New York is made up of millions
of different people,

and they all come here looking for something that would unknowingly change their whole life

★ üdvözlünk new yorkban
• városhatár átlépése •
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés:
★ csicseregj csak kedvedre
• szavak sokasága •

★ éppen jelenlévõ lakosaink
• Ismerõs idegenek •
Jelenleg 362 felhasználó van itt :: 18 regisztrált, 0 rejtett és 344 vendég :: 2 Bots
A legtöbb felhasználó (535 fő) Szomb. Nov. 23 2024, 15:45-kor volt itt.
★ frissen íródott történetek
• legújabb bejegyzések •
Bradley R. Fitzgerald
tollából
Ma 17:04-kor
Caspian E. Lincoln
tollából
Ma 16:49-kor
Roman W. Hemlock
tollából
Ma 16:47-kor
Sofia Carmona
tollából
Ma 16:29-kor
Horatio R. Hayes
tollából
Ma 16:03-kor
Hadrian Rutherford
tollából
Ma 15:58-kor
Enzo De Santis
tollából
Ma 15:17-kor
Benjamin Stanford
tollából
Ma 11:54-kor
Rosemary Sawyer
tollából
Ma 10:21-kor
★ csoportjaink képviselõi
• népszámlálás •
Csoport neve
Bûnüldözés
11
25
Diákok
48
37
Egészségügy
26
17
Hivatal
9
13
Média
49
39
Munkások
37
23
Oktatás
18
10
Törvényszegõk
18
42
Üzlet
24
27
Összesen
241
232

Luciano & Ennio - 2018. május
TémanyitásLuciano & Ennio - 2018. május
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyVas. Május 10 2020, 23:30
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

A Nico becenevet úgy kilenc éve ragasztotta rám egy olyan barátom, akivel elég kalandosan indult az ismeretségünk. Tudni kell rólam, hogy ha jókedvű vagyok, vagy egyszerűen gyorsan és mihamarabb szeretnék információt közölni valakivel, akkor hadarok. Sokan állítják, hogy az olaszok amúgy is gyorsan beszélnek, ami nekem még annyira nem tűnt fel, ahogyan a saját, ilyen jellegű tulajdonságom sem. Valahogyan aztán úgy sikerült egy bemutatkozásom, hogy a teljes nevemet mondtam, ami kicsit össze is olvadt, így kimondva az Ennio Giacomo-ból Nico lett. Luciano, az említett barát fantáziájában pedig megragadt a név, és innentől előszeretettel használta. Én meg már megszoktam, szóval nem akadtam fenn rajta.Matteo-t ismertem hamarabb, azon a bizonyos tehetségkutató versenyen akadva össze, amelyen a második helyre szorított vissza, magyarán: rommá alázott a saját műfajomban, szóval nem zártam túlságosan a szívembe. Luciano, aki már ezidőtájt is komolyabb zenei babérokra tört, valahogyan nem érezte feltétlen szükségét annak, hogy ezen a versenyen elinduljon, noha azt hiszem, ha megtette volna, valószínű mindkettőnket hazavág, és a hóna alatt kisétál az első hellyel. Luciano biztatni és támogatni jött korszakos és gyerekkori cimboráját. Látva azonban, hogy közöttünk alapvetően feszült a viszony, hát hárítani próbált. Miközben egyre többet beszélgettünk, akkor tizenéves fejjel meg kellett állapítanom, hogy bár kissé talán nekem karót nyelt a kiskrapek, de egészen jó fej. Lehetett vele mindenféléről beszélgetni, nem csak a zenéről, és otthonosan mozgott a filmekben vagy éppen a kocsikban, a motorokban, amik engem akkoriban elég komolyan érdekeltek. Ma már nem annyira köt le a dolog, de akkoriban nagyon lázba tudott hozni. Szóval Luciano, vagy ahogyan később hívtam őt Matteo után szabadon, Lulu magára vette a villámhárító szerepét és igyekezett szót érteni velünk, hogy ássuk el a csatabárdot. Matteo még talán meg is tette volna, elvégre nem ő volt az első aki morcosra vette a figurát, én azonban hajthatatlan voltam. Kizárt dolognak tartottam, hogy magamat egy búgó baritonhoz mérjem, elvégre úgy éreztem: az én szárnyalóan magas hangterjedelmemnek rangon aluli az efféle összehasonlítás. Persze most visszagondolva, ennyi év után már szinte groteszk módon nevetséges érvek között felsorakoztattam azt is, hogy jobban néz ki nálam. Ami nem volt meglepő, tekintettel a nem kevés súlyfeleslegre, nagyjából egy natúr tyúktojás szebbnek volt nevezhető nálam. Lulu azonban nem adta fel, így aztán a sok beszélgetés eredménye az lett, hogy amikor Rómában jártam akkor mindig nála dekkoltam. Vittem zenéket, filmeket, stikában sört, amit legtöbbször én iszogattam módjával. Persze ekkoriban már közelebb jártunk a tizenhéthez, és eddigre már a viszonyom is rendeződni látszott Matteoval is. Az élet úgy hozta, hogy ebből az egészből egy érdekes és a mai napig tartó barátság lett. Az a fajta, ami nem terem meg minden bokorban, amire érdemes várni, ami lehet, hogy nem mindennapi találkozásból, egymás farokméregetéséből vagy éppen közös szotyiköpködésből áll, ami közben remekül lehet zsebfilozofálni, de ez attól még barátság.
2018. májusa sok szempontból volt számomra sorsfordító, pedig azt hittem, hogy minden simán megy majd. Noha azért tisztában voltam vele, hogy egy hatalmas lépés előtt állok, nem voltam biztos abban, hogy alkalmas vagyok végigcsinálni. De azt is tudtam, hogy ez az egyetlen lehetősége annak, hogy a zene és a megélhetés találkozzanak. Apám megtanította, hogy az életet szilárd alapokra kell helyezni, és ha valaki nem válik világhírűvé csodagyerekként, annak igenis szüksége van B-tervre. Nekem pedig tulajdonképpen ez a B-terv lett az életem. Az énekről nem voltam hajlandó lemondani, ahogyan arról sem, hogy talán a későbbiekben még megvalósítom a valódi álmaimat, egy időre azonban kényszerből, szükségből, vagy mert egyszerűen ezt láttam járható útnak, félretettem.
Mindent elterveztem, mindent felépítettem, készen álltam arra, hogy majd nekivágjak a teljesen ismeretlennek, úgy, hogy mindenki más csak innen a távolból drukkolhat nekem, hogy sikerüljön, ne kelljen vert kutyaként hazakullognom. A vereség nem tartozott azon dolgok közé amit képes voltam elviselni, és hittem abban, hogy a kitartás majd meghozza a gyümölcsét. Ettől még be voltam szarva az egésztől rendesen.Önálló élet egy másik országban, egy másik kontinensen, ahol vannak ugyan olasz barátok, családtagok (merthát egy olasznak ne lennének szegről végről rokonai Amerikában?) de az mégsem olyan mint Catanzaro megszokott és a mai napig imádott vidéke.
Szóval az van, hogy elcsesztem.Az utolsó hetet, aminek azzal kellett volna telnie, hogy kipihenem a Calabriai Éjszakák rendezvény sorozat zsinórban adott tizenkét koncertjét, majd millió virággal és kedveskedve megpróbálom beadni Belissának, hogy nélküle tervezek új életet kezdeni. Persze nem akartam szakítani…’asszem. Legalábis nem a klasszikus értelemben, bár igazán nem tudnám pontosan megfogalmazni mit is akartam én valójában.  Ha azt a nőt, akivel jó ideje együtt vagyok, nem tervezem magammal vinni új életem kezdetének helyszínére, akkor azt minek is lehetne nevezni? Én átmeneti szünetnek hívtam volna, mert hé! minden normális párkapcsolatban kijátszható ez a jolly joker egy férfi számára, nem? Hát nem.  Szóval Belissa meglátott valamit amit nem kellett volna, én meg tagadni sem próbáltam. Ekkor már majd egy éve Rómában éltünk, ahova elsősorban miatta jöttem, akkor amikor még azt gondoltam, hogy hosszútávon jelenteni fog számomra is valamit ez a kapcsolat. Persze jelentett, csak éppen nem annyit, hogy bármit feladjak érte. Éppen aznap készültem a nagy beismerésre, aztán másnap utaztam volna haza Catanzaroba. Essünk túl rajta mint a foghúzáson, gondoltam. Csakhogy a lány megelőzött, és majdnem ki is nyírt, hozzám vágva gyakorlatilag majdnem mindent ami a lakásban a keze ügyébe került. Nem próbáltam meg gyáva módon védekezni, bár hozzá kell tenni, hogy valóban nem történt semmi a csinos kis koloratúr szoprán és közöttem azon kívül, hogy magamhoz öleltem….jó kicsit szorosabban öleltem magamhoz. Finom illata volt, azt hiszem frézia és vanília, az ember legszívesebben beleharapott volna mint egy óriási pohár hideg fagylaltba. Jó….még azt is elismerem, hogy lecsúszott a derekára a kezem, nem sokkal a feneke feletti részre, de tényleg csak azért, hogy kényelmesen tartsam a tenyerem….jó és még bele is csókoltam a nyakába, mert….hát mondtam nem? Az ember legszívesebben beleharapott volna. De annyi szent, hogy nem voltak más jellegű szándékaim vele. Nem vagyok az egyéjszakás fickó, aki kihasználva a nőkre gyakorolt esetleges hatását, rögtön belemásszon a bugyijukba. Ettől azért jobban tisztelem őket. Már amelyik megérdemli. Amelyik nem, azt meg kerülöm.
Szóval elkészült az a bizonyos kép, amit Belli meglátott az újságban, és az este folyamán elég vehemensen és határozottan adta ki az utamat. Annyi időm maradt, hogy magamhoz marjam a bőrkabátom, és a slusszkulcsot, a tárcát meg a telefont és már ott sem voltam. Majd reggelre lenyugszik és akkor meg tudjuk beszélni. Nekem most életveszélyes volt visszamennem abba a lakásba. Mehettem volna valamelyik híd alá a Teverén, vagy aludhattam volna a kocsiban is, de jobb ötletem támadt. Ha már Rómában vagyok meglátogathatnám Marcel unokaöcsémet, aki amúgy is lóg nekem még egy fogadással a bukott Lazio meccs miatt. Szóval hozzá mentem először. Jó sokáig dörömböltem az ajtaján, még egy karton sört is vettem az egyik csemegeboltban, mire egyáltalán ajtót nyitott, erősen hiányos öltözetben. Sejtettem, hogy rosszkor jövök, de hogy ennyire….a jobb oldalán egy szőke fürtös buksi kandikált ki, a másikon egy fekete. Ohpardon, már ott sem vagyok. Nagy vigyorgások közepette hagytam, hogy az orromra csukja az ajtót és folytassa...szóval mindazt amiben éppen megzavartam.
Aztán eszembe jutott Lulu...noha május lévén elég kérdéses volt, hogy itt tartózkodik a városban vagy Gemmán, a diSciglio család drágakövének is nevezett birtokon múlatja az időt.Nem lennék meglepve, főleg, hogy ha valaki Gaena mama karmai közé került az minimum tíz kilóval nehezebben távozott, teljesen mindegy, hogy egy napra vagy egy hétre ment oda. Luciano pedig szeretett ott lenni, és a jóidő beköszöntével többet lehetett ott megtalálni mint a saját otthonában. Nem nagyon tartozott a szokásaim közé, hogy valakit előbb felhívok és csak utána jelenek meg az ajtajában, a pillanatnak élve egyenesen hozzá hajtottam és a kocsiban szépen lassan megmelegedő karton sört a hónom alá csapva egyszerűen becsengettem hozzá. Nem számítottam Marcel unokaöcsémhez hasonló perszóna hadra nála.Lulu valamilyen szinten ugyanaz a fajta volt mint én, vagy éppen Matteo, és ebben a kérdésben hasonlítottunk egymásra. Sok más dolgon kívül. Lassan éjfélre járt az idő, így nem meglepő, hogy pólóban és egy melegítőalsónak is beillő pizsamanadrágban nyitott ajtót, akkor igazgatva a fejére az okulláréját.
Ahogyan az ajtó kinyílt, és ő nem zavart el első szóra, vettem magamnak a bátorságot, hogy a mellkasának nyomjam a hat doboz sörből álló medic kit-et és bemasíroztam a lakásba, szépen kulturáltan betéve magam mögött az ajtót.
- Ciao, báttya! Remélem nem zavarok. Nem. Jólvan.- pillanatok alatt mértem fel a terepet. Női parfüm illata nem terjengett a levegőben, a konyhaasztalon valami vacsoramaradvány hevert amúgy férfiasan, és a cipők között sem láttam finom kis topánkát, szóval esélyesen egyedül van. Összecsaptam a két tenyerem, majd megdörzsöltem azt, és mélyen beszívtam, majd kifújtam a levegőt.
- Hát az van, hogy kéne egy éjszakára a kanapéd a nappaliban. Csak ma éjszakára, aztán holnap koccolok. De….cih, Belli kirúgott. Esküszöm ártatlan vagyok.- emeltem magam elé a kezem védekezőleg, miközben a meglepett és valószínű köpni nyelni nem tudó Lulu még mindig ott állt, szorongatva a mellkasa előtt a karton sört, amit sietve el is vettem tőle.
- Na add ide! Valószínű még melegebb a sör mint ahogyan szeretjük, de a hideg árt a hangnak. Na pattintsunk fel egy dobozzal!- a nappaliban szólt a tévé, valami beszélgetős műsor ment éppen, valószínű abban zavartam meg, noha az ábrázatából ítélve kicsit be is szunyókálhatott rajta.
- Szóval ja. Megjelent egy kép az egyik calabriai újságban, ahol azt a csinos, hirtelenszőke koloratúr szopránt ölelgetem. Sandra Perolese. De nagyjából ennyi is volt. Nem fektettem meg, ismersz engem, báttya. - tártam szét a kezem, miközben már a konyhájában topzódtam és feltépve a sörös kartont két dobozzal kivettem és az egyiket felé nyújtottam. Ha elvette akkor odaadtam, ha nem akkor egy vállvonással az asztalra tettem és én a magamét felpattintottam. Halk szisszenéssel adta meg magát a mozdulatnak. Még nem ittam belőle.
- Tudod úgy terveztem, hogy mielőtt elutazom Amerikába, még szépen rendesen elsimítom a dolgokat, érted.- a sört tartó kezem előre nyúlt és körkörös mozdulatokat tettem a levegőben, mintha tényleg valami felületen simítanék végig.
- Aztán báááááám!- csippentettem össze a másik kezemen az ujjaimat és robbanást imitáltam a szétnyíló ujjakkal.
- Derült égből villámcsapás. Nem értem a nőket, de komolyan. Miért csinálnak mindenből ekkora cirkuszt? Mondjuk tény, hogy már nem frankó egy ideje közöttünk minden, és terveztem, hogy rendezem vele a dolgot, csak megelőzött. Majdnem kinyírt. Mindent hozzámvágott ami a keze ügyébe került és borzalmas frekvencián visítozott. Jobban láttam visszavonulni.- megtámasztottam a hátsóm a pultnál és kortyoltam egyet a dobozból.
- Jelenleg te jutottál eszembe másodikként akihez jöhetek. Vagy marad a Tevere melletti csöves tanyák egyike, de azt inkább hanyagolnám. Na jó, mehetnék szállodába is, de ott kit fárasztanék a szövegelésemmel?- vontam meg a vállam nagy vigyorogva, mint egy jóllakott napközis.

Jöttem fárasztani  Smile  |
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
TémanyitásRe: Luciano & Ennio - 2018. május
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyHétf. Május 11 2020, 23:33

Ennio & Luciano

2018 májusa

Peckes háttal, szikár tartással vágtázott végig az étterem vendégterén, módszeresen szlalomozva az asztalok között. Nem különösebben akadt, aki fel kívánta volna tartóztatni, mikor tenyere határozottan csapott a lengőajtóra, ami belibbenve a totális illat-kavalkádot kipöfögte az ebédjüket váró, vagy már éppen azt fogyasztó látogatók közé, hogy azzal töltse meg a korgó gyomrokat. Megannyi kíváncsi szempár szegeződött rá, de nem több, csupán pár pillanatig, ugyanis nem csak a szorgos kezek ügyködtek a tányérok felett, de a mérnöki precizitást igénylő figyelem is szükségeltetett ahhoz, hogy az ételkompozíció nem csak ízében, de látványában is tökéletes legyen. Ugyan az étterem sokkal inkább a tradíciókra építkezett, semmint a turisták ízlésvilágára, amik hazáikban rendre eltértek attól, amit az igazi olasz ételek biztosítani tudtak, igencsak nagy hangsúlyt fektettek abba, hogy a tálalás is megkapó legyen, és, aki elé a fogásokat rakják, az ne szkeptikusan nyúljon az evőeszköz után, míg azt próbálja kisilabizálni, mit is kapott „étel” címszó alatt.
Luciano viszont, aki meglehetősen nagy szeretője volt a gyomrának, és soha nem hagyta, hogy az bármiben is hiányt szenvedjen, soha nem kérte apját, se anyját, vagy éppen nagyanyját, hogy cicomázza túl az ételét. Mégis, mikor alkalomadtán –igazából többször, mint azt bárki is szerette volna- betévedt az apjának, és Gustavo bácsikájának éttermébe, kosztosként is rendre ugyanazon bánásmódban részesült, mint azok, akik valóban fizetnek a szolgáltatásért, holott ő nem vágyott másra, mint a nagy vájling aljából kikapart maradékra, amit, mint vacsorát, el tud fogyasztani.  
- Buon giorno! –vidám vigyorral paskolta meg apja hátát, ki éppen térült-fordult, hogy a tűzhelyen rotyogó paradicsomszósz után rápillantson a kemencében sülő vékony, ropogós tésztára. Lulu a levegőbe szagolt –egymással keveredett a sülő pizza illata a frissen elkészített szósszal, ami amolyan olaszosan, jól nyakon volt hintve nem csekély mennyiségű bazsalikommal. A már amúgy is dús kompozícióba a lassan olvadozó mozzarella, a borjúból készült osso buco ragus aromája, és valahonnan távolról a cannoli ricotta krémes mivolta is belopta magát. Hazugság lett volna azt állítani, hogy már ettől is jól lakott –az étvágya annál inkább erősödni tetszett, ahogy egyre több időt töltött el ott, szigorúan a fal mellé állva. Ugyanis a konyhán mindig is kemény szervezettség működött, ellenben ő, aki ennek legkevésbé se volt tudatában, egy rossz mozdulattal, vagy az útban állva más feltartóztatásával lohasztotta volna az egység hatékonyságát.
- Te már megint itt vagy, te!... haszontalan kölyök –apja indulatos szavai voltaképpen nem tükröztek semmi ellenszenvet fia irányába. Felé sandított, míg fehér pólójának ujjával letörölte halántékáról a bőrén végiggördülő izzadságcseppeket. Luciano maga is meg tudta volna mondani, hogy az apja annak idején sokkal jobban bírta a strapát. Hozzá hasonlóan kimunkált testtel rendelkezett, ám az évek és az idő megeresztették az eleinte csak nyomokban kivehető, lágy pocakját, amit később viszont már egyre kevésbé tudott palástolni fekete kötényével. Hiszen nem csak művelője volt az olasz konyha legjobb fogásainak, de elfogyasztani legalább annyira szerette őket. És a fizikumon túlmutató tények révén is be kellett látni, hogy Flavio már az ötvenes éveit taposta, amik hasonlóan szerepet vállaltak nehézkés mozgásának. Viszont a temperamentuma és tettvágya pont olyan volt, mint egy huszonévesé!
- Mintha azt mondtad volna, hogy szeretsz főzni. Aztán mégis mindig ide jössz guberálni. Mit szólnál, ha egy nap nem adnék, hm? –érdeklődött sokkal inkább költőien, semmint valós választ várva.
- Akkor majd Gustavo bácsikámra fogok olyan szépen pislogni, hátha megesik rajtam a szíve –vidáman nyújtogatta a nyakát az említett férfi irányába, ki a pizzatészta munkálásából csak futtában fordította fejét Luciano felé neve hallatán, jókorát szórakozva a párbeszéden. – Különben is, tudod, hogy nincs időm főzni –mellkasa előtt dacosan fonta össze karjait, vállát pedig úgy vetette a fehér csempével burkolt falnak, hogy úgy tetszett, inkább ő tartja azt, nem pedig fordítva.
- Amíg idevontatod magad az Akadémiáról, az legalább annyi idő, míg bemennél a lakásodtól egy saroknyira lévő közértbe, és bevásárolnál. Nem kell világmegváltó ételeket csinálnod, kölyök.
- Tehát nem akarod, hogy jót egyek?
- Ha szeretsz főzni, és szívből csinálod, akkor csak jó lehet –ő már csak tudta, hiszen Flavio egészen kisgyerek kora óta elhivatott volt, pont annyira, mint Luciano a maga választotta út mellett. Édesanyja, Imelda mama különösen jó szakács hírében állt Firenze-szerte, és sajnálván, hogy nem született lánya, kinek tovább tudta volna adni végletekig terjedő tudását, különösen nagy örömmel fogadta, mikor egy gyereke a négy fia közül hajlandóságot mutatott arra, hogy elsajátítsa a konyhaművészetét. Flavio titkon reménykedett abban, hogy Lulu lesz az, ki hasonlóan eltökélté válik e téren, mint annak idején ő maga, de nem kardoskodott annak érdekében, hogy az általa megálmodott jövőkép legyen fia célja is –annál is inkább hagyta, hogy kibontakozzon a maga területén, és ezzel egyidejűleg vált legnagyobb rajongójává.
- Na, gyere inkább te mihaszna –intett fejével, és Lucianonak nem is kellett több ennél, hogy szórakozott vigyorral taszítva el magát támaszától apja után lóduljon. A megannyi elviteles dobozba került lasagne, ravioli, risotto, és nem feledkezvén meg a desszertről, bombolini és zeppola. Egy, a lelkesedését türtőztetni nem tudó gyerek örömével nézte végig, ahogy a nyálcsorgatóan finom falatokra rákerül a fedő, és mind egy nagy zacskóban köt ki.
- Életmentő vagy, babbino! –becézte az idősebb Giovinazzit az éhezők szemének csillogásával a barna íriszeiben.
- Persze, ilyenkor babbino…
- Bácsikám?... –figyelmen kívül hagyva apja elégedetlenségét lépett Gustavo felé. – Matteo-ról tudsz valamit?
- Nem én –legyintett lisztes kezével, mitől a fehér por csak úgy kavargott az illatoktól terhes levegőben. – Miért, már megint kihagyott valamilyen órát az a suhanc?!
- Nem… neeem! –nyújtotta el a hangzót, pont olyan ártatlansággal, mint aki nem tud semmiről, mégis rajtakapottnak érezte magát egy olyan dologban, amiben aztán végképp semmi bűnrésze nincs.
- Luciano, neked már azt se hiszem el, amit kérdezel –fedte meg bácsikája a munkalap szélére támaszkodva tenyere élével. – Biztos megint azzal a fruskával van… -prüszkölte kelletlenül, és elégedetlenül csapott a tészta elsimított tetejére.
Ezen a ponton Lulu jobbnak látta, ha fülét-farkát behúzva hátrál. Felkapta a zacskót, és irányba állította magát.
- Hát akkor… ciao papà, ciao padrino! –még intett is a kezével, és sietve távozott.
Mielőtt a lakására ment volna, tett egy kitérőt az Akadémiára, hogy az énekszakosok terméből felmarja az ottfelejtett kottáit, csak aztán lódult haza. Szerette a lemenő nap fényében játszó várost, a kellemes, nem túlzó meleget, a néha erősödő szelet, ami az utcára legyintette a házakból a fövő vacsora illatát. A léptei azért voltak a szokott, andalgósnál gyorsabbak, hogy elkerülje, hogy a frissiben csomagolt ételt újra kelljen melegítenie. A vacsoráját szokásához híven a zongora mellett költötte el. Das wohltemperierte Klavier, annak is a második kötete volt az, ami a pianino kottatartóját pihent. Ölében a kétrét hajtott ötvonalas füzet az általa vésett macskakaparással illegette magát, és a fúgaelemzést, amit a másnapi szolfézs- és összhangzattan óra keretein belül volt kénytelen prezentálni. Az Isten amilyen kegyes volt vele a hangi adottságait illetően, pont annyit vett el tőle a zene más pontjain –az efféle készségtantárgyak soha nem voltak az erősségei. Sokkal inkább volt emocionális, semmint logikus beállítottságú ember, így az előadó-művészetben kétségkívül tökéletesen megtalálta a helyét, míg a hangzatok felismerésével, és azok, mindenféle építési szabály betartásával való felépítésével olykor hadilábon állt. Bár a konzervatóriumi élet, és egy jó tanár belé nevelte a szükséges tudást, de rossz jellemeinek egyike volt, hogy könnyen felejtett.
Idővel áttette székhelyét a kanapéra. Kották, jegyzetek tömkelege hevert a dohányzóasztalon, ízelítőként pedig mindegyikbe belelesett, ha elnyerte tetszését, alaposan tanulmányozta. Így tett a Verdi által írott Tosca egyik tenor áriájával, az El lucevan le stelle-vel is, ami előre megalapozott helyet kapott diplomahangversenyének műsorán, mely szerep- és áriaálmok hadát sorakoztatta fel. Szeretett nagyot álmodni, de nem rugaszkodott el a valóságtól. Ismerte a korlátait, és tudta, meddig feszegetheti azokat, viszont szükséges volt mindig megugrani a maga mércéjét a sikeres haladásért. Verdi munkája egy volt ezek közül.
Nagyjából tizenegy után fél órával nyomhatta el az álom, ültében, fejét a kanapé háttámláján pihentetve. Szemüvege a laphalmokon feküdt, a tv-ből valamilyen egészen értékelhetetlen beszélgetős műsor közvetítése szólt. A feje azzal megegyező időben esett le, mikor csöngettek. Összerezzent, szemhéjai vadul nyíltak fel, és rögtön helyzetét kívánta tanulmányozni –elsőnek az óráról olvasta le az időt, csak aztán tekintett körbe a nappaliban. A zongorán pihenő olvasólámpa még mindig világított, a képernyőn az interjúalany értelmes választ próbált adni egy értelmetlen kérdésre. A kottáiról felkapta a pápaszemét, és harcot vívva annak behajtott száraival iramodott az ajtó irányába. Éppen csak sikerült a fejére eszkábálnia, mikor a kinyitott ajtó élére támasztva alkarját homlokát kezének döntötte.
- Mi… mi…? Miért?! –nyilvánvaló volt, hogy azzal az egy kis érdeklődő szócskával mire célzott. Miért volt Ennio a lakásán olyan istenverte későn?!
A mellkasának nyomott sörös dobozokat úgy dédelgette, mint egy álmából felvert gyerek az alvós maciját. Szemüvege alá nyúlva dörzsölte meg szemét, az okulár szórakozottan járt a kezén, mígnem visszaegyengette azt orrnyergére.
- Ártatlan, mint egy ma született bárány, mi? Sose vagy te ártatlan, ha ezt mondod –hangja, bár jobb pillanataiban le se tudta volna tagadni tenor mivoltát, egészen sötét baritonnak tetszett, míg orra alatt morogva véleményezte Ennio előjegyzett védekezését.
Nem ellenkezett ugyan a sör gondolatára, de úgy szűkölt, mint egy kivert kutya. Felsóhajtott, mikor barátja kellő otthonossággal lavírozott a konyha irányába, és azzal biztossá vált számára, hogy nem visszakozhat: Ennio márpedig ott marad.
- Sandra Perolese… -ismételte el, mint egy visszhang, és egyetértően, ugyanakkor némi elismerést sejtető mosollyal bólogatott.  – Fene a te gusztusodat! Belli is olyan nő, hogy a tíz ujját megcsókolja az ember, de neked már ez se elég, mi? –rosszallón ingatta a fejét, és a magasított konyhapulthoz lépett, hogy az egyik ételhordó maradékát feltúrva néhány falatot nyerhessen magának a kihűlt ételből. Nem különösebben volt éhes, de az apja főztjére soha nem tudott nemet mondani. - Aztán mondd, nagyjából volt ennyi, vagy tényleg?
Kezében felszisszent az eltulajdonított sör, és felhörpintette a kisercenő, kesernyés habot. Nem volt meggyőződve arról, hogy kívánja, de az egyetemi évek megtanították, hogy ha alkalom van rá,  ráadásul ingyen van, nem szabad nemet mondani az alkoholra.
- Fékezd már magad, na! –tárta szét haragosan karjait a hirtelen hanghatás végett. Nem is annyira a szomszédok végett aggódott, annál is inkább saját fülének épségét féltette. Mert, ha valaki, Ennio képes volt olyan hanggal lenni, ami öt méteres vonzáskörben halláskárosodást okozott.
- Ó, te vérbeli, maszkulin macsó! –tett szórakozott, pimasz megjegyzést a bátor, és férfias visszavonulásra. – Ha lett volna vér a pucádban, ott maradsz. Magadnak ásod a gödröt, aztán meg hanyatt-homlok menekülsz, ha valaki bele is akar lökni? Tudod, szoktak olyat mondani, hogy „viseld a következményeket”, vagy te ezt nem ismered? –újat kanyarított a ravioli maradékán, a villára tűzött egyet, és összevont szemöldöke alól sandítva Ennio felé rágódott el rajta. Végezetül egy nagyobb korttyal öblítette le a töltött tésztát.
- Nico… -lezseren támasztotta meg kezét a konyhapulton. – Pont te ne találnád meg a társaságodat? –Luciano szentül meg volt győződve arról, hogy amennyiben nem találna a barátai között más, erre a szerepre megfelelő alanyt, Ennio volna az, aki gond nélkül letelepedne a buszmegállóban egy, a következő járatra váró ember mellé, hogy neki regélje el, mi nyomja a lelkét.
- Amúgy meg, –eltolta a dobozt, és a risottot húzta maga elé. – Bellivel értek egyet –vonta meg a vállát fellapátolva a négyágúra egy gombás-húsos falatot.
- Öregem, egy teljesen más csajjal macáztál, és még te vagy felháborodva, ha az, aki éveket pazarolt rád, és az újság hasábjairól tudja meg, felültették, hozzád hajít ezt-azt? Őt is te választottad, hát tűrd. Vagy csak addig volt jó, amíg főzött rád, azon túl meg nem tudsz megbékélni azzal, ha kiderül, hogy egy vérmes házisárkány? Ha engem kérdezel, csoda, hogy eddig bírta, és nem gyakorolta rajtad már hamarabb a szabaddobás technikáját –szemtelen vigyorodott el, majd ráharapott a villára.
- Mire vársz még? –biccentett állával a maradék zeppolára. – Aztán meg hogy simítottad volna el a dolgokat, hogy ne legyen a lakásodból hirtelen lövészárok? Nem gondolom, hogy a szakítás legjobb formája a „ja, amúgy Amerikába utazok, de téged itt hagylak, remélem megérted”. Olyan kedves, és bájosan puhatolózó tudsz lenni, mint egy markoló…

a strong friendship doesn't need daily conversation,
doesn't always need togetherness: as long as the relationship lives in the heart, true friends will never apart.
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyCsüt. Május 21 2020, 14:37
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

Nem vagyok én gyáva ember ezt bárki megmondhatja rólam. Igaz néha a szám hamarabb jár mint kellene, az agresszió legkisebb csírája pedig végképp hiányzik belőlem, ebben a kombinációban meg aztán teljesen veszélytelen vagyok, mint a fogatlan cápa. Kiállok én az igazamért ha arról van szó, sőt másokért is akár dacolva szembemegyek a leglehetetlenebb helyzetekben is, körmöm szakadtáig védem a barátaimat akkor is ha a legnagyobb hülyeséget csinálják éppen. A családomat meg nem különben. Nagyon könnyen ki lehet hozni a sodromból, de olyan vagyok én ilyenkor, mint a száraz zivatar, ami tépi, rángatja a fákat, az ég alja dörög mintha maga szentpéter görgetné a boros hordókat a felhők felett, villámok is cikáznak, na de eső, az egy csepp sem jön. A dühömet legtöbbször szavakkal fejezem ki, vagy széles gesztikulálásokkal, ha pedig végképp felbőszítenek, akkor pergő és változatos káromkodásokkal küldök el én bárkit melegebb éghajlatra. Füstölgök, mérgelődöm, fújtatok mint egy gőzkazán, de egyetlen pillanatra sem fordulna meg a fejemben a tettlegesség. Gyerekként, amikor épp csak betöltöttem a hetet, apám úgy döntött, hogy Fabrizio bátyámhoz hasonlóan, meg azért, hogy a testem karban tartsam és némi súlyt is ledobjak, beíratott önvédelmi sportra. Egy férfinak minden helyzetben meg kell tanulni megvédeni magát, hangoztatta az öreg, pedig bennem semmiféle inger nem volt arra, hogy egy szál fehér lebernyegben parádézzak csupasz lábbal a tatamin.Nem is nagyon volt hozzá ingerem, nem egyszer lógtam el az edzéseket, vagy éppen azt hazudtam, hogy nem vagyok jól le kell ülnöm a kis padra. A testi sportokat nem nekem találták ki, legalábbis nem azt ahol, még ha mímelve is, de bucira kell verni a másik fejét. A konditerem az én világom, legalábbis azóta, hogy belevágtam a diétába, és jobban odafigyelek arra, hogy mit eszem. Én már a látványtól is hízom, szóval szükséges is. Aztán nem sokkal azután, hogy elkezdtem az általános iskolát rám talált a foci, és azóta sem nagyon tudtam leszakadni róla. Hatalmas drukker vagyok, akár Nonno, és ott aztán ki tudom adni, ha csak szavakkal is, de a felgyülemlett agressziómat. Mondják, hogy a világon minden olasz szívében van egy kis futball labda, amely ott pattog élete végéig, és elkíséri a sport imádata. Persze ez ugyanolyan sztereotípia, mint az, hogy az olaszok kizárólag pizzán élnek, de van benne egy nagy adag igazság.
Szóval nem vagyok gyáva, és tisztelem annyira a nőket, hogy az összes olyan konfliktust elkerüljem velük, amelynek során meggondolatlan hülyeségek hagynák el a számat, ami után persze járhatnék állandóan bocsánatot kérni, mit korsós lány a jókútra. Bellisa bár gyönyörű nő, olyan akiért egy férfiember nem csak a karját de a lábait is odaadná, ha az ő oldalán lenne, de mellé nem csupán végtelenül féltékeny, de rettentően lobbanékony is. A haragját pedig legtöbbször kétféle módon vezeti le: vagy majdnem halálra tömi magát mindenféle édességgel, vagy pedig csapkodni kezd maga körül. Sokat adtam volna érte, ha a velem kapcsolatos indulatát jelen állás szerint az előbbivel vezeti le, de nincs olyan szerencsém.Annyit tudtam, hogy megpróbáltam csitítani, de egy féltékenységtől elvakult asszonynépet egyszerűen lehetetlenség visszaterelni a normális kommunikáció keretei közé. Meg kell várni amíg lecsillapodik, és akkor átbeszélni a dolgokat. Abban már most biztos voltam, hogy ha holnap vissza is tudok menni, ha le tudunk ülni az egészet higgadtan megbeszélni és ha még a végén bocsánatot is kérek tőle, ő meg átmegy bújós kis őzgidába, ennek akkor sem lesz folytatása. Nekem erre nincs szükségem. Mármint arra, hogy mindenféle holmit a szavak mellé a fejemhez vagdaljanak. És ha kinyír egy repülő tárgy?
Lulu első nekifutásra jó választásnak bizonyult. Közel volt, és biztos lehettem benne, hogy nem fog kidobni akkor sem ha már éppen elszunyókált. Mi azok a fajta barátok voltunk akit az éjszaka közepén is fel lehetett kolompolni, vagy éppen segítséget kérni a leglehetetlenebb helyzetben is. Talán egyetlen alkalom volt, amikor nem hozzá jöttem, hanem a bátyámhoz. Az oka pedig végtelenül egyszerű: megalázóan szégyenletes helyzetben voltunk Belli és én. Nyár volt, bolondok voltunk, hajnalig táncoltunk valami kis füstös tavernában, a lampionok fénye és Belli parfümjének az illata teljesen megveszejtett és belementem abba a hülyeségbe, hogy másszunk bele meztelenül a Trevi kútba. Még meleg volt az idő pedig már hajnal egy is elmúlt, mégis a bőrünk is szuszogta a nappal bele rakódott forróságot. Szóval ledobáltuk a ruhákat és úgy ahogyan voltunk belegázoltunk a vízbe, karjainkkal csapkodva habos fodrokat magunk körül. A hold ezüstös fényében Bellisa olyan volt mint egy szurokszín hullámok közül kiemelkedő vénuszi istennő, én meg hát férfiasan bevallom, hogy elgyengültem a látványától...mire észbekaptunk, mire elengedtem a lányt, hogy azért mégse a Trevi kútban, közterületen okozzak közerkölcsi szabálysértést, és a kacsóját megfogva húztam magam után, a levetett ruháink már sehol nem voltak.Valakik egyszerűen remek mókának tartották, hogy magukkal vigyék.Egyetlen szerencsém, hogy a motor kulcsát kiejtették a nadrágom zsebéből, úgyhogy két karton papírt szerezve a kút melletti szemetesek egyikéből, szinte az árnyékok között bújkálva araszoltunk el a motorig. Ha aznap este valaki Róma belvárosában járt minden bizonnyal dörzsölte a szemeit, amikor meglátott egy fekete motoron robogó csupasz párocskát elsuhanni. A bátyám volt a legközelebb de ha Lulu lett volna akkor is Fabrizionál keresek menedéket, mert ez mégiscsak olyan, amit egy családtag talán jobban tolerál. Tévedtem. Fab egyszerűen csak annyit kérdezett, hogy hol hagytam a józan eszem és mikor fogok már felnőni. Az azonban egy egészen más helyzet volt mint a mostani.
Olyan lendülettel robogok be a kinyitott ajtón, mintha ugyan valaki még taszigálna is hátulról, miközben a félkómás, felébresztett Lulu a kapott információk feldolgozásával van elfoglalva és láthatóan az agya is éppen újrabootolja a rendszert. Próbálkozik valamiféle kérdéssel is, és nyilván meg fogom adni a magyarázatot, csak éppen először meg kell győződnöm róla, hogy nem rosszkor zavarom. Női jelenlétre nem számítok. Nem azért mert Luciano önkéntes cölibátusban élne, hanem mert jelen pillanatban legjobb tudomásom szerint nincs állandó barátnője. Egy ideje biztosan. Két napja még nem volt, amikor utoljára beszéltünk, és ő sem az az elkapkodós fajta. Na meg aztán neki sokat kellene innia - bár valószínű nem létezik az a pia mennyiség aminek hatására azt az állapotot elérné - hogy egy éjszakára magába bolondítson és kihasználjon egy könnyű erkölcsű, könnyű ruházatú lányt. Nem, ő határozottan nem ilyen, úgyhogy marad az a verzió, hogy egyedül van és a nyakamat rá, hogy valamelyik vizsgájára készült éppen, amikor elnyomta a buzgóság. A tévét elnézve lehet, hogy már jó ideje azt sem tudta melyik bolygón van, mert az efféle beszélgetős műsorok nem annyira rá jellemzőek.
A védekezésemre adott mély tónusban rezgő, de mégis vészjóslóan halk dörrenés meglep, és már rutinból késztet meghátrálásra és egyértelmű tagadásra.
-  Esküszöm….mire esküdjek? Stingre esküszöm báttya, hogy ártatlan vagyok.- Sting volt az egyik nagy kedvencem, rá nem esküdöztem volna akárhogy, szóval ezt azért tudnia kellett.
Sandra nevének ismétlésére bólintottam, aztán széles vigyor terült el a nagy melák képemen amikor Belli adottságait említette. Na igen. Jó nő volt, első osztályú nő, amíg úgy mentek a dolgok, ahogyan ő szerette volna.
Közben már a konyhában is voltam a visszavadászott sörrel és testvériesen, mindenféle kommentár nélkül osztoztam vele rajta, és félrebillenő fejjel csak elhúztam a számat.
- Milyen hülye kérdés ez? Persze, hogy tényleg ennyi.- esküdöztem neki, még a szívemre is tettem a nyitott tenyeremet, picit előre is biccentettem a felsőtestem. A szavak mellé a tetteimet is beleadtam a nagy magyarázkodásba. Aztán látva az ábrázatát, meg ahogyan rám nézett be kellett látnom, hogy persze, nyilván nem fektettem meg a nőt, de az nem jelenti, hogy nem fordult meg néhány pajzán gondolat a fejemben.
- Jóóóó - tártam szét a kezeim, a vállaim megemelkedtek, mint aki éppen mártír módon igyekszik megadni magát a nagy igazságnak.
- Tettekben semmi nem mutatkozott meg, de Lulu…..hallottad már te is azt a nőt énekelni...az embernek feláll... az összes szőr a hátán a gyönyörűségtől. Mellé intelligens, művelt és remek a humora. Szóval ja, igazából fejben nagyon is sok minden történt. De akkor sem csináltam semmit. Még meg sem csókoltam. Nem is akartam, mert azért….na én ettől többre tartok egy nőt, kivált Sandra Parolese-t.- jelentettem ki nagy bólogatások közepette, mert amúgy tényleg ez volt az igazság. És különben is: ha minden jól működött volna közöttem és Bellisa között, akkor meg sem fordult volna a fejemben, hogy magamhoz öleljem az udvariassági kereteken kívül.
Nagy lendülettel magyarázok neki tovább és a tőlem megszokott vehemencia többszörösével, össze-vissza kalimpálással egyéb hanghatásokkal kísérve adom elő a sztorit, persze azért nem a teljes, csupán a lényeges és rövidített verziót.
- Jóóójó, silencio. Értem.- a sörös dobozt tartó kezem megemeltem, a mutatóujjam a dobozzal együtt vezettem a szám elé, majd a mozdulat folytatása az lett, hogy kortyoltam egyet a dobozból ha már ott volt. A visszacsobbanó sör hangja sziszegve szökött ki a dobozból és meg csitítólag a sört feddve meg.
- Csssss...silencio….silencio.- kortyolgatva újabbakat hallgatom az érvelését, ám a mosoly hamar lelohad az arcomról, amikor közli, hogy Bellivel ért egyet. Felháborodottan vonom fel a szemöldököm, a homlokom is ráncolom.
- Héééé….te most kinek a barátja vagy? Nem figyeltél mit mondtam az előbb? Megdobált. Hozzám vágott mindent. Még a kristálydíjamat is, ami a csodával határos módon egyben maradt, viszont az ajtókeretet lehet majd javíttatni mert nagyot koppant a fán. Meg sem hallgatott, pedig esküszöm, báttya, hogy én meg akartam vele beszélni a dolgot.- a hangom egészen mélyen zendült, mint azoknak a nagyhalált előadó színészeknek, akik éppen azt készülnek a közönségnek eladni, hogy mindenki ellenük van és csak magukra számíthatnak.
- Nem hiszem el! Én épp azt magyarázom neked, hogy majdnem meghaltam, te meg tömöd a fejedbe azt a….az mi? Csak nem apád mennyei cannoli ricottája?- szimatoltam a levegőbe és egy pillanatra el is felejtettem, hogy miért jöttem, teljesen lenyűgözött a gomba és a sajt mesteri illata ami egyenesen megbabonázta a szaglószervemet.
- Nem macáztam, hányszor mondjam még el neked? - vontam fel a szemöldököm, aztán a másik dobozban a zeppolát megpillantva felcsillantak a szemeim, és egy határozott mozdulattal közelebb húztam magamhoz. A sört leraktam a pultra, elvan az ott magának, és egy falatot leharaptam a süteményből.
- Uhmmmm ez….ez...ez gyilkosság az ízlelőbimbók ellen. Ha visszahízom a súlyom az annak lesz köszönhető, hogy képtelenség a diétát tartani az apád és Gustavo főztje mellett.- újabb adag tűnt el a számban, mielőtt folytattam volna.
- Amúgy nem tudom, hogy hogyan mondtam volna el neki. Nem ez volt a tervem. És különben is. Felajánlottam neki, hogy jöjjön el velem a fellépésekre...de jött a nyafi….meg a hiszti, hogy jáááááájjjj….Ennio...nem akarok ott lenni, nem szeretem azt a rendezvényt...jáááájjj..- utánoztam grimaszolva és fintorogva Belli vékonyka hangját, még a kezem is úgy tartottam, olyan nőiesen lebillenő csuklóval amiben ide-oda mozgattam az újabb falat zeppolát. Aztán csak felfújtam az arcom, és kiengedtem a levegőt az összecsücsörített számon.
- Fúúúúú ez a halálom, ezt nem bírom. És ez az oka, hogy már régóta fontolgatom a szakítást, de sose találok rá alkalmat….Báttya azt úgy nem lehet, hogy hazamegyek, és ott fogad engem aligruhában…..vagy másnap olyan spenótos pasztát rittyent, hogy már az illatától bebódulok, és úgy elkészítve, ahogyan én szeretem...sovány tejszínnel, teljes kiőrlésű tésztával….neeeem az ilyet nem lehet ilyenkor közölni. De ja, az én hibám, sokáig halogattam. Pedig már megvan az utazás időpontja is. Két hét múlva indulok.- vontam meg a vállam és a nagy szövegelésre felmarkoltam a pultról a sörös dobozt és egy nagy és alapos kortyot ittam belőle.
- Az utolsó pillanatra tartogattam, hogy hátha mégis….hátha mégis magammal akarom vinni, vagy megadom az esélyt. De ez a mai nap, ez végleg eldöntötte, hogy nem.- ráztam meg a fejem, aztán a háta mögé böktem a fejemmel a nappali irányába.
- És te mivel voltál elfoglalva? Azt látom, hogy nem pornó megy a tévében, dícséretes, de ez az éjszakai beszélgetős műsor sem a te világod, szóval az lenne a tippem, hogy valami zeneelméleti bullshit felett aludtál be.- nagy vigyorogva kérdeztem és nyoma sem volt a hangomban a korábbi rosszallásnak, és annak sem, hogy éppen egy meghalóban lévő kapcsolat utolsó, vergődő óráiból jöttem át hozzá.
- Amúgy azt terveztem, hogy jövő héten meglepem Matteot és leruccanok Gemmára. Hívtam tegnap de Melita azt mondta a telefonban, hogy már vagy két hete ott dekkol. Meg sem lep. Ahogyan kijön a jóidő ő már cuccol is át. Te hogyhogy nem vele vagy most ott?- kérdeztem, magyaráztam és közben szépen lassan beburkoltam szinte a teljes zeppola állományt, és felszisszentettem egy újabb doboz sört.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyVas. Május 24 2020, 21:42

Ennio & Luciano

2018 májusa

- Hm… -sunyin húzta össze szemeit a vastag keretes okuláré lencséi mögött, úgy mérte végig Ennio-t, nyilvánvalóan azt latolgatva, hogy hisz-e neki, avagy sem. Mint ahogy pár órával azelőtt Gustsavo bácsikája is mondta neki: „már azt se hiszem el, amit kérdezel”. – Ha rá esküdsz, akkor kénytelen vagyok hinni neked –persze nem Sting nevének említése volt az egyetlen, ami arra késztette, hogy nekiígérje a bizalmát. Ennio szeles gyerek volt, ezt senki nem tudta volna elvitatni tőle, de Luciano is tökéletes tudatában volt annak, hogy ha valamiben, akkor a szavahihetőségében nem kérdőjelezhető meg.
Egészen elnagyolt, koordinációja híján széles mozdulatokkal követte barátját a konyháig, ő azonban megtorpant a nappali felől eső oldalán, és felkönyökölve a magasított konyhapultra úgy rabolt rá a magukat még mindig ínycsiklandóan illegető ételekre, mintha már hetek óta egy falat nem csúszott volna le a torkán. Ehhez mérten épp, hogy pár órája telepítette át az ételhordókat a zongoráról, valamint a dohányzóasztalról az őket jobban megillető helyükre. Nem véletlen, hogy minden nagyanyja korú asszony odáig volt érte –nem csak, mert hagyta, hogy ujjaik közé csípve pofazacskóját nyüstöljék az arcát, vagy, mert angyalokat megszégyenítő tenorral bírt, és ezen képességét nem is tartotta meg magának, hanem, mert a látszattal ellentétben annyit tudott enni, mint egy harcból visszavonult csapzott, fáradt horda. Na nem ám egy tagja, hanem az összes egyben! Szerencséjére, bár fiatalkorában ő se kerülhette el a fókaháj lerakódását, tehát nem volt kákabélű, de kinőtte azon rossz tulajdonságát, hogy az is meglátszik rajta, ha csak egy sütivel többet eszik annál, ami ildomos. Bár ami őt illeti, jó étvágyának köszönhetően nem csak egyel szokott túllőni a célon.
- Oké-oké! –még ha csak egy pillanatig is, de megadóan emelte maga elé a kezeit, hogy a heves védekezésben kitörő Ennio szavait hárítani bírja. Azonban a szavainál néha sokkal beszédesebb, kétkedő barna szempár nem azt bizonyította, hogy képes megbékélni barátja állításával. Idővel, még ha ahhoz ostromolnia is kellett a vesébe látó pillantásával, meg is kapott egy valamirevaló, korrektebb választ.
- Ó, nekem aztán nem kell mondanod! –villájával felé bökött, majd, mikor az evőeszköz visszafelé tartott a doboz irányába, kiszemelte magának, melyik ravioli is legyen a következő áldozata. Tökéletesen tudta, hogy Sandra Perolese miféle bájjal bír, és hiába volt tüzes, és tette-vette magát a gyanútlan férfiaknak, a végén nehezen volt kapható bármire is. Na nem, mintha Luciano egyike lett volna azon fiataloknak, akik tárgyként, vágyaik szimpla kielégítésének eszközeként tekintett volna egy nőre, de kétségtelen, hogy annak idején merész gondolatok támadtak fantáziájában, mikor volt szerencséje a szóban forgó szőke ciklonhoz. – Igazából már azt csodálom, hogy képes voltál meghúzni a határt egy szimpla ölelésnél. De!... –nyomatékosan újból felé csapott a villájával. – Ez továbbra se mossa tisztára a nevedet.
Hozzá volt szokva Ennio hevességéhez és hirtelenségéhez, nem különbül a vele járó hangzavarhoz, ami mintegy kísérője volt, bármerre is járt. Nem volt ő se más, hiszen, mint ahogy Matteo többször is az értésükre adta, veszélyes páros, már ami a hangerőt illeti. Ha az egymásra való rákontrázás, vagy a másik meggyőzése volt a feltett szándék, egyikőjük se sajnálta az amúgy mindig nagy becsben tartott hangszálaikat, amiket úgy őriztek, mintha legféltettebb kincsük volna. Viszont azokban a későesti órákban még az ő dobhártyáját is megostromolták az ordítva előadott, a széles gesztikulálással erőteljesebbé váló szavak.
Mikor Nico megemelte a sörös dobozt, Lulu is követte a példáját, és nagyot húzott belőle. Csak részlegesen látta Ennio a dobozzal folytatott kokettálását, egy nagyobb korty után pedig épp, hogy eltartotta a szájától a maga adagját.
- Te teljesen hülye vagy… -közölte vele mintegy tényként, majd a dallamos, jókedvű röhögését egy újabb hörpintésbe rejtette.
- Nem azért vannak a barátok, hogy őszinték legyenek? –a felszökő szénvasat visszatartva fojtott hangon érdeklődött. – Na de az a kérdés, hogy a megbeszélés jött volna magától akkor is, hogyha nem jön rá önerőből? –kérdése végén még hümmögött is egyet. – Vagy lapítottál volna, mint szar a fűben remélve, hogy Belli nem tud meg semmiféle kompromittáló részletet a calabriai estedről? –folytatta, és újfent, mintha nem lett volna beszélgetőpartnere, belefeledkezett az életébe, minden figyelmét annak szentelve.
A villa épp lógott ki a szájából, mikor a barátja feddő szavaira, hatalmas pillogásokkal felsandított. Lehúzta róla a töltött tésztát, és az illemszabályokat figyelmen kívül hagyva, miszerint legkevésbé se tolerálható a teli szájjal való beszéd, szólásra nyitotta ajkait.
- Nehogy azt mondd már nekem, hogy ennyi év barátság után zokon veszed, ha beszéd közben enni támad kedvem! De ha gondolod, hozhatom inkább a százas zsepit, és telebőghetem, hogy hitelessé tegyem a „majdnem meghalásod” történetét –megforgatta a szemeit, és ismét felöklelt egyet a maradék tésztákból. – Az. Kérsz? –a tál aljával ellene tartva csúsztatta lejjebb a kezét, hogy a felé nyújtott villán Ennio fogást tudjon találni.
- Annyiszor, hogy megértsem. De legyen… talán nem macáztál vele, de ettől függetlenül nem vagy bűntelen! Be kell ismerned, hogy átléptél egy határt –szónokolt olyan ájtatosan, mintha ő maga lett volna Ferenc pápa fiatalabb kiadása. Szája sarkában, még ha nem is kirívóan, de ott ült egy olyan sunyi, lappangó mosoly, amit talán még erős borostája se volt képes kellően elfedni Ennio elől. Már ő maga se tudta eldönteni, hogy kinek az oldalán áll, bár leginkább arra tett volna, hogy senkién, elvégre nem az ő tiszte igazságot tenni, abban azonban biztos volt, hogy Nico-n meglehetősen jól szórakozik.
- Tudod, egészen helyes volt az a kis pocak –pimaszkodott ezúttal már egyáltalán nem kívánva elfedni vigyorát. – Lehet akkor már nem lennének ebbéli panaszaid, mert Sandra Perolese is keresne jobb partit nálad –kontrázott rá még egyet, a raviolit pedig cannolira cserélte.
- Talán azt várta, hogy édesgesd egy kicsit, nógasd, hogy lássa, hogy te mindenképp szeretnéd, hogy veled menjen –rántott egyet a vállán, és, bár szerette volna, nem tette szóvá, hogy a szerepalakításra még hitelesebbé sikerült, mint amilyen Belli maga, mert Ennio már vissza is ragadta magához a szót. – Ó, hát mindjárt megsajnállak, hogy egy 10/10-es nő „aligruhában” vár téged, csak győzd kivárni! –már-már felháborodva kontrázott, pofátlanul belevágva a másik szavaiba.
- Mi? –egészen elvékonyodott hangon szólt, szemöldökei a homlokába csúsztak. – Két hét múlva? Olyan hamar? Hova ez a sietség? –bár feltett szándéka volt, hogy harap egyet a sütiből, mégis a szája felé lendülő kezét végül a konyhapultra csapta hitetlenségében. Meglehet, hogy Ennio nem volt ténylegesen jelen minden nap az életében, mégis, a tudattól, hogy egy óceán fogja elválasztani az egyik legjobbnak tartott  barátjától, ráadásul az igencsak közelinek tetsző jövőben, megrökönyödött. A jókedve pár hosszúnak tetsző percig magára hagyta, de meglehet nem volt több másodperceknél, csupán ő érezte annak, amíg nem reagált újból Nico szavaira, noha ellaposodott kedélye nem hagyta magára.
- Ez egy jó meglátás lehet –válaszolt kurtán, és ahelyett, hogy folytatta volna a süteményt, inkább átpártolt a sörhöz. Maga se tudta pontosan, hogy a felháborodása magának a ténynek tudható be, miszerint itt hagyja őket, vagy, hogy ilyen körülmények között mondta el neki –egy elejtett  félmondatként, mintha amúgy nem lett volna lényeges, mintha nem változna azzal minden, hogy nem lesz elérhető távolságban hozzájuk mérten.
A mutatott irányba fordult, válla mögött sandítva hátra legeltette néhány pillanatig tekintetét a tv képernyőjén, majd visszanézett Nicora.
- A Wohltemperiertes klavier-ből csináltam fúgaelemzést szolfézsra, aztán zeneelméletre basso continuohoz írtam számozott basszust –enerváltan vakargatta meg ujjhegyével a tarkóját, hiszen ő is legalább annyira borzongott ezektől, mint ahogy legjobb tudomása szerint Ennio. – De valamikor a főtárgy vizsgaanyagom tanulmányozása közben aludhattam el. Ha Verdi tudná, hogy bebólintottam a munkásságán… Pedig az El Lucevan Le Stelle… -annak puszta gondolatától is lenyűgözötten sóhajtott, és csak azért énekelt el belőle pár kósza taktust, mert a zeneszerzői utasítás szerint is az ária piano indul, így a saját maga adta hangkorlátnak, valamint az Ennio által elrebegett „silencio!” felszólalásnak se mondott ellent.
- Gemmán? –dús szemöldökei értetlenkedésének adva jelét szaladtak össze. – Ja! Nos… elég prózai az ok –bizalmasan húzódott közelebb a konyhapulton keresztül, mintha attól tartott volna, hogy nem, hogy a falnak fülei, de szája is van, amivel bárkinek tovább adhatná a már szinte titokként kezelt információt. – Magunk közt szólva… egy ideje szédít egy csajt. Valami Leonora. Az egyetemen gabalyodtak egymásba. Igazán nőies, szemrevaló, ha érted… -mellkasa előtt félhold alakban gömbölyítette tenyereit. – Aztán már hetek óta mással sincs elfoglalva, csak vele. Nem tudom… ami engem illet, nem különösebben vagyok meggyőződve arról, hogy ez a csaj a legjobb parti, akit kifoghat. Olyan nyájas, behízelgő fajta, tudod, aki mindenkinek tudja tenni a szépet. Tud helyezkedni, könnyen olvas másokból, úgyhogy mindenkinek azt mondja, amiről gondolja, hogy a másik hallani szeretné. Matteo meg… hát ismered te is! Túlontúl naiv, és hagyja, hogy lépten-nyomon elcsavarják a fejét ahelyett, hogy előbb gondolkodna. Csak kárát fogja látni ennek az afférnak… -magához ragadta a dobozt, és kiitta a maradék tartalmát, aztán nyakát nyújtogatva kutatott egy másikért. – Nem jár be előadásokra, bárki keresse is, legyen az apja, anyja, csak az üzenetrögzítővel beszélhetnek. Ezek szerint rajtam kívül csak Melita tud róla, hogy hol lopja a napot, hogyha szokásához híven így falaz a bátyjának –átnyújtózva a pult egészén húzott ki egy sört a rekeszből, és Ennio-hoz hasonlóan rögvest fel is bontotta. – Tehát száz szónak is egy a vége: többek között azért nem vagyok ott, mert ő sincs ott –rántott egyet a vállán. Na nem, mintha csak Matteo-val nyerhetett volna bebocsátást a di Sciglio birtokra.
- Régebben tervbe vettük, hogy a főtárgy vizsga előtt leugrunk. Tudod, hogy milyen inspiráló a közeg arrafelé –ha nem lenne Nico teljes tudatában Gemma vonzerejének, akár hosszú órákban kibontakozó ódákat tudott volna zengeni neki róla. – De így, hogy miféle változások mennek végbe a mi Matteonk életében, nem vagyok benne biztos, hogy a részéről is áll még az ötlet –kelletlenül húzta el a száját, és nemtetszését az alkoholba fojtotta.
- Ha ő nem, te azért eljöhetnél velem –rukkolt elő az ötlettel. – Ha már két héten belül indulsz, még egyszer utoljára be kell laknod Gaena mama főztjéből –élénk, szórakozott vigyor terebélyesedett arcán, ami pillanatok töredéke alatt váltott feddő, haragvó pillantásba.
- Azt meg amúgy mégis hogy gondoltad, hogy csak úgy, félvállról közlöd, hogy uszkve fél hónap és dobbantasz?! Mintha legalábbis azt mondtad volna, hogy „holnap reggel várhatóan esni fog az eső, de délután felszakadozhat a felhőzet” –prüszkölte a percekkel korábban hallott időjárás-jelentés foszlányait olyan monotonon és érdektelenül, mint ahogy a meteorológus is közölte az adást néző római lakossággal.

doesn't always need togetherness: as long as the relationship lives in the heart, true friends will never apart.
mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyKedd Május 26 2020, 22:03
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

Elég korán rájöttem életem során, hogy a hazugság, de még az apró füllentés sem kifizetődő. Annak okán, hogy minden hazugság így vagy úgy kiderül, és minél inkább belebonyolódtunk egy valótlanságba annál nagyobbat fog szólni, annál több embert fogunk magunkra haragítani. Persze nem tagadom, hogy voltak ferdítések, vagy egyszerűen elhallgattam az igazságot, de isten lássa lelkem sosem voltak nekem ezzel hátsó szándékaim, egyszerűen csak védeni akartam vele azt akivel szemben elkövettem. Igaz ez még nem fog nekem feloldozást adni. A barátaimnak sosem hazudtam. Olyan nagyot legalábbis, amiből később ne tudtam volna kimosakodni, és esetükben is csupán azért, hogy őket védjem. A nők már más lapra tartoznak. Náluk egyszerűen a féltékenység egyenesen arányosan előhozza, mint védekezési mechanizmust, bizonyos dolgoknak a ki nem mondását, vagy az igazság más színben való feltűntetését.Életem során talán az egyetlen nő akinek nem hazudtam még, mert egyszerűen hazudni sem mertem, az anyám. Neki amúgy sem lehet, mert hát mégiscsak ő ismer a világon a legjobban. Ha eggyel kevesebbet verne a szempillám erdeje ő azt is észrevenné. Azt hiszem az anyákban van valami detektor, valami apró kis műszer, ami azonnal működésbe lép, ha szívük magzatja megpróbálna olyan dolgot mondani ami sosem volt igaz. Párszor azért megpróbálkoztam vele, hogy átverjem. Elsősorban a kamasz éveimre volt ez jellemző, és leginkább olyankor amikor a játékterembe lógtunk el a haverokkal, vagy éppen egy koncertre akartam bejutni, persze csak a kerítéseken kapaszkodva, mert hallani akartam az előadást. Olyan is előfordult, hogy a rám bízott feladat helyett a focipályán kötöttünk ki a cimborákkal. Amikor Nonno rám talált elég volt csak összevonnia  a sűrű szemöldökét, krákogni a pipadohánytól rekedtté váló hangszálaival és már léptem is összepacsizva mindenkivel. Nyilván úgy tudták egészen máshol vagyok, nem pedig a grundon a bőrt rúgva. Szóval az anyámnak, vagy Amelia mamának, de Nonnonak sem igazán próbáltam meg a továbbiakban hazudni, még akkor is sem ha tudtam, hogy az amit éppen csinálok nem fog nekik tetszeni. Igaz, azt, hogy Amerikába készülök megvalósítani az álmaimat, azt nagyon sokáig még nekik sem mondtam el. Egy véletlen ötlet volt, azt hiszem valami hülye régi filmet néztem, amiben egy digó az 1920-as évek gengszter korszakában megpróbál tisztességes úton nevet szerezni magának. Tipikus amerikai klisé film volt, aminek nem volt semmi köze az akkoriban tömegesen emigráló olaszokhoz, az ő mentalitásukhoz meg végképp nem, de maga a gondolat igenis tetszett. A nehezített verziót választottam, hogy mindenféle családi hátszél nélkül álljam meg a helyem. És nem kevés súlyt nyomott a latba, hogy addig sem vagyok szem előtt, addig sem tudnak beleszólni, ha éppen tévednék. Sokáig tervezgettem, sok utánajárásomba került, rengeteg kapcsolatot kellett megmozgatnom azért az óceán túloldalán is, hogy valamilyen szinten mégse fejest ugorjak az ismeretlenbe, de nem nagyon vertem itthon az egészet nagy dobra még a barátaim előtt sem. Belátom, hogy ez utóbbi elég komoly hiba volt ami még vissza fog ütni, de felkészültem rá. Ahogyan arra is, hogy magam mögött hagyom egy időre a vén Európát.
Szóval a hazugságok és a barátok úgy kapcsolódnak egybe, hogy ha az ember már a cimboráival sem tud őszinte lenni, ott nagy gondok vannak. Ők azok akik nem kérnek számon semmit, viszont kéretlen és nyers őszinteséggel öntik az ember fejére a trutyit, ha úgy látják, hogy épületes nagy barom. Nem kertelnek, még akkor sem ha felháborodva kérem ki magamnak minden szavukat. Nincs ez másképp Lulu esetében sem. Hiába játszom el az ártatlan, ma született bárányt, aki nem tehet arról, hogy a hormonjai bedurrantak egy igazán megkapó szépségű és hangú nő láttán, ő elég könnyen lehűti a kedélyeket.
Nagy vigyorogva bólogatok azért a raviolit csócsálgató fejére, amikor elismeri, hogy Sandra Parolese-nek nem csak a hangja, de a külseje is elég komoly fegyvertény, a kettő együtt meg egyenesen halálos lövés az érzékek ellen. Hát hogy lehet ennek ellenállni? Naná, hogy az ölelést azt bizony ki nem hagytam volna. Meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg lencsevégre is kaphatják. Ami azért is nevetséges részemről, mert a Calabriai Éjszakák rendezvényén, nagyjából háromszáz fotós szokott nyüzsögni itt vagy éppen ott, szóval elkerülhetetlen, hogy valamelyik felvételen ne jelenjen meg a nem éppen ártatlan fejem.
- Látod….látod, te is elismered!- böktem az ujjammal felé, belekapaszkodva abba a feloldozást nyújtható egyetlen mondat részletecskébe. És csak horkantok egy hatalmasat, meg ráncolom a szemöldököm ide-oda ingatva a fejem, mikor a kis reményt is elveszi tőlem azzal, hogy végül mégsem tartja megbocsáthatónak az egészet.
- Nézd barátom! Adott egy jó nő, aki veled szemben ül vagy áll, részletkérdés….- legyintettem, miközben összecsippentett ujjakkal, enyhén öklöt formázó kézfejemet ingatva, hevesen, szinte már vérre menően magyaráztam neki, hátha elfogadja végre, hogy nem volt nekem sem más választásom. Legfeljebb ha én lettem volna a fából faragott királyfi.
- ...és így néz rád….ííííígy.- próbáltam utánozni ahogyan Sandra nézett rám akkor. Az a tekintet, amiben benne van, hogy érj hozzám, tégy velem akármit, vagy egyszerűen tegyünk úgy, mintha a tömeg nem lenne körülöttünk. Van benne valami ragyogás, valami ellenállhatatlan. Nyilván tőlem ez, Lulu felé elég idétlenül hatott, és inkább tűntem valami bandzsa transzvesztitának, mint a szoprán énekesnő minimálisan is hasonló imitátorának, de azért a lényeg benne volt.
- ….szóval úgy néz. Te meg marod a tenyered, hogy ne csinálj olyasmit, amivel bármiféle pletykára okot adsz. Szóval igenis amit tettem az teljesen tisztára most. Nem akartam Bellit megcsalni, eszembe sem volt, de az az ölelés nekem igenis jól esett.- még bólintottam is határozottan, mintha ugyan tényleg csak egy ártatlan baráti gesztus lett volna. Bár azt hiszem egy baráti gesztusnál az ember nem simítja a nyitott tenyerét egy nő dereka fölé, és  a nő nem fúrja a fejét a nyakszirt és a váll találkozásánál lévő gödröcskébe. Igen, ez határozottan kicsit több volt, de akkor is egy határon belül maradt.
- Te tényleg süket vagy? Már egy ideje készülök vele szakítani. Készülök, csak még nem készültem el teljesen.- magyarázom, a tarkómat megvakarva a sörös dobozommal és azon morfondírozva, hogy vajon mennyi igazság volt abban amit Lulu az imént mondott. Nagyon sok ami azt illeti. Valószínű egy ideig még lapítottam volna. De nem azért mert hazudni akarnék, hanem mert egyszerűen fogalmam sem volt róla hogyan kezdjek hozzá. A szakítások sosem tartoztak az erősségeim közé, bár az esetek nagy többségében mégis én voltam aki végül kimondta azt a bizonyos visszavonhatatlan szócskát.
- Felőlem ehetsz, de hogy már vagy öt perce tömöd a majmot és még annyit sem kérdeztél, hogy nem ennél te is? Ha már idehozott a fene? Egyáltalán volt időd enni, mielőtt minden a fejedhez repült, öreg barátom? Vagy valami...de neeeeem te csak szépen csipegeted a finomságokat és elvárod, hogy közben engem megöljön az általad felébresztett lelkiismeret.- puffogok rendesen, de ez nálam inkább csak a csendesebb verzió és nem a harag vezényli, hanem mert én is az a fajta férfi vagyok, aki ha ételt lát, akkor minden más kívül esik a perifériáján, még a saját gondjai is.
- Nanáhogy!- nyúlok a villa után, hogy egy falatot én is beegyensúlyozzak a számba. Istenien olvad el, szinte már földöntúli gyönyörűséggel rágcsálom a falatot, lehunyt szemekkel jókorákat hümmögve, majd még le sem nyeltem a falatot még egyet belepofátlankodom a számba.
- Delizioso!- nyammogom félig teleszájjal, mert hát az igazság az, hogy minden amit a két kisöreg készít, annak nem sűrűn van párja. Bár azt hiszem elfogult vagyok velük szemben, de az is tény, hogy nem véletlenül futnak majdhogynem telt házzal az éttermeik, és nem véletlen, hogy a mai napig szinte mindent maguk igyekeznek felügyelni. Persze ennyinél már szinte lehetetlen feladat, de azért még mindig lelkesek.
Luciano szónoklatára csak a szemem forgatom, megadóan bólogatok, mint a hátsó ablakba biggyesztett kiskutya, közben a falatot szépen lassan lenyelem. Az utóíz még mindig a számban marad és azzal cuppogok még párat.
- Úgysem fogsz addig békén hagyni, amíg el nem ismerem. Szóval: mea culpa, mea messima culpa….igen vétkeztem, oldozz fel atyám, mert meg mertem ölelgetni egy tíz per tízes nőt, akinél csak gondolatban szaladt meg egy egy kicsit a fantáziám tevőlegesen nem csináltam semmit. Szóval öt miatyánk, négy üdvözlégy, meg egy hétig szenteltvízzel öblögetek. Jó lesz így?- tártam szét színpadiasan a két kezem és úgy vigyorogtam, mintha éppen az előbb dobtam volna dupla hatost egy fagolyóval.
Az indulással kapcsolatos információ láthatóan kiveri nála a biztosítékot. Tudtam, hogy ez lesz, valahol fel voltam rá készülve, és kicsit bánt is a lelkiismeretem, hogy nem hamarabb mondtam el úgy neki, mint Matteonak, de utálok búcsúzkodni, és rendszerint sikerül is elérzékenyülnöm, amit rohadtul cikinek tartok. Ők ketten meg elég közel állnak hozzám, a legjobb cimboráim, és nem nagyon akartam tudatosítani még magamban, hogy az együtt töltött időknek ebben a formában vége. A római láblógatásoknak, énekléseknek a romszínházaknál éjszaka, vagy a gemmai nyaraknak, amikor szinte semmi más dolgunk nem volt, csak megbütykölni Vito valamelyik járgányát, és nekivágni a poros útnak. Vagy mustot kóstolni, borpárlatot tesztelni, vagy Gaena mama húsoskondérjából mártogatni. Felnőttünk, meglett a saját utunk, és én nehezen viselem, hogy ezek az utak más irányba tartanak, noha a zene mindig is össze fogja kötni őket.
Csak egy vállvonással rendezem le Lulu kérdését, és egy hümmögéssel, meg valami motyogásfélével.
- Mire várjak még?
Persze lenne még mire. Még megünnepelni, még kicsit elbeszélgetni a régi időkről, nem is tudom. Jó lenne. Terveztem is, csak fogalmam sem volt hogyan mondjam el nekik, hogy minderre azért kerülne most sor, mert amúgy hamarosan, most már nagyon hamarosan itt hagyom őket. Szóval inkább elterelem magamról a témát és arról kezdek érdeklődni, hogy ő mivel foglalkozott amikor betoppantam.
Kerekednek rendesen a szemeim, még a zeppola rágását is félbehagyom, és nagyon lassan indítom újra a mondatait hallva, mire aztán kibukik belőlem egy alapos röhögés.
- Hát báttya….azt hiszem jobban örültem volna ha azt mondod, hogy a hónapban ingyenes a HBG Porn Premium csatorna. Abban legalább van ami gyönyörködtet. A fúgaelemzés úgy hangzik mint valami kőműves szaktantárgy, a csempeburkolóknál. A száraz tárgyak nekem sem az erősségeim, de ha minden a tervek szerint alakul, jövőre én is kézhez kapom a diplomám.De mesterképzésre nem megyek. Ez sem az én álmom volt, hanem az apámé, aki egy orvosi diplomának jobban örült volna, de jobb mindenkinek, hogy a keverőpult mögött ülök, semmint a műtőasztal mellett. Viszont Verdi….na igen...az öreg tudott valamit. A Brindisi ma is megállná a helyét bármelyik slágerlistán.- torokköszörülést követően kezdtem neki annak a sornak, amit a nagy öregek közül Pavarotti adott elő...mivel ő volt az első belépő tenor. Gyerekkoromban unalomig néztem őket. Aztán amikor rájöttem, hogy kicsit erősebben engedtem ki a hangom, gyorsan vissza is fogtam magam, nagy pisszegések közepette, behúzva a nyakam a vállaim közé.
- Silencio….silencio….tudom.
A dalolászás helyett végül a lényegre térek, hogy tulajdonképpen akár meg is ejthetnénk valamiféle összejövetelt Gemmán, feltéve ha Matteo is előkerül. Nem gyengén lepődöm meg amikor Lulu elmagyarázza hogyan is áll a dolog jelen pillanatban a társaság harmadik felének életében. Kíváncsian vonom fel sűrű szemöldököm, aztán elvigyorodom, aztán komollyá válok. Az érzelmek egész kavalkádja rajzolódik ki az ábrázatomra.
- Leonora….mint az öblítőmárka? Ja az Lenor….mindegy. De amúgy igen, tudom, milyen amikor szerelmes. Se lát se hall és csak hömpölyög….nem jár vagy megy, hanem hömpölyög, így….- mutatom be cimboránk ábrándos ábrázatát és azt a járást amit ilyenkor szokott produkálni. Tényleg olyan kicsit mint akit elvarázsoltak.Nem gúnyolódom, az távol áll tőlem, de amúgy is szoktunk egymáson csípni néhanap.
- Na de majd bízd csak ide Lulu! Nem volt és nem is lesz még olyan nő, aki meg tudná akadályozni, hogy ha mi együtt akarunk tölteni egy hétvégét akkor együtt töltsük. Előkerítem én őt a föld alól is. Ha kell akkor öblítő kisasszony ágyából rángatom elő. Kizárólag diszkréten.- mintha ebben olyan penge lennék, pedig tényleg néha a lelkesedésem visz, és csak utólag jövök rá mennyire messze voltam a diszkréttől.
- Majd rászabadítom Gaena mamát. Az ő főztjét kilométerekről megérzi. De lemegyek én veled nélküle is. Vito úgyis ígért nekem valami környékbeli kis főzdéből újfajta búzasört. Azt mondta érdekel a véleményem. Szóval, ja menjünk le….vagyis...hömpölyögjünk le.- röhögtem el magam és megint felvettem azt az ábrándos, romantikus vonulást, amit az előbb adtam elő.
- Hé! Nem félvállról adtam elő. Csak...nem nagyon megy ez nekem Lulu. Tudod, hogy utálok búcsúzkodni na. Nem a világ végére megyek. És különben is van internet meg skype. Tudod, ez New York nem Afrika kellős közepe.- magyaráztam kicsit szélesebben gesztikulálva, aztán nagyot húztam a sörömből, majd visszatettem a pultra.
- És amúgy is. Bármikor kiugorhatsz hozzám. Maholnap két kézzel fogom szórni a pénzt mint di Caprio a Wall Street Farkasában….tessék, konfetti….- és imitáltam is a mozdulatot nagy kedélyességgel, ahogy az említett színész a filmben. Hirtelen már nem is tűnt olyan vészesnek, hogy holnap majd vissza kell mennem, és rendezni a viszonyomat Bellisával. De a fenébe is, addig is jól fogom érezni magam a haveromnál.
- Kéznél van a PS? Tolhatnánk valami jó kis autóversenyt. Még mindig lealáználak, hacsak azóta helyre nem kaptad a reflexeid, báttya!- vigyorogtam, és összedörzsöltem a két tenyerem.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptySzomb. Május 30 2020, 18:36

Ennio & Luciano

2018 májusa

- Nem, nem! –védekezőn emelte magasba kezeit, ujjai között ott fityegett az éppen tartalmát vesztett villa, amivel kézmozdulatának félútján behabzsolt egy falatot. – Vagyis de, de én megtehetem. Te nem teheted meg –mutatott először magára, majd bökött felé az ujjával, és pofátlan mosolyt villantott, miután lenyelte a tésztát. – Látod, barátom, ez a szingli lét előnye! Rám nem vonatkozik a „mindent a szemnek, semmit a kéznek”, ami valljuk be, bizonyos hölgyek esetében egyértelműen kivédhetetlen, mint ahogy azt te be is bizonyítottad Sandra társaságában. Nekem nincs kinek fogadkoznom hűségről, nem kell féltékenység miatt aggodalmaskodnom, és alacsonyan szálló dísztárgyak elől ninjákat megszégyenítő reflexszel hajlonganom. Teljes mértékig a magam ura vagyok, annak csapom a szelet, akinek akarom, és akinek nem szégyellem. Van, akinek egyszerűen még nem való komolyabb kapcsolat… -vállait magasba rántva könyökölt fel a konyhapultra, és leszegett fejjel nézett bele a táljába, hogy érdektelenül feltúrja a maradékot, míg gondolatmenetén morfondírozott. Nem volt teljességgel meggyőződve arról, hogy utolsó állítása alatt egészen pontosan kire is célzott: magára -amiben teljes mértékig biztos volt, hogy rá egyértelműen igaz-, vagy a csapodár Ennio-ra, aki soha nem szalasztotta el a lehetőségét annak, hogy egy-két mutatósabb hölgynek tegye a szépet. Természetesen nem támadtak kétségei afelől, hogy annak idején rajongásig szerette a lányt, elvégre látta, miként néz rá, hogy csillan fel a szeme, ha Belli csak kidugta a fejét a konyhából, hogy valamit megérdeklődjön a nappaliban ülő férfiúi társaságtól. Tudta, hogy hiába az összeköltözésük, az évek óta tartó kapcsolatuk, ugyanúgy udvarolt és csapta neki a szelet, mint annak idején, mikor Ennio még csak szemet vetett rá. Luciano örömmel asszisztálta végig barátja boldogságát, és hagyta, hogy órákban kibontakozó ódákat zengjen róla, éppen ezért is érte váratlanul a kihunyni látszó tűz, aminek ő maga nem látta csendesedő mivoltát, egyszerűen csak úgy tudta volna aposztrofálni, mintha jól nyakon suhintották volna a magasba kúszó lángokat egy jó nagy lavór vízzel.
Vígan elkérődzött a folyamatosan lapátolt falatokon, míg vigyorogva, olykor elborzadva figyelte, miként adja elő Ennio Sandra Perolese szerepét. Az elborzadás érthetően akkor érte el, mikor az elnyújtott hangzóval kísérve egy kalap alá hozta az általa Lulura aggatott tekintetét a minden szempontból tökéletesnek tetsző lány átható pillantásával.
- Ezzel most egy füst alatt ingattad meg az épelméjűségedbe vetett hitemet, és a Sandra Perolese iránt táplált képzelgéseimet… -fintorogva húzta el a száját. A szóban forgó szoprán páratlan szépségű volt, ezt minden valamirevaló férfiember írásba tudta volna adni, hiszen a kecses alkatot, a porcelánbabákéra emlékeztető makulátlan vonásokat, a szőke, dús hajzuhatagot, és a hetyke, hivalkodó mosolyt a dús ajkakon még az is észrevette volna, aki vak. Ha őszinte kívánt volna lenni, aláírta volna, hogy Ennio zsákutcába futott, és a hölgy társaságában nem volt más lehetősége –mégis jobban élvezte, hogy szívhatja a vérét, ha már az az éjszaka kellős közepén felverte álmából, mintsem, hogy jó baráthoz mérten az ő szavainak adjon igazat, azzal egyidejűleg Belli reakcióival szemben kelve fel.
- Zenész vagyok. A zenészek süketek. A hangmérnökök meg még inkább –szórakozottan vigyorodott el, ahogy próbálta felpiszkálni Ennio indulatait. Zenész berkekben meglehetősen ingadozó volt a közvélemény a hangtechnikusokat illetően, elvégre nem mind rendelkezett zenei előképzettséggel, így a munkájuk sokszor ellene játszott a zenének, mintsem, hogy kimutatta volna annak előnyeit. De tudta, még, ha nem is sűrűn hangsúlyozta, hogy évek kérdése, és Ennio egy lesz a legjobb szakemberek közül, elvégre nem csak, hogy a keverőpult mögött nyújtotta a maximumot, de énekesi és zenei vénái is egyaránt kimagaslóak voltak. – Belegondolva mindent megmagyaráz az, hogy te zenész és hangmérnök is vagy –tanakodva dörzsölte az állát, majd elvigyorodott. – Tudod, hogy szeretlek –toldotta meg gyorsan, mielőtt a másik még magára vette volna a szavait.
- Na már ne is haragudj! –ugyanolyan olaszos indulattal kezdett bele, és csak azért torpant meg, hogy a szájában forgatott falatot lenyelje, hogy annál hevesebben tudjon a maga védelmére kelni, immáron semmitől nem zavartatva. – De betörsz itt a házamba éjnek idején, meg se várod, hogy véleményt formáljak arról, hogy akarok-e így éjféltájt vendéget fogadni, avagy nem, csak besétálsz mellettem, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Úgy jársz-kelsz, mintha otthon volnál, felteszem, a lakás tervrajzát is már jobban ismered, mint a magad tenyerét, beveszed itt az egész lakot, szinte már én érzem magam vendégnek melletted a saját otthonomban, aztán még ezek után bele akarsz kezdeni olyan illedelmességi körökbe, hogy én kínáljalak meg ahelyett, hogy kiszolgálnád magad?! Az már nem olyan kézenfekvő, hogy magadtól cuppanj rá az egyik tálra? Az eszem megáll… -haragosan pöffeszkedett, mégis, mikor hangjának csitulásával alkalma nyílt rá, Ennio felé nyújtotta a dobozt, amiből addig ő falatozott kedélyesen –természetesen azért szemmel tartotta, mennyit kíván a másik fogyasztani a nem túl sok ételből, hogy megbizonyosodjon róla, még neki is fog maradni belőle. Nem volt semmi, amit annyira szeretett volna, mint a hasát, és az előnyös genetikán túl a rendszeres testedzésnek is volt köszönhető, hogy nem látszott meg rajta annak nyoma. Bár apja terebélyesedő pocakját látva támadtak kételyei azt illetően, hogy ötven éves kora környékén vajon neki is megfognak-e jelenni deréktájon a semmivel össze nem téveszthető vaskos úszógumik, de egyelőre próbált nem a jövőre koncentrálni, és kiélvezni fiatalságának, és kimunkált testének minden előnyét.
- Tökéletes –Enniohoz hasonlóan gömbölyödött mosoly ajkai szélén, ami lassan, de biztosan élénk vigyorrá lényegült, mígnem elhalványulni látszott, helyét pedig haragvás vette át barátja szavai nyomán. Hangulatát tekintve abszolút befolyásolható volt, és egy elejtett félmondat is olyan mértékig tudott hatni rá, hogy a boldogságát egyszeriben hajítva kútba váltotta azt a méreg, vagy az idegesség. Ennio pedig egyidejűleg idézte meg mindkettőt. Soha nem tűnt még annyira közelinek felnőtté válásuknak ténye. Ennio, mint legidősebb közülük, érthetően elsőként kezdte kiépíteni karrierjét, azzal azonban nem számoltak, hogy mindez az óceánon túlra fogja szólítani –meglehet, hogy ő maga igen, de Luciano és Matteo biztosan nem. Lulu, ha valakit a szívébe zárt, nehezen vált meg tőle, és különösen nehezen viselte az illető hiányát, attól pedig, hogy a személy, aki hátra kívánta hagyni történetesen az egyik legjobb barátja, még nehezebbé vált az elszakadás tudata.
Feszülten lökdöste a maradékot a doboz egyik peremétől a másikig, nem kívánt újabb falatot egyensúlyozni a szájáig. A kérdés végett épp, hogy a szemüvegének pereme fölött sandított a másikra, majd újból a tálba szegezte tekintetét, és, mint egy durcás kisgyerek, dacosan folytatta az étel piszkálását.
- Bánom is én, hogy mit csinálsz –intézte el ennyivel, hangja alig volt hallható, pont úgy szólt, mintha magának, nem pedig a másiknak szánta volna válaszul. Örült Ennio sikerének, nem lehetett volna azzal vádolni, hogy nem így van. Büszke volt arra, amit zsenge kora ellenére elért, hogy lehetőség nyílt számára, vagy inkább teremtette azt, hogy az „új világban” próbáljon sikert, nem pedig szerény hazájukban, ahol lehet nem is kapná meg a kellő és neki járó figyelmet. Ugyanakkor a mérget, ami haragvással töltötte el, nem tudta lenyelni, és különösen fájón érintette, hogy a tervezett költözésről mindössze két héttel az út előtt kellett értesülnie esélyét se hagyva annak, hogy könnyebben meg tudjon békélni a gondolattal. Minden akkor vált bizonyossá és valóssá.
Durcássága akkor is vele tartott, míg megválaszolta Ennio kérdését, és csak nagyot fújva volt képes kiadni magából az ellene, de legalábbis elbaltázott beismerése iránt táplált ellenérzéseit. Mert végtére is, nem haragudhat rá azért, mert az önmegvalósítás útjára lépett.
- Hát elhiheted, hogy én is jobban örültem volna, ha Vito kíván befogni fugázásra lent Gemmán, nem pedig Bach valamely remekbeszabott fúgáját kellett volna hangról hangra kielemeznem –puffogott kelletlenül. – Nem mondom, bár nem sok, de van haszon abban, ha az ember jártas a műfajok ismeretében, de most, a vizsgaidőszak küszöbén, mikor már jobb volna valóban a jegyzetek felett roskadozni, legkevésbé se hiányoznak már a tölteléktantárgyak feladatai –az pedig, hogy annak idején a szolfézs és összhangzattan tantárgyakból való felzárkóztatása végett napi szinten hosszú órákat kellett roskadoznia az elméleti órák anyaga felett, csak rontott az egyetemi években való előadások megítélésén is.
Elvigyorodott, mikor Pavarotti után szabadon Ennio is belekezdett a Brindisi soraiba, és csak azért nem folytatta José Carreras verse-jével, amit barátja is sűrű pisszegések közepette osztott meg vele, saját magát intve rendre: silencio.
- A mai világban egy diploma már alig ér valamit… -rántott egyet a vállán, és hörpintett a söréből. – A zenész szakma nyilván más, mert ott még van értéke annak a fecninek, végtére is, operaénekes se lehet abból, aki épp beszambázott az utcáról, és sikert kíván próbálni. De figyelj… a papának legalább megnyugodhat a lelke, hogy nem valami „sehonnai laplopó” a fia, hanem igenis diplomás ember, aztán meg, ha úgy vesszük, te se látod kárát annak, hogy van –számára ugyan soha nem volt kérdéses, hogy tanulmányainak végét tisztességgel, mesterdiplomával, ha nem éppen doktorival kívánja lezárni, de ő maga nem látta értelmét annak, hogy azt mindenkire rá kelljen erőltetni. Neki ez volt a célja, hiszen a mesterivel kapja meg az opera énekművész titulusát, ha pedig a doktoriját is képes megcsinálni, a későbbiekben egyetemi oktatóként is el tud helyezkedni. Tiszta volt előtte az útja végén álló cél, csak az odáig vezető ösvényeket kellett tisztogatnia ahhoz, hogy el is érjen odáig.
A bizalmasnak tetsző információt próbálta minél diszkrétebben előadni annak ellenére is, hogy csak ketten voltak a házban. Saját része végeztével visszahúzódott a helyére, miután addig a konyhapult egészén áthajolva beszélt a másiknak.
- Te tényleg hülye vagy! –ekkor még csak másodszor, de napjában vagy százszor szokta felhívni erre Ennio figyelmét, legtöbbször, mint abban a pillanatban is, dallamos, erős nevetéssel kísérve.
- Abszolút, kizárólag diszkréten –konszolidáltan, nyugodt és elmélyített hangon ismételte el utána, majd fejét ingatva jót vigyorgott. – Akkor már rendesen tálalj ki Gaena mamának, hátha majd az öreglány megkergeti egy méretes fakanállal, amiért ennyire kelekótya a legkedvencebb kölyke. Komolyan mondom, Nico, ez a csaj más. Nem azért, mert az látszik rajta, hogy ő lenne a mi Matteonk jövője, mert ha engem kérdezel, biztosan nem így van, de annál is inkább ő most a szíve közepe. Teljesen magához láncolta, aztán senki felől nem kíván hallani, hacsak az nem a kis bögyös –rosszallását fejezvén ki ingatta a fejét, de, még mielőtt kortyolt volna a söréből, jót derült Ennio újabb hömpölygős manőverén.
- Tehát Vito téged is az új hozományával csábítgat? Őrület az a kölyök –Vito, aki Matteo nagybátyja volt, rendre kapta tőle ezt a megnevezést, mert a családfát tekintve hiába tartozott az apjával megegyező korú Gustavo testvérei közé, Luciano hónapokat vert rá. – Úgy osztogatná, mint a cukrot. Valamit biztos tud az a sör, ha már fűnek-fának így dicséri. Valamelyik nap én is beszéltem vele pár futó szót, és nem győzött áradozni róla, úgyhogy mondtam is neki, hogy legyen raktáron, mire megyünk –Vito elkötelezett híve volt Gemma-nak, így a vidéki életnek is. Tudta, hogy mitől döglik a légy, és nem gazdálkodott holmi „lónyállal” –legalábbis ő így nevezte a nívótlan, tömeggyártott alkoholokat. Lulu pedig, akit soha nem húzott csőbe e téren, különösen adott a véleményére, még úgy is, hogy ő tökéletesen megvolt azokkal a sörökkel is, amit Vito többedszer a borok aljába köpött, és felharsanva szitkozódott róla.
- Tudom, hogy New York, és, hogy van internet. De azt is, hogy a skype beszélgetés nem ugyanaz, mint… ez –a kezében szorongatott üveggel írt le körkörös mozdulatokat maguk között. Elnézte pár néma pillanatig Ennio-t, majd beletörődve sóhajtott. – Csak tudod, hiányozni fog, hogy nem lesz, aki átcsörtet hozzám éjnek idején, hoz egy rakat sört, és kipenderít a béketűrésemből. Mert, ha valamit, akkor ezt nem lehet kivitelezni a skype-al! –hívta fel rá a figyelmét, és, mint Ennio, maga is kortyolt az italból. – De büszke vagyok Rád. Tényleg. Nyilvánvaló volt, hogy nagyra fogod vinni… csak a fenéért nem tudod nagyra vinni itthon! –tudta, hogy bizonyos mértékig önzőség, amiért nem akarja elengedni. De tisztában volt azzal is, hogy nem fogja tudni megállítani, és nem is akarta, bármennyire fájt is.
- Aztán majd annyit fogunk nálad lebzselni Matteoval nyaranta, hogy majd könyörögni fogsz, hogy húzzunk már haza, de legalábbis Viola nénikénket boldogítsuk, ne téged –kedélyesen vigyorgott, mikor említésbe hozta az újabb di Sciglio rokont. – Tényleg, eleinte náluk fogsz lebzselni, vagy már intéződik a lakás kérdés is? –mert ugyebár, mint ahogy azt mindenki tudhatta, aki közeli kapcsolatot ápolt az említett asszonnyal, az előtt az ajtó mindig nyitva állt. Hozzájuk kérdés-kérés nélkül lehetett érkezni, mindig találtak helyet a vendégeknek. Annál is inkább azt vette zokon, hogyha valaki nem az ő vendégszeretetükből kívánt részesülni.
- Persze, hogy kéznél van –válla felett sandított hátra a tv irányába, majd eltaszította magát a pulttól, és a dohányzóasztalhoz iramodott. Nem kívánt sokat rendezkedni, mert nem volt feltett szándéka lenyűgözni barátját a fene nagy renddel, épp csak annyit, hogy összehúzza a mindenhol szanaszét heverő jegyzeteit, kottáit, amiket a pianinora egyengetett. – Szerintem hozd a söröket is –biccentett célzásjelleggel a konyha irányába. – Meg amúgy lehet, hogy van lefagyasztva apámék kajájából. Tudom-tudom, újramelegítve már nem az igazi, de… azért tudnék még enni, és legalább te, halál torkából szabadult barátom se éheznél tovább –pimasz vigyorral sandított háta mögé, közben pedig az addigra már bekapcsolt PS-en kutatta az Ennio igényét kielégítő játékot, amiben, mint mindig, folyvást győzedelmeskedett Lulu felett, mégis rendre beadta a derekát, ha a másik versenyre invitálta.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyCsüt. Jún. 11 2020, 22:15
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

- De igenis megtehetem!- lendítettem a magasba a kézfejemet mintegy nyomatékosítva a szavaimat.Ujjaim összecsippentve, és ez olyan mozdulat, ami alapvetően minden olaszra jellemző volt. Nemtől és kortól függetlenül olyan helyzetben amikor kellőképpen nyomatékot akart adni a szavainak. Sokan ezt úgy hívták volna, hogy felesleges hadonászás, én inkább úgy hívtam, hogy a mozdulat meggyőző ereje.
- Vagy tán csak azért teremtette a jóistenke a szememet, hogy a hozzád hasonló tésztazabálókat nézzem naphosszat? - perlekedem tovább, és bár egy kívülálló személynek úgy tűnhetett, hogy Lulu meg én éppen veszekedünk, ilyenről szó sem volt.
- Nagy tévedésben vagy te, amico mio! A szingli élet arról szól, hogy mindent a kéznek ha már a szemed sem elég.- röhögtem el magam, de persze ettől tovább nem volt szokásom belemenni a dolgok elemzésébe. Szerintem mindketten voltunk már annyi időt egyedül, hogy tudjuk ezek a dolgok hogy is mennek.
Hogy sokaknak nem való komoly kapcsolat, ezzel mélységesen egyet értettem, és a mai estét figyelembe véve ez tovább erősödött bennem. A családom, legalábbis apai ágon, nem éppen a hűségéről híres, anyai ágon meg a vakhűség jellemző elsősorban. Én valahol a kettő között vagyok. Szeretek szép nőket megnézni, szeretek udvarolni, szeretem őket  a tenyeremen hordozni, szeretem férfinak érezni magam mellettük, de ez nem azt jelenti, hogy becsukom a szemem, és ki sem nyitom ha esetleg egy mutatósabb fehérnép kerülne a látómezőmbe. Ha nem mentek volna olyan rosszul a dolgok Bellivel, akkor minden bizonnyal Sandra is csupán egy szemmel csemegézős kis szépség lett volna, de nem vetemedtem volna arra, a minden bizonnyal ostoba cselekedetre, hogy megölelgetem. Én tudom, hogy Bellisa mit érezhetett amikor a képet meglátta, én tudom. De már annyiszor kiveséztük, hogy tulajdonképpen mi a probléma kettőnk között, hogy nem volt kedvem újra belemenni. Nekem a szabadságom a mindenem, és csak egy olyan nőért fogom véglegesen feladni, akitől kapok annyi bizalmat, hogy ha azt mondom nem történt semmi, akkor azt készséggel el is hiszi. Mert amúgy ez tényleg így is volt. Jobban belegondolva a Grandi família nagy részében több volt a válás egy időben mint a haláleset, tekintve, hogy amúgy mennyire szerteágazó a családfa, ez azért elég komoly fegyvertény. Három bácsikám is a harmadik és negyedik feleségét fogyasztotta, pedig alig múlták el az ötvenet. Apám harmadunokatestvére, aki amúgy egy időben a vatikáni seregben is szolgált, azért lépett ki a katolikus egyház szolgálatából, mert rajtakapták az egyik püspök unokahúgával a Szent Pál Székesegyház harmadik gyóntatófülkéjében. Nem volt rajta reverenda, pap sem volt, de úgy tűnt éppen feloldozza szegény leányt a bűnei alól. Vagy valami ilyesmi történhetett. Vagy ott van Luella nénikém, anyám egy unokatestvére, hogy a másik oldalról is hozzak példát, aki épp csak betöltve a tizennyolcat hozzáment a gimnáziumi szerelméhez. Szült három gyereket, felszedett minimálisan is száz kilót és belekényelmesedett a házasságába. Aztán jött az első pofon, hogy a hites ura a tulajdon húgával csalja meg, minek következményeként ledobta a száz kilóját röpke másfél év alatt, felszedte a sátorfát, meg a gyerekeket, és hozzáment valami lombardiai iparoshoz, aki óceánjárókra tervezett luxusbútorokat mérhetetlenül drágán. A szüleim házassága azt hiszem példaértékűnek számít a családban, a maga közel harmincöt évével. Kitartanak egymás mellett, bár nem állítom, hogy mindig és minden kerek volt közöttük. Mégis olyan diszkréten intézték, hogy mi gyerekek nem sokat tudtunk felőle. Ez így is volt rendjén. Apám szerint ideje lenne valami takaros olasz lányt találnom, aki mellett növesztek egy kis tekintélyt - na meg még mit nem, nem véletlenül adtam le azt a tekintélyt, nem kívánom visszaszedni!- és mihamarabb boldoggá teszem anyámat néhány unokával. Nem mintha ugyanezt az osztást Fabrizio bátyám nem kapná meg. Tudom mi az elvárás, meg azt is, hogy ezzel szemben én mit akarok. Takaros olasz lányt jó lenne találni, csakhogy ezek a lányok lassan kikopnak a köztudatból. Unokákat meg még ne akarjanak, nem vagyok alkalmas még apának. Én még élni akarok, felfedezni a világot, hogy ha egyszer majd tényleg gyerekem lesz, akkor tudjak miről mesélni neki.
Szóval azt hiszem Lulunak abban mindenképp igaz kell adjak, hogy talán elhamarkodtam én ezt a dolgot Bellivel. Maradhattam volna otthon Catanzaroban, francnak kellett nekem Rómába jönni! Most már mindegy! Holnap visszaesz a fene a lakásba, összeszedem a cuccaimat, magunkat ismerve addig legalább háromszor összeveszünk, és csak reménykedhetek benne, hogy az a boszorka mérgében nem fogja az összes cuccomat kidobálni az utcára az erkélyen át, mert még ezt is kinézem belőle. Majdnem agyondobott a saját díjammal, szóval ezek után aztán tényleg bármit.
Még ha jártatom is a számat, még ha időnként be is szólogatok Lulunak, azért tudja ám a kis pápaszemes, hogy hálás vagyok a kanapéért, meg azért, hogy megosztja velem az utolsó morzsákat is, amik megmentik őt az éhhaláltól. Na persze! Az apja vendéglős, szerintem ha kinyitnám a hűtőt, amit nem mellesleg engedély nélkül nem szokásom, akkor fél Szicília rám borulna, az oldalából meg Portofino legfinomabb borai.
- Hát nézzenek már oda! Violinkulccsal foglak pofán verni! Még, hogy én duplán süket, hát elmész te a francba!- húztam fel az orrom, a szemöldökömet úgy összeráncoltam, hogy szinte egybe ért, és horkantam is egyet. Nem volt ez valódi harag, inkább húzgáltuk egymás bajszát. Voltak komoly összezörrenéseink Lucianoval, de azok koránt sem ilyenek. Mindketten kötjük az ebet a karóhoz, mindketten ragaszkodunk a saját elképzeléseinkhez, nem engedünk belőle, majdhogynem egymás torkának esünk, gesztikulálunk és hadonászunk a másik arca előtt. Kívülállók valószínű azt hihetnék, hogy másodperceken belül valamelyikünk pofán gyűri a másikat, de ilyen soha nem történt és nem is fog történni. Ő a barátom, még akkor is ha néha úgy hiszem, hogy orbitális nagy baromság, amit beszél.
- Ne gyere itt nekem azzal, hogy szeretlek! - lendítettem a kezem a levegőbe, mintha csak egy szúnyogot akarnék elhessegetni, ami már órák óta nem hagy békén. Aztán elég volt csak ránéznem, hogy még a tettetett harag is eltűnjön az arcomról és röhögjek. Akkor is vigyorogtam, amikor nagy sértetten előadja a “Keresztapa” film eleji nagymonológját, Lulu féle átiratban, hogy azt mondja “betörsz a házamba, a saját otthonomba….” bla bla….
Természetesen a felkínált kaját nem fogom visszautasítani, ahogyan a zeppolát sem. Az nekem a sütemények vörös posztója.
- Hoztam sört, mit puffogsz?Cserébe azért, hogy bejöhettem, és nekem adod a kanapéd.Remélem nem rejtegetsz benne valahol egy hangvillát, nem akarok ráfordulni éjjel. De lásd, hogy kivel van dolgod, hajlandó vagyok én felhúzni magamnak az ágyneműt. Feltéve ha tisztességes mintázatút kapok. Nemhogy valami gyerekkori báránykásat sózol rám. A kajához nem nyúlok, hé! Azért bennem is van tisztesség és jólneveltség, báttya!- tettem nyitott tenyerem a szívemre, és újabb szép kis színjátékot produkáltam neki, mintha éppen én lennék az aki szívességet tesz neki, hogy nem kell egyedül bajlódnia a mindenféle zeneelemzéssel. Igaz ami igaz szívesebben lettem volna most Gemmán. Az a hely olyan...öregem! Ha egyszer látod, ott akarod leélni az életed, akkor is ha semmi közöd hozzá amúgy, csak annyi, hogy az öreg unokájának az egyik legjobb barátja vagy. Amerre a szem ellát, a domboldalon szőlőtökék, a legelőre kihajtott marhák tarka tengere, a búzamezőkön itt-ott pipacsok, és kék búzavirágok….és csend. Kivéve akkor amikor Gaena mama elüvölti magát, amit még a birtok szélén dolgozók is hallanak, hogy kész az ebéd, aki nem jön éhes marad.
Vettem egy villát, hogy a paradicsomos-parmezános tésztát is megkóstoljam, és még tele pofával hümmögtem arra a felvetésre, hogy tálaljak majd ki a nagyinak az unokájáról. Lenyeltem a falatot és úgy szólaltam meg végül.
- Na abban biztos lehetsz, hogy ha Matteo a búcsú estére nem kerül elő, azt nem köszöni meg amit tőlem kap. Az a kis bögyös itt lesz még hónapok múlva is, de én már nem. Az utolsó pillanatban úgyis megjön az esze, még akkor is ha jelenleg a nadrágjában hordja.
És ez finom célzás volt Lulu felé is, mert nem vagyok hülye, éreztem én a hangjából, hogy nem tetszik neki ez a nagy sietség, és már a nyelvemen volt, hogy megmagyarázom….bár felesleges, ismer annyira, hogy tudja nem vagyok a  nagy búcsúzások híve, mert….szégyellem egy csöppet, de eléggé el tudok érzékenyülni. Elmarháskodok én mindent, de amikor olyanról van szó, ami valószínű egy életre megváltoztat majd mindent, ami után már semmi nem lesz ugyanolyan mint azelőtt, akkor eléggé szíven tud ütni a dolog. Sokaknak, gyerekkorom óta én vagyok az örök vidámság, a nagy mamlasz, akinek a képéről nem lehet letörölni a vigyort….és ez így is van rendjén. Mit sírjon az ember ha tud nevetni is, még saját magán is? De nekem is van szívem, van lelkem, amibe úgy néha bele lehet törölni a lábat, meg jól meg lehet csócsálni, de ettől én még ugyanaz a vigyorgó mamlasz maradok, akinek mindenki lát.Kevesen ismerik az érzelgős oldalamat, leginkább csak azok, akik képesek egy-egy iszogatás alkalmával kivárni azt a fokozatot, ami a hajnali órákban szokott eljönni, ami a részegségnek már egy olyan fázisa, amikor kimerül az ember, de még nem tud aludni és filozofálni kezd, meg indokolatlanul belekezd az “Una Furtiva Lacrima” kezdetű klasszikusba, lehetőség szerint úgy bele  a közepébe forte fortissimo erősséggel.
- Vito ha tehetné valószínű egy tölcsért dugna a számba és öntené lefelé a sört ha akarnám ha nem!- nevettem fel jóízűen, majd egy újabb falat zeppola lett mohóságom áldozata, immáron az utolsó falatok egyikeként végezve a számba. Mondom én, hogy nem tudom abbahagyni.
- Amúgy meg ha jó lesz a sör, akkor velünk rosszul jár, igaz e báttya?- paskoltam bele Lulu felkarjába amúgy emberesen és meg kellett állapítanom, hogy elég komolyan ráfeküdt mostanság az edzésre. Mondjuk nem szokásom a karját tapenolgatni, szóval eddig fel sem tűnt.
- Combosodsz te is rendesen. Látom a súlyzók nagy haverjaid lettek mostanában. Még tömegre tolsz vagy már szálkásítasz? - nézegettem meg jobban, amennyit ez a póló láttatni engedett, és meg kellett állapítani, hogy tömeg már volt, most már szálkásít inkább.
- Kicsit nem figyelek oda, és lehagysz. Ideje lesz belehúznom. Na vidd innen ezeket a bűnre csábító cuccokat!- toltam el a tálakat magam elől, de azért az utolsó zeppolát még lemartam magamnak róla.
- Tudom, hogy nem olyan. Én is jobb szeretem a személyes találkozásokat. Mit gondolsz miért nem telefonon sírom el neked a bánatom, és vagyok itt, hogy felverjelek az éjszaka közepén? És hát...megmondom neked úgy ahogyan van, báttya...- ültem fel rendesen egy bárszékre és a két combom között támaszkodtam meg, kicsit leejtve a vállaimat.
- Azért nem itt akarom sokra vinni, mert egyrészt nem akarom, hogy a családom a nyakamban lihegjen és folyamatosan elemezzen. Nonno ért meg egyedül azt hiszem, és ő az aki anyagilag is a leginkább támogat ebben az egészben. Meg aztán mi olaszok milyen vagyunk? Ideszületünk, magunkban szívunk mindent ami zene, aztán elmegyünk világgá, hogy megmutassuk mindenkinek: mi ebben is jobbak vagyunk. Meg aztán ha én nem mennék, hogyan lennétek ti világhíres operaénekesek Matteoval, ha nem lesz valaki, aki már berágta magát a szakmába odakint, és összepacsizott olyanokkal akik számítanak? Meglátod Lulu, egy napon még a Metropolitanban fogtok brillírozni, és én foglak oda bejuttatni benneteket!- magyaráztam és ígértem nagy mellénnyel, mintha ugyan erre akár egy minimális esélyem is lett volna, de az ember ugye merjen nagyot álmodni.
- Hát egy ideig még náluk leszek, úgy egy hetet. De nem azért, mert ne lenne már meg a lakáskérdés. Egyelőre Dél-Manhattan-ben fogok bérelni egy ötödik emeleti garzont. Francisco unokbátyám intézte el, meg szerzett valami kocsit is, amíg a motorom papírjait intézik, hogy át tudjam magammal vinni. Csak azért megyek Violáékhoz, mert tudod milyen: megsértődik ha egy hétig nem ő tömheti a hasamat mindenféle finomsággal. De bevallom, nem bánom. Az első napokban úgyis hiányozni fog minden.
Miközben beszéltem, elindultam utána, azonban a sör és a kaja felvetésére megtorpantam és inkább a konyha felé vettem újfent az irányt. A söröket vittem először be a nappaliba, és lepakoltam az asztalra olyan részre, ahol nem voltak útban Lulu kottái. Mondjuk nála az egész lakás ebből állt. Bele sem akarok gondolni, milyen érzés lehet egy csajnak, ha éppen felhozza és a Tosca Levéláriájának kivonatával néz farkasszemet. Basszus, ebbe nem akartam belegondolni!
- Hahh! Nem mondom, hogy nem tudnék még enni, de abban azért egyezzünk ki, hogy nekem hamarabb eszembe jutott a szórakozás jelen helyzetben, mint a kaja. Szóval a ne vágd a fejemhez, hogy én éhen halnék, mert perpillanat te vagy aki….úristenszűzmáriamindenszentek!- miközben magyaráztam a hűtőhöz is értem, és ebben a pillanatban, ebben az egybemondott pillanatban nyitottam ki az ajtaját, és megláttam azt a töménytelen mennyiségű ételt, amivel Lulu hűtője tele volt zsúfolva.
- Mi van, nálad csapódnak le a maradékok, vagy újabban gyűjtögetésbe kezdtél? Ennyi doboz kaját, egy hadseregnek elég lenne! Na mit kérsz? Van itt spenótós rakott valami tészta….meg sajtos makaróni….ez mondjuk jó lesz nekem, mert van benne fokhagymás pirított csirkemell is...paradicsomos-bazsalikomos penne jó lesz, vagy inkább ez a gombás ragus….nem tudom mi kell?- veszegettem ki a dobozokat és nyitogattam fel a tetejét szinte mindegyiknek, aztán végül én a sajtos makaróni mellett döntöttem, neki meg azt vettem ki, amit végül kért. Megforgattam őket a mikróban, és amikor végül jónak találtam a hőmérsékletüket, úgy dobozostól, meg egy-egy villa kíséretében halmoztam ételes tálcára és vittem be a nappaliba utána. Még mindig a játékok között válogatott, valószínű engem várt, hogy mit toljunk.
- Azt a vegasi autóversenyest keresd meg….nem tudom mi a címe….tudod, ahol a maffiafőnök lányát kell megmenteni, és cserébe neked adja a város nyugati csücskében az illegál drogterjesztés lehetőségét.- ah, micsoda frappáns kis játékok! Na de hát a PS-nek nem is ez a lényege, hanem az, hogy az ember kicsit szórakozzon.
- Itt a kajád, de előtte tömd meg a bucit báttya, mert közben nem hagyok időt arra, hogy itt nyugodtan falatozgass.Na add ide a konrollert és figyeld, hogy tolják a nagyok!- pakoltam le én a saját tálcám, magamhoz vettem a konzolt, és vártam, hogy ő is hasonlóan tegyen. Nem volt a legjobb játékos, de mentségére legyen mondva, hogy sosem viszakozott egyetlen kihívás elől sem.
- Az aaaaaazzz a szürke Lancer Evo...duplaturbós, alsó eresztés a kisebb légellenállás miatt….véged van báttya!- mutogattam neki nagy komolyan, mint anno, amikor tizenhat évesen először játszottunk ilyesmivel. Szép és jó idők voltak….tényleg kár, hogy ennek vége lesz hamarosan.
- Amúgy….tudom, hogy orrolsz rám, hogy ilyen gyorsan lelépek….és azt is tudom, hogy szar ez így mindenkinek, de ha bele akarok vágni, akkor azt most kell. Ha két hónap múlva megyek, akkor is szar lenne nektek….én viszont minél hamarabb neki akarok látni megvalósítani azt amit megálmodtam, amiért tanultam. Érted ezt ugye? Ha lehetőséged lenne, hogy operaénekesként kipróbáld a tudásod, te sem akarnál várni!- vontam meg a vállam, és az este folyamán először és rövid időre engetem a komolyságot kettőnk közé, mert aztán már vissza is tértem a képernyőre, hogy lássam, Lulu milyen járgányt választott.
- Na ne már! Te tényleg ki akarsz kapni? Miért nem a másikat választod, azzal esélyed is lenne ellenem.- magyaráztam vigyorogva és szélesen mutogattam a képernyőre.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptySzer. Jún. 17 2020, 19:48

Ennio & Luciano

2018 májusa

- Ha te mondod –visszakozott, kezeit a magasba lendítve engedte át a felette és a véleménye felett való győzedelmeskedés jogát Ennionak. Szavakkal olykor elmondhatatlan mértékű különbségek rajzolódtak ki kettejük, gyakorta hármójuk között is, és ez egyike volt azon alkalmaknak, amikor Luciano, ha szerette se tudta volna az igazát adni a másiknak. Egyszerűen csak kihátrált, úgy gondolván, hogy jobb, hogyha nem szaladnak homlokegyenest egy értelmetlen vita felé. – Miért? –kúszott magasba a szemöldöke a kérdés nyomán, és kezeit szétvetve mérte végig magát –a napok óta pizsamájaként szolgáló, V-kivágású, levetett fehér pólót, amiről foltokban már le lehetett olvasni a napi menüket, a szürke, bő, jócskán kopottas melegítőgatyát, ami minden különösebb esztétikát nélkülözve egy, amúgy nem párba rendezett zokniba volt gyűrve. – Anyukám szerint jól nézek ki, te meg itt panaszkodsz, ha engem kell nézned? –kérdezett vissza, makulátlan fehér fogai apránként buktak elő ajkainak takarásából. Hogy miért az édesanyjával példálózott? Túl azon, hogy valahol mindig az „anyja pici fia” volt, a helyzet abszurditása adta leginkább a fő okot. Na meg hirtelenjében nem jutott eszébe egy hölgy ismerős se, aki megerősítette volna ebben az elképzelésben.
- Én is ezt mondom –helyeselt bólogatással támasztva alá szavait. – Hogy a szingli élet miatt rám nem vonatkozik a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” –ismételte magát újonnan, hogy bizonyítsa Ennio előtt, ugyanazon a gondolatmeneten, csak más fogalmazásmódban közelítették a témát.
Mindent összevetve, bár megtehette volna, hogy ezen véleményének létjogosultságot is ad, Lulu soha nem volt azon fiúk, férfiak közé sorolható, aki habzsolta volna az élvezetek, vele együtt a nőket is. Becsületes volt, számára a szebbik nem soha nem képezte a vágyainak pejoratív értelemben vett kielégítésének eszközét. Szülei, kiváltképp az apja, tisztességre nevelte, nem arra, hogy úgy, és olyan gyakorisággal járjon nőről nőre, mint tavasszal a méhek virágról virágra. Bár, mint Ennio, soha nem titkolta, hogy, ha már két szép, nagy, barna bogárszeme ott díszelgett arcának kelletős közepén, azt fel is használja arra, hogy a zsánerébe foglalható hölgyeket megnézze, majd, ha arra került a sor, hangzatos, de nem szánt szándékkal „ágyba vivős” bókokkal illesse. Nem volt közönséges, hogy az egy éjszakás kalandokat üldözte volna. Közeli barátai, családtagjai tudták, hogy mi mellett kötelezte el magát: a munka számára fontosabb volt a kapcsolatoknál, ugyanakkor hitt a szerelemben. Talán nem úgy, mint Ennio vagy Matteo. Nem helyezte azt semmi elé, és, mikor korosztályának más se volt fontosabb, mint a másban, más által való kiteljesedés és boldogság, ő talán akkor kötelezte el magát szinte végérvényesen a szakmája mellett. Hiszen páholyból figyelte, miként buknak orra barátai a szerelem tornácán, azt megelőzően azonban mennyi áldozatot hoztak érte, annak működéséért, és a feltételezett örömért. Lulu nem akarta megosztani a figyelmét. Ő, még ha nógatták is az idősebbek, hogy nincs is szebb a szerelemnél, amikor hirtelen minden fényesebb, minden világosabb, minden gyönyörködtetőbbé válik, és az egész világ virágba borul csak attól, hogy van, aki egészen máshogy szeret, mint egy testvér, anya, vagy barát, nem változtatott a véleményén.
- Áhh, igazad van… -legyintett, állával Ennio felé biccentett, majd ezt a gesztust konkretizálta is. – Két akkora kagylóval hogyan is lehetne az ember süket? –még ha igyekezett is felpiszkálni az indulatait, a legszebb vigyorát villantotta felé. Számtalan módját ismerte annak, hogy miként menjen a másik agyára, és soha nem volt rest kihasználni a kártyáit, hogyha, bár játékosan, de összeszólalkoztak. Ezen alkalmakon Matteo volt az, aki hűen, és rendre csendben ült, már-már malmozva várva, hogy ki fogja kitenni a végső pontot. Ennio és Luciano soha nem szerették volna titkolni azt, hogy túl azon, hogy kimagasló hangi adottsággal rendelkeznek, hangerőben is igazán ki tudnak tenni magukért, így, ha kettejük között nézeteltérésre került a sor, abba belerezgett még a föld is. Sokszor nem voltak ugyanazon véleményen, de bármennyire is különböztek, az, hogy szerették kivívni a nekik járó figyelmet, veszettül hasonlóvá tette őket.
- Hát akkor nem –rántott egyet a vállán, dacosan, szinte haragvón, ami akár még hitelesnek is tudott volna mutatkozni, hogyha nem ült volna idült vigyor az ajkain.
- Mit ábrándozol itt ágyneműről, mi? Nem jár neked pihe takaró meg puha párna! Ott van a kanapé aljában egy pokróc, meg a sok díszpárna, az mind a tiéd lehet! –harsogta túl Ennio hangját. Azért, hogy illő bánásmódban részesíthesse az esetleges vendégeit, soha nem törte magát. Nem, ugyanis az általa várt vagy pont, hogy nem várt betolakodók többnyire a két tökfilkó személyét jelentették, az ő kényelmük érdekében pedig nem különösebben fáradozott. Lehetne mondani, hogy csapnivaló barát, de a legjobb barátokat az jellemzi, hogy ha a másik hanyatt vágja magát előttük, addig röhögnek, míg az kénytelen egymaga felkászálódni a földről. Hát akkor mégis miért rohanna hanyatt-homlok az Ikeába bevásárolni nekik?
- Azt nem merné megtenni –biztosította túltengő határozottsággal, ami leginkább arra a bizonyosságra volt értetendő, hogy ez esetben akkora tockossal jutalmazta volna Matteo tettét, hogy egy életen át felemlegetné. – Feltéve, ha az asszony szabad kezet ad neki. Vérmes egy nőszemély, én mondom! Ha a kettősükhöz sodor a szél, és megneszeli, hogy el akarom előle csenni pár percre Matteo-t, vagy akárcsak a számra veszem az ötletet, hogy igyunk meg este egy sört, úgy néz, hogy nem is kell mondania, magamtól indulnék a k*rva anyámba –ismertette Leonora általa ismert legfőbb jellemvonásait, egyértelműsítve, hogy ami őt illeti, nem különösebben lopta be magát a szívébe. Legjobb barátjának már fiatalabb korukban is messzemenően ismeretesek voltak a nőügyei, de közülük egyiket se ellenezte annyira, mint legújabb vágyálmának megtestesítőjét. Ami a küllemét illeti, igencsak megbízható, kedves teremtésnek tűnt, de olyan haragvó tűz lobbant a szemében, ha megneszelte, hogy rajta túl is van élet, hogy inkább az ördöggel hozta volna összefüggésbe az ember, nem pedig egy földre pottyant angyallal.
- De mikor volt olyan, hogy te ne akartál volna sört? –kontrázott rá víg vigyorral Enniora. – Na, az egyszer biztos! Bár szó se róla, magának keresi a bajt, mi meg csak szeretjük a tisztes vendégszeretetet –nem, mintha arról lett volna szó, hogy Gemmán bárki is éheztetve, vagy szomjaztatva lenne. Ott olyan földönfutó Kánaán várta őket, hogy végül ők nem győzték tartani az iramot Gaena mamával, aki úgy sürgött körülöttük, mindig valami újat téve az asztalra, hogy abban még egy tapasztalt maratonista is kifulladna. Az öregasszony híresen jó szakács volt, és ezt rendre meg is tapasztalhatták, talán jobban is, mint bárki más előttük. Az, hogy a hasukat lapogatva, nadrágjuk gombját kifűzve szuszogtak, számára nem jelentett semmit, csak azt, hogy elérkezettnek látta az időt, hogy a bőségesnél is nagyobb adagokban osztott fogások után számtalan süteményt penderítsen az orruk elé. Ekkor a három, feneketlen gyomorral bíró, húszas éveik elején járó férfiember megmakacsolta magát, és nekiveselkedtek az eléjük osztott feladatnak. Nem véletlen, hogy Vito is az anyjával megegyezően ismeretes arról, hogy szereti a lehető legjobbat nyújtani a vendégeiknek. Mindig ügyel a minőségre, és, ha úgy van, nem is akarja látni azt, hogy bárki vizet iszik sör vagy bor ellenében. Gemma, ha úgy tetszik, tökéletes üdülőközpont lenne bárki számára, aki hízókúrára ítéltette magát. És, mivel ez náluk soha nem volt opció, nekik mindig ügyelniük kellett arra, hogy a szinte lakomának beillő étkezések mellett, ahol egy személyben fejenként ettek három helyett, a földeken is, mikor Vito kiűzte őket dolgozni, szintúgy három helyett dolgozzanak.
- Ez most pont úgy hangzott, mint azokban a reklámokban a toborzó bodybuilderek, akik népszerűsítik a saját edzőtermüket, de nem ismerik fel, hogy az üzenetük valószínűleg csak a pocakos couch potato-khoz jut el. Már csak a szánt szándékkal mélyített, öblös hangszín hiányzott volna hozzá –nevette el magát. – Amúgy meg mit hesszelsz ennyire? Mintha legalábbis fel akarnál szedni –kényelmetlenül ficánkolt, majd kezével vádaskodón bökött Enniora. – Ha nem ráztál volna le minket mindig, amikor hívtunk futni vagy a terembe, talán nem kéne attól tartanod, hogy megrekedtél! –mióta, mint derült égből villámcsapás utolérte őket a felismerés, hogy, bár tény, hogy a család szinte minden egyes tagja olyan gasztronómiai tudással van megáldva, hogy a tíz ujjuk se elég, amit megnyalhatnak utána, a fizikumukon nem éppen előnyös módon mutatkozik meg, belekezdtek a rendszeres testedzésbe. Ez a rendszeresség meg, ugyan évek óta tart, de csak az utóbbi időben adtak neki tényleges nyomatékot, viszont azóta nem volt alkalom, hogy visszakoztak volna az edzést illetően –ha éppen másnaposak voltak, hát akkor a lehető legintenzívebben és hatékonyabban igyekeztek a mosdó felé rohanni.
- Hogy miért? Azért, mert attól még, ha telefonon újságolnád el, hogy mi nyomja a lelked, még nem lenne hol aludnod! –nevette el magát Ennio kérdése hallatán, majd megmakacsolva magát intette rendre arcizmait, és kellő komolysággal kívánta végighallgatni a szónoklatát.
- Öregem! –szórakozottan könyökölt fel a pultra, mégis volt ebben a mozdulatban valamiféle határozottság a virgonc, gyermeteg mosolya ellenére is. – Ha engem nem a tehetségem, akkor semmi vagy senki ne juttasson be a Metropolitanbe, csak nézőként –és, mintha úgy gondolta volna, hogy erre a fogadkozásra inni kell, meghúzta a sörösüvegét. Luciano soha nem volt a korrupció oldalán. Nem szerette, hogy a művészvilág elfogult, és csak azokat hordozza a tenyerén, akiknek megvan a kellő ismertségük. Neki is voltak pártfogói az évei során, de soha nem akarta, hogy az határozza meg a művészetét, hogy ki révén tudja benyalni magát az elit helyekre. Oda mindenáron önerőből akarta elküzdeni magát, és ehhez mindig megvolt a kellő elhivatottsága és töretlen szorgalma.
- Az egyszer biztos, hogy az öreglányt vérig sértenéd, és a lelkedre kötné, hogy többet a szeme elé ne kerülj, amíg meg nem tanulod, hogy mi az illem! –idézte fel szórakozottan Viola néni gondolatait, míg elsétált a kanapéig, és ezt illetően nem különösebben akadtak problémái, ugyanis elegendő volt, hogyha csak párhuzamba állította Gaena mamával. Veszettül hasonlítottak egymásra, de mindez Viola néni javára tett, ugyanis az anyja, a szerethető, mindenki nagymamája hatalmas szívvel volt megáldva. – De kell is az, hogy jól legyél tartva náluk, legalább egy kis ideig. Úgyis lesz bőven dolgod ott az újvilágban, aztán, ha mással igen, legalább azzal nem kell foglalkoznod, hogy legyen kaja az asztalon, és folyton tiszta ruhák sorakozzanak a szekrényben –valahol, noha tökéletesen tisztában volt Ennio talpraesettségével, féltette őt. Nem volt ugyan kétséges előtte, hogy sikerrel fogja venni az akadályokat, és, ha meg is inogna a magába vetett bizalma, mindig lesz a háta mögött egy tisztes hátország –aminek Lulu és Matteo is tagjai voltak-, hogy fellocsolják, ha a földre kerülne, de úgy gondolta, hogy hirtelenjében túl sokat vállalt magára. Az viszont, hogy New Yorkban családtagok várják tárt karokkal, nem pedig homlokegyenest rohan a bizonytalanba, egy olyan jövőkép felé, amit senki, de lehet, még ő se lát tisztán maga előtt, megnyugvással töltötte el Lucianot is.
Leheletnyit eltátott szájjal, koncentrálva léptette a játékokat egymás után, míg keresgélte az Ennio által preferáltat, és csak akkor fordult a hűtő irányába, megszakítva a folyamatot, mikor a másik a hadarva egybeszedett szavakat elrikkantotta.
- Inkább csak kieszem apámékat a vagyonukból –csalfa somolygással fordult vissza a tv felé, és a listát továbblapozgatva hallgatta az Ennio felől hozzá érkező foszlányokat. – Öhm… nem tudom. Legyen a penne –húzta fel a vállát tanácstalanul, és kerülve a dohányzóasztal körül végül letelepedett a kanapén.
- Tudom, tudom, ismerlek, mint a rosszpénzt –szeme sarkából, pimasz mosollyal pillantott felé, mikor az mellé szegődött. – Nesze –lezseren hajította felé a kontrollert, mit se törődve azzal, hogy fel volt-e rá készülve, avagy nem. Az emberben úgyis él az az ösztönös reflex, hogy elkapja a felé dobott tárgyat, hát úgy gondolta, hogy most levizsgáztatja a gyorsaságból Enniot. Mielőtt belekezdett volna a létező leggusztusosabb illatokat árasztó ételbe, pont úgy, mint amikor a lusták nyújtóznak a távirányító felé, lehetőleg megpróbálva nem elhagyni a kényelmes helyüket, úgy Luciano is a lehető legkisebb mozgással kívánta megszerezni a másik kontrollert. Ennek eredményeképp egy lábbal állt meg az asztal mellett, a felett nagyot nyújtózott az tv állvány felé, és, még ha csak az utolsó ujjpercével is kotort a készülék után, de sikerrel megszerezte, és nagyot sóhajtott, mikor visszahuppant a helyére.
- A nagyok, mi? Hát akkor taníts, Mester! –mikor felkapta a tálat, lábait egymáson keresztezve csapta fel az asztalra, és úgy csúszott lejjebb a kanapén, hogy tarkóját meg tudja támasztani annak támláján. A tésztákat szinte habzsolva tömte a szájába, úgy, mintha nem percekkel előtte evett volna.
- Mhmm… -nem illette több és hangzatosabb válasszal Ennio szavait, olyannyira el volt foglalva a sokadik vacsorájával, hogy még csak fel se nézett a képernyőre, hogy lássa, miről beszél a másik.
- Nem… -ingatta az ujját teli szájjal, a kifejtésbe viszont csak aztán kezdett bele, hogy lenyelte a szájában lévő falatot. – Én nem azért orrolok rád, mert ilyen gyorsan lelépsz. Ahogy innen itthonról tőlem telik, támogatlak, ha más nem abban, hogy skype-on elsírd nekem a bánatodat, és próbáljunk megoldást találni arra, ha fennakadnál valamiben. Persze ne legyen ilyen!... Csak, hogy tudd, hogy rám minden körülmények között számíthatsz, és, ha kell, az első géppel megyek, hogy segítsek –előredőlve helyezte a dobozt az asztalra, és, még ha az a mosoly nem is volt a legélénkebb, ami valaha az arcát ékesítette, mégis törekedett derűsnek látszani. Kezével Ennio hátát lapogatta. – Csak tudod… mondhattad volna hamarabb is, érzelgősség és búcsúzkodás ide vagy oda, de legalább tudtam volna, hogy mire számítsak. Így viszont… kicsit olyan szedett-vetett volt, mintha nem is tartottad volna fontosnak, hogy mindezt közöld velem. Nyilván tudom, hogy nem ez volt a szándékod, és, hogy nem ellenem irányult az, hogy úgy döntöttél, hogy halogatod a szembesítést, de azért most mégis mellbe vágott a felismerés, hogy két hét, és végére érünk a jól megszokott „gyermekéveinknek” –ismertette a saját véleményét, majd visszasüppedt a kanapéba, már-már elfeküdve azon, és felmarva maga mellől a konzolt, mintegy találomra válogatott az autók között.
- Honnan tudod, hogy nem azért választok mindig csehül, hogy direkt hagyjalak nyerni? –vágott vissza a magát egyáltalán nem meghazudtoló, élettel teli vigyorral, és, ha már Ennio prédikált neki, hát az ő véleményére hagyatkozva választotta ki a harci eszközt. Az, hogy a képernyő osztott felületén már éppen a visszaszámlálás zajlott, legkevésbé se gátolta abban, hogy ne dőljön előre, hogy felpattintson egy-egy sört, majd a magáét jól meg is csapolja.
- Furcsa… -elbíbelődött azzal, míg rájött, hogy hogy kell a kocsival előre, nem pedig hátramenetben haladni. – Én soha nem gondolkoztam még el azon, hogy bárhol máshol éljek. Mármint, hogy nem Olaszországon belül, mert hát az már megtörtént, mikor Firenze mellől Rómába költöztünk. Hanem egy teljesen más országban, egy másik kontinensen… Nem tudom, én valahogy úgy képzeltem mindig is, hogy nekem ez az otthonom, az egyetlen hely, ahol igazán jól érzem magam. Jó, nyilván egy nyár erejéig piszkosul szeretem New Yorkot is, de ide köt minden, itt van mindenem, mindenki, aki fontos –jószerint nem is foglalkozott a játék utasításaival, csak céltalanul furikázta bele az autót a semmibe. – Már félre ne érts, most ezzel a nagy ráeszméléssel nem a te gondolataidat akarom megváltoztatni, amit, ha akarnék se tudnék, csak próbálom megérteni, hogy te mikor határoztad el magad amellett, hogy neked nem itthon kell a szerencsédet keresni? Mikor jöttél rá erre? –félszegen pillantott Ennio felé, majd sóhajtva vissza a kijelzőre. – Engem már akkor is megleptél, amikor az ének helyett a hangtechnikát választottad, de nem akartam mondani, csak jó barátként támogatni. És most is ezt akarom, melletted állni, és kitartani úgy, hogy nem feltétlen értem, hogy mit és miért teszel, azon túl, hogy a családod koslatása elől menekülsz –a hangja nem azért volt puhatolózó, mert félt, hogy a másikat bármikor haragra gerjesztheti, sokkal inkább magában kereste a hibát, amiért nem képes a gondolataival és a döntéseivel azonosulni.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyCsüt. Jún. 25 2020, 23:08
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

Világfi. Gondolom sokaknak ismerős a kifejezés, amit elsősorban azokra szokás rásütni, akik bár beleszülettek egy adott nemzet bölcsőjébe, szeretik is a hazájukat, az alaptermészerükről le sem tagadhatnák azt, de valójában nem tudnak nyugodtan megmaradni a hátsójukon. Az ilyenek éppen úgy jól tudják érezni magukat mondjuk Brazília esőerdejében, mint bármelyik afrikai szavannán, vagy éppen Ázsia nyüzsgő piacainak egyikén. Azt hiszem ez egy életérzés, ami elég korán kialakul az emberben, ha akarja ha nem, és bár továbbra is imádja a helyet ahova született, a várost amiben felnőtt, vagy éppen a szűkebb környezetét, esetleg olyan helyeket amiket rajta kívül mások nem ismernek, mégis tudja, hogy nem ott fog megöregedni. Belőlem valahogyan mindig hiányzott az a patetikus Itália rajongás, amit Matteo mondjuk az anyatejjel szívott magába, de az a megrögzött helyhez kötöttség, ami mondjuk Luciano sajátja. Én már elég korán tudtam magamról, hogy egyszer majd el fogok innen menni, és máshol találom meg a számításaimat. Azt is tudtam, hogy ez sokaknak nem fog tetszeni, ahogyan azt is, hogy nem feltétlen azzal a nővel fogom magam mögött hagyni a vén kontinenst, akit pár nappal ezelőtt még szenvedélyesen magamhoz öleltem. Belli csodás teremtés, tényleg, egy szavam nem lehet, de egy világfit nem csak helyhez, de érzelmekhez sem lehet odaláncolni. Legalábbis úgy nem, ahogyan ő tette. Talán én voltam a legjobban meglepődve, amikor a legkisebb ellenállást azzal kapcsolatban, hogy magam mögött akarom hagyni Olaszországot, éppen az apám részéről kaptam. Ő hisz abban a mai napig, hogy a siker nem feltétlen hely kérdése, ahogyan abban is, hogy ha az ember valóban akar valamit, akkor megfelelő kitartással célhoz is érhet. A zene tette ki az életem, és teszi ki a mai napig is, és valahol talán elég komoly szívfájdalmam, hogy amíg Matteo és Lulu egykor elindultak egy olyan pályán aminek a végén papírjuk lesz arról, hogy profik, én megmaradok csupán hobbidalnoknak. De hé, azt hiszem ebben a kategóriában én vagyok a bajnok. Mondjuk igaz ami igaz, a könnyebb műfaj mindig is közelebb állt hozzám. Valahogyan nem ment nekem az öltönyben és nyakkendőben feszengés, és nagy ritkán, ha mégis így kellett színpadra állnom, elég hamar meglazítottam a fojtogató ruhadarabot. Nem, határozottan állíthatom, hogy a klasszikus színpadi jelenlétre én egyszerűen képtelen vagyok. Én még a legkomolyabb komoly zenének is adok egy olyan árnyalatot, amitől nem tudja a néző eldönteni, hogy sírjon magán a dalon, vagy röhögjön azon ahogyan én előadom.
A diplomámat remélhetőleg jövő év elején frissen és ropogósan fogom kézhez venni, amit valószínű Amerikában még honosítanom kell. De ez sem számít. Hoztam egy döntést, és végig is fogom vinni. Persze azt nem kalkuláltam bele, hogy nem sikerül olyan szépen a búcsú Bellisától, amilyennek terveztem, mert esküszöm mindenre ami szent, hogy én nem ilyen módon terveztem a szakítást. Ám a szegény ember abból főzzön ami van, én pedig jobb híjján Lulunál keresek menedéket. Nem volt kedvem egy több órás motorozáshoz Catanzaroba.
- Anyukád szerint akkor is jól néznél ki ha vízfejed lenne, meg három orrod és nyúlfüled. Mert az anyukád, úgy szeret ahogyan vagy. - vigyorogtam nagy bólogatások közepette, és élvezettel csemegéztem a pulton sorakozó finomságokból. Luciano egyik jó tulajdonsága a sok közül, hogy őszinte, ez mondjuk néha felcseszi az agyam a szükségesnél jobban, de már megszoktuk. A másik, hogy nála sosem üres a hűtő. Én az a fajta barát vagyok, aki szigorúan tartja a diétát, de ha egy teli hűtő elé beszabadul, az olyan mint a dohányosnak cigifüstben ülni: egy darabig ellenáll, de aztán elszakad a cérna.
Hát úgy tűnik kanapét kapok, meg pokrócot, meg díszpárnát...megfogom az egyik szőrmók huzatú csodát, és a sarkánál fogva meglengetem Lulu felé.
- Erre a szőrmókra gondolsz? Ha egy kicsit jobban elfordítom a fejem belefulladok...olyan mintha élve lenyúztak volna egy bébipáviánt…vagy erre itt? Erre a selyemcsodára? Milyen ez, türkiz vagy milyen kéknek mondják ezt a nők...te várjáááálll…- csettintgettem a nyelvemmel, miközben a kezem egy finom tapintású, de csúszós huzatú díszpárnát simogatott át, aztán amikor fény gyúlt az agyamban, már megvolt amit annyiszor hallottam a lányoktól, csajoktól, nőktől ha ezt az árnyalatot megpillantották.
- Tengerkék! Az. Szóval nem sok választásom van. Buzis selyempárna, vagy nyúzott bébipávián...meg egy pokróc. Jól van, én meg fogjam be a pofám, örüljek, hogy egyáltalán bejöhettem és nem dobtál ki az ajtón.- puffogok, de ez inkább csak amolyn színjáték, mert tudja ő is, hogy baromi hálás vagyok a magam módján. Tényleg mehettem volna szállodába, de ott maximum a falnak tudom kipanaszkodni magam, és bár Luciano előszeretettel osztja az észt párkapcsolatok terén, elég sok dologban a lényegre tapint. Tudom, hogy ebben az egészben elég komolyan sáros vagyok én is. És tök mindegy, hogy ez most azért történt, mert Belli meg én már jó ideje kizárólag az ágyban jövünk ki jól egymással.
Az viszont még nekem is eléggé az újdonság erejével hat, hogy Matteot ennyire rövid pórázon tartja a jóasszonya. Mondjuk nem lep meg, hogy még a rózsaszín köd jelentős része az agyán ül, és nem veszi észre mennyire beszabályozza.
- Igen? Na azt hiszem itt az ideje televágni az instáját és betag-elni egy csomó jó kis bigét, szenvedjen a némber. Én nem értem, esküszöm, Lulu. Miért vagyunk mi ennyire hülyék? Hogy hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni? De én mondom neked, hogy ennek itt egyszer és mindenkorra vége. Belli után egy ideig azt a mondatot sem akarom meghallani, hogy “Édes, nálad hagyhatom a fogkefém?” Neeeeehheeem, nem….majd veszek neked egyet minden napra. De itt nem hagysz semmit az biztos.- emeltem meg a kezem és a mutatóujjam még ingattam is az orrom előtt a levegőben, a nyomaték kedvéért. Mert az tuti, hogy bárhogyan is alakul, Amerikában én leszek a függetlenség mintapéldánya, a szótárban az illusztráció a vérbeli szinglire.
Egy ideig komolyan elgondolkodom azon, hogy volt e olyan alkalom, hogy én ne akartam volna sört. Mondjuk a diszkrét részegség határáig biztosan nem mondtam nemet rá….utána meg…
- Most hogy mondod, nem emlékszem ilyenre. Vagy azért mert józan voltam és elaludtam, vagy azért mert matt részeg voltam és úgy aludtam el. Bárhogyan is van, Vito tudja, hogy milyen a jó sör, és amíg ez így van, én biztosan nem fogok visszautasítani egy korsóval sem. Apropó sör és korsó...októberben átruccanunk Münchenbe? Tudod báttya, Oktoberfest….literes korsó, Wiesnbier, szép fonott hajú bajor lányok? Na? Na?- ugráltattam nagy vigyorgások közepette a szemöldököm, mert az már szent igaz, hogy ez az az esemény, amit nem szívesen hagytam volna ki. Tavaly Lulu nem tudott velem jönni, Matteo viszont átruccant egy napra, és bár rá való tekintettel diszkrétre terveztem a bulit, valahogyan másképp sikerült. Életemben nem láttam még Matteot egy három lábú faasztalon, tradicionális piros-fehér terítővel leterítve táncolni, és diszkértebben kerülgette a poharakat, mint Berger a Hair ominózus, asztalon táncolós jelenetében. Egy évvel korábban, azonban mindhárman ott voltunk, és azt hiszem ott bizonyította először a báttya, hogy van ám kurázsi ami a partiállatkodást illeti, benne is. Kéz nélkül, foggal megtartva gurítani a fakupa tartalmát, azért elég komoly kihívást igényel, de megcsinálta.
Amúgy tényleg jól néz ki. Úgy értem egészen kigyúrta itt észrevétlenbe magát. Egykor nem csak én voltam aki küzdött a kilókkal, hanem bizony ő is, de keményen.
- Mi van? Most meg az a bajod, hogy nézlek? Hallod báttya, neked semmi nem jó? Először az a kínod, hogy téged csak az anyád szeret, most meg az a bajod, hogy megdicsérem, hogy jól nézel ki. Felszedni? Hülye vagy? Ha egy nőt megdicsérek, még nem feltétlen akarom egyből megdönteni. Téged meg aztán főleg nem.- ráztam meg a fejem nagy puffogva, aztán inkább elvonultam, hogy felfedezzem magamnak a hűtő tartalmát, és kitúrjak magunknak valami harapnivalót. Annyi kaja van benne, hogy már egy szőlőszem sem nagyon férne bele, szóval innen inkább kiszedni kell előbb semmint beletenni. A penne akkor Lulué, szóval kiszedem, mellé még villát is kap, ne mondja, hogy nem gondoskodom róla.
- Azt látom, hogy kieszed őket a vagyonukból. Olyan mintha egy éttermet azért tartanának fenn, hogy téged etessenek. Mi az, hogy rossz pénz? Nézd már!- kurjantottam el magam, miközben mellé vetődtem, és próbáltam nem az ölembe borítani a pirított csirkés salátát. Közben a kontrollerrel választottam magamnak kocsit, és hát azért belementem egy kicsit lelkisebb diskurzusba is. Mert tudom, és érzem én, hogy nyomja a bögyét ez a hirtelen nagy sátorfaszedés.
- Hát figyelj! Én tudom, hogy ti ketten, Matteo is meg te is olyan igazi olaszok vagytok. Tudod akik körbepisálják a területüket és nekik márpedig az kell. Félre ne érts, nem akarok tréfát űzni abból, hogy annyira ideköt benneteket minden. Szeretem én is a hazámat. Olasz vagyok, minden idegszálammal ide kötődöm. Hadarok ha ideges vagyok és akkor is ha nem. A világ egyik legdallamosabb nyelvét beszélem, és meg tudok hatódni ha meghallom az olasz himnuszt. Paradicsommal és bazsalikommal eszem még a cukros fánkot is, és nem tudok nem gondolni arra, hogy a világon itt vannak a legszebb nők. De….tudod báttya, ettől én még máshol, más országban is otthon tudok lenni. Mert nem a föld teszi, nem az ahol éppen vagy, hanem ami itt van, értesz engem ugye?- a konrolleres kezem vezettem a szívemre, mert a másikban egy villányi salátát szorongattam, amit a nagymonológ végén el is tüntettem a számban. Miközben rágcsáltam a falatot, a szemem sarkából láttam, hogy szuper módon skippeltem az egyik quest feladatot.
- Na tessék, kiöntöm a szívem itt neked, aztán meg elcseszem a feladatot. Na mindegy!- félredobtam a konzolt, végtére is most beszélgetni kezdtünk, és komoly dolgokról, ilyenkor meg azért én is össze tudom kapni magam.
- Mikor jöttem rá? Én ezt mindig is tudtam. Akkor is amikor még az éneklésben láttam a jövőmet. Valahogyan mindig is bennem volt a mehetnék. Nekem tényleg nem a hely a fontos. Olaszország én magam is vagyok. Szóval bárhova is megyek jön az velem.- vonom meg a vállam derűsen, és a játék helyett már a csirkés salátát csipegetem, de csak úgy piszmogva, jobbára azonban a szavakat keresem.
- Amúgy meg tudod, hogy nem azért választottam a hangmérnöki szakot egy teljesen más egyetemen, mert ez volt az én akaratom. Ugyanakkor tudtam magamról, hogy a legjobb abban amit képviselhetnék nem lehetek. Ha meg nem lehetek a legjobb akkor keresek mást, amiben esélyem van erre. És a családom elől való menekülés csak az egyik szempont. A másik az, hogy itthon bizonyítani bárki tud. Ha csak azt veszem alapul, hogy otthon, Catanzaroban mindenki úgy ismert mint Dr Thomaso Grandi kisebbik fia. Na ez nem kell. Nem akarok az ő árnyékában élni. Fabrizionak ez megfelel, lelke rajta, de nekem nem. És miért Amerika? Hm...Tudtad, hogy a legtöbb olasz emigráns, amikor a hajóval elérték New Yorkot és meglátták a Szabadság Szobrot elsírták magukat? Azt hitték a Paradicsomba hajókáznak be….aztán a legtöbbjét elvitte a tüdőbaj...de ezzel nem azt akarom mondani, hogy bőgni fogok majd én is mint a zálogos tehén, és azt sem, hogy tüdőbajban szándékozom kimúlni...de érted a lényeget.  Lehetőségek hazája. Ha ott befutok, akkor többé nem úgy emlegetnek otthon mint a főorvos úr kisebbik fia, hanem az apámat emlegetik majd úgy mint Ennio, az ismert zenei producer és hangmérnök édesapja. - miközben magyaráztam, néha az üres villát lengettem a levegőben, néha a kezemmel hadonásztam. Nem tudom mennyire sikerült választ kapni a kérdésre, de igyekeztem.
- Amúgy belegondoltál abba, hogy ha valóban a legjobb akarsz lenni abban amit csinálsz, egyszer neked is magad mögött kell hagyni, még ha ideiglenesen is ezt az országot?- nem voltam kárörvendő vagy ilyesmi, pusztán egy óvatos tényt közöltem vele, amivel vagy egyetért, vagy vitába száll velem, ezt ő dönti el.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyPént. Jún. 26 2020, 14:00

Ennio & Luciano

2018 májusa

- És milyen igaza is lenne! –bökött Ennio felé határozottan, fültől fülig terebélyesedő, szórakozott vigyorral. Bár ismeretes volt, mint minden férfi esetében, hogy az évek során Luciano is, mikor elkezdett a rút kiskacsából igen sármos, helyes fiúvá, majd fiatal felnőtté válni, elkapatta magát a hiúsággal. Na persze ez soha nem uralkodott el rajta olyan mértékben, hogy az bárki számára zavaró tulajdonsággá nőtte volna ki magát. Tisztában volt az erényeivel, ugyanakkor tudatában volt a hátrányaival is. Nem tartotta magát a valaha volt leghelyesebb férfiembernek a földön, de nem is áltatta magát visszaigazolásért epekedve, hogy tudassák vele némileg legyezgetve az egóját, hogy jól néz ki. Egyszerűen csak tudta, hogy nem reped be a tükör, hogyha belenéz, és neki ez untig elég is volt ahhoz, hogy elkönyvelje, előnyére váltak az évek, és a minőségi fejlődés igencsak utolérte, megedzve és kapatossá téve fizikumát. Mert ha valami, a sűrű, hosszú szempillák mögül kikacsintgató sötétbarna, már-már fekete, folyton csillogó bogárszemek, és a magabiztos, őszinte, valahol mégis gyermeki mosoly, vigyor bárkit le tudott venni a lábáról. Különösen Gaena nagyit, aki, ha mérges is volt rá valami végett, rögtön ellágyult, és kenyérre lehetett kenni, majd azon kapta magát, hogy nagy tálcákon, edényekben tálalja a valaha volt legfinomabb ételeket.
- Kell, vagy nem kell? –kérdezett vissza, kezeit szétvetve állt Ennio előtt, szemeit úgy kerekítve, hogy félő volt, kipattannak a helyükről, mint egy-egy üveggolyó. – Ahogy mondod! –helyest végül, mikor úgy érezte, a másik is rátapintott a lényegre. – Ha nem tetszik a vendéglátás, akkor tudod: ahol volt a bejárat, ottan van a kijárat. Lehet máshova is menni, nem foglak én krokodilkönnyektől nedves arccal, taknyos szipákolások közepette a lábad elé esve marasztalni –ingatta ide-oda a fejét makacsul, de annál is inkább játékos hangszínnel, mintsem valós dühvel, morcossággal. Való igaz, hogy nem esedezett volna a maradásáért, hogyha Ennio más felé kívánta volna venni az irányt, nem olyan fából faragták őt, hogy bárkinek is bármiért könyörögjön, de tény, hogy nem különösebben akarta, hogy a másik faképnél hagyta. Főleg nem azután, hogy felverte az álmából, és úgy tűnt, hogy egyhamar már nem is tudna visszaaludni, akkor se, hogyha kebelbarátja a távozás mellett döntött volna. Ha úgy tetszik, egész különös barátság volt az övék. Mert sokkal inkább nyúzták, ugratták egymást, semmint komoly beszélgetésekkel, megvitatni való témákkal fordultak a másikhoz. Persze volt arra is példa, hiszen, bár mindketten szerették a tréfát, pont annyira tudatában voltak annak, hogy bármi aggályuk is támadt az életben, egymásra mindig számíthattak. Sok ponton egészen hasonlónak bizonyultak, mégis, gyakran olybá tűnt, hogy különbözőbbek nem is lehettek volna.
Egy azonban mindig is közös volt bennük: mindketten ugyanakkora gondot fordítottak arra, hogy kritizálják Matteo választásait, már ami a hölgyeket illette. Luciano egy pillanatig se lepődött meg azon, hogy, még ha csak az ő véleményét is hallotta Ennio, már neki is megvolt a véleménye Leonorat illetően.
- Hogy miért vagytok ennyire hülyék? –szemöldöke kiszaladt szemüvege takarásából. Magát szánt szándékkal nem vette bele az általánosításba. – Ha csak rátok gondolok, ezt a kérdést én is sokszor felteszem –pimaszkodott vigyorogva. Nem volt különösebb oka annál, hogy saját magáról nem fogalmazott véleményt, hogy ő kívül esett a párkapcsolati dilemmákból, így nem is különösebben kritizálhatta senki a választásait. Esetében inkább az volt kritizálni való, hogy soha nem volt nő se a láthatáron –legalábbis két-három hónapnál tovább egy párkapcsolata se tartott ki, és rendre ő, nem a hölgyek vetettek neki véget. Lulu, ha úgy sejtette, valami elindult benne, ami nyomokban is megközelítette a „szerelem” definícióját, inkább hátrált, mintsem átadta volna magát az érzésnek.
- Matteo egy habókos, túlzottan naiv bolond. Te meg csak szimplán bolond vagy… -legyintett felé mintegy lekezelően, de Ennio tudhatta, hogy ebben a gesztusban nem tükröződött valós lekicsinylés. – Tehát azt mondod, hogy Belli után pokolba a szerelemmel? –idézte a beazonosítható film főszereplőnőjének, Barbara Novak-nak a gondolatmenetét. – Ki tudja, lehet, hogy a javadra is válik –rántott tanácstalanul a vállán. – Ezt az egész szerelem, korai házasság, majd rögtön jöjjön a gyerek-témát úgyis csak az idősebb generációk erőltetik, vagy hát erőltetnék ránk. Persze, tudjuk, hogy az ő esetükben ez túlzó többséggel bevált, de a mai modern világ már legkevésbé se azt tartja prioritásnak, hogy huszonévesen nagyban a reprodukáláson bajlódjunk, már legalább egy lurkóval a hátunk mögött –az, hogy ezt felemlegette nem is annyira szólt Ennio problémájának, mint a saját gondolatainak. Az anyja, nem különbül a nagyszülők többször feddték meg, amiért még nem köteleződött el, amiért még egy igazán komoly kapcsolatot se tudott felmutatni. Huszonhárom éves volt, éppen abban a korban járt, amikor az apja és anyja már rég ismerték egymást, és amikor Loretta kezén már ott díszelgett a kövekkel ékített gyűrű, és már a házasságot tervezték. Luciano, bár mindennél fontosabbnak tartotta a családot, az, hogy kicsi Giovinazzikkal okozzon demográfiai robbanást a famíliában, nem volt napirendi pontba fogalmazva. Nem arról volt szó, hogy a megfelelő időben ne akart volna házasságot kötni, és elképzelése nyomán három gyerekkel gazdagítani a családfát, éppenséggel csak a saját életritmusának megfelelő tempóban szerette volna mindazt kivitelezni.
- Átruccanni? –kérdezett vissza homlokát tanakodóan ráncolva. – Nem lenne túl nagy „kiruccanás” az neked Amerikából? –boncolgatta tovább Ennio költözésének témáját, egyre inkább adva nyomatékot annak a gondolatnak, hogy legkevésbé se békélt meg barátja önmegvalósításának tudatával. Lulut mindig könnyű volt kihozni a sodrából, viszont nem mindig kitörő indulatokkal hozta azt más tudtára. Volt, hogy csak az orra alatt pusmogott, és szidalmakat mormogott a másikat illetően. – Figyelj… -csapta össze két tenyerét, még össze is dörgölte azokat, mintha valami világmegváltó témában kívánna értekezni, de legalábbis a rák ellenszerének receptjét akarta volna megosztani barátjával. – Ha neked nem okoz problémát, és lesz időd kiszakadni az ottani forgatagból, rajtam aztán nem fog múlni! Igaz, diplomaév lesz… de majd eljátszom a nagyhalált a Mester előtt, és fű alatt, semmit nem posztolva dobbantunk –volt már egy-két húzása az évek alatt, amikor komoly betegséget színlelve, mégis a szórakozás jegyében költött el pár feledhetetlen napot, estét. Lulu őszinte ember volt, hatalmas igazságtudattal, mégis, bár sokan szégyenletes tulajdonságnak gondolták volna, de hazudni is legalább olyan jól tudott. Akár szemrebbenés nélkül is. Ezt, ha tehette, rendre a szakmájára fogta, elvégre a színjátszás is valamiféle ferde tükröt mutatott a közönség felé, ahol egy bizonyos karakterbe bújva kellett annak minden érzését, gondolatát, még ha az övétől messze is állt, a lehető leghűbben prezentálnia. Éppen emiatt lehetett volna azt mondani, hogy kimagaslóan jól végzi a munkáját, ugyanis senki egy pillanatig nem kétkedett a hitelességében.
- Az Istenek útjai kifürkészhetetlenek –sóhajtotta szétvetett karokkal, és a vigyorral körített nagyzoló választ hallatva kétsége se támadt afelől, hogy a családjának túlnyomó része elégedetlenül horkantott, majd korholta volna azért, különösen az idősebbek, és a rendíthetetlenül istenfélők. Alapvetően hívők voltak, a szülei őt is a vallás nyomán nevelték, de azt soha nem erőltették rá szükségtelenül. Megkereszteltették, Matteo szülei lettek a keresztszülei, de különösebben nem fordított nagy figyelmet arra, hogy gyakorolja is a hitét, ősei pedig ebben nem gátolták meg, szabad választás elé állították. Persze kiskorában kivétel nélkül járt a szentmisékre, a vasárnapi istentiszteletekre, hiszen nem volt választása, de későbbiekben a saját normái és a saját szabályai szerint járt el a vallás témakörében. Nem volt hitetlen, mégse tulajdonított nagy jelentőséget Isten létezésének.
- Nem mondasz hülyeséget –vonta meg a vállát, szeme sarkából pedig Ennio ténykedését figyelte. – Már a tekintetben, hogy az éttermek azért működnek, hogy fenntartsák a családot. Márpedig a család legidősebb kölykeként megillet a jog, hogy elbitoroljam, ha nem is apám pénzét, de a főzési tudományának eredményeit –na persze attól se kellett soha tartania, hogy lenullázná a számláját. Hosszú félévek óta folyamatos tanulmányi ösztöndíjjal büszkélkedhetett, valamint a színházban való munkássága végett önálló keresete is volt, de, ha kérte, ha nem, a szülei rendre utaltak a számlájára, hogy a hazulról elköltözött gyerekük még véletlen se szakadjon össze pénz hiányában. Meglehet, hogy kicsit elkényeztették…
Mikor pár nagyobb falat után letette az ételhordót az asztalra, a kontrollerrel kezdett bajlódni. Szó szerint bajlódni, mert soha nem találta meg az irányt, mindig hosszas percek manővere volt, míg rájött, merre is van az arra, és hogyan is kell afelé eljutni. Mégis idővel, ahogy Ennio csépelte a szavakat, egyre lejjebb eresztette a kezében tartott masinát, mígnem ölébe hullottak a kezei, és minden idegszálával a másikra kezdett koncentrálni, figyelve annak nem csak mondandójára, de szemmel tartva profilját is.
- Azt hiszem. De legalábbis próbálkozok –ismerte be némileg oldalra biccentve a fejét, és a vállát is feljebb húzta, értésére adva, hogy nem teljesen vette fel gondolatának fonalát. Nem a mondatok értelmezésével akadtak problémái, annál is inkább a jelentéstartalmukkal. – Soha nem tűnt fel, hogy ennyire máshogy látunk bizonyos dolgokat. Lehetne azt mondani, hogy azért kötődök ennyire ide, mert nincs bennem kalandvágy, vagy, mert a család befolyása, az irántuk érzett szeretet nem enged más utat. De az igazat szólva soha nem tartottak vissza, ha menni akarok, megyek. Viszont talán pont azért nem tudom érteni a te nézeteidet, vagy legalábbis nem úgy, ahogy te érzed őket, mert hiába, nem tudom elképzelni, hogy talpig olaszként bárhol ugyanúgy megtalálnám a hazámat, mint itthon. És ezt leginkább Viola néniéken látom. Ott van még bennük a talján, a szívükben mindig ide húznak, hiszen Viola nénénk is úgy süti-főzi a tradicionális kajákat, hogy az eszemet eldobom, de valahol már ők is „elnyugatiasodtak”. A Rosso gyerekek különösen, aki már abba a létbe születtek bele, és csak a nyaralásaikon láthatják, hogy milyen csodás helyről szakadtak el. Nincs ezzel baj, félre ne érts! Csak én ezt soha nem vágynám –vallotta be, és egy pillanatig se szégyellte az Ennioétól tökéletesen eltérő véleményét. Való igaz, hogy a nemzeti öntudat mindenhová elkísérte, ott lüktetett a véráramában, és, mint egy szürke köd telepedett rá az agyára. Néha talán már túlzón is. De a saját értékrendjével kívánta párhuzamba hozni a másikét, nem is annyira azért, hogy megváltoztassa az övét, hanem, hogy példának hozza, hogy mennyire eltérően látják a világot függetlenül attól, hogy egyidősek és mindössze pár hónap választja el őket Ennio javára.
Ahogy Ennio megvált a konzoltól, úgy Lulu is letette azt maga mellé, jobb lábát a bal alá húzva könyökölt fel az ágy támlájára, hogy, ha nem is teljes testből, de valamennyivel a barátja felé fordulva tudjon vele beszélni. Szavai nyomán idegesnek tetsző gondolkodással rágcsálta szája szélét. Valahol igazat kellett adnia a fiúnak. Hiszen ők mind Olaszország egy darabkái. Mégis, Lulu helyhez kötöttnek érezte magát. Az, hogy más országban, de vele voltak a szerettei, számára csak féligazság volt, hiszen bárhova is mentek, bármilyen szemet gyönyörködtető tájakat láttak, soha nem tudott elvonatkoztatni Itáliától, és idővel hazavágyott.
- Itthon bizonyítani bárki tud? –idézte fel a szavait, és óhatatlanul is ráncolta a szemöldökét. – Az, hogy te vagy Dr. Thomaso Grandi kisebbik fia, nem bizonyítás, nem is érdem, az csak egy tény. Egy olyan tény, amitől úgyse fogsz tudni megválni, és bárhova is menj, veled van. Nem fog meghatározni, mindez igaz, hiszen Amerikában legkevésbé se fog érdekelni senkit, hogy honnan jöttél, és kik a felmenőid. És épp ezért gondolom, hogy bárhol máshol könnyebb bizonyítani, mint itthon –szögezte le ujjával is nyomatékosítva, mikor határozottan a föld felé bökött. – Hiszen tiszta lappal indulsz. Olyannal, amit eléd raknak, a kezedbe kapsz egy tollat, és a tiéd a lehetőség, hogy mit írsz rá, vagy éppen milyen képet festesz le magadról. Itthon, ha hazai terepen vagy, és ismernek a környezetedben, van egy rólad kialakult vélemény. Ezt a véleményt viszont neked kell megváltoztatnod a saját belátásod és a tehetséged révén, hogy ne úgy ismerjenek, mint apád fiát, hanem az apádat ismerjék úgy, mint a méltán híres fiának édesapját. Ebből a skatulyából itthon sokkalta nehezebb kitörni, mint bárhol máshol, ahol, értsd úgy, ahogy én gondolom, nem vagy még „senki” –tette a levegőbe firkált macskakörmök közé a szót. Nem rágódott még ezen komolyabban, de azzal, hogy Ennio mindezt kimondta, a véleménye szinte rögtön megfogalmazódott a fejében. Talán mindig is így gondolta, de annyira természetesnek vélte azt, hogy nem tartotta szükségesnek, hogy azt bármikor is hangoztassa. Elvégre ő is elszenvedte mindazt, amit Ennio. Egy időben ő is csak Flavio Giovinazzi, a méltán híres étteremlánc tulajának fia volt, akit nem mellesleg angyali hanggal áldottak meg az égiek. De mindig is azon bajlódott, hogy tegyen azért, hogy ezt a közvéleményt megváltoztassa. Számtalan versenyeredmény, fellépések, médiában való megjelenés játszott közre abban, hogy kikerüljön Flavio árnyékából, és megmutassa a világnak, a hazájának Luciano Giovinazzit, a legnagyobb operaszerepek várományosát, és a híres operaházak szerződtetett énekesét.
- Őszintén? –kérdezett rá, de rögtön folytatta is, mielőtt a másik bármit is tudott volna mondani. – Nem. Nem, mert az opera bölcsője Olaszország. Persze, ott vannak a világvezető operaházak, mint a Metropolitan, a Sidney-i opera, a Bolshoi Moszkvában, a Royal Opera Londonban, a bécsi és a párizsi operaházak, de te is tudod, én is tudom, és a világon mindenki tudja, hogy a leghíresebb az a Scala, itthon, Milánóban –fogódzott bele a gondolatba eltántoríthatatlanul. – Itt tudnak a legtöbbet a műfajról, itt van igazán otthon az opera már a kora barokk óta, mikor 1637-ben Velencében megépült az első operaház, a San Cassiano –bizonygatta, de végül sóhajtva egyet fellendítette a kézfejét. – Nem azt mondom, hogy, ha alkalmam nyílna rá, ne élnék a lehetőséggel, feltéve, ha azt tálcán kínálnák… De én egyelőre semmi szükségét nem látom annak, hogy bárhol máshol keressem a sikeremet, mint itthon –válaszolta meg végül Ennio tényleges kérdését. Tekintete az ujjaira vándorolt, amik időközben rátaláltak egy rojtra a varrás mentén, és töretlenül pödörték azt.
- Én nem gondolom azt, hogy másutt kolbászból van a kerítés. Csak azért, mert valaki annak idején kitalálta az Amerikai Álmot, az valóban úgy is van. Máshol is ugyanúgy meg kell küzdeni mindenért, de tudod ezt te is –utalt végül rá, mikor elválasztotta a kezét a háttámlától, és felé billentette a csuklóját. – Viszont az kétségtelen, hogy mind mások vagyunk, és máshogy látunk jól bizonyos helyzeteket, ez pedig így van rendjén. Ahogy mondtam ez előtt is, én mindenben támogatni foglak –kanyarodott végül vissza az Enniot érintő kérdésre, és előre hajolt, hogy újfent felmarja a dobozát, és rázendítsen a penne elfogyasztására.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyKedd Júl. 07 2020, 16:35
Luciano & Ennio

Ennio menni Amerika

Lulu meg közöttem már a kezdetek óta volt valami jókedélyű adok-kapok. Nem kellett ezt annyira komolyan venni, mint amilyennek első látásra tűnhetett a külső szemlélők számára. Vegyük példának okáért azt, hogy mi tulajdonképpen egy szupermarket kellős közepén össze tudunk kapni azon, hogy melyik fogpaszta a jobb, esetleg pezsgő legyen több üveggel vagy bor….aztán a végén a vállunkra kapunk egy-egy rekesz sört és lezártnak tekintjük a vitát. Ugyanakkor amíg a pénztárig eljutunk, nagyjából háromszor lesz tőlünk hangos az üzlet, és a biztonsági őr ferde szemekkel, pohos pocakját előre tolva, a sarkain hintázva méreget bennünket. Amin persze gondolatban remekül szórakozom, mert mire kettőt pislogna, mi Luluval már egymás hátát lapogatnánk nagy egyetértésben.
Nem nagyon szoktam ugyan hangoztatni másoknak, de apám rokonságának egy része Szicíliából származik, egészen pontosan a cataniai Maletto városából. Aprócska település, elég közel az Etna lábához. Nonno gyakorta mondogatta, hogy olyan az a városka, mintha a Jóisten odaköpött volna egyet és lett belőle Maletto. Amelia mama ilyenkor a homlokát ráncolta, a fejét csóválva, kezeit az ég felé emelve perlekedett az öreggel, hogy Isten majd jól megbünteti, hogy káromolni merészeli. Nonno vigyorogva legyintett. Ők tősgyökeres catanzaroiak voltak, és egyszer megvallotta nekem, hogy cseppet sem nézte jó szemmel, hogy az ő csinos Malina lánya - ez a mama- olyan nagy szemeket mereszt az egyik gyakorló sebészre a kórházban. Ő volt Thomasso Grandi, az apám. Persze ez akkoriban így ment. Részleteiben sosem faggattam őket a szerelmükről, bár azt mindig is tudtam, hogy eléggé odáig voltak a másikért, és apám úgy tudott udvarolni, hogy kis híjján csokorba kötötte az égen a csillagokat, felpakolta a göncölszekérre és meg sem állt vele anyámék házáig. Nonno nem egyszer hajtotta el, zavarta, hogy menjen más lánynak tegye a szépet, nincs szükség errefelé, a hozzá hasonlatos szicíliai nagyszájú csibészekre, de apám nem hagyta magát. Három év kitartó udvarlás, anyám számtalan sós könnye után végül mégis feleségül vehette őt.
A kitartó udvarlásomnak, melyet nagy eséllyel az apámtól örököltem, lett a vége most is az, hogy itt vagyok a cimborám lakásán, mint egy kivert kutya, épp csak annyi holmival, amivel kihúzom holnapig. Pedig nem csináltam semmit. Én vagyok a hűség mintaszobra, már legalábbis addig a pontig mindenképpen, hogy soha, más nővel nem bújtam ágyba. Nem csábítottam el és hagytam üres ígéretekkel magára. Ez nem az én műfajom volt. De nem tehetek róla, hogy minden asszonyban, lányban meglátom a szépséget, aminek hangot is adok legtöbbször.
Lulu jó vendéglátó, már legalábbis ami a szűkös kereteit erre nézve illeti. Kapok fekhelyet, még enni is, mert azért lássuk be, egész nap rohangáltam az ügyeket intézni, és reménykedtem benne, hogy az én drága kisvirágom majd meleg vacsorával, hívogató csókokkal vár. Elő is vettem a legszebb és leghívogatóbb mosolyomat, amikor beléptem a lakásba, és akkor ért az első meglepetés, meg a fülem mellett elsüvöltő porcelán váza, aminek a szelét a cimpámon még éreztem is. Utána meg a többi. Ha tovább maradok valószínű a konyha teljes berendezésével megkísérel megölni, de minimálisan is elég komoly sérüléseket okozni.
Itt biztonságban vagyok, eltekintve attól az aprócska ténytől, hogy valószínű a lábam le fog lógni a kanapé végén, a takaróba úgy csavarom be magam mint a hotdog zsemlébe a virslit. De legalább senki nem fog nyafogni ha nem hajtom le a WC ülőkét. Megvan a legény életnek is a szépsége, persze ettől még baromira magányos dolog.
- Ohohó! Álljunk meg báttya egy polgári szóra!- vontam össze sűrűn burjánzó szemöldököm, az egyik még feljebb is szaladt a homlokom közepére mint a másik, jobb kezem mutatóujja meg egy széles csuklómozdulatot követően lendült az ég felé bökve. Persze elárulta az egész mímelt felháborodás valódi hangulatát az a csibész vigyor, ami a szám sarkában ült meg levakarhatatlanul.
- Matteo és én másképp vagyunk hülyék! Azt egy szóval sem mondtam, hogy te nem fogsz egyszer úgy meghülyülni, hogy a nyáladon folysz végig egy nő után. Csak neked nem elég a küllem meg a szép pofi, hogy egyáltalán felkeltse az érdeklődésed.- hadonásztam a kezemmel ide oda, és adtam hangot magasröptű filozófikus magasságokban repkedő gondolataimnak Luciano és a szerelem kérdésében.
- Belli után pokolba egy időre a szerelemmel,úgy ahogyan mondod báttya!- bólogattam, és abban a pillanatban én ezt halálosan komolyan is gondoltam. Odavoltam azért a nőért, de tényleg. A számtalan boszorkány szokásával egyetemben, még a pokoli féltékenységét is betudtam annak, hogy szeret….és a pokolba is, első osztályú csaj volt az ágyban és a konyhában is. De ez az idő előrehaladtával kezdett baromi kevés lenni. Most meg ez...azt hiszem ez gyakorlatilag elsepert mindent ami még hozzá kötött, úgy minimális szinten. Arra tanított mindig az apám és Nonno is, hogy a nőket tisztelnem kell, hogy a tenyeremen kell hordozni, hogy mindent meg kell nekik adnom, azt is amit nem kérnek. Mint a legtöbb olasz férfi én is ezerszeresen élem meg a szenvedélyemet, nem titkolom ha szeretek. De arra nem tanítottak meg, hogy mit tegyek olyan helyzetben amikor a nő kezelhetetlenné válik, úgyhogy ezt nekem kellett megtapasztalnom. És abban biztos voltam, hogy még egy ilyenre, mint Belli, nincs szükségem.
- Nem nem….elvenni nem terveztem. Még gyűrűt sem vettem neki. Az én családom sok szempontból már modernebb felfogású, mint a legtöbb tradicionális olasz. Kivéve persze apám malettoi rokonai, akik minden karácsonyi látogatás alkalmával felcseszik első körben Fabrizio agyát, hogy mikor veszi el a menyasszonyát, az enyémet meg azzal, hogy mikor lesz már menyasszonyom, a húgomat meg azzal, hogy ugye nem engedi, hogy a fiúk legyeskedjenek körülötte? Gyanítom, hogy Enzo bácsikám, apám nagybátyja még azt is elvárná a bátyámtól meg tőlem, hogy lófejet csempésszünk minden fiú ágyába, aki megfordul Marinda közelében. Ami amúgy tényleg megfordul néha a fejemben, elnézve azokat akik körülötte legyeskednek. De most komolyan báttya! Ha így nézzük a dolgokat, akkor rendezzek vérfürdőt az egész La Sapienzán, csak mert randevúra akarták hívni a húgomat?- méltatlankodtam fennhangon, aztán persze visszavettem a volumenből. Alapvetően sem vagyok egy csendes fajta, ha meg belelovalom magam egy témába, akkor meg főleg egyre inkább emelem a hangomat, hogy a végére hadarok és majdnem kiabálok is, mellé meg hadonászom, mint egy spicces karmester.
- Amúgy meg ne csodálkozz a családodon te sem. Annyian vagytok ti is szerteszéjjel olaszhonban, mint égen a csillag. Kell az utánpótlás. De megértelek cimbora. A te génjeidet tartogatni kell a legalkalmasabbnak. Azért valld be, hogy nem szokásod feltérképezni a potenciális hölgy génállományát, hogy a megfelelő módon….”reprodukálhassatok”.- tettem macskakörmöt a levegőbe a kezeimmel, és igen….ez egy sima és pofátlan beszólás volt amire kicsit behúzva a nyakam a vállaim közé vártam a visszaszólást.
- Oktoberfestre ne viccelj, a gleccserekről is hazajönnék. Elkötnék valami viking ladikot és két ujjal hazaevezek. Amúgy ja, legyél olyan jó, vedd elő a pofátlan hazudozó énedet, amit olyan remekül rejtegetsz a világ elől, és add elő mennyire lelkileg de meg vagy viselődve. A korsó sörök majd úgyis helyrehoznak. Az ottani énekléssel meg edzed a hangszálaid. Látod, még jó is lesz valamire.- röhögtem és bólogattam serényen arra vonatkozóan, hogy én bizonyos erre az eseményre akkor is haza fogok jönni, ha ezer dolog köt majd oda a munkámhoz.
A játék mellett jut lehetőségünk komolyabb dolgokat is megvitatni. Lulu tudja, hogy ez amúgy nem túl sűrűn szokásom. Mármint nem ittam még hozzá eleget, hogy a saját életem elemző filozófusává váljak. De most tudom, hogy magyarázattal tartozom neki sok dologra, még akkor is ha másképp látjuk a dolgokat. Én hiszek abban, hogy el kell innen mennem. Mindig is hittem. Ahogyan abban is, hogy az éneklést nem örökre adom fel, csupán addig amíg egzisztenciát építek magamnak.
- Tudom….értelek is báttya. Tényleg. Értem én ezt a kötődést, de te kicsit mindig is lassabb voltál nálam, kevésbé akartál kezdeményezni vagy éppen új dolgokat kipróbálni. Te jobb szereted a dolgokat tisztán, a maguk valójában látni. Te ragaszkodsz a földhöz. Én az érzéshez ragaszkodom, ami bárhol velem lehet. Én nem mondom, hogy könnyű lesz, nem számítok sétagaloppra, főleg mert az angolom olyan pocsék módon érezhetően nyílt talján akcentus, hogy a fal adja a másikat. - röhögtem el magam. A komoly dolgokról beszélgetés nem azt jelenti, hogy összevont szemöldökkel szenvedünk, hanem azt, hogy mindenféle szemszögből megvizsgáljuk a dolgokat.
- Abba meg biztos lehetsz, hogy én ugyan el nem nyugatiasodom. Én olasz vagyok, az is maradok, még odakint is. Csak máshol leszek olasz.- vontam meg a vállam, és elnyammogtam azzal a salátával, amit magamnak választottam, bár a végén, miközben Lulu megint beszélni kezdett már csak lökdöstem a falatokat egyik oldalról a másikra. Komótosan rágcsáltam, időnként abbahagytam a kérődzést és elgondolkodva hümmögtem. Van abban ráció amit mond, én mégis másképp érzem. Tudom, hogy nem meggyőzni akar, csak elmondani egy másik perspektívát, csakhogy én nem tudom ezt úgy látni mint ő.
- Nem. Itthon bizonyítani nekem nem megy. Így nem. Még nem. Először le akarok tenni valamit az asztalra máshol. Itt nem csak apámról van szó. A bátyám is orvos, a húgom is annak készül, az anyám betegjogi képviselő, az ő családja már talárban született. Én meg….én meg….én meg gyakorlatilag szembefordultam a széllel, és úgy pisáltam. Azt hiszem sokat kell visszamenni a családfán, hogy zenészt találjunk. Ez néha teher. Mert ebben nem tud segíteni senki a családban….de úgy nagyjából érted te ezt a problémát.- állapítottam meg és tudtam, hogy érti miről is beszélek. Aztán félretettem a saláta maradékát, és feltornáztam magam a kanapéról, hogy a konyhából szerezzek magunknak két doboz sört. Van még egy pár, kitart ez egész éjszakára. Ha Lulunak nem kell, majd az erkélyen állva bámulva a kivilágított várost elszopogatom a maradékot. Szisszent a saját dobozom amikor felnyitottam és az első kortyokat követően megálltam a nappalit és a konyhai étkezőt elválasztó ajtófélfánál, a vállamat nekitámasztottam és vigyorogva mutogattam párszor a cimborám felé.
- De jól elbeszélgetünk itt az én szívügyeimről. Mesélj csak nekem arról a kis szőkéről, akivel egy hónapja messenger üzeneteket váltotok? Gaena mama nagyon szívesen beszélt róla egy-két dolgot….de hogy az öreglánytól kell megtudnom...azért te sem vagy semmi. Adod nekem itt a kemény macsót, meg jössz itt nekem zenelmélettel és kottákkal...közbe meg…- ide-oda lendítettem a sörösdobozt, prezentálandó hogy úgy nagyjából valószínű mindenki tisztában van a dolgoggal, kivéve persze engem, és Matteot. Bár az utóbbiban nem vagyok biztos.
- Báttya, báttya nagy franc vagy te azért!- jegyeztem meg szélesen vigyorogva, miközben újabb kortyot gurítottam le. Tény, hogy Lulut elég könnyű volt félreismerni bárkinek. Jól megbújt  a jól fésült okullárés okostojás álcája mögött. De mi sem állt távolabb az igazságtól, mint az, hogy ő ilyen.

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május EmptyPént. Júl. 10 2020, 14:11

Ennio & Luciano

2018 májusa

Mikor felkönyökölt a magasított konyhapultra, csuklóját lógatva fogta kezében a sörös dobozt, amivel körkörös mozdulatokat írva le hallotta, amint a szénsav felélénkül az italban, és annak tetején feltehetőleg halvány rétegben jelent meg a világos, fehér sörhab. Szemének vizslatása, a mindig érdeklődően csillogó, sötétbarna kiskutyaszem óhatatlanul is Ennio arcát találta meg célpontjául, fesztelenül tanulmányozva a habókos barátjának minden mimikáját. Mintha elraktározni kívánta volna annak minden szegmensét, azokra az alkalmakra tartogatva, mikor a másik elfoglaltságából adódóan, esetlegesen a saját vizsgaidőszaka révén hosszú ideig nem fognak tudni semmilyen módon szót váltani egymással. Nem szeretett volna haragudni rá. Semmi esetre se kívánt teret engedni az idegeit tépázó dühnek, amit lehet összetévesztett a szomorúsággal, vagy a kettő talán pont, hogy csak erősítették egymást. Örült neki, hiszen, ha valami, akkor az önzőség soha nem jellemezte Lucianot. Soha nem azon fáradozott, hogy magának, hanem a környezetének tegyen kedvére. Mégis, méreggel vegyes szomorúság tombolt az ereiben, nem különbül a gondolataiban, ahogy eltűnődve, fürkész tekintetével a bohókás, virgonc Nicot figyelte. Ha lehet, előre gyászolta a közös időket. A régmúlt, szép emlékeket Gemmán, a borgőzős estéket a római szórakozónegyedben, mikor kocsmáról kocsmára jártak, és mindenhol felhajtottak annyit, hogy mindig nehézkes, és hangos nevetéssel teli volt a távozás, mígnem kiérve már fordultak is be a következő ajtón, hogy ott is fellendítsék a hangulatot. Soha nem voltak randalírozó, bicskanyitogató részegek, ellenben pajkos, szórakozott spiccesek annál inkább, akik nem rongáltak, inkább építettek, legalábbis az általános jókedvet éneklésükkel, harsány nevetésükkel, történeteikkel és legkevésbé se szemet gyönyörködtetű táncaikkal biztosan. Az eseti jelleggel közösen elköltött reggeli kávékat, amivel vagy a másnapjukat próbálva szebbé tenni, és szótlanul, ám annál nagyobb egyetértésben és megértésben ülve a gangon szenvedték az azt megelőző estét, vagy csak szimplán, mert alkalmuk nyílt rá, a napi rutint frissítve körbe fogtak egy asztalt egy közös megegyezéssel választott kávézóban. A La Trattoriaban ingyen elfogyasztott ebédeket, vacsorákat, borkóstolókat, mikor Vito egy újabb szerzeményével bővült az itallap felhozatala. A semmittevéssel elköltött késő délutáni, vagy esti órákat, mikor lábaikat felcsapva a dohányzóasztalra jammeltek, a szomszédok osztatlan elégedetlenségét váltva ki, mégse tudtak megálljt parancsolni maguknak, hiszen, ha hárman összeültek, soha nem tudtak lakatot tenni a szájukra, és csak, mintha megnyitottak volna egy csapot, ömlött belőlük a zene. Ennio nem csupán a barátja volt, az egyik legkedvesebb barátja, hanem már egy fogalom is az életében, ami nélkül nem látta, és elképzelni se tudta az átlagos hétköznapokat.
Felszólítására nagyot ugrott a szemöldöke a haja tövének irányába, kezét kisvártatva emelte, hogy míg a másik szónokol, addig ő felhörpintsen valamennyit a sörből. Ujjának bütykével igazította vissza szemüvegét, mikor visszahajtva a fejét az előrecsúszott orrnyergén.
- Hát én is pont ezt mondom! -vágott közbe, mikor Nico is számottevő véleményt formált a magát és Matteot összehasonlító gondolatban. A továbbiakon eltűnődve, a pult lapját, a fának erezetét tanulmányozva hümmögött, majd csak megrántotta a vállát. – Nem látok senki fejébe, úgyhogy kiindulási alapnak doszt elég a küllem és a szép pofi -újból húzott egy kortyot az italból, majd, mikor a doboz függőleges helyzetbe került, és a sör felcsapódott annak falára, visszaeresztette a kezét. – Hogyha mellette nem olyan, mint a vaksötét éjszaka, és értelmes szót lehet vele váltani, az a grátisz, a hab a tortán… vagy a hab tetején a kis koktélcseresznye -ragozta. Amit Ennio mondott, az egy puszta tény volt. Nem kezdett akárkivel, de felesleges lett volna azt állítani, hogy nem hagyatkozott a külsőségekre. Fontos volt számára a fizikum, mindaz, amit a másik mondott, a magával ragadó kisugárzás, a szépség és a báj. És, mivel kérészéletű volt minden kapcsolata, bár kereste az intelligenciát a nőkben, sokszor, mivel nem vágyott hosszútávú viszonyra, nem dőlt a kardjába, hogyha a kiszemeltje nem rendelkezett pallérozott elmével, annál is inkább egyszerű volt, mint a faék, viszont kedves, aranyos és megvolt benne az a plusz, ami felcsigázta az érdeklődését. Inkább akarta mulatni a hölggyel töltött időt, semmint magasröptű beszélgetésekbe bonyolódni, közös világmegváltásban kibontakozni. És igen, ha kérdezték, neki pont így volt jó.
- Hiszem, ha látom -pimaszkodott a doboz pereme felett somolyogva. Ennionak nagy szíve volt, tudta ezt mindenki. Bárkit be tudott fogadni, viszont parancsolni nem tudott neki, annál is inkább az irányította őt. Legalábbis Luciano mindig ezt gondolta, így joggal támadtak szkeptikus érzései azt illetően, hogy Belli után felhagyna a törtető udvarlással, és azzal, hogy minden útjába kerülő, szép lánynak tenné a szépet. Mert olasz volt és ez látszott az attitűdjén, a vérének pedig egyszerűen nem tudott ellene szegülni.
- Ennek nem kéne kérdésnek lenni, „báttya” -ráncolta a homlokát olyan elánnal, hogy jószerint belesajdultak az arcizmai. – Zaira is most, hogy elkezdett középsuliba járni, egyre virgoncabb… ha otthon vagyok, szinte nem is találkozok vele, mert én mondom, egy árva szót nem tanul az a lány, ellenben olyan hosszú pórázra van eresztve, hogy folyvást a barátnőivel van, naphosszat. Ha mégis szerencsém van látni, titokzatoskodik, bazsalyog a telefonja felett, de, ha rá is kérdez valamelyikünk, hogy kinek örül annyira, jön a „senkinek”, majd felpattan, és elviharzik -paffogott az orra alatt, széles karmozdulatokkal gesztikulálva, mígnem elkerekített szemekkel, élesen Ennio mellkasa felé szegezte az ujját. – Múltkor meg!... valami piszkafa szúnyogcsődör tette neki a szépet. Láttam, mert ott csapta a szelet a Scalinata di Trinità dei Monti-nál, nekem meg pont arra volt dolgom. Ennyi hiányzott, hogy odamenjek, és megmártóztassam az ecsetfejűt a szökőkútban, ennyi! -szűkítette alig látható résnyire a hüvelyk- és mutatóujját, amin keresztül épp, hogy látta a másik sziluettjét, mikor a kezét a szeme elé emelte. – Silvio is azt mondja, hogy nincs vele bírás. Flegma, pökhendi és azt hiszi, hogy neki áll a világ. Felesel, anyámék meg ahelyett, hogy behatárolnák, hogy mit lehet és mit nem, lévén, két gyerekkel már megküzdöttek előtte, neki már nem állítanak szigorú szabályokat, ezért, értelemszerűen züllik, és hagyja magát lekenyerezni minden kis tesztoszterontúltengéses, felfűtött libidójú kis tizenéves görccsel… Csak egyszer kerüljenek a kezeink közé, úgy megszorongatjuk a gigájukat, hogy attól koldulnak! -bizonygatta, határozott fröcsögéséből sütött az öntudatosság. Apjuk, bár szintúgy nem nézte jó szemmel azt, hogy legkisebb csimotájából úgy tetszett, hiányzott a hagyományokhoz, családi normákhoz való ragaszkodás, mint két fiából, mégse szegült szembe feleségével, aki azt vallotta, hogy hagyniuk kell, hogy a lány kibontakozzon. Úgy érezte, hogy ő maga kézben tudja tartani Zaira-t, és amíg ő nem látta fékezhetetlennek, és felismerte a cselekedetei mögött rejtező szándékot és gondolatokat, addig hagyta, hadd hagyatkozzon a család helyett a barátaira. Ezt pedig Luciano és Silvio nem a másféle bánásmód miatt, annál is inkább a húguk iránti féltésből vétózták meg, de a gyereknevelés, mint olyan, legkevésbé se az ő hatáskörükbe tartozott.
- Nem kell ide gleccser, nekem az is doszt megfelel, hogyha a keleti parttól egészen Münchenig elevickélsz az Atlanti-óceánon, lecsorogsz a Rajnán, aztán meg alámászol a hegyekből -legyintett vigyorogva, pont, mintha a fél világot átszelő utazás csak egy kis sétagalopp volna. – Ó, tudod te nagyon jól, hogy engem nem kell ám féltened! -ingatta felé az ujját. –Matteo miatt kell aggódnod… tudod, hogy milyen viszonyt ápol ő a hazudozással -túl jóhiszemű volna azt állítani, hogy „nem jót”. Annál is inkább pocsékot. Annak idején, mikor ők hárman, még kissrác korukban rossz fát tettek a tűzre Gemmán, és Gaena mama, mint az orgonasípokat, egymás mellé állította őket, mindig Matteotól kérdezett, mert tudta, hogy az unokája legkevésbé se kapható a hiteles hazugságra, és rögvest eljárt a szája. Persze Ennionak és Lulunak főtt a feje, és amint a nagyi távozott, lekapták a legkisebbet a tíz körméről, aki elszontyolodva, orrát lógatva esedezett a bocsánatukért, mondván, hogy ő aztán nem tehet róla.
Ennio kinyilatkoztatásával homlokán haloványan rajzolódtak ki az egyet nem értését igazolandó ráncok. Tény, hogy Lulu hozzájuk mérten sokkal földhözragadtabb volt, de legalábbis nem voltak képzelgései, hitt a biztosban. Viszont soha nem lehetett azt mondani rá, hogy ne vágyott volna az új tapasztalatokra. Bármire kapható volt, a legnagyobb hülyeségekben és őrültségekben is benne volt, zokszó nélkül. Kalandozott, szerette nagy fába vágni a fejszéjét, csak a legfontosabbakban volt, ha úgy tetszik, maradi és elkötelezett.
- Ha azt hallod napi szinten, úgyis úgy fog rád ragadni az angol, mint annak idején Gemmán a legnagyobb mocsokban a kosz -vele együtt nevetett, a szórakozottságról egyedül a szemeit, a körülötte meg nem jelenő ráncokat nem értesítette. Luciano ha örült, ha boldog volt, vigyorgott vagy éppen nevetett, azt egész lényéből tette, jóízűen és látványosan. Rajta különösen látszott az őszintétlenség, ha a színészi képességei csődöt mondtak.
- Ajánlom is! -mutatott rá nyomatékosítva. – Az kéne még, hogy az ízig-vérig olasz Ennio fejet hajtson a nyugatnak! Hova lenne akkor ez a világ… -ingatta a fejét, ezúttal már egy sokkal áthatóbb mosoly kíséretében sandítva felé szeme sarkából, mígnem újból elkomorult az arca Ennio, az övére érkező reakcióját hallva.
- Hát… úgy nagyjából igen -helyeselt, hangjából kiütköző néminemű cinizmussal. Ha Imelda nagymama nagybátyját, Paolot nem számítjuk, aki szintúgy nem tudott kiteljesedni a zene szakterületén, megközelíthető távlatokban nem található a felmenői között zenész, egyedül csak műkedvelő rokoni kapcsolatokkal rendelkezett. Őt mégse kötötték olyan elvárások, mint Enniot. Apja, bár szerette volna, hogy kövesse az útját, amiben úgy tűnt, tehetsége is van, nem kötötte szabályokhoz, annál is inkább szerette volna, hogyha a saját elképzeléseit valósítaná meg, az étteremről meg azt vallotta, hogy „majd lesz valahogy!”. Ellenben Silvio kapható volt arra, hogy majdan ő legyen az, aki a kezébe vegye a Trattoria irányítását, na nem, mint a konyhán rostokoló séf, hanem, mint a gazdaság és menedzsment, valamint turizmus és vendéglátás szakirányokon tanuló fiú, a jövőben tulaja és az értékeket képviselő vezetője legyen az étteremláncnak.
Fejét a kanapé támlájára döntötte, úgy fordult a konyha felé, mikor Ennio hangja újból felharsant.
- Hogy milyen kezesbárány a mama, el se hiszem! -ásította, kezét a szemüvege alá vezetve dörgölte át a fáradtságtól száraz szemét, majd gondosan visszaigazgatta a fekete darabot az orrára. – Igazából, ha úgy vesszük, a lényeget el is mondta -előre dőlve könyökölt a térdére, majd pár másodpercnyi „menjek vagy ne menjek” után végül feltápászkodott, magasba emelve a karjait nyújtózkodott, majd hasát vakarva szlalomozott ki a kanapé és a dohányzóasztal közti kis részen. – Nem kell ám semmi komolyra gondolni. Nem fogom oltár elé vezetni, csak, mert beszélünk erről-arról, és történik… ez-az -ingatta jobbra-balra kifeszített tenyerét, sejtelmes, de annál többet mondó vigyorral, míg megközelítette a másikat. Csalárdság lett volna azt mondani, hogy kapcsolatban voltak, de megközelítőleg ahhoz lett volna hasonlítható a kettejük közti viszony, éppen csak elköteleződés és konkrét elvárások és szabályok nélkül. – Tudod, volt nemrég az iskolai Bohémélet előadás, ahol Rodolfot játszottam, és az egyetem szimfonikus zenekara kísért minket. Na, ott volt elsőhegedűs, talán láthattad. Veszettül formás, pont ott és pont úgy domborodik, ahol kell. Nagy, szőke loboncú, bájos arcú. Ártatlannak tűnhet, de nem az… -nevette el magát elismerő bólogatások közepette. - Betta… -nevezte meg végül a szóban forgó lányt, de abból, ahogy kiejtette a nevét, nem volt semmiféle mögöttes érzelem kivehető, teljesen közömbös volt. – Az első előadás utáni afterpartyn melegedtünk össze, de ő se vágyik semmi komolyra, csak… elvagyunk -rántotta meg a vállát, míg kezeit nadrágjának zsebébe tűrte. Gaena mama hajlamos volt túlértékelni bizonyos dolgokat, kiváltképp, hogyha az „unokái” boldogságát illető kérdésekről volt szó. Elképzelni nem tudta, hogy milyen Rómeó és Júlia történetet vázolt fel Ennionak.
- Te figyelj… -tekintett a falióra irányába, ami már jócskán túlmutatott az éjjel egy órán. – Én elmegyek aludni. Hatra szoktam bemenni gyakorolni, bár lehet, hogy ebből most hét lesz, de addig is, hunyok egy kicsit. Tudod, hogy a cuccokat hol találod -bökött át a válla felett a kanapé felé. – Hogy készüljek, maradsz holnapra? Csak mert akkor úgy kunyerálok kaját apáméktól… -vigyorgott rá telipofás mosollyal, majd felé tartotta a kezét, és ha belecsapott a tenyerébe, közelebb húzta magához, hogy vállt vállnak vetve paskolja meg a lapockáját, végül viszont csak átvetette mellette a másik karját is, hogy rendesen meg tudja ölelni a mamlaszt. – Jól van… Szeretlek, öregem, remélem tudod -nem akart érzelgős lenni, mégis elébe ment a kinyilatkoztatásnak. – Viszont arra azért készülj, hogy mielőtt elmennél, néhányszor még meghódítjuk a bulinegyedet! -szegezte felé az ujját, mikor kibontakozott az ölelésből. – Na, jó éjt! -baljával, mikor elfordult tőle, megpaskolta a vállát, csak aztán indult el a nappaliból nyíló szobaajtó felé, amit résnyire hajtott maga mögött, mikor belépett, és a szemüvegét már pakolta is le az éjjeliszekrényre, majd bevackolta magát a paplan alá.

Köszönöm "báttya", folyt.köv. Cool Luciano & Ennio - 2018. május 3672866238

mind álarcot viselünk
Anonymous
Vendég
ranggal rendelkezem
Luciano & Ennio - 2018. május Empty
mind álarcot viselünk
ranggal rendelkezem

Luciano & Ennio - 2018. május
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Luciano & Ennio
» Rainy - 2022.május
» Best friend reunion | Ennio, Matteo & Lulu
» Into the nature - Allegra & Ennio
» Luciano&&Matteo

Engedélyek ebben a fórumban:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Livin' in New York :: Eltemetett múlt :: Archívum :: Játékok-
Ugrás: