Maastricht School of Translation and Interpreting, MA Translation and Interprenting (Manchester)
Ha dolgozik//Munkabeosztás:
főállásban pultos, mellékágban tolmács
Ha dolgozik//Munkahely:
The Bronx Public
Hobbi:
műfordítás, új nyelvek elsajátítása, mosás, naplóírás, főzés
Play by:
Ester Expositó
Jellem
A nyugattól elszeparáltan született Közép-Európában, és annak is egy mélyen vallásos városában, ahol nemcsak az ünnepek alatt hódoltak Istennek, hanem a hét minden egyes napján, a vasárnap tündöklésével együtt. A Sadowski család negyedik generációjának sarja éppenséggel a harmadikként látta meg eme baljós nap első sugarait valamikor elütve a hajnali ötöt. Két bátyja után a szülők csak remélték, hogy kislány fog felsírni, és emiatt szinte örömtáncot jártak, amikor a fohászuk meghallgatásra került.
Bartosz és Oskar Sadowski után a kislány a végzetről lett elnevezve, jelezve jöttének üzenetét. Destiny egy hittel körbeölelt közösségben nevelkedett, és a dogma tanainak áldozva a lánykorát a család nyomására apácazárdában töltötte a tanulmányai folytatása érdekében. Alan Sadowski nem kockázatta meg, hogy egyetlen lánya a família árnyékában nőjön fel. Tisztességes életet szántak neki, ahol a múltja és a család neve nem szennyezi be a jövőjét. Sokáig óvták a valóságtól, szigorúan bántak vele, de csak azért, hogy megvédjék a mocsoktól.
A lány zárkózottá vált, jó megfigyelő tehetségének köszönhetően hamar kiismerte az embereket. Meg tudta különböztetni a hazugokat, a csalókat, a gyilkosokat egymástól. A majdnem két éven át tartó némasági fogadalma alatt elsajátította a latin nyelvet, aztán meg sem állt, amíg újabb idegen kultúrákkal nem tömte tele a fejét. A nyelvtudása kiemelkedett a többi képessége közül, azonban nem kérkedett vele. Az olvasással néha meggyűlt a baja, de általában megkérte az egyik nővért, hogy hangosan ossza meg vele a polihisztorok gondolatait, így tudta tágítani a tudását.
Egész élete a lemondásokról szólt, soha nem viselhetett kivágott felsőt, nem nézhette magát a tükörben, és csak akkor látott sminket, ha elhaladt egy kirakat előtt. A női mivolta elég sokáig szunnyadt, már-már a felnőttkor kapuját átlépve őrizte tisztaságát, azonban a sors másképpen rendelkezett felette, így került el Nyugat-Európába, és szakította meg minden kapcsolatát a családjával. A külső megfigyelő számára Destiny nyugodt jellem, nehezen hozható ki a sodrából, szűkszavúan fogalmaz, és soha nem adja ki az érzelmeit, holott csak ez a záloga annak, hogy túléljen. Körültekintően válogatja meg a barátait, nem panaszkodik, rühelli, ha valaki a megoldások helyett a kifogásokat keresi. Mindig pontosan tudja, hogy mit akar, ezért is veszélyes. Minden ízében szereti az egyedüllétet, ha teheti, akkor lakótárs nélkül rendezkedik be, nehogy véletlenül kitudódjon a múltja egy szelete.
Reggelente futással kezdi a napot, minimum két feketekávéval nyitja meg a munkáját, és szigorúan párna nélkül alszik. A sporttevékenységek nem a szíve csücskei, imádja a főzést, az új ételek kipróbálását. Az állatokhoz semlegesen áll, szívesen tölti az idejét velük, de a lakásába már nem engedne be egyet sem. Legnagyobb vágya, hogy elismert műfordító legyen. Zokniban alszik, éjjeli bagoly a munkájából kifolyólag is.
A füle mindig ott van, ahol kell, nem retten vissza az információgyűjtéstől sem, ha ezzel életeket menthet meg. Az alkoholt nem bírja, nem is iszik, csak kivételes alkalmakkor. A legjobban kedvelt évszaka az ősz, szeret bevackolódni a kanapéra egy bögre tea és könyv társaságában.
Múlt
„Elátkozott hely. Nekem: hazám. A naptalan Kelet.”
Ódon és magas falak ölelnek körbe, mint egy mindent tudó tanítómester intelmei. A gyéren megvilágított folyosón lépkedek kőről kőre, hogy ne tudjanak a jelenlétemről. Agatha nővérnek azt hazudtam, hogy nem érzem jól magam, ezért korán lefekszem. Még most sem hiszem el, hogy odáig merészkedtem, hogy az egyik nevelőmnek a szemébe füllentsek. Több volt már ez, mint egy szimpla elhallgatás, és ha a szívemre hallgattam volna, akkor most valamelyik gyóntatóban ültem volna, felfedve a bűneimet Isten színe előtt. A családom szokott látogatása elmaradt, és hajtott a kíváncsiság, hogy mi tarthatja távol a szüleimet, de legfőképpen a bátyáimat, hogy szeretett húgukat meglátogassák. A hagyományok betartása mellett léteztem, igyekeztem jó kislánynak lenni, de már nem ment olyan jól. Aggodalommal telt meg a szívem, amikor Marianne nővért küldték elém a délutáni órák után. Szomorúan csillogott a szeme, mondani akart valamit, és mégis csak annyi üzenetet adtak át, hogy a szüleim sajnos nem tudnak eljönni a héten, de ígérik, hogy hamarosan jelentkeznek. Hiszékeny és naiv voltam, de ostoba nem. Két éven át hallgattam, a könyvekből táplálkoztam, és az új ismeretre szomjaztam. Megértettem, hogy nekem ilyen életet szántak, de mégis vonzott az idegen környezet. A Biblia megnyugvással töltött el, minden kérdésemre választ kaptam eddig, de ma mégis nyugtalansággal forgolódtam az ágyamban, mire elhatároztam, hogy a végére járok a rejtélyeknek. A kétszárnyú ajtó helyett a mellékfolyosón kell kiosonnom, ami a főútra visz el, de aztán megtorpanok a következő sarkon, mert hangok ütik meg a fülemet. Abban a hitben léteztem, hogy már mindenki alszik, de nagyot tévedtem. Lancester atya és Agatha nővér az egyik szobor mögött folytatnak bensőséges párbeszédet, de innen nem sokat hallok. Közelebb araszolok a fal mellett és bebújok az egyik tartóoszlop mögé. - Ma este lesz. Rendkívül fontos, hogy figyeljünk oda Destiny-re. Ez volt Bartosz kérése. Nem juthat ki a zárdából. – mély sóhaj törik fel az öreg atya szájából, de aztán folytatja. – Isten nyugosztalja Alan-t, én mondtam neki, hogy ne játsszon a tűzzel, de nem hallgatott rám. Marie nagyon összeroskadt a hír hallatán. – a fülemet hegyezem, hogy mégis mi lehet az édesapámmal. A szívem a torkomban dobog, szinte alig hallom a saját lélegzetvételeimet. - Borzalmas, ami vele történt. Ma reggel találták meg a ház mögötti patakban. Két lövést kapott a szívébe. – kissé megtorpanok, de ha nem akarom, hogy lelepleződjek, akkor láthatatlannak kell maradnom. A sokktól kissé kizökkenek a megszokott viselkedésemből. Valóban jól hallottam az előbb, amit mondtak? - Mindig is mondtam neki, hogy egyszer a fejébe fog szállni a sok bűn. Bartosz vette át a helyét…azt hittem, hogy Alannel vége lesz. – ingatja meg a fejét az idős lelkész, aztán a nővér vállára helyezi a kezét. - Az ékszereket odaadta neked Marie? El kell rejtenünk, amíg nem késő. Veszélyben vannak, ha már kitudódott, hogy a vezető halott. Idő kérdése, hogy a rendszer összeomoljon...Agatha a nyaklánc és a jogar, megvannak? – hallom a sürgető hangot a pap szájából, mire csak egy bólintást csípek el a nő részéről. - Igen, atyám. A lánnyal együtt elrejtjük. – fel sem fogom igazán a szavak jelentését. Az apám halott, a testvérem valami rendszer feje lett, és valami lopott ékszerekről csevegnek? Kik ezek, és mi lett az én szüleimmel? A könnyek önkéntelenül törnek utat maguknak, nincs időm arra, hogy válaszokat keressek. Meg kell találnom a bátyámat, de sürgősen. A két jelenlévőt a hátam mögött hagyva osonok ki a zárda mögötti kertbe. A sírok között haladva a rettegés ölt alakot, de jobban aggaszt, vajon igazak-e az előbb elhangzott vádak. Miből éltünk, mi lelte az anyámat, miért kell nekem itt lennem? Megannyi kérdésre akarok választ kapni. A friss havon futva a lábam lenyomata ott marad. A kerítés egy kimetszett részén kelek át, és szaladok át a főút kietlen részére. Fogalmam sincs, hogy merre induljak, mert ha a papa tényleg halott, akkor nem lenne jó ötlet hazamenni, de oda sem szeretnék visszamenni. A rosszullét kerülget, de ami végül eldönti a sorsomat egy lövés. A fülem membránján hallom még az utóhangját, miközben automatikusan elfordulok és sietős léptekkel szelem át a közeli parkot. Egyetlen autót sem látok az úton, nemhogy embereket, aztán megtorpanok. A közelben a fák takarásából figyelek fel két alakra. - Merre van a húgod Bartosz? – hangzik a kérlelést mellőző hideg bariton. Ez a bátyám. - Nem tudom. Destiny nincs a városban. – hazugság, mindenki tudja a családból, hogy egy karnyújtásnyira voltam tőlük. - Ha nem mondod meg, akkor is meg fogom találni. Nála van, ugye? – összehúzom magam és betapasztom a számat, amikor valaki hátulról kap el. Sikítani nem merek, de érzékelem, hogy sokkal erősebb az illető, mint én. - Bartosz…nincs több lehetőséged. – hangzik az újabb fenyegetés, mire csak a mögöttem lévő int, hogy maradjak csendben. - A húgom nincs a városban Vlagyimir. – felszólalnék, de mire észbe kapok egy újabb lövés dördül el a közelben. Összerezzenek, és a fülem is cseng. - Megtalálom. – a bariton elhallgat és a semmibe vész. Pánik lesz rajtam úrrá, mire felfogom, hogy a mögöttem álló férfi a másik testvérem. - Oscar… - fakadok sírva, de amikor szembefordít magával, látom, hogy ő is meg van rémülve. - Des…nem szabadna itt lenned. – kezdene bele, de inkább kiszabadítom magamat a karjai fogságából és egyenesen a park azon területére futok, ahol Bartoszt sejtem. Az elém táruló látvány egy borzadállyal ér fel. A bátyám mellkasán egy kisebb lyuk tátong, a szájából vér fröcsög fel. - Bartosz…ne…. – sikítanék egyet, de erős karok ragadnak meg hátulról. A szűz havat egy vörös tócsa szennyezi be. - Nem tudunk segíteni már rajta. – ez a rideg valóság. Annyi kérdésem lenne, de Oscar hajthatatlan, és magára vonja a figyelmemet. – El kell tűnnöd innen, sőt az lenne a legjobb, ha lelépnél a városból. – egy kisebb csomagot vesz ki a belső zsebéből és nyomja a kezembe. – Ezek gyémántok Des…el leszel velük egy darabig. Kérlek ne nézz vissza, ne keress többet senkit. Apa halott, immár Bartosz is, anya pedig…ezt nem éli túl. El kell menned. Szeretlek. – megfagy bennem a levegő is. Mibe keveredtünk? A kezemben lévő fekete selyemzsákkal fosztanak meg a gyerekkoromtól, és a biztonságot adó otthonomtól. Nem emlékszem hogyan jutottam ki a pályaudvarra, de az első vonatra szálltam fel, ami Hollandiáig vitt. Ki vagyok?
A karakterlapodat elolvastam, és teljesen rendben találtam. Minden megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy kissé megismerhessük a karakteredet, betekintést nyerjünk az életébe és a jellemébe.
Nem is tudom, hol kezdjem. Egyrészt nagyon tetszik a karaktered, nagyon érdekes személyiség és egy érdekes világot tártál elénk, másrészt el nem tudom mondani, mennyire távol áll tőlem ez a világ. Vagy éppen világok, ha azt is belevesszük, mi derült ki félig-meddig a történeted végére. Jó messziről kerültél a Nagy Almába, de ugye minél színesebb és diverzebb, annál jobb. A karaktered csöndes, rejtélyes, az a fajta, akiről az ember szeretne minél többet megtudni - talán pont azért, mert keveset oszt meg magából. Sejtettem, hogy valami durva történet fog kialakulni itt a végére, de ez azért elég kegyetlen. Elképzelni sem tudom, milyen lehet megtudni, hogy lényegében az eddigi életed hazugságon alapszik, a szüleid nem azok, akiknek gondolod, a testvéreid nem azok, akiknek gondolod, magadról meg azt sem tudod, ki vagy valójában. Egy üldözött, aki nem tudja, miért üldözik. Szomorú, ami az apáddal és a bátyáddal történt, ráadásul meg sem érthetted igazán az egész helyzetet, mert azonnal el kellett menekülnöd, hogy ne juss a sorsukra. Képzelem, mennyi kérdés vetőthetett fel benned akkor, remélem, hamarosan választ is kapsz rájuk. Az előtörténeted és a jellemed nagyon tetszett, imádom, ahogy írsz, nagyon olvasmányos volt az egész.
Színt és rangot hamarosan admintól kapsz, de addig sem tartalak fel, szabad a pálya előtted.
Már nincs is más hátra, mint hogy meglátogasd az avatar-, név- és munkahelyfoglalót, és már kezdődhet is a játék! Ha bármikor elakadnál, és segítségre lenne szükséged, keresd fel az oldal vezetőségét bátran! Kellemes időtöltést és izgalmas játékokat kívánok!