- Ezt hova tegyem? - emelek fel egy újabb képet elgyötört fejjel. Megígértem, hogy bent maradok segíteni, tartom Lindsay-ben a lelket és az én zsongásom sem hagy alább egy pillanatra sem, viszont meglehetősen kómás fejem lehet már, odakint sötét, elkélne az a koffeintabletta, vagy némi cukor, mert megcsappant az ideális Molly szint. De legalább már nem minden előttünk áll. Az egész kávézó terében ügyességünkhöz mérten kifeszített zsinegek lengedeznek, mintha pókhálószövő kurzusra járnánk, ez pedig a gyakorlati óránk lenne. A madzagokon csipeszek rögzítik a képeket, mindenfelé girlandok és lampionok, sajnos ideje volt elbúcsúznom a karácsonyi dekortól, bár legalább az asztalokon maradhat belőle a java azzal a néhány hógömbbel Új év, új külső, új kiállítás, fokozottan elkél hát a segítség, amit - amiért ennyi minden el lett nézve már nekem - nem is tagadhatok meg. Nagyon örülök, hogy a színpadot a fiúk már összerakták délután. Viszont ez az oroszlánrésze: záráskor kezdtünk, és még mindig itt vagyunk.
Kicsit rizikós ötlet volt először kiállítást tartani a kávézóban, de a szokatlansága miatt tetszett az embereknek és szépen fokozatosan sikerült kiépíteni egy programtervet, amit már egy hónapra előre kiadunk, így a vendégeink időben tájékoztatást kapnak arról, hogy mikor mire számítsanak. A mostani egy különleges alkalom, hiszen a kiállítás holnaptól lesz nálunk megtekinthető, a képek két hétig lógnak majd és az utolsó nap, este hétkor lesz árverés is értük. De nem emiatt különleges a mostani alkalom, hanem azért is, mert holnap este fellépőnk is lesz, méghozzá egy akusztikus koncertet ad majd nekünk a zeneakadémia egyik diákja. Ez pedig azért is jó, mert ő keresett meg, hogy szeretne nálunk játszani, elvégre nagyon szereti a kávézót, s nem is kér érte nagy dolgot, csak állandó kedvezményt, a barátai, ismerősei pedig tuti eljönnek megnézni majd és így bevételünk is lesz. Ja igen, a srác magyarázta nekem, hogy zenekara is van, de ide jobban illene egy akusztikus hangzás, meg a bandáját még nem hallottam, ő maga viszont eljátszott nekem pár számot. Jó lesz ez, én is várom már. - Ott a sátras és a tengerpartos kép között nem lenne jó? - válaszolok egy kérdéssel. Azért kedves a fotóstól, hogy nem is segít kirakni a munkáit... Aztán nekem nehogy azon problémázzon, hogy neki nem tetszik a sorrend... - Szerinted a fekete-fehér képeket külön sorokba tegyük? Hogy egy színes, egy fekete-fehér, egy színes, egy fekete-fehér... Vagy rakjuk inkább vegyesen? - kérdésemet egy ásítás követi, ez nem jó jel, kéne kezdenünk magunkkal valamit, mert különben elalszunk mielőtt végeznénk. - Amúgy nem rakunk be valami zenét? Borzalmas ez a csend, meg ihatnánk is valamit, különben még jobban ráununk a csipeszelésre.
- Biztos, hogy ez a bogár ott van a legjobb helyen? - nézek rá kérdőn. Mondjuk, mindkét helyen előfordulhatna. Bár amilyen közelről készült a kép, ha nem tudnánkk elzümmögni egymással, akkor nem szeretnék egy cipzároldalon belül tartózkodni vele. Ha külön sarokban van, az olyaaaan... gyászos - húzom el a számat, hiszen azt az érzést senki sem szereti. - Ha vegyítjük az káosz, amit én szeretek, de a szemem kevésbé. Mi van akkor, ha a magasabban levő zsinegen fekete-fehér, az alatta lévőn meg a színes. Vagy úgy vegyesen, hogy egy madzagon egyféle, és akkor összevissza kihúzunk még néhányat úgy, hogy ne nagyon találkozzanak? Esküszöm nem tudom melyik jobb - adok hangot a döntésképtelenségemnek, ami azt hiszem tényleg a fáradtságomat hivatott jelezni, úgy érzem magam, mint egy csoffadt cékla. Főleg, hogy most bukik ki rajtam a szimpátia-ásítás, mikor befejezem a mondatot. Az ajkaimba harapok, itt az én időm. Igyekszem nem felkiáltani örömömben: - De! - Hogy ez miért nem jön össze? Elszégyellem magam, a kérdés már halkabb, félénkebb és persze visszafogottabb. - The Beatles? - kérdezem, mikor megtalálom. - A szokásosat csináljam? - tudakolom egy nagy mosollyal, és már be is libbenek a pult mögé. Én meg majd rágcsálok kávébabot, vagy sunyiban kibontok egy kólát, vagy valami koffeintablettát, vagy tartalmú itókát. - Egyébként mi foghatta meg ennek a bogárnak a szemében? - Molly mély filozófiai elmélkedéseit követhetik nyomon, ahogy az asztalra dobott képet figyeli.
music válasz a kapott zenére igazából ezt hallgattam
- Őszinte leszek: fogalmam sincs. Annyira nagy már itt a káosz a képek között, hogy nem látom át őket normálisan... Hülyeség lenne témánként kirakni őket? Növények, állatok, tájképek, portrék, csendéletek... Az úgy talán egyszerűbb, bár lehet, hogy gagyin nézne ki -mutatom be, mennyire döntésképtelen vagyok ez ügyben. Sokkal jobb dolgunk van akkor, ha a művész is eljön segíteni, de hát ő "túlságosan elfoglalt" és "nem ér rá". Ezek után nagyon remélem, hogy nem köt majd bele a munkánkba, hogy mit miért oda raktunk, ahova. Ha annyira fontos lenne számára a kiállítás, akkor vagy eljön, vagy ad legalább nekünk némi segítséget, hogy ő mit hova, mi mellé rakna ki. Az ügyben sem tudom, hogy mi legyen, hogy vannak fekete-fehér képek is. Most akkor azokat szétszórtan pakoljuk vagy egy helyre mindet és legyen egy szürke részleg? Hallgatva Molly szavait az mondjuk tényleg olyan gyászosan hatna. Ötleteit hallgatva próbálom őket elképzelni, mire is gondol, közben meg a kezemben forgatom az egyik biciklis tájképet, s észreveszem a dátumot felírva a hátuljára. Megnézek még egy párat és mindegyiken ott díszeleg apró betűkkel a készítés dátuma napra pontosan. - Hallod, nem lenne a legegyszerűbb dátum szerint kirakni őket? Ahogy elnéztem mindnek a hátuljára rá van írva. Mondjuk akkor először sorba kellene rakni őket, nem tudom van-e elég idegzetünk ahhoz - állaptom meg végül a hátrányát is az ötletemnek, így végül megint ott tartunk, mint előtte: sehol. Hosszú éjszaka lesz ez, veszek is egy nagy levegőt miután szóba hozom, hogy hallgassunk zenét, meg valami ital sem ártana. - Tökéletes! - mosolygok én is lelkesen a The Beatles nevet meghallva. - Kivételesen nem, most inkább egy Baileys lattet kérek, ha már este van. Te mit iszol? - érdeklődök én is, miközben az eddig kipakolt képeket nézegetem. - Fogalmam sincs, szerintem undorító, én sose szerettem a bogarakat. Volt egy barátnőm kiskoromban, aki bogarakat gyűjtött, képzelheted, hogy sose én mentem át hozzájuk, hanem ő jött... Amúgy sosem értettem igazán a fotósokat, hogy mit is látnak bele bizonyos dolgokba, pedig szeretek kiállításra járni, de a fotókiállításoktól általában kicsit tartani szoktam. De tudod azért ide kell a változatosság, meg a végén jótékonysági célra megy a bevétel a képekből.