But you've had faith in me So I won't shy away Should it all fall down You'll have been my favorite mistake
Nem vagyok részeg, csak jó a kedvem. Alig ettem ma, és az egyébként négy sörös limitem azt hiszem, lecsökkent kettő és félre, legalábbis ami azt a szintet illeti, amikor már nagyon vékony szűrön át kommunikálom magam kifelé a külvilágba és nem nagyon ijedek meg senkitől, semmitől, még attól sem, hogy az egyébként négy sörös limitem tényleg lecsökkent kettő és félre. A négy sör egyébként nem az a limit, amit megihatok, mielőtt baj lenne (az hat körül szokott lenni), hanem az, ami mellett még funkcionális emberi lény leszek az éjszakát követő reggelen és ha kell, akár felkelek és beslattyogok egy reggel nyolcas órára is. Még aludnom sem muszáj. Csomószor meghallgattam már a litániát, hogy vigyázzak, ez egy szép napon el fog múlni, szóval... vigyázok. Úgy, hogy megpróbálom kihasználni a napokat, amíg még nem múlt el a fiatalságom szuperereje. (Ha már más szupererőm nincs.)
Mondjuk két és fél sör után, éhgyomorra egyébként is nagyon könnyű ilyen szentnek és sérthetetlennek érzett, nagy kijelentéseket tenni.
Azért érzem, hogy közeledhetne most akár valami veszély is, úgyhogy végül ott hagyom a lötyögő barátaimat, és besomfordálok a konyhába, ezúttal pedig nem piáért megyek, hanem megpróbálok körbenézni, van-e esetleg itt valami ehető. Oké, én speciel nem gondoltam erre és nem hoztam fel semmi rágcsálnivalót, vagy nem tudom, gyorskaját (fffúú, simán le tudnék gyűrni egy vagy két sajtburgert...), csak két rekesz sörre dobtuk össze közösen a pénzt, úgyhogy egyértelműen mások jobb belátásban bízom, nem pedig a magunkéban. Egy csomó embert nem is ismerek itt (még?), szóval hátha van, aki felelősségteljesebben érkezik egy partira és nem csak a piára gondol. Ma a társaság nagy része mondjuk úgy fest, pont a piára gondolt.
Biztos írt már valaki (mondjuk egy brit tudós) tanulmányt arról, a buliknak miért épp mindig a konyha a szabálytalan középpontja – szabálytalan, mert felteszem, ez a hűtő miatt történik, pedig semmilyen törvény nem tiltja, hogy a nasit átvidd a nappaliba, vagy hogy legyen egy minihűtőd a konyhán kívül, és ha már eleve fáradtál, hogy a falhoz told a bútorokat és felcsavard a szőnyeggel együtt a hifi hangerejét is, akkor már fáradhattál volna a többi cuccal is. Mindenféle törvényi hiányosságok ellenére viszont ez a buli sem kivétel, mintha sokkal többen lennének itt, mint kinn, de talán csak azért tűnik így, mert itt még a konyha is kisebb, mint a nappali. Átfurakodok pár ember között a pultig, ahol épp pohárba döntenek vagy két zacskó ropit, és bár nem gondolnám, hogy ettől sokkal jobb lesz a helyzetem, azért valakinek a karja alatt átnyúlva – tök sunyin, igen, ezért jó picinek lenni – belemarkolok a rágcsába, majd ugyanolyan észrevétlenül ki is kúszom a srác oldala mellett, és annyira látványosan örülök magamnak, hogy majd' fülig ér a szám, és az sem vesz belőlem vissza, hogy egy lány épp rám néz és vagy az akciómat találja legalább egy kicsit szórakoztatónak, vagy csak véletlenül épp akkor nézek rá, amikor valami amúgy is szórakoztatja, de én önhatalmúlag úgy döntök (mert ugye, két és fél sör...!), hogy én tudok ilyen remekül szórakoztatni másokat. Részben talán azért döntök úgy, mert ez ugyanaz a lány, akinek már elkaptam ma este párszor a pillantását, és hihetetlenül helyes, pisze-kerek orra és vidám szemei vannak, és...
- Általában egyébként nem vagyok ilyen pofátlan, komolyan. De nagyon éhes lettem - tekintetbe véve, hogy ez a konyha tényleg pici és tényleg sokan vagyunk benne és igazából fél lépést sem kell tennem, hogy megálljak előtte, hát... de amúgy meg tényleg magyarázkodnom kell magam előtt, miért eledek szóba valakivel, csak úgy, mert kedvem tartja, és kedves a mosoly, és... és két és fél sör? Szerintem nem - Ja, igen, izé, Cece vagyok egyébként. Ropit? - kézfogás helyett mosolyogva a ropikat markoló öklömet lendítem felé.
I'll spread my wings and i'll learn how to fly, I'll do what it takes 'til I touch the sky a-nd I'll make a wish, take a chance, make a change and breakaway. Out of the darkness and into the sun, but I won't forget all the ones that I love. I'll take a risk, take a chance, make a change and breakaway
Cecilie & Charlotte
– Ne haragudj – kocogtattam meg egy nálam jóval magasabb srác vállát, habár a tömeg morajlása kétségkívül elnyelhette a szavaimat, tekintve, hogy a következő pillanatban nem túlzottan barátságos tekintet mustrált végig. A lehető meggyőzőbb mosolyt erőltettem magamra, mint akit nem hozott zavarba a szituáció kínossága, majd egy torokköszörülést követően folytattam. – Nem láttad Rillát? – érdeklődtem a tőlem telhető legnagyobb természetességgel, ám a szemöldökráncolás, amelyet válaszul kaptam, hamar ráébresztett a hibámra. Erősebben szorítottam rá az ásványkarkötőmre, amit azóta szorongathattam, mióta a jelenlegi lakótársam, Rilla egy könnyed „itt várj meg, mindjárt jövök!” mondattal hátrahagyott – rábólintottam, viszont miután eltűnt, némileg tanácstalanul futtattam végig a tekintetem az ismeretlen arcokon. Rajta kívül senkit sem ismertem a társaságból, így kétségbeesetten kapaszkodtam a jelenlétébe, ő azonban az első tíz perc után csúfosan hátrahagyott a csatamezőn – egyedül kellett boldogulnom. Ugyanakkor nem hagyott nyugodni, hogy a bizonyos mindjárt óta alig telt el félóra, a lakótársamnak viszont nyomát sem leltem. – Tőlem egy fél fejjel magasabb, vállig érő szőke hajjal – ismertettem vele az elsőként eszembe jutó vonásait, amellyel egyáltalán nem segítettem közelebb a megoldáshoz a másikat, figyelembe véve azt az aprócska, ámde legkevésbé sem elhanyagolható tényt, miszerint szüntelenül úgy hunyorgott rám, mint akinek nincs ki a négy kereke, ebből kifolyólag hirtelen jobbnak láttam a maradék hárommal kereket oldani. – Mindegy, köszi a segítséget – intettem neki. Gratulálok, Lotte, zseniálisan kezelted, hunytam le a szemeimet egy pillanat erejéig, tovaűzve a bennem ébredező feszengést, amelyet az előző percek váltottak ki bennem, végül egy mély sóhajt követően indultam meg a konyha irányába, végső tippjeim egyikeként. Most nagyon nem szeretlek, Rilla, tudd meg. Soha többé nem mosogatok el helyetted, akkor sem, ha a karma szerint minden rossz kívánság visszaüt. Egy kevés túlzással ugyan mondhattam volna, hogy a konyhában összecsődült tömeg láttán szinte megtorpantam a küszöbön, ám a mögöttem igencsak harciasan furakodó lánycsapat egyáltalán nem hagyott bámészkodni, valahogy a meginduló emberáramlattal sodródva leltem végül magamnak egy talpalatnyi szabad földet (vagy padlót, ha úgy vesszük) – mire kettőt pislogtam, valaki a kezembe nyomott egy piros poharat egy „igyál” instrukcióval kísérve, az emberek pedig folyamatosan váltakoztak körülöttem. Rillának azonban nyoma sem akadt, a lelkem egy része feladta abbéli reményeit, hogy az éjszaka leforgása alatt meglelem, majd némi habozást követően lepillantottam a kezemben tartott pohárra, végül összeszorított szemekkel kortyoltam bele, ám a várt savanykás íz helyett édeskés fogadott, így nagyobb bátorsággal hajtottam fel az ital maradékát. A józanabbik felem ugyan figyelmeztetett rá, hogy ez nem volt különösebben bölcs döntés részemről, ahogyan az sem, mikor az előbbi italt sörrel helyettesítettem; a lakótársam eltűnt, aki amolyan biztos pontként funkcionált számomra a káoszban, tehát kénytelen-kelletlen alkohollal váltottam ki a helyét. Éreztem, hogyan húzódik kortyról kortyra szélesebbre a mosolyom az arcomon, a pulcsimat hamarosan a derekam köré kötöttem, ahogy egyre jobban kimelegedtem – éppen a második üveg sörért nyúltam, mikor a szemem sarkából elcsíptem egy hasonszőrű mozdulatot, viszont az illető nem az alkoholért vívott ádáz harcot, hanem – mint alig pár másodperccel később kiderült – ropiért. Észre sem vettem, mikor kúszott egy széles vigyor az arcomra, ahogyan azt sem tudtam megmagyarázni, miért nem tudtam egyúttal eltüntetni onnan. Ráadásul úgy tűnt, ez a lánynak is szemet szúrt. – A világért sem vádoltalak volna hasonlóval – csúsztak ki a számon a szavak olyan egyszerűséggel, hogy igazából a jelentésüket sem fogtam fel, csupán akkor, mikor kimondtam azokat. – Ugyanakkor ez közel sem állapítható meg a srácról, akit kicseleztél – hajoltam ki enyhén, jelezve az irányt, amerre az áldozatot láttam legutóbb. Odébb somfordált. – Habár az ő esetében sem a pofátlan kifejezést használnám, inkább a pimaszt – böktem felé a sörösüveget tartó kezem mutatóujjával, enyhén hunyorítva hozzá. – Ami egészen bejön neki, legalábbis az intuícióm ezt súgja – vontam vállat, amint ismét a kicselezett arcát kezdtem el fixírozni. Vártam valamiféle belső hangot, amely tovább duruzsolta volna róla az információkat, de néhány másodperc után feladtam – sokszor tarotvetésnél is elveszve éreztem magamat, nem egyszer az ügyfeleim kétségét kivívva magamnak. És legalább kétszer cseréltem telefonszámot, mikor egy félresikerült jóslás után fenyegetőzve hívtak fel, mégis mire számítsak a közeljövőben. Vagy találjam ki, az univerzum úgyis megsúgja. – Oh – futott át rajtam a meglepetés a felkínált ropi láttán, hamar túl is lendülve rajta. – Zsákmányosztozás? – ajánlottam fel a sörömet. – Örvendek, Cece. Francesca, de hívj csak nyugodtan Lotténak – mutatkoztam be mosolyogva, majd a felkínált nasiból kilopva két szálat dugtam úgy a számba, mintha épp cigarettáznék. Nem mintha valaha is elszívtam volna egy fél szálnál többet, amely pont annyira volt elég, hogy egy életre elvegye tőle a kedvemet. Végül az ujjaim közé fogtam a ropikat, úgy kezdtem el majszolni. – Kérdezhetném, hogy mi szél hozott erre, de mivel az előbb említetted, hogy nagyon éhes vagy, mit szólnál, ha felfedném előtted a házigazda titkos rejtekhelyét, ahova a többit dugta? – vontam fel a szemöldökeimet érdeklődően, ámbár közel sem voltam biztos abban, hogy az elmúlt tíz-húsz… mennyi idő alatt? jól láttam, amit láttam, vesztenivalónk azonban nem volt. – Nem lesz hálás érte, de majd kibékítem a pozitív csível. Vagy valami ilyesmi. Bár nem mondanám, hogy ismerem, legfeljebb hátrahagyok neki egy cetlit egy "ne haragudj" üzenettel. – gondolkodtam el a cselekedeteim helyességén, ám szükség törvényt bont. – Egyetemista vagy?