Jellemző, persze, hogy én vagyok a hibás, persze, hogy Ragnar a másik. Mi a cinkos társak, akik megnyomorítottuk. Pedig én azokról a fájdalmakról és gondokról beszéltem, amik azért tőlünk függetlenek. Nem gondoltam azt, hogy teljesen ártatlan(ok) voltam(tunk), de mi csak annyira ártottunk neki, amennyire a helyzet megkövetelte. Nem többet. Épp azért nem adtam neki erre viszont választ, mert tudtam, hogy egyelőre a szemében úgyis bűnös leszek, felesleges győzködnöm és magyarázkodnom, de majd szépen megpróbálom neki apránként beadagolni és nevelni kicsit. Bizonyára félre értett. Nem azt mondtam, hogy nem lehetünk barátok, vagy mester és tanítványa. A semmi alatt azt értettem, hogy nem lehetek a csókpartnere, vagy a szexpartnere. De szerintem ezt ő is értette, csak szándékosan értetlenkedik, mert tetszik neki a megilletődöttségem. -Úgy értettem nem csókolódzhatunk és szexelhetünk. Hadd ne kelljen ezt már így kimondanom.-Mondtam neki kellemetlenkedő arcot vágva. Hiába, azért nem volt kellemes ezt így kijelenteni egy huszonkét éves lány felé. Bizarr. -Én nem olyan emberrabló vagyok. Ne vegyél bele a nagy többségbe. Sóhajtottam, mert beigazolódott a gyanúm. Hülyén fogalmaztam, de nem akartam a pszichiáter, vagy a pszichológus szavakat használni. Tenyerem végig húztam arcomon és megvakargattam a tarkóm. -Oké, értem én... persze.-sóhajtottam.-Azért az ördög nem benned lakozik, bocsánat, ha rosszul fogalmaztam. Egy lelki vezetőre gondoltam, valakire, aki segítene neked a hétköznapokban. És nem olyanokra, mint, akikkel te beszélgetsz. Egy "angyalt" gondoltam melléd, aki jó tanácsokkal lát el és védelmez.-Fogalmaztam neki megint máshogy, kicsit mesébe illően, de valahol éreztem, hogy így is le fogja szűrni mit akarok kihozni ebből, ám mégis csak egy kellemes eufemizmust találtam ki. -Mi? Miféle vonzalom?-Kérdeztem megdöbbenve.-Ne mondj már ilyeneket...-Sóhajtottam kissé elgyötörten. Viszont az meglepett, hogy magányosnak gondolt. Volt benne némi igazság, de azért nem volt túl kellemes ezt hallani. Bár két kifejezetten kellemetlen válás után nem is sok kedvem volt újra nő után nézni. Lesandítottam rá, mikor a lány rám tapadt, majd hátára tettem kezeim és picit megsimogattam. Tudtam jól mit csinál, éreztem, ahogy a fogó megmozdul a zsebemben, de hagytam neki, had vegye el. Ő is tudja, hogy rá fogok jönni, hogy elvette, amikor majd ki akarom venni a zsebemből. Úgyse jut ki vele, max kabalának lehet nála. Ha pedig meg akar vele támadni, lelke rajta. Aztán kifejti, hogy barátokra gondolt, nem is barátnőre. Volt pár barátom, ha nem is sok, de ritkán jártam velük össze. Viszont az szomorú gondolat volt, hogy a világból ez volt neki a tapasztalata. Pénzért bármit. Volt benne igazság, de én soha nem akartam erre a szintre lesüllyedni és neki sem kellett volna ilyen tapasztalatokat szereznie. -Nem fekhetek le veled. Nem akarlak megrontani. Ezt jelenti. Nem szexelhetek veled. Na.-Morogtam. Nem mondtam volna magam prűdnek, de kellemetlen volt ilyesmikről így beszélni vele. Következő kijelentése túl is lendített engem ezen a fennakadáson. -Állj! Nincs olyan, hogy nagyobb hatalom. Hármunk közül én vagyok itt a nagyobb hatalom.-Feleltem kissé sokat mondóan, hogy mit gondolok magamról. Hát igen. De ezen ne akadjunk fenn.-És nem gondollak őrültnek.-Feleltem az igazságnak egészen megfelelően.-Sőt. De túlzottan összetett az, amit rólad gondolok, de semmiképpen sem az őrült az, ami illik rád. Szavaira közelebb mentem és leültem én is a heverőre. Sóhajtottam. Részben úgy éreztem magam, mint egy kezdő apa, amikor a tinédzser lányával próbál dűlőre jutni, másik percben pedig egy rossz férjnek éreztem magam, aki a házasságát próbálja menteni. Nem tudtam melyik a kellemetlenebb. Rövid pillantást vetettem rá összekulcsolt ujjakkal, majd végül közelebb csúsztam hozzá és magamhoz öleltem. -Nem... nem vagyok jó ember.-Ismertem el.-Hiába a hófehér öltöny és a mennybéli fények, nem vagyok jó ember. Igazad van. Csak annyira vagyok jó, amennyire a világ engedni. Tolvaj vagyok és most már emberrabló is. Lehet ezek után szürke öltönyt kell majd felvennem, mert egyre jobban kopik a Róka fénye.-Mondtam és vállára hajoltam arcommal.-Még most is rossz érzés visszagondolni arra, hogy lefejeltelek és megkötöztelek. Hidd el, nekem jobban fájt, mint neked. De ne kérdezd miért tettem, nem tudnék olyan választ adni rá, ami megnyugtatna és fényesebbé tehetné a tettem sötét fényét. Mert bármit is mondanék, vagy hazugság lenne, vagy olyan, ami fájna neked. Inkább nem mondok semmit, azzal járunk a legjobban. Maximum magamat tudnám vele nyugtatni, azzal pedig nem mész semmire. Ha még az ölelésem ellenére is el akart feküdni, akkor engedtem neki, ha maradt a karjaimban, akkor továbbra is öleltem őt. Hallgattam a benne felmerülő kérdéseket, azt, hogy engem is őrültnek gondolt. Talán volt is benne igazság, de a magam részéről tagadtam volna, hogy az lennék. Ha még ölelkeztünk, akkor engedtem az ölelésen és úgy néztem arcába, szemeibe. -Mert megbíztam benned. Bíztam benne, hogy jelentek még neked annyit, hogy ne ess nekem. Ha pedig mégis megtetted volna, akkor... ennyi. Akkor úgy jártam volna, ahogy. Úgyse számított volna már akkor.-Rendeztem le ennyivel, bár lehet ezzel ismét csak megkérdőjelezhető mentális épségemnek adtam tanúbizonyságát. A meglopott emberek kérdésre nem válaszoltam. Úgyse volt témába vágó. -A kezedbe adtam a sorsom és te úgy döntöttél, hogy megkegyelmezel nekem. Ez csak jelent valamit.
Meg kellett köszörülnöm a torkom, hogy nehogy elkuncogjam magam, miközben vágja az arcokat. Mondanám, hogy gátlásos fickó, de szerintem itt más húzódik a háttérben. Mindenesetre igaz, ami igaz, roppantul élveztem "zavarba hozni". Legalább ennyi örömöm legyen, mielőtt kioltják az életem. - Ugye tudod, hogy elmúltam 18? És feltételezem, hogy te is... - haraptam be alsó ajkam, hogy még csak egy apró mosolyt se engedjek szabadjára. - Nincs ebben semmi csúnya dolog. De aranyos, hogy így viszolyogsz kimondani. - tettem hozzá, mielőtt heves és kissé feszült magyarázkodásba kezdene. Sosem fogom megérteni, hogy az emberek miért nem mernek beszélni bizonyos dolgokról. Allen például sok minden másról sem szívesen beszél, a szex, mint téma még csak fel sem jött nála, még is úgy viselkedik, mintha ezek olyan dolgok lennének, amiről tilos beszélni. Igaz, vele ellentétben, Travis reakciói legalább szórakoztatóak. - Pedig nagyon úgy tűnik, hogy bizony nyugodtan kezet foghatnál velük. - bólogattam nagyokat, hiszen a körülményekre való tekintettel, bármit is hoz fel ellene, ez itt és most elég bizonyíték rá. A beszélgetésünk a témákat érintőleg és a körülményeket tekintve is egyszerre volt bizarr, mulattató és elgondolkodtató. Már jó néhány hete edzettünk együtt, de igazából most jött csak le, hogy beszélgetni alig beszélgettünk. A beszélgetések alatti számomra teljesen új reakciói ébresztettek rá, hogy igazából nem is ismertem annyira. És még most sem igazán. Tudtam róla ezt azt, de az elmúlt pár percben több dolgot tudtam meg róla, mint néhány hét alatt. Kimagyarázza a démoni témát, de a sorok között ugyanúgy leőrültez. Semmi baj, de tényleg. Nem várom, hogy megértse, hiszen ezeket a dolgokat nem is tudnám neki elmagyarázni, hogy értse, mert ezeket látni kell. Ha nem látogatott volna meg minket a mikulás, én sem tudnám, hogy néz ki, és hogy valóban létezik e. A fura az, hogy Kitsune-ként el felejtette honnan is származik. Ez a világ borzasztó rossz hatással van ránk. Utolsó mondatára el mosolyodtam. - Egy angyalt? Volt nekem olyanom. Élő. Elég hamar bebizonyította, hogy ő rá van szükségem, és hála az égnek, nem kellett neki sokat könyörögnöm. Bár... nem tudtam, hogy hátsószándékai vannak, vagy könnyen megvezethető. Mert mire beigazolódott a gyanúm, úgy lefejelt, hogy itt tértem magamhoz. - bukott ki belőlem a vége nevetéssel, és bár fájó volt az igazság, és legszívesebben sírni tudtam volna, már egyszerűen nem tudtam. Mikor pedig ő kérdezett vissza újfent kacagásba törtem ki. - Ó, ne már! Én felmerem vállalni a gondolataim és azokat a dolgokat, amiket érzek. És szerintem te is jóképű vagy. Ezt így kimerem mondani. A pénzed nem érdekel, soha nem tartottam értéknek, de a kitartásod a harcművészeteknél és a ravasz tekinteted, pláne a maszkban, bármelyik nőt... vagy férfit levenné a lábáról... - nevettem, majd kis idő elteltével megpróbáltam kicsit megkomolyodni. Nem sok sikerrel, de erről meg ő tehet. Részben megjátszott sajnálattal öleltem át, bár biztos kegyetlen érzés lehet ilyen magányosnak lenni. Úgy értem, ha mind szakad, nekem akkor is ott van Lazare, vagy ha már ő sem, akkor Vigyoriék. De neki? Lehet, hogy némelyik barátom csak én látom, de az ő élő barátai most miért nem keresik a társaságát? Vagy miért nem volt egy olyan alkalom se, amikor egy baráti összezördülés miatt lemondta volna az edzést, hiszen munka mellett így sem jutott másra ideje. Bevallom az ölelés nem csak arra ment ki, hogy vígaszt nyújtsak, de úgy döntöttem, inkább a fogót is megszerzem. Ki tudja még mire lehet jó... A kódzár is elektromos, és ha leveszem róla valahogy a burkot, lehet elég csak szétszadizni a drótokat. Viszont kapva az alkalmon, megint próbáltam zavarba hozni, amin most nem nevettem, de mosolyom már nem tudtam elrejteni. Sokkal vicceseb pali, mint gondoltam. - De az csak akkor számítana megrontásnak, ha csak te akarnád, nem? - húztam még kicsit az idegeit. Nem tudtam elképzelni, hogy feltudnám dühíteni, hiszen eddig is minden akadályt olyan nyugodtan kezelt, de sosem üvöltözött vagy ugrott nekem. Közben kényelmesen el is dőltem a heverőn és miután elrejtettem a szélében a fogót, figyelmesen hallgattam. - Azta! Te aztán nem vagy semmi, öregem! - ismertem el egy ferde bólintás közben, mert nem tudtam szó nélkül hagyni, hogy már is magáénak tudja a hatalmat. - Ó, jaj ne is folytasd, Travis, kérlek. Rühellem a hazug embereket. Ne rontsd el ezt az elfuserált szimpátiád. Ha nem tartanál... őrültnek, instabilnak, vagy tudom is én milyen szinonimákat használnak még erre, nem volt kódzáras az ajtó. Nem tartanál itt, és nem hinnél el mindent, amit egy tök vadidegen mondana neked. De mondom. Nem zavar... Csak... ne hazudj nekem többet. - vonok vállat már ülve, mert ez olyan téma, amit nem lehet félvállról venni, és nevetve magyarázni. Mikor pedig elindult felém, még annyira sem mertem elfeküdni, hanem magam elé emeltem az ökleim, védekező pózba, ahogy még anno... ő tanította. Ha esetleg megakarna támadni. De nem akart, sőt ő volt a kezdeményező. Nyikkantam is egyet meglepetésemben, de egyből eszembe jutott, hogy a kis ravasz biztos így akarja visszaszerezni a fogót. Szóval ha hátra nézni nem is tudtam, azt éreztem volna, ha egyik kezével mondjuk nem ölel, és akkor biztos, hogy a nyakába harapok. Mindenesetre én is átöleltem, mert alapvetően is szerettem ölelkezni... hát a barátokkal, de hát itt most nagyon nem válogathat az ember. A kést már így is a hátamba döfte, mi lehetne rosszabb? Így viszont már nem mertem átkutatni a zsebeit, hátha találok nála valamit. Még legalábbis... De azért elmosolyodtam. - Még négy ölelés, és elegendő lesz egy napi adagnyi boldogság hormon felszabadulásához. - jegyeztem meg mosolygósan suttogva. De tényleg. Igaz, hogy eddig bántani sem bántottuk egymást, de már most többet ölelgettük a másikat, mint én otthon a polip plüssöm. Az viszont komolyan meglepett, amit mondott. Most vagy manipulálni akar, vagy elismeri, hogy ő sem állhat be a tökéletesen makulátlan emberek közé. Csak még azt nem tudja, hogy ilyen csoport soha nem is létezett. Mindenki követ el hibákat, és az éppen elég, hogy elessünk ettől a címtől. Aztán még szomorúbb, de őszinte dolgokat mondott. Oké, ennyi zavarbahozás után, azért megsajnáltam szegény magányos fickót. Viszont erősen az volt a gyanúm, hogy most vallotta be, hogy tényleg kifognak nyírni Ragnar-ral. Hát ez... annyira nem jó hír. Mikor fejét a vállamra hajtja, úgy én is ráhajtom az én buksim, másik felől meg a tarkóját simogatom. - Jól van, na, azért ez nem a világ vége... Mármint persze bizonyos mértékben az, de én szemet hunyok a felett, hogy megtámadtál. Ha azt veszük, én is megtámadtalak. Csak te jobban csináltad. Se baj, elnéztem a trükkjeid, szóval majd hasznosítom őket egy nap. - mosolygom, leginkább tréfából, hogy jobb kedvre derítsem, de azt tényleg komolyan gondoltam, hogy megbocsájtottam neki. Misha forrázott már le, de neki is megbocsájtottam, mert fontos volt a számomra. Azért bíztam benne, hogy nem fog sírni, mert egy kis gyereket még megtudnék vigasztalni, de már a korombelieknél sem igazán tudom, hogy mivel kéne vígaszt nyújtanom. Mikor engedett az ölelésből én is ránéztem. Na ha most megint lefejel... - Hát látod, ezzel is csak azt támasztod alá, hogy tulajdonképpen pont olyan megkérdőjelezhetően vagy épelméjű, mint én. Erre Kalapos csak annyit mondana: Jer, barátom, csatlakozz ehhez az őrült tea partihoz! - próbáltam leutánozni Kalapos enyhén náthás orrhangját. - Ez pontosan így van Travis! Pont, ahogy mondod! - vettem két kezem közé arcát és úgy néztem a szemeibe. - A bizalmat, amit nekem adtál zsebre tettem, és bebizonyítottam neked, hogy vagy olyan fontos, hogyha rajtam múlna az életed, életben hagynálak. Ez a különbség köztünk most. Ez a mindenség nagy kérdése. Most a te zakód zsebében pihen egy meggy mag nagyságú bizalom tőlem, és az életem jelenleg, a te kezedben, de csak is a tiédben, ha csak nincs még itt valaki a folyosón. De vajon te... hogy fogsz dönteni...? - néztem rá komolyan. - Ha bíznál bennem, nem zárnál e mögé az ajtó mögé. - tettem hozzá. Oké, leszámítva a délelőttöt, amikor megakartam ölni, de lényegében most is megtehettem volna... Senki sem tökéletes, na.
Egy rövidke időre azt hittem egy másik embert is megismerek Ragnar mellett, vagy egy újabb mesebeli lényről hallok valamit, aztán csakhamar rájöttem, hogy rólam van szó. Nem szóltam rá semmit, ezen végtére is nem volt mit szépíteni, ez a mondat úgy, ahogy van igaz volt. De azért kellemetlen volt visszahallani. -Én is ki merem mondani, amit érzek és gondolok.-Feleltem neki, noha ez így ilyen formában nem volt igaz. Igyekeztem, de voltak dolgok, amiknek kimondása nem ment. És itt nem feltétlen a pajzán dolgokra kell gondolni, mert alapvetően is megválogattam kikkel szemben miket mondhatok és miket nem. Többek közt azért, hogy ne haragítsam meg őket, vagy okozzak csalódást, vagy azért, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat okozzam, a legkevesebb ellenszenvet váltsam ki az emberekből. Ezért fogalmazok Gydával szemben is annyira óvatosan. Igyekeztem vigyázni a viszonyunkra, a társalgás hangulatára, de főleg Gyda lelki állapotára. Már amennyire lehetséges volt. Nem tudtam elképzelni ez a lány mit akarhat tőlem, hogy nonstop olyan megjegyzéseket tesz, hogy azt kell gondoljam ágyba akar csalni. Talán "apa-komplexus"? Ennyire az idősebb pasik jönnek be neki? Vagy csak ennyire kiéhezett? Esetleg csak én értem félre? Nem hiszem. Viszont az is simán elképzelhető volt, hogy csak manipulálni akar. A plafon felé meredve sóhajtottam enyhe kirohanásán, melynek forrása tagadás volt. Nem nagyon hitt abban, hogy nem tartom őrültnek. Nem lettem tőle ideges, inkább csak a helyzet kellemetlensége sarkalt erre. Ennek ellenére sikerült megőriznem mindent, amit eddig képviseltem. Nyugalom, empátia, kedvesség, gyengédség, noha a szerénység kétséges volt azok után, hogy kijelentettem én vagyok a "korona viselője". De ez számára biztos így is kellemesebben hangzott, mintha Ragnart mondtam volna. Nem értettem mit mondott az ölelésről és a boldogság hormonokról. Nekem ez magas, de ha ő így érzi, akkor oké. Még ha a nanocsövekről és a microchipekről beszélne érteném is, de sose konyítottam se a biológiához, se a társaihoz. De ha tényleg csak négy ölelésre volt a boldogságtól, akkor én nem álltam ellen, hogy hozzá segítsem. Tetszett, hogy ennyire lazán kezelte a helyzetet, hogy idáig jutottunk, de ennek csak örülnöm kellett. Talán ez azt jelenti, hogy nem volt benne akkora seb, vagy nem haragszik rám annyira, esetleg tényleg képes úgy felfogni, hogy megint tanult valamit, amivel fejlődhet. De szerencsés volt, hogy képes ilyen könnyen tovább lépni. Már ha hihetek neki. Sóhajtottam, mikor képzelt barátját utánozta. Érdekes volt és vicces. Érdekelt volna, ezek honnan erednek neki. Mármint sejtettem melyik mese lehetett, de az érdekelt mi az, ami láttatja és hallatja ezeket vele. Tényleg a paranoid skizofrénia, vagy valami sokkal komolyabb és ritkább kór? Mert tényleg élethűen adja ezeket elő, de valóban csak a saját gondolatait, belső viszályait hallom ilyenkor megelevenedni? Hát kicsit megkérdőjeleztem volna, hogy valóban életben hagyna. Elvégre vígan megfojtott volna, ha nem teszek ellene semmit, bár tény, hogy most életben hagyott és nem is bántott. Talán az a fojtogatás csak egy nagyon heves érzelmi kitörés volt, amit a mélységes csalódás váltott ki belőle? Az is erősen megkérdőjelezhető volt, hogy az élete múlik rajtam. Vajon miért hiszi azt, hogy meg akarjuk ölni? Vagy, hogy Ragnar meg akarja ölni? Karba tettem kezeim. -Oké. Köszönöm és igyekszem nem eljátszani ezt a bizalmat.-Bólintottam.-De mielőtt még bárhogy is döntenék, előtte játszani fogunk. Egy kérdezz-felelek játékot. És csak őszintén. Mind a ketten három kérdést teszünk fel a másiknak.-Mutattam jobb kezem ujjaival a számot.- Elsőnek én kérdezek, utána te és megint én, és így tovább. Aztán megteszem a lépéseket, hogy továbbra se csalódj bennem. Na mit szólsz? Elfogadod a játékot? Így mind a ketten jól járunk és választ kapunk három olyan égető kérdésre, amiben szeretnénk tisztábban látni.
Némi bűntudatot véltem felfedezni szemeiben, mikor az én bukott angyalomról beszéltem. Hamar leesett neki a célzás. Nagyon helyes. Sőt az se baj, ha még ennél is szarabbul érzi magát, mert én ugyanezt éreztem, mikor rádöbbentem az igazságra, legalább is sejtettem, ahogy akkor is, mikor a hasán ülve lebuktattam a Kitsune-t. De abban elbizonytalanított, hogy bánjam e, hogy nem öltem meg, míg mondjuk aludt... Néhány perccel ezelőtt bántam, ó, de nagyon is. Most viszont úgy érzem, mégha ingatag lábakon állva is, képesek vagyunk valami bizalmi várat építeni. Közösen. Én is adok és ő is ad. Mert ennek így kell működnie. Megcsóválom fejem. - Ha ez így van, sokkal nagyobb rendetlenség lehet a fejedben, mint nekem. Legalább is az elmondottak alapján. - válaszoltam rá cáfolva füllentésére. - Amiről mi most beszélgetünk, azt őszinteségnek hívják. Alkalom adtán persze szükségszerű a füllentés, én is tudom, de végtére is bátorság kell ahhoz, hogy ki merd mondani azokat a szavakat, amik a fejedben vannak, anélkül, hogy szépítenél rajtuk. Valakinek így is úgy is fájdalmat okozol. De ha kiderül, hogy hazudsz, azzal nem csak megbántod a másikat, de oda lesz a bizalom is. Azt pedig baromi nehéz visszaszerezni. Már ha lehet... - vonok vállat, és ezt mindenféle bölcsesség nélkül mondtam neki. Mert ezt gondolom erről a témáról. A komoly témákon túl, azért írtóra élveztem oly módon az idegein táncolni, hogy nem csupán zavarba tudtam hozni bizonyos témákkal, kifejezésekkel, de még a haja is majdhogy nem égnek állt. Az viszont még engem is meglepett, noha nevetésre bírt, ahogy nem rejtette véka alá egocentrikusságát. Ezt nevezem önbizalomnak! Lazare-val minden biztosan összeakadna a bajszuk. Talán még a harcművészetekben is emberére akadna. Már, ha Ragnar-nál tényleg csak színjáték volt az egész. A nehézségek ellenére, és hogy néhány perccel ezelőtt még halálos ellenségek voltunk, nekem ő biztosan, egész barátivá vált a hangulat. Olyan témákat fejtegettünk, amiket jobbára a szerinte "képzeletbeli barátaimmal" is szoktunk. Elengedjük egymást, és én jobbára visszadőlök a heverőre, és mivel nem olyan nagy ez a fekvő alkalmatosság, lábaim az ölébe teszem, miközben ujjaim összekulcsolom a hasamon és onnan hallgatom. Bár csak röpke néhány másodpercig, mert a játék szó hallatán egyből megint felülök. - Jó! Ez tetszik! - mosolygom életvidámabban. Szeretem a játékokat, anno a sakkban is jó voltam, és az ugróiskolában is verhetetlen vagyok. - A felelsz vagy mersz ennél divatosabb, de oké, benne vagyok! - csapom össze lelkesen kezeim és meg is dörzsölöm őket, mintha már most a markomban tudnám a győzelmet. Sima liba, ha lehet nyerni, úgy is megnyerem. Pláne, ha a szabadulásomról van szó. Mi lehetne ennél motiválóbb? Mondjuk az érdekelt volna, hogy mit ért az alatt, hogy "megteszi a lépéseket, hogy továbbra se csalódjak benne". Megöli Ragnar-t? Túl szép, hogy igaz legyen. Visszaszerzi a kést? Szinte lehetetlen, hiszen a nyomozó gyanút fogna. Rejtélyes nyeremény! Egyre jobban tetszik! - Háh, már is kérdeztél kettőt! - böktem felé nevetve, persze tudom, hogy még nem kezdődött el a játék, de akkor bizony már csak egy kérdése volna. - Jól van, rendben! - bólintok rá, majd szinte rögtön eszembe is jut valami, ami végett figyelmeztetnem kell. - De várj! Mivel a kérdés bármilyen kérdés lehet, akár még durván kényelmetlen is, meg kell ígérnünk, hogy se te se én nem adjuk tovább a másik válaszát senkinek, soha. - figyelmeztettem ujjaimmal. Amennyiben viszont rábólintott, nekem sem volt ellenemre a játék. - Halljuk, mi az első kérdésed? - mosolyogtam kíváncsian. Igazából szerintem nem is tudna olyat kérdezni, amire ne mernék válaszolni vagy kellemetlennek tartanám. Bennem nincs meg az a gátlásosság, ami az itteniekkel valami rejtélyes módon velük születik.
Figyelmesen hallgattam, hisz igaza volt. Voltak dolgok, amiket nehéz volt kimondani szépítés nélkül, de amíg van rá mód, lehetőség, addig szerintem érdemes próbálkozni vele. Az nem hazugság, ha szépítünk rajta és szerintem, ha a jó cél érdekében tesszük, akkor teljesen elfogadható. Persze hazudni is szoktam, neki is jó párszor hazudtam már, de úgy voltam vele, ha a jó célt szolgálom vele, vagy magamat védem és a titkaim, akkor nekem megéri hazudni, annak ellenére is, hogy helytelenítem és az őszinteség pártján állok. Tudom, ezt így furán hangzik és szinte üti egymást a kettő, de ez van. -Az lehet, de én csak beszélgetni akarok, és így legalább nincs kitérés és senki nem kérhet meg rá, hogy nyaljak radiátort vagy a fene tudja még miket.-Idéztem fel a középiskolai élményeim, ahol nagy divat volt a felelsz és mersz, de még az egyetem is. De gyakran baromkodásba fulladt. Továbbá nem szerettem, ha valaki a "merek"-et választja, mert akkor nem kapok választ a kérdésekre, amik bennem vannak, feladatot meg úgyse tudnék neki adni. -Ami itt elhangzik, az itt is marad. Csak a barátaid is tartsák a szájuk!-Szóltam rá mosolyogva, nehogy Kalaposnak, vagy valamelyik cimborájának pletykás kedve legyen. Megmosolyogtatott a gondolat, hogy ilyet mondtam és gondoltam, de úgy néz ki ez a bolondsága ragadós kicsit. Ki is egyeztünk, hogy tartjuk a szavunk, így rögvest rá is kérdeztem a legégetőbb kérdésre, ami már jó ideje érdekelt. -Miért gondolod azt, vagy hiszed, hogy Ragnar meg akar ölni? Miért akarná a halálodat?-Kérdeztem, közben ölemben fekvő lábaira pillantottam. Mondanám, hogy közvetlen a lány, de ez még nem jelentené feltétlen azt, hogy közvetlen. A csók már annál inkább. Mindegy, érezze nyugodtan otthon magát. Ki tudja mennyi ideig fog itt lenni még.
Amit a legjobban sajnálok, hogy egyből edzőnek fogadtam Travis-t. Nem azért, mert átvert, vagy mert Ragnar oldalán áll, hanem, mert igazából most jöttem rá, hogy tényleg jófej. Már ha nem manipulálni próbál. Ebben a világban ezt sosem lehet tudni. Lehet vele beszélgetni, komoly témákról és hülyeségekről is. És őszintén szólva haláli őt idegelni az erotikus dolgokkal. Sajnálom, de így van. Ez olyan dolog, amivel talán kárt senkinek nem okozok, viszont irtóra élvezem. Felvetettem ugyan a merészebb játékot, de hamar megindokolta miért nem szeretné, amin csak mosolyogni tudtam. Persze megértem, ha olyan furcsa lennék, mint ő, én sem biztos, hogy szívesen nyalogatnék radiátort, ííígy viszont akaratlan is elkezdek rajta tűnődni vajon milyen íze lehet. Nem állítanám, hogy nem próbálnám ki, ha úgy hozná a helyzet. - Jogos. Én ennél sokkal durvábbakat kértem volna... - vigyorodom el, csak hogy ráijesszek, hátha hirtelen valami egészen brutális dolog jut eszébe, amit nem szívesen csinálna meg, de nyilván én sem osztom meg mikre gondoltam. Igazából meg semmire. Semmi durvára. Mondjuk lehet neki az is az volna, ha azt mondanám, hogy szökdécseljen egy lábon és közben nyomja meg az orra hegyét. Vagy adjon ki gyakorlás közben olyan hangokat, mint amilyeneket a karate filmekben is szoktak. Az nagyon muris volna. - Igen is! - szalutáltam, legalábbis kezem a homlokomhoz emeltem, mosolyogva. Nem tudom, hogy csak viccelt, vagy komolyan mondta, de úgy gondolom, akármi is elhangzik ma itt, arról ők sem beszélhetnek. Akkor sem, ha már az egészen túl vagyunk és Csodaországban süttetjük a hasunk. Kérdése azonban meglep. Mármint azt hittem, hogy ezt is megbeszélték már azzal a szörnyeteggel. Különben mi másért segítene neki Travis? - Mert ő a Hóhér! - válaszoltam röviden és tömören, de kétségkívül őszintén. Nekem legalább is ez fedi az igazságom. - Elvette a késem, mert azt hiszi, hogy bántottam a családtagjaim. De ez nem így van. Őket a Vörös királynő ölte meg, csak rám kente. Meg van hozzá a hatalma, és már a Hóhér is neki dolgozik, tudom! Elkerülném, ha tudnám, de mikor utánam jött, Kalapos mondta, hogy leakar majd vadászni, és aztán azt is hozzátette, hogy a kés, amivel legyőzhetném, szintén nála van, szóval... előbb meg kell szereznem a kést, és aztán már meg tudom ölni. Ezért kértelek, hogy szerezd meg. Egyszer megpróbáltam, de majdnem elkapott, alig tudtam elmenekülni. Ha te nem folytál volna bele ebbe az egészbe, már tuti megölt volna. Így viszont gondolom eddig nem merte megtenni, mert te megtudtad volna állítani. - magyaráztam el neki bővebben, már csak amiatt is, hogy lássa, nem én vagyok a rossz, hanem Ragnar és a királynő. - Te is láttad, hogy ő igazából nem is ember. Te magad mondtad, hogy láttad a kaszáját. Mert neki tényleg az van. Csodaországban egy több emeletnyi magas, részben emberformájú lény, aki bőrszerű kártyalapokból van, de ez ne tévesszen meg, mert borzasztó ereje van. A kezei és lábai csontszerűek, de kesztyű és csizma van rajta. Csápok nőnek ki a testéből és a szemgödreiből is, de nincs szüksége szemekre, ő anélkül is lát. Gondolom itt is azért tudjam mindig hol vagyok. Félelmetes hangja van, bár beszélni még nem hallottam a mi világunkban, de nevet, ha mi félünk tőle. Van egy hatalmas nagy kaszája, amit te is láttál. Azzal öli meg áldozatait, ha épp el nem tapossa vagy agyon nem nyomja őket. Nagyon jól forgatja a kaszát. - nyomatékosítottam, hogy ő a mi világunkban sem egy könnyű eset, csak míg ott hatalmas erejét használja, itt manipulálja az embereket. - Őszintén szólva... nem sokszor kereszteztem még útját, mert a királynő várát vigyázta, de bárhol képes felbukkanni, ahogy te is észre vetted. Viszont mikor bele is futottam se mertem vele szembe szállni, mert hát... fele akkora vagyok, mint a csizmája. Szóval általában elfutottam, de most szembe szállnék vele, ha meg volna a késem. Mármint amíg nem változik át, mert hát akkor sajnos mindenkit meg tudna ölni. - vakartam zavartan tarkóm, de azért bíztam benne, hogy ez a pillanat nem jön el. Esetleg, ha Csodaországban lennénk, még a nyurgító segíthetne, mert akkor megnőhetnék, akár nagyobbra is, mint ő és akkor eltaposhatnám. Sóhajtottam egyet, mert azért ez a válasz, eléggé megadta a hangulatot, ahhoz képest, amilyen kis vidámnak indult a játék. De hát ilyenek ezek a versenyek. - Oké, én jövök. Hmm... - gondolkodtam el mutatóujjam államra helyezve, mire eszembe jutott egy jó kérdés. - Ahelyett, hogy hősködnél és gyűjtögetnél, miért nem szerzel magadnak barátnőd és élsz úgy, mint más emberek? - kérdeztem kíváncsian. Az nyilvánvaló volt, hogy kicsit más, mint a többi itteni lakos, és elég furán viszonyul a kicsit intimebb dolgokhoz, de ha csak nem ódzkodik az emberektől - már pedig nem úgy tűnik, hiszen még engem is hajlandó megölelni - akkor érdekelne az oka. Nem kell mindenkivel szexelni, hogy jóban legyen velük, de talán boldogabb lenne, ha volna valaki, aki támogatná vagy szeretné... esetleg harc helyett paradicsom levest főzne neki.
Elkezdődött a játék, én pedig fel is tettem az első kérdésem, amire érdekes, egyben irreális választ kaptam. Nos... neki lehet ez volt a reális válasz, de a normális emberi világban ez nem állta meg a helyét. Ráadásul hazudott. Amikor legelőször találkoztunk beismerte, hogy a késsel ő követte el a tettet, most pedig azt mondja rá akarják kenni. Akkor most mi az igazság? Hát persze, hogy az, amit legelsőnek mondott. Ő tette, csak most valamiért máshogy adja elő. Pedig akkor nekem elmondta az igaza, vajon most miért nem tette úgy, ahogy akkor tette? Éppen ezért én sem fogom neki elismerni most, hogy valójában magamat sebesítettem meg és nem Ragnar bántott engem. Kölcsönös hazugság és titkolódzás egy őszinteséget követelő játékban. Tipikusan, mint a politikai élet. Viszont meglepett, hogy vaktában lőve eltaláltam, hogy van kaszája. Talán ezért voltam hihető számára. Milyen jók a megérzéseim. A lény, amit leírt akár egy Lovecraft novella/regény gonosza is lehetne. Nagyon, de nagyon meg kellett erőltetnem a fantáziám, hogy el bírjam képzelni magam előtt. Igazán érdekelne, hogy lát, ha nincsenek szemei. Csak nem hang alapján? Nem. Leginkább sehogy, de nem is meglepő, hiszen nem is létezik. Az verte ki legjobban a biztosítékot a fantáziámban, ahogy a méreteiről beszélt. Sehogy sem tudtam elképzelni, hogy lehetséges legyen. Miket beszél ez? Végtére is nem vártam mást. A válaszai jócskán meghaladták az elvárásaim. Valami hihetetlen, meseszerű választ vártam, de ez úgy hangzott, mintha valami elborult anime szörnyetege lenne. A legszebb pedig az volt, hogy láttam rajta, hogy elhiszi minden szavát. Végül ő kérdezett. Nem volt titkolni valóm, válaszoltam neki. -Igazából már túl vagyok két házasságon. Sajnos mindkettő kudarc volt. Az első feleségemtől azért váltam el, mert három hónapon át viszonya volt mellettem egy ügyvéddel. A második házasságom is tönkre ment. Kiderült, hogy a Clara volt férje elvált a feleségétől. A felesége vált el tőle, mikor kiderült, hogy rákos. A férfi egyedül maradt a fiával, aki az akkori feleségemtől volt. Clara úgy döntött vissza megy hozzá a gyerek miatt és ápolni fogja a férfit, hogy a lehető legtovább apa lehessen. Én... nem tudtam rá haragudni úgy, mint Lindára, aki csalt engem, de akkor sem esett túl jól. Nem mondom, hogy nem próbálkozom még ezek után is ismerkedni, de... nehéz. Nehéz ismét bízni benne, hogy lesz valaki és hosszú távra tervezni, ha tudod, hogy kétszer már pofára ejtett valaki, akivel az oltár előtt kimondtad, hogy örökké. Nem akarok hazudni, voltak kalandjaim a válás után, hiszen.... nekem is vannak szükségleteim, de nem találtam még meg azt a valakit, akivel azt érezném össze tudnám kötni az életem. Lehet már nem is lesz olyan... Kicsit szünetet tartottam, hogy fel tudja dolgozni, amiket mondtam, közben én gondolkodtam a kérdésen, amit feltennék. -Hány évig éltél Csodaországban?
Úgy gondolom még bővítettem is a válaszon, noha ez nem lényeges a versenyben, viszont talán ő is jobban megnyílik előttem, vagy lesz őszintébb. Nem mond véleményt és nem fejezi ki gondolataim a válasza kapcsán, így valamiért azt a következtetést vonom le, hogy nekem sem szabad az ő válaszát illetően. Ettől függetlenül meglepett. Nem csak, hogy volt barátnője vagy kapcsolata, de még házas is volt, ráadásul kétszer is! Elég elképesztő. Azt hittem ez egy életre szól. Az én világomban nem létező fogalom ez a válásos dolog. Bár való igaz, nálunk nem is hasra ütésszerűen házasodnak össze sokan, röpke két hét ismeretség után. Mindenesetre sajnálom, hogy így látja. Valóban nagy pech-je van, de talán azért neki is akadna még valaki. Mondjuk egy hozzáhasonlóan gondolkodó ember. Még csak nem is feltétlenül nő. Lehet ott a baj, hogy csak köztük keresgél. Lehet egy harcművészetekben és ilyen kódzáras dolgokban jártas, hasonló érdeklődésű férfivel jobban ki jönne. Meg is osztanám vele eme gondolatom, de úgy érzem nem lehet. Mert talán ez is egy játék szabály, hogy nem véleményezhetjük a másikat, nehogy befolyásoljuk a játék irányát, vagy magukat a kérdéseket. De abban igazat kell adjak neki, hogy bízni nehéz olyasvalakiben, aki egyszer is pofára ejtett. És ez nem csak a szerelemre, de a barátokra is igaz. Gondolataim megosztása helyett inkább elpillantok és magamban nyugtázom, hogy vajon én mit tennék a helyében. De az igazság az, hogy nem adnám fel. Bólintok egyet, hogy ő jön, majd kérdését hallva ismételten el kell gondolkodnom. Nem a titkolózás hajt, de én magam sem tudom számra pontosan. - Hát... Fogalmam sincs, de az biztos, hogy én ott születtem a családommal. Aztán idővel Oroszországba költöztünk, de még kicsi voltam, szóval nem vagyok benne biztos, hogy... - próbálom felidézni, de ezek az emlékek haloványak és borzasztó kuszák. - ...de lehet, hogy visszamentünk, vagy a Királynő talált ránk. Aztán meghaltak én meg... elvittek valahova, és onnan is tovább... - merengtem, de olyan pici voltam még, hogy akkor még a legegyértelműbb helyszíneket sem tudtam megnevezni, mint a kórház, a rendőrség vagy a pszichiátria. - Az biztos, hogy Norvégia után már egyszer sem mentem vissza. Mert nem tudtam. Most sem tudok. Mert kell a késem, a nyakláncom, meg kell ölnöm a Hóhért, nehogy utánam jöjjön, aztán meg kell még keresnem a vonatot, ami vissza visz és a barátaimmal együtt visszamegyek. Mármint azokkal, akik visszajönnek velem, mert sokatok nem emlékszik arra a helyre, és látom, hogy néhányótok jobban érzi magát itt már. Talán alkalmazkodtatok, nem tudom, de azért jó néhányótok vágyik vissza. Te is ügyesen alkalmazkodtál, annyira, hogy látom rajtad, hogy még csak nem is emlékszel a helyre, ahol születtél. Annak ellenére, hogy az igazi éned máig ott raboskodik mélyen benned. Tudom, mert sok onnan hozott szokásod, módszered megmaradt, és itt... kamatoztatod. Ott igazi Kitsune voltál, Csodaország mellett az Oriental Grove, azaz a keleti liget hegyvidékeinél éltél távolabb a faluktól és a lakóktól. A fák sűrűjében, egy odúban. Az origami hangya lakókat védelmezted a démoni darazsaktól, akik rendszerint a Vörös királynő parancsára támadták meg a falvakat. Bár ha engem kérdezel, csak kiakart téged csalni, hogy elkaphasson és... a saját oldalára állíthasson. Ott még ennél is elkötelezettebb voltál, és bár sok kincsed volt, azokat sem te loptad össze, hanem fizetségül kaptad, tiszteltek és szentnek tartottak, szerény voltál. Ehm... mi talán csak egyszer találkoztunk ott személyesen, és akkor még nem tudtam, hogy a hangyák védőszentje vagy. Volt két kardod, katanád azt hiszem, egy fuvolád, és egy ritkán használt, de elég nagy kalapácsod. Öhm... a sötétben világított a megjelenésed, szóval segítettél az eltévedőknek, de mivel te a hangyákhoz képest hús vér voltál, alkalomadtán pedig csupán egy fehér, rókaszerű szellem, ezért nem bíztam benned. - magyaráztam, már jóval eltérve a kérdéstől, de gondoltam hátha eszébe jutnak emlékek, ha nem is rólam, akkor onnan, ahonnan jött. - Ügyesen alkalmazkodtál ehhez a világhoz, jól megtaláltad benne a helyed, de felismerem bárki szemében a boldogtalanságot. - tettem még hozzá, mert végülis ezt akartam volna kihozni az egészből, hogy tudassam vele, hogy látom mennyire nem boldog. Ha csak nem volt mit hozzáfűznie, akkor egy kis töprengést követően megint én kérdeztem. - Öhm... ha majd már fűbe haraptam, és nem leszek, akkor is barátok leszünk? - néztem rá kíváncsian.
Érdekesnek találtam, hogy egyszer tisztán és pontosan emlékszik bizonyos dolgokra, egyszer a valóságot mondja el, tudja, utána pedig valami mesét ad elő. Még nem hallottam őt úgy, hogy valamit kétszer ugyanúgy mesélt volna el az életéből. Pedig tudja az igazat és emlékszik is rá. Nagyjából kezdtem kapni egy összképet, miszerint még mikor elég kis gyerek volt valamiért megölte a szüleit és elvitték Oroszországból Norvégiába. Talán valami kórházba, vagy valami fogházba. Nem tudtam pontosan, de voltak elképzeléseim. A kérdés már csak az, miért nem Oroszországon belül csináltak vele valamit. Arra kiváncsi lettem volna vajon hol élhetett egy rövid ideig is, ami számára "Csodaország". Csak a mesébe képzelni bele magát, vagy tényleg volt valami hely, amit annak tart és csak kiszínezi a mesefigurákkal? Volt valami fizikai hely, ahová tényleg el akar jutni, vagy nincs, csak a képzeletében létezik? Ha van is ilyen, biztos vonat kell neki, hiszen azt emlegeti állandóan. Bár kétlem, hogy a késnek, nyakláncnak és Ragnar halálának bármi köze lenne hozzá. Egy kalauz sem kér kést, nyakláncot és fotót egy halott nyomozóról, ellenben jegyeket-bérleteket igen és mikor az automatát legutóbb használtam még nem szerepelt az állomások listája közt a "Wonderland". Talán Disneylanddel keverheti, de oda meg busz visz nem vonat. Elméletben szerinte én is Csodaországból származom és elég érdekes leírást adott rólam. Mit ne mondjak, elképesztő milyen nevetséges rajzfilmhőst faragott belőlem. Ha nem lettem volna ura testemnek, már rég nevettem volna és fanyarul mosolyogtam volna, de meg tudtam őrizni hidegvérem és pokerarcom. De vajon kik lehetnek még rajtam kívül? -Köszönöm.-Köszöntem meg neki, amikor megdicsérte az alkalmazkodó képességem. A boldogtalanságot nem voltam hajlandó kommentálni. A kard kérdése elgondolkodtatott. Úgy döntöttem vállalom a rizikót és ki engedem őt a fogdából. Van, ami megéri. Igazából tudtam mit kockáztatok, de két dolog miatt magabiztos voltam. Tudtam, hogy nem fog hülyeséget csinálni. Többek közt, mert nélkülem úgysem jut ki innen, a föld alól. Másrészről pedig nem éreztem őt ellenségesnek jelen helyzetben. Úgy éreztem újra jó viszonyt ápolunk. Az ajtóhoz léptem, gondosan kitakartam testemmel a kódoló panelt és beütöttem. Arra is ügyeltem, hogy én lépjek ki elsőnek. -Gyere.-Kértem, majd mikor kijött visszazártam az ajtót. Itt már nem kellett kódot ütni, automatikusan zárta magát. -Ha rajtam múlik nem fogsz meghalni. Én nem akarlak megölni és ha netán valamiért Ragnar mégis meg akarna ölni, akkor előbb rajtam kell átverekednie magát. A felszerelés-raktár felé mentem. -Nos igen. Lehet a régi otthonomban jó szolgálatot tett a kard, de ebben a világban azt gondolom nem az a megfelelő fegyver. Itt, ahol lőfegyverek vannak, nem sok esélyünk van karddal a kezünkben. A pisztoly távolról öl, a kard közelharci fegyver. De azért megőriztem.-Feleltem. Tudtam jól, hogy ezzel csak a tévképzeteit erősítem, de az, hogy így beszélek és az, hogy kihoztam őt a zárt szobából kiváló lehetőség arra, hogy elkezdjem újra felépíteni a jó viszonyt, a bizalmat. A raktár egyik kóddal zárt szekrényéből kihúztam egy kardot és marokra fogtam. Nem katana volt, de egy igen erős kard volt, ami a legtöbb karddal szemben sokkal hatékonyabb volt. Nehezebb volt a legtöbb kardnál, de sokkal tartósabb és halálosabb is. -Nem használom, csak nagyon ritka esetekben. Közben azért vissza kanyarodtam a kérdéshez is. -Én a béke és az igazság követője vagyok. Talán... összesen két-három embert, ha megöltem harminchat év alatt ebben a világban és őket is csak muszájból. Alapvetően nem vagyok gyilkos, de vannak helyzetek, amikor még nekem sem maradhat vér mentes a kezem. De a te véred soha nem fog az én kezemen száradni és mások én se, amíg én melletted vagyok.
El sem hiszem, de Vigyorinak és a Szívek királynőjének is igaza volt. Na nem abban, hogy folyton mindent elbénázok és képtelen vagyok a helyes ösvényen maradni, de álmaimban sem hittem volna, hogy eljutunk idáig, pláne nem, hogy még a mai nap. De azért szem előtt kell tartanom, hogy a fenyegetés, az ígéretek és a jó szándék nem ér fel a tettekkel. Nem ringathatom abba a hitbe, hogy Travis mindenféle hátsó szándék nélkül teszi, amit tesz. Mindketten bebizonyítottuk már a másiknak, hogy alkalomadtán legyintünk a másik megbízhatóságára és beáldozzuk, ha kell. Saját érdekünkben. Mikor megköszönte a "bókot", csak mosolyogva vállat vontam. Nem feltétlen elismerésnek szántam, mint meglátásnak. De jól teszi. Lazare is jól hozzá szokott ehhez az életformához, Allen-ben viszont nem vagyok biztos. Travis pedig küzd ellene, noha olykor mintha még is megpróbálna visszakapaszkodni. Nem tudom, hogy hihetek e neki. Azt hittem csak szimplán itt akar hagyni, ha nem is örökké, de talán behoz valamit. Ám mikor szólt, hogy menjek, meglepődtem. Hoppá, hoppá, hoppá! A kódot nem sikerült elcsípnem, de míg azzal bajlódott, én a nadrágom hátuljába csentem a fogót, és eltakartam pulcsimmal. Jó hasznát vehetem majd odakint, hiszen egy lépéssel közelebb kerülök a szabadsághoz. - Badarság, ilyesmit még te sem ígérhetsz, Travis. Elég csak arra gondolni, milyen könnyen elintézett téged a múltkor is. És akkor csak a kaszáját láttad, azt is csak egy pillanatra. Esélyed sincs ellene, pláne, hogy... - elharapom a mondat végét, amibe annyira belejöttem, hogy majdnem elkotyogtam azt is, hogy szerintem még mindig a Ragnar oldalán van, azaz a királynőjén. - Mindegy. Nem hiszem, hogy különösebb gondot okozna neki téged is megölni. Nem olyannak ismerem... - vontam meg a vállaim, miközben mentünk a folyosón, míg egy raktár ajtajánál meg nem álltunk. Vajon miféléket rejthet ez az ajtó...? - Ez tény, bár ott íjak ellen is tudtad használni őket. Olyan gyorsan forgattad, hogy lepattantak róla az íjak. - motyogtam, miközben próbáltam mögötte kilesni a kódot. Akármit is rejt a fiók, biztos valami menő dolog, amit használhatnék ellene. - Hű! - válaszoltam, bár visszafogottabban. A kard maga jól nézett ki, és igen csak jó lefejező eszköznek tűnt, ám az meglepett, hogy állítása szerint ez áll hozzá közelebb. Nem vagyok fegyver szakértő, de azt a Csodaország melletti különös helyről megtanultam, hogy ahány világ, annyiféle fegyver. Ez itt egyiptomi, közel sem japán. Azok a piramisok körüli kutya és sólyom fejű félemberek hordtak maguknál ilyet. Nem barangoltam be a helyet, sőt a közelében se jártam, de Vigyori mesélt róla egy-két dolgot. Nem mondom, hogy nem futott végig az agyamon, hogy esetleg a Kitsune át tévedt vagy utazott oda, és megölte egyiküket. Nem biztos, hogy rosszak azok a lények, csak ijesztőek. Viszont ha ez igaz, akkor a Kitsune valóban gonosz. - Például...? - vontam fel egyik szemöldököm kíváncsian, mert ha ez a kard nem a világba való, milyen ritka esetek lehetnek, ahol szükségessé válhat. - Megfoghatom? - nyújtottam kezem, és bájos mosolyog mellett pillogtam rá ártatlanul. Nem volt kardom Csodaországban, de tudtam őket forgatni, bár sokkal kényelmesebbnek tartom a kést. Valószínű, hogy nem fogja odaadni, de nem haragszom megérte, csak ejtek felé egy kamu szomorú száj lebiggyesztést. - Muszájból? Ez nem indok, Travis. Mert a muszáj, elég tág fogalom. Kinek mi, tudod... - biccentem oldalra fejem, majd végig hallgatva egyből felé bökök ujjammal. - Ha! Ezt viszont te sem ígérheted! Pláne, hogy Ragnar is megakar ölni. Egy szóval nem voltál őszinte. És mivel a játék lényeg az őszinteség, ezért büntetés jár, amiért hazudtál! - tettem karba a kezeim, majd gyorsan körbe is néztem, miféle büntetésnek vessem alá. Lopva elnéztem a raktár ajtó felé is, és remek ötletem támadt. Ha ezzel nem érem el, akkor elterelem másfele figyelmét, igazából, csak időt kell nyernem. - Legyen 10...nem is...20! 20 fekvőtámasz. Egy kézzel! - böktem a földre mellé mosolyogva. - Gyerünk, csináld, nagy fiú.
Válasza kapcsán elgondolkodtam egy percre, hogy el kellene mondanom neki, hogy az csak egy önmagamnak okozott sérülés és egy színlelt vereség volt. De nem mondtam el, nem akartam, hogy kiderüljön, hogy csak kamu volt minden, mert akkor nem csak még inkább azt a hitet erősítem benne, hogy Ragnarnak dolgozom, hanem még stabilabb lesz benne a kép, hogy hazug vagyok. És mennyire igaz lenne! Végtére is félig-meddig "a nyomozó embere vagyok", és hazug is, de ezt nem kellett volna még jobban megerősíteni benne. Inkább hiddjen abban, hogy nem vagyok mindenható, mintsem, hogy még rosszabb, még megbízhatatlanabb képet fessek magamról. -Sok mindenre jó, de ebben a világban már nincsenek íjjászok. Itt nem. Lehet távoli országokban igen, de itt nem.-Feleltem, de közben arcát próbáltam megfigyelni, hogy milyen hatást váltok ki belőle a karddal. Felemás érzéseket fedeztem fel benne, melyeket egyelőre nem tudtam hová tenni. Nem várt kérdés volt, hogy választ kéne adnom a ritka esetekre, de volt rá válaszom, hiszen soha nem állítok olyanokat, amikre ne tudnék felelni és soha nem tartok olyan eszközt, fegyver, aminek ne lenne kicsit is haszna. -Például, ha erdőbe, vagy vadvilági kalandokra megyek. Tökéletes eszköz fák, bokrok és más növények irtásához, feldolgozásához, függőhidak megsemmisítéséhez, erdei emberek elleni harchoz, állatok elleni harchoz, civilizálatlan népek fegyelmezéséhez, primitív fegyverek elleni védekezéshez. Mikor elkérte a kardot egy pillanatra elég erősen, de csak nagyon röviden el kellett gondolkodnom. Azért egy elég könnyen kezelhető gyilkos fegyvert adnék a kezébe, ha megtenném, bár megtanultam a kardharcosok ellen puszta kézzel védekezni. Ha esetleg nekem is támadna vele, fel tudnám venni ellene a harcot és ha meg is tudna sebezne, csak könnyedebb sérüléseket szenvednék. Végül döntöttem és átnyújtottam neki. Végtére is növelni kellett a bizalmat és mi lenne hatékonyabb módja, mint fegyvert adni a kezébe. Végtére is ezzel azt mutatom ki, hogy megbízok benne, mint "szövetségesben", hogy nem támad meg és mivel jelenleg én fegyvertelen vagyok azt is mutatom vele, hogy én nem tervezem megtámadni. -Miért lenne tág fogalom? A muszáj azt jelenti, hogy önmagam, vagy mások védelme. De akkor ez csak nekem volt egyértelmű, hát sajnálom.-Vontam vállat. A háborgását viszont nem tudtam hová tenni. Éppen ezért nem kezdtem el fekvő támaszozni. Elsőnek meg akartam vitatni, majd utána. -Miért ne jelenthetném ki? A magam nevében nyilatkozok, ahogy te is a magad nevében. Én kijelentem, hogy nem foglak megölni, ebben nem hazudok és megtehetem, hogy kijelentem, mert a saját jövőbeli tetteimről beszélek. Mintha azt mondanám holnap rántotthúst fogok enni. Az elveimet nem fogom fölül írni ötven év múlva sem, ahogy te sem a saját elveid. És azt miért ne jelenthetném ki, hogy amíg én ott állok melletted, más sem ölhet meg? Miért ne tudnálak megvédeni? Mondjuk egy pisztollyal. Mire ő lőne én már lövök. És ne, ne gyere nekem Ragnarral. Ha vissza emlékszel, fegyvertelenül mentünk oda, neki pedig volt fegyvere, amire nem voltunk felkészülve. Egyenlőtlen esélyek voltak, hiszen csak tárgyalni voltunk. Ráadásul ott engem támadott meg, nem téged. Én arról beszéltem, hogy, ha téged támadnak meg. Akkor én közbe tudok szólni és egy váratlan támadással földre is tudom küldeni, amikor rád figyel és nem rám. Gondolj bele, hátulról bárkit meg lehet ölni.-Feleltem végtére is logikusan felelve, bár igaz, hogy ebbe is bele lehet kötni, ha valaki nagyon akar.-Így már érted? Elég csak fejbe lőni, mikor feléd fordul a kaszával és bumm... már meg is védtem az életed.
- Nagy kár. Pedig sokkal jobban néznek ki a fegyvereknél. A történetük is sokkal érdekesebb, ahogy feltételezem az elkészítésük is. - sóhajtom lemondóan, noha azt belátom, hogy egy lőfegyver sokkalta hasznosabb egy olyan világban, ahol már mindenki azzal öl. Mintha a világ még ebben is ellustult volna. A karddal legalább lehetett küzdeni, általában egyenlő esélyekkel, ezzel szemben a pisztollyal csak jól kell céloznod és a többit megoldja helyetted. Fura volt ez a pillanat, és önmagába véve ez az egész nap. Már eddig is a telis-tele volt különös, őrületes és nagyon is ellentmondó tettekkel, és most még ez is. Vagy nagyon bizonyítani szeretne. Vagy eljátssza, hogy nagyon bizonyítani szeretne. Ha az eddig történtekből kell kiindulnom azt kell mondjam, hogy átver. Ha abból, hogy milyen furcsa jelleme is van, azt mondanám... átver. - Hű, azta... - vettem át a kardot somolyogva. - És még engem tartanak őrültnek... - néztem fel rá egy pillanatra, majd miután karom hozzá szokott a súlyához és magához a markolathoz, illetve már alaposan megnéztem, oldalt fordultam és játékból hadonászni kezdtem vele. De közben azért hallgattam, mialatt láthatatlan ellenségeket aprítottam vele, és mivel úgy az igazi, halkan még kard suhintó "hangokat" is adtam hozzá. - Dehát az előbb mondtad, hogy a fegyver kényelmesebb és sokkal jobb emberek ellen, akkor miért tennél különbséget sárban dagonyázó, fél pucér emberek és az itteniek közt? - kérdeztem közben, majd mikor már volt vagy 2-3 méter távolság köztünk, megálltam és felé fordultam. - Egyébként, biztos nem gyakran jártál ilyen helyekre, mert ha így volna, tudnád, hogy sok "vadember" használ előszeretettel mérgezett nyilat, amit... - emeltem fel a kardot élével felé és kicsit meg lengettem. - ...ezzel nem tudnál kivédeni... - Nem. A muszáj azt jelenti, hogy valaminek meg kell történnie, de attól az még nem azt jelenti, hogy meg is fog. - néztem rá, s közben fél kezemben könnyűszerrel forgattam a kardot. - Például: Muszáj lesz megölnöm azokat, akik az utamban állnak, köztük Ragnar-t is. És szeretném, ha így is lenne, de, azért akad némi hátráltató tényező... - utalgatok finoman, miközben tartva azt a néhány méternyi távolságot, föl alá kezdek sétálni ráérősen, de kezemben továbbra is fogva a kardot. Félt hasra vágódni, amit megértek. Vagy csak sejtette, hogy készülök valamire, ami viszont bosszantott. De bízom benne, hogy legalább azt nem tudja, mi jár a fejemben. - Ez jó... de tényleg... - nevetem el magam egy röpke pillanatra a rántott húsos hasonlaton, meg is kívántam az emlegetésre. - De mi van akkor, ha az a rántott hús, még előző nap megesz téged, mielőtt te ennéd meg őt? - pillantok rá kérdőn. - Mármint. Nyilván nem esznek embert ezek a bundás húsok, de érted te... - forgatom szemeim. - Másrészt pedig... - állok meg és lassan felé fordulok. - ...nem az én oldalamon állsz, mert ha így volna, most nem itt lennénk. Számtalan módja lett volna azóta, hogy megöld, te még sem tetted. Még is honnan tudod, hogy nem ő fog előbb engem megölni? Talán minden percben ott ülsz majd mellettem? Nem. Talán a jövőbe látsz? Kétlem. Megölöd akkor, amikor ő már eltalált engem? És azzal még is mire megyek?! Hah?! - emeltem fel hangom, mert kellett egy kis adrenalin, hogy lépni merjek. Pláne, hogy a terv leginkább visszatartó ereje az volt, hogy csak félig sikerült összeraknom. A mondat végén felé hajítottam a kardot, ám mivel nehéz is volt, én még csak néhány perccel ezelőtt volt részem a kezemben tartani, nagy valószínűséggel, maximum a falba fúródott, de ő biztosan elhajolt előle. Nem baj, mert amint elengedtem a kardot, kihasználva a pillanatnyi hátra hőkölését, vagy bármiféle reakcióját a felé repülő kardra, sprintelve rohantam az ajtó felé, majd ki rajta. Amit láttam, hogy ez is kódzáras volt kívül, így ekképp bezárni nem tudom, de az ajtóban már kivettem a fogót a pulóverem mögül és addig ütöttem azt a szart, amíg szikrázni nem kezdett és az ajtó be nem zárult. Ha mázlim volt, sikerült bezárnom, lényegében ez is volt a tervem. Ha nem, nos, akkor most élőben is kipróbálhatom mit tanultam eddig tőle. Ha bent maradt, akkor majd kiugró szívvel elkezdtem rohanni a legközelebbi ajtó felé, ami esetleg közelebb visz a kijárat felé. - Rohadt életbe, itt mindenhol kódok vannak...?! - értem a folyosó egyik végébe, ahol feltételezem, hogy az ajtó mögött az a helyiség van, ahol anno ellátott engem, mikor először hozott ide, ergo, onnan már csak tényleg egy vagy maximum két elég jól lezárt, de talán valamivel kirobbantható ajtó választott el a meneküléstől. A másik irányba meg sem próbáltam futni, mert attól féltem, hogy azok az alagutas ujj-, meg szem-, meg tudja franc milyen ellenőrzők visszafelé is úgy működnek, már pedig nálam nincs egyik testrésze sem szóval... Ha azt hallottam, hogy hamarosan kijut a csapdából - mert esetleg volt odabent is valami kódzár, amit nem vettem észre, akkor viszont túl sok idő híján, kerestem a folyosón egy magas vagy alacsony szekrényt, egy leterített asztalt vagy bármit, amibe vagy alá elbújhattam. Kész horror volt ez az egész, de ha esetleg azt hiszi, hogy bejutottam valahova, akkor nem talál meg, és lehet némi időm kitalálni, hogy hogy s merre tovább. A fogó még mindig nálam volt, mert fegyver híján csak ezt tudtam használni.
Már magából a megjegyzéseiből és a játékos kardlengetésből, nameg persze a szemeiből láttam, éreztem, hogy hibát követtem el, hogy odaadtam neki, de nem orvosolhatatlan hibát. -Azért azt lássuk be, hogy a "sárban dagonyázó" emberek nem fejlett fegyverekkel harcolnak. Felesleges lenne a lőfegyver, főleg, ha nem az ölés a cél. A mérgezett nyilakat pedig könnyedén ki tudom védeni a megfelelő ruházattal. Van olyan öltönyöm, amin a pisztolygolyó sem hatol át, akkor miért félnék a nyilaktól? Persze, te nyilván nem ismered minden felszerelésem, fegyverem, ruhám csínyját-binyját, így nem hibáztatlak, ha erről sem volt tudomásod.-Mosolyogtam.-És, ha maszkban vagyok, még a fejemet sem kell féltenem, sok esetben sebezhetetlen vagyok. Figyeltem a lépéseit, szavait, tudtam, hogy meg akar majd támadni, ami hiba, hiszen innen sehogy sem jut ki. Az összes ajtóhoz kell az ujjlenyomatom, a szemem, vagy egy távirányító, vagy a kesztyű. Jelenleg egyik sincs a birtokában és nem is lesz, amíg én nem adom meg neki, vagy erőszakkal le nem vágja mondjuk egy ujjam, vagy a kezem csuklóból. Csak magának nehezíti meg az életét. -Olyan nincs.-Mondtam válaszul a rántott húsos témánál maradva. Feleslegesnek éreztem vitába szállni vele Ragnarról, elengedtem a témát. -Egyszerűen csak tudom. Néha ez is elég. Tenyereim összecsaptam magam előtt és közre fogtam velük a kardot, ami megállt reptében a tenyereim párnái között. A kard vége és az arcom közt nagyjából egy ökölnyi távolság maradt. Sikerült úgy leállítanom reptében, hogy a penge része a tenyerem alatt volt, így még vágási sérülést sem szereztem volna, ha neadj isten tovább csúszik a tenyereim között, de elég erősen tudtam elkapni. -Ügyes próbálkozás.-Feleltem vigyorogva, mikor a kard már a markomban volt. Jó magam nem izgultam, nem idegeskedtem, mikor bezárt. Végtére is a saját birodalmamban voltam, ismertem minden trükköt, minden kiutat, minden kiskaput. Nem féltem, hogy Gyda miket művelhet, tudtam, hogy annyi esélye sincs, mint hangyáknak az őket nagyítóval perzselő gonosz gyerekek ellen. Még mindig ő volt a giliszta a vízben úszó horog végén. Én pedig a ponty, ami felé közeledett. Hiába tette tönkre az elketornikus zárat, volt kiskapu. Kinyitottam egy szekrényt, amiben csavarhúzó volt és még néhány eszköz. Ezek után kinyitottam az ajtó melletti kis kocka alakú szekrényt, ami mögött egy másik ajtó volt. Négy csavar tartotta. Az aksis csavarhúzóval(nem tipikus behajtó) pillanatok alatt kicsavaroztam és leemeltem az ajtót. Mögötte volt egy négy számjegyű kóddal működő kar. Beütöttem a kódot és lefelé megrántottam a kart. Az ajtó már kattant is, nekem már csak lökni kellett rajta egyet és már el is indulhattam Gyda keresésére. Tudtam, hogy a legnyilvánvalóbb kijárati lehetőség felé indult, arra, amerre legelsőnek behoztam, pedig tudhatná, hogy ott sincs sok esélye. Utána mentem hát és lekapcsoltam a lámpákat annyira, hogy félhomály telepedjen a Rókalyukra. -Kár elfutni. Te most az én birodalmamban vagy. Azt hiszed van esélyed a Mestereddel szemben? Kislány... Hamarosan a lány arra lehetett figyelmes, hogy egy áttetsző rókaszellem lépett elé, melyet nyilvánvaló okok miatt nem fogott a kard, ám a szellemszerű lény cseppet sem vidáman vicsorgott rá. Természetesen hologram volt, de az élénk fantáziájú lány számára akár igazi szellem is lehetett.
Nem figyeltem eltaláltam e, hogy célba ért e a kard, de bíztam benne, hogy igen. Ha őt nem is, legalább a ruháját oda szögezhette volna a falhoz. De végül így is volt annyi időm, hogy kijussak, őt pedig bezárjam oda. Nos a terv 90%-a ez lett volna, ami betudható egy sikeresen teljesített szintnek. A probléma a továbbiakban volt. A hangjából tudtam, hogy kutya baja, és hogy nem aggódik, amiért az ajtó rá zárult. Tehát van egérútja. Hát ez remek... Nem tudtam, hogy miként akar onnan kijutni, de bíztam benne, hogy lesz annyi időm, hogy próbálkozzak egy-kétszer, aztán, ha nem sikerül, eltudjak bújni. Nyilván ez sem végleges megoldás, de biztos nem fogom tárt karokkal várni, hogy ő vagy a Hóhér megöljenek. A királynő jól mondta vagy engedelmeskedem, hogy megdöntöm. Ez a két opció van, és bevallom őszintén, az első kicsit sem kecsegtető. Teljesen felesleges volt, de gyakran hátra pillantva a csapdába ejtett róka felé a folyosón, néhányszor megpróbáltam találomra beírni kódokat. De ez a világ nem a csodákról szól. Ellenben az itteni szörnyeteg útban volt kifelé. Mikor feladtam a gombok nyomkodását, párszor arra is rávágtam a fogóval, hátha megadja magát és a másik ajtóval ellentétben kinyílik. Hát nem így lett. - Rohadt életbe... - morogtam, és párszor magára az ajtóra is rácsaptam, de akkor már csak tenyeremmel. Akkor hallottam, hogy nyílik az ajtó. De nem az enyém, hanem az övé. Ijedten kaptam hátra a fejem, és kerestem gyorsan valami búvó helyett. Jobb híján egy az ajtóhoz közeli asztal alá bújtam, aminek a terítője eltakart. Rohadtul nem éreztem magam ott biztonságban, ő viszont addigra kijött, szóval jobb félni, mint megijedni. Kicsit olyan volt ez, mint mikor egy tehetetlen őz gida bújik meg az avarban, ami jó eséllyel is csak részben rejti el, és közben a farkas is a közelben jár. Külső szemmel persze tudjuk, hogy a gidának esélye sincsen, mert még teljesen védtelen, lába szára nem erősebb egy vastagabb ágnál, még a hideg is remegésre bírja. De a gida örökké reményben él, hogy a farkas hátha nem találja meg, hátha felhagy a keresésével és ott hagyja. Nem hagyhattam, hogy eluralkodjon rajtam a pánik, de az eddig fényben úszó folyosó elsötétítése őszintén nem segített ezen. Nem mondom, hogy nem kezdtem el rémeket látni, de erőteljesen próbáltam magamba fojtani az ijedt kislányt. Vártam egy kicsit, de úgy tűnt beállt egy fajta, kicsit sem bizalom gerjesztő csend. Nem volt teljesen sötét, de a vakító fehérség miatt, szoknia kellett a szememnek. Hallgatóztam, de végül, úgy döntöttem, nem várok tovább. Egyik kezemben továbbra is magamnál tartottam a fogót, miközben fél kézzel kimásztam lassan az asztal alól és gyorsan körbe is kapkodtam fejem. Egyenlőre sehol senki. Óvatosan álltam fel, nehogy zajt csapjak, és állandóan füleltem én is. Pont olyan rossz érzésem volt, mint mikor az Ács megtámadta a Hercegnőt. Amikor Csodaország elkezdett megváltozni és a repedésein keresztül szurokszerű démonok bújtak elő. Lehet, hogy a Kitsune odahaza jóságos lény volt, akit védőszentnek tartottak a hangyák, de itt, Travis egy szörnyeteg, akit minden bizonnyal a hely és a Vörös királynő mérgezett meg. Nem tudtam eldönteni a sötétben, hogy amiket hallok hangok, azok valóságosak, vagy sem. Hogy Csodaország esetleg kaput nyitott valahol, vagy egyszerűen olyan gyorsan kalapál a szívem, hogy lassan vér helyett is csak levegőt pumpál. Féltem, és nem is. Tettem néhány lépést előre, bár ilyen távol nehéz volt kitalálni, hogy merre hány méter van még, hol vannak az ajtók. Csak a szemközti falig láttam el, ami nagyjából volt vagy 3 méterre. Elindultam az egyik irányba, sietősen, de hangtalanul lépkedve, miközben néha hátra, máskor meg előre néztem. Váratlanul jött a róka, és elsőre csak egy fény foltot láttam, mert egyből elkaptam fejem, megtorpanva. Amikor viszont odanéztem, ösztönösen dobtam felé a fogót. Ami keresztül is ment a fején. - Mi van...? - kérdeztem magamtól halkan és legfőképpen csalódottan. Nyilván átment rajta, hát persze, hiszen szellem. De akkor talán nekem sem árthat. Nem! Miket beszélek, ez nem is igazi! Nem lehet igazi. Ez nem Csodaország. És ha átváltozott? Nem, akkor sem! Ő nem így néz ki! Viszont a fogóm is a sötétségbe veszett, ráadásul jó hangosat is koppant a mögötte lévő ajtónak vágva. Várjunk csak... Ott az ajtó! Ha a szellem nem mozdult, én tettem előbb felé néhány lépést, majd meg is kerültem és a sötétségben az ajtónak estem, szerencsére csak kezeimmel, amikkel kitapogattam merre van a zár. Majd lábammal keresgélni kezdtem a fogót is, amit amint megtaláltam fel is vettem és még néhányszor a zárra vágtam, majd feladva a hátam az ajtónak döntve az egyetlen irányba néztem, ahol megjelenhetett. A fogó tartottam magam előtt, mert szinte biztos voltam, hogy előbb vagy utóbb megjelenik. Már ha mindezek előtt rám nem bukkant, mert akkor valószínűleg harcba szálltam vele. Veszteni valóm úgy sincs, az elszántság pedig jól jön, ha az életemért küzdök majd. - Nyisd ki ezt a rohadt ajtót! Különben esküszöm, hogy... hogy megöllek!!!
Olybá tűnt félig meddig bevált a szellem róka trükk, de nem teljesen, nem volt akkora visszatartó erő. De legalább tudtam mosolyogni rajta egy jót. Nem sokkal távolabb tőle álltam meg felkészülve a fogóval való támadásra, mögöttem még két hologram szellem róka. A kard azóta már biztos helyen volt egy szekrényben. A Gyda melletti elém állt. Csodás dolog a modern technológia. Akár még a harci öltönyöm és a maszkom is felvehettem volna, de minek? Így is kiegyenlítetlenek az erőviszonyok, hova fokozni? -És mégis, hogyan akarod kivitelezni azt a gyilkosságot édesem? Mégis mi van a kezedben, amivel megteheted? Egy fogó? A testi erőd pedig semmi az enyémhez képest. Egy mozdulatomba telik és a földön fogsz fetrengeni. A harci képességeid még csak egy kezdő szintjén vannak, én pedig három küzdő sportban is profi vagyok. Mérd fel végre a helyzetedet. Nyugtató és fegyver nélkül nulla esélyed van. Csak a szád nagy. A helyedben nem kezdenék el pattogni, mert csak az esélyeidet rontod.-Feleltem neki kimérten, nyugodtan, még csak a hangom sem emeltem meg. Nem volt miért. Nem volt miért idegesnek lennem sem. Ráadásul nem volt ellenfél. Csak jöjjön a közelembe és próbáljon meg rám támadni, egy pillanat múlva hátra tekert kezekkel fogom felkenni a falra a legfinomabb mozdulattal, hogy ne okozzak fájdalmat. Vicc, amit magáról képzel. -Lehet valamikor valakikkel szemben volt esélyed, de én nem akárki vagyok. Alisa.-Mosolyogtam.-Vagy, ha annyira magabiztos vagy, akkor mutass valamit. Gyere.-A rókák mind távol mögém mentek. Intettem neki.-Gyere, ha van elég bátorságod és elszántságod. Most, ne orvul a hátam mögül. Úgy bárkinek lehet esélye, de közel sem sportszerű. Itt állsz velem szemben, így az igazságos. Látom nem értékeled a durva énem, nem értékeled a kedves énem sem. Akkor mit értékelnél? Nem jó, ha szemét vagyok, nem jó, ha kedves vagyok. Akkor milyen legyek?-Kérdeztem félre billentett fejjel, érdeklődő szemekkel.
Úgy éreztem szándékosan hergelt, de ez nem baj. Azért nem, mert nem a félelmeim növeli, bosszúsabbá tesz. Továbbra sem engedtem le a fogót. Lehet hogy apróság, de a semminél több, és úgy éreztem, a szavaival ellentétben még is csak ez tartja távolabb tőlem. - Kanállal is öltek már embert. - néztem rá elszántabban, persze remegő kezekkel, de ez betudható az idegességnek is. Mikor az erőfölényekről beszélt szemeim forgattam. - Te tanítottad meg, hogy kerekedjek felül a nálam nagyobbakon. Nem kell, hogy egyből eltörjem akármidet, bőven elég lesz ezzel akkor foglalkoznom, ha már a földön vagy. - válaszoltam bátrabban ,mint eddig. - Az esélyeim akkor romlanának, ha eleve eldobnám őket és feladnám! Neked is csak a korcsaid miatt ilyen nagy a szád! Ha kicsit is igazságos lennél, eltűntetnéd őket, te gyáva!!! - dobbantottam egyet mérgesen. Ezek után viszont bevallom meglepett mikor a nevemen szólított. Mármint a valódin. Bár nem volt nagy titok, inkább csak fura érzés volt hallani. Lejjebb engedtem a fogót. - Te beszélsz itt a sportszerűségről? - biccentettem oldalra a fejem. Tudtam, ha egy pillanatra is elbizonytalanodom, akkor le fog győzni, pedig nem vagyok olyan gyenge, mint állítja. Sokkal talpraesettebb vagyok, mint azt a királynő is gondolná, vagy akár Ragnar. Lehet, hogy ez az ő terepe, de neki sincs több lehetősége, hisz nincs kéznél semmilyen fegyvere sem. - Lehet aranyos egy kígyó, de attól még a harapása halálos. Az igazat, Travis! Az igazságot értékelném!! - ordítottam rá, szerintem a fejem is elvörösödött a dühtől, és még erősebben a fogóra markoltam. - Nem a rohadt kedvességedre volt szükségem! Hanem a bizalomra, amit adtam neked! A barátságodat akartam és te az elejétől fogva elárultál! Rühellem ezt a világot! Undorítóak vagytok! Egy csepp jó szándék nincs bennetek, és amint lehet átálltok a rossz oldalra! Lehet hófehér a ruhád, de attól még a lelked ugyanolyan korom fekete marad! Te SZÖRNYETEG! - ordítottam és egyből neki is rontottam. Úgy tettem, mintha megakarnám ütni, de a lényeg, hogy azt akartam elérni, hogy kinyújtsak egyik karját. Tudtam, hogy az én ütésem az övéhez képest semmit sem érne ilyen helyzetben, bár nem sokkal magasabb nálam, de ha csak az erőt nézzük, valóban több esélye van. Nem. Helyette ki kellett mozdítanom álló helyzetéből, mert fekve sokkal sebezhetőbb volt, nálam pedig ott a fogó is. Tehát mikor kinyújtotta a karját, abban a pillanatban belekaroltam és felhúzva magam kicsit, felléptem térde fölé a tőle távolabbi lábammal, és közben már felemeltem a másikat is, hogy egy lendülettel átkaroljam és egyúttal hajlíthassam is karját, majd a súlyomnál fogva lerántottam a földre, úgy, hogy én a hátamra estem. Nem volt kellemes, de ezzel letudhattam a földre. Nem ártott volna bemelegíteni, de ebben a helyzetben nem volt rá lehetőség, és ami az illeti más éles helyzetben sem lenne. Ha tudtam és elértem kezemmel, akkor megpróbáltam megütni, legalább halántékon a fogóval.
-Maximum a rajzfilmekben.-Feleltem neki a toll dologra.-Nem vagy vicces. Igen, tanítottam neki ezt azt, de az a hatalmas tortának maximum egy apró szeletkéje. Kár lenne azt hinnie, hogy azzal bármit is elérhet ellenem. Mivel én tanítottam, pontosan tudom mikre számíthatok és fel is tudok készülni. De ha sikerülne is meglepnie, akkor is meg tudom majd fordítani a küzdelmet. Még kaptam tőle néhány oltást és már össze is csaptunk. Amint a földre kerültem és nekem is támadt a fogóval szabad kezemmel ráfogtam csuklójára és meggátoltam a támadásban. Kellemetlen póz volt, mert így mind a ketten szinte harcképteleneke voltunk. De ő jobban, mivel testemmel az övén feküdtem, és egyik karját lekötötte, hogy az én egyik karomat fogja le, így csak akkor tudott újra támadni, ha elengedte a másik karom, ám akkor én máris felül tudok rajta kerekedni. De így is meg voltak a módszereim. Elsőnek csak kicsavartam kezéből a fogót, majd második lépésnek a másik karomat lefogó kezére markoltam és lefeszítettem. Ezúttal már két szabad kezem volt. Két kezemmel csuklóira fogtam, majd lábaimat a levegőbe dobtam és szaltóztam egyet. Szaltó közben elengedtem kezeit és feje mögött értem talpat guggolva, majd ismét gyorsan elmartam és felhúztam a földről, majd a falnak nyomtam. Kezeit feje felett összefogtam, elég volt egy kezem is, hogy két csuklóját erősen összefogtam. Lábaim egyikét keresztbe lábaira szorítottam, így egy lábbal álltam előtte, noha a keresztbe tett lábammal egyben előre felé támaszkodtam is, míg szabad kezemmel álla alá nyúltam és ráfogtam, hogy ne tudjon elfordulni. -Barátságomat akartad? Nem! Te majdhogynem bérgyilkosnak akartál felfogadni! A barátság nem ugyanaz az, hogy felbérelsz valakit egy gyilkos fegyver ellopására és egy nyomozó lerendezésére! A barátok kávézni járnak el és sütizni, nem egy nyomozóhoz rabolni és bosszút állni! A barátok nem lőnek be a másiknak nyugtatót! Összekevered a szezont a fazonnal! Valóban, átálltam Ragnar oldalára, igen! De tudod miért miért? Mert egy gyilkos vagy, akinek egy pszichiáternél a helye! Megölted a szüleidet és mai napig megölöd, aki kicsit is rosszul néz rád! Szerinted ez normális?! Még ha nem is vagy tudatában a tetteidnek, mert egy mesevilágban élsz, de ha ha a bíróság elítél több rendbeli gyilkosságért tudod mit kapsz? Beültetnek a villamosszékbe és kinyírnak! Nem én, nem Ragnar, hanem egy vadidegen kivégzőtiszt, akinek csak egy kapcsolókart kell elmozdítania! Úgyhogy fogd vissza magad és maradj a seggeden! Mi pont hogy attól akarunk megvédeni, hogy kivégezzenek! Szerinted érdekelni fog bárkit is, hogy ennyire fiatal vagy? Érdekelni fog bárkit is, hogy mesevilágban élsz? A kutytát se! Csak egy gyilkost fognak benned látni, akit fel kell villanyozni!-Feleltem neki teljesen nyugodtan, alaphangon, de nyersen, hogy jobban megértse a helyzetét. Cseppnyi indulat sem rezgett hangomban, csak stílust váltottam.-Engem bántanál, pedig én csak a javadat akarom! A semmire se jó életedet próbálom megmenteni a New Yorki bíróktól, te pedig mit művelsz? Pattogsz és rám támadsz, mert azt hiszed jogosan állnál bosszút! Ha nem szúrtalak volna hátba és belemegyek a hülyeségeidbe talán már mind a ketten a kivégzőszékben ülnénk! Próbáld már meg mérlegelni a helyzetedet! Semmit sem látsz az indulatoktól, csak egy elmebeteg látomást!
Ahhoz képest amilyen jól kezdődött, olyan szarul ért végett. Elhittem, hogy képes leszek a földre küldeni, ami elég erőt adott hozzá, hogy valóban sikerüljön is, ám impulzív hozzáállásom miatt nem tudtam mit reagáljak mire, mikor ő is lendületet vett, így maximum annyi időm volt, hogy a karját, amit jobbára kézzel-lábbal fogtam, beleharaptam. Nem tudtam megmarcangolni, de így is sikerült kicsit felsértenem a bőrét. Mert hogy ő közben kicsavartam a kezemből a fogót, ami fájt, hiába próbáltam erősen fogni. Olyan gyorsan történt minden, hogy bár elengedte a kezeim, hiába nyúltam a fogó után, távol is volt és el érni sem tudtam, majd hamar a falnak nyomva találtam magam, amire nyikkantam is. Mindvégig próbáltam kiszabadítani kezeim a szorításából, még a körmeim is be vetettem, ha bárhol el értem kezét. Amíg pedig a lefogásommal foglalkozott, kihasználtam, hogy a fejemet még tudom mozgatni, és ha elég közel volt lefejeltem. Nem úgy, mint ő engem akkor, és ez az előbbi sérülése miatt még jobban is fájt tán, de minden alkalmat megragadtam, hogy kiszabaduljak. Egy ideig a fejem is megpróbáltam elhúzni, vagy legalább sértődötten elnézni másfele, de mikor beszélni kezdett hozzám, mérgesen szemeibe néztem. - Csak a késemet akartam! Ami az enyém! Nem a tiéd, nem az övé, hanem az ENYÉM! De te még erre is képtelen voltál! Mert rossz ember vagy, egy borzasztóan rossz barát! Ezért nem is szeret téged senki, még az edzőtársaid sem! Ezért csalt meg téged a feleséged is, és ezért menekült el tőled a másik is!! Meg egy szörnyeteg vagy!!! - kiabáltam vele, és végig mocorogtam, hátha kicsúszom a keze közül, vagy kimozdítom a pózból, ám a kiabálás idővel átment ordításba, majd sikoltásba. Megpróbáltam lerázni a kezét az államról, és úgy ficánkoltam, mint egy partra vetett hal, vagy mint egy egércsapdába került kis egér. Mikor a fejemhez vágta, hogy gyilkos vagyok, ráadásul még azzal is megvádolt, hogy megöltem a szüleim, fújtatva üvöltöttem rá. - Nem is igaz!!! Csak hazudsz!!!! - üvöltöttem torkom szakadtából és egyre inkább próbáltam kiszabadulni, vagy legalább megfejelni. - Én tudom ki vagyok!! Te vagy az, aki maszk mögé bújsz, mert őrült vagy!!! - fújtattam, és egyre jobban próbáltam rugdalózni a lábaimmal. Egy lábon áll, ha támaszkodik is, csak ki kéne rúgnom alóla a lábát és elesne. - Hazudsz! Csak megakarsz ijeszteni!! De nem hiszek neked, mert csak kitalálod őket, mert hazug vagy! Ha bántani is akarnak, majd Lazare megment, mert ő a barátom! Nem úgy, mint te, aki inkább átnyújt a kivégző osztagnak! - kiabáltam, miközben igyekeztem elhúzni állam, mert függetlenül attól, hogy hittem e neki vagy sem, szarul estek a szavai és az is, hogy nem tudtam kiszabadulni, így egy idő után könnyek gyűltek a szemembe, de erőteljesen próbáltam visszatartani a sírást. - Utállak!!! - rántottam ki állam hirtelen kezéből és egyből rá is haraptam ujjára. Leakartam harapni, de mivel csontot nem tudok át harapni, és annyi energiám nem is volt, így csak a húsáig sikerült mélyesztenem fogaim, utána egyből el is engedtem, bízva benne, hogy a sérülés végett ő is elenged, netán megpróbálja lefogni vérző ujját.
Szerencsére csak kevés helyen érte el szabad bőröm, így nem szereztem sok karmolást, a fejelés pedig a tisztes távolság miatt csak enyhén érintett, így tudtam magam tartani. Szavait fel sem vettem, őrültségeket beszélt, nem vettem magamra. -A kés egy rendőrségi bizonyíték! Hiába a tiéd, nem jelent semmit! Ilyenkor lefoglalnak dolgokat és ezt el kell tudni fogadni. Ez a törvény!-Feleltem neki, de személyeskedésére már nem reagáltam. Nem mentem bele egy adok-kapok játékba. Annak sose lett volna vége, nekem kellett több eszem legyen. Igyekeztem minél stabilabban tartani magamat, mert éreztem, hogy megpróbál lerázni magáról. -Nem vagyok őrült! Kettős életet élek, a maszk az anonimitásomat szolgálja! Az a nagyobb őrült, aki maszk nélkül öl, vagy fényes nappal nyugtatókat szúr más emberekbe a nyílt parkolókban! Bizonyára nehéz lehetett a felfogása, vagy egyszerűen csak túlságosan tombol benne a paranoia, hiszen nemrég többször is el lett mondva, hogy nem én vagyok az, aki megöli, vagy átnyújtja a hóhéroknak. Ennek ellenére még mindig ez a tévképzet élt benne. Nem lehetett meggyőzni az ellenkezőjéről. Teljes mértékileg váratlanul ért, hogy így ráharapott a mutató ujjamra. Elhúztam a kezem, de volt annyi lélekjelenlétem, hogy a kezeit szorító kezem ne emeljem el. Sőt, még erősebben rászorítottam, igaz, tudtam, hogy a komolyan sérült ujjammal valamit kezdenem kell, mert nem kicsit vérzik. Nehéz helyzetbe voltam, de valahogy ártalmatlanítanom kellett Gydát, mielőtt olyan dolgok történnének, amiknek cseppet sem lesz jó vége. Már így is túl sok minden történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Bolond voltam, hogy kiengedtem őt a lezárt szobából, akkor még nem tudtam felmérni teljesen, hogy elég egy rossz szó, egy félre sikerült tett, mondat és teljesen elborulnak az események. Ragnarnak igaza volt, jobban kell vele vigyázni, mint egy élesített bombával. De most mégis mihez kezdjek? Szereznem kell valamit, amivel ártalmatlaníthatom és gyorsan, mert már véres volt a karom is az ujjamnak hála. A nehéz idők nehéz döntéseket kívánnak, nekem pedig nem volt lehetőségem még hosszú perceket erre rászánni, így sérülten. Nem volt időm, sem lehetőségem ide-oda futkosni utána, nyugtató lövedékekért, puskáért, injekciókért menni. Gyorsan kellett cselekednem, itt most az egészségem, testi épségem volt a tét. Ha tovább játszadozom annak súlyos következményei lesznek! Sérülés ide vagy oda, ráfogtam a lány hajára és kénytelen voltam a falat használni altatólövedéknek. Csatt. Mikor sikerült elkábítanom a koccanás után gyorsan körbetekertem az ujjam fáslival, hogy elszorítsam a vérzést, majd a derekára lakatoltam egy fém övet. Az öven volt két gyűrű, amihez hozzá bilincseltem a kezeit, hogy ne tudjon velük semmit se kezdeni. Fejmagasságba neki egy polcra tettem egy tál csokis kekszet, amiről szájával kényelmesen el tudja venni a darabokat, majd feltettem a falra fejmagasságban egy másfél literes kiskedvenc itatót, amibe multivitaminos gyümölcslét töltöttem. Alul a pipaszerű csövön kényelmesen ki tudja szívni belőle a gyümölcslét. Mivel nem hörcsögméretet szereltem fel neki, a cső is emberi szájra volt méretezve. Megalázó? Lehet. De magának kereste. Míg ő nem tért észhez, addig én elmentem a sebészetre, hogy az orvosok varrják össze a sérülésemet.
A törvény?! Még is mióta érdekel téged a törvény, te mocskos kleptomániás őrült?! - kértem számon idegesen, megállás nélkül mocorogva. - Baleset volt, oké?! Megijedtem! De mint kiderült jól tettem, mert nem vagyok a barátom! Elárultál! Hazudtál és próbálod úgy beállítani ezt az egészet, mintha még te volnál a nagy megmentő! De szörnyetegből sosem lesz jó, ezt jól jegyezd meg! - ordítottam vele, amit ő egész jól viselt. De talán csak látszatra, mert sok esetben nem is reagált a mondanivalómra, sértéseimre és persze az igazságra. Jól tűrte, vagy hárította a lelki terrort - velem ellentétben -, így kénytelen voltam fizikai fájdalmat okozni neki. Nem mondanám, hogy megbántam, hogy majdnem leharaptam az ujját, pláne, mert akkor legalább zsebre vághattam volna, és már is ki tudtam volna nyitni néhány ajtót, de megijedtem, hogy mit fog reagálni, mert elengedni nem engedett. Egy pofonra minimum számítottam volna, de akkor már tudom, hogy sikerült annyira felhúznom, hogy ne tudjon tisztán gondolkodni, és azt ellene fordíthatom. De nem így lett. Nagyon nem. Mire magamhoz tértem már nem csak a homlokom környékén sajgott a fejem, de hátul is. Nem is emlékeztem mi történt, hogy elájultam, csak, hogy iszonyatosan fájt a fejem, és jó ideig mozdulni sem bírtam annyira szédültem. Egy-kétszer talán vissza is ájultam, mire eljutottam odáig, hogy megmozduljak. A következő probléma pedig itt ütötte fel a fejét, ugyanis a karjaim érezhetően meg voltak bilincselve. Nagy nehezen feltornáztam magam a földről, bár utána sem éreztem jobban magam. Viszont lassan körbenézve feltűntek a változások. - Azért ez elég vicces, nem? Egy hörcsög itató! - horkant fel nevetve, rámutatva az említett gyümölcslével töltött adagolóra Liam. Legalább is azt hittem ő az, ahogy a hang irányába tekintettem. Fájóan, de ösztönösen vontam össze szemöldökeim, mert nem értettem azt sem, hogy mit keres itt, és azt sem, hogy miért nem mentett akkor meg. Őt is bezárta volna az a szörnyeteg? - Igazi vagy? - kérdeztem, mert lehet, hogy a képzeletem olykor elég élénk, azért jobbára őszinte szokott hozzám lenni. - Szerinted, ha igazi lennék, itt volnánk még mindig? Füstölne az egész! A róka feje meg csapdába lenne szorulva. Tudod, medve csapdába! - hahotázott, de annyira, hogy a padlót csapkodva el is dőlt. Nem értettem mi ebben olyan vicces, hiszen nyilvánvalóan nem sikerült kijutnom, ergo még is csak meghalok. - Arra gondolt, hogy szimbolikusan egy kis hörcsög lettél. Vagy egér. - szólalt meg a hátam mögül egy másik ismert, de már kevésbé tetszetős hang. Oda fordultam Ragnar felé, aki szintén a falmentén ledőlve ült a padlón, egyik lábát felhúzva, kezét rajta pihentetve, miközben a másikat úgy tartotta marokban, mintha egy kis egeret tartana. - Csodaországban is elfértél volna egy kezemben. Érted már? Egy kis egér vagy a szörnyek közt. És így vagy úgy, de minden ki egér végül egy kígyó szájában végzik. - csóválta fejét, és bár nem mosolygott, még is úgy tűnt, mintha ajkai megállás nélkül fel felé kunkorodnának, ahogy jól szórakozik rajtam. Nem tagadom, kicsit féltem, de nem attól, hogy itt van, mert tudtam, hogy ahogy Liam, ő sem igazi. Attól féltem, hogy ezúttal tényleg előre vetíti a jövőt. Megpróbáltam kijutni, de nem sikerült, és most újra ott vagyok, ahonnan indultam. Mély levegőt vettem és behunytam szemeim, próbáltam tudomást sem venni róla. Bár furcsáltam, hogy nem a barátaim látogattak meg, így sem akartam megadni nekik azt az örömöt, hogy félni lássanak. Ökölbe szorítottam kezeim, jó erősen, még a körmeim is a bőrömbe vájtam, hogy eltereljem figyelmem róluk. De nem ment. Ha kinyitottam a szemem, ott ült és engem nézett, ha becsuktam szemeim, hallottam a kaszájának élét, ahogy végig húzza a földön, vagy éppen készíti elő a használatra. Kibuktam. Az első néhány percben csak sikoltoztam. Nem hiszem, hogy rontott volna a fejfájásomon, mert anélkül is feltudott volna robbanni az agyam. Aztán mikor már alig kaptam levegőt, feldöntöttem a heverőt a lábammal és amennyire tudtam szétszaggattam, rugdostam, tapostam. Felrúgtam az éjjeli szekrényt és azt is szanaszét törtem. Párszor belefejeltem a polcba is, amin a tál volt, és ami aztán le is esett. Focilabdaként rúgtam bele, amivel el is találtam az ablakot, noha nem sérült meg, ellenben a tál és a kekszet eltörtek. Az itatót sem kíméltem, oldalról addig rugdostam a csövét, amíg ki nem mozdult, majd végül ki nem esett. A kifolyt gyümölcslében persze elcsúsztam, de mikor olyan lett az öv és a kezem is, annak köszönhetően ki tudtam húzni a kezeim a karikákból, igaz, fel is sértettem vele a csuklóm, ami vérzett annyira, hogy mászkálás közben mindig hagytam magam után néhány csepp vért és az ablakon is összekentem vele. Aztán megfogtam a csövet és elkezdtem vele ütni az ablakot, a zárat, az ajtót. Az ablaknál való őrjöngésem közepette ütötte meg fülem egy nagyon is ismerős hang, a közben már üresnek vélt szobában. Zihálva engedtem le a csövet és fordultam vérben forgó szemekkel a szoba leghátsó része felé. - Lehet valamikor valakikkel szemben volt esélyed, de én nem akárki vagyok, Alisa. - válaszolta Kitsune maszkban azaz áruló, miközben kezei zsebre voltak téve, jól láthatóan kicsit sem izgatta a dolog, hogy nálam van "fegyver", nála viszont nincs. - Hogy jutottál be? Végig itt voltam az ajtónál, te rohadék! - kiáltottam Travis felé. - Vedd le a maszkod!! Ne bujkálj mögé! Legalább ennyi bátorság lenne benned, hogy szemtől szemben küzdessz, te gyáva!! - ordítottam rá, noha ő meg sem moccant. - Ha annyira magabiztos vagy, akkor mutass valamit. Gyere! - válaszolta, és bevallom enyhe deja vum volt ettől az egésztől, de annyira tele voltam dühvel, utálattal és keserűséggel, hogy fel sem fogtam, hogy megint csak a képzeletem játszik velem. Elindultam irányába, futva, miközben meglendítettem a csövet, de, ahogy lesújtotta vele, falba ütközött. Még én is meglepődtem. - Csak a szád nagy. A helyedben nem kezdenék el pattogni, mert csak az esélyeidet rontod. - szólalt meg a hátam mögül, és mikor odakaptam a fejem már az ablaknál volt. Nem volt rajta maszk, de úgy fénylett a szeme, mintha lángolt volna belülről. Kétségbeejtő helyzet volt, és éreztem, hogy egyre kevesebb az erőm is, ő meg még itt teleportálgat is. Erőt vettem magamon és megint nekirohantam, de megcsúsztam a gyümölcslében és még az ablak üvegről is visszapattantam. Megint bevertem hátul a fejem. A oldalamra fordultam és a fejem fogva, magzatpózba húzódva kezdtem el reszketve sírni. Ez meg még is mi a franc? - Kár elfutni. Te most az én birodalmamban vagy. Azt hiszed van esélyed a Mestereddel szemben? Kislány... - hallottam távolabbról hangját, ezért a fejem fájó részéről a füleimre csúsztak kezeim és megpróbáltam őket befogni, hogy ne halljam a hangját. Szemeim is összeszorítottam. Hol vannak a barátaim? Miért maradtam egyedül? A gyümölcslé, amiben feküdtem nem csak a ruhám áztatta át, de a vérző csuklómat is csípte.
Tombolás. Tombolás. Ez volt az, ami áthatotta azt az időszakot, amit én távol töltöttem. Bármennyire is szerettem volna maradni, nem állt módomban, hiszen az ujjamról volt szó, amit örülhettem, hogy sikeresen meg is mentettek a sebészeten. Igaz, rengeteget kellett magyarázkodnom, hogy mi történt, de azt hazudtam, hogy egy kannibál-hajlamú paranoid skizofrén megtámadott az utcán, de az arcára már nem emlékszem, mert sokkot kaptam. Fogalmam sem volt, mi történhet otthon, de biztos voltam benne, hogy senki nem juthat be a Rókalyukba, hiszen a legmodernebb biztonsági rendszerekkel van felszerelve, ráadásul mindegyikhez kell valami belőlem. Abban is biztos voltam, Gyda az életben nem szabadulhat ki a bilincsekből, szóval aggodalomra nincs okom. Nem? Kishíján elájultam, amikor hazaértem. Valaki mégis csak bejutott a vonatalagúton át ahol Ragnarral behoztuk őt. AFérfi szintén fehér öltönyt viselt, akár csak a Róka, de majdnem kétszer olyan nagydarab volt, mint én. Ruhája alatt, mintha valami páncélszerűség bújt volna meg, ami miatt különös alakja volt, de aztán az is lehet, csak a "jelmez" torzít megjelenésén. Fején tollszerű valamikből álló sisak volt, mely sasszerű volt. A rókák természetes ellensége. Kezei saskaromszerűek voltak, de csak a speciális kesztyű miatt. Karmaival kopogtatott az üvegen, ami mögött Gyda volt. Fel akarta magára hívni a figyelmet. Félelmetes kinézetű alak volt, ez tény, de nem a rossz szándék vezérelte, hanem, hogy kimenekítse őt innen. Karmait az üveg közepére helyezte és roppantó mozdulatot tett. Mikor utólag visszanéztem a felvételt, fogalmam sem volt hogy csinálta, de az egész ablak darabokra tört. Pedig még a pisztolygolyót és a bontó kalapácsot is kibírta, mert leteszteltem. Átlépte a keretet és közelíteni kezdett a kifulladt, zokogó lányhoz, lepillantott rá és felhúzta a földről. -Ideje elmenni innen. Túl sokat pihentél már ebben a "laborban".-Mondta neki egy mély, karcos hang a sisak mögül, melyben nem volt hangtorzító, mint az én maszkomban, ám Gyda számára a hang nem lehetett ismerős. Felemelte karmait, másik kezével pedig felemlete a lányt. Elég volt egy karja, hogy stabilan tartsa a fém övvél fogva. Karmok fenyegetően meredtek a lány felé, ám nem ő volt a célpont. Elsőnek a másik bilincs láncát vágta át a karommal, majd a karmokat beakasztotta az öv mögé és előre rántotta azokat, amik némi flexszerű hang kiadása után átvágták a fém övet, a lány pedig a földre esett. A sassisakos férfi felhúzta a földről felsőjénél fogva és átlépte a keretet, átemelte a lányt és az alagúti kijárat felé kezdte vinni. -Vannak, akik már nagyon aggódnak miattad. Kéne már egy kis friss levegő is. Túl sokat porosodtál már így is ebben a "pincében".
Nem csak a fejem fájt, de csak úgy zsongott a hangoktól, amelyek akkor sem csillapultak, mikor befogtam a fülem. Fájt mindenen, és bár vert a víz, reszkettem a hidegtől. Úgy éreztem mentem megfulladok, noha senki sem szorongatta a torkom, vagy fogta be a szám és orrom. A csuklóim kezdtek elzsibbadni, már nem éreztem a csípést, és bevallom, szép lassan el is pilledtem, noha megnyugodni nem tudtam, mert a szívem még mindig kiakart ugrani a helyéről. Szemeim ugyan nem nyitottam ki, de egy idő után abba maradtak a hangok és csend ült a szobára, ha kinyitottam volna a szemeim, minden bizonnyal szédültem volna. A zokogásommal is felhagytam, már csak halkan pihegtem, mintha most próbálná megülni lelkem az a békés nyugalom, amit minden bizonnyal azok a lelkek éreznek, akiknek teste lassan örök békére lel. Valójában pedig csak belázasodtam kicsit. Nem voltam benne biztos, hogy nem e alszom, vagy épp félálomban vagyok e, de a síri csendben lévő éles kopogás az üvegen felébresztett, noha csak összerezzentem rá. Az eszembe sem jutott volna, hogy valami idegen, pláne, segítőszándékkal, mint inkább Travis vagy Ragnar, vagy isten tudja, talán a Királynő maga. Szégyelltem magam, és képtelen voltam odanézni. Nem csak az elveszettség okán, de erőt sem éreztem magamban, lelkileg és fizikailag sem. Nem akartam meghalni, de szerettem volna, ha véget ér ez az egész, mert úgy éreztem magam, mint egy kisegér, aki beleesik a neki állított vizes vödrös csapdába, és hiába próbálja a falat kaparászva, ugrálva mentén, kimenekülni, egyszerűen nem tud. Mikor az ablak kitört, újfent összerándultam, és még utána sem engedtem belőle, mikor a szilánkok egy része berepült, bár eltalálni nem talált. Akkor már gyanakodtam, hogy itt valami más fog történni. Kezeim még mindig füleimen pihentek, de könnyes szemeim lassan résnyire nyitottam és elnéztem a hangok irányába. Még fel sem fogtam igazán, hogy ki az, mikor elkapta a karom és felhúzott. Azt hittem bántani akar, bár ebben ezután sem voltam biztos. - M-mi...? - kérdeztem halkan, mert még nem ébredtem fel teljesen, azt viszont éreztem, ahogy az övemnél fogva emel meg, mert nem volt túl kellemes. Minden kevésbé bizalomgerjesztő mozdulatára összerándultam, bár mikor a földre zúgtam, azt is megéreztem függetlenül a kábaságom miatt. Nem tudtam hová tenni ezt az egészet, de az agyam sem volt abban az állapotban, hogy még ezt is feldolgozza. Annyi erőm volt, hogy megtudjak állni a lábaimon, és ha nem is sietve, de követni tudjam, mikor kihozott a szobából, ami amúgy nagy öröm lett volna a számomra, ha felfogtam volna mi történik. - Nem... értem. Mi történik? Hova... megyünk és... ki maga? - motyogtam fáradtan, miközben néztem merre lépek, ha pedig éppen nem kellett átesni semmin, olykor felpillantottam rá. Nem mondanám, hogy ismerős. Még Csodaországból sem. Szóval most vagy elrabolnak az elrablóimtól, vagy megmentenek tőlük. Lopva néztem hátra, ahogy magunk mögött hagytuk lassan a... labort?
Elértek a bejárathoz, ami ezúttal zárva volt. Automatikusan bezárult. Ekkor a sas elővett zsebéből egy fóliaszerű filmet, amin az én ujjlenyomatom volt, csak nem tudom hogy szerezhette meg bárki is. Rátette a leolvasóra, ami elfogadta, majd egy kódfeltörő program beütötte a helyes kódot, ami kinyitotta az ajtót. Kiérve jött az új teszt. Itt már egy mű szemgolyót vett elő, mely a valódi szemem élethű mása volt, amit az érzékelő elé tartott és sikerült is vele átvernie, így a második ajtó is kinyílt. Eltette a mű szemet és begombolta a zsebet, amiben ezek voltak. -Nem az a fontos, hogy én ki vagyok, hanem, hogy ki akar látni téged.-Felelte, majd felcsendült a vonat hangja. Mikor a vonat elért eléjük előre ugrott és hegyes karmát a vonat burkolatába vágta ezzel felkapaszkodva rá, közben szorosan maga mellett tartva a lányt. Mikor kiért a vonat az alagútból felkészült, majd egyszer csak lábaival ellökte magát a vonattól és a lánnyal az oldalán bezuhantak a Hudson-Folyóba. A vízbe zuhanva a férfiről(A reagba beillesztett kép) lekerült a maszk is, mely elúszott a vízben, a folyó sodrásában. Egy néhány személyes motoros hajó jött értük, amire felsegítette a lányt, majd ő maga is felszállt rá. A hajón rövid időre csendben volt, mert öltözködött. Levette a fehér öltönyzakót, amit félre is tett, majd egészen boxerig vetkőzött. Tipikus kockahasú, sportos, izmos férfi volt, akihez hasonló minden második akciófilmben szerepel, szóval nem volt túl különleges látvány. Felvett egy sötétkék farmert, sötétkék inget és egy fekete bőrdzsekit, majd zárásnak egy fekete bőrbakancsot. A hajót vezető harmincas, vöröshajú, sportos nő felé pillantott. -Megvagyunk. Indulj, minél hamarabb fogjunk partot.-Mondta a férfi, majd a fehér zakóból kivett mindent. A zakó zsebeit kiürítette és egy kis táskába tette, majd a zakó alól és a nadrágból kivette a golyóálló ruharéteget, mely alakján torzított és nagyobbnak tűnt, mint amekkora valójában. Végül Gyda felé fordult és sármosan rámosolygott. -A nevem Ulysses Lockhart. Foglalkozásom tekintve embervadász vagyok és egy bizonyos Celentanonak dolgozom. Azt a feladatot kaptam, hogy kerítsem elő magát akár a földalól is és vigyem el hozzá a villájába. Mr. Celen azt mondta, hogy az ő legjobb barátjának a barátnője, akinek ígért egy találkozót még. Azt mondta, ha ezt odaadom, akkor mindent érteni fog.-Mondta a férfi és át is nyújtott egy feliratozott fotót.
Nem mondom, hogy lehetetlennek tartottam volna kijutni egy bizonyos felszereléssel, de azok, ha léteznek is, rengeteg pénzbe kerültek volna. De még így is meglepett a fickó egy-két trükkje, amiből azt a következtetést szűrtem le, hogy gazdag. Mondjuk azt nem tudtam volna megmondani, hogy a szem igazi e vagy sem, de nem is akartam firtatni. Valahogy nem sajnáltam volna Travis-t, ha kiderült volna, hogy meghalt. Ugyanezt tette volna velem Ragnar-ral. Alapból is össze voltam zavarodva, de a fickó válasza sem segített ki a bajból. Mintha csak Vigyorit hallottam volna. A választ nem árulja el, csak körbe írja, hátha kitalálom. De ahhoz nekem túlságosan fáj a fejem. - O-okés... öhm... akkor ki akar látni engem...? - kérdeztem, és persze azért közben arra is figyeltem, nehogy pofára essek az alagút sötétjében, mert a hófehér falakhoz és világossághoz képest, ez egy igen sötét helynek tűnt. - Aggódnom kellene...? - pillantottam fel rá kiérve az alagútból. Bár így utólag belegondolva, ha rossz is, miért árulná el...? Egy nyikkanást nem adtam ki, mikor "felszálltunk" a száguldó vonatra, bár a szele eléggé arcon ütött, hogy kicsit felélénküljek. Ám mikor hirtelen a vízbe estünk, a jég hideg vízbe... na attól ébredtem fel csak igazán. Hirtelen még nagyon evickélni sem tudtam benne, de az tuti, hogy a lázam egyből levitte az a pár perc. A hajóra mászva már csak zavarodottsággal figyeltem az eseményeket, de próbáltam felvenni a fonalat velük. Nem örültem neki, hogy vizes lettem, viszont azon túl, hogy felébresztett, már nem ragadtam a gyümölcslétől. Hátra is fésültem vizes hajam, majd még kissé szótlanul figyeltem a fickót, ahogy öltözik. Gőzöm sincs kik ezek, vagy ki az, aki kereshet. Lazare biztos nem így oldotta volna meg, bár... fene tudja. El is pillantottam magunk mögé, hátha esetleg Travis visszaért volna és meglátott minket, de talán nem. Ez jó. Vagy nem? Nem tudom. A céltól függ. Hallgattam, mikor a férfi bemutatkozott, bár bevallom, érdekes neve ellenére sem tűnt ismerősnek. - Nagyon örvendek... Gyda Soverall... - motyogtam halkan, mert gondoltam úgy illő, ha én is elárulom a nevem, bár, sanszos, hogy ezt ők már ezer éve tudják. Az embervadászon dolgon kívül semmit sem értettem abból, amit mondott, de az sem tűnt túl bíztatónak. Kicsoda? Hirtelen nem tudtam kire gondolhat barát alatt, de mielőtt még rákérdezhettem volna újabb meglepetés ért. - Találkozó??? - döbbentem meg és itt vált gyanússá, hogy talán összekevernek valakivel. - Szerintem itt valami tévedés lesz... - motyogtam, miközben bizonytalanul átvettem a képet. Hogy meglepődtem e? Azt hittem rosszul látok. Elkerekedett szemekkel néztem a képet, amit a hajam vizezett össze kicsit, ahogy rá cseppent néhány vízcsepp. - LIAM?!?! - döbbentem meg, bár azt tudtam, hogy ő elég különc ehhez a világhoz, de valahogy még mindig nehéz volt elhinni, hogy kihúzott a csávából. Csúnya dolog tudom, de a maiak totál kiverték a fejemből, hogy találkozót beszéltünk meg. Nem is gondoltam volna, hogy ő emlékezni fog rá, vagy nem veszi e félvállról. Manapság elég megbízhatatlanok az emberek. Lockhart-ra néztem. - De honnan tudták, hogy hol vagyok? És hogy hogyan lehet onnan kijutni? Travis azt mondta, hogy képtelenség és hogy csak ő ismeri a helyet. - kérdeztem értetlenkedve. Ha vitt is oda valakit, mindig elkábította vagy bekötötte a szemét.
-Tévedés kizárva. Biztos vagyok benne, hogy jó embernél járunk.-Felelte a férfi a fényképet tartva. A férfi félmosolyt eresztett, hiszen a lány reakciói mégis csak arra utaltak, hogy nem történt tévedés. Az Ő munkájában az nem fordulhat elő, túlontúl alapos ember ahhoz, hogy hiba csússzon a gépezetbe. -Megvannak a módszereink ahhoz, hogy bárkit megtaláljunk. Kellő ismeretekkel és utána járással nem egy nehéz feladat.-Mondta, majd a hajó partot fogott. Egy nagy Ford várt rájuk. F-150-es Ford Pick up. Átcuccoltak minden lényegeset, majd elindultak. -Akkor most elviszünk Mr. Celentanohoz, ő majd intézi a továbbiakat a barátjával.-Mondta Ulysses, majd bele is taposott a gázba.
Egy örökzöldekkel körbevett mediterrán birtokra vitte, ahol akkora villa állt, amihez képest Cale villája szegényház volt. Isten tudja hány négyzetméteres épületegyüttes, melynek egy része kettő, másik része három szintes volt és több épületrészből tevődött össze. Hatalmas udvar, mintha üdülő övezet lenne. Szökőkutak, medence, pálmafák, nyugágyak, étkező sarkok, több zöld növény. A pázsit annyira ápolt volt, mintha kisollóval vágták volna ki a gazt a gyep közül, a villa pedig olyan szép volt, mintha csak tegnap épült volna, pedig csak állandó, profi karbantartás alatt állt. Volt pénz, elvégre a férfi igazi szórakozóhely nagyhatalom volt. A legtöbb New York-i kaszinó az ő tulajdona volt, számtalan pub és kocsma is az ő kezében volt, ahogy a diszkók egy része is, emellett azok, amik nem az övék voltak fizettek neki, hogy békén hagyja őket. Az lett volna a csoda, ha szerényen élne. A kocsi megállt a kapunál, mivel az udvarra lehetetlen volt behajtani és onnan kísérték be a lányt a birtokra. Jobbról Ulysses, balról a vörös hölgy kísérte, noha nem védelem gyanánt voltak ott, csak azért, mert fel akarták venni a bérüket. A birtok tulajdonosa egy pálmafa alatt hűsölt. Törtfehér tavaszi sportöltönyt, halványkék inget, fekete nyakkendőt és nagyon, de nagyon sötétkék double monk cipőt viselt. Jobb csuklóján régi tipusú aranyóra volt, jobb és bal kezének egy-egy ujján pecsétgyűrűk. A férfi különösen ápolt volt, az utolsó egy körme is szakszerűen gondozott, bőre kozmetikus által kezelt, haja gondozott, teste pedig edzőteremben karbantartott. Látszatra amerikai volt, de délies vonásokkal, mintha lenne olasz, vagy spanyol leszármazottja. A márványgyűn, amin ült és aminek közepébe a pálmafa is ültetve volt két felcímkézett boriték pihent. Mikor közelebb értek hozzá visszafogott mosollyal átnyújtott egy-egy boritékot. -Remek munka volt! Köszönöm. -Kérem.-Mosolygott Ulysses, majd távoztak, de Celen csak akkor kezdett el beszélni, amikor a Pic up hangja felcsendült. -Örvendek a szerencsének, Miss. Soverall. Hozhatok valamit? Étel, ital, bármi?-Mosolygott barátságosan.