Éppenséggel nem mondanám magam könnyedén félreállítható típusnak, bár valószínűleg fizikai értelemben ez a kis méretemnek köszönhetően nem is annyira nagy feladat. Mondjuk úgy egy megtermettebb embernek, mert a saját súlycsoportomban azért roppant kitartó tudok ám lenni, nem hagyom magam könnyen. Ha meg az ostorként csattogó szavaimat kell bevetni, akkor pláne nyert ügyem van. Egészen ma reggelig pontosan ebben a tudatban voltam nyugodtan, amíg minden meg nem változott. A szokásos kávémmal együtt vonultam ki az utcára, mélyen beszívva a csípős levegőt. Ugyan elég szmogos volt Manhattan, ennek ellenére én mégis szerettem ezt a nem túl egészséges szokást. Mindig feltöltött, az ajkaimon végig futó mosoly pedig annak a bizakodásnak szólt, amit a mai nappal kapcsolatban éreztem. Én valahogy mindig így mentem neki az előttem álló óráknak, nem pedig kesergéssel és bosszankodással. Elégedetten át is sétáltam szépen a zöld jelzést követően a zebrán, hogy a parkon átvágva jussak el néhány butikba, amit meg szerettem volna ma látogatni. A szombatnak az a remek tulajdonsága, hogy az embernek jobb esetben nem szükséges bemennie dolgozni. Az irodai munka szépségei, hogy úgy mondjam, hiszen a vendéglátásban nem is álmodhatnék ilyesmikről. Persze még az is lehet, hogy a délután folyamán majd rám telefonál az anyám, és mehetek besegíteni a pult mögé. Addig azonban halálos nyugalommal viseltettem a dolog iránt. Míg óvatosan kortyoltam egyet a most is gőzölgő kávéból, addig annyira lelassítottam a lépteimet, hogy szinte meg is álltam a járda közepén. Nem akartam kiborítani, sem leforrázni a számat, márpedig menet közben mind a két veszély fennállt volna. Jártam már úgy, és be kell valljam, hogy cseppet sem volt kellemes élmény. Azóta megtanultam a leckét, és inkább biztosra szoktam menni, ami a reggeli feketét illeti. Egyébként ez már a második volt, mert reggel is ittam egyet otthon. Ez a mostani csak az íze kedvéért lett vásárolva. Már éppen újra meg is indultam, amikor valahol a hátam mögül őrületes, kétségbeesett kiabálás csapta meg a fülem. Vagy inkább düh érződött ki az illető hangjából? Nehéz lett volna megmondani, túl sok időm pedig nem is maradt arra, hogy ezen gondolkozzak, mert azzal a lendülettel valaki nekem rohant. - Tolvaj! Valaki állítsa meg! – most már értettem a szavakat is, és ha ez előbb történik meg, akkor valószínűleg nem jártam volna úgy, ahogy. A menekülő lendülete ugyanis engem is elsodort, olyannyira, hogy a kávét félig-meddig magamra borítottam, saját magamat pedig az utat szegélyező bokrok egyikében találtam. - Jézusom! – a két lábam az égbe lendült, úgy kalimpáltam velük, mint valami ostoba vígjátékban tette volna a főszereplő. Szúrtak is az ágak, koszos is volt a föld, úgyhogy kijelenthettük, hogy ez mostantól egyáltalán nem az én napom. Nem csak a pórul járt nőé nem, de az enyém sem, és nyilván most már az sem nekem szólt, hogy állítsam meg a rablót. Akaratlanul is az egész testemmel próbáltam ezt megtenni, mégsem volt elég hozzá. Jobb híján igyekeztem kiverekedni magam a sövényből, ami nem bizonyult olyan egyszerűnek, mint ahogyan én azt elképzeltem.
Nehéz megszokni a nagyvárosi életet. Azért az érzésért, hogy végre önmagam lehetek, hogy nem kell szégyenkeznem pusztán azért is, hogy levegőt veszek, bármit feláldoztam volna nem olyan rég. S bár ennek minden másodpercét élvezem, hiányzik a kisváros csendes nyugalma. Idő kell talán, míg beletanulok az események itteni heves, hullámzó folyásába, míg megszeretem a szűnni nem akaró életet, a folyamatos zajt, a fényeket. Gyakorlatlan óvatossággal kerülgetem a szembejövőket, el-el mélázva azon, másoknak milyen egyszerűen megy ez is. Milyen könnyed eleganciával szlalomoznak az utcán bóklászók között és őszintén remélem, egy napon legalább feleannyira jól megy majd nekem is. Nem szívesen mozdulok ki hétvégén, különösen ebben az időben nem. Nehéz bár olyan időpontot találni, mikor csak néhányan lézengenek a szabadban, akadnak azonban napok, mikor egész könnyedén el tudok jutni célomhoz. A mai azonban nem ilyen. Bármilyen kellemetlen legyen is azonban ez, nem húzhattam hétfőig a vásárlást. Az egyik elágazásnál egy pillanatra megállok, majd némi merengést követően a park irányába indulok. Jobb lesz, ha levágom az utat, ha hamarabb elérem célomat, hamarabb mehetek haza is, kipihenni a nap fáradalmait. Gondolatban listát készítek napi feladataimból, mielőtt azonban a végére érhetnék, kiáltásra leszek figyelmes. Meglepetten pördülök irányába, de talán még így is túl későn reagálok, mert alig néhány másodperccel később már hátam mögött sikkant fel valaki, mire ismételten irányt változtatok. Meglepett pislogással, részben elnyílt ajkakkal figyelem a bokorból kikandikáló lábakat. S bár a késztetés megvan, hogy segítsek, agyam jelei nem jutnak el tagjaimhoz, vagy az is lehet, csupán nem elég erősek ahhoz. hogy felolvasszák a dermedést. A hevesedő mozgolódás nyomán megreccsenő ágak közelről egész fülsértőnek tetsző hangja rángat ki a kábulatból végül. Ez kell ahhoz, hogy közelebb hajoljak, majd, megbizonyosodva róla, nem a szemem káprázott és valóban egy élő, emberi lány ragadt a susnyásba, tegyek néhány lépést felé. - Segíthetek? – még végig se mondom, már meg is bánom, kiejtettem ezt a számom, végtére is milyen ostoba kérdés ez? A választ meg se várom hát, felé lépek és kezem nyújtva igyekszem megfogni övét, hogy kisegíthessem szorult helyzetéből. - Jól vagy? – ha végre talpra kecmergett, óvatosan mérem végig, mindenféle hátszószándék nélkül, pusztán azért, hogy lássam, van-e rajta észlelhető sérülés.