a „barát” kifejezésnek szól, mintsem a fiatalságunknak. - Bár azért mi nem feküdtünk be idegenek ágyába. - Kihasználom a párhuzamot a két téma között, azt pedig már nem mondom ki hangosan, mert még véletlenül Brad meghallaná és ihletet kapna, hogy mi inkább hazaszöktünk és voltak olyan éjszakák, amikor egy szülőnk se tudta, hogy épp Soraéknál voltam. Szerintem akkoriban tanultam meg kommandózni. - Hogyha adsz éjszakára egy kanapét, akkor persze, kérek. - Csak mert a gin van annyira tömény, hogy ne merjem megkockáztatni az elkövetkező két órában a vezetés. Nem magam miatt, teljesen józan lennék, de nem akarom veszélyeztetni a jogosítványomat, így is rám vannak szállva a vezetőim a nővérem utáni nyomozásom miatt. Elfogadom a gin-tonikot, össze is koccintom a poharamat Soráéval, mielőtt beleinnék. - Gyorsítja a takarítást. Egészségedre! - Egyelőre félig iszom meg pohár tartalmát, aztán lehelyezem az asztalra, hogy folytassam a szilánkok feltakarítását, míg Sora a fürdőbe megy, gondolom felmosóért. Brad irányába pillantok, mikor a fiú felszalad a lépcsőn. Nézem is, hogy de kis fürge, majd hallom, hogy… valószínűleg orra bukott. Felszisszenek, de csak az orrom alatt nevetek rajta és a káromkodásán. - Szerintem eltanyált - vigyorgok, mert hihetetlen ez a kölyök! Közben bekötöm a megtelt kukászsák száját és félreteszem, hogy jöjjön a következő, amit megtelíthetek. Követem Sorat a fürdőbe, mert szeretnék egy szivacsot, vagy bármilyen törlőkendőt és mikor beérek oda, van is tippem, hogy hol találom őket. - Kiszolgálom magam, ha nem bánod - jelzem neki, aztán próba szerencse alapon kinyitom az egyik alsó szekrényt. Elmosolyodom, hogy vannak bizonyos szokások, amik nem változnak, igaz, ehhez az kell, hogy Sora jelenlegi fürdőszobája elrendezésileg hasonlítson a szülei fürdőjére. - Anya! - ismétlem el az emeletről lehallatszó kiáltást némiképp elcsodálkozva. Nekem még azért újdonság, hogy Sora tényleg egy anya és ekkora fia van. - Amúgy egész jó fej gyerek - teszem hozzá, miután meghallgatjuk, hogy mit kiabál, közben pedig megfogok egy törlőkendőt és bevizezem. - Kissé a régi önmagamra emlékeztet. Őt nézve eszembe jut, hogy mennyire nem volt könnyű dolguk anno velem a szüleimnek. - Ami nem azt jelenti, hogy Brad, vagy akár én anno rossz gyerek lettem volna, egyszerűen csak voltak lázadósabb korszakok, vagy épp olyanok, amikor kissé elszaladt velem a ló és úgy éreztem, hogy kezemben tudom tartani a dolgokat, ezzel együtt az életemet is. Aztán az élet egy jól időzített erős ütéssel kiterített. Legalábbis egy ideig. Aztán visszamegyek én is az asztalhoz, egyrészt kezembe veszem az otthagyott italomat és megiszom a maradék részét, másrészt pedig elkezdem letörölni az asztallapot, mert ahogy látom, ragad, mint az állat a ráöntött cukros üdítőktől. - Jól vagy, Brad? - nézek rá, mert már nem olyan lendületesen halad lefelé, mint ahogy felment és kétségtelenül hallottam, hogy esett.
« Normal » is a setting
♫ :
★ családi állapot ★ :
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :
Hétf. Júl. 15 2024, 14:29
Brad & Sora
- A háremébe? – emelkedik meg a szemöldököm, ahogy mosolyogva Timre pillantok. – Hát, ezek után már nem biztos. – Persze, csak viccelek, abszolút nem veszem komolyan a helyzetet. – Van, aminek húsz év múlva kell kiderülnie – vonok vállat tettetett sértettséggel, de nem sokáig bírom a komolyságot, bár félúton eszembe jut az is, hogy van, ami még húsz év után is titok maradt. Egy kicsit azért aggaszt, hogy meddig sikerül ezt rejtegetnem, ugyanis kezd égni a talpam alatt a talaj, ezt én is érzem, ráadásul igazából szinte magamnak is csinálom. Én hívtam ide Timet, pedig megoldhattam volna másként is, erre mi teszek? Egy fedél alá hozom a fiút és az apját, az ő tudtuk nélkül. A látvány tulajdonképp szinte kifacsarja belőlem a lelket is, hiszen tudom, hogy ennek nem feltétlenül kellett volna így lennie, és azt is tudom, hogy ez nem maradhat örökre rejtve előttük, csak egyelőre fogalmam sincs, hogy álljak bármelyik elé is és valljam be nekik az igazságot. Túlságosan félek a következményektől, azt hiszem. Kicsit szerencse is, hogy megjelenik a pár fentről és eltereli a gondolataimat is erről, ugyanis most jobb nem ezzel foglalkozni. Tim mosolya engem is mosolyra késztet és kiül az arcomra a gondolkodás is. - Nem? – pillantok rá oldalra felvont szemöldökkel. – Én nem vagyok benne száz százalékig biztos – mondom halkan, mert szerintem egy alkalom volt, mikor nem mentünk haza, de akkor már egyikünk sem állt józanon a saját lábán, de legalább akkor is jól titkoltuk. És igaz, talán az ágyig nem is jutottunk. Lehajtott fejjel húzódik széles mosolyra a szám az emlékekre, aztán inkább a gintonicot töltöm ki. - Szóval nem kérsz – pillantok a gyerekre, aki szinte csak bámul ki a fejéből, így oldalra biccentett fejjel mérem végig. – Annyi a minimum azért, hogy ilyen gyorsan jöttél és kisegítettél – bólintok Timnek és ahogy kitöltöttem az italt, felé is tolom a poharat, majd összekoccintom az övével és egy jó nagy kortyot iszom én is belőle. A fürdőszobába menet hallom, ahogy Bradley koppan az emeleten, amire én is elhúzom a szám, de aztán ahogy hallom a káromkodást, megingatva a fejem mosolyodom el. - Tudod, edd meg, amit főztél! – kiáltok fel, majd előveszem a fürdőben a felmosót, ám visszafordulva Timbe botlok. – Csak nyugodtan. – Ha valamit nem talál, úgyis szól. – Egyébként nem kell neked takarítanod, hé, épp elég, hogy eljöttél és segítettél kipaterolni a kölyköket. Egész nyugodtan ülj le és... idd meg az italod. Kapcsolhatsz tévét is, vagy bármi más, érezd magad otthon – mondom neki, hiszen tényleg ez már több, mint amit egyébként tennie kellene, sőt... kicsit kellemetlen is, hogy nekiállt itt takarítani velünk. Furcsa ezt mondani neki, hogy érezze magát otthon. Már csak azért is, mert nemrég itt még Henry volt itthon és igazából el sem tudtam képzelni, hogy valaha más férfi fogja ide betenni a lábát, aki... aki egyértelműen nem egészen közömbös számomra és igazából több köze van Bradleyhez is, mint Henrynek volt. Felkapom a fejem a gondolataimból Brad hirtelen felkiáltására, szinte már indulnék is, mert azt hiszem, baj van, de aztán folytatja. Ahogy Tim elismétli az „Anya” szót, rá is kapom a tekintetem. Igen, néha ez még mindig furcsa nekem is, főleg úgy, hogy ő is itt van. - Akartam kérni! – kiabálok vissza neki, hiszen ennyi a minimum, hogy ez sajnos zsebpénzből fog menni. Amint Tim aztán folytatja a mondatot, elmosolyodom a megjegyzésére, de utána olyan zavarba jövök, hogy hirtelen azt sem tudom, hogy merre pillantsak, csak hogy ne kelljen a szemébe néznem. Engem is emlékeztet. Túlságosan is. Igazából külsőre és belsőre is egyaránt. Megköszörülöm a torkom és végül megerőltetve magam, zavart mosollyal az arcomon vezetem vissza rá a tekintetem. - Ha emlékeztet a régi önmagadra, akkor azt hiszem, hogy jó úton tereltem afelé, hogy legalább olyan normális felnőtt váljon belőle, mint amilyen te is vagy – hadarom el, miközben engedek a felmosóvödörbe vizet, aztán meg is kerülöm őt, mert nem akarok tovább ebben a kis helyiségben tartózkodni vele, mielőtt még bármit is leolvas az arcomról. Így is több érzelem ült ki rá szerintem, mint kellett volna. Ahogy tisztes távolságba érek, mélyen szívom be a levegőt és aztán fújom ki, ekkora hallom meg a koppanást az emeletről. - Ha így folytatod, összetöröd magad. Szerintem jobb, ha gyorsan megcsinálod még ezt itt, aztán elhúzol aludni – mutatok a dohányzóasztalra és a kanapé szélére egy kicsit sem nyugodtan, amin valami ital foltja díszeleg. A konyhaszekrényből elő is veszem a kárpittisztítót és egy rongyot és a kezébe nyomom az eszközöket. Tényleg jobb lesz, ha elmegy aludni, mielőtt még Tim is több párhuzamot von le itt helyben és rájön, hogy tulajdonképpen Bradley nem csak az én fiam, hanem épp annyira az övé is. Attól nem annyira félek, hogy fordítva megtörténik a dolog, ugyanis Brad jelenleg azt sem tudja, merre áll arccal előre, ami ebből a szempontból jelenleg nagyonis előnyös. A probléma csak az, hogy én lassan összeroppanok a titok súlya alatt...
Miért megy a meglepődés a kifejezésemen? Ismerik a szót? Tudják értelmezni? Tudják, hogy mikor voltak ezen hölgyek “használatban”? És hogy mennyien voltak egy ilyen csoportban egy személyhez kötve? A török kapcsolatokat és házassági normákat ne hozzuk be ebbe a házba? Tök mindegy. - Kapcsolat a nyavalya...húsz éves fejjel nem érdekelt az, hogy több nővel élj egyszerre? Vagy csak anya létezett neked húsz évvel ezelőtt? - kérdezek rá, de aztán fejet ingatok, hiszen mi közöm is lenne a szerelmi életéhez, főleg a múltban húsz évvel ezelőtt. Ha nem lennék spicces állapotban, akkor is simán rákérdeznék...már csak azért is, mert anya őt hívta fel, hogy segítse ki és nem mást. Pedig simán hívhatott volna rendőrt, vagy a szomszéd nagyfiút...nem, Ő Timothée-t hívta fel. - Ne válaszolj, semmi közöm hozzá. Sajnálom. - szólalok is meg egyből mielőtt leharapná a fejem bárki is, de ehhez tényleg nem sok közöm van, tulajdonképpen semmi. Nulla... illetve hát az a húsz évvel ezelőtti dolog, ez jár most a fejemben és azóta, hogy szóba hozta a munkáját is... meg hát mégis csak húsz éve volt. Ki emlékezhet arra már? Így inkább elfoglalom magam, körül járom a lakás minden pontját, persze koppanok párszor és szitkozódok is. A szekrényre feltett kíváncsi kérdésem anya felé célba ért és a válasszal szinte hasba szúrt, de így jártam. Megérdemlem. Hogy miként fogom elintézni a dolgot, az jó kérdés, de az internet a barátom, vagy ha anya kedvenc ex pasija tud valami jó üvegezőt, akkor tőle is érdeklődhetek. Hiszen, ha anya jóban van vele, rossz ember nem lehet. Leérve a lépcsőn a kettősük még nagyban dolgozik a káoszon, egyik az asztalt szenteli meg a mosóvízzel, míg a másik a felmosóvödörrel matat...az arcára kiülő zavartság persze feltűnik, de nem vészes... - Jól leszek... - vonok vállat egykedvűen, hiszen ki lenne jól ennyi pia után, amit eltüntetett, jó nem erre kérdezett rá, hanem a borulásomra, de itt vagyok, nem vérzek és nem is murdeltem meg. Semmi extra...anya szerint pedig mennem kéne elfeküdni, hiszen valószínű elege van belőlem így. A kezembe nyomott felszerelésre elhúzom a szám, szinte sírásra is görbül, de neki látok a feladatnak. A foltra öntök/fújok némi vegyszert és sikálni is kezdem nagy erőbedobással. Lassan kopik is le róla a nem oda való cucc, de szerintem az egészre ráfér egy nagy mosás... Tiszta undi, kaja maradékos és a piák nagy része erre is ráborult. Meg hát büdös is, de lehet csak a saját szagomat érzem rajta. - Amúgy miért vagytok ex? Miért mentetek szét? - csúszik ki mindez, miközben belemerülve a munkába rájuk se emelem a szemeimet, szinte már görcsösen csinálom az egészet a kérdés után. Nem is foglalkozom azzal, hogy ezzel a kérdéssel lavínát indíthatok el, hiszen régi történet ez már. Aha, az. Valami zavar ebben az egészben, de meg nem tudnám mondani, hogy mégis mi. Timothée olyasmit mondott, hogy sokáig voltak együtt és vége lett mindennek, mert lelépett, követte az álmait, ami helyes dolog...a figyelmem a kiürülő flakonra terelődik vissza, amit hiába nyomok rá izomból, semmi sem jön már ki... félig volt és elhasználtam a negyed ülő garnitúrára. Hogy az a...ma már semmit sem tudok rendesen megcsinálni? Sem egy bulit nem tudok kézben tartani, sem egy normális takarítást végig vinni. Pedig úgy segítenék... - Hupsz... - rázom meg a flakont, de nem hallok benne már semmit sem, így biztosra is veszem, hogy kiürült. Eszembe sem jut, hogy talán akad még belőle a tárolóban, már pedig biztos van. Az ilyenekből mindig fel tankolok és anya is, amolyan biztonsági intézkedés. Meg indulok, hogy a bejárati ajtó melletti komód elé álljak és keresni kezdjem a kulcsaimat. Először a fiókot túrom fel, majd a tetején heverő tálba is bele kotrok. A bukósisakomért nyúlok végül anélkül, hogy bármit is találtam volna a tálkában. Elfelejtettem a helyére letenni reggel, ezért is hever most idebent. A kulcsom meg valószínűleg a zsebemben pihen és meg is feledkeztem róla. Eleresztek mindent jelenleg a fülem mellett, jelenleg nem érdekel egyik sem. Lelkiismeretesen szoktam végezni a munkámat és az, hogy nem tudom most megcsinálni, nos egy kicsit felbosszant. És meg is érzem egyből ahogy a vérnyomásom megemelkedik. Duzzogva egyenesedek fel, zsebre teszem a kezeimet, ahol egyből megérzem a kulcsot és elő is kapom, de már csak dobom is oda Timothée-nek...ami persze a lakáskulcsom. Már nem is foglalkozom vele, megindulok a bukóval a kis tárolóba, hogy felkutassam a kárpit tisztítót, így kicsit hangosra sikerül a pakolászás, hiszen hirtelen vagyok...de amint találtam egy újabb flakont, ami tele is van, mintha semmi sem történt volna az előbb. Visszatértem az előző munkámhoz és újra neki láttam, persze a rongyot anya felmosóvödrébe mártottam bele, hogy azzal a vízzel is tisztítsam kicsir. Eszembe is jut a tiszta víz, de még nincs kész...pedig már minden bajom van. - Nem akarunk inkább új kanapét venni? - kérdezem félve és a nyakamat is behúzva takarítom tovább, de már nincs sok hátra, így kicsit könnyebben vagyok. De a hátulját még meg sem néztem, ami egy kicsit elkeserít...még jó hogy nem lehugyozva van. Bár azt könnyebben takarítanám. Felgyújthatnánk...persze az elkalandozó gondolataimnak tuti megiszom majd a levét, hiszen megsajdul a fejem is, bár biztos nem a gonosz gondolataimnak köszönhetően. Persze rápillantok a férfire és a poharára is, korábban mintha láttam volna egy poharat a kezében...persze le sem veszem róla sokáig a figyelmem, a kezem is megáll a munkában. Gondolkodok. Rajta. Rajtuk. Ezen az egész miérten. Visszanézek a munkára és végül megindulok a konyhapulthoz a csaphoz, hogy tiszta vizzel és törlőruhával töröljem át, hogy normálisan nézzen ki. Átdörgölöm rendesen, fordulok még egyszer-kétszer a csap és a kanapé között, de meglettem vele. Amire büszke mosoly telepszik is a képemre, de eszembe jut anya parancsa is, szóval Tim felé figyelek újra, majd elé lépek tegyen jelenleg akármit is. - Majd megkóstolhatnád a Blanton Bourbon-t, meg a Glenfarclas-t... - ejtek meg felé ennyit az italok terén egy apró mosollyal. ezek olyan piák, amik ebben az exüveges szekrényben is fellelhetők voltak, míg a szobámba fel nem kerültek bizonyos okok miatt. Persze kulcsra zárt szekrényben vannak elzárva. - Itál már? - kérdezem kíváncsiskodva, hiszen azért érdekel ez az jelenleg róla. Persze biztos az alkohol teszi, hogy ennyire rámenős vagyok, pedig biztos vagyok benne, hogy normális körülmények között ilyenre nem térnék ki. Jelenleg az emlékeken nem kattogok, józanul meg majd kiheverem. Ezek az italok emlékek a nyaralások alkalmaiból, helyben ittunk annó egy egy pohárral és egyet mindig vásároltunk, hazahoztuk... aztán csak porfogó, egészen addig míg anya rá nem járt a legutóbb. Megértem őt is, én is ezt tettem volna a helyében...
- Hogy több nővel éljek egyszerre? - nevetek fel Brad felvetésére. Érdekes gondolat, mondjuk túl sok évet szolgáltam arab területen, hogy ezt ne csak szürreális gondolatnak fogjam fel. - Anno én örültem, ha egy mellettem marad, nemhogy több. De részegen mindig azt mondogatták a nagyászok, hogy „több nő egy éjszakára királyság, hosszútávon együtt élni viszont egy is sok”. - Igazság szerint nem tudom, miért került szóba ez, de én beleállok szívesen, csak nehogy a végén még az anyja egy új arcát ismerje meg. Sora biztos tudja, hogy Brad viccel-e vagy sem, én jelenleg még nem tudom megítélni, hogy erről a témáról mennyire beszél komolyan a fiú. - Ugyan, nyitott könyv voltam előtted mindig is - vigyorodom el. - Ha akartam, se tudtam volna bármit titkolni. - Egyrészt azért is, mert túl őszinte gyerek voltam és ami a szívesemben lakozott, az kijött a számon is. Volt, hogy emiatt megvertek, volt, hogy csak megszidtak, de sokan örültek is annak, hogy nem futott nekem túl sok gátlásra, ami a szavakat illeti. Legalábbis a mindennapi témákat illetően. A nővéremről persze ritkán voltam hajlandó beszélni, de az sem titkos téma volt. Inkább csak… jobb volt nem felhozni. Ami viszont a ki nem mondott szavakat illeti, úgy gondolom, hogy bár Sora frappánsan válaszol, mégiscsak ő az kettőnk közül, aki nem mondott el mindent a szakításunkkor, sőt, érzem, hogy még most is van valami, amit nem oszt meg velem. Én azt már a legutóbbi találkozásunk után feladtam, megfogadtam, hogy nem forszírozom tovább, hiszen úgysem fogom tudni kierőszakolni belőle, márpedig, ha húsz éven át nem volt hajlandó megosztani velem, akkor most sem gondolnám, hogy ez változna. Én pedig jobban örülök annak, hogy újra beszélünk, mintsem, hogy az igazságot hajkurásszam. Belefáradtam abba, őszintén szólva. Jobban mondva, nem akarok az élet minden terén csak igazságért küzdeni. Elég egy fronton. Már eldöntöttem, hogy Sorával én már csak jól akarom érezni magam, hisz mit akarok negyven évesen húsz évvel ezelőtti dolgokkal kezdeni? Bárhogy is, a vicces megjegyzését csak hárítom egy semleges válasszal, noha utalhatnék az ő ki nem mondott szavaira, de nyilvánvaló, hogy ennek a fia előtt nincs helye. Nem fogom kellemetlen helyzetbe hozni Bradley előtt. Ugyanígy meg akartam volna kímélni a szaftos részletektől Bradleyt, de úgy tűnik, Sora nem bánja, ha kicsit leragadunk a mi fiatalságunkon. - Miért, mikor próbáltuk ki más ágyát és mennyire voltam részeg, hogy nem emlékszek rá? - Én eddig úgy tudtam, hogy minden együttlétünknél lélekben is még ott voltam, nem volt képszakadás se előtte, se utána, de végül is tény, hogy amire nem emlékszem, az nem is történt meg. Bár csak feltűnt volna. Na mindegy is, az persze kétségtelen, hogy akkoriban is voltak jó bulik, olyanok, ahová mi is meg voltunk hívva, így hát nem első alkalommal kezdek el házat takarítani egy kemény este után miután megiszom a kapott italom felét. A takarításhoz azonban nekem is szükségem van vízre meg némi rongyra, úgyhogy követem Sorát a fürdőbe. Én nagyon jól elszórakozok rajtuk, Soran és a fián, meg azon, ahogy a földszintről kiabálnak az emeletre egymásnak és fordítva. Tisztára, mint anno én az anyámmal… mosolygok is az orrom alatt így, hogy lényegében csak ezeket az emlékeket tudom előcsalogatni, amikhez hasonlítani tudom a helyzetet. Soranak biztosan megszokott, ő anyaként töltötte az elmúlt közel húsz évet, de nekem ez teljesen kimaradt. - Ja persze, mert arról vagyok híres, hogy csak ülök a kanapén és lazulok, míg mindenki más pörög körülöttem. - Nem ülök le, mert utálok tétlen lenni. Ez nyomazt a magányban leginkább. Nyilván azt sem szeretem, ha túlzottan megmondják, hogy mit tegyek a nap minden percében, de most átjöttem Soráékhoz, velük akarok lenni, nem koktélt szürcsölve nézni, hogy körülöttem kitakarítják a házat. Ez egy kedves megjegyzés Soratól, de szerintem ő sem hisz benne. - Meg szerintem megvárom Bradet míg lecsutakolja a kanapét - mutogatok kifelé a fürdőből valamerre a kanapé irányába, amire én egyelőre nem akarnék leülni. Szóval tökéletesen elvagyok a takarítással, nem degradál, sok mindennel találkoztam már életem során. Bevizezem a rongyot, míg részben meghatottan ismétlem meg az anya szót. Még azért szoknom kell, hogy Soranak tényleg egy ilyen idős fia van és ezt minden konteo és kellemetlen érzés nélkül gondolom így. Most túlságosan jól érzem magam ehhez, egyszerűen beszippant az a családi hangulat, amibe hirtelen belecsöppentem, nem számít, hogy hajnali órákat írunk és az sem, hogy nem feltétlenül örömteli kommunikáció zajlik le köztük. Nekem egyáltalán nem megszokott, hogy nem egyedül vagyok a lakásom falai között, hanem valamilyen családias behatás ér. Nem is értem, más családos barátaim miért nem hívtak eddig, ha a gyerek szétverte a házat. A gondolataimból még a fürdőben visszapillantok Sorara, akin hirtelen nem is tudom megmondani, mit vélek felfedezni. Ritkán láttam őt ennyire… zavartnak? Vagy csak gondolkodik valamin és nagyon kár, hogy nem tudok belelátni a fejébe, így csak nézek jobbra, majd balra is, ahogy elhalad mögöttem. Nem értem. Mi az, hogy jó úton terelte afelé, hogy olyan normális felnőtt legyen, mint én? Nem is ismert Sora eddig felnőttként, az utóbbi hónapokban ismert meg tulajdonképpen. Persze, sok tulajdonságom nem változott, túl sok is talán, de… ezt a mondatot sokszor el kell ismételnem még magamban, úgy érzem. Addig is az én arcom tökéletesen leképezi az ő előző zavarodott mimikáit és csak nézem őt már-már tátva maradt szájjal, ahogy kiviharzik a fürdőből kezében a felmosóvödörrel. Nem tudom, ezt miért mondta, de azt igen, hogy ha megfejtem, akkor sok mindent megtudhatok. Ahogy azt is sejtem, hogy nem fog segíteni a dekódolásban, mert nem nyitott kérdésekre, hiszen nyilvánvalóan azért viharzott így el. Hihetetlen ez a nő és az, hogy még mindig feladványokkal képes lekötni az agyamat, mintha szándékosan azt akarná, hogy ne gondoljak másra egész életemben, csakis rá. Sóhajtok egyet, aztán így itt maradva egyedül a fürdőben, kicsavarom a rongyot és felemelem a tekintetemet a tükörbe, ám csak egy pillanat erejéig nézek bele, mert a kinti beszélgetésre elkapom a szemeimet és a nappali felé kezdem bámulni. Nem is nézek vissza már saját tükörképemre, inkább megindulok takarítani. Gondolom, megint csak kedvesen akart bókolni Sora. Az asztalt törlöm le, mikor Bradley kérdésére megáll kezemben a rongy és meglepetten nézek rá. Bár szerintem jogos kérdés, úgyhogy az arcom egész hamar kisimul, pláne annak tudatában, hogy szerintem ezt a választ nem tőlem érdemes hallania. Eleve nem is ismer engem még Bradley igazán, nem tudnék hiteles lenni számára, aztán jobb nem kilyukadni egy újabb „háremezős” félreértéshez. Szóval, ha felveszi velem a szemkontaktust, én diszkréten Sorara bökök, hogy ezt a választ onnan várja, ezzel együtt pedig átadom a szereplés lehetőségét az anyjának. Ő tudja, mennyit akar megosztani vele, én nem fogok kitárulkozni az előzetes jóváhagyása nélkül. Ami az én véleményemet illeti, szerintem nincs mit szégyellni, fiatalok voltunk, így hozta az élet. A teljes igazság pedig az, hogy én sem tudom a választ, úgyhogy szerintem Sora válasza engem még jobban is érdekel, mint Bradleyt. Miért mentünk szét? Ez amúgy egy ezerdolláros kérdés, tűpontosan beletalált a triplahúszba. Tetszik a kölyök. Aztán ahogy látom, a nappali exponenciálisan kezd tisztulni, már a közérzet is jobb idebent. Az asztal kész, a kukászacskókat kiviszem a gyűjtőbe, amit még parkoláskor pillantottam meg. Jól esik az a pár perc frisslevegő. Visszafele tartok a folyosón a nappali felé, már kissé érzem, hogy hosszú volt a nap, ugyanakkor azt is tudom magamról, hogy egy csettintésre képes lennék felpörögni újra, ha valami olyasmi történne. Azt keresem, hogy mit kell még helyrerakni, mikor Bradley lép elém egyértelműen olyan tekintettel, mint aki roppant tudatosan akarna tőlem valamit. Szó mi szó, nem számítottam arra, hogy alkoholválasztás elé állít, ami egyébként jól esik, értem ezt a férfi kommunikációt kettőnk között. - Blanton Bourbonban sosem csalódtam még - mosolyodom el. Kicsit úgy érzem, mintha most választanánk közös italt. Mint Soraval a Hennessy. - Ezek nem olcsó whiskyk ám - nézek rá elismerően, még ajkaimat is összeszorítom, mert jó az ízlése. Mondjuk nagyot néznék, ha csak úgy előrántaná az egyiket a háta mögül. Főleg a nevesebb fajtát. - Blanton Bourbont ittam már, a másikat nem, vagy nem emlékszem. A szüleim imádnak mindenféle találkozókra, összejövetelekre járni és időnként velük tartok. Ott aztán előkerül a whisky paletta - mesélek magamról, de összességében nem szokásom azzal előállni, hogy milyen felmenőim vannak, amúgy sem érzem azt, hogy az elit francia réteg bármit is hozzátenne a jelenlegi életemhez. A nyomozás tekintetében persze hatalmas segítség, kellenek a jó kapcsolatok, de én már Amerikában nőttem fel, nem igazán kaptam meg azt a sznob neveltetést, amit a legtöbb hozzánk hasonló család gyermekei. Mondjuk az én apám világéletében katona volt, természetes, hogy ő neki mások az elképzelései a gyereknevelést illetően. Míg más család gyerekeit leszídták, ha piszkos lett, engem akkor ostorozott meg apám, amikor még én kezdtem el hisztizni, hogy elhasaltam a sárban mondván, hogy "ez csak sár, ne hisztizz fiam". - Azért becsüllek, ha ilyen italok megúszták ezt a bulit. Elrejtetted őket? - Oldalra döntöm fejem kíváncsi tekintettel. Amellett teljesen eltekintek, hogy szerintem sem kellene neki már többet inni, bár már nagyjából rend van, úgyhogy felőlem újra lerészegedhet, nem vagyok az apja, meg ő is elég nagy már, el tudja dönteni, hogy hogyan akarja tölteni az éjszaka hátralévő részét.
« Normal » is a setting
♫ :
★ családi állapot ★ :
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :
Csüt. Aug. 15 2024, 23:57
Brad & Sora
Először furcsán figyelem ezt a „háremes” konzultációt és jókat mosolygok az orrom alatt rajta. - Hát remélhetőleg – vágom rá Bradley kérdésére még azelőtt, hogy Tim bármit is válaszolhatna ezzel kapcsolatban, bár tényleg jobb lenne erről nem is beszélni, hiszen... nem tudom, miért is beszélünk a gyerekemmel az én múltbéli szerelmi életemről, miközben tiszta részeg és közben a haverjai által összebarmolt házat takarítjuk? Szerintem is elég voltam én Timnek, ugyanis vélhetően néha soknak is talált. Na jó, azért összességében elég jól elvoltunk, de azért voltak durva összeveszéseink, amik folyamán volt aztán ajtócsapkodás, de végtére is mindig kibékültünk, vagy így, vagy úgy. Brad megjegyzésével ellentétben azért kap válaszokat, én pedig arra nem is gondolok, hogy ez az egész elindíthat benne bármit is, hiszen tényleg nincs teljesen magánál, szóval nem gondolnám, hogy összerakja a képet. Még akkor sem, ha igazából egy agytröszt, jelenleg szét van csúszva mind testileg, mind pedig agyilag. Tim kérdésére széles vigyorba futnak az ajkaim és csak vállat vonok. - Nem tudom, már nem annyira élesek az emlékeim, de szerintem Becky házibulijában... bár tényleg nem jutottunk el az ágyig. – Ezt már tényleg csak Timnek mondom, míg Brad valami mással foglalja el magát, mert tényleg nem szeretném, ha ennek fültanúja lenne, ellenben valamiért nem tudom megállni, hogy ne tegyek megjegyzéseket Tim felé. - Az igaz, jobban is jársz, ha megvárod – mosolyodom el, miután felajánlottam neki, hogy üljön csak le. Nem túl jó ötlet, valóban, no meg tényleg nem az a típus volt régen sem, aki megvárta, míg elvégzik körülötte a munkát, szóval úgy tűnik, ebben nem változott. A fürdőszobában azonban kissé zavarttá válok, mikor Tim megszólal és egyébként is, ez az egész helyzet, amibe sodortam magunkat, annyira... egyszerre önt el jó és rossz érzéssel, de leginkább a bűntudat kezd el iszonyatosan mardosni belülről, mert fogalmam sincs, hogy jól tettem-e, amit tettem évekkel ezelőtt, de úgy sejtem, hogy ez nem fog örökké titok maradni. Főleg, ha Tim mostantól többször fordul majd meg nálunk. Talán nem kellene. Talán jobb lenne, ha lekoptatnám, ha újra megszakítanám vele a kapcsolatot, hogy az esélyét se adjam meg annak, hogy kiderüljön, de úgy érzem, az sem jó megoldás... Nem akarom ezt. Visszatérve a nappaliba, figyelem, ahogy a fiam nekiáll a kanapét takarítani, nekem pedig borzalmasan elkezd hasogatni a fejem, így hamar a gyógyszeres fiókhoz is lépek és beveszek egy algopirint, habár gondolom, hogy nem az időjárás a ludas emiatt. Tekintetem visszavezetem Bradleyre és nagyot sóhajtok. Szerintem ő is beleroppanna ebbe... ha ez kiderülne. Nem olyan régen vesztette el Henryt, ha kiderül számára, hogy ki az igazi apja... istenem, mit csináltam... Már csak arra leszek figyelmes, hogy Tim visszatér a fürdőszobából és a következő gyomros Bradleytől érkezik. Meg is akadok a mozdulatban, amint a felmosóvödörbe teszem a felmosórongyot és pár pillanatig csak meredek magam elé a kérdés hallatán, majd magamra erőltetek egy kis mosolyt és egy mély levegő után fordulok feléjük. - Az emberek ritkán mennek feleségül az első igazi szerelmükhöz, nemigaz? – tárom szét a karom. – Régen volt... Akkor így hozta az élet. – Egyikőjükre sem nézek, inkább visszatérek a takarításhoz. – Ott még van egy folt – fordulok vissza és az ujjammal mutogatni kezdek a kanapé felé, hogy inkább azzal foglalatoskodjon, mintsem azzal, hogy Tim és én miért szakítottunk. Neki sem tudtam megmagyarázni, nemhogy a gyereknek... Törlök párat a konyhában, ahol már viszonylag csak az hiányzik, hogy vizessel is fel legyen mosva, majd arra leszek figyelmes, hogy Bradley elindul az ajtó felé és felkapja a bukósisakot és máris szólásra nyitnám a számat, hogy hova a francba igyekszik... - Szerintem arra a bukósisakra nem lesz most szükséged – jegyzem meg hangosan, amint végül a tárolóba lép be valami oknál fogva. Az kéne még, hogy elmenjen bárhová is ilyen állapotban... - Ha futja a pénzedből, nekem teljesen mindegy – felelek a kérdésére vállat vonva, majd végig is pillantok a kanapén, ami ugyan még foltos, de már kezd alakulni, szóval nem kilátástalan a dolog. Aztán újra olyan jelenetnek leszek a szem és fültanúja, ami szinte kifacsarja a szívemet... Egyrészt azért, mert a témán látszik, hogy Brad borzasztóan hiányolja maga mellől az apját, akinek a szerepét az elmúlt sok Évben Henry töltötte be, másrészt pedig azért, mert tényleg... ez lehetett volna a jelenünk talán, ha jobban átgondolom a dolgokat. Persze arra nincs garancia, hogy Tim beleegyezett volna akkoriban a gyerek témába, jelenleg, mai fejjel mégis valamiért úgy gondolom, hogy meg tudtunk volna oldani. Akkor és ott viszont ezt nagyon nem így láttam... Hiába az algopirin, hiába bármi, a fejemben dübörögni kezdenek a zajok és a zavarodottság, így letámasztom a falhoz a felmosót és félbehagyom a munkát. Visszamegyek a pulthoz és lehúzom a maradék gintonicot. - Felhúzom az ágyneműt a vendégszobában – fújom ki a levegőt, majd el is viharzok onnan, magukra hagyva őket, hadd vitassák meg ezt a témát ketten, én pedig hátha egy kicsit magamhoz térek. Mekkora hülye vagyok. Magamnak kerestem a bajt, most már nem tudom leplezni azt sem, mennyire rosszul érzem magam emiatt, csoda, ha nem kólintja Timet fejbe a felismerés. Össze kell magam szednem. Nem tehetem ezt vele, velük... Nem jöhet rá, mert ha ez valahogy ki is tudódik, akkor nekem kell neki elmondanom, de egyelőre nem tudom, hogy akarom-e egyáltalán...
Túl bonyolult dolog most az, hogy féket kössek a nyelvemre. Talán józanul sem történne mindez máshogy, de most szinte gondolkozás nélkül vetül ki belőlem feléjük. Nem mintha érdekelnének a 20 évvel ezelőtti dolgai anyámnak, de valami birizgálja a fantáziámat, amit nem engedek még a felszínre. Okkal. Vagy csak a pia hatása alatt állok és az okozza a fantáziám botladozását egyre feljebb a lépcsőfokokon. Akárhogyan is lesz, most ezzel nem tudok foglalkozni, sokkal inkább kérdezek rá másra. Anya válaszát hallva szemet forgatok. - Így hozta az élet. - utánzom anyámat némi gúnnyal megspékelve a hangomat (mint valami francos 7 éves, kit megbüntettek épp), de mondhatnánk az is, hogy a gólya hozta, de mit is kellene erről tudnom....semmit. Asszem’. De ha Tim nem tudja az okát...neki rendben volt? De visszatérve a kanapéra és az elfogyottnak tűnő pucolóra indulhatnékom volt, de mivel kulcs nélkül maradtam, így lemondtam róla. Persze hallottam anyát is, de nem reagáltam. Most máshol járok fejben. A válaszokon kattogok, meg a kanapé állapotán is. Szerencsére akadt még erre használható szer, így nem is kell túl aggódnom, de valahogy egy kanapé csere most egyszerűbbnek tűnik. Persze anya válasza megint arról árulkodik, hogy felejtsem el ezt is rohadt gyorsan, de amúgy kussolhatnék is, vagy húzzam be fülem-farkam ezek után. Jobb lenne valóban, de nem vagyok toppon, így felmérni sem tudom az ő állapotát, a haragját és a stiklijeimet. Olyan sok nincs. Bár az tuti, hogy kiakadt a mai éjjel miatt, nem számított erre és én sem, ami a szétcsúszást és a törött dolgokat illeti. Kijózanodok és nem hogy minden rendben lesz, de tuti anya idegeire megyek majd a bocsánatkéréseimmel. Meg intéznem kell a vitrinest is. Ezekkel a gondolatokkal térek vissza a többiekhez, Timet figyelem hosszasan némán, de aztán a kérdésem is elhallatszik. Anya lelép, még pont sikerül elkapnom az útját, de a figyelmem ezek után már Timé. Nem csalódott a Bourbonban még, hát abban én sem...szóval apró mosoly keveredik az arcomra. Ez jó pont, hogy ilyesmit szeret és hát én is szeretem...nem alkoholista vagyok, módjával és alkalmanként iszok csak. Bár a srácok mindig szereznek alkalmat, szóval...ezt nem mosom le magamról már. Bár, hogy a kérdésem miért hangzott el? Azt pedig tudom, hogy egyik sem olcsó, bár nálunk mi az? Apa csípte a jó minőségű italokat, meg mondjuk én is, de megiszok rendes sört is... vagy legalábbis utána már bármit...félre billentett fejjel figyelmesen (legalábbis próbálok olyat vágni) hallgatom a család általi összejöveteles megjegyzését, széles mosolyt is megejtek, ahogy a végére érkezik. Igen, az a bizonyos paletta... ismerős. Itthon is van, meg akad egy barátom, aki a pincében tart minden italt. Rengeteget. Ami meg Timothée-t illeti...akkor ő sem veti meg az italt? Bár nemrég ivott ő is, szóval biztos iszik rendesen... viccelek. A munkája miatt stukában biztos nem lépné meg... rendes fickó. Bár nem térek ki megint a szakításukra, de olyan szép pár lennének. Ami pedig a rejtegetést illeti, vállat vontam, nem tartom fontosnak, de... - Hónapokkal ezelőtt rejtettem el...előle. - böktem pillantással anya eltávozási útja felé, hogy értse a fickó is a célzást, hogy kire is gondolok pillanatnyilag. Anyára, persze, hogy rá. Visszagondolva az állapotára...nagyon rosszul festett akkoriban Henry halálakor. Szinte a nyomorba préselte bele a gyász. Mindkettőnket. - Összeroppant apa halálakor és a piálás útjára menekült. - persze kicsit túlzok, de ez érthető jelenleg. Akkor nap, talán ha nem beszéljük meg, akkor mindennap az asztal alá inná magát. Jó, lehet, hogy nem, de nem akartam úgy látni őt. Szerintem egyikünk sem akarja, hogy a másik az alkoholmérgezésbe halljon bele. Nem veszíthetem el a gyászba, sem semmi másban sem, így a felszínen tartom őt ameddig és ahogyan tudom. Megtartom apa iránti tiszteletemet és az imádatomat és egy vadidegen előtt nem ejtem ki csak a nevét. Szerettem őt, már már mániákusan... - Jobbnak láttam elzárni őket jobb helyre, minthogy... - széttártam a kezem enyhén és hát sejtheti, hogy mire is gondolhatok. Nem ragozom túl ezt. Talán ki sem kell mondanom, ismernie kell az anyámat, ha sokáig együtt voltak. Bár az én kapcsolataim eltörpülnek a hosszútávúaktól, hiszen másfél évig voltunk csak együtt Kikivel, kiismertem és ő is engem. De mi lett volna, ha máig is együtt vagyunk? Akkor mennyire jól megismertük volna a másikat? Megannyi kérdésem van, de mintha egy útvesztőbe érkeznék. Anya és Timmel kapcsolatban is. Anya olyan gyorsan elviharzott...mintha valami nem stimmelne nála és még taccsra sem itta magát. Szóval valami nyomja őt belülről...ami miatt emészti magát. - Iszol? - kérdezem meg azért, hiszen nem azért vannak odafent, hogy örökre rejtve maradjanak és porosodjanak, bár józanul ezt biztosan megfogom bánni. De ha igenlő választ ad Tim, akkor felmegyek, hogy hozzak le, ez nem akadály. Kivéve a lépcső. Az az egy akadály van. Persze felverekszem magam rajta, nem lehet olyan nagy akadály megint. A szobámba vezető út már összefut, megszédülök, de talpon maradok. A szekrényhez tartozó kulcsot is megtalálom hamar, ám nagy sóhajtással terülök bele az ágyamba. Pihennem kell, vagy kidobom a taccsot. Jobb, ha a pia mennyiség bennem marad még, jóérzés részegnek lenni, de nem akarok még jobban belemászni. Az ágyam és a szobám is ugyanúgy volt, ahogy hagytam, itt biztos nem volt senki sem...mit tudom én már. De nem akar elengedni, figyelem a kikapcsolt TV-met, figyelem a falat, majd a szekrényre is felfut a pillantásom. Timnek le kéne vinnem az italt... de már nincs erő a lábaimban és úgy érzem, hogy menten bealszok. Főleg ebben a csendben, hogy nincs hangzavar, s senki sem akar a hátamon zsonglőrködni. Felemelő érzés... Ám ha nemleges válasszal gazdagodok, akkor sem probléma, megúszom a lépcsőzést, pluszba a kanapé állapotát is ellenőrízhetem újra. - Te látsz rajta még oda nem illő maszlagot? - pillantok Timre, hiszen anya figyelmeztetését, amit talált, már azt is letakarítottam. De azért körül járom rendesen, hátha kimaradt tényleg valami. Persze megbotlok a saját lábamba is, de nem sikerül eltanyálnom, csak szitkozódok halkan, morgok mindenféle olyat, miket józanul ki sem mondanék. Leteszem végül a seggem a kanapéra, tojok arra, hogy enyhén vizes lehet még, majd a plafont kezdem el figyelni. Még jó hogy az nem lett mocskos. Felszakad belőlem egy megkönnyebbült sóhaj is... - Anya. Kell segítség? - szólalok meg annyira, hogy az hallható legyen a vendégszoba irányába. Nagyon nagy a csend a részéről...ami szörnyen gyanús...mégis mi van már? Tőle nem megszokott az, hogy ennyire csendben legyen, vagy ennyire fura legyen eleve. Timothée hatása lenne? Ő hatott rá ennyire? Tőle nem megszokott az, hogy csendben legyen... olyan mintha itt sem lenne... Fejben.
Megvakarom a tarkómat. Oké, lehet, hogy nem emlékszek tökéletesen arra a bizonyos házibulira, de Becky arca még rémlik a fejemben. Voltak szép pillanatok a mi időszakunkban is, mondjuk mi számít „mi időnknek”, mert azért kikérem magamnak, hogy bármihez is öreg legyek. Mondom ezt úgy, hogy már nincs olyan sok a nyugdíjig, ami nálunk húsz év aktív szolgálat után érkezik el. Szörnyen hangzik, de most nagyon úgy néz ki, hogy még meg fogom várni a légierőnél, hogy leperegjen az a húsz év szolgálat. Amúgy sem tudnék csak úgy leülni a seggemre, hát még most is nehezemre esik takarítás közben ezt megtenni függetlenül attól, hogy a kanapé még renoválás alatt van és ahogy elnézem Brad állapotát, lehet lesz is még egy darabig. Néhány érdekes másodpercet követően aztán Sora után én is elhagyom a fürdőt. Nem igazán tudok dűlőre jutni azzal a zavarral, amit le lehetett olvasni róla, viszont elraktározom emlékezetem a szavait. Megiszom a kapott gin-tonik maradék részét, de nem tudok hosszan elmerülni a fejemben kavargó furcsa érzésekben, mivel váratlanul ér Bradley kérdése. Ami azt illeti, engem is érdekel a válasz, merthogy szomorú vagy sem, de én sem tudom. Nyilván nem lep meg, hogy Sora nem mond a fiának semmi konkrétat, ki is akadnék, ha itt előtte tudnám meg, hogy mi a valódi oka a szakításunknak, de attól még mégiscsak kíváncsi vagyok a reakciójára. Nem tudnék belekötni a válaszába akkor sem, ha akarnék, pláne azzal, hogy alapvetően nem fer Sorat számonkérni olyasvalamiért, ami húsz éve történt. Viszont azért meg kell hagyni, fájnak a szavai. Persze, ritka az, hogy valaki az első igazi szerelméhez menjen hozzá, de mi számít igazinak? Lehet, hogy az elsőről kiderül, hogy mégsem volt olyan igazi, mert valamiért mégiscsak megtörtént a szakítás. Valami nem klappolt, nem egyeztek a célok, vagy épp a jövőkép, még ha érzelmileg minden rendben is volt. De én ilyet nem éreztem, mert szóba sem került a jövőnk. Még a katonaság sem lehetett szempont, mert a szakításunk után vonultam be és nem előtte. Ha pedig tényleg jól éreztük magunkat egymás társaságában, akkor miért is szakítottunk volna csak mert az „első igazi” voltunk és nem azzal nem szokás házasodni. Elgondolkozok ezen magamban, nem akarom felhozni, hiába sokatmondó az Bradleynek, hogy én is csendben maradok és Sora is kíméletlenül gyorsan tereli tovább a témát. Szerintem mindketten értjük, hogy Sora kitér a válasz alól és a valódi ok nem hangzik el, én mondjuk nem is számítottam másra. Ezután mindketten visszatérünk a takarításhoz. Én kiviszem a kukákat, majd ahogy visszatérek a folyosóra, Brad érdeklődő, bár még eléggé homályos tekintetével találom szemben magam. Egy kicsit azért megijedek, hogy vajon a kérdése mögött mi a hátsószándéka, esetleg meg akar kínálni a két minőségi ital egyikével… bárhogy is, a válaszom egyértelműen tetszik neki, úgyhogy gondolom egyezik a véleményünk. Úgy mellesleg nem egy rossz dolog, ha már ilyen fiatalon tudja értékelni a jó alkoholokat és meghúz egy bizonyos vonalat, ami alá nem megy, legalább igényes tud maradni a saját testét illetően is. Egyébként nem is tud teljesen meglepni, ismerve Sorat és a családját, akikkel nagyon hasonló társadalmi rétegből származok, nem véletlenül jártunk mindketten anno a Trinity-be. Bradley válasza viszont erős gyomrosként hat rám. El is nézek Brad háta mögött abba az irányba, amerre a fiú bök, Sorat keresem, de nem találom és lentről nem is hallom őt mozgolódni, úgyhogy feltételezem az emeleten lehet. Pillanatokig kiül arcomra a fájdalmas döbbenet annak gondolatától, hogy Sora hónapokkal ezelőtt elkezdett az egészségesnél többet inni. Tudom, miért tette, nem is vonhatom felelősségre, hiszen borzalmas időszakon vannak túl Bradleyvel és naiv lennék, ha azt gondolnám, hogy már teljesen sikerült kikeveredniük a gyászból. Nem lehet hónapok alatt egy ilyen veszteséget feldolgozni. Eddig is tisztában volna a bennük megbújó fájdalmakkal, mindkettejük szemében megláttam már annak jelét, de talán ennyire őszintén még sosem szembesültem vele. Egyikük sem akart róla beszélni, pláne nekem nem, amit megértek, hiszen mégiscsak egy Soraval egykorú férfiként jelentem meg hirtelen (újra) az életükben, amit bár látszólag Bradley jól visel, de egyúttal azt is tudom, hogy most részegen kevésbé fogja fel a dolgokat. Lehet ő az a fajta, akinek eltompulnak az érzései részegen és nem felerősödnek. Nyelek egyet, miközben visszavezetem a tekintetemet az előttem álló fiúra. Nem tagadom, hogy megviselnek a tőle hallott információk, most mégis lenyelem ezeket a keserű, már-már bűntudattal teli érzelmeimet és ha már itt állunk, mint két férfi egymással szemben, azt teszem, amit a jelen szituációban tehetek: vele is törődöm. Vállára teszem a kezem. Igen, Sora elveszítette a férjét, a szerelmét és biztos lehet benne Bradley, hogy én is segíteni fogok az anyjának, itt leszek neki, ha kellenék, ahogy most is jöttem egyből, hogy hívott. De egyúttal itt leszek Bradnek is, ha igény tartana valakire, aki ebben a nehéz időszakban néha apja lehet apja helyett. Tudom, hogy a pia most csak egy eszköz, egy közös nyelv, amivel meg akar szólítani. - Köszönöm, hogy vigyázol anyádra! - folytatom helyette a befejezetlen mondatot az eddiginél halkabban, bár nem azért, hogy Sora ne hallja meg, egyszerűen csak elhalkítanak az érzelmeim. Értem. Tényleg értem, hogy mit is akar ezzel sugallni, mellbe is vág vele, de attól még tartom a szemkontaktust. - Nagyon erős vagy, hogy így talpon tudsz maradni még akkor is, amikor ő már nem. De azért tudd, hogy ha neked is szükséged lenne valakire, aki idősebb, mint a barátaid, szólhatsz nekem bármikor, rendben? - Nem várok semmilyen érzelgős választ tőle, s bár még csak egyszer találkoztunk a mai nap előtt, de már abból a kis együtt töltött időből leszűrtem róla, hogy vagy abszolút nem érzelgős, vagy pedig túlságosan fájnak még neki is a történtek és élből eltolja magától a témát, nem akar beszélni, kifakadni, mert még nem tud. Idő kell ehhez. Mint mondtam, sejtem, mi játszódhat le benne, természetesen nem fogom ráerőltetni magamat, dehogy, tiszteletben tartom az apja emlékét és csak akkor fogok komolyabban jelen lenni Bradley életében, ha a fiú igényli. Én csupán azt szeretném mondani ezzel, hogy ha úgy érzi, jót tenne a jelenlétem neki, akkor tudja, hogy szólhat nekem. Egy fokkal erősebben rászorítok vállára, fájni nem fájhat neki, de az érintés férfiasan nyomatékosítja az iménti szavaimat, mielőtt elmosolyodnék a kérdése hallatán. - Fogok - felelem már-már ígéretként. - De talán jobb lenne, ha tiszta gyomorral kezdenénk bele egy jó Bourbonozásba, nem? - nézek végig rajta, még a gyomrára is rábökök, mert szerintem most felelőtlenség lenne még egy komoly whiskyzésbe kezdeni. Ő sem hiszem, hogy nagyon bírná már eleve részeges állapotban és szerintem van már annyi az idő, hogy lassan néznem kelljen, mennyit ihatok ahhoz, hogy reggel újra autóba ülhessek. Azért látszik Bradleyn, hogy sajnálja a mai napot, legalábbis a kanapét, mert tényleg szívén visel minden foltot. Majd pár hónap múlva már csak egy keserű, de vicces emlékként fog erre tekinteni. Már csak azért is, mert jelenleg úgy érzem, hogy mindkettejük szívét más nyomja valójában és azokhoz képest a kanapé kérdése egészen mellékesnek mondható. Megrázom a fejem. - Nem látok semmit. Én erre már simán ráülnék - mosolyodom el, bár nem hallotta a fürdőszobában lezajlott beszélgetésünket Soraval, de én magamban arra utalok vissza, míg ez a srác megint majdnem eltanyál. Kissé feszültnek néz ki, jó is, hogy nem kezdünk el újra alkoholizálni… - Hé, nyugi Brad! Teljesen jól kitisztítottad! - Úgy érzem, neki is bőven sok volt már ez a nap, pont ahogy az anyjának. Lehet tényleg itt az idő kicsit lenyugodni, megállni, esetleg lefeküdni aludni. Nem ülök le Brad mellé, ha leülnék, akkor lehet ottmaradnék egy jó ideig, nekem pedig éppenséggel azon jár az agyam, hogy megkeressem Sorat, aki felől tényleg nagy a csend. Ahogy elnézem, ez Bradleynek is feltűnik, merthogy felkiált neki. Így, hogy nem takarítunk már, a hangja szinte fájó módon hasít bele a csendbe. Igen, nekem sem tetszik valami, Sora egyértelműen feszült, vagy zavart, ez már a fürdőben is érződött rajta. Mondjuk én is az lennék, ha hirtelen törölnék a járatomat és arra érnék haza, hogy a fiam a barátaival ordítja a zenét és épp dőlnek a bútorok. Nyilvánvaló, hogy fáradt, de azért… - Nem gond, ha megkeresem? - kérdezem Bradtől és hát igen, tulajdonképpen engedélyt kérek tőle, mert mégiscsak Sora az emeleten tartózkodik és engem azért hívott ide az anyja, hogy szétoszlassam a bulit, nem pedig azért, hogy érzelmi beszélgetést folytassak Soraval a ház azon pontján (az emeleten), ahol gondolom velem egykorú férfi Henryt követően nem sűrűn fordult meg. Teljesen megérteném, ha zavarná Bradet, mégis remélem, hogy nem csinál ebből gondot. Nem tudom, Bradley jön-e, de amennyiben megkapom tőle az engedélyt, felsétálok a lépcsőn. Valószínűsítem, hogy Sora már a stabil és egyáltalán nem kapkodó lépteimből kihallja, hogy én (vagy én is) jövök és nem Bradley, miközben magam is fülelek, hogy abba az irányba induljak el, amerről a tőle érkező neszeket hallom. - Minden rendben? - kérdezem lágy hangon, összekulcsolt kezekkel és a vendégszoba ajtófélfájának döntöm vállamat. - Nem kell ám miattam fáradnod, egy gyengén kevert gin-toniktól én még simán hazavezetek. - Az még nem üti meg a véralkoholszint limitet és nem is érzem magam semennyire ittasan, legfeljebb kissé fáradtan, ami nem lesz ok arra, hogy itt maradjak. Figyelem Sorát, az arcát, a hangulatát, próbálom leolvasni róla, hogy neki mi járhat most a fejében. - Nem akarok nektek kellemetlenséget okozni a jelenlétemmel. Tudod mi miatt… - Tudom, hogy tudja, nem akarom kimondani Henry nevét, már csak azért sem, mert ha netán Bradley meghallja, akkor neki kifejezetten rosszul esne, de gondolom Soraban is valami hasonló érzelmi vihar játszódhat le jelenleg.
« Normal » is a setting
♫ :
★ családi állapot ★ :
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :
Vas. Szept. 01 2024, 23:12
Brad & Sora
Nem számítottam ma ilyen kérdésekre, vagyis tulajdonképpen semmire, ami ma este történik itt. Azt hittem, hogy hazajövök és bedőlök az ágyba és ennyi, nem még majd azt kell magyaráznom egy jó takarítás után a fiamnak, hogy miért szakítottunk anno Timmel. Nincs ezzel semmi baj, nem szoktunk nagyon egymás előtt elzárkózni és titkokat tartani -kivéve persze egyet... legalább-, de azért ez a helyzet mégis egy picit... más. Megemelkedik a szemöldököm, úgy pillantok Bradre, mikor visszhangot ütnek a szavaim tőle. Tekintetem aztán átsiklik Timre, aki láthatóan szinte meg sem akarja hallani az előző mondatomat. Istenem, fogalmam sincs, meddig fogom tudni tartogatni az igazságot magamban. Húsz éve ezt teszem. Ő pedig húsz éve van kétségek között, már ha eszébe jutott ez idő alatt a dolog... Mondhatni, a jelenhez képest, ez a húsz év semmi volt, hiszen nem találtam magam szembe ilyen tekintetekkel, amik tele voltak kérdésekkel. Aztán mikor elkezdenek az italokról beszélni, egyrészt képtelen vagyok ezt most végig nézni, másrészt a fejfájásom mit sem csillapodik, így elvonulok a vendégszobába, ahová beérve, ugyan nyitva hagyom az ajtót, de rögtön az ágy szélére rogyok és arcomat a tenyerembe temetve dörzsölöm végig azt. Most érzem igazán a súlyát annak, amit csináltam és fogalmam sincs, hogy fogom ezt helyrehozni. Mély levegőt veszek és könyökömmel a térdeimre támaszkodva meredek magam elé pár pillanatig, mikor megüti a fülem a beszélgetés egy kis foszlánya, Tim részéről, amit Bradleynek mond... A mellkasom nyomni kezd, a levegőt egyre nehezebben veszem, érzem, hogy izzik a talaj a lábam alatt, de még inkább merül fel bennem a kétely, hogy esetleg rosszul döntöttem évekkel ezelőtt... Jó apa lett volna belőle, felnőtt volna a feladathoz. Ahogyan én is... Ehelyett mit csináltam? Elvettem tőle a lehetőséget. Megfosztottam a döntés lehetőségétől és ezért nincs is bocsánat. Bradley pedig csak szállingózott a kételyek között, hisz biztos, hogy felmerült benne már többször is, hogy ki lehet az igazi apja még akkor is, ha Henry egyébként betöltötte ezt az űrt, amennyire ez lehetséges volt. Bradley hangja rángat vissza a gondolatimból, amire aztán felkapom a fejem, de mégsem válaszolok rögtön, mert akkora gombóc nőtt a torkomban, hogy azt hiszem, nem tudnék elég magabiztos választ adni neki. Faggatózást pedig nem akarok, egy kicsit sem, így a némaságot választom egy pár pillanatig, de mire aztán nagyjából összeszedném magam és felállnék az ágy széléről, már hallom a lépteket felfelé. - Megvagyok – kiáltok ki, aztán hátat is fordítok az ajtónak és előkotrom az ágyneműtartóból a huzatokat, amit rá is hajítok az ágyra és próbálom megemberelni magam egy-két mély levegő vételének kíséretében, mert tudom, hogy hamarosan társaságom lesz. Tim hangjára nem fordulok meg egyből, csak bólintok, majd az arcomra erőltetve egy mosolyt pillantok hátra rá a vállam felett. - Persze – felelem röviden, majd teljes testtel felé fordulok most már és pár pillanatra veszem csak szemügyre a vonásait. Annyira szeretnék őszinte lenni és elmondani, mi nyomja annyira a lelkem, de ott van a másik oldal is, ami pedig inkább pedig mint egy kisördög súgja a fülembe, hogy tartsam magamban az igazságot, mert jobb ez így... Talán újra elveszíteném. - Azt akarod mondani, hogy gyenge koktélt kevertem? – próbálok egy kicsit jobb hangulatba kerülni. – Nem, kizárt, hogy haza menj... Mármint ne érts félre, ha úgy látod jobbnak, menj... – Nem akarom marasztalni, ha nem szeretne itt lenni. Ezt is megérteném, teljes mértékig. – Azért én nyugodtabb lennék és jobban örülnék, ha mégis maradnál – teszem hozzá, mikor újra összefűzöm a tekintetem az övével. Kedves tőle, hogy gondol arra, hogy esetleg kellemetlenséget okoz nekünk ezzel, de az a helyzet, hogy... - Nézd, Tim. Túl kell lépnünk ezen. Sajnálatos, ami történt, de nem ragadhatunk le egy ponton, hisz az élet megy tovább. Nagyon köszönöm, hogy gondolsz erre... ránk – javítom ki magam, hiszen ő is többesszámban beszélt az előbb. – Szerintem Bradley nem bánja, ha maradsz és én is örülnék – biztosítom afelől, hogy emiatt ne menjen el és máris a kezembe veszem az egyik párnahuzatot, hogy felhúzzam neki az ágyneműt, de a fejemben a gondolatok továbbra sem állnak le egy pillanatra sem. El kéne mondanom nekik? Most? Holnap? Majd máskor? Esetleg maradjon titok? Mindenkinek jobb lesz. Akkor tudatlanságban fognak élni tovább, pedig lehet, hogy mindkettejüknek adnék egy lehetőséget a kezükbe, amivel élhetnek. Mi van, ha ellöknek maguktól, ha megvetnek? Ezt jól megcsináltad, Sora... Picit erősebben dobom le a párnát az ágyra erre a gondolatra, de aztán rájövök, hogy ez a viselkedés ismét hamar kérdéseket fog szülni. Megfogom a takaróhuzat csücskét és gyors mozdulatokkal húzom be a takarót is. - Ne haragudj Tim, de borzasztóan fáj a fejem. Elmegyek, lezuhanyzom, hátha jobb lesz, meg megnézem Brad-et is, hogy életben van-e még. Törölközőt ott találsz, ha lefürödnél, érezd magad teljesen otthon – adom a kezébe a takarót végül, miután közelebb léptem hozzá, kifelé menet és egy pillanatra megtorpanok előtte. – Nagyon köszönöm – mondom halkan, ahogy a kezem aztán az övére simul pár pillanat erejéig és kissé talán erőtlenül, de rámosolygok, miközben a szemébe nézek, aztán ki is kerülöm őt, hogy megkeressem a fiamat. Ha Brad még ébren van, megnézem, mit csinál és persze nem megyek el mellette szó nélkül. - Rendben leszel? – kérdezem, míg a vállára simítok és kicsit megszorítom azt. Nem túl józan, így azért szeretnék megbizonyosodni róla, hogy nem lesz gond, bár nyilván nem, hisz biztosan akadnak alkalmak, mikor nem látom, és hasonló állapotban van. Azért mégiscsak fontos, hogy tudjam... – Remélem nem okoztam túl nagy kellemetlenséget azzal, hogy hazajöttem, de azért... máskor kérlek legyél egy kicsit jobban észnél, jó? – húzom magamhoz egy ölelésre, majd nyomok is egy puszit a halántékára, aztán jó éjszakát intek neki, hogy most már mindenki nyugodtan álomra hajthassa a fejét.
Kettesben maradva Timothéevel az alkoholok eldugásának okát ejtem meg. Anya maga alatt volt, teljesen oda volt a dologtól, hogy Henry, a nem vérszerinti apám, a férje elhalálozott. Őt akartam megóvni a további kellemetlenségektől. Bár végig szaladt akkor a gondolat is bennem, hogyha itthon nem ihat, akkor iszik másutt. De aztán rájöttem, hogy anyám nem ilyen, ő ad magára. Szerencsére. Timothée komoly marad a témát elhangzóan, bár szerintem ő is aggódik jelenleg anyuért, hiszen kerüli őt. Minket. Nem tudom igazából, hogy mi a baj, de majd megnyugszik. A férfi a vállamra helyezi a kezét, mire elsőre nem is reagálok, inkább a szemkontaktust próbálom felvenni. Komoly szavak hangzanak el tőle irányomba, hogyha segítség kell, akkor neki bátran szólhatok. Nem tartom magam erősnek, sem testileg, sem érzelmileg, de ha ő így látja...akkor biztosan így is van. Egy vadidegen ilyesmi megfogalmazása nem tudom mennyire hat igaznak, de most jól estek ezek. Valahogy megnyugtatóak és a lélektükreit figyelve csak bólintani van erőm az érzelmes szavaktól. Az egésznek a negatívja az, hogy nem iszunk...mondjuk ettől a kedvemet nem veszi el, szerintem is épp eleget ittam az elmúlt időt átnyálazva, így igazat adok neki. De befogom hajtani rajta egyszer még ezt az egészet. Nem tudom miért akarnék vele inni, egyszerűen csak...csak úgy. Józanul úgysem tudnám majd megmondani, de igazából most jelenleg sem. Takarítani már nem kell semmit, a férfi is biztos ebben, még meg is nyugtat efelől, így máris feltűnik valami. Túl nagy a csend. Így hangot engedek anya irányába. Mivel visszaszól, így nagy gond nincs. De akkor is...gyanúsan csendben van. És kerüli a társaságunkat is, ám ezt eltereli Tim azzal, hogy rákérdez, hogy megkeresse-e. Rövid képzavar után pillantok el róla fel az emeletre kissé talán aggódva, de aztán csak bólintok. Amúgy ez biztos jó ötlet? Anya miatt meg kell tenni...mi van veled, hm? Mi a fene zavart be nálad ennyire? Válaszok hiányában inkább magam adok rövid választ a férfinek. - Persze... - nem mondok többet, azt sem, hogy merre találja meg, biztosra veszem, hogy feltalálja magát. Figyelem, ahogy megindul és egyre feljebb jut a lépcsőkön egyenesen az emeletre. Mélylevegőt kell vennem, hogy a gyomrom ne szoruljon görcsbe, kifújom a levegőt, menni akarok, de a lábaim nem mozdulnak. Nem tudok megindulni, hogy ránézzek anyámra, hogy megtudjam az okát, amiért ennyire fura. Más. De nem tudok mozdulni a helyemről. Mázsás súlyok telepedtek rá a lábaimra, akadályozva engem ezzel mindenben. A könyökeimmel a térdeimre nehezkedek és a hajamba túrok, időnként az emelet irányába pillantok és próbálok kiszúrni egy- egy foszlányt. Mégis mi történhet oda fent? Nyilván beszélgetnek, ez oké...de mi van, ha...ha nem? Rengeteg minden motoszkál a fejemben, de nem akarok egyből rosszat gondolni anya ex pasijáról. Bár elég jó fej, nem tűnik hamisnak, miért is lenne az?, anya is csípi...vagy épp belehabarodott és ezért is kerüli? Vagy annyira utálja, hogy szembe köpné, akkor nem őt hívta volna. Akkor meg mi....a gondolatmenetet nem tudom folytatni, anya jelenik meg előttem és egyből visszarepülök a jelenbe a káoszelméletből. Persze meglep, hogy kiesett egy kis idő, míg ő fentről ide lejött. A vállamra szorít, miközben a kérdésével is felhozakodik. Minden rendben lesz. Most már igen. - Ne aggódj, meg leszek, ühüm. - tekintek rá, leginkább az arca vonására, hogy megbizonyosodjak valamiről...az érzelmeit kutatom, mennyire stresszel, vagy mennyire van oda vissza állapotban. Ám a folytatása az, ami meglep megint csak, ám tudom, hogy mennyire szereti, ha magam döntök egy- egy dologgal kapcsolatban. Ám ez kicsit elszabadult, így elhiszem, hogy elfáradt így nap végére. Megérdemelne egy stresszmentes éjszakát. Vagy épp egy életet. - Persze. - észnél leszek, ez megígérhető dolog, hiszen nem tartok itthon házibulit többet. Akkor inkább elmegyek máshová, de vigyázok azzal, mennyit és mit iszok. Ám most kicsit le kell csendesedjek, agyalnom kell majd dolgokról, ami ezzel az egésszel kapcsolatos. Hiszen nem hagy nyugodni valami. - Jó éjt anya. Köszi... - köszönök el tőle, hogy végre lepihenhessen, majd én is elmegyek lefeküdni... vagy maradok itt a kanapén. Sóhajtok egy fájdalmasat, a hajamba dörgölök, már bele sem merek nézni a tükörbe, hogy milyen fejem van a mai napon...biztos nem ismerni fel, szóval, jobb is, hogy anya elment lefeküdni és egy csaj sincs már itt. Ha Tim visszatért a földszintre, akkor a pillantásom ráemelem. Kérdő tekintettel meredek rá, de rátalálok a nyelvemre is. - Megtudtál valami érdekeset? - érdeklődöm és hát anya érdekel leginkább, hiszen őt ment megnézni. Akkor láthatta a helyzetet, hogy mit csinált fent, vagy hogy milyen állapotban lehetett. Valami van és nem jövök rá, hogy mi? De azóta ilyen, hogy Timothée itt van, azóta, hogy mi ketten beszélgetni kezdtünk...azóta kerüli az egész...engem, őt. Leginkább őt. De biztos csak túlagyalom az egészet és semmi alapja sincs. Vagy csak az ital és a fáradtság teszi azt, hogy rémszüleményeket látok magam előtt? Lehet erről van csak szó és örülnék is ennek a verziónak. Bár tovább ezen nem is agyalhatok, hiszen tényleg későre jár és ragadnak le a szemeim, de olyan jól letettem magam ide... valószínűleg innen nem kelek fel reggelig...
Mikor megkapom a beleegyező engedélyt Bradleytől, elindulok fel az emeletre, hogy megnézzem, mi a helyzet Soraval. Igaza van abban a fiának, hogy meglepően gyorsan eltűnt az anyja és azóta is nagy a csend felőle, még úgy is, hogy hallotta a neki szegezett kérdést és reagált is rá. Valami nekem is fura, ezt nem tudom letagadni és ami azt illeti, van is egy sejtésem, hogy mi lehet az. Amíg többen voltunk a házban, addig túl ideges volt mindenki, viszont miután már hárman maradtunk, érezhetően megváltozott a hangulat. Bradley és Sora is melankolikusabb lett az én szemszögéből. Bár mindkettőjükre van ésszel felfogható magyarázatom, mert míg Bradley részeg, addig Sora kétségtelenül hulla fáradt lehet, viszont szeretnék még pár szót váltani Soraval mielőtt elcsendesedne a ház. Válaszára nem reagálok, csak még jobban szemügyre veszem a nőt. Nekem nem úgy tűnik, mintha „persze”, hogy jól lenne, de mi mást tudok tenni, mint ráhagyni, elvégre ő érzi, nem tudok vitába szállna az érzéseivel. Aztán csak sikerül mosolyt csalnia az arcomra… - Hát, ha a véralkoholszintet akartad megütni, akkor igen - viccelem el a helyzetet, de mindketten tudjuk, hogy teljesen másért ittuk a gin-tonikot, úgyhogy én is hamar a lényegre térek, mert nem akarom feltartani sem, ha fáradt. Jól esik Sora aggódása, de ilyen állapotban simán haza tudok vezetni, úgyhogy az út nem tud marasztalni. Ami viszont tud, az igazság szerint maga Sora… hiszen, ha nyugodtabb azzal, hogy maradok, akkor nyilvánvalóan nem fogok ellenkezni. Végül csak kedvesen elhúzom szám sarkát egyfajta félmosolyra, mert értékelem a kedvességét és persze megértem, hogy így gondolkodik Henry halálát illetően, egyébként nagyon is együtt tudok érteni vele, de az egy dolog, hogy mit tartunk helyesnek és az egy másik, hogy a szív valójában mit érez. Ezzel a kettősséggel éltem együtt sokáig a szakításunk után. Márpedig… talán félreértem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy igenis hatással vagyok rá is és Bradleyre is a jelenlétemmel. De nem ellenkezek, mert ezzel nem tudok, ők tudják, én pedig végül is megbízom Soraban, hogy jól látja a saját és egyúttal a fia helyzetét is. - Oké - szinte suttogom válaszként, miközben tekintetemet nem veszem le róla. Csak nézem, amíg felhúzza nekem az ágyneműt, de Sora tekintete nem épp arról árulkodik, hogy teljesen a párna kötné le a figyelmét. Azért ennél jobban ismerem már, vagy inkább még őt és bár nem noszogatom, nem faggatózok, mert tudom, hogy mennyire fáradt Sora, mégis némileg együttérző, aggódó szemekkel figyelem őt némán. Kavarognak bennem az érzések, mert bizony van bennem gyomorgörcs. Eddig egészen jók voltak a megérzéseim és most is bajt szimatolok. De nem fog másként válaszolni… addig nem, amíg szépen kérdezek és nem fakadok ki. De hát húsz éve kifakadtam és az sem vezetett semmi jóra, nem értem el vele semmit. Nem tudom, mi lenne most a helyes, vagy épp a célravezető reakció a részemről, de ahogy erőszakosabban dobja a párnát az ágyra, úgy én is kiegyenesítem a hátamat és kissé idegesebben nézek ki a szobából, majd végig a folyosón. Szinte fáj így látnom Sorát függetlenül attól, hogy a fejfájása az oka, vagy más. Szerintem ő is érzi, hogy most némán kommunikálunk. Ő is kommunikál velem akarata ellenére is, ahogy az én némaságom sem feltétlenül jelenti azt, hogy nincsenek gondolataim vele kapcsolatban. - Jól van, megleszek. Köszönöm. - Elboldogulok én a házban és bár tényleg eszembe jut, hogy lehet mégis felvetném Bradnek az italozást, mert jelenleg nagyon úgy érzem, hogy rám férne, azért erőt veszek magamon és nem adok egy erős pofont Bradley gyomrának csak mert igenis fáj, hogy nem tudom megfejteni az anyját. Hálás tekintettel hunyom le szemeimet fél másodperc erejéig, mikor Sora megtorpan még mellettem és megköszöni a mai napot. Ujjaimmal lágyan végigsimítok kézfején és bár tudom, hogy sok minden kiül jelenleg is arcomra, gyanakvás… vagy épp az, hogy mindkettőnknek feltételezhetően egyértelmű, hogy mindent láttam az elmúlt percekben Soran, nem állom útját, hagyom, hogy menjen. Tényleg fáradtnak és leharcoltnak néz ki, ez kétségtelen és megérdemli, hogy alhasson végre. Egy darabig csak nyomkodom a telefonomat az ágyon ülve, igaz, tulajdonképpen azt sem tudom, hogy mit akarok kezdeni magammal. Böngészgetek, mintha a hírektől remélném, hogy elterelik kavargó gondolataimat, de naiv képzelet volt csupán, úgyhogy ahogy Sora fürdeni megy, én is magamhoz veszem a törülközőt és lemegyek a földszintre. Még mielőtt a fürdő felé venném az irányt, tekintetem találkozik Bradleyvel. Mi van, ő ma a vizes, mosószer szagú kanapén akar aludni? - Nem igazán… - felelem a kérdésére és még magamat is meglepem, hogy mennyire reflexből jött ez a válasz. Merthogy tulajdonképpen én mit is akarok megtudni Soratól és Brad mit? Egyáltalán ugyanarról beszélünk? Ez a hirtelen képzavar mondjuk nem változtat a válaszomon, merthogy tényleg semmi érdemlegeset nem sikerült kiszednem az anyjából és ahogy látom, Brad is ugyanúgy kérdésekkel van eltelve. Gondolom, rólunk akarna többet megtudni és én mesélnék is neki szívesen, de attól tartok, hogy néhány érdekes szituáción kívül nem sok olyannal tudok neki szolgálni, ami valóban érdekelné is. Mi is épp olyan fiatalok voltunk akkor, mint most ő, nem nagyon érdemes túlgondolnia az akkori kapcsolatunkat. - Fáradt és nagyon fáj a feje. Amit megértek… - nézek a felállított, de még értelemszerűen betört ajtójú vitrin felé, mert szó mi szó, Brad és a barátai adtak neki elég fejfájást. De ez mostmár legyen egy kínos emlék, majd az idő megszépíti. Még azért odamegyek a fiúhoz, megszorítom, vagy épp megnyomogatom a vállát, hogy ne búslakodjon már, most is túl feltűnően agyal valamin és még a végén engem is megijeszt. - Na de nyugi, nem haragszik ám nagyon - utalok még mindig inkább a házibulira, mert rajtunk aztán tényleg felesleges agyalnia, nekem elhiheti, ezt tettem az elmúlt húsz évben… - Inkább azt találd ki, mikor menjünk vezetgetni! - Csak próbálom elterelni a figyelmét egy olyan másik ígéretemre, amit szintén nem felejtettem el. Megígértem neki, hogy vezetheti a kocsimat egyszer és bár még kérdéses, hogy hol leszek az elkövetkező hetekben, azért szívesen teljesíteném az ígéretemet felé egyszer. - Jó éjt! - Még teszek felé egy bíztató mosolyt, aztán elmegyek fürdeni ide a földszinti fürdőbe.
« Normal » is a setting
♫ :
★ családi állapot ★ :
★ lakhely ★ :
Jersey City
★ :