Your Lips? I kiss that. Your body? I hug that. My smile? You cause that. Your heart? I want that.
Rá nézek az órára és tudom, hogy késésben leszek. Ez az első munkanapom az új helyen, mégis tudom, hogy el fogok késni. Jake még mindig a tojását piszkálgatja a tányérján, és Bennek, meg apának ecseteli, hogy melyik óvónőt bírja és melyiket nem. -Szívem,- állok fel az asztaltól, és lépek unokaöcsém mögé,- szeretném ha picit sietnél, mindjárt indulnunk kell, és még fel kell öltöznünk,- nyomok egy puszit az arcára. Ben is feláll, és átkarolva a derekamat kísér el a szobáig. -Chleo... nyugodj meg, nem értem mitől vagy ideges, te sosem vagy az. Állítsuk fel a hadi tervet. Én felöltöztettem Jake-t, addig te is el tudsz készülni. Apádat elviszem a kontroll vizsgálatra, úgy is két óra múlva lesz csak betegem. Te meg elviszed Jake-t. Na mit szólsz?- ajak harapdálva nézek rá. Mindig is ideges voltam az első napokon. Túl sok új változás van most az életemben amire nem vagyok felkészülve teljesen. Megpróbálok mosolyogni. -Nos... oké, haladjunk lépésről... lépésre,- jegyzem meg ahogy a fürdő felé veszem az irányt. Elgondolkodva mászok be a zuhany alá, epres illatú tusfürdőből nyomok egy keveset a tenyeremre. Az elmúlt két hónap nehéz volt. Szembesülni azzal, hogy a nővérem és a férje autó balesetben meghaltak. Aztán a nyakamba szakadt minden felelősség az unokaöcsémmel és apával kezdve. Én lettem Jake gyámja, és habár apa szív beteg, attól még olyan erős, mint évekkel korábban. Ráadásul azt hittem, hogy szó nélkül hagyhatom magam mögött a múltamat. Azt hittem könnyű lesz Rick-et újra látni. De nem volt, ami természetes, hiszen ő volt az első férfi az életemben. Ő mellette tanultam meg mi a felelősség és a felnőttlét. Mégis a legnehezebb döntés volt, hogy nyolc éve elhagytam. De az embernek egyetlen egy nagy szerelem létezik az életében? Vagy van több is? Esetleg azt a tüzet amit vele kapcsolatban éreztem össze kevertem valamivel? Nem tudom. Egy biztos! Bennett minden számomra, csak nem a második nagy szerelem. Mikor utazgattam ő talált rám, mellettem állt, míg össze nem szedtem szívem darabjait. De igazából sohasem éreztem többet barátságnál. Mégis miért tartok ki mellette? Mert ő is mellettem állt, végig támaszt vigaszt nyújtott a számomra. Nem csak Rick miatt, amikor megtudta, hogy vissza kell költöznöm az Államokba, ő szó nélkül követett. Megértett. Hiszen tudta, hogy apának már csak mi maradtunk, tudta, hogy az unokaöcsémnek is fontos a család. Hiszen még csak feldolgozni sem tudja, hogy a szüleit elvesztette. Még csak öt éves múlt, de már ezzel kell szembesülnie. Szóval a minimum, hogy támogatom és kitartok Ben mellett, hálás lehetek neki. Zavartan ugrok ki a zuhany alól, és már vagy tíz perce állok a ruhás szekrény előtt fekete csipke fehérneműben. Az első benyomás fontos. Jól meg kell válasszam mit veszek fel. Először is be krémezem a nyakam, és a csuklóim. Különleges parfüm, még anyától kaptam. Egyszerre kacér, csábító és ártatlan. Anya szerint én is ilyen vagyok. Majd a helyett, hogy még több időt pazarolnék fel kapok magamra egy testszínű harisnyát. Egy halvány barna színű ruha mellett döntök, ami combközépig ér, és oldalt kell megkötni. Elegáns, de nem túl hivalkodó. Majd hozzá egy mustár sárga színű térd föléig érő magas sarkú csizma mellett döntök. Gesztenye barna fürtjeimet gyorsan átvasalom, szabadon hagyom, egy laza sminket teszek még fel és már indulok is kifelé. Mire leérek Ben már harci díszbe öltöztette Jake-t. -Azta!- nyögi,- gyönyörű vagy. Édesem estére lesz egy meglepetésem,- össze húzott szemöldökkel méregetem, tudja nem vagyok oda a meglepikért. Felkapom a karmazsin piros szövetkabátom, a vállamra veszem a laptoptáskám, és a kézi táskám is. -Apa, ne felejtsd el a gyógyszereid, később találkozunk,- azzal kézen fogom Jake-t, mielőtt tényleg elkésünk. Akár hogy is próbáltam időbe átverekedni magam a forgalmon, sajnos még az óvodába sem értem be időbe. Igaz, ott csak tíz percet késtem. De ahogyan elköszönök az unokaöcsémtől, Eliza, az idősebb nőnek az arcra van írva a véleménye. Szerinte nem vagyok elég felnőtt ahhoz, hogy egy öt éves gyerek gyámja legyek. Ha egy szót szól, esküszöm megmutatnám, hogy mi az amire én képes vagyok. De nem drámázhatok, inkább megfogadom magamban, hogy délután időben érkezem. Még egy utolsó puszit nyomok a gyerek arcára és már ott sem vagyok. Ölni tudnék egy jó lattéért, de ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak. A Cosmo pont az óvoda mellett volt, de mivel a a beképzelt főnök és egy hülye liba miatt fel kellett mondanom... fél órát kell autóznom. Hacsak nem rúgnak ki első nap a sok késés miatt. Ahogy belépek az üvegajtón, egy pillanatra elkerekednek a szemeim a tágas terektől, meg maga a dizájntól. De tetszik. Mondjuk nem nagyon van időm elmélkedni, valaki karon ragad. Alacsony, még nálam is alacsonyabb, szemüveges lány kezd el húzni. -Szia, gondolom te vagy Chleo... az új kolléga. Sokat késtél. Nagyon sokat... már a tárgyalóban vannak,- én csak hebegek-habogok, próbálom felvenni a ritmust. De mire észbe kapok már be is tol egy üvegajtón. Vagy tízen ülnek bent, és minden szem rám szegeződik. Zavartan pillantok körbe, mire megállapodik sötét íriszeim egy magas fickón. Ismerős. Ezekbe a szemekbe már bele pillantottam. Akkor ugrik be: tíz évvel ezelőtt, még mielőtt Ricket megismertem volna, a szobatársaim az első este elrángattak egy kubai klubba. Ahol... nos túl forró lett a hangulat egy jóképű sráccal, és habár sosem csináltam olyat, mégis a hotelszobában kötöttünk ki. Annyira szégyelltem magam, hogy még hajnal előtt leléptem. Most itt van.... ez ciki. Ettől már csak az lenne, nagyobb ciki, ha a főnököm lenne. -Izé.... öhm.... hello, én... a nevem Chleo.... én vagyok az új ember,- mondom a fölösleges tényt, majd határozottan lépek beljebb,- úgy néz ki kicsit késtem... de ha a főnök nincs itt, még sem lehet akkora baj nem?- állok meg zavartan az asztal mellett, ahogy ledobom az üres székre a táskákat. Nem tudom mit kéne mondanom, vagy csinálnom, de gyanítom, hamarosan a munkanélküliek táborát fogom erősíteni, majd ajak harapdálva téved pillantásom ismét a lófarkas pasira.
Ezen az éjjelen is apám halálával álmodtam. Sosem leszek képes elfeledni azt a borzalmat, amit azon az éjjelen átéltem, hogy a szemem láttára ölték meg. Édesanyám zokogása a mai napig cseng a fülemben, mint valami rossz, kellemetlen visszhang, ami elől nem tudsz menekülni. Összeszorul a szívem, ha csak eszembe jut. Nem is tudtam visszaaludni, jött a szokásos rutin, a pohár víz, majd edzés, jobb időben még futni is elmentem a közeli Central Parkba. Valami kellett, hogy kizökkentsen a rémálomból, és munkában ismét az a Joaquin legyek, akit mindenki ismer, a kedves, vicces, kreatív főnök. Van, hogy segít, de sajnos akadnak olyan napok is, mikor nem. Olyankor kevesebb időt töltök az irodában, vagy otthonról dolgozom. Hihetetlen, mennyire képes egy trauma megviselni egy gyermeket, még a felnőtt éveiben is. Na igen, van, amit sosem feledünk, és az én fájdalmas múltam is ilyen, örökké üldözni fog. Az irodába érve már vagyok annyira önmagam, hogy mutassam azt a bizonyos látszatot, mintha velem minden rendben lenne. Persze akad pár ember, barát, aki tud az engem ért fájdalomról, de kevés. Kevés emberben bízom. Azonnal össze is hívom a meeting, de egy valaki hiányzik. Az új lány. Harminc perc késéssel ugyan, de végül megérkezik. Az arc, aki viszont néz rám zavartan, igencsak ismerős. Erre mondják, hogy kicsi a világ, nem igaz? A lány úgy ront be az irodába, vagyis esik, mint, aki az életéért küzd, én pedig csak némán figyelem őt, és az előttem elterülő szinte már filmbe illő komikus jelentet. A tekintetünk egy pillanatra szinte összefonódik, mintha felismerne. Vajon emlékszik rám? A férfi önérzetem nagyon megköveteli, hogy igen, elvégre mély benyomást tettem rá. Akaratlanul is elmosolyodom, mikor azt mondja „ a főnök nincs itt”. Hát ez vicces lesz. Itt van a főnök, és figyelmesen hallgatja a kifogásokat. Mindenki egy emberként szinte rám néz, én pedig elmosolyodom. Azért az ajkait harapdálva néz rám, az hatással van rám, nem tagadom, hiszen akaratlanul is eszembe jut az a bizonyos éjszaka tíz évvel ezelőtt, de most a szigorú főnököt kell adnom. Azért, mert neki rossz lesz, én még élvezhetem a kínos szituációt. -Chleo. – úgy mondom ki a nevét, hogy érezze, bajban van, nem is kicsiben. Közelebb lépek hozzá, és közben elégedetten elvigyorodom. Komolyan veszem a munkám, de most egy picit kiélvezem a helyzet komikus oldalát. -Kicsit késett? – kérdezem tőle komolyan. – Ön szerint a harminc perc, kis késés?- teszek fel egy újabb kérdést. El kéne árulnom, hogy én vagyok a főnöke, de még nem, túlságosan élvezem a helyzetet. Nem fogom én őt kirúgni ezért, elvégre bármennyire is szeretem a pontosságot, megesik az emberrel, és mégis csak ez az első munkanapja. Azért egy kicsit még megizzasztom. Tény, jobb lenne úgy, mint tíz évvel ezelőtt. -Roberto, átvennéd a meetinget? Nekem el kell beszélgetnem az új kollégával. – mosolyodom el. -Kérem, kövessen. – mondom Chleonak, és remélem követ az irodába, ahol aztán kellően zavarba hozhatom, ismét. A munkatársai előtt már így is lejáratta magát, és igen, én is rátettem egy lapáttal, de többre nincs szükség. Mellékesen, az ami következni fog, jobb, ha kettőnk között marad. Leülök az asztalom mögé, és figyelmesen a zavart lányra nézek. -Szóval Chleo, várom a magyarázatát, miért késett ennyit? – kérdezem tőle, közben akaratlanul is végigmérem őt. Igen, biztosan ő az, sosem feledem ezt az arcot, és ezt a törékeny, formás testet sem. Ismét felmerül bennem a kérdés: Vajon emlékszik rám?
Your Lips? I kiss that. Your body? I hug that. My smile? You cause that. Your heart? I want that.
Ahogy berobbanok szinte az ajtón minden szem rám szegeződik a teremben, amitől már egyből kínosnak érzem a pillanatot. Ahogy pillantásom összefonódik a lófarkas fickó csokoládé színű lélektükreivel, azonnal felrémlik bennem a tíz évvel ezelőtti éjszaka. Első napom volt az egyetemen, a kollégiumban. Én azzal a céllal jöttem New York-ba, hogy csak a tanulásra koncentráljak. Leginkább apának akartam bizonyítani, hogy távol a családomtól is képes vagyok arra, hogy érvényesüljek az életben. Két szobatársam volt, testvérek voltak.... azt hiszem kubai származásúak. Ana María volt az idősebb, pár hónappal fiatalabb Blanca. Egyből be fogadtak magukhoz. Ők szeretették meg velem a latin zenét is. Már az első este elrángattak egy buliba. Én nem akartam menni, de ők ragaszkodtak hozzá. Azt hittem, hogy az egyetemen rendeznek ilyen ismerkedős dolgot. De mint kiderült az egyik helyi kubai clubba mentünk. Még hamis személyit is szereztek. Én nem igazán voltam az a bulizós fajta sohasem. De ahogy beléptünk az ajtón magával ragadott a zene pörgése, és mivel Blanca ismerte az egyik pultost az alkoholfogyasztásunkkal sem volt probléma. Hamar a táncparketten találtuk magunkat. Ők hamar találtak magukat partnert, bár olyan csípőmozgással ami nekik volt nem is csoda. Lehunytam a szemeim, és hagytam, hogy a ritmus vezérleje a mozdulataimat. A következő amire emlékszem, hogy egy kéz simul a csípőmre, ahogy magához húz. Az elfogyasztott alkohol mennyiség hatására nem fordultam meg, hogy pofon vágjam a srácot. Helyette hagytam, hogy vezessen, és amikor szemben találtam magam, teljesen elvarázsolt a pillantása. Egyik tánc és teqila a másikat követte, kellően fel voltam ajzva. Habár amit táncként műveltünk egyes emberek mértékével nézve már az előjátéknak számított. A következő pillanatban már igent is mondtam neki, arra, hogy tűnjünk el. Az agyam teljesen kikapcsolt, csak az ösztöneim vezéreltek. A közeli egyik szállodában vettünk ki szobát, és már a liftben egymásnak estünk. Aztán a szobában nem volt olyan helyiség ahol nem próbáltuk volna ki. Reggel én ébredtem fel előbb, még a nap nem jött fel, tudtam, hogy el kell tűnnöm. Zavarban éreztem magam, képes voltam el jönni és szexelni egy fickóval akinek még a nevét sem tudom. Ez nem én voltam! Én nem az a fajta lány voltam sohasem és azóta sem! Nem lettem volna képes a szemeibe nézni, így egy üzenet nélkül léptem le onnan, abban a hiszemben, hogy reggelre már el is felejtett engem.... illetve, hogy sohasem fogunk találkozni. Aztán egy hétre rá megismertem Alaricket, és teljesen elfelejtettem ezt a másik fiút. Egészen máig... Mikor nagy nehezen sikerül egy béna mondatot mondanom először mindenki rám néz, majd amikor ki csúszik a számon, hogy a “főnök nincs itt”, mindenki a pasira néz. Én erről nem veszek tudomást, ha nem lovalom bele magam a dologba ez lehetett volna számomra az első intő jel, hogy lakatot tegyek a számra. De én az ilyen apróbb dolgokat sosem veszem észre. Akár hányszor rá emelem a pillantásom olyan sokatmondón néz rám, és ez eszembe juttatja azt a bizonyos éjszakát. Ahogy ki mondja a nevem, ha lehet még jobban elvörösödöm. És legszívesebben a föld alá süllyednék szégyenemben. -Nos, kedves uram ez nézőpont kérdése, kinek mi a kicsi és mi a nagy!- sziszegem oda neki pimasz hangon,- de ezt majd a Főnökkel megbeszélem,- folytatom határozottan ahogy állom a pillantását. Magabiztos és büszke vagyok egészen addig a pillanatig míg... meg nem hallom a szavait. Egy pillanatra elkerekednek a szemeim. Szóval nem elég, hogy késtem, és lejárattam magam az új kollégák előtt, de be is szóltam kétszer is az új főnökömnek, akivel nem mellesleg már szexeltem. Nos... erre még Chleo Shepperd sem képes.... vagy mégis?! Behúzott nyakkal követem őt az irodájában miután felkapom a táskáim. Útközben eldöntöm, hogy én úgy teszek, mintha nem emlékeznék rá, ennél jobban már nem süllyedhetek el előtte. Meg amúgy is mennyi garancia van arra, hogy emlékszik rám? Na ugye! Biztos minden éjszaka más lányt csábított az ágyába, és azzal a csípőmozdulatokkal nem is volt nehéz dolga. Nézem ahogy leül az asztala mögé és nem tudom mit tegyek, de... végül keresztbe font kezekkel állom a pillantását. -Először is elnézést szeretnék kérni.... nem gondoltam, hogy maga a főnök... sokkal idősebbre és nőiesebbre számítottam,- kezdek hadarni zavaromban,- mármint nem mintha egy férfi nem lehetne főnök egy divatlapnál, de akkor sem ilyenre gondoltam volna,- beharapom az ajkam, hogy végre befogjam a számat,- tudja a nővérem és a férje két hónapja halt meg, és.... az öt éves fiúk gyámja lettem, és még szokunk össze, nehezek a reggelek, és nem időben indultam mivel az óvoda a Cosmo mellett volt, de igazából mindegy is, meg magát amúgy sem érdekli,- veszek egy mély levegőt,- sajnálom, kérem ne rúgjon ki, többet nem fordul elő, nagyon jó munkaerő vagyok.- Pillantok bele sötét színű íriszeibe, de megint az az érzés, ezt csak Rick tudta elérni nálam eddig, nem értem mi történik velem.
Mikor beérünk az irodába, már nem akkora a szája. Persze azonnal magyarázkodásba kezd, én pedig türelmesen várom. Mikor azt mondja nem ilyenre számított, nőiesebbre automatikusan elmosolyodom. Hát persze azok a fránya sztereotípiák a férfiakat is érintik néha, nem csak a nőket. Ha azt mondom, egy divatlapnál dolgozok, A Vougenál, azonnal azt hiszik meleg vagyok. Volt már példa arra, hogy többi ingyen italt kaptam férfiaktól, mint nőktől. Már hozzászoktam, így most sem veszem magamra, mikor azt mondja, egy idős hölgyet képzelt elezen a poszton. Már éppen mondanék valamit, de persze lehetetlen, mert megállás nélkül mondja. Aztán amit mond, attól összeszorul a szívem. Ez borzalmas, szegény, min mehetett át. -Sajnálom. Őszinte részvétem. – felelem, és közelebb lépek hozzá, és finoman megfogom a kezét. -Ha bármire szüksége lenne, szóljon bátran. Rendben? – kérdezem tőle. Tudom, hirtelen túl közvetlen lettem, de tudom milyen elveszíteni egy szerettünk, az érzés, borzalmas, és képes felemészteni az elménk. -Ha szeretné az unokaöcsét elhozni ide, a céghez, tudok önnek szerezni bébicsőszt, aki vigyáz rá. – teszem hozzá. -Nem kell aggódnia, ez a mai kis incidens el is van felejtve. Bizonyára remek munkaerő, ha hozzánk került, és kíváncsian várom, hogy együtt dolgozzunk. – teszem még hozzá. – Ha késne is, el fogom mostantól nézni a körülmények miatt. Rendben? – kérdezem tőle, és még mindig a kezét fogom. -Olyat meg kérem ne mondjon, hogy nem érdekel. Nem ismer engem, sok mindennel lehet nevezni, de érzéketlennek nem. – teszem hozzá. Sosem voltam az. Az életem, a múltam túl sok sebet kaptam, hogy ne érezzek. Néha elgondolkodtam azon, hogy vajon hogyan alakult volna az életem, ha apám él, és nincs ez a trauma, de felesleges, már úgy sem lehet. Hiányzik piszkosul, és tudom min mehet át Isabelle is. Egy testvér elvesztése sem kevésbé fájdalmas. Elengedem a kezét, mert látom a zavart az arcán, és teszek egy lépést hátra. -Elnézését kérem, ha túl érzelmes voltam, vagy tolakodó, nem állt szándékomban, de úgy érzem tisztáznunk kell ezeket a dolgokat még a munka miatt. – teszem hozzá. -Esetleg van valamilyen kérdése? – kérdezem és zavart arcát tovább fürkészem. Nem akartam belefolyni a magánéletébe, elvégre nem ismerem. Tíz éve találkoztunk és volt egy őrült éjszakánk, igen, de személyesen attól még nem ismerem, nem tudtam meg róla akkor sem sokat. Most pedig így megnyílt nekem. Ez azért jelent valamit, de a főnöke vagyok most már. Nem az a vadidegen, akivel egy kubai bárban jót táncoltak, majd egy forró éjszakát töltöttek együtt. Pedig annyira kideríteném, hogy emlékszik rám vagy sem. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne tegye! Tényleg sértené a férfi büszkeségem. Nem minden nőre emlékszem, akivel lefeküdtem, ezt beismerem, de rá emlékszem. Az édes hangjára a nevetésére, mikor a rum már hatott, és a táncra, ahogyan a teste hozzám simul. Minden annyira más volt. Ez azonban a múlt, ideje feledni, már csak az a kérdés mennyire fogom tudni, ha mellettem fog dolgozni, pontosabban nekem. Nagyon sok időt fogunk együtt tölteni, és bevallom, csak egy éjszaka volt, de már akkor megkedveltem őt. Van ebben a lányban valami egyedi, magával ragadó, amitől én is jobban érzem magam a sötét múltam ellenére.
Eddigi életeben is akadt pár kínos pillanat, mibe sikerült magamat bele kevernem, és egyik kínosabb volt, mint a másik. Az anyám szerint nem érti hogyan sikerült egy két lábon járó szerencsétlenségnek születnem, persze ezt kedvességből mondta. Mert z az igazság, hogy így volt. Ha valami balul ütött ki akkor én tuti, hogy ott voltam. Emlékszem egyszer Rick-el elmentünk hajókázni, de valamin felhúztam magam, és annyira dühös lettem, hogy sajnos bele dobtam a tengerbe a hajó kulcsait. Az egyetemi szobatársaim és barátnőim azt mondták mindig, hogy habár ők a kubaiak mégis olyan vérmérséklettel rendelkezem, hogy sok latin-amerikai nő megirigyelhetné. És talán van is abban amit mondnak, eszembe jut, hogy talán fel kellene vennem velük a kapcsolatot, és beszélgetni egy jót.... De teljesen elkalandozok, most ebből a kínos helyzetből kell kimagyaráznom magam, és amint az újdonsült főnökömmel egy irodában találom magam még csak szóhoz sem hagyom jutni. Határozottan és velősen kezdem el a magyarázkodást neki, hogy miért nem hittem főnöknek meg, hogy miért késtem. De őszintén szólva nem igazán gondolom, hogy őt érdekelné. Azért a mai világban az emberek érzéketlenek, őket nem érdekli az ok, hogy miért késtél, csak az, hogy késtél. Amikor egy szusszanásnyi időre elhallgatok látom, hogy szóra nyitná az ajkait, de nem hagyom szóhoz jutni, lendületesen folytatom a monológomat. Amikor csak sokára jövök rá, hogy már így is túl sokat beszéltem, és ha eddig nem akart ki rúgni, akkor lehet nem sokára akarni fog... -Öhm...-nézek rá zavarodottan fel világítóan kék íriszeibe amikor részvétet nyilvánít, majd ezzel együtt közelebb is lép hozzám, a következő pillanatban megfogja a kezem. Hirtelen túl bizalmas lett a légkör, túl közvetlen, és habár csak az együttérzését szerette volna kinyilvánítani a számomra, mégis akaratlan eszembe jutnak annak az éjszaknak az emlékei. Amit hosszú éveken át elfelejtettem, de most hirtelen utat törtek maguknak az elmémben. Ahogyan össze simultan táncoltunk a clubban, vagy ahogyan csókoltuk, simogattuk egymást. Ahogy nem bírtuk ki amíg el jutunk a szállodaszoba ágyáig, ott az előszobában estünk egymásnak. Ahogy a tükörnek támaszkodva lettem egy idegen fiúé, neki adva az ártatlanságom. Az emlékre barackvirág színű pír borítja be elefántcsontszínbe vont arcbőröm. Kissé megrázom a fejem, hogy elűzzem a kellemes, forró emléket, nehogy észrevegyen valamit. -Köszönöm szépen, igazán kedves öntől,- szólalok meg végül percek múlva hűvös, tárgyilagos hangon.-Szólni fogok, de jelenleg nem tudom mi az amire tényleg szükségem van, ez olyan hirtelen jött. Eddig nem tartózkodtam itthon sem, furcsa az egész helyzet, és nem mellesleg idegen. -Izzy.... megint túl sokat beszélsz, hahó! Ő a főnököd és nem egy régi barát, viselkedj hát úgy vele, mint a főnököddel akitől fizetést kapsz, és nem mellesleg akár mikor ki is rúghat. -Köszönöm újból, de nem szeretnék senki terhére lenni, és ha még az elején nem alakítunk ki valami rendszert, akkor később se fog menni.- próbálok egy kedves, hálás mosolyt villantani felé. Tényleg kedves gesztus tőle, hogy így ismeretlenül... vagyis remélem azt hiszi, hogy ismeretlenül felajánlja ezeket a dolgokat. De tényleg igaz, hogy az is csoda, hogy megkaptam a gyámságot, bár a nővérem a végrendeletében közölte ezt, mégis az hagyján, hogy mások azt hiszik képtelen vagyok rá. De az az igazság, hogy én is, még egy kis csibét sem bíznék magamra, nem hogy egy kis gyereket... -Nos igen, azt én is kíváncsian várom,- jegyzem meg most már tényleg mosolyogva, főleg, hogy hogyan fogom tudni elfelejteni vagy eljátszani, hogy nem emlékszem rá amikor így bámul azokkal a nefelejcskék íriszekkel, igazából már a pillantásától libabőrös leszek, újból feléled bennem az érzés, mint az első pillanatban amikor a parketten hozzám lépett. -Remélem erről meg fog tudni győződni. De kérem ennek ellenére ne kezeljen máshogy, ígérem igyekszem minél előbb rendszerezni a reggeleimet, hogy ne forduljon elő. Amúgy nem vagyok az a késős fajta. A Cosmo-nál sem késtem egy napot sem.- jegyzem meg kissé pimasz hangon, bár ez az ottani főnökömnek szólt. Még most sem hiszem el, hogy amiatt rúgtak ki, a női főnökökkel csak a probléma van, remélem, hogy Mr. Caballero-val nem lesznek gondjaim. Bár már előre borítékolható, hogy vele szerintem más jellegűek lesznek. De most nem foglalkozom ezzel, csak... akkor ha már ott tartok inkább. -Igaza van, nem ismerem, elnézést,- újból villantok rá egy mosolyt, majd hozzá teszem magamban, hogy nem ismerem eléggé őt, csak a testét, vajon a kidolgozott izmai megvannak még? Bár akkor még fiatal srác volt, ahogy elnézem az öltöny alatt... az évek múlása csak jót tett neki, a fenébe is. Majd sajnálkozva veszem észre, hogy elengedi a kezem, pedig eddig annyira jó érzés volt fogni. -Nem volt tolakodó egyáltalán, köszönöm a kedves szavait, a mai világban ez igazán ritka, jól estek. De tényleg nem szeretném ezt a helyzetet kihasználni.- mondom végül komolyan,- hát öhm. Igazából talán nincs is, hol lesz az asztalom, és hogy konkrétan milyen pozícióban leszek itt, azzal kapcsolatban szeretnék pár információt begyűjteni,- pillantok fel rá, majd pár percig elmélyedek gyönyörű lélektükreiben. Úgy érzem, mintha a vesémbe látna, mintha bele tudna olvasni a gondolataimba, így aztán hirtelen elkapom a pillantásom és az asztalán lévő egyik dísztárgyat kezdem el mereven bámulni.
Furcsa, de meglehetősen szórakoztatónak tudtam volna találni a magyarázkodását, azt, hogy be nem áll a szája, csak mondja, és mondja, mintha véletlenül sem jutna eszébe, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél... de a szituáció szórakoztató felhangja hamar el is illant, amikor a lényegre tért, és megtudtam, miért is késett valójában. Furcsa, de ennek hatására talán kissé el is szégyelltem magam, amiért gúnyosan kértem számon a késését, és szórakoztam a helyzetén. A helyzet egészen addig volt csak szórakoztató, míg ki nem derült, milyen nyomós oka volt késni. Amint közelebb léptem hozzá... vagy attól, vagy a szavaim okán, de úgy tűnt, zavarba hoztam, legalábbis, a hirtelen beállt szótlanságát ennek tudtam volna be... egészen addig a pillanatig, míg el nem pirult. Akkor lett gyanús számomra... hogy nem a szavaim voltak rá hatással, inkább az érintésem, vagy a közelségem, vagy mindkettő...(?) Esetleg emlékek villantak be neki...? Lehetséges lehet? Bár sokat ittunk aznap este, de ahogy én kristálytisztán emlékeztem minden vele töltött pillanatra, úgy ő is épp olyan tisztán emlékezhetett rá, akár... De eltökélt szándékomban állt, hogy nem fogok rákérdezni. Sőt, úgy tettem, mintha a pirulását sem vettem volna észre. - Tudja, én egy kedves ember vagyok. Higgyen rólam bárki bármit - feleltem egyszerűen, egy visszafogott kis mosollyal a szám szegletében. Csak azért, hogy tudja, tényleg az vagyok, szóval nem kötelességtudatból, vagy divatból mondtam, amiket mondtam. Komolyan gondoltam minden szavam. - Megértem... és nem erőltetem. Az ajánlatom áll. Ha bármikor úgy érzi, tudja, miben volna szüksége segítségre, csak elém kell állnia a kéréssel. Szó szerint, vagy átvitt értelemben. Mert ha kell, az is elég, ha felhív. Például, ha holnap reggel is késne fél órát, csak dobjon egy üzenetet, és én meg majd félrenézek, míg beoson az ajtón, és leül a helyére, rendben? Aztán úgy teszek, mintha végig ott ült volna - kacsintottam rá, arra gondolva közben, hogy nem fogom szóvá tenni, amiért hirtelen így megnyílt nekem, mikor anno még a keresztnevét sem árulta el... Nem akartam emiatt sem zavarba hozni. Volt már épp eléggé kínban ma reggel, azt hiszem, egy reggelre ennyi épp elég is volt számára. Talán épp az iménti incidens miatt ilyen nyílt most, mert zavarba jött, és később majd megbánja, hogy egyáltalán megszólalt. Szóval, nem akartam rátenni még egy lapáttal. - Nos, nekem nincs a terhemre, de mint mondtam, nem erőltetek semmit. Ha szüksége van valamire, tudja hol talál, és 24 órában elér a mobilon. Ezt csak azért mondom, hogy ne görcsöljön azon se, hogy esetleg valamikor épp vasárnap hívna, és talán sokáig alszom, vagy hasonló. Ha eszébe jut valami, ami kell hétfőre, hogy dolgozni tudjon, de nincs, akkor kerítünk megoldást. - Tudtam, hogy talán túl kedves is vagyok éppen, de nem tudtam megállni a dolgot. Nem is tudom... bár semmit nem tud rólam, mégis közel éreztem magamhoz, tudván, mit érezhet a vesztesége okán... talán hasonlót, mint én. Csak az ő "élménye" még friss, az enyém meg... minden rémálom után újra friss volt, mintha most történt volna. Mindig ugyanazt éreztem, mint akkor gyerekként... meg akartam bosszulni... és vissza akartam csinálni, hogy akit elvesztettem, újra éljen... Élettel telt, csillogó szemekkel akartam látni, nem pedig holtan... hiába tudtam, hogy a kívánságom lehetetlen. Hallgattam a szavait, és hümmögve ingattam a fejem kissé, mikor a mondandója végére ért. - Tudja, Chleo, bár... a lapunk egy márka, és ennek megfelelően üzlet, de... divattal foglalkozunk, és a divat, az művészet. A művészethez művészek kellenek. És a művészek nem tudnak érzelemmentesen dolgozni, akkor nincs íze, annak, amit letesznek az asztalra, nincs színe, és... nem tudom, kegyed hogy van vele, szerintem, aminek nincs se íze, se színe, az nem lehet más, csak egy üres vászon, amihez még a kutya se nyúlt, ennek megfelelően értéktelen. Ezt csak azért mondom el magának, mert talán nem fogom máshogy kezelni, de talán kissé mégis. Abból, amit itt ma láttam és hallottam magától, abból megtudtam, hogy magában tűz és sok érzelem van. Ezeket pedig szeretném viszontlátni a munkájában. Az érzelmeket. Mert ha maga beletölti az érzelmeit a munkájába, akkor érzéseket vált majd ki azokból, akik találkoznak a munkája eredményével, és szeretek érzéseket kiváltani az emberekből. Az volna, végül is a dolgunk, hogy kiváltsunk dolgokat az emberekből - magyaráztam neki türelmesen. - Tudja, én általában nem szeretem a késést. DE, képes vagyok különleges igényekhez alkalmazkodni, ha az azt eredményezi, hogy gördülékeny kapcsolatokat és munkamenetet hozhatunk létre emberekkel, végül pedig kielégítő eredmények születnek ebből. Akkor is, ha a különleges igények ideiglenesek. Nem várok el magától lehetetlent. El tudom képzelni, hogy egy kisgyerek olykor váratlan kihívások és próbatételek elé állítja az embert. Ezért szeretném, ha nem aggódna azon, hogy én másként kezelem magát, mert tudok a nehézségeiről. Tekintse ezt úgy, mint támogatás egy megértő főnöktől, aki gyerekbarát. Akkor is, ha a támogatás igény szerint abban merül ki, hogy nem kapom le a tíz körméről, ha reggel késik "egy kicsit", ahogy kegyed is fogalmazott nemrégiben. Cserébe annyit kérek, hogy amikor már itt van, akkor olyan legyen a munkája, amire az imént is utaltam, tudja, az ízekkel, meg a színekkel - kacsintottam rá, némi biztató mosoly kíséretében. Reméltem, érti, hová akarok kilukadni. Talán én nem beszélek annyit, mint ő, az érzéseimről, és az engem motiváló dolgokról főleg nem, viszont nekem sem fél perc volt, hogy úgy tudjam rendszerezni az életem, hogy eme "akadályok" ne hátráltassanak. Ehhez néha elfogadás és megértés is szükséges volt, főleg önmagam részéről. Elfogadni, hogy van, ami nem megy, és hogy egyes dolgokat másként kell megoldanom, mint az átlagembereknek. Csak hogy egy pofonegyszerű dolgot említsek, ilyen volt az alvás. Amit ugye egészen egyszerűen úgy oldottam meg, mikor szükséges volt, hogy egyszerűen csak beleszoktam a kevés alvásba. Így legalább több időm volt más dolgokra. Például a munkámra. Amiben pedig mindig az érzéseim, és a múltam voltak az inspirációim, a mozgatórugóim. - Elnézem. - Mosolyára én is elmosolyodtam... meg, kicsit azon is, amit mondtunk, előbb én, majd ő is. "Nem ismer engem"... nos, igen, kicsit jobban, mint itt bárki, de egyébként, valóban nem. Ő az első olyan kollégám, akivel már lefeküdtem. Általában nem lőttem házinyúlra, hogy úgy mondjam... főleg nem a beosztottjaimra. - Nos, ebben igaza van, volna bőven mit helyrehozni ebben a mai világban, de... talán a következő generáció már ismét okosabb lesz. Ha mást nem, azért, mert olyannak neveljük majd. - Finoman céloztam arra, hogy ő maga is nevel egy gyermeket, és ahogy elnéztem ma őt magát, mertem feltételezni, hogy az a gyermek, akit ő nevel fel, nem áll majd hadilábon az érzelmek kifejezésével, és megélésével, illetve, megértésükkel. Megértő és érző felnőtt lesz belőle. Mert egy ilyen neveli fel. Bárcsak több ilyen szülő... vagy épp gyám volna a világban. - Az asszisztensem megmutatja az asztalát, és... ami a pozícióját illeti, a csapatomon belül kellene ellátnia írói, és szerkesztői feladatokat, közvetlenül alattam. - És miközben ezt mondtam, tekintetünk végig egymásba mélyedt. Ezt tartva egész addig, míg ő félre nem nézett. Akkor elmosolyodtam kissé újfent, az orrom alatt, és némi hatásszünettel folytattam csak. - Amit még nem árt tudnia, hogy minden reggel tartunk egy meetinget a csapattal. Ha pedig elront valamit, szeretem előbb, és nem később megtudni, illetve, magától, nem mástól. Ha pedig ki is javítja, akkor nincs következménye. Ezen kívül, szeretném mielőbb kitapasztalni a képességeit, nem haragszom meg érte, ha megpróbál lenyűgözni. Az érdekes, és alapos munkát szeretem. Nem az érdekel, mi a divat most, a divat az lesz, amire mi felhívjuk a figyelmet, és megmutatjuk, hogy érdemes rá. Ért engem? - kérdeztem, s ha eddig nem nézett volna még a szemembe újra, akkor én magam kerestem a pillantását. Jobb szeretek úgy beszélgetni, ha a partnerem rám néz közben.
Egyfolytában azt mantrázom magamban, hogy fogjam be végre a szám. Minden egyes újabb szóval, mondattal egyre lejjebb ásom magam új főnököm szemében. Próbálok féket rakni a számra, de nem olyan egyszerű, csak mondom, mondom, és mondom! Szinte kívülről látom magam, mint azokban a filmekben amikor a halott, aki az imént lehelte ki a lelkét egyszerűen el válik a testétől aki nem sokára rothadásnak fog indulni. Igazából sajnálom a fickót, mert tudom, hogy milyen impulzív tudok lenni, sajnos vagy nem sajnos. Minden pillantásával, mintha a vesémbe látna. Ahogy közelebb lép már nem csak azok a zöld íriszek tartanak fogva amik a frissen vágott rózsa szárára emlékeztetnek, hanem az illatával is. Az a fanyar, kellemes illat, ami körbeölel, szinte cirógat érintés nélkül, azonnal vissza kúsznak azok az emlékek évekkel ezelőtt. Még Rick előtt. Nem vagyok magamra túlságosan büszke, ami azt illeti semennyire sem. Akkor sem értettem a tettemet, egyszerűen csak a pillanatnak éltem. Már akkor is elragadott a varázs amit ez a fickó okozott, talán ezt hívják kémiának, vagy nem tudom Olyan hatással van rám most is, érzem ahogy bizsereg a bőröm, hogy a gyomrom jól esően rándul görcsbe. Mint egy tinédzser. De már rég nem vagyok az, ráadásul egy felelősségteljes menyasszony vagyok. Ahogy bele fúrom csokoládé színű íriszeim az ő türkiz zöld lélektükreibe, csak azon jár az eszem, hogy van mennyire emlékezhet abból az éjszakából? De.... hát egy kanos egyetemista srác nem hiszem, hogy túl sokra emlékezhet, pláne, ha minden éjjel más csajt rángatott az ágyába. Itt megszidom magam, mert őszintén szólva nem sok esély van rá, hogy így van. Hiszen én sem másztam minden éjjel más pasi ágyába. Aztán gondolataimból kedves és együtt érző hangja rángat vissza a valóság talajára, kissé zavartan pillantok fel rá. Megrázom, hogy a fejem, hogy kitisztuljon a fejem, és legalább félig tudjak normálisan viselkedni, mielőtt még azelőtt elkapná a vágy, hogy kirúgjon, mielőtt dolgozhatnék neki. Nem mintha túl jó ötletnek tartanám, de már nincs vissza út. Na meg amúgy sem futamodom meg egy könnyen... -Elhiszem,- lágy mosolyt villantok rá,- látszik a szemében, hogy tényleg az.... és mert még nem akart diliházba küldeni,- egyre jobban mosolygok rá, majd elkomolyodom. Minden gondolatomnál emlékeztetnem kell magam, hogy bizony ő mégis csak a főnököm, nem pedig egy haverom, vagy egy pasi a múltból akivel már láttuk egymást meztelenül... -Nagyon rendes Öntől, hogy felajánlja, és remélem, hogy nem kell élnem ezzel a lehetőséggel. Tudja tényleg jólesik, maga a szándék is, de tényleg elég zavaros még minden, és kicsit nehezen mennek a dolgok. DE majd igyekszem, viszont tényleg nem szeretném, ha emiatt kivételezne velem. Vagy, hogy emiatt hátrányba kerülnék. Ezt nem azért meséltem el, hogy megsajnáljon vagy ehhez hasonló, csupán az volt rá az okom, hogy tudja nem vagyok ennyire szétszórt....- próbálom a szavaim élét újabb mosollyal enyhíteni. Az utolsó szónál az ajkamba kellett harapnom, hogy ne röhögjek fel hangosan.... Na persze, nem vagyok az, mi? A szótárban ennél a szónál az én arcképem villog, csak annyira vagyok szétszórt. Ezért sem értem a tesóm, hogy miért pont engem választott gyámnak, de biztos látott valami olyasmit bennem, amit én nem. -Rendben, igazán köszönöm, nagyon hálás vagyok érte. De megpróbálom nem zavarni, nem lenne túl jó kezdet, de megígérem, ha szükségem lesz a lehetőséggel, én élni fogok,- most én kacsintok rá pajkosan. Talán kissé túl közvetlenek vagyunk egymással, nem tudom, hogy a részéről ez az, hogy talán emlékszik arra a éjszakára, vagy csak vannak emberek akik így vonzódnak egymáshoz. Nem..... már megint túl sokat magyarázok a dolgokba, és megint emlékeztetnem kell magam, hogy ezt nem használhatom ki, nem gondolom, hogy minden egyes beosztottjával ilyen kedves lenne, de nem is kell ezzel foglalkoznom. Tágra nyílt szemekkel hallgatom az ízekről, színekről, meg érzelmekről alkotott véleményét és érzem ahogy a szívem vadul verdes a mellkasom fogságában, mint egy kalitkába zárt madárka. Teljesen egyetértek minden egyes szavával, és habár az apám szerint túl érzelmes vagyok, olyan jó érzés hallgatni valakit, aki szintén így vélekedik dolgokról. -Rendben, értettem, csak aztán nehogy azt mondja, hogy túl érzelmes vagyok,- vigyorgok rá. Rick mindig azt mondta, hogy ezt imádja bennem a legjobban, már amikor megismerkedtünk, akkor is ebbe a tulajdonságomba szeretett belém. Hirtelen felindulásból hoztam, hoztunk döntéseket. Emlékszem már egy hónapja össze voltunk költözve amikor megjegyezte, hogy most már a szüleimmel is megismerkedne. Nos ezt sikerült odáig húznom, míg a szüleim idáig nem jöttek és be nem kopogtattak, aztán sokkoltam mindenkit. A tesóm egy hónapig szidott telefonon, hogy anya azóta csak bőg, apám meg folyton haza akart rángatni. De aztán nem az vetett véget a Rick-el való kapcsolatomnak, tudtam, hogy a munkája legalább olyan fontos, mint én. Viszont azt is tudtam, hogy nem fog egyikünkről sem lemondani, de a munkájára sem tud koncentrálni, így én tettem. Végül a szakítás után Dél - Amerikába menekültem ahol megismerkedtem Ben-el, aki segített rendbe szedni az életem. Az, hogy igent mondtam neki inkább köszönhető a hálának, mint az érzelmeknek.... -Óh persze,- elnevetem magam hangosan,- kivéve ha túlélik a gyerekkort, és hát Jake abban a szerencsétlenségben részesült, hogy én vagyok a gyámja,- még mindig hihetetlen a számomra, de jobb lesz lassan hozzá szoknom. Lassan bólintottam ahogy válaszol a kérdésemre, majd amikor megszólal, hogy közvetlenül alatta kell dolgoznom, lassan barackvirágpírba borul elefántcsont színbe vont bőröm, nem tudom szándékos volt-e a megfogalmazás, de élénken él benne annak idején hogyan is dolgoztam alatta.... Zavartan kapom el a pillantásom és az asztalára helyezem a pillantásom, amíg beszél. A laptopját fixírozom, de ahogyan megszólal érzem a kényszert a hangjában, így rá emelem a pillantásom újból. -Értettem, megígérem, hogy nem fog csalódni bennem, ezt garantálhatom. Ha hibázok, azért vállalom a felelősséget. Értettem, igen, ezt észrevettem,- közben azon agyalok, hogy mennyire is emlékszik abból az éjszakából,- nos, ha esetleg nincs más.... akkor talán...- nem fejezem be a mondatot, mert udvariatlanságnak tartanám faképnél hagyni, de már menekülnék innen, a közeléből. Ennyi feszültséget nem bírok kellően elviselni, muszáj koffeint juttatnom a szervezetembe, és kell a komfortzónám....
Furcsa... vagy... talán annyira mégsem? Valahogy... ahogy egymás szemeibe néztünk, elfogott az az érzés... hogy meg akarom csókolni. Ez... igazából azért volt furcsa a számomra, mert a helyzet azért egészen konkrétan meg sem közelített egy olyat, amiben elférne egy csók... ráadásul, a munkahelyen vagyunk, én a főnöke... vagyok, vagy leszek... ez az apróság jelen állás szerint némileg még zavaros volt számomra is. És egészen bizonyos lehettem benne, hogy ő azért nem volna oda, ha megtenném. Vagyis... anno, egykor, nem ellenkezett, ez igaz, sőt! De az egyetlen alkalom volt, egy elfeledett... vagy elfeledni próbált éjszaka, ki-minek szánná kettőnk közül... Én nem vágytam elfelejteni... olykor megfeledkeztem róla kissé, de leginkább csak azért, mert úgy tartottam, minek is emlékezzek olyasmire, ami sosem fog megismétlődni? Bűvöletes éjszaka volt, olyan pillanatok, amiket nemigen tud az ember életében megismételni soha többé, főleg nem másvalakivel... és olyan pillanatok, melyek után minden hasonló pillanat már csak másodhegedűs lehet, ha fel kellene állítani egy sorrendet efféle élményekből. Talán emiatt akartam megcsókolni. Mert valami olyat éltem át egykor a csókja hatására, amiről nem hittem, hogy valaha átélhetem, és elválásunk után nem hittem, hogy valaha még egyszer alkalmam lesz úgy érezni, olyat átélni, mint akkor... most pedig lenne rá alkalom, de... De természetesen ez csupán vágyálom volt! Valami, ami nem történhetett meg! Nem volt jogom hozzá! - Hm... - biccentettem kissé oldalra a fejemet hümmögve, majd elmosolyodtam. Ez tetszett, hogy látja a szememből. Aranyos, bár ezzel sem vádoltak még soha. Lehetséges, hogy rá másként nézek, mint másokra szoktam? Talán... Vagy ki tudja, talán mások csak eddig nem merték megjegyezni, vagy nem tartották fontosnak. - Oda senkit nem szokásom küldeni - csóváltam meg aztán a fejem, és bizalmasan rákacsintva hozzátettem még, kissé lehalkítva hangomat. - Akkor előbb önmagamat kellene. - Úgy mondtam ezt, mintha valami nagy titkot közölnék vele ezáltal. Tulajdonképpen nem volt titok, esetleg némi túlzás, bár fene tudja. Végülis, ha az emberek tudnák, úgy mélyenszántón, miféle életet nehezítő körülményekkel vívok újra és újra csatákat magamban, valószínűleg már régen javasolták volna, hogy ugorjak be valahová egy-két hétre vagy hónapra, vagy járjak el terápiára. Az a baj, hogy sosem szívleltem az efféle dolgokat, volt már részem terápiában, és nem javított a helyzeten, nem is kívántam részt venni ilyesmiben újra. Azt tartottam, hogy attól még, hogy valakinek segítségre volna szüksége, nem biztos az, hogy azt egy orvostól kell megkapnia. Úgy véltem, az én bajom különben sem "orvosi", hogy úgy mondjam. Nem "elromlott bennem valami", nem képzelődtem, nem bántott engem senki... "csak" láttam, ahogy a nagybátyám miatt megölik az apámat. Ez nem olyasmi volt, amin egy orvos segíthet. Itt másra volt szükség. Akadtak esetek, mikor a beszélgetés és a bogyók nem voltak elegendőek megoldás gyanánt. Az enyém is ilyen eset volt, és nem tartottam lehetetlennek, hogy akadnak az enyémhez hasonló esetek is. Szóval én senkit nem ítélnék soha diliházba valónak. Mert nem látok bele senki fejébe vagy életébe. Ahogy mások sem látnak bele az enyémbe. Bár az ő arca egyszer csak elkomolyodott, engem ez nem tartott vissza attól, hogy a mosoly finoman jelen maradjon az arcomon. Végighallgattam magyarázkodását, és néha bólintottam egy kisebbet. - Tudja, én ezt nem nevezném kivételezésnek. Inkább csak... át tudom érezni a helyzet komolyságát, és azt, mennyire is lehet olykor nehéz... - mondtam, mintha csak hangosan morfondíroztam volna el a dolgon, ugyanis nem magyaráztam tovább, miként vagy miből is gondolom ezt. Nem, nem... korainak és ide nem illőnek tekintettem volna azt mondani, hogy átérzem az élethelyzetét, csak én a másik oldalról, és kissé más szájízzel, úgymond. Hiszen, alig voltam öt éves, amikor az apámat megölték, és anyának menekülnie kellett velem, egy egészen másik országig, ahol aztán, itt... új életet kellett kezdenie velem, teljesen egyedül. Gyerek voltam. De nagyon jól emlékszem a mai napig, mennyire nem volt könnyű. Anyámmal sem kivételezett senki, örülhetett, ha némi megértést kapott. Az emberek ritkán megértőek, főleg azok, akik sosem jártak még hasonló cipőben. Én meg tudtam érteni, hogy anyának, vagy éppen gyámnak lenni kemény, dolgozó anyának vagy ahhoz hasonló szerepet betöltő személynek lenni pedig még sokkal keményebb dolog volt régen is, és most is az. Hiába a modern világ, ez nem lett sokkal könnyebb, vagy... legalábbis nem lett mindenkinek könnyebb. De én sem vágytam senki sajnálatára, szóval az ilyen dolgokat általában nem fejtettem ki senkinek. Elég volt, ha olykor, mikor szükséges volt, képes voltam megértőnek lenni. - Helyes, éljen vele nyugodtan - vigyorodtam el, és tetszett az a kis kacsintás, amit bemutatott. Habár, egészen biztosra vettem, hogy nem fog semmivel sem felhívni, hacsak nem élet-halál kérdése. De... nekem az is jó, ha legvégső mentsvárként észben tartja ezt a lehetőséget is majd. Nem akarnék én belemászni az életébe, és ha nem kér belőle, nem fogom ráerőltetni a segítségemet. Képes leszek kivárni, míg magától jön kérni, ha kell. Elvégre, sosem volt ellenemre, ha egy nő kemény, erős akaratú, céltudatos, és kitart amellett, ha egyedül akar boldogulni. Legfeljebb, ha már nagyon nem bírom nézni, amit csinál, és úgy tekintem, hogy túl makacs, akkor majd úgy segítek, hogy ne tekintse annak, ami, és ennek megfelelően ne tudja visszautasítani. Engem is egy önálló nő nevelt fel, tudom mi fán terem a téma. - Olyat tőlem valószínűleg sosem fog hallani. Más sem hallott még, megkérdezheti a többieket is - intettem fejemmel az irodán kívüli világ felé. Kicsit most tényleg olyan volt, mintha az irodámon kívül eső terület egy egész másik világ lenne. Vajon őmiatta éreztem magam másként most idebent?! Lehetséges... Mindenesetre, ez valóban igaz volt. Talán a származásom tette, vagy csak a vérem, ki tudja, de sosem tekintettem semmit túl érzelmesnek. Igaz, hogy a múltam okán én magam bizonyos értelemben igencsak zárkózott lettem, de ez nem jelentette azt, hogy nem szerettem az érzelmeket érezni, kiváltani, kimutatni, stb. Voltak, amiket megtartottam magamnak, de azokat is kivétel nélkül megéltem. És nem bántam, ha mások is megélik körülöttem az érzelmeiket. Lásd, az állatok nem fojtják magukba az érzelmeiket, és sokkal boldogabban is élnek, mint mi emberek. Édesanyám egyébként is mindig arra nevelt, hogy nem szégyen érezni, sőt, ha csinálok valamit, és nem adom bele a szívem teljes egészében, akkor kár is csinálnom, mert ha nem adom bele magam, akkor az nem egyedi lesz, és nem a sajátom, akkor csinálhatja akárki más is, akár egy gép, egy robot is. Amit én csinálok, az tőlem lesz egyedi, ahhoz pedig benne kell lennem, érzelmileg, testben, lélekben, teljes szívemmel. Megcsóváltam a fejem, egy finom mosoly kíséretében. - Nem, nem, rosszul mondja. Jake abban a szerencsében részesült, hogy maga a gyámja - feleltem, s érezhette, hangomban szemernyi kétség sem csendült. Nem is voltak bennem kétségek. Szent meggyőződésem volt, hogy az a gyerek roppantul szerencsés. Minden más alternatíva csak rosszabb volna a számára. A legjobb kezekben van, ha már az anyja nem lehet mellette. Nos igen... rögtön észleltem, mint változott meg az arca színe, és akkor jöttem rá magam is, hogy a szavaim esetleg kétértelműbbre sikeredtek, mint terveztem... Ez nem volt szándékos, bár... tekinthettük volna akár freudi elszólásnak is, végülis, az öreg úgy tartotta, hogy az ilyen véletlenekben valójában gyakorta az igazi vágyaink, gondolataink törnek a felszínre. Mindenesetre, mikor ismét rám emelte tekintetét, figyeltem, hogy rajtam ne láthassa annak semmi jelét, hogy netán direkt használtam volna a kifejezést, vagy mögöttes tartalmat kellene benne keresnie. Nem akartam ugyanis zavarba hozni a dologgal. - Rendben, akkor hát... most végeztünk. Menjen csak, rendezkedjen be, és... munkára fel! - kacsintottam rá, és egy biztató vigyorral intettem az ajtó felé, jelezve, hogy nyugodtan kereket oldhat, ha szeretne. Próbáltam nem nevetni rajta, hogy érezhetően szeretett volna már távozni az irodámból. Persze nekem is lett volna dolgom, de azért... élveztem is ezt a kis beszélgetést, és már most azon kaptam magam, hogy várom a következőt.
A józan, paraszti ész azt diktálná, hogy inkább mondjam vissza ezt a munkát, és keresek valami olyan szerkesztőséget, ahol nem feküdtem le a leendő főnökkel. Mert valószínűleg sokkal nagyobb bajt hozok a fejemre, mint eddig bármikor. De először is ez karrier szempontjából egy nagyon jó ugródeszka lenne. Másodszor meg csak azért utasítsak vissza egy remek munkalehetőséget, mert annak idején fiatalkoromban szexeltem valakivel? Aki esetleg nem is emlékszik arra az éjszakára? Nos, nem! Ennél azért egy kicsikét makacsabb vagyok, így nem vagyok hajlandó lemondani erről. Majd úgy teszek, mintha ez meg sem történt volna. Végül is, most őszintén mennyi esély lehet arra, hogy ő is úgy emlékszik arra az éjszakára, mint én? Szerintem nem túl sok, és amiről nem beszélünk az nem is létezik. Tudom, nem túl jó politika, ez a strucc politika, de hát én mindig az adott helyzetben foglalkoztam a részletekkel. Kissé felvonom a szemöldököm amikor a mondatomra csak egy “hmm” a válasz. Lehetséges, hogy neki ez a dolog nem nagyon tűnik fel. De hát ő nem kívülről látja önmagát, így tehát akkor nem túl korrekt képet kap saját magáról. Lehet, hogy nem is tudatos ez a dolog. Lehet valahol belül érzi, hogy mi már ismerjük egymást, csak éppen nem tudja hova tenni ezt a dolgot. Az is lehet, hogy léteznek emberek akik vonzzák egymást mint a mágnes. Lehet, hogy vannak olyan emberi kapcsolatok amik az égben köttetnek és az a sorsuk, hogy valamilyen formában együtt legyenek. Naiv, álmodozó természet vagyok, bár ez a gondolatmenet még nem is túl rózsaszín és túl csöpögős. A nővérem mindig azt az elvet vallotta, hogy ami meg van írva a sorsunkban az úgy is meg fog történni. Csinálhatunk mi akármit, ha úgy van még fejre is állhatunk, de úgy is az lesz ami a nagykönyvben meg van írva. Nem tudom, lehet neki volt igaza... -Ez azért megnyugtató,- eresztek meg felé egy kedves mosolyt. Valamiért tudom, hogy nem szabad vele bizalmaskodnom, és tartanom is kell tőle a három lépés távolságot. Minimum. Majd próbálom vissza fogni magam, tartalékra tenni, de hát sehogyan sem akar össze jönni ez a dolog. Mert csak beszélek, beszélek és beszélek. Mindent egyszerre szeretnék neki megmagyarázni. Ami nyilván nem jöhet össze, meg őszintén szólva amennyi mindent össze hordok itt neki, az is csoda, ha megérti a mondanivalómat. Szinte kívülről látom magam, és majdnem sajnálom is szegényt. Majd amikor nagy nehezen levegőt veszek, inkább bele harapok az alsó ajkamba, hogy nagy nehezen vissza fogjam magam, mielőtt annyira lesokkolnám szegényt, hogy vagy rosszul lesz, vagy kirúg mielőtt konkrétan egy betűt is leírhattam volna neki. -Nos, köszönöm szépen, de én ezt már annak nevezném, és gyanítom, hogy ha leendő kollégáimat is megkérdezném sokak szerint az lenne. De mindenesetre tiszta szívből értékelem a felajánlást, valóban jól esik látni és tudni, hogy vannak még jó lelkű emberek. Maga pedig nagyon az, nem sokan ajánlottak volna fel ilyet.- mosolygok rá újból, majd próbálom más felé terelni a beszélgetést. Sőt inkább valahogyan befejezni, mert már jó lenne úgy vennem levegőt, hogy kieresztem a gőzt. Ugyan is akár hányszor rá pillantok csak az csúszik az elmémbe amikor lázasan kapaszkodtam a vállaiba, és csillogó íriszeibe mélyedtek csokoládé színű szembogaraim, mikor elértem az orgazmust. Illetve az is elég sokszor átfutott az agyamon vajon most milyen lehet a felsőteste? Biztosan teljesen más, izmosabb, ez a ruháján keresztül is jól látható. Basszus! Muszáj friss levegőt szívnom, mielőtt valami nagy baromságot beszélek, vagy esetleg teszek. Nem tudom hogyan fogok tudni majd vele dolgozni, de valahogyan muszáj leszek megoldani. -Rendben, elhiszem magának,- pillantok kicsit zavarodottan újból fel rá, amikor rá jövök, hogy egy ideje csak bambulok és ő magyaráz nekem.- Hát remélem, de őszintén szólva én egyáltalán nem érzem magam készre, hogy egy gyerekért felelősséget vállaljak.- mondom neki őszintén, és meglepődök azon, hogy eddig nem mertem ki mondani ezt senkinek sem. Csak neki. Majd végre, valahára elenged, remélem, hogy az arcomra nem ül ki a megkönnyebbülés, hogy végre kiszabadulhatok az irodájából. -Nos.... akkor én birtokba veszem az asztalt és berendezkedem. - jelentem ki mosolyogva,- ha esetleg.... szüksége lenne rám, tudja hol talál, örülök, hogy Önnek dolgozhatok, Mr. Caballero,- mosolygok rá újból,majd gyorsan szedem a lábaim. Kiérve az ajtónak támaszkodom, és végre kieresztek egy nagy sóhajt. - Isabella megint mibe keverted magad?- kérdezem hangosan magamtól, miközben megkeresem az asztalom és elkezdek kipakolni rá....