- Igen, jól értelmezted. - biztosítom őt efelől elmosolyodva. Kevés olyan rossz dolog van, mint amikor valaki magában őrlődve próbálja feldolgozni a vele történteket és képtelen azokat megosztani másokkal vagy egyszerűen bármilyen formába kiadni magából, ami enyhíthetné annak következményeit. Magamról elmondható volt, hogy elodáztam a problémáimat és sosem éltem meg őket igazán. Nem dühöngtem vagy adtam ki még akkor sem, amikor arra volt szükségem. Jobb volt nem beszélni róluk, csak felhelyezni őket egy polcra és nem venni tudomást a létezésükről. Néha érzem is ennek kicsit sem jótékony hatását. Azonban sosem tévesztem szem elől azt a gondolatot, hogy mindig van mit fejleszteni azon, aki vagyok és amíg ez a lehetőség ott van a kezeim között, addig bízok abban, hogy egy nap képes leszek megnyílni annyira mások felé, hogy a múlt eseményeinek súlya könnyebbé válhasson a vállamon. - Sajnos nem tudnék neked ezzel kapcsolatban pontos adatokat mondani, de úgy gondolom mindenki azért igyekszik a tőle lehető legtöbbet megtenni azért, hogy minden módon megvédje azokat, akik fontosak számára. És ha már mindenki közelébe akad egy, akibe kapaszkodhat, akire számíthat, akkor annál nagyobb az esélye, hogy elkerülhető a baj. Én csak tényleg remélem, hogy senkinek sem kell nélkülöznie ezt. - fűzöm hozzá gondolataimat a feltett kérdéséhez. Hezitálás nélkül tudnék olyanokat mondani, akikért bármit megtennék és tudom jól, hogy mindenfajta elvárás nélkül ők is hasonlóan cselekednének fordított helyzetben. Ez pedig olyan napokon, amikor minden összejön és a gondolataink másról sem szólnak csak a negatív élmények sorozatairól, akkor (is) hatalmas segítség tud lenni. Örülök, hogy választ és egyben tanácsot is tudtam adni Karinnak a benne felmerült problémákkal kapcsolatban és bár ugyan úgy tűnik ez a téma mindkettőnk részéről közös nevezőre jutott, azért a szavaira egy bármikor válasz a részemről mégsem marad. És tényleg komolyan is gondolom. A sütievés gondolata beleférkőzik minden gondolatomba és nem hagy nyugodni egészen addig, amíg kézhez nem kapok egy szeletet az édességek bő választékából. Egyszerű ember vagyok: ha csokit látok, akkor az minden alkalommal jöhet! Ebből kifolyólag pedig a felém történő ajándékozáson sem kell sokat töprengenie az illetőnek, mert ha valaki beállít hozzám egy doboz bon-bonnal vagy egy táblacsokival, egy életre le leszek kötelezve. Már csak azért is, mert fordított esetben én csapnivaló ajándékozó vagyok. Hiába ismerem az adott személyt évek óta, attól még mindig a teljes tanácstalanság fog el, ha valami meglepetést kell okoznom a másiknak. Általában beleesek a túl egyszerű, ez túl kevés hibába és ki sem mászok onnan egészen az utolsó előtti napig. Majd végül mikor úgy érzem megtaláltam, utána addig a pillanatig amíg át nem adom az ajándékot elégedettnek érzem magamat. Aztán jön megint a: Maddie basszus, te ennél sokkal jobb vagy. Szedd már össze magad! - Ugye, hogy mennyire kézenfekvő tud lenni? - kérdezek vissza lelkesebben, mert végre valaki megérti amit mondok. Unokabátyám nincsen oda nagyon a csokis dolgokért és bár néha-néha ő maga is megkívánja, de attól még nem tudnám egy életre elfelejteni ahogyan méreget, miközben képes vagyok leülni a tv elé egy egész tábla csokival. Azért na ne már, az nem is olyan vészesen nagy. Nem mintha a nagyobb kiszerelést ne tudnám részletekben eltüntetni egyedül. - Ez jó ötlet. - nevetek fel, majd a fejemet ingatom a következő mondanivalóm előtt. - Bár a sörrel sem vagyunk jó barátok, de ez már csak részletkérdés. Az elgondolás azonban az én javamat szolgálná. - jutok el végül a lényeghez most már én is. Miután visszatérünk a helyünkre immár két 'plusz fővel', én beavatom Karint a szabadidőmmel kapcsolatos dilemmáimba és a felé irányuló érdeklődés sem maradhat el. A válaszát pedig figyelmesen követem végig. - Szoktál babysitterkedni? - kérdezek vissza, mert például ezt magamról nem tudnám elképzelni és igazából a megmaradt családom egységes problémája, hogy még az elköteleződéstől is nagyon úgy tűnik, hogy világgá menekülünk. Vagy elszúrjuk, ha az én esetemet nézzük. Ezek után egyszerűen a gondolat is kérdéseket vethet fel, hogy mit tudnék kezdeni a felvigyázó szereppel. - Legalább kis angyalok vesznek körül vagy azért akadnak rosszcsontok is? - folytatom tovább az érdeklődést. - Helyes. Élvezd ki a fiatalságodat, mert a végén még olyan leszel, mint én. - nevetek fel. - És ezt a verziót a ne tedd kategóriába sorolnám a helyedben. - teszem még hozzá ugyanolyan szórakozottsággal. - Na, hát ha valami kimaradt az életemből, az a túrázás. Bevallom egy kicsit bánom is. - osztom meg vele, mert hát gyerekként volt időszak, amikor városról-városra jártam, ahol a legérdekesebb a hotelszobák minihűtőjének számomra felfoghatatlan tartalma volt, ezen kívül pedig sosem akadt rá úgy lehetőség vagy partner, hogy nekiinduljak. Az én hibám is volt persze, mert nem is kezdeményeztem a dolgot. Talán majd egyszer. - Azért ne legyen emiatt bűntudatod. Már ha egyáltalán van. - mosolyodok el egyből, mert nem tudom melyik feltételezés is igaz rá pontosan. - Ha nyugtalannak érzed magad, akkor a tanulásra sem koncentrálni. Fogd fel úgy, mint valami tisztító kúrának, ami ahhoz kell, hogy jobban teljesíts. - próbálom teljesen más oldalról megközelíteni azt, amit megosztott velem. Elnevetem magamat ahogyan felhozza a korábban említett citrompongot. - Olvasással és a kutyámmal. Van egy Jesse nevű szibériai huskym, aki a legnagyobb kincs az életemben. Várj csak, megmutatom. - nyúlok is a telefonomért, majd kikeresek a már nem is annyira kicsi bajkeverőről egy képet és Karin felé fordítom a telefon képernyőjét. - Egyszerűen imádom és szereti is kihasználni. - mosolyodok el boldogabban, mert már csak Jesse gondolatától is jobb kedvem lesz. Elképzelhetetlen lenne nélküle az életem. - Többségében unalmas egy kis csaj voltam, aki szerette kipróbálni magát azért mindenbe. Egyszer jelentkeztem a színjátszó körbe, de akárhányszor komolynak kellett volna lennem, elröhögtem magamat. Nem volt hosszú pályafutásom színésznőként. - vonok vállat. - Aztán ott voltak a tanulmányi versenyek, amik azért jól mentek és amikor végül is elcipeltek a barátaim magukkal egy-egy házibuliba, az a sofőr szerepben végződött számomra. Vannak jó emlékeim róla, de mindig jobban tűrtem azokat a programokat, ahol nem az alkohol dominált. - abba meg úgy gondolom nem alkalmas beavatnom, hogy a későbbiekben volt részem azért rosszabb társaságba is keveredni, mert igyekszem azokat kiűzni az emlékezetemből.
- Tehát lényegében, főleg az iskolák többségében - bár lehet, hogy a munkahelyeken is, de onnan még nincs igazi tapasztalatom - van jó néhány potenciális időzített bomba, aki bármikor robbanhat a benne összegyűjtött sérelmek miatt - húzom el aggódva a számat. Én sosem bántok senkit, vagy legalábbis próbálom kerülni, amennyire csak lehet, de sokan nem így vannak ezzel, és „falkába verődve” szívesen bántják a tőlük gyengébbeket. Ezek a sérült gyerekek pedig egyszer ki fognak fakadni, aminek nagyon csúnya vége lehet. És lehet, egyszer én is eljutok erre a szinte, bár talán mégsem, mert nekem azért mindig ott lesz a családom és a bátyám. Ez egy nagyon szép gondolat, amit most megosztott velem, így nem is igazán tudok erre mit válaszolni, csak kedvesen elmosolyodok. - Én is remélem - mondom végül mégis, hiszen erre mindenkinek nagy szüksége lehet. - Igen. Az egyszerűség néha gyönyörködtet - nevetem el magamat. Annyira rossz tud lenni, amikor megveszek egy csupa csoki, csupa hab, csupa cukormáz szelet sütit, ami hiába nagyon finom, és lényegében egy félnapi kalória bevitelt jelent, fél óra múlva egy boltban vagyok, hogy csokit vegyek, ami lehetőleg egyszerű tejcsoki. Abban van valami plusz, amit semmi sem tud helyettesíteni. - Ízesítettet próbáltál már? - kérdezem hirtelen. - A citromosnak például majdnem olyan, mint egy üdítő, és nincs meg az a jellegzetes kesernyés utóíze sem - adok neki egy tippet. A sörpongnál én nem tudok olyan szabályról, hogy csak normál sörrel lehetne játszani. Annak az a lényege, hogy alkohol legyen benne. - Én egyébként még a bodzásat és a meggyeset is szeretem - adok neki még néhány tippet, amit kipróbálhat. Ezek egyébként is inkább „női” sörök, de, ha jól tudom az alkohol tartalmuk közel azonos, mint a normálaké. - Akkor próbáld ki - kacsintok rá cinkosan, bíztatva őt, hogy ezt nem lenne szabad kihagynia. Jó társaság, kikapcsolódás, és egy kis visszavágás. - Igen. Ez azt hiszem még a családban lévő gyerekfelügyeletből származik. Otthon gyakran vigyázok a kicsikre, akik nagyon szeretnek velem lenni - gondolkozok el a dolgon. - Meg, valahol ezt a legkönnyebb összeegyeztetni a tanulással - jön egy józanabb indok. - Akad ilyen is olyan is, de sokszor a szülőkben látom az igazi hibát - húzom el a számat. - Mellettem valahogy a kisördögök is kezelhetőek - gondolkodok el egy kicsit, bár én gyakran fel tudom venni velük a versenyt, és fejben is előttük járok, bár az is igaz, hogy nekem olyankor általában nincs más dolgom, mint rájuk figyelni. - Sok szülő nem tud mit kezdeni a gyerek hisztijével, vagy a gyerek saját akaratával. Sokszor hallom a „hisztis a gyerekem” mondatot, amire én sokszor csak megrázom a fejemet, hogy nem hisztis, csak van saját akarata. Meg ott vannak azok, akik a babysitternek meg a „házitanítónak” szülik a gyerekeiket, mert ők a munkájuk miatt sosem tudnak foglalkozni velük - mondom egy kis indulattal a hangomban. Az én szüleim a saját, mostanra elég nagy cégüket vezetik, de mindig szakítottak ránk időt a bátyámmal. Sosem érezhettük magunkat elhanyagolva, mert voltak közös hétvégék, nyaralások, utazások, túrázások, síelések. Valahogy nekik sikerült megtalálni az egyensúlyt a munka és a család között. Az iskolai rendezvényeinken is mindig ott voltak. Ezért sem értem, hogy sok szülő miért nem tudja a szülői szeretetet megadni a gyerekeinek, mert annál nincs fontosabb. Ezért is szeretem a mostani helyet, ahol felügyelek. Ott nem arról van szó, hogy az apuka nem akar foglalkozni a kislányával, csak mivel egyedül neveli, kell neki a segítség, és, mint felnőtt férfi, néha neki is szüksége van egy olyan „világra” amiben kicsit ki tud szabadulni a rózsaszín unikornisok, a hajfonás, és a mesebeli hercegnők világából. Az egyébről pedig már ne is beszéljünk. Kicsit összehúzom a szememet, mert ezt a mondatát nem igazán értem. - Ezek szerint van, amit már megbántál, hogy nem próbáltad ki? - kérdezem kicsit elgondolkodva. - Csak néha az jut eszembe, hogy nem estem-e át a ló túlsó oldalára, hogy a buli helyett inkább a tanulást kellett volna választanom - osztom meg vele az aggályomat. - Vizsga előtt sosem érzem úgy, hogy eleget tanultam - húzom el a számat. - Bár eddig még elég volt - kopogom le gyorsan. Nem vagyok babonás, de ezt az egyet használom, amolyan, ártani úgy sem árt alapon. - Ha gondolod, egyszer velem jöhetsz - ajánlom fel. Nem vagyok mindig olyan impulzív, mint a múltkor, hogy az indulás előtti nap döntöttem el, hogy megyek. - Ha kell, még vásárolni is segítek, hogy mire van/lesz feltétlen szükséged - ajánlom fel neki a dolgot. - Sátor nem kell - vetem gyorsan előre, mert az enyémbe ketten is elférünk. Figyelmesen hallgatom a rövidke listát, ami a szabadidejére vonatkozik. - Jaj, de gyönyörű - csillan fel a szemem, és szinte elolvadok Jesse-től. Az utolsó mondatára viszont egy kis aggodalom gyűlik össze a homlokomon. - Pedig az nem igazán jó. Bármennyire is családcentrikusak is a huskyk, ha teret kapnak, tudnak veszélyesek és zsarnokok is lenni - osztom meg vele aggályaimat. A gazdinak kell világos határokat húznia. Szélesen elmosolyodok, amikor megosztja velem a rövidke színésznői pályafutásának történetét. - Szerintem a színészetre születni kell - gondolom végig a dolgot. - Lehet, ezt több embernek kellene így gondolnia - vigyorodok el, majd elnevetem magam. - Nagyon rossz, hogy sokan úgy gondolják, hogy egy jó bulihoz elengedhetetlen az alkohol, a nagyon sok alkohol. - Fiatal vagyok, és elvileg én itt nem is ihatnék, mert még nem töltöttem be a huszonegyet, de simán tudok pia nélkül is jót bulizni, csak jó társaság kell hozzá. - Egyébként, habár nem jó az állandó sofőr szerep, de legalább nem ittasan ültek autóba - nézem a dolgot a reális oldalról. Igaz kihasználják azt, aki nem iszik, de így mindenkinek biztonságosabb, és, ha mindien igaz, akkor ő is jól érezhette magát, és ki is mozdult. - De azért nyugtass meg, hogy azért Te is jól érezted magad ezeken a bulikon - nézek rá szinte kérlelően, de azért remélem, hogy tagadni nem fog csak az én kedvemért.
- Ne úgy gondolj erre, mint két lábon járó időzített bombákra, hiszen jobban belegondolva mindannyiunkra ráhúzhatnánk ezt a jelzőt. Mindenkinek vannak kimondatlanul hagyott problémái, ellenben megvan az a képességünk, hogy lehetőségeink szerint visszafogjuk őket annyira, ami nem hagy teret nekik a hétköznapi döntéseink teljes befolyásolására. - osztom meg vele gondolataimat, de a folytatással sem maradok el. - Vannak azonban határaink, amelyek csak még egy bizonyítékként szolgálnak arra, hogy nem csak a testi egészségünkre kell maximálisan odafigyelnünk, hanem azokra a dolgokra is, ami bennünk zajlik. Hiszen legyünk bármennyire is erősek, attól még létezik egy bizonyos pont, ahova nem szabadna eljutnunk. Amit nem kellene normális esetben engedni, hogy egy ember elérjen, ám ha mégis megtörtént, akkor gondoskodni kell arról, hogy minden segítséget megkapjon az az illető, amivel átvészelheti ezeket az időszakokat. - pillantok fel Karinra elgondolkozóan. - Az emberek életük több területén is hatalmas nyomással szembesülnek. Ott a munkával járó stressz, az iskolával, ahol a diákok nem csak a tanórák, de olykor a kortársaik által is negatív hatásnak vannak kitéve. És akkor még szóba sem került a magánélet. Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy mennyire fontos ezeket a felhalmozódott terheket kiadni magunkból, ahogyan az is, hogy tudjuk elfogadni a segítséget, ha szükségünk van rá. - járom körbe ezt a témát a magam meglátása szerint és nagyon remélem Karint nem untattam vele. - Szóval, ha valamit egyénileg tehetünk az az, hogy normálisan viszonyulunk a környezetünkben lévőkhöz, hiszen fogalmunk sincsen mi zajlik le igazán bennük. - teszem még hozzá, aztán eszembe jut valami pluszban. - Csakhogy egy példával is éljek erre: mesélte egy ismerősöm, hogy reggelről felmondási szándékkal indult a munkájába. Kilátástalannak érezte az ott átélt helyzetét, de mindig úgy volt vele, hogy feszegette a határait és a nagyobb képet nézte. Aznap azonban több olyan személlyel is találkozott, akiktől kedves visszajelzéseket kapott, de voltak napok, amikor egy ilyen vélemény is elég volt ahhoz, hogy egész napra visszakapja azt az energiát, amit úgy érzett, hogy már elvesztett. - mosolyodok el végül a hosszas kielemezgetésem után. Sajnálatos módon ez oda-vissza működik. A negatív véleményeknek is épp ennyi elég ahhoz, hogy beférkőzzenek valaki gondolatába... A sütinkkel együtt egy egészen más téma felé kanyarodunk el, ami inkább a magánéletünket feszegeti, pontosabban a múltban megélt élményeinket. Egy részére próbáltam nem sokat gondolni, de voltak olyan időszakjaim, amiket egyáltalán nem bántam és Karint is inkább ezekbe avatom bele. - Nem kóstoltam még. - ingatom a fejemet szavaim megerősítéseként. - De ha azt mondod nem hasonlít az eredetihez, akkor lehet egyszer rászánom magamat. - teszem még hozzá, habár ritka alkalmakat tudok csak felhozni amikor én bármilyen sört vagy más alkoholt megkörnyékezek. Figyelmesen követem végig a válaszát mielőtt egy általános problémába avatna bele, amit ő maga tapasztalt. - Igen, elég sok múlik a nevelésen vagyis ebben az esetben annak hiányán. - sóhajtok egyet, mert kétségkívül ezen a területen is akadnak gondok. - Azért jó, hogy te a magad módján igyekszel nekik jó példát mutatni. - mosolyodok el mellé. - Nem mondanám, hogy megbántam volna bármit is. Sosem volt igazából igényem arra, hogy kövessem mások felfogását, hiszen nekem a magam elvei voltak a legkényelmesebbek, amikből nem nagyon adtam lejjebb. Amit így utólag belátok, hogy néha talán megengedhettem volna magamnak a lazább perceket is. Kicsit kettős érzés ez. - vallom be. - Okos lánynak tűnsz Karin és képes vagy arra, hogy meghúzz egy határt, amit a jövőd érdekében nem fogsz átlépni. Amíg nem megy ennek rovására, addig minden rendben lesz. - fűzöm hozzá biztatóan. Hangsúlyosabbá válik a mosolyom amikor a túrázás kerül előtérbe. - Ó, ez szuperül hangzik. - lelkesülök fel, de nem annyira, hogy magunkra vonjam a körülöttünk lévők figyelmét. - Majd összeegyeztetünk egy hétvégét amikor mindketten szabadok vagyunk. - teszem hozzá még gyorsan, hiszen neki ott a suli, nekem a munka, amiknek időnként megengedett, hogy prioritást élvezzenek. A kutyámról órákig tudnék beszélni, ahogyan a közösen megélt pillanatainkról is. Nem tudok eléggé hálás lenni azért, hogy Jesse az életem része lett. Ő az én kis boldog és biztos pontom, aki mindig képes mosolyt csalni az arcomra. - Persze, ahogyan mindegyik, de ez is leginkább a nevelésén múlik. Jesse jó kutya és szerencsére nincs ilyen problémám vele. - az elején voltak nehezebb időszakjaink, ez tagadhatatlan, de azokat már magunk mögött hagytuk. - Utólag már én is beláttam. Nem az a személy vagyok, aki szereti könnyedén feladni a dolgokat, de amikor saját szemeddel látod megelevenedni a személyes kudarcodat, akkor ez egy sorsfordító pillanat tud lenni. - nevetek fel halkan. - Eléggé sok és inkább negatív érzésem van az alkohollal kapcsolatban, szóval ebben egyetérthetünk. Bár lehetséges az én felfogásommal van a baj, de ha belegondoltam, hogy egy szülinapi bulimra csak azért jönnének el az emberek, hogy lerészegedjenek, akkor az nekem olyan visszásnak hat. Mármint olyan érzetet kelt, mintha az illető józanul képtelen lenne elviselni a társaságomat...vagy csak én látom rosszul? - Karin fiatalabb, mint én és mondhatni a kellős közepén létezik annak a rendszernek, amiből én már reményeim szerint kinőttem. - Értem én, hogy jobban felengedsz tőle, de első sorban miért van erre szükséged? Azért, mert feszélyezve és kényelmetlenül érzed magad vagy unatkozol, nem? Ó, és azt hiszem megint kezdem túlkomplikálni a dolgokat. - kapok észhez és csak a fejemet ingatom emiatt. - Ne haragudj, amint látod számomra nem minden csak fekete és fehér, hanem lassan egy egész színskála. - sóhajtok egyet, de néha muszáj leállítanom magamat. Annyiféle véleményem van, de nem biztos, hogy mások kíváncsiak is az én eszméimre. - Megsúgom, eléggé fontosnak érződött a felelősségteljes szerep. Szinte már a küldetésednek hatott a legvégén, hogy mindenki biztonságba hazajusson. - közelítem meg egy másik oldalról. Megvolt mindig is bennem, hogy segítsek másoknak, még ha ehhez csak a legapróbb gesztusokon át vezetett is az út. - Jól voltam, tényleg. - felelek őszintén. - Tanulságos volt leülni olyanok mellé akik egy kicsit is többet ittak és rájuk jött a lelkizhetnék. Volt valami azokban a pillanatokban amikor őket hallgattad, még ha a végén olyat is hallottál, amire nem voltál kíváncsi. És igen, sok volt ebből. - gondolkozok el egy pillanatra, majd felnézek Karinra. - Mindig találtam valamit, amivel leköthetem magamat, ha éppen nem azok sodortak magukkal, akikkel eleve érkeztem. - osztok meg vele még egy részletet az emlékeimből.
Én életvitel szerűen csak két országban éltem, Norvégiában és itt, az USA-ban. Viszont ez a két hely számomra nagyon eltérő egymástól. Otthon az emberek sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, és nincsenek meg azok a széthúzások és társadalmi ellentétek, mint itt. Otthon elképzelhetetlen egy olyan jelenet egy középsuliban, mint itt, hogy valaki annyira bekattanjon, hogy fegyverrel akarjon megtorlást véghez vinni a társain és/vagy a tanárain. Azt persze nem állítom, hogy otthon néha nem esnek egymásnak a diákok, de az „sima” verekedés, és nem életre-halálra megy, és általában „csak” hirtelen felindulásból történik, amit a tanárok könnyedén kezelni tudnak. Azok a történetek, amiket itt mesélnek az iskolatársaim számomra ismeretlenek, én nem tapasztaltam őket soha odahaza. Ezért is örülök, hogy én már valamivel „fejlettebb” emberek között vagyok, akik már vannak azon az értelmi szinten, hogy a gondjaikat ne fegyverrel akarják megoldani. Valamint a főiskolai szakok automatikusan biztosítják azt, hogy az odajáróknak közös az érdeklődési körük, és valamilyen szinten így a gondolkodásuk is, így ebből már alapvetően nem lehet nézeteltérés. Egyszer elkísértem az egyik barátnőmet, aki a testvéréért ment a középiskolába, és egyáltalán nem értettem, hogy miért van fémdetektor a bejáratnál. Ez számomra teljesen érthetetlen volt, hiszen én ilyet csak a reptereken láttam. Utána elmesélték, hogy miért is van ott, és én annyira megdöbbentem, hogy percekig szinte magamhoz sem tértem, hogy „ilyen mégis hogy fordulhat elő”. Ezt hallani és látni élőben, az két nagyon más dolog, és engem szinte sokkolt, mert bár filmeken láttam ilyet, de azt hittem, hogy ez csak „filmes túlkapás”. Talán ezért is látom itt ennyire sötéten a gyerekek testi-lelki terrorját, hogy úgy jellemeztem őket, mint két lábon járó időzített bombákat. Figyelmesen hallgatom a doktornő véleményét, és alaposan el is gondolkozok a hallottakon. - Értem, és köszönöm - mondom még mindig az elhangzottakon gondolkozva, de mosolyogva. - A szavak legalább akkora kárt tudnak tenni az emberekben, mint a fegyverek, ezért is lenne jó, ha erre mindenki odafigyelne - mondom egyet értve Madelaine-nel. - Nálunk, otthon valahogy kiegyensúlyozottabbak az emberek, de szükség esetén tudnak szakemberhez fordulni, amiért nálunk nem jellemző, hogy valakit kinéznének. Itt ez mennyire jellemző? Egy olyan zárt közösségben, mint egy munkahely vagy iskola, ebből mennyire származik az illetőnek hátránya? Mert egyeseknél azt vettem észre, hogy nem feltétlen elég a baráti, családi segítség, de sokszor nem mernek az emberek szakemberhez fordulni, mert félnek, hogy ezzel még több támadásnak lesznek kitéve - kérem ki az Ő tapasztalatait meglátásait, mert lehet, hogy én csak elszigetelt esetekkel találkozok. - Szerintem nem hasonlít - erősítem meg az előbbi szavaimat, de peresze erősködni sem akarok. Az, hogy a többi főiskoláshoz hasonlóan én sem vetem meg a piát, még akkor sem, ha egyébként én nem is ihatok legálisan itt, az nem azt jelenti, hogy másokat is magammal akarok rántani. A beszélgetésünk közben szépen áttérünk a diákmunkáimra, köztük a „gyerek-megőrzésre”. - Próbálok enyhíteni a nyomáson, a problémákon, és csak örülni tudok, ha a szülők is tudják ezt értékelni - mosolygok vissza Maddie-re. Egy kedves mosollyal hallgatom, ahogy arról beszél, hogy nem bánta meg, hogy a saját elveit követte, de a végére mintha elismerné, hogy azért van néhány dolog, amit a mai eszével már kicsit másabbul csinálna. - Ezek szerint nem lehet eldönteni egyértelműen, hogy mi az, amin lehet lazítani, és mi az, amiben nem érdemes - próbálom összegezni a hallottakat. Ez valahol meg is nyugtat és el is keserít. Madelaine-nek több a tapasztalata és a rálátása a dolgokra, mint nekem, már csak a munkájából adódóan is, és mégsem tudja egyértelműen megmondani, hogy miben lett volna érdemes lazítania, tehát akkor még nekem sem kell e miatt lekeserednem, hogy nem látom. Viszont akkor erre nincs jó receptje, amit esetleg meg tudnék fogadni. - Köszönöm! - mondom hálásan. - Én is és a szüleim is ebben bíznak - nevetek egy picit. Én eredetileg azért jöttem ide, hogy tanuljak, és a szüleim azért engedtek ennyire messze, mert abban bíznak, hogy már van elég agyam, hogy belássam, mi a helyes és mi nem az. Ezt viszont jó hallani mástól is, mert ez számomra azt jelenti, hogy nem én vagyok beképzelt, és anyuék sem elfogultak velem szemben. - Megbeszéltük - lelkesedek azért, hogy végre talán lesz egy társam a túrák alatt, és, hogy talán Neki is tudok egy plusz kikapcsolódási pontot mutatni. Szeretek egyedül is túrázni, de az más, mint amikor van társaság. - Én feltétlen szólok, hogy nekem mikor van szabad hétvégém - biztosítom a felől, hogy én mindent megteszek, hogy ne rajtam múljon a dolog, persze örülnék, ha a tanárok is hozzásegítenének ehhez. Jesse egy tündérnek hat még így képről is, és én elhiszem Maddie-nek, hogy valóban jó kutya. - Akkor ezek szerint Te egy nagyon jó gazdi vagy - mondom mosolyogva. - Ha gondolod, és úgy alakul, akkor elhozhatod bármikor magaddal őt is - ajánlom fel, hogy engem egyáltalán nem zavarna a jelenléte még órán sem. - Mint nálam a vállalatvezetési tanulmányok - forgatom meg a szememet, de azért mosolygok, amikor a kudarcaink kerülnek szóba. Így utólag belegondolva nem is értem, hogy miből gondoltam, hogy nekem a gazdaságtan menni fog. Persze, ha anyuéket néztem, akkor annyira egyszerűnek tűnt, de magamtól a suliban már nagyon nem volt az. Figyelmesen hallgatom az alkoholmámoros bulikról benne megfogalmazódott kérdések körét, és azt hiszem, hogy most nem jó oldalról nézi a dolgot. Szabadkozására viszont csak megértően elmosolyodok. - Én sem látok mindent csak feketén és fehéren - nyugtatom meg, hogy ez számomra is ismerős „látásmód”. - Viszont én úgy látom, hogy ezt Te személyes indoknak látod, de nem hiszem, hogy a Te társaságoddal lenne a baj. Szerintem ez inkább a mindennapi nyomásnak szól. Az meg, hogy egy szülinapi bulin öntenek fel a garatra, az meg inkább csak annyiról szól, hogy melletted, hogy előtted fel merik vállalni ezt. Hogy előtted nem ciki. Előtted nem érzik magukat feszélyezve, ha kicsit feloldódnak a gátlásaik, amiket mondjuk, a munkahelyükön magukban kell tartaniuk. A főiskolai bulijaink is mindig olyan helyen vannak, ahol távol lehetünk azoktól a tanároktól, akiktől tartunk, vagy akiknek számít a rólunk alkotott véleménye, mert tudjuk róluk, hogy el tudnak, akarnak minket kaszálni - vonok egy kicsi párhuzamot a mi bulijainkkal. - Szóval szerintem Te csak egy olyan lehetőséget biztosítasz nekik, ami már amúgy is érett bennük, csak lehet, hogy nekik nem volt arra idejük, hogy egy laza péntek estét megszervezzenek a barátokkal - nyugtatom meg, hogy az én meglátásom egyáltalán nem olyan sötét, vagy elkeserítő, mint az övé. Az pedig, hogy az Ő társaságával lenne baj, azt valahogy még elképzelni sem tudom. Ha én nem akarok találkozni valakivel egy buliban vagy kerülöm, vagy el sem megyek, esetleg, ha kötelező lenen a megjelenésem, bár erre még nem volt példa, akkor olyan hamar távoznék, ahogy csak lehet, főleg, ha az az illető lenne a szervező. Amikor megosztja velem, hogy a piások hazaszállítása egy idő után már a küldetésévé vált, elnevetem magam, persze nem bántóan. - Minden társaságba kellene egy ilyen jótevő mentőangyal - nézek rá kedvesen. Az egyik csoporttáram rokona rendőr, és sokszor halljuk még mi is, hogy mennyi részeg sofőr okoz balesetet. -Egy teljesen más oldalát mutatják olyankor az emberek, és egyesek szerint az a valós - emlékszek én is egy olyan alkalomra, amikor én voltam talán az egyetlen, aki nem ivott. Persze én sem iszom mindig, mert nekem sem kell feltétlen a szórakozáshoz, de azok más jellegű bulik, összejövetelek, és ott, akkor senki sem iszik. Az meg, hogy az ittas ember mennyire mutatja a valódi arcát már más kérdés, hiszen ismerek olyat, aki olyankor mindig sötétebben látja a világot, mint egyébként, vagy legalább is külső szemlélőként úgy tűnik, hogy így van. - De az azért jó, hogy találtál elfoglaltságot - bár azért ez nem feltétlen ideális, hiszen elvileg oda azért megy az ember, hogy az elfoglaltság megtalálásával ne kelljen foglalkoznia, hiszen az a „házigazda” feladata lenne, hogy mindenki jól érezze magát. Ezt persze már nem teszem hozzá hangosan is.
Apró mosollyal és bólintással reagálok Karin szavaira, ezzel is jelezve felé, hogy nincs mit ezen megköszönnie. Örülök, ha vannak témák, amik érdeklik őt, annak meg még inkább, ha még hasznos információkat is tudok átadni neki azokkal kapcsolatban. Habár néhány aktuális problémáról nehéz úgy beszélni, hogy közbe ne érezze magát az ember lánya idegesen amiatt amit lát-hall és tapasztal, de ezeket az érzéseket most nem mutatom ki Karin felé. Nem nyugtalanítani akarom őt, hanem segíteni neki. Azzal pedig épp az ellenkezőjét érném el, ha öt percen keresztül csak a véleményemet sorolnám fel neki monológ formájában a világ számomra felháborító problémáiról. Jó arról hallani, hogy a környezetében élnek olyanok, akik nyitottabbak az érzelmeikről szóló beszélgetésekre és nem félnek segítséget kérni sem. Ilyenkor mindig egy kicsit én is jobban érzem magamat, hiszen ezzel esélyt adnak maguknak arra, hogy gyógyuljanak és feldolgozzák a velük történteket. Az életünk amúgy is tesz róla, hogy kihívások elé állítson a hétköznapokban, de nehezebb úgy megküzdeni velük, ha közben még ezernyi más probléma is ott lapul a gondolataink legmélyén, amiket azért nem engedünk felszínre, hogy a hiányuktól jobban érezzük magunkat. A probléma viszont attól még nem szűnik meg, sőt csak még nehezebbé tesz mindent. Szorongásban tart a megoldatlanságának tudata, miközben mellé már ki tudja mennyiféle más dolog is elkezdett felhalmozódni. Néha nem árt letennünk némi terhet a vállunkról és abban nincs semmi szégyellnivaló, ha ehhez más segítségére van szükségünk. - Ez még ugyanúgy jelen van, de úgy veszem észre többen igyekeznek azért most már megtalálni azt a lehetőséget és személyt, ami vagy aki kényelmesebbé teszi nekik, hogy megnyíljanak másoknak. Manapság már arra is van esélyük, hogy a személyes találkozást elkerülve interneten keresztül lépjék ezt meg. Szóval egyszerűen csak annyi kell, hogy elhatározzák biztosra magukat eziránt. Sok esetben egyszerűbb egy idegennek elmondani mi zajlik bennünk mint a hozzánk közel állóknak. - fűzöm még hozzá válaszomat. Nem vagyok otthon nagyon sem az alkoholos, sem az alkoholmentes italok világában, azok között pedig amik most léteznek, ott viszont még nehezebben megy, hogy felzárkózzak. Jared olykor meglepett egy-két különlegességgel az utazásai után, de azok nagy része csak akkor kerül kibontásra, ha társaságom akad. Egyébként pedig elég hangulatosan mutatnak egyszerű dísznek is, aminek kimondásáért az italkedvelők egyből a fejemet vennék. Karin ajánlását azonban elfogadom és ha nem felejtem el, akkor talán ki is próbálom majd. Aranyosnak találom azt az elfoglaltságot, amivel elüti a szabadidejét és habár távol áll tőlem a gyerekekre való vigyázás vagy úgy összességében most még a családalapítás gondolata is, azért kíváncsivá tesz ennek folyamata. Jó hallani ugyanakkor azt is, hogy mindezek mellett megbecsülik őt és a munkáját is. Szükségünk van az életben sikerélményekre és pozitív visszajelzésekre is, amik lehetnek még a legapróbbak is, de talán aznap annál nagyobb jelentéssel bírnak. Én csak remélni tudom, hogy Karin a továbbiakban is hasonló élményeket szerez majd. - Amit tanácsolni tudok, hogy ne vond meg magadat azoktól a dolgoktól, amik boldoggá tesznek, de mindig legyél tisztában a következményekkel. Ha valamit nem érzel helyesnek vagy úgy gondolod a későbbiekben bajod származhat belőle, azt kétszer is gondold át. Az életed még formálódik és annyi irányt vehet a döntéseid által, de azokat ott, abban a pillanatban fogod meghozni. Előre ezeket nem tudhatod. - adom még hozzá pluszban a gondolataimat, hátha a hasznára válik majd. Én mindent túlgondoltam és nem csak kétszer. Lehettem volna sokszor engedékenyebb is magammal, de nem bántam meg semmit, ahogyan azt sem amilyen irányba alakult közben az életem. A végén talán az számít, hogy eljuss oda ahova igazán szeretnél. Hazudnék ha azt állítanám, hogy a túrázás gondolata nem keltette fel az érdeklődésemet. És ha most még nem is tudunk meghatározni egy pontos dátumot erre, de úgy tűnik ettől függetlenül a programnak a puszta ténye is pozitív változást hoz a hangulatunkban, mely miatt nem bírom ki hogy végül ne mosolyodjak el. - Igyekszem az lenni neki. - célzok itt Jessere, de az ajánlatát eleinte csak egy bólintással fogadom. - Arra készülj fel, hogy teljesen magába tud bolondítani. - nevetek fel halkan, de mit mondhatnék, ha ez az igazság?! Nem tudom nem imádni azt a kutyát. - Nem vagy velük jó barátságban? - kérdezek vissza, habár pont olyan tantárgynak hangzik, aminek kimondása nem sok mindenkit hozna lázba. Nekem egészen más meglátásom van az alkohol témával kapcsolatban és ezt Karinnak is kifejtettem bővebben. A válaszát azonban csendben követem végig, hiszen ő egy másik oldalról közelíti meg ezt és érdekes megismerni az ő gondolatait is. - Ah, ez azért egészen más megvilágításba helyezi a dolgokat. - jegyzem meg egyszerűen, majd csak ezt követően folytatom. - Szóval lényegében nem az elviselhetetlen személyiségemtől menekülnek, hanem inkább abba a biztonságos buborékba, amit a társaságom teremt nekik. Jól értelmezem, ugye? - sejtésem szerint igen, bár megesik, hogy csak második nekifutásra sikerül felzárkóznom. Elnevetem magamat a rám aggatott jelző miatt, de az arcvonásaimon az mutatkozik meg, hogy jól esnek a szavai. - Tudod, ha ez az egész pszichológia végül nem jött volna be, el is tudtam volna magamat képzelni egy ilyen szerepbe. Lett volna valami találó nevem meg egy felszerelt kocsim minden extrával, ami segítette volna az utasokat, hogy enyhüljenek a rosszulléteik. - gondolkozok el, de a szórakozottság nem tűnik el a hangomból. - Megint túlgondoltam, igaz? - kérdezek vissza óvatosan, mert tuti ezt tettem. Az életem más irányt vett, de ha végül úgy alakulna, már a B terv is bevetésre készen áll. - Olyan, mintha igazságszérumot ittak volna, nem? - támasztom meg a tenyeremet az államba elgondolkozóan, majd lepillantok az órámra. - Lassan indulnom kell, mert Jesse kiakad, ha nem érek haza időben. - emelem égnek a tekintetemet pusztán csak szeretetből. - Messze van a szállásod egyébként? - kérdezek rá pluszban, mert autóval jöttem, szóval nem esne nehezemre elvinni őt. Amúgy is tennem kell majd egy kitérőt, hogy vegyek valamit Jessenek, amiért Jared társaságában hagytam őt.
Még mindig egy kicsit a gondolataimba vagyok veszve, mert az agyamat még nem igazán sikerült visszairányítani az előző gondolatmenetből, amit most Maddie szavai is kiegészítettek, és így már a kettő egymást kiegészítve kavarog a fejemben, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön. Ettől függetlenül azért már érzékelem a külvilágot, és reagálok is a körülöttem történő dogokra, amik közül elsődleges a doktornő által adott válaszreakció a szavaimra. Ebből látom, hogy őt örömmel tölti el, hogy tudott nekem segíteni ebben is. Bár talán az is látszik rajta, hogy azért ezt a témát még ő is bőven tudná fejtegetni, de most erre nem szívesen akar részletesebben kitérni, amit megértek, mert sok esetben ezek nem azok a dolgok, témák, amiket nagy lelki nyugalommal lehetne részletesen, hosszú ideig boncolgatni. Örömmel hallom, hogy azért már itt is egyre elfogadóbbak az emberek azzal szemben, aki ilyen dolgok miatt segítséget kér, akár szakembertől is. Ez az online változat viszont nekem újdonság, bár így belegondolva valahol megvan a logika benne, de valahol viszont valami zavar is ebben a megoldásban, így kicsit félre nézek elgondolkodva, és csak ezt követően szólalok meg. - De ez az online változat van olyan hatásos, mint a személyes? - kérdezem elgondolkodva. - Persze tudom, hogy néha nincs más megoldás, de van olyan, aki kizárólag így vesz ilyet igénybe? - egészítem ki a kérdésemet. Az online tér hasznos, hiszen én se látnám a családomat és az otthoni barátaimat másképpen, de az még sem olyan, mint a személyes találkozás. Egy pszichológiai foglalkozásnál pedig lehet, hogy nagyon fontos információk maradnak el a kamera kicsi látószöge miatt. De az is lehet, hogy csak túlkombinálom. Valahol elszomorít, hogy erre a „mi a helyes és mi nem, miből származik előnyünk és miből nem” témára nincs egy pontos recept, de valahol vígasztal is, amit hallok. - Akkor, ha jól értem, ha a megérzéseinkre, ösztöneinkre hallgatunk, akkor nagyon nincs mit megbánnunk, persze, ha ez azért kiegészül egy kis gondolkozással is - próbálom összefoglalni a hallottakat, de azért egy kis megerősítésre vagy cáfolásra szükségem van, hogy biztosan jól értem-e az elhangzottakat. Ha igen, akkor nem hiszem, hogy nagyon aggódnom kellene, mert eddig e szerint próbáltam élni, cselekedni. Én nem feltétlen az életem értelmét próbálom most megtalálni, mert nekem valahogy az a gondolatmenet jött be eddig a legjobban, amit Stephen Hawking mondott egy ismeretterjesztő sorozatának egyik részében, amit volt szerencsém megnézni egy olyan pillanatomban, amikor nem igazán volt nagyon más tennivalóm, és kevés dolog kötött le abban a pillanatban. „Az élet értelme az, amit mi magunk adunk neki”, és ez szépen fizikai számításokkal, egyenletekkel alátámasztva. Ebből a szempontból örülök, hogy ezek a mérnöki tárgyak közel állnak hozzám, bár fura lenne, ha nem, főleg, hogy a tanulmányaim is erre épülnek leginkább. Bár ezzel a beszélgetéssel csak azt akartam tudni, hogy lehet elkerülni „az egyértelmű lejtőre kerülést” az életben, persze a nagyon nyilvánvaló dolgokon kívül, mint pl. a drogok. - E miatt ne aggódj, mert ez számomra már a képről egyértelmű volt, bár szerencsém, hogy valamennyire azért tudok távolságot tartani, hogy ők is úgy gondolják, hogy én vagyok a falkavezér, és nem fordítva - osztom meg vele mosolyogva, hogy e miatt nem kell aggódnia. Biztos, hogy el fog varázsolni, de ettől függetlenül tudom magam tartani a kutyáknál lévő kötelező érvényű szabályokhoz, hogy ne én legyek a falka legutolsó tagja, aki felett uralkodhat. - Szerintem eddig ez a legvisszafogottabb megfogalmazás, amit hallottam vagy mondtam erről a tárgyról - szélesedik ki a mosolyom. - Néha úgy éreztem, hogy még nem is egy nyelven beszélek a tanárral, pedig figyeltem, hogy ne a norvég legyen nálam előtérben - toldom még hozzá mosolyogva. Bár ez a verzió inkább akkor igényel figyelmet, ha válaszolok, mert még nem volt olyan, hogy az lett volna a megértés akadálya a részemről, hogy angolul beszéltek hozzám. Az alkoholmámoros társasággal kapcsolatban úgy tűnik, hogy én vagyok az, aki más megvilágításba tudja tenni a dolgokat számára. - Igen, valahogy így gondolom - mondom neki kedvesen. - Szerintem Te is oldottabb vagy egy baráti, családi társaságban, ahol nem kell attól tartanod, hogy egy rossz mondatból, gesztusból, mozdulatból, bármiből, később komoly negatív következmény lehet számodra a végeredmény. Az alkohol pedig pontosan azokat a gátlásokat oldja, amik ehhez vezetnek, és néha előfordul, hogy már egy fél pohár sörtől is előjönnek ezek - fejtem ki egy kicsit bővebben, hogy szerintem, nem kellene azon izgulnia, ha mellette részegednek le az emberek, akkor az a személyisége ellen szól. Ha például egy tanár vagy egy vezető a beosztottjai előtt (fél)részegen tántorog, akkor az másnap, a következő héten, hogy tudja megkövetelni a tiszteletet? Szerintem egy ilyen eset után azért sok mindenki szemében veszít a tiszteletéből, de persze ez csak az én meglátásom. Tudom, hogy mindenki emberből van, de akkor is. Örülök, hogy bejött neki az a megnevezés, amit használtam rá, és amikor elkezdi fejtegetni, hogy lehet ez lett volna a hivatása, és mit tervezett volna/mit tervezne a kocsijába a delikvensek jobb közérzete érdekében, én is elnevetem magam, bár nekem meg is jelenik egy ilyen jelenet a lelki szemeim előtt, így el is fintorodok egy kicsit. - Vödör és nailonzsák - mondom ki, ami legelőször az eszembe jut. Nem feltétlen - komolyodok meg és gondolkozok el a dolgon. - Szerintem lenne rá kereslet, és lehet még a rendőrök és mentősök is hálásak lennének Neked - osztom meg vele nézeteimet. Bár azért ennek is meglennének a maga veszélyei, hiszen sok ember agresszív is lehet az alkohol hatására, bár erre is vannak trükkök, ahogy elnéztem már itt egy-egy taxit. - Igen, ami bizonyos helyeken, helyzetekben veszélyes is lehet - utalok vissza arra, hogy ez is közrejátszhat abban, hogy az általa szervezett bulikon, szabadon isznak a vendégek, mert mellette „biztonságban” érzik magukat. - Szegény - mondom sajnálkozva, de azért mosolyogva. - Akkor ne várasd meg - egyezek bele az indulásba. - Nem, ne aggódj, és lehet, hogy nem is oda megyek most egyből, hanem a Plázába - gondolom végig a dolgot. Izzie is valahol errefelé lehet most, így talán összejöhetünk egy közös bolt-túrára. A kávézói számla már rendezve van, így már csak a doktornő idejét kell kiegyenlítenem a megbeszélt összeggel, amit készpénzben szándékozok megtenni, ami előre el van készítve egy külön borítékban, amit most át is nyújtok a részére. - Köszönöm az órát! - mondom kedvesen, de addig nem állok fel, amíg nem ellenőrzi, hogy pontosan adtam-e át az összeget.
Megértem, hogy Karin kételkedik az online változattal kapcsolatban, de mivel az érdeklődését ettől függetlenül még kifejti ennek irányába, így magam is próbálok valamilyen válasszal szolgálni a részére. Természetesen anélkül, hogy azt éreztetném vele miképp állást foglaltam kizárólag csakis az egyik módszer mellett. A saját tapasztalataim a személyes megbeszélést erősítik, de ha csak egy futó konzultációra van szükségem, akkor telefonon keresztül teszem fel a kérdéseimet. - Valakinek igen, ez a hatásosabb ahhoz, hogy a számára kényelmes tempóban tudjon haladni. Ha eleve a személyes beszélgetések kényelmetlenül érintik őt, akkor egy ilyen módon történő beszélgetés akár kamerázás nélkül is sokat segíthet neki, hogy megugorjon egy lépcsőfokot. Mindannyian másképp nyílunk meg az ilyen lehetőségek felé. - osztom meg vele a gondolataimat, ami remélem válasszal szolgál a kérdésére. Lényegében a cél az, hogy elinduljunk egy olyan úton, ami a segítségünkre lesz majd a továbbiakban. Az pedig hogy ez milyen formában történik meg, azt mindenki saját maga érzi. - Igen, összefoglalva valami ilyesmi az egész tanulsága. - mosolyodok el a válaszadás közben. Ő még fiatal, a hibák pedig többnyire elkerülhetetlen hozzávalói az életnek, de ha van lehetőségünk döntést hozni egy olyan esemény felett ami kihatással lehet a jövőnkre, annak esetében nem árt megállni egy percre és átgondolni a következő lépésünket. Legyen bármennyire is izgalmas egy adott program, de ha az egy életre megpecsétel, akkor nem éri meg a pár másodperces nosztalgiáért. Velem sokszor megesik, hogy túlságosan is átgondolom a döntéseimet. Pro-kontra listát csinálok az életemből és nem szívesen engedek a rendszerezett világképemből. A velem történtek után viszont még mindig biztosabbnak érzem a lábam alatt lévő talajt egy ilyen felfogással, mint azzal, ami egy életre megtanította számomra a leckét. Örömtelibbé válik a mosolyom minden másodpercben amit a Jesse-témakörben időzünk el. És bár figyelmeztetem őt a kutyám befolyásáról, ő úgy tűnik képes lesz majd megugrani ezeket az akadályokat. Legalább az egyikünk legyen kevésbé elfogult, nemde? A véleményemet viszont csak egy bólintással jelzem felé amivel azt sugallom, megértettem a szavait és örömmel hozom majd fel ellene a találkozásuk során. - Van egy sejtésem mi lehet a többi. - halkan felnevetek, de a jókedvem a továbbiakban is a felszínen marad. - Volt nekem is ilyen tantárgyam, ahol a tanár szinte csak egy halnak tűnt, mert a szavak amik kijöttek a száján annyira értelmetlennek tűntek, mintha odaveszett volna a hallásom és csak a tátogás maradt volna hátra. - veszek el emiatt az emlékeimben. Nem minden tartozott az erősségeim közé, bármennyire is bennem volt a jobb teljesítményre való hajlam. Vannak dolgok amikhez nem elegendő csak a kitartásunk. Én annyira nem vagyok otthon az alkoholok világában és épp ezért a gondolkozásom is egészen máshogy épül fel, mint például Karinnak vagy a hozzá hasonló fiataloknak. Bár van egy sejtésem, hogyha most mellé állítanánk egy másik vele egykorút, ő is másképp vélekedne erről az egészről. Ennek bővebb magyarázatát pedig tőle meg is kapom a beszélgetésünk folytatása során. - Bele se merek gondolni milyen lennék egy hirtelen rám törő őszinteségroham alatt. - szó sincs róla, hogy józanon csak hazugságok jönnek ki a számon, de nem vagyok az a személy, aki a másik képébe mondja a nyers véleményét. Én nem a generáló fajta vagyok, hanem az aki általában elsimítja a dolgokat, ha kezdenek azok kicsúszni az irányítás alól. Mindenesetre érdekes megismerni Karin nézőpontját is ezzel a témával kapcsolatban. - Ne ösztönözz, mert a végén még túllelkesedek és felveszem az egészet B tervnek. - figyelmeztetem szórakozottan. Többnyire nem árt, ha tartogatunk magunknál néhány trükköt még arra az esetre, ha az élet kellemetlen meglepetésekkel szolgálna. A pontos idő felmérése után nekikészülök az indulásnak, hogy ne várassam meg a kutyámat. Ám még mielőtt elköszönhetnénk egymástól, még utoljára felé fordulok és eligazítom a táskám pántját is a vállamon. - Holnap elküldöm majd a konferencia részleteit. Ott találkozunk. - mosolyodok el és elköszönve tőle tárcsázom Jordant, hogy érdeklődni kezdjek mennyire tudják még elviselni egymást Jessevel. A mai nap viszont úgy érzem sikeresen telt és csak remélni tudtam, hogy Karin is így érzi ezt...
A doktornő az online pszichológiai kezelések egy olyan oldalát mutatja be, ami nekem eddig meg sem fordult a fejemben. Eddig nekem csak az az oldal volt meg, hogy valaki nem akarja igazán venni a fáradságot, hogy elmenjen a „beszélgetésre”, vagy esetleg egy rövid időszakban akadályoztatás miatt így tudja megoldani a következőt. De az, hogy vannak, lehetnek olyan segítségre szorulók, akik annyira sérültek, hogy a saját lakásukból sem mernek esetleg még a segítség miatt sem kilépni, eddig meg sem fordult a fejemben. Erre viszont kicsit el is szomorodok, hogy léteznek ennyire sérült személyek. - Nekem ez meg sem fordult eddig a fejemben - osztom meg Maddie-vel a gondolataimat szomorúan. Nekem nincs ilyen az ismeretségi körömben, sőt, az ismerőseim ismerősei között sincsenek. Ilyenről legfeljebb egy filmben láttam, ahol ez nem racionalizálódott bennem, vagy az ilyen irányú könyvekben, mint az egyes mentális betegségek leírása között, de valahogy ezt nem sikerült összehozni agyban az online foglalkozásokkal. Ennek fényében viszont már én is másabbul látom a helyzetet. Az, hogy nincs pontos recept a „boldogságra és sikerre”, de sikeresen megértettem a lényeget, valahol tényleg megnyugtat, főleg miután a doktornő is megerősít ebben. Ha követem az eddigi szokásaimat, hogy egy-egy új dologban, ahol esetleg gondolkodás nélkül mondtam igent, de utána visszatáncolok, mert rossz érzésem támad, akkor nem lehet nagy bajom a jövőben. Bár ez volt már fordítva is, vagy emlékszem egy olyan esetre, ahol snowboardozni mentünk volna, de rossz érzésem támadt, így maradtam én is és a többiek is, és mint kiderült, ez volt a legjobb döntés, mert nagy vihar alakult ki, és sokan meg is sérültek, de szerencsére halálos áldozat nem lett. Racionálisan nem tudom megmagyarázni miért nem akartam akkor kimenni, de határozottan nem akartam, és szerencsére hallgattak a többiek is rám. De biztos volt már olyan is, ahol az átgondolás miatt hoztam meg a jó döntést, és nem csak megérzésekre alapozva, de most, ebben a pillanatban, ilyen nem jut az eszembe. Jasse „rosszalkodásától” én nem tartok, mert megtanultam ezeket kezelni, és tudom, hogy mi az a még elfogadható viselkedés, amit lehet tolerálni és mi az, ami már nem. Ez persze élőben premier plánban látni másabb, hiszen sokan azt hiszik, hogy értenek a kutyákhoz, és tudják kezelni őket, holott ez sokszor nem igaz. A doktornő „ezt még lehet, megbánod” mosolyából pedig azt szűröm le, hogy ebbe a kategóriába sorol engem is, amit csak egy széles mosollyal nyugtázok, mint egy párbeszéd részeként, hogy „állok elébe” célzásnak szánva nézek vissza rá. - Sosem értettem, hogy egyes tanárok ebben mit élveznek, mert van, aki szándékosan csinálja - húzom el tűnődve a számat. - Bár az én esetemben biztosan nem erről volt szó - mondom kicsit nevetve. Felsőoktatásban nem az az elvárás sem a tanártól, sem a diáktól, hogy óvodás szintű oktatások legyenek, mert valamilyen alappal elvileg rendelkeznie kell a jelentkezőnek. Vállalatvezetésből én nem rendelkeztem túl sokkal, és ez be is tette a kulcsot nálam. Most viszont, habár van olyan tárgy, ahol egy-egy anyag „kínai”, de egy kis kutatás után sikeresen átlátom a dolgot, és belátom az új anyagot. - Ebbe általában senki sem mer, akar belegondolni - mondom vigyorogva - talán ezért szeretünk olyan ivócimborát választani, akiben feltétel nélkül megbízunk - nézek rá komolyan. Tudom, hogy itt nem arról van szó, hogy ettől valaki hazug lenne, csak arról, hogy bizonyos dolgok nem tartoznak mindenkire, és titkolni akarjuk az elhallgatott dolgot más elől. A titoktartásról pedig mindig egy vicc jut eszembe: „Titoktartás: az a szilárd halmazállapotú dolog, ami alkoholban oldódik”. Ráadásul Maddie orvos, és nagyon nem lenne jó, ha olyasmit mondana el valakinek, ami már a beteg jogait sérti. Bár az egyik csoporttársam bátyja orvosira jár, és mindig azt hallom, hogy „tőlük jobban senki sem tud inni”, amiben van ráció, hiszen ki tudná jobban egy orvosnál, vagy jövendőbeli orvosnál, hogyan hat az alkohol a legjobban, amit tudatosan fel is tudnak erősíteni, ha arra éreznek késztetést. Figyelmeztetésére akaratlanul is elnevetem magam. - Rendben - mondom neki szórakozottan. Nem szeretném eltéríteni attól, amire évekig nagyon kemény tanulással készült, és most nagyon elismert helyet foglal el a szakmájában. Ha nagyon el akarnám téríteni, és szüksége is lenne másik útra, akkor én a tanári pályát mondanám neki, mert több ilyen tanárra lenne szükség, mint ő. - Rendben, várom a részleteket. Akkor ott a helyszínen - bólintok a szavaimat is megerősítendő. Máris nagyon várom az előadást. Hasznos volt a mai óra, mert rengeteg dolgot tanultam, és az anyagtól függetlenül is sok minden helyére kerül, és új megvilágítást kapott. És nagyon kíváncsi leszek az előadásra is.