"Do what is right, not what is easy nor what is popular."
A csodálkozás nem jellemez Preston arckifejezésének szemlélése közepette, miután ajtót nyitott nekem. Kevesen másszák meg az emeleteket, szívesebben használják a liftet közlekedés céljából. Egyértelművé válik számomra is a miértje, ajkaim között kapkodva a levegőt, bocsánatot kérő mosolyom közepette. - Köszönöm - vélhetőleg még nem jött fel hozzá senki ezen a módon, bevallom őszintén, ez az első alkalom, hogy én is így teszek. Mindazonáltal jól esett ez a fajta testmozgás, még ha nem is igazán vagyok hozzászokva. Követem őt lakásába, az ajtót magam mögött visszateszem a helyére és még mielőtt tüzetesebben szétnéznék azon hajlékban, ahol már többször is jártam, leveszem a cipőmet. Koszt nem igazán akarok hagyni nála. - Öhm… - ejtem ki az elgondolkodó hangot, miután felegyenesedem és látom, hogy mi is fogad itt. A dobozok halma, amelyek látványa nem ismeretlen. De nem nála, Katenél és a férjemmel közös házban sokkal inkább helytállóbb ez a kép. - Költözöl? - hangomban ott bujkál, nem is annyira titkoltan a meglepődésem. - Történt valami? Azt hittem szereted a lakást - elmémben kutakodom, mikor is beszéltem vele utoljára, amely nem elektronikus üzenetváltás volt. Sehol sem emlékszem olyanra, amikor azt latolgatta volna máshova teszi lakhatási helyszínét, így mindenképp meglep ez a fajta változás. Vajon mi vehette mégis rá? Érzem, ahogy a bűntudat a gerincem mentén kúszik végig, villámcsapás ként ér a felismerés. Olyannyira belemerültem saját sorsom sajnálatába, legjobb szándékom ellenére is, hogy észre sem vettem azt, ami körülöttem történik. Óvatosan lépkedem beljebb a lakásban, a lezárt dobozokon óvatosan húzom végig ujjam begyeit, ha van rajtuk felirat, azokat átolvasom, mégis mennyire komoly a dolog. Még az is lehet, hogy csak azokat a holmijait válogatja szét, amiket már nem használ. - Hogy? - kapom fel hirtelen a fejem, gondolatokban teljesen elkalandoztam, amíg a helyszínt mértem fel. Ritkán szoktam szétszórt lenni és valahogy kényelmetlenül érzem magam emiatt. Torkom alig hallhatóan köszörülöm meg. - Nem, csak egy kósza gondolattól vezérelve úgy döntöttem, inkább a lépcsőt használom a lift helyett - mosolygom szerényen. - Nem számítottam rá, hogy elfáradok, mire felérek - halkan nevetem el magam, mint aki nem is tudja, hogy mire számított valójában. Ostobának érzem magam. Amíg a vizet idehozza, addig leülök a kanapéjának a szélére, a táskát magam mellé helyezem. Nehéznek érzem, mintha ólmot tartanék benne, holott ez nem más, mint a képzeletem szüleménye. - Köszönöm - hálálom meg szavakkal kedvességét, átveszem tőle a poharat és néhány kortyot iszok belőle, legalább is, amíg erőt veszek magamon, hogy belekezdjek a történetemben. - Egy kis segítséget szeretném tőled kérni. Természetesen nem ingyen - emelem fel a kezemet, mintha magyarázatra szorulna, mindaz, amit még csak felvezetek. - Ma összepakoltam a régi házunkat. Találtam egy lakást Brooklynban, átköltözöm, nem maradok a régi házban és Katenél sem lakhatok örökké - gondolhatja, hogy csak a férjem emléke miatt vettem rá magam végül a költözésre, és bárcsak ennyiről lenne szó. Úgy szeretném elmondani neki, de a szégyen túlságosan is erős bennem, minthogy szavakba tudjam önteni az elmúlt időszakot. - Átnéztem Doug papírjait és találtam párat, amit nem értek, vagy amikkel nem kerestek meg az ügyvédjei. Egy két szerződés, ahogy láttam befektetés is. Szeretném tudni, hogy egyrészt mik ezek, mert sosem említett semmi hasonlót, valamint hogy a… halála után ezekkel mi a teendő? - hagyok egy kis szünetet a beszédben, amíg a táskámhoz nyúlok és egy köteg paksamétát emelek ki belőle. Rendezett az egész, de mindez nem az én művem: már így találtam. - Köztük van a végrendelete is, lezárt borítékban. Az elmúlt három hónapban senki nem keresett miatta. Nem tudom, hogy ügyvéd látta-e, hivatalos-e, egyáltalán mi áll benne - egyelőre az ölembe teszem le őket, mert még azt sem tudom, hogy tudna-e nekem segíteni mindebben vagy sem. Kétségbe ugyan nem estem, de jelenleg azt sem tudom, hogy merre induljak el. Az élet ezen aspektusában ő a jártasabb.
“Life sucks. Then it gets better. Then it sucks again.”
Mindig is tudtam, hogy valami baj van a szüleim agyával, de a róluk kapott hírek után erre még több bizonyíték utalt. Először csak mondatonként próbáltam befogadni a róluk lehozott cikket, hátha úgy kevésbé kiakasztó, majd végül egészében is. Azt se tudom hogyan juthatott ilyen gyorsan infókhoz egy újságíró, hogy még én nekem is csak így kell értesülnöm a szüleim sikkasztási ügyéről. Apámból még őszintén ki is nézem az ilyet. Mindig is egy elégedetlen ember volt, akinek minél több adatott meg, annál többet akart. De hogy anyám is volt ennyire naiv? Elaine mindig is hűséges volt az öregemhez. Sokszor még velem szemben is. Nem sokat meséltek arról ők hogyan ismerkedtek meg, de Deborah (anya nővére) mindig is negatív véleményen volt a házasságukról. Ennél jobban viszont már nem avatkozott bele, hisz London elég messze volt ahhoz, hogy elviselhető legyen neki ez a családi kötelék. A lényeg, hogy legalább anyámnak lehetett volna több esze, de úgy tűnik, hogy bármi is történt a színfalak mögött, Benedict megint elérte, hogy az ő szava érvényesüljön. Már korábban is voltak ellenérzéseim a családnevemmel kapcsolatban, de most akárhányszor megláttam a Hughes nevet, egyből a rosszullét tört rám és nem is akart elmúlni. Persze fél óránként jelzett a telefonom egy újabb hívás miatt, a kijelzőn pedig felváltva jelentek meg a családtagjaim nevei. Hol Alexis keresett, hol pedig Vincent próbált több információt kihúzni belőlem (bizonyára Debbie utasítására). Én mégis mit mondhattam volna? Már jó ideje nem vagyok részese a családomnak és az évente egyszer megrendezett családi vacsorákra is csak azért megyek el, hogy a többieket lássam, nem pedig Benedictet. Épp ugyanannyit tudok erről az ügyről, mint ők. Velük ellentétben viszont nekem nem sikerült megúsznom azt, hogy kikeveredjek ebből. Alig telt el pár óra a cikk megjelenése után amikor az első figyelmeztetés megérkezett, hogy a szüleim ügye miatt az én lakásomat is felülvizsgálat alá veszik. Arra ugyan kaptam időt, hogy összekaparjam a szükséges cuccaimat, de édeskevés volt ez most nekem. Tudtam jól, hogy nem fognak találni itt semmit ami apámhoz köthető, hisz már az elején sem fogadtam el a nekem szánt lakást. Tate persze azonnal lecsapott rá, Benedict meg hagyta, hisz addig sem jár a nyakára. Ismertem ezt a folyamatot, de ettől még nem voltam boldog. Abba meg már bele sem akartam gondolni, hogy mit szólnak majd bent az irodába hogyha hozzájuk is elér a családom híre. Egy doboz fedelét ragasztom le amibe belepakoltam néhány holmit. Néztem egy-két motelt ahol átmenetileg meghúzhatom magamat amíg elül a por, de az örökkévalóságig ott se maradhatok. Az egyik hely messze van a munkahelyemtől, a másik meg csak egy hétre biztosított szabad szobát. Az utóbbit választottam inkább, aztán majd keresek másik lehetőséget. Épp fejben rendszerezem mit kell még magammal vinnem, amikor meghallom a kapucsengőt, majd végül Eloise hangját. Ajtót nyitok neki, azonban a megérkezése nem kis meglepetést okoz. Nem a jelenléte, mert korábban már hívott emiatt, hanem az állapota. - Ellie? Gyere..persze. Máris kapsz vizet. - szélesebbre tárom az ajtót, hogy beengedhessem őt. - Ülj le addig valahova..ahol találsz helyet. - mérem fel lakásom kaotikus állapotát, aztán kinézek a folyosóra, egyszer jobb majd bal irányba tekintve. - Üldözött valaki? - gyanakodva dobódik meg szemöldököm és már megyek is egy pohárért, miután becsuktam az ajtót. Máskülönben nem értem miért néz ki úgy, mint aki maratont futott. Persze nem ítélem el senki extrém hobbijait, mert lehet hogy Manhattanba futva közlekedni szórakoztatóbb, mint ahogyan én azt fejben elképzelem. A vízzel térek már csak vissza hozzá amit át is nyújtok neki mielőtt helyet foglalhatnék vele szemben. - Minden rendben? Nem tűntél túl egyértelműnek a telefonba. - térek vissza a korábbi beszélgetésünkre, ha már levegőhöz jutott. Ismertem őt egy jó ideje, így tudtam azt is milyen az a hangnem amikor nem csak azért jön át, hogy megosszon valami hírt a közös ismerőseinkről. Tovább viszont nem találgatok, helyette hagyom, hogy ő avasson be. Legalább amíg itt van, én sem gondolok a saját helyzetemre, amivel egyelőre azt se tudom mit kezdhetnék. Stowellhez biztos, hogy nem megyek segítségért, mert amekkora görény biztosan addig forgatja a dolgokat amíg rosszabb lesz nekem. Amúgy is gyengéi az ilyen nagy cégek, amiknek szerinte mindig is igazuk van. Jó példa erre a legutóbbi ügy is, amit átpasszolt nekem. Persze, hisz ők jelentik a nívós ügyfeleket, így a szavuk szent és sérthetetlen. Bár egyet tudnék érteni vele, de ha valaki egy Benedict felfogású apa mellett nő fel, az gyorsan megtanulja, hogy nem minden ennyire egyértelmű és szép, mint Jackson Stowell fejében.
"Do what is right, not what is easy nor what is popular."
Pontosan 93 nap telt el azóta az éjszakától, amit nem tudok a fejemből kitörölni és 88 napja volt a férjem temetése. Az esemény zártkörű volt, nagyon kevesen voltak jelen, a családunkon kívül csak néhány közeli barátunk. A gyászt nem volt nehéz megjátszani, tekintve, a szívemben valóban bánatot éreztem. Miatta, miattunk, azért, ami velünk történt, ahova kifutott az egész kapcsolatunk, amiről oly kevesen tudtak. A könnyeim nem voltak hamisak, amikor végigfolytak az arcomon a ravatalozóban. Sokáig nem voltam képes visszamenni a lakásba, amit egykor otthonomnak hívtam. Előbb utóbb mégis meg kellett lépnem ezt, lezárni életemnek ezt a fejezetét, hogy helyet tudjak biztosítani egy újnak - ezt mondják, ezt kell tennem és tudom, hogy igazuk van, de mégis miként lehetne ennyi idő alatt talpra állni egy ilyen helyzetből? Ki képes erre? Szabadnapomat választottam erre a célra, új lakásba költözök, szükségem van a saját dolgaimra. Ezeket gyorsan összeszedem, bőröndökbe és dobozokba zárom, napom első részében megvagyok vele. Ittlétem másik oka.... jóval nehezebb, átnézni az ő dolgait, főként a hivatalos papírjait, amiről oly keveset beszélt. Furcsa érzés a dolgozójában lenni, ahol néhány óra alatt képes voltam teljes felfordulást tenni. Számos szerződést találtam, különböző befektetésekről, melyeknek se füle, se farka az én számomra. Fontosnak tűnnek, így félreraktam őket. Legalsó fiókjának legalsó részében találtam egy borítékot lezárva. Rajta kaparó írással csak annyi áll: Végrendelet. Sóhajtva dőlök hátra a széken, a levegő szinte reszketve hagyja el a torkomat. Kezemben megremeg a nehéz boríték, amit az asztalra dobok. Az ügyvédei nem kerestek ezzel kapcsolatban - valójában semmivel sem… Percekig bámulom meredten életének utolsó olyan részét, amely talán hatással lehet rám. Szükségem van néhány pillanatra, amíg elhatározásra jutok. Minden fontosabb szerződést, ajánlatot, számlát, hivatalos papírt - köztük a borítékkal - a táskámba hajítok. A házat abban a káoszban hagyom el, amit teremtettem. A bedobozolt dolgaimért majd később visszajövök, egyébként is hívnom kell majd egy költöztetőt.
Manhatten felé veszem az irányt, a telefonon csak néhány szóban érdeklődöm meg Prestontól ráér-e egy munka utáni kávéra, vagy teljesen betáblázta magát. Talán van rá lehetőségem, hogy zavarjam egy kicsit, csak amíg a segítségéért esedezem. Nem baráti szívességet szeretnék tőle kérni és ha nem is tud ezzel foglalkozni, akkor is tud abban segíteni, hogy kihez tudok fordulni. Le akarom zárni a dolgait és végképp magam mögött hagyni Őt. Mélyen szívom be New York benzingőzös levegőjét, ahogy haladok a metró felé. Függetlenül attól, hogy mit fog válaszolni, elindulok felé, mert ha viszont ráér, akkor nemsokára végeznie kellene. Ez a részemről egy nagy feltételezés, mert a túlórázás az életének a részét képezi és még az is lehet, hogy az irodája környékén találom… Vagy a lakásában, ahogy az kiderül. Tökéletes! Nem titkoltan szívesebben beszélek vele ott, mint nyilvános helyen még akkor is, ha szívesen alkalmazkodom másokhoz, főként hozzá. Az ösztöneim azt súgják, hogy táskám tartalmát mindenképpen diszkréten kezeljem. Egy óra alatt átjutok a városon, az ezernyi metro és séta után megérkezem Prestonhoz végre. Felcsengetek hozzá, egyik lábamról a másikra helyezkedem, amíg válaszol és beenged a lépcsőházba. Nem a liftet választom, nem zavar, ha több emeletet kell megmásznom miatta, de a lépcsőn szaladok fel, mert szükségem van a futásra és hogy a kezdődő idegességem levezessem valahol… az eredmény persze az, hogy teljes mértékben a hátamhoz tapad a pólóm, a hajam alján is megül az izzadság, a nyakamhoz tapad egy nagyobb tincsként az alsó réteg. Az ajtón kissé lihegve kopogok be, egyik kezemben a táskámat szorongatom, mintha az életem múlna rajta és ebben a pillanatban így is érzem, amíg a másikkal az oldalamat fogom meg. Több ideje futok már rendszeresen, a lépcsőn való szaladgálás mégis kifáraszt. Az ajtó kinyílik és szelíd mosolyt vetek a férfira a túloldalon. - Szia, köszi, hogy átjöhettem. Ígérem nem zavarok sokáig - kezdek bele egy szelíd mosoly kíséretében, s egy verejtékcsepp csordul végig a halántékomon. - De először is, van egy pohár vized? - enyhén félrehajtott fejjel kérek tőle még egy szívességet, még mielőtt a valódiról szót ejtenék.