A frissen hullott hó illata mindent körbevesz, mélyeket lélegzem, s önkéntelenül mosolyog. Otthon nem tapasztaltam meg a négy évszak csodáit, s mindegyik kedvencemmé vált. A tél varázsa a hófehér lepelben van, még ha hideg, és embert próbáló is. A hóesés mindig kint talál a parkban, s utána is minden alkalmat megragadok, hogy kint legyek. Legyen éjje, vagy nappal. Egészen mások a színek, kontrasztok, mélységek. És az emberek hangulata is. Lesöpröm az egyik padról a havat, még nem használták, nekem pedig tökéletes hely a fotózáshoz. Ölembe teszem a termoszt, s előveszem a gépet, ráhelyezve az objektívet. Mielőtt bármibe is belekezdenék, ráhangolódom a környezetre. Teljesen körbevesz a környék. A fehérség harsány illata, szemvakító fehérsége, ami mindenkinek mosolyt csal arcára. Neszek, amik az itt élő állatoktól jönnek, akik előmerészkednek, élelmet csenni, házi kedvencek, akik örvendenek, végre kint vannak gazdáikkal, gyerekek, akik visongva ugrálnak a hóban, húzzák a szánkókat, vagy húzatják magukat, játszanak egymással, kutyáikkal, vagy hóembert építenek. Túl idilli is lehetne, mégsem az. Ez a varázs csak pár óráig tart, míg a hó frissen hullott, s nincsenek belefáradva a kinti időbe. Vannak vissza-visszatérő emberek, akikről tudom, hogy láttam már őket a parkban. Nem köszönök rájuk, vannak, akik mindig a távolabbi helyeket választják ki, mint ahol éppen ülök. Megrezdül kezem, s felemeli a gépet, ahogy megtalálom a megfelelő alanyokat a fotózáshoz. Nem fogok odamenni, engedélyt kérni, nem érzem szükségét. Ihletet viszont adnak, sokat is. Az egyik család kutyáját például szinte végig kísértem, mióta ideköltöztem. Most is ott bukdácsol a családdal, noha a gyermek is nagyobb már, még nem olyan idős, hogy ne akarna vénülő barátjával játszani, aki, míg ereje van, rohangál vele, túrja a havat, s ha belefárad, csak lefekszik, s figyeli, ahogy gyerekkori játszópajtása mással van elfoglalva, s boldog farokcsóválással fogadja a hirtelen kitörő boldogság okozta öleléseket tőlük. Ha már nekem nem lesz ilyenben részem, így legalább kicsit átélhetem messziről, kivülállóként mindezt. Beállítom a távolságot, s egy időre magukra hagyva, a távolabbi tavat célzom meg, ahol egy újabb hóember készül, egészen furcsa formában. Ha nem rombolják szét, mire odaérek, arról is fog fotó készülni.
“To photograph people is to violate them, by seeing them as they never see themselves, by having knowledge of them that they can never have; it turns people into objects that can be symbolically possessed. Just as a camera is a sublimation of the gun, to photograph someone is a subliminal murder - a soft murder, appropriate to a sad, frightened time.”
Először vagyok itt New Yorkban, de csupán a véletlennek köszönhető, hogy a látogatásom pont télre esett. Hirtelen elhatározásnak aligha tekinthető az utam, már régóta éreztem, hogy baj van az itt élő öcsémmel azok alapján, ahogyan beszélt velünk az elmúlt időszakban telefonon, vagy éppenséggel ahogy eltávolodott a családtól és nem akart egyszer sem hazalátogatni, miközben folyamatosan ígérte, hogy sok év után végre láthatjuk őt. Én már régóta el akartam látogatni az Államokba, de az utóbbi időszakom nagyon botrányos volt a hosszúra nyúlt válásom miatt, így én sem tudtam bevállalni, hogy eljöjjek hozzá, egészen mostanáig. Szeretem az újdonságokat, az igazi telet pedig kifejezetten szerettem volna megtapasztalni, ha már először sikerült eljutnom egy ennyire északi helyre. Jesus megmondta, hogy azért ne számítsak arra, hogy itt feltétlenül hóval fogok találkozni, de én mindig rendíthetetlenül mondogattam, hogy figyelje meg, lesz hó, lesz, mert szerencsém lesz itt a világ egyik legnagyobb városban. És ez így is lett. Habár az öcsémnek dolgoznia kell ma, én nem vagyok olyan ember, aki egy három hetes kirándulása során egyedül gubbasztana a kis lakásban és várná, hogy történjen vele valami. A tv csatornák sűrű váltogatása helyett inkább levettem a fogasról egyetlen kabátomat, kesztyűt és sálat húztam, hogy a híres Central Parkban hagyhassam lábnyomaimat a fehér hótakaróban. Egy kávézóban menetközben vettem magamnak egy kávét, jóformán csak akkor vettem észre, hogy Starbucks-ban voltam, amikor leülök a park egyik padjára és jobban szemügyre veszem a papírpoharat. Hallottam már a márkáról, noha mivel Kubában nincsenek üzleteik, ezért még nem volt alkalmam kipróbálni, hogy miért értékelik ilyen nagyra a kávéjukat. Még ha kóstolás után sem tudom meg ennek okát - annak ellenére, hogy nem rossz ízt forgatok számban -, a tekintetem a magasba szegeződik, a szürke égből hulló hópelyhek annyira idillikus és felettébb különleges látványt nyújtanak nekem. Az alsó lábszáramnál megérzek valamit, ahogy az égből lepillantok pedig egy aranyos és érdeklődő kutyust látnak meg szemeim. Megsimogatom a buksiját, halvány mosollyal figyelem, ahogy körbeszaglászik, a távolból pedig már fel is tűnik a gazdája, aki mérgesen kiabál felé, attól tarthat, hogy esetleg zavarna engem a kedvence, de ahogy közelebb ér, ő is észreveszi, hogy erről szó sincs. Egymásra mosolygunk a gazdájával, a férfi mond nekem valamit, de nem értem meg, annyira hadar, így én csak tovább mosolygok. Kattogásra leszek figyelmes, amint távolodni kezdenek a kutyussal tőlem. Nem szokásom más embereket bámulni, de észreveszem a tőlem nem messze ülő férfi kezében a hang forrását jelentő kamerát, melynek lencséi egyenesen felém néznek. Néhány pillanat erejéig elkomolyodik arcom, de miután megfigyelem, hogy a fotós férfi valószínűleg nem rossz szándékkal készíti képeit, ezért újra mosoly jelenik meg az arcomon. - Szükséges pózolnom? - Eltartott egy ideig, mire elhatároztam, hogy angolul megszólítom a tőlem halló távolságon belül helyezkedő férfit. Nem tökéletes az angol tudásom, azonban nem kacifántos mondatokkal azért el tudok kommunikálni, amennyiben nem egy érthetetlenül hadaró személyt fogok ki. Ezidáig csak Havanában beszélgettem külföldi vendégekkel, de ott a spanyol számít alapnak, így senki sem lepődött meg a latin akcentusomon.
A SIMPLE FACT ☽Any fool knows men and women think differently at times, but the biggest difference is this. Men forget, but never forgive; women forgive, but never forget.
contra la pared
I'm selfish, impatient and a little insecure.
I am out of control and hard to handle. But if
you can't handle me at my worst, you don't
deserve me at my best. insta • karakterlap • tinder
★ családi állapot ★ :
Elvált
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
She was chaos and beautiful intertwined. A tornado of roses from divine.
★ idézet ★ :
Fix it, please.
Fix what? Me!
★ foglalkozás ★ :
Zongorista, hostess
★ play by ★ :
Cenit Nadir
★ hozzászólások száma ★ :
61
★ :
Re: Snowflakes and lenses
Szer. Feb. 09 2022, 22:21
A mindennapi életből elkapott pillanat olyan, amiben nekem nem lesz részem. Talán ezért is vonzanak a pillanatnyi, meghitt tekintetek, összeszokott mozdulatok, hirtelen felharsanó nevetések, amik mögött ismert viccek vannak. Volt benne részem, és csak akkor hiányoltam igazán, amikor hirtelen kivágásra került az életemből. Nem kívánok új kapcsolatot, mert már megvan, a házassággal is. Még akkor is, ha nekik halott vagyok, s nélkülem élik az életüket. Az időnként felébredő szégyenérzetem és lelkiismeretfurdalásom egy időben nagyon erős volt, és tudtam, el fog érkezni. Aztán elmúlt. A hiányuk sosem. Az nem tud. Elkapok egy kedves pillanatot, ami fordulhatott volna ordításba, veszekedésbe is, helyette azonban békésen történt. Szeretem az ilyen történeteket, kezem önkéntelenül mozdul a gépre, az objektívet beállítom, s meg is van a kép. A gép hangtalan, a modern vívmányoknak köszönhetően. Az azonban talán mégis feltűnő lehetett, hogy itt ülve, éppen arrafelé lövöm el a képeket. Mosolyom azonban töretlenül, és rendületlenül ott van arcomon, a hónak, az embereknek is köszönhetően szerintem. És észrevettek, leengedem a gépet, várva arra, hogy dühös megjegyzést kapok, s hogy töröljem ki a róla készült képet. Ebben az esetben vagy bevetem megszokott ... sármom már régen nincs, így a megmaradt emberiességemet, hogy megkérjem, had maradhasson, sőt, el is küldöm majd neki, hogy ő is eltehesse emlékbe, s elérhetőséget is kérek, ha valaha szeretném publikálni, engedélyt a közzétételhez. Általában működni szokott, s míg az elején a kevélységükre alapoztam ezt, mára már megváltozott ebben a véleményem. És olyan kérdést hallok, ami meglep, nem szoktak ilyen kérdést feltenni, vagy ha igen, akkor az eléggé irónikus, s támadó. Ez azonban egyáltalán nem az volt. - Ha szeretné - érzékelem az akcentust, ilyenkor figyelek arra, hogy egyszerűbb nyelvezetet használjak. Velem is dolgoznak nem anyanyelviek, ami nem meglepő, s egy rövid feltérképezés után mindig meg tudunk állapodni egy nyelvi szinten, amire még befogadóképes, s annak megfelelően beszélgetünk. - Jobban kedvelem a természetességet. Felemelem kicsit a gépet. - Szabad? - Mutatok is a gépre. Megtetszett ez a természetesség, az őszinteség.
“To photograph people is to violate them, by seeing them as they never see themselves, by having knowledge of them that they can never have; it turns people into objects that can be symbolically possessed. Just as a camera is a sublimation of the gun, to photograph someone is a subliminal murder - a soft murder, appropriate to a sad, frightened time.”
Általában egy idő után feltűnik, ha néznek, vagy bármilyen nem várt figyelmet kapok. Nem tudom, mennyi ideje szegeződhet rám a kamera lencséje, de nem rémülök meg attól, hogy fókuszban vagyok, hiszen az elmúlt percekben nem tettem semmilyen kivetnivaló dolgot. Nincs mit rejtegetnem, így feltételezem, nem rossz szándék vezértli azt a férfit, kinek ujjai a fényképezőgépet nyomják. Nem megszokott tőlem, hogy csak úgy megszólítsak idegeneket, ennek ellenére sosem riadtam meg, ha kommunikációba torkollott egy-egy kósza szituáció, most pedig itt vagyok New Yorkban életemben először, első napokban még én is visszahúzódóbb voltam és alig mertem használni az általam nem igazán sűrűn használt angol szavakat, de a közeg hatással van rám... ki tudja, egy hét múlva már egy hosszas beszélgetésbe is bere mellek majd állni. Egyelőre azonban csak két szó hagyja el a számat, de az a kettő tökéeltesen elégnek bizonyul, hogy halovány mosolyommal együtt megkérdezzem a magam stílusában, milyen cél vezérli az önjelölt fotósomat. Válaszát ugyan nem tudom hova tenni, de valamennyire meg is tudom érteni, elvégre ezidáig sem azokat a pillanatokat leste, amikor szép kiegyenesedett derékkal ültem, lábaimat kecsesen keresztbe tettem és tekintetemet a kamerára fordítottam. Kis tanakodás után - hogy pózoljak-e vagy inkább ne - aztán csak körbenéztem a kettőnk közötti téren áthaladó embereket figyelve. - Szabad - felelem hasonlóan kedvesen, mint azt kérdésemkor észrevehette, de még mielőtt újra kattintana pár képet, azért mégsem szeretnék úgy modellt állni, hogy azt sem tudom, kinek lencséibe nézek bele. Azért ennyire nem hiszek az emberek jó akaratában. - Megkérdezhetem, mi célból készülnek a képek? - talán a megszokottnál lassabban követik egymást a szavaim, hallatszódik, hogy megfontoltam őket mielőtt hangszálaim megrezegtek volna, de én magam úgy érzem, hogy egészen könnyedén ki tudom magam fejezni egy ilyen átlagos szituációban, ami tovább ösztönözz arra, hogy folytassam a kommunikációt. Újra és újra felpillantok a szürke égből alábbhulló hópelyhekre, melyek megülnek a ruhámon is. Egyiket próbálom közelebbről megnézni, mivel sok érdekességet hallottam már azok geometriájáról és arról, hogy mennyire különböznek, de sosem volt lehetőségem ezt a saját szemeimmel látni. Talán egyesek könnyen megbarátkoznak a fotózás gondolatával, nekem azért kicsit nehezemre esik újra pont annyira természetesnek tűnnöm, mint amilyen voltam ezelőtt. - Sokszor esik New Yorkban a hó telente? - Hiszen nálunk is van tél, csak arra a szerazság jellemző inkább, mintsem a hideg, tekintve, hogy az év minden napján húsz-harminc fokok vannak. Jesus mesélte, hogy ő már átélt pár havazást itt, valamint én is tudom - mert megtanultam iskolában -, hogy a bolygó ezen részét nem ritka a hóesés, de mind tudjuk, hogy a jelenlegi valóság nem feltétlenül a megszokott, régen leírt adatokat tükrözi.
A SIMPLE FACT ☽Any fool knows men and women think differently at times, but the biggest difference is this. Men forget, but never forgive; women forgive, but never forget.
contra la pared
★ családi állapot ★ :
Elvált
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
Fix it, please.
Fix what? Me!
★ foglalkozás ★ :
Zongorista, hostess
★ play by ★ :
Cenit Nadir
61
★ :
Kedd Márc. 01 2022, 22:37
Türelemmel várakozom a válaszára, hiszen ez az ő döntése, mindezek után. S azt is meg fogom érteni, ha elmegy, s előtte még kitörölteti az összes olyan fotót, amin látható. Ha nem sikerül rábeszélnem, hogy kap belőle másolatot, akkor természetesen meg fogom tenni. Nem feltétlenül azért, mert nem szeretnék egy pert a nyakamba. Szerintem így helyes. - Köszönöm - mosollyal köszönöm meg, hiszen mondhatott volna nemet is, s azt is elfogadom. Kisebb alkudozás után esetleg. A gép felé tekintve, s fordítva fejem kapom meg a kérdést, így a gépet továbbra is az ölemben tartva válaszolok, visszaemelve a fejemet rá, megadva a tiszteletet a kérdésnek is, és neki is. - Fotós vagyok, szeretem a hétköznapi, egyszerű életeket megörökíteni. Szerintem ezek a pillanatnyi, elkapott történetek a legfontosabbak és legemlékezetesebbek az emberek életében. Azokat a pillanatokat, amiket már sosem fogok megkapni, hiszen akikkel megoszthatnám, akikkel szeretném megosztani, halottnak hisznek. Inkább hirtelenjében a géppel foglalkozom. Még ennyi idő után is hiányoznak, s fáj, nincsenek velem. De így vannak biztonságban is. S akkor inkább fájjon. S tudom, nekik is fáj. Ez a legrosszabb. Egy nagyon rövid ideig csendben maradok, tudva, meg fogom említeni azt is, mik is történhetnek a képeivel. - Vannak belőle kiállításaim is, s amennyiben nem járul hozzá, hogy a képei nyilvánosságra kerüljenek, úgy ez így is lesz. S ha kér belőlük példányt, el tudom küldeni. Elég egy mailcím is - várakozom, hiszen így most akár dönthet is arról, mégsem akarja, hogy képeket készítsek róla. Közben a nap újfent magára húzta a hópehely-takarót, s ismét elkezdett hullani, hol pamacsokban, hol daraként, hol pedig pihék formájában, amikért a legjobban rajongok. Hoztam is makrohoz objektívet. Ahogy viszont csodálja a pelyheket, kezem máris emeli a gépet, s elkattint párat. Az a tekintet és arckifejezés. Mintha még annyira sokszor nem látott volna havat. - Igen, bár mostanában valahogy mindig tavasz felé húzódnak a nagyobb havazások. Volt, hogy március végén úgy kellett kikaparni a kocsit a jég alól. Újfent elkattintok párat, látva, ahogy csodálja a pelyheket. Mindenki csodálja, legfőképpen én, ám kizárólagossá nem tenném a csodálatos szimmetriával rendelkező fagyott víz imádatát, ám valahogy van az az érzésem, neki még valóban nagyon új. - Új még a havazás élménye? Bár... sosem lehet megszokni - mosolyodom el.- Mindig tud valami újabb csodát mutatni. S leginkább a fiam arcát és tekintét szeretném megörökíteni, ahogy csodálkozva nézi a hóesést.
Nem zavaró számomra, ha olyan emberek is vetnek egy pillantást az arcomra, testemre, akikkel én sohasem találkoztam és feltehetőleg sohasem fogok ezek után sem. Nem gondolom, hogy az arcomnak titkosítottnak kellene lennie, mivel nem rejtegetek semmit és ha bárki meg akar tudni rólam valamit, nagyon könnyű eszközökkel utána járhat az életemnek, ezért hát miért is fosztanám meg a tőlem nem messze ülő New York-i férfit a hobbijától. Már amennyiben valóban csak hobbiját űzi, nem tudhatom, ezért is kérdezek rá teljesen nyíltan. Jobban szemügyre véve a férfit... valóban teljesen művészalkatnak tűnik, látszólag nagyon pofin használja a fényképezőgépét, úgyhogy nem tudok nagyon meglepődni, mikor meghallom tőle, hogy fotós lenne. Nincs semmi okom kételkedni szavaiban, elhiszem, hogy mindössze ilyen szándék vezérli. Engedek a kimért testtartásomból és próbálok úgy tenni, mintha minden természetes lenne és nem is látnám a férfit. Bár be kell vallanom, ez eléggé nehéz feladat, nem tudom megállni, hogy időnként felé pillantsak. Az iménti gondolatok után most mintha fájdalmat látnék rajta, igaz, ilyen távolságból ezt nem könnyű megállapítanom. Kellemetlen érzés járja át testemet, megnyálazom alsó ajkamat. Fogalmam sincs, ki ez a férfi, de valószínűleg komoly érzelmek fűzik őt a fotózáshoz, talán tragédia történhetett vele, netán elvesztett valakit az életéből. Nem tudom és nem is tudhatom, rákérdezni pedig nem szeretnék, hiszen közvetlenség ide vagy oda, alig pár perce ismertük meg csupán egymást. Viszont azt hiszem, tudok segíteni neki, hogy olyan képeket készíthessen, amilyeneket szeretne. Kettőnk közül végül ő szólal meg. - Kiállítás? - Költői kérdés csupán, aminek az ámulatom ad hangot, erre azért még én sem számítottam. - Szeretném előbb látni a képeket, mielőtt kiállításra kerülnének. Úgyhogy élnék azzal a lehetőséggel, hogy kapjak másolatot. - Egy ember sem önzetlen, én sem tudok mindenre egyből rábólintani, hiszen mégiscsak az én arcom köszönne vissza azon a kiállítások sok-sok más képpel együtt. De ismerve a szituációt, amiben ezek a képek készültek, nem hiszem, hogy bármelyikre is nemet mondanék. Mi tagadás, nem kell nagyon megjátszanom magam, hogy önkívületi állapotban csodáljam a hópelyheket, tekintve, hogy ez életem legelső havazása. Tudom, egészen hihetetlennek tűnik, hogy itt vagyok harminc évesen és még nem láttam havat. Voltam többször is külföldön, Amerikában is, csak a déli részeken, mikor nem Texasban látogattam meg az akkor még ott élő testvéremet, akkor rendszerint csak a környező Karib-térségbe jutottam el. Szóval igen, ez az első alkalom, hogy saját kezembe foghatom a hópelyheket, amíg azok el nem olvadnak. - Milyen gyakori a fehér karácsony? Feltételezem ezek alapján, hogy olyan megszokott, mint a filmekben és mesékben - nevetek fel halkan, ha ezt is lefotózza, nem riadok meg a hirtelen kattanástól, próbálok őket teljesen ignorálni. - Igen, én a napos és bikinis karácsonyokat ismerem - felelem kérdésére, hogy valamelyest érthető legyen ez a nagy tudatlanságom, bár ha valamit megtanultam az amerikaiakról az az, hogy ügyesen meg tudják mondani, hogy ki milyen régióból származik. A latin-amerikai spanyol akcentus pedig nagyon erős. - Kubában nem ennyire változatosak az évszakok, kevés természeti változást láthatunk, hacsak a hurrikánokat nem annak vesszük. - Nem sárgulnak a levelek a fákon ősszel, virágzani virágzanak persze, de nincs meg az az biológiai ütemük, mint a kontinentális éghajlaton. Más, nagyon más. Én kabátot is most szereztem be, régen is volt már, de szerettem volna egy újat, ha már New Yorkba készülök, ahol a tél ténylegesen is tél.
contra la pared
★ családi állapot ★ :
Elvált
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
Fix it, please.
Fix what? Me!
★ foglalkozás ★ :
Zongorista, hostess
★ play by ★ :
Cenit Nadir
61
★ :
Pént. Márc. 11 2022, 21:13
Látom ugyan egy kicsit engedni, a távolságtartást valahol még érzékelem. Nem várok el senkitől semmit, hagyom, hogy maguk döntsék el, mihez kezdenek a helyzettel. Ha nyomulok, az csak ront az egészen, s nem csak magamból kiindulva. Láttam már másoknál, hogy az alany feszélyezetté, majd idegessé, végül dühössé vált, mert a fotós nem hagyott neki se teret, se választási lehetőséget. A múlton való merengés, a mi lett volna ha, az sosem visz előre, hamar megtanultam, miután letettem az üveget. Nem jutottam semerre, csak lefelé, s sokat köszönhettem azoknak, akikkel időközben itt barátságba kerültem. Még ha rövid időszak is volt, nem akarom azt sem újra átélni. Előre tekintek, az legalább visz valamerre. - Igen - bólintok halvány mosollyal. Számomra éppen olyan jelentőséggel bír, mint irodai dolgozóknak a heti vagy havi jelentés leadás: helyzetjelentés, hol tartok éppen a munkáimban. S ugyanakkor élvezem, hiszen lehet kapcsolatokat építeni, s csiszolni a tudásom is. Az irigységből jövő kritikákkal pedig nem foglalkozom, még ha az neves emberektől is érkeznek. Róluk ad jellemet, nem rólam, s így leperegnek rólam. A szakmai észrevételeket viszont örömmel fogadom. - Természetesen - a belső zsebembe nyúlok, a jegyzettömbömért, és egy kisméretű, összecsukható tollért. Hiába modern kor, ezt sokkal kézenfekvőbbnek találom még most is. - Ez esetben egy mail-címet, ha felír, örömmel veszem, oda elküldöm az anyagokat. S ha kiállításra kerülnének, újból jelentkezem, elküldve azokat, amelyeket a kiállításra tervezek. Ha ez egy megfelel. A nevem és a mailcímem felírtam, arról fogom küldeni a képeket - közben átnyújtom a noteszt, a tollal együtt, előtte felírom a saját nevem és mailcímem, hogy tudja, ha érkezik tőlem mail, nem spam. Figyelem csodálkozását és örömét, s mivel nem szokásom minden másodpercben kattintgatni, hiszen minden perc, minden pillanat meghitt, s úgy érzem, ilyenkor a másik személyes terébe és érzelmeibe nyúlok bele az objektívvel, csínján bánok az elkattintott pillanatokkal. Nem zavaró, természetesnek tűnik, legalábbis igyekszem. - Szinte minden évben van, de már nem olyan hosszú ideig, mint előtte volt. Azelőtt elkezdődött novemberben, s kitartott valamikor még márciusig is. Mostanában meg március közepén, végén kapjuk meg a hideg és a hó nagy részét - nézek rá, s csak szolídan kattintok, pontosan akkor, amikor megfelelőnek érzem az elkapott pillanatot. - Így már értem - mosolyodom el, s az ég óvjon attól, hogy egy olyan témára kérdezzek rá, miért éppen ide, mikor ide, mert akkor nekem is beszélnem kéne arról, honnan jöttem. Mert nem vagyok született idevalósi, és nem is bánom. Nem nőtt annyira a szívemhez a város, de csak itt tudok eltűnni, mint a tű, abban a bizonyos szénakazalban. Ezért sem törekszem arra, hogy híres legyek. Elég annyi, hogy ismerik annyira a nevem, s munkásságom, meg tudok élni belőle, s élvezem is, amit teszek. Kellemes meglepetésemre azonban számára nem gond, hogy erről beszéljen, így figyelemmel hallgatom. Kuba nem egy egyszerű világ, noha sosem voltam még ott, s megtanultam, felét se higgyem a híreknek. A valóság egészen más. S nem feltétlenül a jobbat értem alatta. - Akkor elég fázós lehetett az első ősz, meg talán a második is - állítom be a megfelelő fókuszt, szeretem a különös hatású fotókat, de nem azokat, amik hivalkodóak. A legjobb úgy profinak lenni, hogy az ordít a képekről: hé, nézzetek ide, mit tudok! A képnek önmagáért kell beszélnie. A megismételhetetlen csodákról, érzésekről. - Eddig csak egy hurrikánt éltem meg, s azt hiszem, az nagyon is elég volt. Utána valahogy mindenért hálás voltam - kattintok el újfent pár képet.
Nem vagyok modell, ezt szerintem ő is elsőre megmondja rólam, viszont volt már alkalom, hogy nem amatőr lencsékkel fotóztak és ez azért segít, hogy rugalmasan tudjam kezelni a kialakult helyzetet. Mindössze csupán meglepett vagyok, hogy New Yorkban, váratlanul is kamera elé kerülök egy olyan embernek köszönhetően, akit nem ismerek még csak látásból sem. És ilyenkor mit tesznek az alanyok? Vagy felháborodnak és műsort csinálnak egy ilyen népszerű helyen is, mint a Central Park, vagy pedig próbálnak megtudni némi információt, hogy mivel is néznek szembe. Távolságtartó vagyok, tagadni sem akarnám, de semmiképpen sem tartom magam udvariatlannak, vagy netán kevésbé kíváncsinak. Nagyon jól hangzik, hogy saját kiállítása is van. Nekem is van művészi vénám, csak én a zenében teljesülök ki, elsősorban játszva a műveket és nem szerezve. Nem tartom magam csúcstehetségnek, ugyanakkor ez is elég ahhoz, hogy felkeltse a fotósom az érdeklődésemet az ő művészete iránt. Felállok a padról, hogy odasétáljak hozzá és átvegyem tőle a felém nyújtott cetlit. - Alexander - olvasom le róla a nevet halovány mosollyal, majd a férfi arcára pillantok fel a cetliről, mintha csak összepárosítanám éppen a nevet az arccal. Mosolyom pár másodperc erejéig kiszélesedik, majd letépem azt a cetlit, amin az ő neve és email címe van és kabátom zsebébe tuszkolom, majd jobban ráfogva a tollra én magam is legszebb kézírásomat elővarázsolva felírom a nevemet és alá az email címemet. - Megegyeztünk - nyújtom vissza neki mindazokat, amiket az imént ő adott át nekem. Érdekes bemutatkozás így írásban, mégis verbálisan, de felettébb izgalmas és különleges. Imádom az ilyen alkalmakat. Ezt követően visszaülök, ezúttal már tudatos alanyként próbálok úgy tenni, mintha nem is irányulna felém egy kamera fókusza. És természetesen próbálok nem egy izgatott kisgyermek látszatát kelteni, aki alig várja, hogy újra megszólaljon, márpedig egy idő után újra érzem, hogy meg kell törnem a csendet. - Ez egészen szélsőségesen hangzik - a hallottaktól teljesen meglepve pillantok a hópelyhekről Alexander szemeibe, de csak rövid ideig. Ez az egyik kedvenc angol szavam: szélsőséges. Egyszerűen jól hangzik és nem is áll nagyon messze a spanyoltól. És ha már extrém időjárásról van szó, meg kell hagyni, Kuba és egyre durvább viharokat kényszerül átvészelni és ez lassan kezd brutálissá válni. A karácsonyi tapasztalatairól nem is beszélve. Mindeközben azon kezdek gondolkodni, hogy vajon Alexander eredeti New York-i, amerikai lenne? Nem tudom megítélni, csak abból tudok kiindulni, hogy van itt egy kiállítása, szóval nagyon új lakos nem hiszem, hogy lehet. Tudom, hogy vannak emberek, akik nehezebben nyílnak meg, a fotósok többsége ilyen szerintem, úgyhogy a tapasztalataimra hagyatkozva inkább nem kezdek el sokat kérdezni, pláne nem személyeset, ezt mindenkinek magának kell érezni, hogy mikor mit szeretne megosztani a másikkal, főleg, ha az a személy tulajdonképpen egy idegen. - Járt már azon a környéken? - kérdezem, miután megigazítom a hajamat, hogy jól álljon a képeken. Jesus azt mondta, hogy itt New Yorkban nincsenek akkora viharok, ebből adódóan felvetődött bennem a kérdés, hogy Alexander válasza vajon azt jelentheti, hogy nagyon rosszkor fordult már meg a déli-középső államok valamelyikében, vagy esetleg a karibi térségben. Persze egzakt kérdés, mi számít a Karib térség környékének... Közben figyelemmel kísérem, hogy állítgat valamit a kameráján, de bevallom, fogalmam sincs, miben mesterkedhet. Végül is, ő a fotós, nekem pedig nem kell minden műszaki dologról tudnom. A képeket el fogja küldeni, nem gondolnám, hogy átverne, ha pedig igen, nem vagyok meztelen, nem hiszem, hogy sok hasznot tudna húzni egy hópelyheket bámuló nő fényképével.
contra la pared
★ családi állapot ★ :
Elvált
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
Fix it, please.
Fix what? Me!
★ foglalkozás ★ :
Zongorista, hostess
★ play by ★ :
Cenit Nadir
61
★ :
Pént. Ápr. 01 2022, 21:36
Van, hogy van nálam névjegykártya, és eszemben volt, hogy tegyek is be, de csak a noteszig jutottam el, így marad ez a megoldás, de végül is nem gond, hiszen, ha valóban arra kerülne a sor, hogy felhasználnám a róla készült képeket, az engedély mindenképpen kell, ahhoz pedig az ő elérhetősége. - Igen - bólintok. Most már az, még ha a születési nevem Charles. Időbe került, mire megtanultam hallgatni az Alexanderre. A Mr. Wayham-re meg végképp. - Alexander Wayham. Érdeklődő csendességgel figyelem, mit is reagál, s a mosolyt halvány mosollyal viszonzom, a szememben, tekintetemben ez erősebbé válik. A megegyeztünkre szélesebbé válik az én mosolyom is. - Köszönöm - bólintok. Visszakapva a noteszemet, elolvasom a nevet és az elérhetőséget is. - Rebeca. Illik Önre - pillantok rá mosollyal, majd elteszem a noteszt, hiszen az ő idejét sem akarom rabolni, ha most lenne kedve pár képre. Figyelem, s általában alkalmazkodom fotóalanyaimhoz. Vannak csacsogók, vannak kíváncsiak, s vannak hallgatagok is, s ennek megfelelően teszek én is, része annak, hogy akit fotózok, jól érezze magát, minél jobban a saját közegének érezze azt, ami talán teljesen távol áll tőle. S amint érzem, sok, akár a fotózás, akár, amit teszek, visszavonulok. - Hát... jobb mint kocsi hátsó ablakánál süteményt sütni, annyira nagy a forróság - mosolyodom el szélesen, ám nagy boldogság nincs benne, csak a furcsasága és szokatlansága az, ami mosolyt ad. S az ujjam azonnal engedelmeskedik az elkapott pillanatnak: a tekintete, ahogy felém néz, pontosabban a kamerába, megmarad az örökkévalóságnak. - Még nem volt hozzá szerencsém, csak képekről, filmekről láttam. A hurrikánt Louisiana-ban éltem át - és nem igazán kívánom újra átélni. Ezért is elismerésem és tiszteletem azon emberek felé, akik minden évben, akár többször is átélik azt az ítéletidőt. Kis híján rákérdeztem, van-e kedvenc helye, ám talán, mint ahogy nekem California, neki is nagy fájdalom lehet Cuba, vagy a Karib-térség, hiszen lehet, nem én vagyok az egyetlen, aki szívének és lelkének egy részét ott hagyta... Hirtelen, hatalmas vattapamacsokban kezd hullani az égi áldás, pillanatok alatt eltüntetve minden nyomot. Még én is kinyújtom a kezem, hogy a tenyerembe essen egy nagyobb darab. - Időnként ennyire összekapaszkodnak - a kesztyűs kezemben nem olvad el gyorsan a pamacs, s a fekete alapon, ha akarja, jobban meg tudja nézni, hogyan lettek ilyen hatalmas méretűek. Az nem foglalkoztat, hogy az ujjvégeim, amiken viszont nincs anyag, már vörösek. Mindennek megvan a maga ára. - Hogy tetszett az itteni első Karácsony? A tömeg, a tér, a Park?- nem kérdezek a Hálaadásra, az, sejtem, ott nem a hagyomány része. És arra sem, hogyan érezte magát, vagy milyen volt. Nekem pokol, és a mai napig nem szeretem sem a Hálaadást, sem a Karácsonyt. Hiszen éppen azokkal nem tudom eltölteni, akikkel a legjobban szeretném. Így másra irányítom inkább a kérdést ebben is.
Én mindig is a fizikális élet művelője voltan annak ellenére, hogy az internet Havannában is mérhetetlen teret hódított meg az emberek mindennapjaiban, ezért cseppet sem furcsállom azt, hogy cetlire írjuk egymás elérhetőségét. Megvan ennek is a szépsége, a természetessége, bennem pedig alapvetően is van egy undor az elektronikai kütyük iránt. Egyszerűen csak szeretem magam minél több növénnyel körbevenni és minél kevesebb elektronikával, már amennyire ez lehetséges ebben a korban. Előbb kellett volna megszületnek, ez teljesen biztos. Manapság, ha nem vagy interneten, vagy telefonon elérhető, akkor tulajdonképpen nem is létezel. A keresztneve után meghallom a vezetéknevét is. Nagyon jól cseng egymást után a két név, azonban meg sem próbálom kimondani a családnevét. Biztosan ki tudnám, de erre már nem vállalkozok, saját becsületem védelme érdekében. - Illik? - magasba kúsznak szemöldökeim a keresztnevemre tett megjegyzésére. Ilyet még meglepően sosem mondtak nekem, pedig sok mindent - jót és rosszat is - a fejemhez vágtak már. - Van másik Rebeca ismerőse? - Talán elsőre nem egyértelmá, hogy miért érdeklődöm ezitánt, pedig pusztán arról van szó, hogy véleményem szerint mindenki olyan arcformát köt a névhez, amilyen személyt elsőként megismert azon a néven. Lehet nem így van, nálam az esetek többségeben azért ez a tendencia szépen kirajzolódott. Alexanderre hogyha ránézek, egy rendkívül titokzatos személyt látok benne az eddigi beszélgetésünk alapján. Úgy érzem, lehet rosszul, hogy megannyi elzárt érzelem és elrejtett múltbéli esemény áll mögötte, amit én, egy járókelő egészen biztosan nem fog tudni öt perc után megszólaltatni benne. És nem is szeretném... Én sem örülnék annak, ha minden érzésemmel egy csettintésre tisztában lenne egy... mondjuk ki, idegen ember. Már-már olyan, mintha lemeztelenednék, vagy még annál is leplezetlenebb ábrázattal állnék valaki előtt. Tisztelem a testemet, de az emberi test kevésbé olyan változatos és különleges, mint az elme, éppen ezért véleményem szerint a gondolatunkat sokkal jobban illik takargatni, mint fizikai megtestesülésünket. A kattingatások közepette jókedvűen felnevetek. - Ez igaz. Bár vannak emberek, akik jobban bírják a meleget, mint a hideget. - Gondolok magamra, ami a hangsúlyomból is kihallatszódik. Én inkább ülök harmincöt fokban, mint nulla közeliben. De most kifejezetten kellemes itt New Yorkban, hóesés mözben sétálni, a sok réteg ruha valamennyire segít, hogy ne érezzem a hideg csípő érzését. A kamera kattanásait egészen kezdem megszokni, talán sikerül néhány olyan képet is elkészítenie rólam, amin nem meglepett pillantással nézek a kamera irányába. Kis ideig már azt hittem, hogy ő is járt már ott, ahonnan én származom. Sok amerikai jön nyaralni a Karib-térségbe, tapasztaltam is a turizmus mérhetetlen erejét, több amerikait és kanadait is megismertem, akikkel időnként azért tartom a kapcsolatot, vagy legalább azt mondhatom, hogy emlékszem a nevükre. Louisiana. Hallottam történeteket, hogy ott milyen pusztításokat élnek át az emberek, szóval egyből együtt tudok érezni Alexander élményeivel. - Akkor ha egyszer Kubában járna, szóljon és szívesen leszek az idegenvezetője - Ha már úgyis megkapta a számomat és bezsebelt rólam pár képet, talán nem tolakodás ezt kijelenteni, persze pusztán kedvességből. Én sem gondolom, hogy valaha erre kerülne sor, de ki tudja, ha netán mégém, örömmel segítek eligazodni a szigeten. - Te jó ég, mennyire nagyok! - kiáltok fel, igaz, átlagos hangerővel, hisz nem szokásom hangoskodni. Igazából sosem képzeltem el, hogy milyen lehetnek méretben a hópelyhek, de azért arra nem számítottam, hogy ekkora pamacsok tudnak hullani az égből. Bár végülis... ha az esőcseppek tudnak irgalmatlan méretet ölteni, a hópelyhek miért ne tudnának? Látom, azért ezek már Alexandert is lenyűgözik, én pedig egyenesen odáig vagyok a látképért. - Sajnos még nem itt töltöttem a karácsonyt. Utána érkeztem, januárban. - Nem értem miért, de ennek tudatára mintha kicsit elszomorodnék. - Kár, hogy nem jött ki az egész család ide, az ikertestvéremhez karácsonyozni, biztosan nagyobb élmény lett volna. - Az már más kérdés, hogy a tesóm hallani sem akart volna erről, szerintem. Elszállásolni sem tudta volna anyáékat, én is csak azért férek meg nála, mert nincs barátnője. - Miért, milyen ilyenkor a tér és a park? Gondolom mindent kidíszítenek. Filmekben és fénykepeken párszor láttam már. - Hogy milyen lehet álélni, arról fogalmam sincs és szerintem jó is, hogy nem most tapasztaltam meg, mert nem igazán voltam békés és meghitt hangulatban. Az idei karácsonyom kész káosz volt.
contra la pared
★ családi állapot ★ :
Elvált
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
Fix it, please.
Fix what? Me!
★ foglalkozás ★ :
Zongorista, hostess
★ play by ★ :
Cenit Nadir
61
★ :
Kedd Május 10 2022, 22:42
Egy pillanatra elpillantok, mosolyom azonban jelzi, fogok válaszolni. Remélem, hogy nem úgy veszi, éppen felcsípni kívánom. - Ez független ettől. Amit a név sugall, arra értettem. És nincs - válaszolok a kérdésére. Arra mit mondana, hogy a valódi nevem Charles Northam? Már annyira idegenül hangzik az a név. A hét év rengeteg idő ahhoz, hogy szinte el is felejtsem, mi is a valódi nevem. Még akkor is, ha az elején valóban nehezen ment hallgatni rá. A fotózásban azt szerettem meg, hogy történetet mond el. S az is történetet mond el, akit éppen fotóznak. Megtanulja az ember a lencsén keresztül meglátni azt, akit célkeresztbe vett. A tartás, a szemek csillogása, az arckifejezés, a mozdulat. Ezekre nagyon megtanultam figyelni. Nem az a tipizált művészlélek fotós vagyok, akit nem érdekel, mi is van a fotóalanyával, az a fontos, hogy azt kapja vissza, amit el akart kattintani. Az ilyen embereknek fogalmuk sincs a világ törvényeiről. Arról, hogy nem lehet semmit sem irányítani, az alakul önmagától. S nekem eddig mindig sokkal gyönyörűbbet adott, mint ami körvonalazódott bennem. Megtanultam haladni az árral, engedni, hogy a helyzet, a dolgok, az emberek maguk formálódjanak, formálják azt, amit éppen készülök lekattintani. Ám azt, amit meg akarnak tartani maguknak, takarva hagyom. Ettől kap kerek egészet a kép, ugyanúgy, mint a találkozás. A nevetésére már mosollyal arcomon veszem el a gépet magam elől. - Aki pedig... Ön? - nézek rá érdeklődéssel. Lehet oka, hogy ezt mondta. Pillantást vetek a beállításokra, az automata beállítást rühellem, és a Nap minduntalan bújócskát játszik a hóeséssel. Ez az igazi kihívás! - Nekem valahogy egyik szélsőség sem működőképes. Mind a két végleten kikapcsol a valóságérzékelőm - emlékszem, pontosabban nem emlékszem egy ájulásra, még éppen ... otthon volt. Nem voltam felkészületlen a fotózásra, de a vége felé elsötétült előttem minden. Nem csak folyadékhiányom volt, hanem hőguta is megnyomott. - Észben fogom tartani, a lehetőséget előre is köszönöm - biccentek, köszönettel ránézve. Fogalmam sincs, fogom-e látni Kubát. A jövő annyira ismeretlenné vált számomra pár éve, hogy hiába tervezek munkában több, mint egy évre előre, annyira tele vagyok, valójában azt sem tudom, mi lesz holnap. Ajánlata mégis jól esik. - Igen - mosolyom őszinte, szeretem a havat és nem szeretem. Kalifornia tengerparti részén laktam, télen vagy amikor kedvem volt, felruccantam ugyan a hegyekbe, deszkázni, síelni, ugyanakkor jól esett, hogy utána visszatértünk a kellemesebb melegbe. Lekattintom a hópamacsot, s ha Rebeca is elkap egyet, akkor azt is lefotózom. És csak érzékeny kérdést tettem fel, már azelőtt érzékelem, hogy megérkezne a válasz is. Amit mond, ugyanazt érzem, mióta idejöttem. Mindent számon tartok, ami ünnep. S mindent, ami egy gyerek fejlődését végigkíséri. De sosem kerestem rájuk, akármennyire is vágyok rá. Még kép sincs róluk, még az előtti sem, hogy eljöttem. Így vannak biztonságban. Így fognak életben maradni. S remélem, azért boldogok. Nagyon szeretném, ha azok lennének. - Van egy ikertestvére? - érdeklődöm, újra kézbe véve a gépet, s kattintok, nem csak róla, hanem a környezetről is, ahogy élvezik ezt a pár percig tartó hópamacs ömlést. - Igen - biccentek. - A fákra fényfüzérek kerülnek, és egészen február végéig jégkorcsolyapálya van, arra - mutatok a jégpálya felé.[i] - Igen, nagyjából olyan - egy-egy film kedvéért ugyan tesznek be extrákat, de összességében a hangulata ugyanolyan. - És nagyon finomak az ételek és italok, amiket ilyenkor árulnak. Az egyik kedvelt kikapcsolódásom, ahogy sétálgatva, vagy padon ülve kóstolom az ízt, élvezve minden aromáját. Otthon nem volt ilyen, sosem volt hó, csak a ha hegyekbe mentünk. - Próbálta már a korcsolyát? -[i] a jég egy kiszámíthatatlan felület, de azért az évek alatt megtanultam korcsolyázni. Valamennyire.