Az én világomban... életben kell maradni. Sőt, nem is ez a jó kifejezés, mert életben maradni minden hülye tud. Nem nehéz, csak arra kell figyelni, hogy ne felejtsenek el levegőt venni, meg ésszel menjenek át a zebrán, meg effélék. Nekem ennél több eszemnek kell lennie. Mert nem csak úgy életben kell maradnom... nálunk minden a túlélésről szól. Élhetnék filmes példával, mondhatnám, hogy olyan a világom, mint Jumanji dzsungele. Na, nem a modern, kis tündérmesés, vihogtatós "Jumanji-mese", nem, nem, közel sem olyan, hanem mint a régi, igazi, eredeti verzió, ahol csak akkor jössz rá, hogy te vagy a préda, mikor már letépte a fejed az oroszlán. Itt mindig van egy ellenség, amit nem lehet látni sem, de ott van... legjobb esetben még érezheted, ahogy a nyakadba liheg, mielőtt vége van. De olyan is akad, amelyik csak éjjel támad, a hatás kedvéért, lesből, a sötétből... nem látod, nem hallod, nem érzed, csak legfeljebb akkor, ha a hetedik érzéked szól... hogy bizony nem vagy egyedül. És megesik... hogy már csak egy sikolyt lehet hallani, aztán... már vége is, és sosem jössz majd rá, ki volt, és mi történt vele... esetleg imádkozhatsz, hogy ne te legyél a következő. Mintha legalábbis számítana... Igaz, olykor-olykor a lelki békém érdekében elugrok még gyónni, de imádkozni már nemigen szoktam. Úgyis tudom, hogy felesleges. Isten a magunkfajtával már nem tud mit kezdeni. Magunkra vagyunk utalva. Persze, ringathatjuk magunkat abba a hitbe - mint néha én is szoktam -, hogy meghallgat, megbocsátja tetteinket... de tudjuk jól, ez nem így működik. Vannak tettek, amikre nincs bocsánat... Szóval, mihez is kezdjen valaki, akinek lépten-nyomon ellenfelei akadnak, ellenségek várják kést fenve, hogy belebotoljon a pengéjükbe, vagy a homlokához nyomhassák a fegyverüket? Akinek Isten már nem segíthet, az csak magára számíthat! Esetleg a családra, ha mázlija van az embernek... De a legjobb, ha megállunk a saját lábunkon, egymagunk, és úgy is képesek vagyunk túlélni bármit és bárkit. Erre pedig jó a tanulás. Szívesen előadnám, hogy előbb tudtam támadótól kést elvenni, mint járni, és előbb tanultam meg fegyvert tölteni, mint biciklizni, de... azért az túlzás lenne. Bár az is igaz... hogy eleinte inkább tanítottak otthon arra, hogy hogyan kell kiiktatni az ellenfelem, de az egészen addig nem is tűnt olyan igazán valóságos dolognak, míg ki nem derült, hogy megtanultam a leckét. Még szinte kölyök voltam, a tojáshéj ott volt a fenekemen, mikor először öltem embert... ráadásul önvédelemből tettem. Akkor este... mikor az ösztöneim nem azt súgták, hogy meg kell ölnöm azt az embert, hanem azt, hogy meg kell védenem magam... én csak azt alkalmaztam, amit otthon tanítottak. Valójában... azt már megtanultam addigra, hogyan kell ölni, de azt nem igazán, hogy ÉN hogyan maradjak életben. Mert az egy dolog, ha a testem túléli... mert harcos vagyok, és megküzdök az életemért így vagy úgy, de... akkoriban még reméltem olykor-olykor, hogy a lelkemnek is van remény. Nem csak támadni akartam tudni, hanem védekezni is meg akartam tanulni. Hogy meg tudjam magam védeni szükség esetén úgy is, hogy nem az ösztöneim irányítanak, nem az a túlélő ösztön, hogy csak az egyikünk élheti túl... Tudni akartam, hogyan hagyjam életben, azt, akit akarok, hogy én is... élhessek, de ne csak testileg, hanem lelkileg is. Igen, ez talán furcsa olyan valakitől, aki amúgy parancsra öl... de akkoriban ez még nem így volt, amikor ezen a gondolaton végigmentem, még alig múltam tizenhét... Azután jött az önvédelmi edzés, és kezdtem el kipróbálgatni küzdősportokat, keresve, melyik az, amelyik igazán illik hozzám. Volt néhány, ami tetszett is, de egy idő után némelyekben túl sok lett a lelki egyensúlyos, papolós rész... én meg csak azt akartam tudni, hogyan védjem meg magam, testőrök és ölés nélkül. Különben is, a testedzés fontos, és nem állhat ez mindig erősítésből és futásból - amik amúgy a kedvenceim -, mert a technikai képzettség és a sokrétű tudás is mindenképp előny lehet, sok esetben... sőt, a legtöbb esetben. Persze apám nézete szerint a legjobb védekezés a támadás, és abból is az a fajta, ami kíméletlen... ami után csak egy marad állva. De én mindig is más voltam, mint ő, még ha ezt nem is kötöm az orrára. Manapság már egészen ügyesen rázom le a testőreimet is... persze csak ha olyasmit teszek, amiről tudom, hogy apám nem helyeselné. Na persze, azt sem helyesli, hogy lelépek ilyenkor... de amíg abban a téves hitben van, hogy ilyenkor nőhöz megyek, sőt, még jobb, ha azt hiszi, hogy megfelelő feleségjelöltről van szó... mert akkor azért lenyeli a békát. Persze, nők szoktak akadni például az edzéseken is, ám... azokkal azért viszonylag ritkán gabalyodok össze, legfeljebb csak akkor, és azokkal, akik értik mi az az "egyéjszakás kaland"... mert ezek közül bizony egy sem lenne jó feleségnek. Na, nem nekem lenne velük bajom, némelyiket elviseltem volna egy életen át, de... ez az O’Donnell-családban nem így megy. Szóval, lényeg a lényeg, hogy a sokféle lehetőség kipróbálása után, a krav maga egyike volt azoknak, amik iránt megmaradt az érdeklődésem. Puszta önvédelem. Precíz, gyors, tiszta. Ez kezdettől tetszett. S immáron belefeccöltem pár évet, így egyáltalán nem minősültem kezdőnek, de erre a helyre viszonylag új szokásom lett járni, pár hónapja szoktam ide. Az előző helyen volt egy kisebb vitám az edzővel, ami után kórházi ellátásra szorult. Bár, most már valószínűleg tudja újra használni az ujjait... legalábbis, feltételezném... Az ő hibája volt, kellett neki úgy felkapni a vizet, miután elvittem a csaját egy körre... Nem volt ráírva, hogy foglalt, és abszolút nem volt ellenére a csajnak, hogy nyomultam. Hát istenem, van ilyen, miért nem a nőjének pattogott?! Mindegy, jobbnak láttam keríteni egy másik helyet, miután az edző az előző helyen ugye "lesérült", és ez jól bevált eddig. Egész nap bármikor jöhettem, az edző is egészen szakszerű volt, és mindig akadt egy-két friss hús a csoportban, szóval mindig volt miben gyönyörködni. Amikor ma megérkeztem, átöltöztem sportruhába, és az öltözőből kilépve megállapítottam, ma sem fog unatkozni a szemem edzés közben.
Nálam elmondható, hogy öt éves koromtól nem a normális gyerekek életét élem. Persze ez később változott, de csak annyiban, hogy felnőttem. Amikor még az árvaházban voltam, akkor megtanultam vigyázni magamra. Hogy hogyan kell a szabályokat úgy kijátszani, hogy ne kerüljek bajba. Utána ezt már úgy csináltam, hogy azok, akik fontosak voltak nekem, azokat is védtem ezzel, főleg, ha együtt szöktünk ki, majd vissza. Az árvaház biztonsága fura dolog volt, mert legyél bármilyen kicsi, magadnak kell megtanulnod megvédeni önmagad. És bár Puerto Rico utcái valamennyivel biztonságosabbak voltak, mint mondjuk New York utcái, azért néhány kiskamasz lány számára nem feltétlen életbiztosítás. Bár tény, hogy mindig megúsztuk. Szóval valahol azt hiszem, hogy joggal hittem, hogy meg tudom magam védeni. Ez az elmélet viszont később megdőlt. Amikor a mostohacsaládomhoz kerültem, akkor jöttem rá, hogy a világ még attól is sötétebb és rosszabb, mint azt eddig gondoltam. Talán mindössze annyi szerencsém volt, hogy a gyámügy azért ellenőrzött minket, így látható sérülésem nem lehetett. De ez mindössze annyit jelentett, hogy nem vertek meg annyira, hogy az maradandó, vagy „csak elesett” mondattal ne lehetett volna kimagyarázni a dolgot. De ezen kívül még annyi más módon lehet bántalmazni egy embert, hogy azt fel sem lehet sorolni. Tizenhat-hét évesen voltam náluk, és olyan lelki sérüléseket szeretem, hogy a mai napig nem hevertem ki a legtöbbjüket. A test és az idegek azért valamennyire regenerálódnak, de teljesen soha, és én soha nem fogom megtudni, hogy bizonyos lelki és mentális sérüléseim a környezetem hatására vagy azok miatt a szerek miatt alakult ki, amiket ott kaptam akaratom ellenére, csak ezért, hogy együttműködő legyek. Bár sosem kellett végig néznem, de gyakran hallottam, hogy bizonyos emberekkel hogyan bánnak, és utána néha láttam, hogy milyen állapotban voltak. Nem voltak a klasszikus értelemben maffiózók, „csak” csempészek. De sok mindent átvettek a maffiától és a dél-amerikai kártelektől. Végül eljutottam arra szintre, hogy megszöktem, bár végig rettegtem. Ez valamikor akkor csökkent nagy nehezen, amikor az FBI ügynök, most már Tío, magához vett, bár hónapokba telt mire elhittem, hogy nem lesz bajom. Ő kezdett megtanítani az önvédelem igazi alapjaira, és a fegyverhasználatra. Ezeket azóta is mindig gyakorlom, fejlesztem. Tőle harctechnikát tanultam, de azóta próbálok minél több harcstílusba belekóstolni, hogy ne kényelmesedjek el. Ráadásul azt már valamennyire tapasztaltam, hogy egy-egy közdősport egy másikkal szemben nem feltétlen hatásos hiába van mesterszintem az illető. Ráadásul a fix partner sem biztonságos, mert könnyen kitanulhatjuk a mozdulatait, és lehet, le tudjuk győzni, de egy új ember ellen már megeshet, hogy lazán elhasalunk. Itt New Yorkban eddig nem volt igazán gond azzal, hogy próbálom az önvédelmi edzéseket megoldani, hiába volt mindig, aki vigyázzon rám. Arra persze próbálok figyelni, hogy ne legyen nyilvánvaló a napi, heti rutinom, így váltogatom a termeket. Darren, aki most vigyáz rám, ezek ellen még nem emelt hangot, de bízom benne, ha bármit kifogásol az életvitelemben, akkor szól róla. Hiába vagyok régi motoros, hiszen tíz éve próbálom elkerülni a mostohabátyám bosszúját, amiért lecsukattam, nem gondolhatok mindig mindenre. Most találtam egy új krav maga edzőtermet, vagy legalább is egy helyet, ahol ezt is oktatják. Talán ez az edzésforma az, ami a legközelebb áll ahhoz, amit Tío tanított nekem. Itt egyenlőtlen küzdelem esetén is megtanulunk védekezni, még akkor is, ha a támadónál fegyver van, nálunk meg nincs semmi. Az épület kicsit kaotikusnak tűnik elsőre, hiszen több terem is van, de egy kis segítség után megtalálom az öltözőt és megfelelő termet is. A magunkkal hozott cuccot úgy tűnik mindenki behozta és a sarokba, a fal mellé tette, legalább is eddig. Én itt nem ismerek senkit, csak az edzővel beszéltem telefonon, így egyelőre kicsit félre vonulva várok, hogy kicsit felmérjem a terepet, és az embereket. A terem oldalánál még boxzsákok is vannak, gondolom más edzésekről. Az már biztos, hogy fiúk és lányok is vannak vegyesen, tehát jó helyen járok. Nem igazán szeretem, amikor csak lányoknak tartanak edzést, bár néha jó, ha szétválasztják a nemeket, de nekem nem erre van szükségem. Most biztosan nem. A terembe még érkeznek az edzeni vágyók, én pedig várok, hogy hátha valaki kicsit besegít eligazodnom, és beavat néhány fontos, kezdő részletbe. Próbálok valakivel szemkontaktust felvenni ebben a reményben, de eddig még annyira senki sem viszonozta. Egy férfi volt csak, aki kiszúrt, de még nem adta jelét, hogy megszánna.