It's been so long, lover boy! - Jason & Esther part I.
Kedd Jún. 06 2023, 20:23
Esther & Jason
"Watch and you'll see, someday I'll be part of your world."--
Óvatosan támasztom neki a papírszatyrokat az egyik üvegpult oldalának, hogy gondtalanul tudjak válogatni a parfümök között. Néha, ha nagyon kivagyok már merülve egy kis shoppingolás mindig feltölt, azt hiszem, hogy erre szükségem van, mint egy csecesmőnek az anyja tejére. Igyekszem nem túlzásba esni ilyenkor sem, de sajnos sosem tudok ellenállni egy újabb pár cipőnek vagy táskának, ahogy a parfümök is a gyengéim. Nő vagyok, szeretem kényeztetni magam, néha napján azt hiszem megengedni ezt magamnak nem tartozik a kifejezett luxus kategóriába. Minden kétségett kizáróan megérdemlem. Ezúttal azonban nem csak magamnak vásárolt dolgokat rejtenek a papírszatyrok, hanem a lányaim számára is lapul benne egy kis figyelmesség. Azt hiszem mindegy mennyi idősek, és mennyire nem kívánnak az életem része lenni én nem tudok nem gondoskodni róluk. Fújok a csuklómra egy kicsit az előbb reklámozott parfümből és az orromhoz emelem a kezem, hogy beszívjam az édeskés illatot. Imádom ahogy az illatok keverednek benne, édeskés, de nem émelyítő egyveleget alkotva. - Igen, ezt kérem becsomagolni, elviszem. mosolygok rá a pult mögött álló, nagyon fáradtnak tűnő középkorú hölgyre, aki szintén mosolyogva teljesíti a kérésem. Éppen hajolnék le, hogy magamhoz vegyem a szatyrokat, amikor valami nekiütközik a bokámnak. Lepillantva egy rózsaszín labdát pillantok meg és egy apró kezecskét amint rámarkol a játékra. - Sziaaa nézek rá az öt éves forma kislányra, aki diadalittasan emeli magasba a labdát. - Megvaaaan! néz rám, olyan boldogan mintha a karácsonyi ajándékát csomagolta volna ki éppen. Hátrasimítja a szemébe lógó vörös parókát, uszonyban végződő ruhája is kissé elcsúszott rajta, de még így is nagyon elragadó látványt nyújt.
- Hadd találjam ki, Ariel? érdeklődöm még mindig mosolyogva. - ahaaaaa.... igazítja meg a haját - És az én apukám a nagy és erős Poszeidon tudod? Ő is nagyon szeret delfinekkel úszni, és azt mondta, hogy amikor egy kicsit nagyobb leszek, majd én is elmehetek vele. - Hát ez nagyon izgalmas. Biztosan nagyon jól fogtok szórakozni az apukáddal. De mond csak, a cápáktól nem félsz? Úgy néz rám, mint akinek teljesen elment az esze. Lassan megcsóválja a fejét. - Neem! Soha! Ha az apukám ott van velem, nekem semmitől nem kell félni. Ezt ő mondta tudod? Leguggolok mellé, hogy szemtől szemben legyek vele. Óvatosan középre igazítom a félrecsúszott vörös parókát. - Apukád nagyon jól mondta. Soha semmitől nem kell félned, ha ott van veled. De meg tudod mondani, hogy most hol van? Keressük meg! Csúsztatom bal kézfejemre a szatyrokat, majd egy gyors fizetést követően megfogom legújabb barátom kezét és elindulok vele abba az irányba amerre mutat. - Ott van abban a nagy édesség boltban, csak nekem elgurult a labdám és meg akartam fogni mielőtt végleg eltűnik. Ma vettem nekem, nézd, tetszik? Van rajta egy unikornis! - Valóban, nagyon szép, kár lett volna ha elveszíted, de ugye tudod, hogy az apukád nélkül nem szabad elszaladni? választ azonban erre már nem kapok, mert egy hangos apaaaaaa felkiáltással már ki is tépi kezét a kezemből, hogy odarohanjon az apukájához és két kicsi karjával átölelje a lábát. Nagyon régen voltak már az én lányaim ilyen kicsik, bevallom, néha hiányzik is ez az időszak az életemből. Hiányzik, hogy olyan áhitattal és szeretettel nézzenek rám, mint ahogyan most Ariel Poszeidonra. Követve őket én is közelebb lépek a párosukhoz. - Csak elgurult a labda és a kis Ariel utána szaladt. Gondoltam visszakísérem őt. pillantok rá az előbb még a tengerek urának nevezett férfire. Tekintetem hosszú másodpercekre összefonódik a férfi pillantásával. Van benne valami ismerős, mintha nem ez lenne az első alkalom, hogy látom. A szívem igencsak gyorsan kezd el verdesni a mellkasomban, biztosan idiótának néz, mert úgy bámulom, mintha konkrétan nem lenne semmi más amit bámulni lehetne. Az ismerős tekintet, a szeméből áradó melegség fogvatart. Szinte erőszakkal kell elszakítanom róla a tekintetem, hogy a türelmetlenkedő kislányra vessem a pillantásomat. így, hogy már kezében szorongatja a parókát, csapzott, copfba kötött fürtjeit látva Gianna jut eszembe. Ugyanaz a zöld szempár, ugyanolyan hullámos, rakoncátlan fürtök. Izzad a tenyerem pedig a nap már régen nem árasztja ránk a melegét. - Azt hiszem én jobb ha megyek. erőltetem mosolyra ajkaimat. Muszáj kijutnom innen. friss levegőt juttatnom a tüdőmbe, minden bizonnyal kezdek teljesen megbolondulni. Nem lehet, hogy csak a képzeletem játszik velem? Szavaimat azonban nem követik tettek. Csak állok és nézem őket, próbálva összerakni a képet. Ezt a tekintetet, ezt a szempárt ennyi évtized elteltével sem felejtettem el. - Jason? halkan, szinte alig hallhatóan formálom meg nevét ajkaimmal, nem is vagyok biztos abban, hogy hallotta.
When love hurts you, dare to love again. When a friend falls, dare to be the first to extend a hand. When there is darkness, dare to be the first to shine a light. When there is injustice, dare to be the first to condemn it.
“Other times, I look at my scars and see something else: a girl who was trying to cope with something horrible that she should never have had to live through at all. My scars show pain and suffering, but they also show my will to survive. They're part of my history that'll always be there.”
A végtelenségbe elnyúló, lágyan kavargó óceán, és egyetlen, öreg, apró csónak a felszínén, melyet finoman ringatnak a hullámok. Mindig oda kerülnek a gondolataim, ha épp szétárad bennem a nyugodtság, s épp messze elkerülnek a bajos képzelgések. Ott vagyok, abban a csónakban, alattam a rejtélyes víztömeggel, mely ki tudja, miféléket rejt. Ha kinyújtom karom, talán szirének ragadják meg s húznak magukkal, vagy talán egészben veszek el egy monumentális hal szájában. Egy leszek az óceánnal, a vízzel, a hűvös vízzel, mely mindig lenyugtatja forróngó testem, ha épp... - Hé, megígérted! - egy vékony visszhang leng körbe váratlanul, s írja felül az óceán mély moraját. A hajamat pedig mintha húzná valami erősen... - Helllllllllooo! - a messzi kékség eltűnik, felváltja szemhéjam sötétsége, végül pedig egy vöröslő mű hajkorona. - Jól van na! Apa korán kelt ám, nem úgy, mint egyesek! - nem hibáztathat a világ, hogy elbóbiskolok egy keveset – vagy inkább kihasználom a helyzetet? -, miközben az öt éves kislányom épp disney hercegnőset játszik, amiben én is kapok egy főszerepet. A képzelgésem annyira nem is esett messze a valóságtól... - Éhes vagyok! Éhes vagyoook! - kezdi vinnyogni Aurora, de hát nem is vagyok meglepődve, ez a lány óránként éhes lesz. - Én is. Kínaihoz mit szólsz? - zöldellő íriszei egyből felcsillannak, és rögtön összébb húzza magán az uszonyát, indulásra készen. Megáll előttem nagy szemekkel, s nyújtja felém kezét. - Ebben akarsz jönni? Mit fognak szólni az emberek? - kérdezem tőle széles mosollyal. - Meghajolnak? - kuncogja, aztán végül elindulunk az egyik bevásárlóközpontba, ami tőlünk negyedórás sétára van. Nem szeretek minden távot autóval vagy motorral megtenni, s erre Aurorát is már sikerült rászoktatnom, aki szerencsére nem az anyja lustaságát örökölte. A tizenöt perces séta mellette fél órásra kerekedik, de nincs is ezzel baj, hiszen a mai napra már nincs semmi tervünk. Apánál nem kell korán lefeküdni, nem kell követni vészesen a szabályokat, hiszen én is próbálok minden percet kihasználni, amíg itt van velem a lányom. Három nap múlva úgyis átadom őt a reptéren majd anyóséknak, s utazik vissza haza. Már előre gyötör a pillanat... Ám minek elrontani ilyen gondolatokkal a jelent? Inkább élvezzük ki, amíg csak lehet. A kört egy játékboltban kezdjük, hiszen megígértem neki, hogy választhat egyetlen dolgot. Természetesen egy unikornisos labda lett a vége. Utána folytatjuk a kínai étteremben, ahol ő apró garnélákat szemelt ki magának jó sok tésztával, én meg magamnak bambuszrügyes, shitake gombás, zöldbabos, és még ki tudja miféle zöldséggel dúsított csirkés hülyeséget kértem. Végezetül pedig az édességbolt maradt, ahol épp pár perce lecövekelnek lábaim egy barbie baba előtt, amit cukorból készítettek. Fura dolgokat találnak ki... Eközben Aurora labdája természetesen elgurul. - Hűha! - mutat a távolba, de nem indul meg utána, amíg én beleegyezően nem biccentek. Az üveg mögül látom alakját, de nem is téveszthetném szem – illetve fül - elől, hiszen ahogy kiteszi a lábát az édességboltból, egyből csacsogni kezd. Én közben kifizetem az ehető babát, s annak társaságában lépek ki az üzletből, mire a leányzó úgy rohan oda hozzám, mintha évek óta nem látott volna. - Aurora! Hányszor mondtam már neked, hogy ne állj le minden idegennel? Nem mindenki olyan kedves ám, mint ez a néni! - mosolygok az érkező felé szakállam mélyéről. - Köszönöm! - nagy szemekkel pislogok felé némán, s próbálom magamban helyre rakni kusza gondolataimat. Olyan ismerős... Zavartságomban még nyelnem is kell nagyot, amin egyáltalán nem segít, hogy Aurora szemei ide-oda cikáznak köztünk, miközben szélesen vigyorog. - Nekünk is ideje... - biccentek a nő felé, mire a leányzó belekapaszkodik a lábamba, ráül a cipőmre, én meg mintha menekülni próbálnék, úgy indulok meg vele. Azonban csak pár lépést vagyok képes haladni, lábaim nagyon hamar gyökeret vetnek a bevásárlóközpont padlójába. - Így hívják! Ez a neve! Így hívják apát! - ismételgeti lelkesen Aurora, én pedig mintha lassított felvételben lennék csak képes hátra fordítani a fejem. Hirtelen törnek rám az emlékek, amik már oly sok évtizede a múltban pihentek. - Esther...? - nem is kérdés, hogy ő az. Vagy mégsem, és épp elaludtam a játékbolt egy rózsaszín kisszékén, amibe csak a fél hátsófelem fért bele? Visszalépek hozzá, lábamon csimpaszkodik a kislányom, a körmeim pedig rózsaszínre festve, amit eddig észre sem vettem. - Én... - köhintek halkan. Mit is mondhatnék? Kellemes hónapokat töltöttünk együtt még nagyon régen, aztán engem elnyelt a betegség, s eltűntem a világból. Amiről ő semmit sem tudott, pedig... - Örülök, hogy látlak! - fakad ki belőlem őszintén, mintha csak egy hatalmas megkönnyebbülés szakadt volna fel belőlem. A szívem persze nem ezt mutatja, hiszen szinte a torkomban akar dobogni. - Ezek szerint te is elhagytad a farmot? - ez az, Jason, ennél ostobább kérdést nem is tehettél volna fel... A “hogy vagy?”, és társai talán még idiótábban hangoztak volna. Van egyáltalán egy ilyen helyzetben helyes belépő? Nincs. Egyáltalán nincs.
Re: It's been so long, lover boy! - Jason & Esther part I.
Vas. Jún. 18 2023, 16:56
Esther & Jason
Az egyedüllétnek nagyon sok pozitív hatása van, egy pillanatig sem bánom, hogy másfél éve meghoztam a válásommal kapcsolatos döntést, de mostanra már kezdem tapasztalni a hátrányait is. Azt hiszem, hogy a legnehezebb az a magány, hogy amikor a leginkább szükségem lenne egy társra, nem számíthatok senkire. Olyan magány ez, amit nem tud jobbá tenni egy bárban iszogatós este, ahol bár vannak körülöttem, de mégsem érzem azt, hogy mellettem lenne valaki. Ez olyan, ami rosszabb pillanataimban a csontomig hatol a lehető legnagyobb fájdalmat okozva nekem. Elmúlik, mindig elmúlik, de mostanában egyre többször tapasztalom meg és egyre hosszabb ideig tart fogva. A decemberben történt lövöldözés azt hiszem ráébresztett arra, hogy mennyire törékeny is az életem, hogy bármikor meghallhatok és akkor mi marad utánam? Egy lerombolt házasság, egy drogos, gyűlölködő tini, egy felnőtt gyerek, aki miattam sosem ismerte meg az apját és aki nem képes az anyjának nevezni. Nem tudom, hogy hol ronhattam el ennyire az életem, hogy mikor volt az a pont, amikor észre kellett volna vennem, hogy valami nem jó. Nem, egyáltalán nem vagyok depresszióra hajlamos, inkább azt mondanám, hogy vannak pillanatok, amikor igazán elgondolkodom azon, hogy mi értelme van az életemnek. Ma reggel, amikor újra szorongatni kezdte mellkasom a fájó magány, eldöntöttem, hogy kikapcsolódom kicsit. Emberekkel veszem körbe, csak és kizárólag a kényeztetésem érdekében. Már kora délelőtt felhívtam a legjobb barátnőmet Joa-nát, hogy kimozdítsam kicsit az otthonából, ösztönözve őt is arra, hogy magával törődjön kicsit. Sok szarság történt és történik az életében, talán még nálam jobban is rászolgált arra, hogy a mai nap csak rólunk szóljon. A szokásos kávé és ebéd kombinációval indítottuk a napot, majd egy kis masszás következett, végül pedig engedve a kísértésnek megrohamoztuk a bevásárlóközpontot. Nem olyan régen, körülbelül másfél órája kapott egy telefonhívást a fiától és hazarohant. Nekem azonban még egyáltalán nincs kedvem egyedül kuksolni az üres lakásban úgyhogy maradtam bóklászni, pénzt költeni. A labda után érkező kislány mosolyt csal az arcomra, akaratlanul is eszembe jutnak az emlékek a lányaimról. Néha hiányzik, hogy már nem azok a kis védtelen gyerekek, akiknek szükségük van az anyjuk védelmére. Mostanra már sokkal inkább vagyok púp a hátukon. A kis Ariel jelenléte és fáradhatatlan csacsogása eltereli a negatív gondolataimat. Imádom a gyerekeket ebben a korban, még annyira ártatlanok, annyi kíváncsiság és őszinte rácsodálkozás van bennük. Nem tudhatom, hogy a szülei engedélyével vagy a tudtuk nélkül indult felfedező útra ezért jobbnak látom megkeresni vele a papáját. Sok rémes történetet lehet hallani, az ember soha nem lehet teljesen biztonságban.
- Elnézést, én ragaszkodtam ahhoz, hogy visszakísérjem őt, nem az ő hibája. pillántok rá újra a férfire. Tekintete szinte azonnal megbabonáz. Soha nem lennék képes elfeljteni ezt a zöld szempárt, a tekintetet ami közel harminc éve a lányomban tekint vissza rám. De az nem lehet, nem lehet, hogy ilyen sok év utá, éppen itt, egy bevásárlóközpontban találkozzak vele. Pillantásom ide-oda cikázik közte és a lábát ölelő kislány között. Most, hogy a paróka lekerült a hajáról látom csak igazán a hasonlóságot közte és elsőszülött lányom között. Mintha visszerepültem volna az időben és nem Aurora hanem Gia állna velem szemben. Szinte forog velem a világ, beleszédülök a felismerésbe. Egyszerre érzem magam ledöbbentnek, meglepettnek, összezavarodottnak és nagyon izgatottnak. Álmaimban sokszor láttam ezt a tekintet az évek során, fiatalabb arccal keretezve, szakáll nélkül, de kétségtelenül ugyanez a pillantás. Elaludtam volna és most csak álmodom? Vagy meghaltam? Mindez annyira abszurd, hogy nem lehet a valóság. Hallom a kislány hangját, ahogy helyeslően reagál a szavaimra, de most tekintetem csak a zöld íriszeket keresi. - Tényleg te vagy az? az agyam egy része egyszerűen képtelen feldolgozni az információkat. Elhinni, hogy életem első szerelme, a lányom apja, itt áll előttem. Közelebb lépnék, hogy átöleljem, de az olyan fura lenne, ennyi év eltelte után, úgyhogy csak mosolyt erőltetve az arcomra figyelem vonásait. Az idő kétségtelenül eltelt mindkettőnk felett, de a hatalmas szakáll mögött megbúvó mosoly és a szemében a csillogás még mindig ugyanaz. - Én is nagyon örülök! álmaimban sem gondoltam volna, hogy ma lesz a napja annak, hogy újra találkozunk. Vagy, hogy egyáltalán talákozunk még valaha. Milyen kicsi a világ. Nem bírom ki, hogy ne mosolyodjak el szélésen a kérdését hallva. Ezek szerint nem csak én érzem letaglózva magam. - Nem tegnap találkoztunk utoljára. lépek kicsit közelebb a pároshoz, hogy ne keljen túlságosan hangosan beszélnem. - Már nagyon régen eljöttem a farmról. Nem tudom, hogy mennyire emlékszik azokra a hónapokra, az együtt töltött időszakra, a fiatallkori szerelem ízére, a titkos találkozások örömére. Sokat beszélgettünk, mindig mondta, hogy messzi tájakra vágyik, hogy többet akar látni a világból. Én is sokszor áradoztam neki egy szabadabb életről, túl a farmon, valahol máshol, mindegy hol, csak szabadon. Én akkoriban még a városunkon és farmunkon kívül nem láttam mást a világból. Vágytam arra, hogy megtapasztaljam máshol milyen lehet az élet. Imádtam a Kanadáról szóló történeteit, az együtt szőtt álmokat arról, hogy bejárjuk a világot. Gyerekek voltunk még nagy álmokkal. De ahogy az lenni szokott az életnek más tervei voltak. - Na és te? Mit csinálsz New Yorkban? Itt éltek? mert gondolom, hogy nem ide járnak vásárolgatni a határon túlról. - Nagyon siettek? Mit szólnál egy kávéhoz? leguggolok, hogy szemmagasságban legyek a kislánnyal. - Egy fagyit a kisasszonynak? Vagy forrócsokit? játékosan rákoppintok az orrára mielőtt felegyenesedek, hogy ismételten Jason tekintetében vesszen el a sajátom. - Ha nem alkalmas semmi gond, megértem, ha más programotok van.
When love hurts you, dare to love again. When a friend falls, dare to be the first to extend a hand. When there is darkness, dare to be the first to shine a light. When there is injustice, dare to be the first to condemn it.
“Other times, I look at my scars and see something else: a girl who was trying to cope with something horrible that she should never have had to live through at all. My scars show pain and suffering, but they also show my will to survive. They're part of my history that'll always be there.”
A magány nem akkor a legfájóbb, mikor egyedül vagyunk a négy fal ölelésében. Hanem akkor, mikor másokkal szívunk egy levegőt. Egy ideje ezt éreztem már Ruby mellett minden egyes fárasztó nap után. Ott ültünk egymás mellett, én kerestem gyönyörű tekintetét, mely ugyan az évek alatt megfakult, de egyre kevesebbszer találtam meg átható lélektükreit, melyekből viszont egyre többször tükröződött vissza telefonjának kijelzője. Talán befásult az évek alatt, talán én is. Talán az egész kapcsolatunk egy olyan lejtőn siklik lefelé, ahonnan nincs visszaút. Én azonban nem szeretem könnyen elengedni a dolgokat, s igyekszek megjavítani azt, ami elromlott, nem pedig egyből kidobni a kukába. New Yorkba vetettem a legnagyobb reménysugarat, ami mostanság létezhet. Mégis mardos belülről a bűntudat, ami leginkább az álmatlan óráimban kerít hatalmába. Otthon hagytam a családom, hogy megteremtsek itt egy alapot, hogy utánam tudjanak jönni. Aurora borzalmasan hiányzik minden egyes percben, amit távol tölt tőlem. Ruby viszont... S ez talán a legfájdalmasabb... Nem tudom, hogy őszintén hiányzik-e, vagy csak a megszokás beszél belőlem. S mintha... Mintha... Jól esne, hogy távol vagyok tőle egy kicsit. S ez az igazán szörnyű, mert még magamnak sem merem ezt bevallani. Esther felbukkanása pedig csak még inkább ront mindenen. Illetve... Inkább az ellenkezője, de ezért is ambivalens ez az egész, mert épp olyan csodás most is, mint régen. S ez most őszintén felkavarja nálam az állóvizet, nem véletlen morranok fel párszor halkan a bajszom alatt, miközben őt figyelem. Ez persze nem mogorva, inkább egy nyugvó mosoly bújik el a bajusz és a szakáll mélyére. Hihetetlen őt viszontlátni. - Hát, a testem talán nem a régi, de azt hiszem, hogy igen, én vagyok az. - tárom szét kezeimet őszinte lelkesedéssel, elejtve a meleg, édességillattól terhes levegőbe egy nevetést. - Nem tegnap, valóban, de nem felejtettelek el. Igazság szerint már az első pillanatban felismertelek, csak annyira hihetetlennek tűnt az egész, hogy még hülyének is gondoltam magam emiatt. - vallom meg őszintén, s némi zavartsággal hosszú, kibontott hajam mélyére túrok. Aurora közben csillogó, fáradt szemekkel cikázik köztünk, mintha annyira érteni akarná a nagyok dolgait. - Én is régen jártam már a farmon. Pedig milyen jó lenne nosztalgiázni! - némi kétértelműség azért megbújik szavaim mögött, hiszen mindketten tudjuk, hogy mi történt velünk a múltban. Mégsem vagyok képes visszafogni azt a kitörő örömöt, amit érzek, pedig ezt most bőven beárnyékolja a bűntudat. Aurorának le kell szögeznem majd, hogy Esthert nem említheti az anyjának, mert akkor kiveri a balhét. Erre pedig most van a legkevésbé szükségem. - Egyelőre csak én, pár hete költöztem ide egyedül, megteremtek egy kis alapot, aztán jönnek utánam a többiek Kanadából. - pedig mennyivel egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy a “feleségem és a kislányom”, a “többiek” helyett. Nem is értem, miért nem vagyok konkrét. - Ő itt Aurora, az én gyöngyszemem. - borzolom meg a lábamon csimpaszkodó lányka haját. - Ő pedig itt Esther néni, apa egy régi nagyon jó barátja. - ez eléggé sarkítottra sikeredett, de Aurora épp olyan lelkes és közvetlen szerencsére, mint én. Nem is tudom, hogy mit örökölt az anyjától. Vidáman integet Esther felé némán, s zöldellő szemei még inkább megcsillannak, mikor lehajol hozzá. - Apa azt mondta, hogy ma már csak a barbie babát ehetem meg vacsora után. - biggyednek le ajkai, s hatalmas bociszemeit rám szegezi egyből. Tudja jól a kisasszony, hogy mivel vehet rá mindenre! Elég egy ilyen pillantás, én pedig már be is adom a derekam. - Légysziiii! - rángatja meg végül a nadrágom, mire én elnevetem magam. - Végül is, miért ne? Úgyis többségben vagytok, nem mondhatok nemet, mert összefogtok ellenem. - ennek hallatán pedig mintha Aurorából kiszállt volna az esti fáradtság, úgy pattan le a lábamról, s ugrik Esther mellé, akinek a tenyerébe egyből belenyújtja apró ujjait. - Aurora! Tudod jól, hogy nem mindenki szereti, ha így viselkedsz. - szólok rá finoman, de úgy érzem, akárhányszor mondhatom ezt neki, képtelen visszafogni a közvetlenségét. Valahol szeretem, hogy ennyire nyílt és befogadó, csak sajnos olyan világot élünk, ami tele van romlott emberekkel. - Sajnos még nem igazán sikerült itt magam kiismerni, úgyhogy a te ízlésedre hagyatkoznék. Viszont... - simítok végig az államon. - Nem tudom, hogy hogyan viszonyulsz a macskákhoz, de... - még ki sem mondom, Aurora hamar felsikít. - Cicakávézóóó! - pislogok Esther felé nagy mosollyal, s remélem, nincs ellenére a pár sarokkal odébb levő különleges kis vintage stílusú kuckó.
Kedd Júl. 04 2023, 13:38
Esther & Jason
Mondanám, hogy hozzászoktam már ahhoz, hogy az élet újabb és újabb meglepetések elé állít, de ezt az érzést nem lehet megszokni, egyszerűen letaglóz a tudat, hogy ennyi év után Jason áll velem szemben. Mintha valami elcseszett játékot űzne velem az élet. Megannyi emlék tódul az agyamba, emlékek, amiket soha nem felejtettem el, csak egy ideje már az egyik fiók mélyén pihentek, hogy aztán most könyörtelenül leteperjenek. Emlékszem arra a nyárra, minden egyes pillanatára, mintha csak tegnap lett volna. A nevetése és szavai még most is a fülemben csengenek, érintését érzem a bőrömön. Olyan szerelem volt közöttünk, ami csak a tiniket illeti meg, felhőtlen, minden leegető, felelőtlen és gyönyörű. Amikor reggel elindultam erre a kényeztető túrára egyáltalán nem is számítottam arra, hogy ilyen kellemes meglepetésben lesz részem. Annyi mindenről kellene beszámolnom neki, de hogyan is kezdhetném? Hogyan zúdíthanám rá ennyi év után a titkot, amit évtizedek óta magammal cipellek? Nem is akartam, hogy titok legyen belőle, én tényleg elmondtam volna, de az éeltünk egész másképp alakult. Most pedig nem érzem helyénvalónak, hogy egy futó találkozás alkalmával megemlítsem neki, miért is kellene felborítanom az egész életét? Önzőség lenne.
- Én sem ugyanúgy nézek ki, mint tizenhat évesen. mosolygok rá válaszomat követően. Kár is lenne tagadni, hogy az idő eljárt felettem, nyomot hagytak maguk után az évek és a testem közel sem olyan, mint azon a bizonyos nyáron. Az öregedés jelein kívül számtalan heg és sebhely éktelenkedik rajtam, szeretem edzésben tartani magam, de azért az éveket nem lehet letagadni. - Nosztalgiázni? engedek meg magamnak egy sokat sejtető, játékos mosolyt. Nem akarom zavarba hozni, egyszerűen csak túl magas labda volt ahhoz, hogy ne csapjam le. - A nagyszüleid farmja most üres? bevallom már nagyon régen nem látogattam el Alabamába, az élet mindig közbeszól, folyamatosan történik valami amivel lépést kell tartanom. Legutóbb még karácsony előtt voltam, de nem volt időm arra, hogy utánazzék a szomszéd farmoknak, lefoglalt édesanya folyton romló állapota.
- A többiek? Mármint a családod? Feleség, gyerekek? gondolom, hogy rájuk gondolt és nem a szomszédokra. Nem tudom, hogy miért érzem ennyire furán magam a tudattól, hogy családja van, felesége és kislánya, hiszen az élet fölötte sem állt meg az elmúlt húsz évben. Ahogy elnézem őket a kis Ariel-el egyértelműen látom, hogy milyen gondoskodó és odaadó apa és ettől még nagyobbra nő a gombóc a torkomban. A tudat, hogy ennek a lehetőségétől fosztottam meg a saját lányomat sírársra késztet. Igaz, hogy nem szánékosan tettem, hiszen még én magam is gyerek voltam, akit a szülei irányítottak, bizonyos értelemben meg volt kötve a kezem. Habár Giának igyekeztem teljes életet nyújtani, hogy ne érezze az apa hiányát az életéből nem vagyok meggyőződve arról, hogy teljes mértékben sikerrel jártam. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem jutott eszembe, hogy milyen lett volna, ha egy családként élünk, vajon mennyire működhetett volna a kapcsolatunk. Túlságosan fiatalok voltunk ahhoz, hogy egy életre elkötelezzük magunkat, ennek így kellett lennie. - Szia Aurora... guggolok le, hogy szemtől szemben legyek vele. - Nagyon szép neved van, illik hozzád. simogatom meg az arcát óvatosan. Lenyűgöz, hogy milyen nagyon hasonlít az én Giámra. - Légysziiiiii utánzom én is a kislányt, hasonlóan hízelgő hangnemben, miközben felpillantok Jasonre, szám széle mosolyra görbül. - Okos döntés egyenesedem fel végül még mindig mosolyogva. Magmhoz ölelem a csomagokat, indulásra készen. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ez a mai nap ilyen fordulatot vesz. Egyszerre vagyok izgatott és érzek félelmet a találkozás miatt. Jason nagyon fontos volt valamikor az életemben, nagyon sokat jelentett nekem és a tudtán kívül ilyen hosszú éveken keresztül végig jelen volt az életemben a közös gyerekünk által. Akárhányszor belenéztem Gia zöld szemeibe, akárhányszor megfésültem a göndör, világos fürtöket mindig ott volt velem Ő is. Ha akartam volna sem letem volna képes arra, hogy elfelejtsem. Gondolataimból Aurora apró kezecskéje rángat vissza a valóságba. Óvatosan fogom meg a kis kacsóját, mosolyom levakarhatatlanul részese lett az ajkaimnak. Rég nem éreztem magam ennyire nyugodtnak és boldognak, a bizarr körülményektől eltekintve. - Lehet, hogy mindenki nem szereti, de én nagyon is. Hagyd csak itt azt a szép kis kezecskét. simogatom meg hüvelykujjammal a kézfejét. Határozottan hiányoznak az életemből ezek a pillanatok. - Cicakávézó? Mondhatom jó ízlésetek van. egy elegáns mozdulattal átnyújtom Jasonnek a bevásárlószatyrokat, az én kezem ugyanis foglalt a kislánya kezével. - Remélem nem bánod teszem még hozzá szóban az illem kedvéért, majd Aurora mellett lépkedve megindulok a mozgólépcsők irányába. - Álmomban sem gondoltam volna, hogy pont itt és pont ma fogunk találkozni. Ilyen hosszú évtizedek után. Mióta élsz New Yorkban? hogy is szokták mondani? Kicsi a világ? A mozgólépcsőn magam elé engedem a kislányt, de a kezét nem engedem el. Tekintetem azonban Jasont keresi. Minden mozdulatát, arcának rezdüléseit iszom magamba, hogy soha ne felejthessem el. - Sokáig vártam rád... biztos tudja, hogy mire gondolok. Reméltem, hogy találkozunk még, hogy elmondhatom neki mi történt, hogy van egy közös lányunk, de ő nem jött, az én életem pedig felgyorsult és új fordulatokat vett. Nem maradt időm a várakozásra.
Esther ugyanúgy néz ki most is, mint tizenhat évesen, egyetlen percet sem változott még huszonnyolc év távlatából sem - számomra. Ő nem az az ember, akit végleg kitörölt az agyam, hiszen neki mindig volt egy apró kis szentély fenntartva a lelkem mélyén, ahova néha visszatértem. S amely mintha egy hatalmas, kietlen mocsár közepén lenne, amit egyre nehezebb megtalálni, hiszen a láp fojtó vizével egyre csak feljebb és feljebb kapaszkodik, míg egyszer csak... - Nem üres, laknak ott most is idősebb rokonok, akiknek megígértem, hogy hamarosan meglátogatom őket. Talán még te is emlékszel az egyikőjükre... Az a nő, aki mindig szerette kékre és lilára festeni a haját, és sokszor járt oda látogatóba. Még édesanyád is csatlakozott párszor hozzájuk egy teára vagy kávéra. - elevenítem fel az emléket, hátha még ott él Esther fejében a nő, aki mindig szerette a fekete ruhákat, a különleges díszeket magán, és a színes hajkoronát. Úgy nézett ki mindig, mint egy boszorkány, s ez a mai napig sem változott semmit. Még a viselkedése is eléggé... Különös. Azt mondja magáról, hogy jósnő, s bár én nem hiszek ezekben, de mindig is nagyon furcsának találtam nagyanyánk húgát. Babonás nagyon a család ezen része. - Igen. A feleségem és ez a törpe. - megpödröm Aurora fülét egy enyhe gondterheltséget sugalló mosollyal. Merész vállalkozás volt a költözés, de úgy éreztem, hogy már muszáj kiszakadnom abból a közegből, mert bele fogok őrülni. New Yorkban sokkal több lehetőségünk van mindenre, a lányom is majd egy sokkal jobb iskolába járhat, mint azon az egyre halottabb helyen. Mintha az is egyre kezdene süllyedni a sötétségbe, én pedig kapálóznék kifelé, hogy ne nyelje el a családunkat... - És nálatok áll még a farm? - kérdezek magam is, hogy legalább visszajöjjek a facsaró gondolatokból. Mostanság többször nem értem magam. Mikor érkezne egy kellemes, boldogító érzés vagy történés, egy gondolat mindig képes beárnyékolni azt. Talán csak elfáradtam egy kicsit, és sok a stressz. Ennyi az egész. A két nőszemélynek ha akarnék sem tudnék nemet mondani, úgyhogy hamarosan elhagy engem Aurora, s átpártol Esther mellé. Én nem tartok olyan hatalmas szigort, hogy mindig pontosan nyolc órakor kell lefeküdni, hiszen lényegében most a nyaralás időszak van, az új élményektől pedig most nem fosztanám meg a lányom. Hadd élvezze az estét, ha szeretné! Talán már rám is rám férne. - Már nyaggat egy ideje, hogy el szeretne oda menni, de még valahogy nem sikerült rávennem magam, de mivel te is itt vagy, így ki is használom a lehetőséget. - bajszom alá széles mosoly kúszik. A holmijait olyan természetesen veszem el tőle, mintha egy házaspárként sétálnánk kifelé a bevásárlóközpontból. - Pár hónapja költöztem csak ide. Kaptam egy nagyon jó álláslehetőséget, és valami sugallat arra biztatott, hogy lépjem ezt meg. Abbotsford már inkább hasonlít egy kísértetvároshoz amúgy. Bár egyelőre még nem tudom, hogyan fog alakulni ez az egész. - ismét enyhe gondterheltség fut át rajtam. - Mármint a munka része az nagyon is jó, és az alapteremtés is szépen beindult, de majd a költözés... - merengek egy el pillanatra New York utcáinak monoton nyüzsgésébe. - Remélem, nem fogja megviselni Aurorát. - sarkítom le gondolataimat, s inkább magamban tartom, hogy talán Ruby nem fog idejönni. Ez már panaszkodásnak számítana, amit én nem szeretnék. - És te merre élsz? Remélem, nem fog megorrolni rám a családod, ha egy kicsit elloplak tőlük. Amúgy van férjed? Gyermekeid? - terelem magamról tovább a szót őszinte érdeklődéssel. Nem tudom, miért esne jól a lelkemnek, ha azt mondaná, hogy egyedülálló, de most őszintén ezt szeretném hallani tőle. Sokáig várt rám... Tudom... Éreztem... És a mai napig képtelen vagyok eltüntetni a bűntudatot magamból. - Biztos azért vártál sokáig, mert apa majdnem meghalt, amikor kisfiú volt, ezt tudtad? - olyan váratlanul löki ki magából Aurora ezt a mondatot, hogy még megállítani sem tudom benne. - Hallgass! - förmedek rá kissé hangosabban a kelleténél. Szerintem még le is sápadok egyből, s egyben a víz is elkezd verni. Nem akarok magyarázkodni hirtelen, inkább kinyújtom előre a kezem. - Ott is van végre! - felelem zavartan. - Mit dolgozol amúgy, Esther? - kezeim is megremegnek, így nagy szerencse, hogy mozgásban vagyunk. Mégis hogyan emlékszik erre a lányom? Azt sem tudja igazán, mi az a halál. - Odanézz! - a búslakodás egyből eltűnik, mikor megérkezünk a kávézóhoz, s már annak ablakán túl is lehet látni a macskákat. Aurora természetesen előreszalad, s kiválasztja azt a helyet, ami körül a legtöbb négylábú kering. - Parancsolj. - húzom ki Esther székét, majd a holmijait lerakom magunk mellé a negyedik székre. Aurora alá szerzek pár párnát, hogy magasabban üljön, aztán végül én is helyet foglalok. - Lányok, mit szólnátok egy sütihez is? - vetem fel az ajánlatom, mire a lányom szemei szinte csillagokat szórnak felém az örömtől.
Kedd Júl. 18 2023, 21:05
Esther & Jason
Miközben beszél, újra emlékképek jelennek meg lelki szemeim előtt. A magas – legalábbis magasnak tűnt, amikor utoljára láttam – vékony, kissé görnyedt hátu, mindig színes hajat viselő nő arca. Mindig is volt a megjelenésében valami fura, ijesztő. Nem tudom, hogy mi az igazság róla, de az biztos, hogy sokszor meghűlt a vér az ereimben attól ahogy rám nézett. Mintha a vesémig látna. Mintha tudna rólam valamit, amit nem akar elmondani. Már a gondolatától is borsódzik a hátam. - Emlékszem, emlékszem. bólintok mosolyogva - Örülök, hogy még mindig van élet a farmon. Add át üdvözletem neki, ha találkoztok. Biztosan emlékszik még rám. volt egy egészen hosszú – bizonyos értelemben túl rövid – időszak, amikor elég gyakran megfordultam a farm környékén egy bizonyos Jasont keresve. Sosem felejtettem el sem őt, sem pedig azt a néhány hónapot amit együtt töltöttünk, de most, újra felébrednek a bennem szunyadó kedves emlékek, magukkal hozva a titkot, amit rejtegetek. Rámosolygok, hogy valahogy leplezzem a zavart, amit a hirtelen találkozásunk okozott, a mélyen szunnyadó emlékek felébredése, a soha el nem felejtett érzések lángra lobbanása. Nem kellene, mégis csalódottságot érzek amiatt, hogy Jason nős. Nem vártam mást- igazából nem vártam semmit – mégis kissé fájó ahogy az igazság arcul csap. - A nővérem és a családja tartja fenn a farmot. Édesapám évekkel ezelőtt elhunyt, sajnos anya állapota sem megfelelő arra, hogy önellátó legyen, így a testvérem és a férje vezetik a helyet. Sok minden megváltozott. a nővérem férje is lelkészként dolgozik akárcsak az apám, szépen virágzik a tanya a vezetésük alatt, de amióta az apám elment már semmi nem ugyanolyan, nem is lesz többé. - Ami azt illeti nekem is illene meglátogatni őket, nemrég született meg az unokájuk, jó lenne látni. egyre növekvő családunkat lassan eléggé nehéz számon tartani, de minden egyes új lélek egy igazi csoda. Boldogan fogom meg a tenyerembe csúsztatott apró kezecskéket és indulok meg vele, a kiszemelt hely irányába. Engem a gyerekek mindig képesek levenni a lábamról, nem tudok nekik nemet mondani, könnyűszerrel az ujjaik köré csavarnak. Valahogy az én gyerekeimmel mégsem sikerült túlságosan szoros kapcsolatot kialakítani. Ettől a gondolattól újra a szívembe mar a gondolat, hogy mennyire pocsék anyjuk voltam. Pedig igyekeztem.
- Hadd találjam ki. Valami izgalmas munkád van, ami sok utazással jár? Mindig kalandvágyó voltál, álmodozó, igazi felfedező. Még a kis poros városban is megtaláltad a kalandot. Azt hiszem ez volt annyira vonzó benned. tizenhat évesen teljesen megbabonázott a sok történet amit hallottam, a felfedezőkről és tudósokról szóló történetei. Jó volt együtt ábrándozni, hogy majd beutazzuk a világot, saját kis helyeket fedezünk fel és nem tarthat vissza minket senki abban, hogy a saját utunkat járjunk. - A feleséged támogat a munkában és költözésben? nem akarok túl kíváncsi lenni, de szó mi szó, minden apróság érdekel, ami vele kapcsolatos. Több mint két évtizedet kell bepótolni. - Szerintem a lányod miatt nem kell aggódnod. A gyerekek olyanok, mint a szivacs, nagyon hamar képesek alkamazkodni új helyzetekhez, pikk-pakk új barátai lesznek meglátod. mosolygok rá kicsit bíztatóan. Mintha csak tegnap lett volna amikor megfogtam Gia kezét, és új élet reményében New Yorkban költöztem vele. Fiatal voltam és tudatlan. Hittem abban, hogy nagyobb dolgokra vagyok hivatott, hogy jobb sorsa lehet a kislányomnak, mint ami nekem volt. - Én itt lakom Manhattanben, pár saroknyira igazából. megcsóválom a fejem - Nem fog megorrolni rád senki. Elváltam. Habár van két lányom, de nem élnek velem. ez a tény örökké fájó pont lesz az életemben. Legfőképp Aaliyah-t tekintve, Gia már felnőtt nő, neki nincs szüksége az anyjára. Legalábbis nem úgy ahogy én azt szeretném. - Nem, nem tudtam... meghökkenve nézek először a lányra, majd az apjára. Minden eddigi gondolatom sikeresen kiverte ez a kijelentés a fejemből és most csak arra tudok gondolni, hogy mi történhetett. A hely viszont nem alkalmas arra, hogy megkérdezzem, láthatóan Jason sem szeretne beszélni róla. - Egy ingatlanokkal foglalkozó cégnél vagyok pénzügyi elemző válaszolok automaikusan a kérdésére miközben kinyitom az ajtót, hogy Aurora beléphessen és követem őt én is. Gondolataim azonban most messze járnak. Az jár a fejemben amit a kislány kikotyogott. - Köszi ülök le a felkínált székre, és amíg újdonsült barátaim is elhelyezkednek megvakarom az egyik mellém szegődött fekete cica fejét, aki lelkes dorombolással dörgölődik neki a lábamnak. Pajkosan rápillantok Aurorára, mutató ujjam a szám elé helyezem, mint aki nagyn gondolkodik, majd közelebb hajolok a kislányhoz, hogy pár szót a fülébe súgja. - Úgy döntöttünk, hogy kérünk sütit. Meggyes-málnás-csokisat. remélem van itt ilyen egyáltalán. - És én kérek egy hideg limonádét mellé most nincs hangulatom sem kávét sem pedig teát inni. Aurora figyelmét már az ölébe mászó kiscica köti le, úgyhogy az én figyelmem teljes mértékben Jasonnek szentelem. - Amit az előbb a kislányod mondott, az igaz? Beteg voltál?
Sokat agyalok azon, hogy mi lett volna, “ha”... Ezekkel a gondolatokkal persze csak magamat gyötröm, de nehéz nem gondolni a múlt eseményeire, és általuk egy szebb, de mégis hamis jövőképet festeni magam elé. Ha a betegség nem dönti romba az életem, teljesen biztosan minden máshogy alakul. Kissé olyan, mintha egy főnix lennék, aki a hamvaiból éledt újra... Legalábbis, igyekszek ezt bemesélni magamnak. Esther hirtelen felbukkanása okozta sokk még mindig nem tűnt el, s akaratlanul is azon agyalok, hogy mi lett volna, ha nem tűnök el azon a nyáron. Vajon folytatódott volna minden? Vajon nekünk is lett volna egy közös Auroránk? - Nagyon sajnálom az édesapád, jó ember volt. Ő tanított meg arra, hogyan kell kezelni a kapálógépet. - szökik fel egy emlék, amire talán már évek óta nem is gondoltam, mégis úgy tűnik, hogy nem veszett el, itt volt az mindig. Sokat jártam át régen szomszédolni is, nem csak beszélgetni, hanem segíteni is. Estherrel csak az utolsó nyarunkon töltöttünk el több időt. - Ha esetleg úgy hozza a sors, hogy nagyjából egy időben mennénk, szívesen elviszlek. Te úgyis itt élsz New Yorkban, és most már én is, úgyhogy egyáltalán nem lenne akadálya részemről. - nem tudom, miért próbálok belekapaszkodni egy jövőbeli találkozóba, de szinte gondolkodás nélkül ajánlom fel Esthernek a lehetőséget. Még a szívem is hevesebben kezd kalapálni, hogy vajon mi lesz a válasza. - Hogy őszinte legyek, megtartottam ezt a kalandozó életvonalat. - felelem büszkén már odakint az esti város morajában. - Geográfus vagyok, azon belül is a geobotanika és a geozoológia a területem. Röviden azt vizsgálom, hogy az állat- és növényvilág hogyan alkalmazkodik egy adott környezeti tényezőhöz, milyen a viselkedésük, az életformájuk, és minden más. Pár hét múlva például egy tengeralattjáróval fogok lesüllyedni az egyik mélytengeri árok közelébe, és ott fogok elvégezni jó pár kutatást. - mesélem élvezettel. A gyermekkori ábrándok megelevenedtek, és valósággá váltak. - A feleségem? Nem, nem igazán. - vallom meg őszintén. Miért hazudjak? Szavaimat közben sokkal halkabbra veszem, s amíg Aurora épp egy fehér, nagyszőrű kutya látványával van elfoglalva, addig gyorsan elhadarom. - Nagyon nehéz volt rábeszélnem a költözésre, ami részéről még most sem biztos. Nehéz megértenie, hogy itt sokkal jobb helyünk lesz nem csak nekünk, de Aurorának is. Inkább neki, sokkal több a lehetősége arra, hogy kibontakozzon. A munkám nagy része amúgy is innen indul, és mivel én tartom el a családot, így az asszonynak még fel sem kell mondania, mert nem dolgozik. Szóval... - vonom meg a vállam tehetetlenül. - Még nem tudom, mi lesz, de a lányomat biztosan nem hagyom otthon. - ha egyszer úgy adódik, hogy szétválunk, akkor nem bírnám ki, hogy Aurora olyan távol legyen tőlem, s hogy kimaradjak az életéből. Az lehetetlen. Ezért is gyötör a gondolat, hogy mi lesz a jövőben. Lényegében minden Rubytól függ, hogyan dönt. Szerencsére átterelődik a téma hamarosan Estherre. - Talán kirepült már a két leányzó? - megkönnyebbülten sóhajtok, mikor megtudom, hogy nincs senkije. Nem tudom, miért, hiszen nekem feleségem van, de ettől függetlenül is örömmel hallom, hogy elvált. Ellenben Aurora szavai nagyon kizökkentenek, hiszen olyan váratlanul teszi fel kérdését, hogy még a szívem is megáll egy pillanatra. Szerencsére Esther azonban nem kérdezősködik tovább, így nyugalomban be tudunk ülni a kávézóba. - Pénzügyi elemző? Az igen! Mondjuk nem lep meg, már régen is nagyon eszes és előrelátó voltál, jól kézben tartottad a dolgokat. - közben egy hófehér bundájú macska felugrik az ölembe, s úgy dönt, hogy neki ott nagyon kényelmes, köszöni szépen, maradna. Amíg a két nőszemély sugdolózik, én addig a kis dögöt vakargatom. - Akkor három meggyes-málnás-csokis. - egyből intem magunkhoz a pincért, s függetlenül attól, hogy kávézni jöttünk, mindhárman kihagyjuk, hiszen mi Aurorával forró csokit kértünk mindketten. Épp belekezdenék már egy újabb témába, mikor Esther kérdése nagyon felzavar. Hirtelen azt sem tudom, hogy mit mondjak, csak zavartan hápogok, mint valami hülye kacsa. - Igen, de nem lényeges. - intek egyet, zavartan köhintek, s már terelem is tovább a témát teljesen ártatlanul. - Nincs kedved holnap velünk vacsorázni valahol? - a lányom szemei egyből felcsillannak, s odakap Esther keze után, majd jól megszorítja. - Légysziii! Megmutatom neked a babáimat, meg az egyszarvúimat és... - és még sorolja fél órát, mit szeretne megmutatni Esthernek. Bár én étteremre gondoltam, de Aurora egy kicsit közbeszól... Én pedig hagyom, hadd mondja végig, s kíváncsian figyelem Esther reakcióját az ötletre, hogy feljönne hozzánk egy vacsorára - amit természetesen nem én készítenék. Közben megérkezik az esti cukoradagunk egy igazán érdekes köszöntővel. - Egyet a kicsinek, egyet anyának, egyet apának. Jó étvágyat! - feleli mosolyogva az idősebb pincér hölgy, mire Aurora annyira jóízűen kezd el nevetni, hogy én is kénytelen vagyok kiereszteni a nevetést.
Csüt. Aug. 24 2023, 12:56
Esther & Jason
Szomorkás mosoly jelenik meg az arcomon, amint szóba kerül az elhunyt édespám emléke, nagyon sokat jelentett nekem, nagyon szerettem és hiába teltek el mér hosszú évek azóta, hogy a gyilkos kór elragadta tőlünk, nincs nap, hogy ne jutna eszembe. - Igen, nagyon jó ember volt ebben vitathatatlanul egyetértünk. Arról Jason nem tudhat, de apa sajátjaként szerette Giannát, olyan sok jót adott neki, megkönnyítette az én gyönyörű gyermekem életét azzal, hogy mindig mellette volt. Én is kevésbé éreztem magam egyedül. Mindenféle érzések és gondolatok kavarogban a fejemben, ahogy újra és újra felidéződnek bennem a múlt eltemetett darabkáinak emlékei. Gianna kivörösödött arca, boldogságtól csillogó tekintete, a nevetésének hangja miközben apró lábacskáival fogácskázott a nagypapával. A gondor fürtjei összekuszáltan, csapzottan lobogtak a szélben. Apa vicces és ijesztő hangokat utánozva begörnyedt háttal rohant utána. A valóságba újra Jason szavai rángatnak vissza. Rápillantok elgondolkozva. Az igazság az, hogy nagyon szeretném vele tölteni az időmet, igazán jó lenne, ha valamilyen szinten az életem részese lenne, de az eltitkolt valóság mindvégig teherként fog a vállaimra nehezedni. Nem hiszem, hogy neki, a családjának vagy a lányomnak szüksége van arra, hogy ilyen hosszú évtizedek után felfedjem az igazat. Az agyam azt mondja, hogy utasítsam vissza a felkínált lehetőséget, de a szokatlanul hevesen verdeső szívem a mellkasomban az ellenkezőjét diktálja. - Szívesen mennék veled. ennél többet nem tudok és nem ia akarok a dologhoz hozzáfűzni, az sem teljesen biztos, hogy jó ötlet kettesben utazgatni vele bárhova is, de mégis azt érzem, hogy szükségem van erre. Gyerekként, tudatlan kölyökként estünk szerelembe egymással, nem törődve a következményekkel, az elmúlt évtizedekben viszont mindketten felelősségteljes emberek lettünk, saját élettel, családdal, és igazán szeretném megismerni azt a Jasont, akivé lett. Akinek nem lehetek az életének része. - Húha! Ez nagyon érdekesnek és igazán izgalmasnak hangzik. Nem is tudnék olyan munkát elképzelni neked, ami kevésbé kalandos. a fejeben is mindig olyan kép élt róla, amiben nagyon izgalmas és sok utazással, felfedezéssel járó munkája van. Azok alapján amilyennek megismertem őt, egyszerűen lehetetlen lett volna más munkakörben elképzelni. - Nem nehéz a családi élete és a sok utazással járó egyensúlyt megteremteni? Amennyire én tudom a rengeteg külön töltött idő, még soha nem tett jót egyetlen házasságnak sem. Ahogy pedig elnézem imádja a lányát, biztos vagyok abban, hogy mindent meg is tesz azért, hogy minél több időt lehessen vele. Nem szabadna hirtelen jött megnyugvást éreznem azzal kapcsolatban ahogyan a feleségéről és a házasságáról beszél, mégis, a szavai alapján máris kevésbé érzek bűntudatot amiatt, hogy beleegyeztem a közös utazásba. A sors keze azt hiszem, hogy nem véletlenül sodort össze minket.
- Biztosan minden rendben lesz, csak neki lehet, hogy több időre van szüksége, hogy feldolgozza a változást az életetekben. Tudod, mindenki nem tud gyorsan alkalmazkodni új helyzetekhez, lehet, hogy ő a megszokott környezetében érzi jól magát. Adj egy kis időt neki, hátha csak arra van szüksége. pecsételem meg monlógomat egy bíztató mosollyal. Nem akarok a kelleténél jobban belemászni a magánéletébe, főleg úgy, hogy nem is tudok róluk semmit, de nem akartam némaságba burkolózni. - Mondhatjuk így is. Az egyik lányom katonaként szolgál és a vőlegényével él, a másik pedig az apját választotta a válás során. Szóval ő az exemmel él. kényelmetlenül érzem magam, hogy úgy kell ezekről a dolgokól beszélnem, hogy közben valami nagyon fontosat el kell titkolnom. Zavaromban beletúrok a hajamba. Nem akarom kikerülni a kérdéseit, de teljesen őszinte sem lehetek. - Köszönöm! Szerettem volna mindent kézben tartani, de nagyon sok olyan dolog történt az éeletemben, amire nem voltam felkészülve. a korai terhesség, a háború terhei, a sérüléseim, a vetélések, a tönkrement házasságom, a gyerekeim rideg távolságtartása, az apám halála, és még sorolhatnám a sort holnap reggelig is, akkor sem érnék a végére. Az viszont biztos, hogy soha nem engedtem el a gyeplőt és bármilyen nehéz is volt, újra és újra talpraálltam. A vacsorameghívása váratlanul ér. Erre a forulatra tényleg nem voltam felkészülve. Zavaromat leplezve tekintete helyett inkább a teljesen belelkesedett kislányt figyelem. - Hát azt hiszem, hogy illetlenség lenne egy ilyen meghívást visszautasítani. Ha nem zavarok, akkor szívesen veletek vacsorázom. De én viszem a desszertet! teszem még hozzá gyorsan felemelt mutatóujjal, amin Ariel lelkesen felkuncog. Kisimítok egy tincset a szeméből mielőtt tekintettem újra Jason pillantását keresem. Mondanék neki valamit, de az időközben felbukkanó pincér és a sütemények megzavarnak benne. Érdekes, és eléggé tolakodó módon tálalja fel a desszertet. Együtt kuncogok a többiekkel, de közben úgy érzem, hogy megfolyt a titok belülről. Lehettünk volna egy család, átélhettük volna mindezt már évekkel ezelőtt is, ha nem tűnik el, ha nem cipelem egyedül a titkot, ha lett volna bátorságom valaha felkeresni őt. A torkomat belülről marcangolja az érzés, sírhatnékom van. Elvettem a lányomtól az apját és az apjától a lányát. Megköszörülöm a torkomat és zavaromat meg pillanatnyi idegességemet leplezve egy falat sütit nyomok a számba. - Nagyon jó, hogy találkoztunk, de nemsokára mennem kell. Van még egy találkozóm nemsokára. nem, semmi ilyesmi nincs, csak ki akarok jutni innen, hogy ne lássa rajtam mennyire felzaklattak a történtek, hogy ne láthasson elgyengülni senki. - Ide adod a telefonodat? Bepötyögöm a számom. nyújtom felé a kezem tenyérrel felfelé. - Ha a holnapi meghívás nem változik küld majd el a címed. remélem, hogy nem bánom meg ezt a döntésem.
Mióta megpillantottam először Esthert a bevásárlóközpontban, nem tudom hányadszor kezd már a szívem szörnyen gyorsan zakatolni, hiszen a múltat igyekeztem elraktározni mélyen a lelkem sötét részeibe, hogy ne is lássam őket, ne is érezzem őket, erre ő úgy robbantotta ki az emlékeket a feketeségből, hogy azok hirtelen elárasztottak mindent. Emlékszem az édesapjára, s azokra a jópofa sörökre, amiket sunyiban együtt ittunk meg az istálló mögött. Emlékszem azokra a csodálatos lovakra, főleg arra a hatalmas szürkére, aki büszke volt, s akinek a hátán sikerült gyorsan eljutnunk egy régi, lepukkant menedékhez Estherrel, ahova be tudtunk húzódni a vihar elől. Ó, azok a majdnem gondtalan fiatal évek... Nem véletlen, hogy minden porcikám vissza akar oda jutni, hogy újra beszívjam az illatokat, újra találkozzak a régi, öreg fákkal, melyek még a mai napig ott magasodnak. A nosztalgiába azonban Esther is beletartozik, hiszen ő volt az utolsó szép emlékem, mielőtt kórházba kerültem. Kissé félve vetem fel neki az ötletem, ami még meggondolatlannak is mondható, hiszen nem gondolkozok közben, csak kihull a számon az, ami a szívemet gyötri. Nem is kicsit lepődök meg, mikor hezitálás nélkül válaszol. - Tényleg? Mármint... Ez nagyon jó! - merengő ábrázatom nagyon hamar elszökik, s a szakállam mélyére egy izgatott mosoly mászik, ami még Aurorát is megnevetteti. Most tényleg visszahívtam őt a farmra, s ő tényleg igent mondott?! - Olyan sokat nem szoktam távol lenni azért, maximum pár napot. Ezért is akartam, hogy átköltözzünk ide, hiszen itt sokkal több a lehetőség. Nem csak nekem, de mindenkinek. Persze, nem olyan egyszerű ez, nagyon sok minden kérdéses még. - főleg a családi életünk, ami annyira vékony jégen táncol, hogy az bármikor beszakadhat. Rubyra egyre többször törnek rá a féltékenységi rohamok, amik borzalmas hárpiává változtatják őt. Holott semmi oka nem volt eddig erre a hisztériára. - Már régóta húzódik ez a kérdés... Csak nem képes átlátni a dolgokat, mert neki nagyon kényelmes ott. - és akkor itt álljunk is meg, nem szidhatom a saját feleségemet annak a nőnek, aki életem talán legszebb perceit okozta nekem még oly régen. Legyintek is mosolyára, jelezve, hogy inkább róla hallanék, mint hogy én jártassam tovább a szám. - Eléggé viharosnak hangzik. - jegyzem meg kíváncsian, mikor a gyermekeiről beszél. - Az első gyermeked apja nem kavart be? - a személyes kérdéseimet lehet, hogy máskorra kellene tartogatnom, nem pedig az első alkalommal megostromolni őt mindennel. Azt sem tudom hirtelen, milyen témába vágjak bele, hiszen annyi gondolat kering a fejemben, annyi mindent tudni akarok róla. - Remélem azért a jelenlegi életed zökkenőmentes. - jegyzem meg, miközben elhessegetek magam mellől egy vadóc macskát, aki abban lelte szórakozását, hogy a lábamat kezdte harapdálni. Ez természetesen elterelte Aurora figyelmét, aki hangos kacajokkal figyeli a macskákat, így esélyem nyílik Esthert meghívni vacsorára. - Tényleg? - megint értetlenkedem, de most már kénytelen vagyok elnevetni magam, főleg Aurora könyörgésén. - Ennek nagyon örülök! Lesz még mit átbeszélnünk bőven! Sok minden történt az elmúlt évtizedek alatt. De öregnek érzem magam most ettől... - a nevetés azonban kissé megakad, mikor Esther arckifejezése nem lesz túl őszinte a pincér kis elszólása után. Szemeimet egyből lesütöm, s egy zavart köhintés után befalom szinte a sütemény felét. - Mi sem maradnánk sokáig, a hercegnőnek lassan aludnia kellene. - megpördöm Aurora fülét mosolyogva, s átnyújtom Esthernek a telefonom. Meggondolatlanul, ezt hozzá kell tegyem, hiszen mikor bepötyögi a számát, váratlanul felvillan Ruby, s az általa küldött üzenet. ”Mégis hol a faszba vagy már egy órája baszd meg, miért nem válaszolsz az üzenetemre?! Valami lotyóval henteregsz, mi?!” Csak a szokásos. Ha épp rájön az ötperc, akkor ehhez hasonló üzenetekkel bombáz még munka közben is. - Amint hazaérünk, elküldöm. - mikor visszaadja, visszacsúsztatom a zsebembe a telefonom anélkül, hogy megnézném az üzeneteket. Illetlenség társaságban a mobilt bújni, és most egyáltalán nem érdekel semmi más. Sajnos a sütemények hamar fogyatkoznak, én pedig Esthert nem szeretném feltartani, nehogy véletlenül elkéssen a találkozójáról. A számlákat hamar kiegyenlítem, s indulásra készen kezdek el Aurorával a karomban a kijárat felé robogni. - Köszönj el szépen Esther nénitől. - bágyadtan hajtja fejét a vállamra, s már szinte a szemei is lecsukódnak. Apró mosollyal integet az irányába, aztán egyik pillanatról a másikra elalszik. - Nagyon örülök, hogy újra láttalak. Holnap találkozunk. - ha pedig nem bánja, akkor én szívesen megölelném őt a szabad oldalammal. Egyszerűen kényszert érzek magamban erre, így remélem, hogy nem utasít el. Bárhogy történjék, az útjaink hamarosan szétválnak. Azonban nem telik el egy óra, Esther telefonja már rezeg is.
”Sajnos le kell mondanom a holnapi vacsorát, ugyanis felmondták az albérletem. :’D Nem tudsz véletlenül egy kiadó lakást a környéken?”