A kanalat, amivel a szószt kóstolja éppen a saucier mellett állva, készülne bedobni a pulton található, erre a célra kitett tálba - hogy később a mosogató majd helyet adva a többinek elvigye őket innen - amikor is jön a hír Dupont érkezését illetően, Mark azonban nem rezdül, hiszen ez egy megszokott dolog azon a szinten, ahol ők akarnak minél jobban teljesíteni. A konyhában azonban az eddigi dinamikus és szinte súlymentes hangulatra ráül a teljesítési kényszer adta feszültség, amit szintén teljesen természetesnek gondol, mert ennek így kell lennie, ő pedig szereti a feszültséget úgy oldani, hogy minden állomáson mond néhány szót, tereli a kollégáit a helyes irányba, és nem hagyja, hogy bárkin eluralkodjon bármiféle káosz vagy rossz érzés. Pedig alapvetően minden alkalom, amikor egy finnyás, magát mindentudónak gondoló kritikus beül hozzájuk, a jó hírnevük utolsó napja is lehet. Valahogy Mark viszont annyira optimista, hogy ez eszébe sem szokott jutni, mint lehetőség. Hisz benne, hogy képes Nick-el együtt úgy összetartani a többieket, hogy ne legyen probléma még egy olyan ínyenc számára sem, mint amilyen Dupont. A nőt pedig volt már alkalma nem egyszer a teljesítőképessége csúcsán megfigyelni, ez pedig különösen akkor tört belőle a felszínre, ha nem csak az általános és a törzsvendégek ízlését kellett maximálisan kiszolgálnia, hanem azokét, akiknek neve van a szakmában. Mark-nak nem feküdt jól egyébként sosem, hogy egyik nagy név versenyzik ilyenkor a másikkal - esetükben most ugye Nick és Dupont -, mert egy személyes vendetta is örök életre meg tudta volna pecsételni az egyik felet, és az valahogy sosem a kritikusra esett, hanem a chefre. De Nicket nem félti, mert a kezében tartja az egészet már az elején. Bólintással fogadja, hogy húzzanak bele, így amíg a kritikus meg nem érkezik, Mark ebbe veti bele magát; koordinálja a tányérokat, egy-egy mozdulattal tovább lendíti a folyamatokat, és igyekszik mindenkit abba a dinamikus, gondmentes mederbe visszaterelni, ami a hír előtt volt jellemző a konyhára. Amikor a menü felolvasásra kerül végül szinte semmit nem hall belőle egyetlen szót kivéve, az pedig a sáfrány. Minden más, bár nem a mindennapi megrendelések része, nem teljesíthetetlen feladat, azonban, ha valami nincsen, azt nehéz pótolni, és ezt Dupont is nagyon jól tudja. Mark agya már a kreatív, alternatív megoldások körül forog, szinte azonnal, és mivel hallja, ahogy egy kollégától Nick időt kér a desszertet illetően, nem indul meg azonnal, hogy a sáfránnyal támadjon neki. Az étel előkészítését még levezényli az állomásokon, aztán már kénytelen kereszteznie az útját diszkréten a másikkal, ahogy a gyümölcsös-zöldséges résznél gondolkozik látszólag a megoldáson. - Nem akarlak kizökkenteni, de lassan megoldást kell találnunk a sáfrányra. - Neki lenne pár ötlete, de mivel a konyhát a nő vezeti, sosem lenne olyan tiszteletlen, hogy rögtön azokhoz ragaszkodjon. Nicolet ismerve amúgy sem értékeli kifejezetten, ha rátámadnak, ezért óvatosan közelíti meg a kérdést, tudva, hogy ketyeg az óra a fejük felett. Dupont pedig nem túl türelmes fajta. - Lenne egy hely talán, de lutri, mert ők voltak az utolsók a városban, ahonnan még lehetett szerezni múlt héten. Az sem kizárt, hogy Dupont ezzel is tisztában van, de egy dobásnak nem rossz. - Még mindig nem mondja ki, hogy az alternatív megoldásoknak is lehetne teret adni, és Mark érzése szerint a kritikus így akarja őket tesztelni, mert más fogás már ezen a négy csillagon nincsen. - A desszertet a döntéshez igazítanám, egyébként. - Jegyzi meg finoman, mert a sáfrány, vagy az a bizonyos másik dolog teljesen más utóízt hagy az ember szájában; míg előzőhöz epreset választana, addig az utóbbi még kérdőjel, így nem ugrik bele konklúziókba.
“Happiness is like a butterfly; the more you chase it, the more it will elude you, but if you turn your attention to other things, it will come and sit softly on your shoulder.”
- Dupont ide tart – ez volt Carl hangja, miután kivágódott az irodája ajtaja. Már nagyon régóta nyugodtan viselte az ilyen és ehhez rettenetesen hasonló, váratlan látogatásokat, ugyanis pár éve már van neki egy valódi, arany tojást tojó fürje – nagy szavak, de nem az enyémek. Miért is kellene aggódnia, nem igaz? A francia-amerikai kritikus nagy hírnévnek örvend a szakmában, de, ha tippelnem kellene, többen félik, mint tisztelik a nevét a szakmában. A kritikus nem csupán a mellékes szakmája, vagy másodállása, hanem a mozgatórugója, ízig-vérig az, mint egy keselyű, amelyik a legjobb falatokért ácsingózik, de mindenbe belemar, belekóstol, csak, hogy érdemben tudja a fejedelmi ebéd vagy vacsora végén fikázni az ötcsillagos pecsenyét és szüzet. Senkinek sem kell bemutatni. A gyomrom öklömnyire ugrik, de nem az izgalomtól, vagy a pániktól, hiszen megszámlálhatatlan helyen, városban, országban és kontinensen bizonyítottam már, hogy mennyit ér a bőröm. Nem, ez egy másfajta érzés, az a fajta, amelyik élettel és erővel telít, az, amelyik cselekvésre sarkall, amelyik beindítja az agyad tekervényeit, amikor már a következő utáni lépésen gondolkozol, hogy mit és hogyan lehetne. Azt hiszem, valami hasonlót érezhetnek a versenylovak is azokban az apró karámokban, még az előtt, hogy a nehéz fémkapu kinyílna előttük. Nem tudom, hogy Dupont milyen indíttatásból érkezik éppen ma, a semmiből felbukkanva – igazán szerencsés férfi, ugyanis valaki éppen lemondta a foglalását mára, ha van ilyen véletlen... -, de azzal a lendülettel, hogy Carl ezt megtudta, majd, ahogy az ajtó nyílt, majd becsukódott, útja az előtérbe, a pultba meg a pincérekhez vezetett, csak a biztonság kedvéért, hogyha valakinek esetleg mégsem ugrana be, amikor ideér a férfi, hogy ki is ő valójában, előre tisztázza a dolgot. Nem kell felhívnom magamra a figyelmet, hiszen már minden szem rám szegeződik. - Tiszta, gyors és precíz munkát várok mindenkitől – csak a szokásost -, Dupont válogatós, kifinomult ínyenc, úgyhogy biztosan lesz valami extra kívánsága és mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy nem kiválót, hanem tökéletest alkossunk neki. Olyat, ami után még ő is képes lenne megnyalni mind a tíz ujját – elmosolyodok, miközben végignézek a csapatomon. – Ma senki sem nyúl a tálalótányérhoz – élesen villan opálos tekintetem a Pizzasütőre, mert lehet, hogy őt nem érdekli, de én ebben az évben meg akarom kapni az ötödik csillagomat. Mondhatjuk, hogy ez az újévi fogadalmam. – Még van egy kis időnk, amíg megérkezik, szeretném, ha egy kicsit belehúznánk – nézek a falon függő, minimalista órára. Csak, hogy legyen időnk a méltóságos úréval foglalkozni. Dupont érkezése előtt úgy tíz-tizenöt perccel bevettem egy bogyót, és, mire a férfi belép az étterem ajtaján, nekem már csak egy cél lebegett a szemem előtt: lenyűgözni őt. A rendelését a kezembe kértem és oda is kapom, gyorsan végigfutok rajta, és a szívem a fülemben dübörög, mint egy kibaszott kalapács. Egy hete nem kapunk sáfrányt, és a faszkallantyú ezt biztosan tudja. Hiánycikk – ezzel magyarázzák a beszerzők, nincs mit tenni. Az íze és a színe is utánozhatatlan. - Az előétel homár bisque, a főétel vörös márna filé, libamájjal, chinoni vörösboros szósszal, szálas sáfránnyal, desszertnek pedig azt kérte, hogy lepjük meg – vonom fel egyik szép ívű szemöldökömet, felpillantva a rendelésről meg a cikornyás betűkről a kollégáimra. Élesen szívom be a levegőt. – Kezdjük a homárral és a hal előkészítésével, készítsük elő a májat – kell vagy fél kiló vaj; fut át az agyamon, miközben már a húsért meg a borért indulok. - Séf, mi lesz a desszerttel? - Adj két percet, kérlek – mert jelenleg sokkal jobban bosszant az, hogy kifejezetten szálas sáfrányt kért Dupont, amiből, valószínűsíthetően, az egész városban nincs egyetlen gramm sem – legalábbis azokon a helyeken nincs, amiket én ismerek, és valljuk be: elég széles skálán mozognak a beszerzőutam egy-egy állomása. Mint egy drogfüggő, úgy pörgetem a fejemben a címeket és a neveket, hogy kitől szerezhetnék. Csak egy kicsit, egy egészen keveset.