Hajnali tíz óra volt, legalábbis az ő világrendje szerint, amikor az igen jól sikerült parti után Elijah irodájához tartott. Elég nehéz volt a színes társasági életét összeegyeztetni a munkával de úgy érezte jól csinálja. Mindenkire szán időt, mindenki szereti, mindenki boldog. Csak boldog és elégedett arcokat akart maga körül látni. Igaz már nem volt fiatal, nem lehetett egy-két kétértelmű gesztussal megingatni az önértékelését de még mindig rágta belülről ez a megfelelési kényszer. Mert ő lefestett magáról egy képet, már régesrég, aminek szeretett volna minél jobban megfelelni. Úgy szeretett ebben fürdőzni, hallgatni az elismerő bókokat, egy lenni a társasággal, a belső körben létezni. Ő sosem akart kimaradni semmiből sem, ha volt egy nagyobb csoport és azon belül egy elitebb, neki be kellett jutnia. Különlegesnek akarta magát érezni, még ha ezek a titulusok azon semmit sem változtattak. Ezért is eshetett az meg, hogy a hivatalos parti végénél, amikor a privát afterpartyra meghívták, gondolkodás nélkül igent mondott. Annak ellenére is hogy volt időpontja Elijahoz és már látta előre hogy egy mosott szar lesz másnapra. Ennyire azért még ő sem tartotta jól magát.
Fáradtan és nagyon nyűgösen trappolt az utcákon, egyik kezében a starbucks kávéjával, a másik hóna alatt az irattáskát szorongatta. Könnyed, szűk együttese nem sokat engedett a fantáziának. Aznap sem. Annyira fáradt volt hogy még a füttyentő férfiak után sem fordult vissza, csak egy újabbat szürcsölt a jeges lattéból, azt remélve hogy az majd felébreszti mire odaér. Imádta ezt a várost, mindig is a kedvence maradt. Másnapos volt, látszólag egy több napos ruhában kialvatlanul, mégis... Senki sem szólt be. Nem nézték meg, nem állították meg, nem suttogtak mögötte. Mert abban a városban ez nem volt feltűnő. Csak egy őslakó volt aki megy a saját dolgára és egyértelmű hogy leszarja ki mit gondol, nem érdemes még csak megemlíteni sem a kinézetét. Áldta az atyákat hogy megteremtették neki ezt a lehetőséget, napról napra hálásabban futtatva végig tekintetét az irodák együttesein, fejében egy újabb szerelmes dalt költve hozzá. Nehéz és mégis egyszerű volt. Bár nem minden esetben.
Amint belépett a férfi irodájába már minden szempár rá szegeződött. A recepciós és a biztonsági őr már ismerték, ez nem az első látogatása volt. Barátságosan intett Martynak, odavetett egy hogy van a család kérdést, már csak a jó kapcsolatok ápolása végett, míg a pulthoz tipegett.
- Andrew Hackermann néven vagyok bejelentve tízre.
- Negyed tizenegy van. - vonta fel a szemöldökét a nő, bár igazán nem tudott a másikra haragudni. A sok öltönyös majom közül ő volt az egyetlen valódi és lélegző személy az épületben aki nem látta szükségét hogy folyamatosan saját nagyságát bizongassa. A nyitott, megközelíthető személyisége miatt hamar megszerették és lettek engedékenyebbek, amit ő azonnal ki is használt.
- Hoppá... Akkor jobb ha sietek. - mosolyodott el szélesen, bevetve az ezer dolláros mosolyát, míg előhalászott egy sütit és áttolta a pulton. A másik meg, miután még mindig nem kapott konkrét utasítást arra hogy nem lehet beengednie a nőt, átadta a vendégkártyát, huncut mosollyal bökve a liftek felé.
- Biztos vagyok benne hogy Mr. Mayfield már nagyon várja...
- Ezer százalék. - szélesedett a vigyora míg nagy nehezen lehalászta a pultról a kártyát és a lifthez sietett, cuki mosollyal jutalmazva a srácot aki tartotta neki az ajtót. A liftben szórakoztatta a többieket, még ha erre nem is volt senki sem kíváncsi, úgy szállva ki a megfelelő emeleten hogy már mindent is tudtak arról mit csinál a mindennapokban. Végülis, egy kapcsolat az kapcsolat, nem igaz?! Bármikor jól jöhet. Egyre dinamikusabb, határozott léptekkel haladt, a kávé lassan kezdte megtenni a hatását. Furcsa is lett volna ha nem történik semmi, azon a reggel már a másodikat fogyasztotta.
Már jól ismerte az emeletet, azonnal eltalált a keresett irodáig, nem merülve el a kis cuki fiúk látványában akik a vizespalacknál gyülekeztek. Egy jó smink és egy újabb kávé nélkül biztosan nem, az utolsó adag is éppenhogy csak visszahozta az életbe. Egyáltalán nem lassított amikor elért a kívánt ajtóig, mintha csak a saját irodájába tért volna vissza, tárta ki majd csapta be maga mögött az ajtót, fáradtan sóhajtva fel amikor az hangosan zárult mögötte.
- Oh drágám... végre! Már ezer éve nem láttalak! - sétált az asztalhoz, a táskát a földre dobva, magát a szabad székbe vágva le, elcsigázottan keresztezve hosszú lábait. - Annyira utálom amikor a titkárnőd ilyen hajnali időpontokat ad meg. Ki van fent ilyenkor?! - levette a pohár tetejét és kíváncsiab belelesett, sajnos már egy cseppnyi sem volt benne. Csalódottan biggyesztette le az ajkait és rakta fel Elijah asztalára, végre előhúzva a mobilját amit legalább fél órája nem piszkált.
- El sem hiszed milyen estém volt... Elmentem egy femcipunci partira, egy tök cuki kis műszőr kabát volt rajtam... Imádtad volna! Erre valamelyik hülye picsa leszórta festékkel! Pedig mondtam hogy nem igazi... Most komolyan?! Tökre szerettem azt a kabátot. Amellett vesztettem el az édeshármas szüzességem... Vagy négyes volt? Hmh... Mindegy. Utána... nem fogod elhinni... volt pofája azt mondani hogy az én hibám... Én meg, elnézést?! - gesztikulált hevesen, teljesen átélve magát a történet mesélésébe, szinte el is felejtve miért is ment ma oda. - Komolyan, olyan besavanyodott picsák járnak ezekre a helyekre. Ebéd előtt van kedved egy mani pedihez? Nem messze innen van egy cuki szalon... Van egy kis kávéd? Mindjárt bealszok...
Amikor reggel hatkor leültem az asztalom mögé egy nagy sóhajjal, már tudtam, hogy hosszú napom lesz… Pedig akkor még csak a telefonom sem csörrent meg és még egy titkárnő sem keresett fel valamilyen fontos munka ügyben: Akkor még csak lustán, asztali gépem indulására várva szürcsöltem a nap első, de nem utolsó kávéját. A reggeli megbeszélés ugyan csak nyolckor kezdődött, nekem mégis szükségem volt erre a korai néhány órára, hogy az e-mailjeimre válaszolni tudjak és telefonáljak. Otthon, húgom váratlan beköltözése óta nem volt lehetőségem nyugodtan dolgozni. Már csak a békesség miatt is jobb volt az, hogy én korán eljöttem otthonról, így mindkettőnknek meg volt adva az a magány, ami kellett. Este pedig így tudtunk egy kis minőségi időt együtt tölteni és valami buta filmet nézni anélkül, hogy engem a leveleim vagy hívásaim zavartak volna. Tízkor már újból az irodában ültem egy szerencsére rövid és sikeres beszélgetést követően. Mivel a saját projektem már a kivitelezési stádiumba lépett, így volt kapacitásom igent mondani arra a kérésre, hogy csatlakozzak be Danell munkájához; Habár nem az egészségügy volt a specialitásom, úgy látszott, hogy a senior tanácsadó társam egy nagy almába harapott, mikor elvállalta a kórházak felépítésének stratégiai újragondolását. Kellett neki valaki, aki a számokhoz is értett és nem csak kapcsolatai voltak az adott piacon. Megszólal az ébresztő a telefonomon, az óra tízet ütött. Ha minden igaz ekkor már annak valakinek, aki az Andrew Hackermann névre hallgatott, már az irodában kellett volna lennie; Nem fűztem a találkozáshoz nagy reményeket, hisz fogalmam sem volt ki lehetett ő: csak arra tudtam gondolni, hogy valamelyik régi magán vagy céges ügyfél ajánlására keresett fel… Az viszont biztos, hogy hogyha valami nagy hírrel tudott volna szolgálni nekem ez az Andrew, akkor minden bizonnyal hallottam volna már felőle mástól is. Mikor már öt perccel elmúlt tíz, akkor kezdtem el gondolkozni azon, hogy mennyire nem lenne jó, ha most valaki egy munkával jelenne meg. Két nagy projekt közt őrlődni már eleve nem volt mulatságos, azonban emellé még hozzátársult húgom egyelőre megoldhatatlannak ígérkező problémája… Csak az volt a baj, hogy míg egy munkának fix dátummal jelzett vége volt, addig a magánéleti zűrzavar nem erről volt híres; Én pedig borzasztóan nem szerettem, ha nem tudtam pontosan számolni a dolgokkal, így nehezen tudtam volna bármit elvállalni, amit a „vendégem” szerethetett volna tőlem. Mikor tíz perce vártam kezdtem el azon gondolkozni, hogy tulajdonképpen a Hackermann név milyen borzasztóan hülyén hangzott. Azonban mielőtt még rádöbbenhettem volna magamtól, hogy pontosan miért volt olyan furcsa a név, a magyarázat hús-vér valójában rontott be az irodám ajtaján. Azt a lendületet, amivel Eli Lexington belépett hozzám csak kevesen lettek volna képesek reprodukálni: örültem, hogy az ajtó mellett lévő kép épp nem esett le a falról, mert vészjóslóan beleremegett a félfa rázkódásába. Egy pillanatra átfut a fejemen a gondolat, hogy telefonhívást színlelek és elmenekülök, de hamar ráébredek, hogy ahhoz túlságosan illemtudónak neveltek… Helyette inkább magamat kezdem el okolni, hogy mégis hogyan nem jöttem rá arra, hogy Hackermann ő volt, főleg úgy, hogy már nem először játszotta el velem ezt a kellemetlen játékot. - Ne haragudj, de épp munkaidőben vagyok – nézek rá, a monitorom magamhoz kicsit közelebb húzva magamhoz, de azért a szemkontaktust nem szakítva meg, míg üres poharát az asztalomra nem helyezi. Nem lett volna ezzel semmi probléma, hacsak nem két fontos és katonás rendben álló iratra rakja rá tulajdonát, így aztán rögeszmésen nyúlok utána és rakom kicsit arrébb, még mielőtt tényleges károkat kezd okozni és nem csak hívatlanul beállít. Bármikor máskor szívesen láttam volna Elit. Ha munkán kívül összefutunk, nagyon szívesen traccsoltam volna vele egészen addig, míg a szíve kívánta, meghallgattam volna minden történetét… de nem most. Most egy porcikám sem kívánkozott ebbe a szituációba, lehetett az bármi is pontosan. Már épp szóra nyitnám a szám és tenném fel a kérdést, hogy mit szeretne tőlem, mikor tekintetét telefonjától egy pillanatra elszakítva újból beszélni kezd. Mélyre süllyedek székemben, ujjaimat magam előtt összefűzve hallgatom az elbeszélését éjszakai kalandjáról… Nem akartam elhinni a szavakat, amiket hallok. Sok minden elhangzott az irodámban, de még ennyire soha nem kívántam, hogy valaki az édeshármasa (bocsánat, négyese!) helyett valamilyen unalmas előadást tartson az útfelújítás gazdasági fontosságáról. Felnőttek voltunk, én pedig épp munkában voltam: nem gondoltam volna, hogy valaha kamaszlányokat megszégyenítő beszélgetésben lesz részem, nem máshol, mint itt. - Nem érek rá ebéd előtt – szólalok meg végre, míg levegőt vesz két szó között, majd a még félig tele lévő kávéval teli termoszom nyújtom felé, ami eddig az asztalom egyik távolabbi sarkában pihent. – Ne vedd udvariatlanságnak Eli, de megtudhatom, hogy mit szeretnél? És azt hittem ezt már megbeszéltük. A rendes neveden jelentkezz be, vagy legközelebb nem engednek fel az irodákhoz és akármi is az, nem fog elérni engem… Komolyan fontolóra veszem akkor, hogy arra kérem a recepciósokat és titkárnőket, hogy csak azt engedjék fel hozzám, aki előtte telefonált nekem, hogy érkezik. Eli nem fordult meg sűrűn nálunk – nálam -, így eddig nem láttam okát az intézkedésnek, viszont minden egyes látogatásánál megfogadom, hogy ez lesz az utolsó. - Nincs túl sok időm, azt hittem valaki más érkezik majd egy rövid megbeszélésre… nem épp úgy készültem, hogy majd téged kell fogadjalak. Akkor hosszabb időt tudnék maradni – valójában nem azzal kalkuláltam, hogy majd valaki beszédessel kell beszélnem. Délben kezdődött a következő megbeszélésem és elég erősen tartottam attól, hogy akármivel is érkezett most épp ő hozzám, azzal nem végzünk két óra alatt..
Annyira imádta Elijah-t, maga sem tudta megmagyarázni mi miatt. Az a komolyság, ami belőle hiányzott, megfontolt szavak. Mintha mindig tudta volna mit kell mondani és hogy kell másokra reagálni. Csodálta ezt benne, néha szeretett volna olyan lenni, csak... Ő nem tehetett róla, benne a rock and roll csörgedezett, még csak el sem tudta képzelni hogy a másik hogy tud ilyen nagy rendben és... rideg nyugalomban létezni. Valahogy a túl nagy rend, a szabályok, a pontosság, mint olyan dolgoknak tetszettek melyek csak megfojtják a kreativitást. Nem is retteghetett volna mástól ennél jobban az életben. Nade, persze a különböző pénzügyi tanácsadások mellett, volt egy más célja is a férfival. Találni neki egy nagyon cuki valakit és felrázni a valóságából, mert az volt a szent meggyőződése hogy a Elijahnak is szüksége van az általa elképzelt életre. Legszívesebben bekapcsolta volna a telefonját és elindította volna Elvis klasszikusait hogy arra táncolják körbe az épületet. Lehet nem kellett volna még kávét innia?
- Micsoda, tényleg?! Oh de kár... Meghalok egy jó kis manikűrért. - nézett elgondolkozva a körmeire, amiből csak a férfi mozdulata rázta fel. Kávé! az előző gondolata, miszerint a koffein mértéke már pont a megfelelő szinten van, mintha sosem született volna meg, kapva kapott a kávéért és nemes egyszerűséggel egyenesen a termoszból kezdett el azt inni. Természetesen meg sem fordult a fejében hogy azt egy bögrébe öntse.
- Oh drágám, te egy angyal vagyok. Esküszöm nem bírom ezeket a reggeleket... Vannak új internek? Mintha pár új popót láttam volna a vizesblokknál. Tudod az instagrammjukat? Egyik másik elég cuki. - gondolkozott hangosan, vad fantáziájában már tervezgetve is a négyes randikat amiken részt vehetnének. - Micsoda?! Jaj, mindig olyan vagy. Ha nem így jövök akkor mindig valami lehetetlen, pár héttel későbbi időpontokat kapok... Többet kéne lazítanod Édes. Eljöhetnél velünk karaokézni valamikor a héten. Van egy annyira cuki gyerek az egyik bárban. Szerintem már alakul valami, csak olyan kis visszafogott. Mindig menekül. Nehezen tudom sarokba szorítani... - merengett el egy pillanatra a távolban, egy újabbat kortyolva az italból, azt hálásan szorítva magához. Elijah akkor már sejthette hogy harc nélkül azt nem fogja visszakapni.
Amikor megemlítette a jövetele célját, akkor ugrott be neki voltaképp miért is jelent meg, hiszen munka miatt jött. Anélkül hogy visszacsavarta volna a termosz tetejét, ezzel biztosítva hogy ne cseppenjen ki semmi sem, visszarakta az asztalra, veszélyesen kibillentve azt az egyensúlyából egy pillanatra, lépett a táskához és rántott elő egy köteg papírt. Azt hanyag mozdulattal rakta le a másik elé az asztalra. Egy kék, a szélein kicsit megégett mappa feküdt a férfi előtt, amit esetleg ha kinyitott akkor számlák tömkelege és évekkel ezelőtti adóbevallások hiányos dokumentációja tárult elé, természetesen nem időrendi sorrendben. Ordított róla hogy a tulajdonosa nem értett hozzá, szakember azt soem láthatta. Ha pedig nagyon belemerült volna akkor valószínűleg felfedezhette volna hogy a férfi valószínűleg nagyobb adójóváírást kapott mint kellett volna, amit igen hamar el is költött és most fel van háborodva hogy a különbözetet vissza kellene utalnia.
- Charlie Hopkins, tudod, az egyik ügyfelem, valami bajba keveredett az adóhatósággal. Azt reméltem hogy tudsz majd segíteni. - ha a férfi nem volt elég gyors és nem vette el az italt akkor ujjai újra rásimultak és visszaemelte az ajkaihoz, kíváncsian figyelve a másikat.
Pár napja Charlie megjelent a lakásán, akkor még nem égett állapotú irataival, előadva ugyanezt a sztorit. Igazából egészen addig figyelt rá míg arról volt szó hogy valamit el kellene intézni. Amint pénzügyekről, számlákról, adójóváírásokra esett a szó akkor már egy néma filmben érezte magát ahova nem kapott feliratot. Mosolgyott persze és bólogatott, biztosította a másikat hogy minden rendben lesz, ő majd mindent elintéz a másiknak. Amit persze nem gondolt komolyan, viszont tudta hogy megvan rá a megfelelő embere. A tökéletes jelölt a feladatra az ő drága barátja volt, aki talán akkor békésen, angyali nyugalommal aludt az igazak álmát, nem is sejtve milyen összeesküvést tervezget a fejében a másik. Végülis ki más kereshetett volna?
- Én nem értek hozzá, nem tudom mit kellene csinálni. Elmentem volna a saját könyvelőmhöz de ki lettem tiltva az épületből... - bánatosan biggyesztette le az ajkait, még mielőtt esetleg a férfi kifejthette volna hogy mennyire nem érdekli, felállt a székből és az ablakhoz lépett.
- Meg azt mondták hogy nem is akarnak más ügyeivel foglalkozni, csak akkor ha plusszban fizetek érte! Nem is értem, csak át kellene nézni. - támaszkodott meg és bámészkodott elgondolkozva, azt fontolgatva magában vajon hogyan tudná valahogy elcsalni egy ebédre a másikat. - Annyira jó ez az iroda édes, csak mintha valami hiányozna belőle. Milyen jó lenne egy nagy festmény vagy pár szobor a sarokba. Esetleg egy kicsi szökőkút... Meg amit már mondtam is, kanapé. Hogyan vezeted le a feszkót egy hosszú munkanap után? Az első volt amit a saját irodámba beszereztem. Ne legyen fehér színű, azzal mindig csak a baj van. - lépett vissza az asztalhoz, annak sarkára tette fel finoman a kis foghagymagerezd fenekét míg lenézett a másikra, (hacsak az nem tolta félre) a termoszban a kávé maradékát mérte fel. Így már egész jól tudott működni. Ami abban az esetben azt jelentette hogy lassan kezdte elérni azt az idegesítő szintet amit általában megszoktak az ismerősei.
- Akkor ebédelünk együtt? Addig én beülök a szalonba. Elmehetnénk enni egy kínait... Vagy inkább mexikóit? Oh, vagy visszamehetnénk abba a lengyel étterembe... Tudod, ahol az a nagyon hosszú hajú fiúcska szokott lenni. Szerintem már hiányzok neki. - támaszkodott meg kezével egy szabad felületen, nem igazán nézve meg hogy mit tolt félre épp az adott pillanatban vagy sem.