Szerintem valahol egészen máshol járt az eszem, amikor rávettem Rosaliet, tanítson meg lovagolni. Szerintem a lovak. Földönkívüliek. Bazi nagy testtel, vagy potrohhal, nem tudom, furcsa négy lábbal és olyan mozgással, amit nem fogok megszokni. Tudom-tudom, cukik, aranyosak, meg nagyon szeretni tudják az embereket. Kivéve, amikor nem dob le magáról. Márpedig velem megtette az egyikük, amikor tizenhárom voltam. Azóta nincs barátság. De nincs ám! Még hogy engem ledobni! Azóta félek tőlük, és annyira nem vágyom, hogy ismét nyeregbe pattanjak. Azonban egy a bökkenő. Nem szeretek félni. Annak azonnal a nyomába és utána járok. Nem lett ez végül másként a lovakkal sem. De egyszerűen még egyik oktató sem vált be. Viszont, ahogy Rosalieval beszélgettem, fokozatosan fogalmazódott meg bennem, hogy ideje lenne talán ismét próbát tenni, mert Rosalieban láttam valamit, ami miatt úgy gondoltam, hogy ő tud nekem segíteni ebben. Azért reggel mégis idegesen pakoltam össze a cuccomat, feleslegesen kisuvickolva negyedjére is a csizmámat, ellenőrizve a bukósisak szíját és a kesztyűt is... azt hármat pakoltam be idegességemben. Nem, én ugyan nem nyitok kint, a szabad ég alatt, most úgyis hűvös van kint, jó nekem a hippodrom! Beálltam a parkolóba, és kivettem a holmimat, átvéve a csizmát is, csak ez után kerestem fel Rosaliet. Á, kicsit sem látni rajtam, hogy úgy izgulok, mint egy kispisis. Azért az az esés elég nagy volt és elég mély nyomot hagyott bennem, hogy ne akarjak újfent nyeregbe ülni. És eddig mindegyik ló megérezte, hogy nem, barátság, aaaz nincs. - Jó napot, Miss Rosalie! Megérkeztem - most több nem jött ki a torkomon, úgy izgultam, hogy még! - Mi .. mit tudok tenni? - Ezt még kinyögtem.
Nem tudom pontosan mi jött előbb nálam: a lovak szeretete, vagy az, hogy lássam, néhány embernek milyen jót tesz, ha a mindennapokból kiszakadva egy kicsit másra koncentrál. Történetesen arra gondolok, amikor a lovasközpontba érkező vendégek arcán a kezdeti izgalom és idegesség után a lovakkal való találkozás és foglalkozás után a negatív érzések helyét fokozaton átveszi az öröm és nyugalom. Persze csak azért, mert ezzel foglalkozom és mert körülbelül hat éves korom óta lovagolok, még nem jelenti azt, hogy ne lennék tisztában a sport veszélyeivel és azzal, hogy mire képes egy-egy ló, ha megijed, vagy szimplán olyan természete van, ami nem összehangolható azzal, hogy az órákon részt vegyenek. Nem is feltétlenül az én feladatom az, hogy a lovardában megküzdjek ezekkel a makacs állatokkal, vagy részt vegyek a betanításukban. Az én felelősségem az óraadás mellett az állatok ellátását is magában foglalja, amiről úgy érzem, kifejezetten testhez álló feladat nekem, hiszen az emberekkel szemben is kifejezetten gondoskodó vagyok, főleg, ha olyanokról van szó, akik közel állnak hozzám. Nem volt hát kérdés, hogy ha épp egy kedves ismerősről van szó, akiről kiderül, hogy egy korábbi trauma miatt most fél lóra szállni, igyekszem meggyőzni afelől, hogy ezen túl lehet lépni és hogy még mindig van esélye annak, hogy a félelmek ellenére jól érezze magát lovak közelében. Őszintén hiszek abban, hogy akármilyen félelmünk is legyen, idővel és türelemmel, na meg egy nagy adag elhatározással bizony van lehetőség arra, hogy megküzdjünk velük és túllépjünk azokon az akadályokon, amelyeket legtöbbször csak mi alkotunk meg saját magunk részére fejben. Jelen esetben persze sokat hozzátesz ahhoz, hogy ha minden jól megy, Armand ma lóra ül, hogy függője vagyok a kávézójának, így gyakorlatilag amikor szóba jött már legelőször, hogy mivel foglalkozom és hogy neki pontosan milyen élményei is vannak a lovakkal kapcsolatban, akkor ha finom is, de próbáljam meggyőzni arról, hogy ha bízik bennem, én bizony szívesen segítek a dologban. Jó lenne látni, hogy megküzd ezzel a félelmével, na meg tulajdonképpen kíváncsi vagyok az arcára, amivel ma be fog állítani hozzám. Tekintve, hogy legutóbb, amikor találkoztunk, már majdnem le akarta mondani a mai találkozót, én azonban nem engedtem belőle. Nem tervezem rögtön az oroszlánok elé vetni, sőt, kifejezetten felelőtlen lenne tőlem, ha a korábbi rossz tapasztalataira alapozva egyszerűen csak belevetném őt a feladat közepébe. Armand ábrázatát megpillantva pedig, amikor megérkezik, csak még inkább úgy gondolom, hogy jó ötlet lenne kis lépésekben haladni. Mosolyogva fogadom, csak mert szerintem ő is jót nevetne rajta, ha látná most a saját ijedt arcát, amiből remélhetőleg sokkal mosolygósabb ábrázat kerekedik a mai alkalom végére. - Jó napot...? Ez az arc nem arról árulkodik, hogy kicsit is jó napnak ígérkezne a mai - kedves mosoly ül ki az arcomra, s akaratlanul is oldani igyekszem a hangulatot, ami a férfi részéről kifejezetten feszültnek tűnik. - Arra gondoltam, hogy első körben megismerkedhetnénk a lovakkal. - Ez önmagában nem egy nagy feladat és valószínűleg segít majd abban, hogy a későbbiekben Armand is biztosabb legyen magában. Olyasmi ez, mint amit a kutyákkal kapcsolatban mondanak, ha az állat megérzi a félelmünket, akkor bizony ki is használja azt. Ha egy ló érzi, hogy a lovasa nyugtalan, vagy feszült, akkor átveszi tőle a viselkedést. - Kitapasztalod a természetét, aztán segítek a felnyergelésben és ha addig rendben lesz minden, aztán tehetünk pár kört bent. Megfelel?
I've not always been the optimist For you I've always tried To pick my head out of the sand See colour through your eyes Always see the bright side Make clouds turn into blue sky
I'm glad I found someone like you To see the sadness and the truth I feel your touch deeper than my skin Every chemical rushing in Now I've found your love Like serotonin
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
❝ I never fully realized what it meant to hurt [ to truly hurt ] until I wanted you to such a great extent, only to have no other choice but to convince myself that I didn't. ❞
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
★ hozzászólások száma ★ :
74
★ :
Re: Nyeregbe fel!
Vas. Márc. 08 2020, 14:50
Rosalie & Armand
Ahhhh... nagyon kevés kellett, hogy a kobakkal a kezemben meg ne forduljak az öltöző ajtajában és inkább hazaspurizzak. Fogalmam sincs, mikor égett ennyire belém, mindez, pedig már lassan húsz... izé, harminc éve, hogy megtörtént. Kapuzárási pánik, ez az! Á, nem. Szimplán a hülyeségem, hogy még mindig tartok attól, hogy megesznek reggelire a négylábú patások. Még a horkantásuk is! Hú, nem, ezt most kéne abbahagynom. Az arcom valahol a vidramosoly és a citromba harapás között leledzik. Ugyan minek takargassam, hogy oda meg vissza vagyok a boldogságtól? De én döntöttem így és nem, nem fogok megfutamodni. - Ah, igazán biztatóak a szavai, az ábrázatomat illetően - na, megkapta az ideges vidramosolyt, mert nehéz rajta uralkodni. Inkább kényszeredetten viccelődök, noha ezt legtöbben a cinizmus jegyének tekintik és a lazaságnak. Ami... most nincs. - Mmm... - hú, felülni rá?- ha nem eszi le a fejem, már annak is örülni fogok ma. - Ki lenne majd a szerencsétlen áldozat? - Rajtam kívül? A torkomban gyűlni kezd a gombóc. Bízok Rosalieban, magamban nem annyira. Ahogy belépünk oda, ahol a lovak vannak, még feszültebb leszek. Hú, levegő ki, be, ki be... Horkantanak, farkukkal csapkodnak. És mind szinte egyszerre fordul felém! Rosalie mögé állok, mintha el tudna rejteni. Mint egy kiskamasz, úgy érzem most magam. - Mindig így bámulnak mindenkire, aki belép? Mindegyik RÁM néz. Tuti. Még dobbantanak is a lábukkal. A lábszáram önkéntelenül elkezd fájni. Pedig, anyám, de régen volt már a baleset! - Oké, most mit tegyek? - Kérdezem halkabban. Talán nem hallják meg a lovak.
A szüleim mindig arra tanítottak, hogy a félelmeinket le kell tudnunk győzni. Néha ez kifejezetten nehéz feladat, sokszor úgy tűnhet, hogy lehetetlen küldetés elé nézünk és egyszerűen csak szeretnénk magunknak is bemesélni, hogy nem vagyunk rá képesek. Sőt, azt hiszem mindenkire jellemző, hogy olykor még azzal is megpróbáljuk magunkat megnyugtatni, hogy mivel soha nem lettünk volna képesek elvégezni a feladatot, tulajdonképpen nem is olyan nagy baj, ha képesek vagyunk beismerni a saját határainkat és bedobni azt a bizonyos törölközőt. Jelen esetben azonban nem arról van szó, hogy korábban soha nem tapasztalt dologról lenne szó, hiszen Armand maga már találkozott lóval is, sőt, ahogyan a szavaiból értettem, már ült is rajta. Egyszerűen csak azon kevés szerencsétlenül járt ember közé tartozik, akik megtapasztalták milyen az, ha ténylegesen átesünk a ló túloldalára. A mai napon viszont eszünkben sem lesz, hogy ilyesmit csináljunk! Sőt, kifejezetten azt szeretném elérni, hogy egyáltalán nyeregbe kerüljön és bizony ott is maradjon. Annak a jegyében, hogy néha egyszerűen bátornak kell lenni és le kell győzni a félelmeinket. - Bízom benne, hogy mire végzünk, megváltozik majd a helyzet és a mostani arckifejezés helyén egy őszinte mosolyt látok majd. - Aprót bólintok, mikor befejezem a mondanivalóm, ezzel is már-már megpecsételve, hogy pontosan mit is várok a mai alkalomtól. Persze, haladhatnánk éppenséggel apróbb lépésekben is, lehetne az elsődleges cél a megbarátkozás, és egy jövőbeli alkalomé az, hogy már nyeregbe is üljünk... De minden első alkalom jó kiindulópont az esetleges továbbiakhoz - van olyan is, aki soha nem jön vissza újabb órára, vagy csak jó sok kihagyás után -, s ha úgy érzékelem, hogy nagyon nem megy ez ma nekünk, akkor alakítunk a terven. - Ha minden jól megy, igen. De nem muszáj ma. - S lám. Lehet, hogy nem is kell olyan sokat várni arra, hogy kiderüljön, kisebb lépéseket kell tennünk? - Szó sincs itt szerencsétlenségről, vagy áldozatról, Armand. - Halvány mosolyt villantok meg, mikor a férfira pillantok. - Tényleg nem kell aggódni. - Ráadásul azt hiszem, amíg megfelelő módon viselkedünk és közeledünk az állatokhoz, nem lehet probléma, nem eshet bajunk. Nyilvánvalóan történnek szerencsétlen balesetek, de a mi lovasközpontunkban ilyesmi még soha nem történt. - Nos... - halkan felnevetve igyekszem hátra pillantani, hogy Armandra nézhessek, aki hiába követett engem a lóállások közé, testben, s talán lélekben sem érzi még igazán jelen magát. Az is lehet, hogy nem is akarja. - Amikor úgy sejtik, hogy érkezik hozzájuk valaki, igenis felfigyelnek rá. Mi pedig épp hozzájuk érkeztünk. - Csak barátkozunk. Vagy legalábbis jó lenne, ha azt tehetnénk. - Most? Most kicsit beljebb kellene mennünk.. - teszek is néhány lépést, hátha az én eltökéltségem segít a helyzeten valamelyest. - És meg kellene ismerkednünk Azraellel, ő nagyon nyugodt típus. Fríz ló, nagyon szeretetre méltó. Szerintem tetszeni fog.
I've not always been the optimist For you I've always tried To pick my head out of the sand See colour through your eyes Always see the bright side Make clouds turn into blue sky
I'm glad I found someone like you To see the sadness and the truth I feel your touch deeper than my skin Every chemical rushing in Now I've found your love Like serotonin
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
❝ I never fully realized what it meant to hurt [ to truly hurt ] until I wanted you to such a great extent, only to have no other choice but to convince myself that I didn't. ❞
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Szomb. Ápr. 04 2020, 17:56
Rosalie & Armand
- Eh, igazán bizakodó. Én már kevésbé - örülök, ha nem futok el majd a legelső mozdulásnál, ha elindul a ló. És én még nem vagyok a nyeregben. Lehet, csak túlspilázom, elvégre már igazán régen volt és ettől sokkal nagyobb kihívásoknak is eleget tettem már. A gyerekkorban történt traumák viszont állítólag sokkal nehezebben leküzdhetők. Remélem, leszek azon kivétel, akinek menni fog. Nem szeretek félni. És ezt már mondtam. Azt hiszem, többször is. Megkönnyebbülten sóhajtok, még a tartásom is lazább lesz. Nem kell ma felülnöm! Ez maga a karácsonyi ajándék! Szemezek a lovakkal. A lovak meg velem. És csapkodnak a farkukkal, fújtatnak. Némelyik toppant. - Mondani könnyebb. Hány mázsásak is? - Az megtapos, a kávé nem törik össze annyira, mint az én csontjaim. - Mintha állatkertben lennénk. Csak éppen mi vagyunk a korlát mögött és ... ők néznek minket - hirtelen ugrok meg, mert az egyik megbök az orrával. A szívem egyből a torkomon is majdnem kiugrik. Nem, szerencsére nem ordítok fel, sikítani nem megy. - Huh, azért megijesztettél. Te ki vagy? - Még mindig távol állok, de a ló csak néz. És mintha tök nyugis lenne. - Megbökött. - Magyarázok Rosalienak. - Jó. Azrael? Ő... nem valami bosszúálló angyal neve? Az - helyesbítek. Követem Rosaliet, integetek a másik lónak, továbbra is tisztes távolságból. A fülét megmozgatta és a farkát is! Igen, ez jó jel, amire emlékszem, nem, nem támadás, nehogy bebeszéld magadnak Armand! Rosalie mellé, mögé állok, ahol megáll. Nem vágyom, hogy ő legyen a fedezékem, ennyire gyáva már ne legyek. - Ő lenne Azrael? Figyelem a lovat. Vajon hogy fogad?
- Micsoda hozzáállás ez? - A kérdés akár lehetne számon kérő is, hangsúlyomból azonban kiderül, hogy mennyire nem neheztelek a hozzáállása miatt. Hangsúlyom kedves, a pillantásom pedig egészen játékos, ahogyan Armandra pislogok. Eszemben sincs túlzásokba esni. Hiszen mindannyiunknak vannak félelmei, amelyeket nem olyan egyszerű, csak úgy, csettintésre elfeledni. Sőt, van hogy az is előfordul, hogy többszöri próbálkozás esetén sem állunk úgy ezekkel a félelmekkel, hogy úgy nézzen ki, túlléphetünk rajta. - Rossz döntés lenne, ha olyasmit erőltetnénk, ami ma még nem megy. Szerintem már az is jó lépés a nyeregbe való felszállástól való félelem leküzdésére, hogy egyáltalán itt vagyunk. Ha kis lépésekben is kell haladnunk a célig, de a lényeg, hogy ne álljunk meg - magyarázom egészen beleélve magamat a helyzet felvázolásába. Kétség sem fér hozzá, hogy élvezem amit csinálok és ezt gyakran meg is osztom a környezetemmel. Persze számomra is volt idő, amikor még nagyon bizonytalan voltam azt illetően, hogy mit szeretnék majd csinálni, mit válasszak hivatásomnak. Utólag belegondolva kifejezetten becsülöm azért a szüleimet, hogy akartak semmire rákényszeríteni, nem várták el, hogy utánuk én kövessem őket a lovasközpont élén. Hogy is csinálhatna bárki olyasmit, amit nem élvez igazán? Ma viszont azon van a hangsúly, hogy valami olyat próbáljak meg történetesen élvezetessé tenni, amelyet a gyerekkori rossz emlékek félelmetessé változtatnak. - Ez tény, mondani mindig könnyebb. - Mosolyogva bólintok néhányat, ezzel is jelezve az egyetértésemet. - A súlyuk elsősorban természetesen a fajtájuktól is függ. Egy átlagos ló mondjuk... olyan négyszázötven kiló. - Grimaszolok, próbálom belőni azt a középértéket, ami valóban megfelel az igazságnak. - Csak azért van, mert barátságosak. - Mosolyogva figyelem az ismerkedési folyamatot. Majd hirtelen uralkodik el rajtam az ijedtség, amikor Armand is megijedni látszik a lovaktól. - Nem bántanak, ismerkedni szeretnének. - mondom jókedvűen. - Ő Kitkat. Valószínűleg a nevéből is kitalálod, hogy nagyon édes, mint a csoki. - halkan felnevetek. Még emlékszem rá, amikor Kitkat volt a lovasközpont legújabb jövevénye, nem is olyan régen. Azóta már nagyon a szívünkhöz nőtt és láthatóan ő is élvezi a helyzetet, mert barátkozna. - De, az Azrael név egyes kultúrák szerint valóban a halál angyala. A név maga viszont azt jelenti, hogy Isten segítsége. A mi Az-unk viszont a színe miatt kapott ilyen nevet. Nézd csak... - Azzal a lendülettel megállok az emlegetett ló állása előtt, s már-már gyermeki várakozással számítok rá, hogy Armand is legalább annyira lelkesedni fog, mint én. Ahogyan sejtettem, Azrael önmagát meg nem hazudtolva, nyugodtan fogad minket, habár amikor érzékeli, hogy őt jöttünk meglátogatni, felemeli a fejét, valószínűleg abban reménykedik, hogy hoztunk neki valami finomságot. Amiben természetesen nem is téved nagyot, mert korábban a mellényem zsebébe rejtettem egy csomag lócsemegét, amit most elő is húzok. - Beljebb is mehetünk és adhatunk neki ebből. Vagy menjek én előre?
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Szomb. Május 30 2020, 14:35
Rosalie & Armand
Elhúzom a szám, még a kezem is felemelem. - Armandos - noha az az Armand pozitív és ugorj bele, úgyis menni fog. A lovaknak is így állta neki, aztán jött a pofára esés, elesés. Azóta inkább tankert keresek a mélyvíz helyett, a lovakkal kapcsolatban. - Eh. Rossz döntés nincs. Korai, esetleg? Nem is lóhalálában tervezem - mosolyodom el. Ha elkezdek valamit, nem szokásom feladni, ezért sem esett jól az az esés, és nem csak a lábamnak esett baja ám ott. Nem, nem a lónak, ha erre gondolna bárki is. - Néha állni is jó. Egy kis erőgyűjtés sosem árt. - Súlyos egyéniségek - akár egy autó. Ki nem nézném belőlük, hogy ekkora súllyal bírnak. - Jó-jó, értem, csak hirtelen volt, meg meglepett - még mindig gyűröm lefelé a gombócot a torkomból s venni levegőt, mert ez hirtelen volt. - Ismerkedés? - Hát igaz, szerettek felém bökni, meg becsippenteni az ingem ujját, vagy a hajamat. A mi akkor elég rendesen göndör volt és úgy könnyebb volt körbenyalábolni. - Kitkat? - Nézek a lóra. Szegény ló, ha tudná, miről kapta a nevét. - És ropog is? - az, hogy olvad-e, azt nem kérdezem meg. Ízléstelen nem vagyok. - Igen, még rémlik valami a vasárnapi iskolákból - vallásos nevelésben részesültem, de nem gyakorlom. Mégis, elég sok megmaradt. Nézem a lovat, ő engem, KitKat valahol eltűnt a gondolataim mélyéről is. Azrael szemeit nézem, de sokkal inkább a farkát meg a fülét. Azt mondták, azt nézzem. Meg hogy remeg-e... azt hiszem, hátul. - Menj csak - bemenni? Ó nem-nem, azt nem! Megállok az ajtónál, nem tudok beljebb menni. Már is jó, hogy nem fordultam ki innen. De azt elfelejtem szintén, hogy a bokám környékén a fájdalom, az megszűnt, már oda se figyelek.
Széles mosoly jelenik meg az arcomon, ahogy megkapom a kérdésemre a választ. - Végül is, ezzel nem tudok vitába szállni - jelentem be jókedvűen. Nem mintha akarnék, vagy lenne értelme. Senki nem élvezi az olyan dolgokat, amiket kényszerből kell csinálni, én pedig hiszek abban, hogy egy-egy félelmünket is csak akkor győzhetjük le, ha mi magunk is úgy akarjuk. Lélekben dől el. - Úgy gondolod? - kérdezek vissza, amikor azt említi, hogy márpedig rossz döntés nem létezik. Én magam nem is tudom pontosan mennyire tudok ezzel egyetérteni, csak mert személy szerint úgy gondolom igenis vannak jó és rossz döntések is az életben, a különbség csak annyi, hogy nincsen semmi, ami teljes mértékben jó, vagy rossz lenne. Minden döntésnek megvan a maga járadéka és csak mert adott pillanatban valami jónak tűnik, valójában lehet rossz oldala is. Ugyanez a rossz döntésekkel, csak fordítva. A lényeg az egyensúly megtalálásában van. - De itt állva még a lovakat sem ismernéd meg. Ez a része pedig elkerülhetetlen. - Újabb mosollyal az arcomon jegyzem ezt meg. Néha tényleg egy kis noszogatásra van csak szükség. Nem arra, hogy lelökjünk valakit a szikláról, hátha aztán menni fog a repülés. Kétségtelen, hogy vannak olyan helyzetekben, amelyekben az a megoldás, hogy egyszerűen csak menjünk előre és ugorjunk a mélybe, mert különben soha nem érünk oda... De nálunk a lovasközpontban nem ez a helyzet. - Esetleg mesélsz róla, hogyan történt, amikor az a negatív élményed volt a lovakkal? - Pillantásom, s arckifejezésem is érdeklődést fejez ki. - Nem muszáj persze erőltetni, csak gondoltam, ha akarod... - finoman megvonom a vállaimat. - Óó, kifejezetten súlyosak! - nevetek fel jóízűen. Ilyen formában még soha nem beszélgettem senkivel a lovak súlyáról, de most egészen szórakoztatónak találom és furának, hogy sosem hallottam még ezt. - Bizony, hogy ismerkedni! - határozott bólintásokkal igyekszem alátámasztani, hogy igenis igazam van ebben az esetben. - Csak nekik sokkal nehezebb, mivel nincsenek szavaik, amelyeket megérthetnénk. Ezért valami mással kell próbálkozni, ami a viselkedésük, az, ahogyan egy-egy embert fogadnak. Nem véletlenül találták ki a lovasterápiát. Van akinek arra van szüksége, hogy ne szavakba öntve, egy terápián leljen segítségre. - Legalábbis én így látom. Más szakember, aki a jegyzetfüzetben és kanapén fekvésben, meg a klasszikus pszichológiában hisz talán teljesen másképp vélekedne ezzel kapcsolatban. - Így van, Kitkat - jegyzem meg nevetve. Lovak kapcsán talán kicsivel másképp működik a névadás, mint amikor valaki a babájának választja ki azt a bizonyos "tökéleteset". - Ropogni nem szokott, csak ropogtatni. Répát. - Azt nagyon szereti, és sokszor - Szerinted a név kötelez? - teszem fel a kérdést, megint csak kifejezetten kíváncsian. Vannak ugyanis bizonyos kultúrák, amelyek szerint a születéskor kapott név kifejezetten sokat számít, meghatározza egy ember, vagy lény egész életét. - Rendben. Nem erőszak a disznótor! - mondom mosolyogva. Azt már persze nem teszem hozzá, hogy "kérdezd csak meg a disznótól", mert akkor magam ellen beszélnék. Habozás nélkül termek a karámon belül, s rutinosan igyekszem megjutalmazni néhány falattal Azraelt. - Visszatérve a korábbira... Miért szeretted a lovaglást? - Talán ha a pozitív oldalára koncentrálunk, visszatérnek a jó emlékek is, s nem csak a rosszakra fókuszálunk. - Nem akarod te is megetetni?
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Hétf. Jún. 22 2020, 09:12
Rosalie & Armand
Elnevetem magam, a fejemet csóválva, még a szemöldököm is felrántom egy pillanatra. Sejtem, hogy nem is vitának szánta, mint ahogy én sem vettem annyira túl komolyan a válaszom. Na jó, félig-meddig azért az volt. Kicsit érzékenyen érintett gyerekkoromban az eset, s csak én ragaszkodom hozzá, hiába a bokám bánta, ami azóta meggyógyult. - A visszakérdezésedből ítélve, másképp vélekedsz minderről - tekintek rá. Elfogadás van a hangomban és a tekintetemben is. Valóban nem hiszek a rossz döntésekben. Az adott pillanatban leginkább megfelelőbbnek, a döntéshozó világképébe illően, már annál inkább. Erre legfőképpen azok világítottak rá, akiket úgy vettem fel a kávézóba, hogy kapnak egy második esélyt az élettől, kihasználhatják azt, vagy elhasználhatják. Rajtuk áll, ahogy döntenek. Történeteik megismerésével, és a későbbi tetteikkel értettem meg, hogy én is úgy működöm, ahogy ők, s mint mindenki más: a legjobbnak vélt döntést hozták meg, legyen az érzelmi felindulásból megtett, vagy átfontolt. Valahogy mégis az utóbbi mellett szavazok, megfűszerezve némi megérzéssel, aminek semmi-de-semmi köze nincs az érzelmekhez. Azok becsapós kisördögök, a betonfejű ego termékei. - Jó-jó, ez igaz - de már annak is örülök, hogy legalább eddig elhozott a lábam és nem a másik irányba vitt. Pedig egészen jó elgondolásnak tűnik, hogy másfelé koppanjon a csizmám sarka. Hohó, mit is mondtam magamnak az imént? Érzelmen alapuló döntés? Áhj, Armand, néha hallgathatnék a saját gondolataimra is! Erre mély levegőt veszek, majd kifújom és beljebb lépek. A kérdés nem lep meg, valahol vártam. És nagyon örülök, hogy ez nem korábban történt. Elgondolkodom, felidézve az esetet. - Egész korán megtanultam lovagolni, szerettem a lovakat - ez a felismerés furcsa, a ló meg pont rám néz. Áh, ez tudja, ez a vesémig lát! Kiszakadnék a pillantásból, de nem megy. Így hát hagyom és úgy emlékszem tovább. - Tizenhárom voltam, rutin nyergelés, rutin felpattanás és vágtatás Hópelyhen - azóta sem láttam azt a lovat és sosem kérdeztem rá, mi lett vele. A félelmem központja lett, és utána nem mentem a lovak közelébe sosem. - Aztán már csak azt érzékeltem, hogy vad iramba kezd, letérve az útról, majd felágaskodik. Annyira hirtelen tette, hogy nem tudtam megkapaszkodni, akkor estem le a nyeregből, de benn akadt a bal lábam, és tovább vágtatott. Nem tudtam kivenni a lábam és ... eltört a bokám. Nem emlékszem utána semmire, s hogy hol álltunk meg. De azt mondták, hogy amikor elhagyott, meglepődött és visszafordult, hozzám jött - ó, ezt hogyan felejthettem el? Tehát Hópehely szeretett? Ó én marha! - Azt is mondták, hogy a futás megijedés volt. Láthatott valamit s úgy döntött, hogy ha fut, megússza. Elkomolyodom. Remélem, nem történt utána semmi olyan Hópehellyel, ami nem volt jó neki. De nem hiszem. A lovarda tulaja értett a lovakhoz, s utána amúgy sem mentem a lovarda közelébe többet. - Majdnem fél év volt a felépülés, de a lehető legjobban gyógyult meg a bokám. Még futóversenyekre is mentem középsuliban - amit nem értettek, mert ahhoz a bokám nem volt annyira jó. Most már értem, hogy a lovaglás azért hiányzott. Erre hümmögök egyet. Nem, ezzel ugyan nem fog minden egy csapásra megváltozni, de még dokihoz sem jártam, hogy feldolgozzam az esetet. Katonadolog, kinövöm, elfelejtem címszóval. Nem jött össze. - Gondoltam - somolygok a felnevetésre. A félelem nagy úr, s szépen beleette minden porcikámba, így mikor megint mozdul a négylábú, ismét megfeszülnek az izmaim, ugrásra készen, hátha vetődni kell az útjából. - És mi a helyzet a... - keresem a szót. - Suttogó? - Így hívták, igen, emlékszem, azt az embert. Nem néztem a filmet, csak láttam régebben plakátokon és az elég volt ahhoz, hogy ne akarjak beülni, megnézni. - Ó. - Értem meg. - Jó ötlet. Bár a kutyákat jobban preferálom - a macskákat nem, olyan öntörvényűek, hogy inkább nem akarok egyet sem. - Nem lehetne... valami más nevet adni neki? - De ez borzalom! Olyan, mint Szivárványként elkeresztelni a gyerekem. - Mint a nyulak - most én nevetem el magam. - Nem tudom. A nevem elméletileg azt jelenti, hogy nehéz természetű, konok. Amit nehéz lenne elképzelni, ha az ember kávézót vezet. Bááár, ami azt illeti, amit itt éppen levágok, az nem éppen a rugalmasság mintaképe - nevetem el magam végül. - S szerinted? - Tekintek rá kíváncsian, hiszen lehet, nem véletlenül kérdezte. Valószínűleg most jutottam el odáig, hogy ha jó, ha nem jó, a lábam, az bizony nem fog beljebb tessékelni. Figyelem, ahogy ketten barátkoznak, a kérdésre újfent a futás ugrik be. Mégis elgondolkodom, felidézve, miért is akartam megtanulni lovagolni. Csendben is maradok egy kicsit hosszabb ideig, mint kellene. - Talán... nem-nem... - újfent elgondolkodom, nem érzem teljesnek azt az érzetet, amit elkaptam. Aztán beugrik. - Anyámmal elmentünk egy vidéki túrára és ott voltak musztángok. Senki sem ülhetett rájuk, mert ők vadak voltak, mégis, ha emberek jöttek, akkor kíváncsian megközelítették. Volt egy hollófekete, aki teljesen kirítt a többi foltos közül. Ő jött oda hozzám és csak velem akart foglalkozni - azt hiszem, ott határoztam el, hogy lovagolni akarok. Megismerve azt a szabadságot, amiben nekik van részük. A félelem nélküliséget. S amikor megtudtam, hogy az ijedtségtől vadult meg, elveszett ez a varázs. Ebbe a felismerésbe teljesen elmerülök, először nem jut el a kérdés hozzám, majd megriadok, feleszmélve, hogy mintha kérdést hallottam volna. - Persze - bólintok, aztán rájövök, mit kérdezett. - Nemmm tudom, jó ötlet-e - de a kezem már nyúl a kezem a répa után. Hogyne lennék feszült! De nem azért jöttem ide, hogy most szaladjak a másik irányba! Felé tartom és a csodában reménykedem, hogy a répa megy, a kezem marad.
- Szerintem van jó és jobb, szóval ha az egyiket választjuk a másikkal szemben, valamit úgyis kihagyunk. De persze nem is kaphatunk meg mindent egyszerre, a rossz is ugyanolyan része az életünknek, mint a jó. De mindennek kell legyen egy pozitív oldala, még a rossznak is - magyarázom lelkesen. Úgy vélem sokkal több értelme van minden helyzetben annak, ha megpróbálunk valami pozitívra koncentrálni, vagy olyasmire, amiből a későbbiekben tanulhatunk. Ettől függetlenül persze nem szabad rózsaszín ködben élni az életünket, mert a naivitás könnyen bajba sodorhat. A mai világban pedig már olyan könnyedén csőbe lehet húzni bárkit. Jobb óvatosnak lenni. Amit ebben a helyzetben annyira nem tekintek opciónak, hiszen jelen helyzetben pontosan azért vagyunk itt, hogy Armandnak segítsek túllépni azon a traumán, amit gyerekkorában szenvedett, hátha ugyanolyan lelkesedéssel tud viseltetni a lovak és lovaglás iránt, mint régen tette. Önmagában az elhatározása már beszédes, én pedig szeretném, ha ez a motiváltság meg is maradna. - De mennyire, hogy az! - jegyzem meg jókedvűen. Nem mintha arra vágynék, hogy nekem legyen igazam, mert szeretném azt gondolni, hogy képes vagyok elismerni, amikor nincs így. De nehéz úgy újra elkezdeni lovagolni, ha nem megyünk a lovak közelébe sem. - Gondoljunk rá úgy, hogy ez az első nagy lépés - mondom gesztikulálva. Tekinthetjük ezt úgy is, mint a Holdra szállást. Talán most csak egy küszöb átlépésének tűnik az egész, de egy nagyobb folyamat részét képezve sokkal jelentősebb. Ahhoz persze, hogy a jövőre nézve jó kilátásokkal kezdjünk bele ezekbe az alkalmakba, muszáj ismernem a múltat is, amelybe csak maga Armand tud beavatni. Ezért is kérdezek rá, hogy mi történt pontosan. Nem elég, hogy "itt egy ló, tessék", fontosak az egészen apró részletek is. Csendben hallgatom tehát a beszámolót, mert most jobbnak érzem nem közbeszólni és megzavarni az emlékekben. Elég, ha hallgatom. Felszisszenek azonban, amikor kiderül a trauma. Senkinek nem kívánom, hogy hasonló történjen vele, sajnos ebben a sportban azonban megvan az esélye, hogy ilyesmi történik. Nem gyakran, és persze minden eset más, nem mindenki ragad be, de talán az, ami Armanddal történt, még rosszabb. Így teljesen érthető, ha megvannak benne bizonyos félelmeket. Bólogatva hallgatom végig, majd halkan sóhajtok. - Nagyon sajnálom. Biztosan nagyon ijesztő volt, különösen annyira fiatalon. - De azt hiszem akkor sem lenne sokkal szórakoztatóbb egy ilyen baleset, ha valaki nem gyerekként éli át. Mindenesetre elhiszem, hogy ez meghatározta az élményeit a lovaglással kapcsolatban. Olyan ez, mint autóbalesetet szenvedni, majd később megpróbálni újra autóba ülni. Az emlékek szinte maguktól kerülnek a felszínre és okoznak szorongást. - Nagy szerencse, hogy olyan jól gyógyult a lábad. Szörnyű lett volna, ha annyi idősen még komolyabb baj történik. - óvatosat bólintok. - Nem is gondoltam volna, hogy olyan sérülés után még menni fognak a futóversenyek. - Sokaknak nincs akkora szerencséje. Ott van például a srác, aki olykor besegít a lovardában, és nem feltétlenül hasonlóan, ugyanis nem lóhoz köthetően, de sérülést szenvedett. Vannak, akiknek derékba töri az addigi karrierjét egy-egy baleset, és vannak, akiknek még van lehetősége visszatérni valamilyen formában. - Nos, nem is tudom... - Finoman oldalra billentem a fejem, míg elgondolkodom a felvetésen. - Biztosan vannak, akik jobban megértik az állatok reakcióit. Egy gazdi is könnyebben megérti mit akar a macskája mondjuk, mint egy teljesen idegen. De hogy valaki Suttogó legyen, háát... - mosolyogva megvonom a vállaimat. Szerintem olyasmi ez, mint hinni a szellemekben, vagy tagadni a jelenséget. - Kutyák is vannak ám, később bemutathatom őket is - magyarázom kedvesen. Nem szeretjük őket beengedni a lovak közé, mert a végén csak káosz lesz a vége, felzaklatják egymást, azt pedig senki nem szeretné. A kutyusok terepe mindaz, ahol lovakkal nem találkoznak. - Nem is tudom. Sokszor nem mi nevezzük el őket, csak azokat a pacikat, akik itt születnek. Ha jól emlékszem Kitkat is ilyen. - Muszáj elgondolkodnom, ugyanis hiába a szüleim lovardája, hiába dolgozom itt jó ideje, nem minden részletet sikerül száz százalékig megjegyeznem. - Nem is tudtam, hogy ezt jelenti. De ha meg hiszünk abban, hogy a név kötelez, akkor nem lehet, hogy épp azért csinálunk bizonyos dolgokat, mert azt hisszük, hogy a nevünk miatt van? - halkan felnevetek, s megrázom a fejem, miután feltettem a kérdést. Olyan nehéz dolog ez, mindenbe bele lehet magyarázni valamit és félre lehet érteni. - Az én nevem például rózsát jelent, de az hogyan határozhatná meg, hogy milyen ember vagyok? - kérdő pillantásom Armand felé fordítom. - Óó! A musztángokkal való találkozás különleges élmény. És ritka. Irigyellek - jelentem ki mosolyogva. Még nekem magamnak sem volt lehetőségem hasonlóra, de szavai nyomán kezdem érteni, hogy miért is szerette a lovaglást. - Ezek az állatok nagyon különlegesek. Sőt, szerintem vannak megérzéseik, ezért is volt veled olyan barátságos akkor az a ló. - Ezt egészen határozottan így is gondolom. Egy lépéssel tovább noszogatom hát én is Armandot, csak mert bízom benne, hogy a kellemes emlékek felidézése után most az is kellemes élmény lehet, ha ad egy kis jutalmat az általam kiszemelt lónak. A kezébe adom a rágcsát, miközben nem felejtem el Kitkat nyakát simogatni, ha esetleg szükség lenne arra, hogy meg kelljen nyugtatni. A répa evés reményében azonban nyugodtabb nem is lehetne, úgy fordul a férfihoz, mintha régi barátok lennének és tőle kapna jutalmat. Amikor befalatozza a répát pedig már-már elégedettnek hangzik a fújtatása. - Látod? - mosolyogva pillantok Armandra. - Nagyon tetszett neki! És nem is próbált megenni. Megpróbálod még egyszer? Vagy nem jössz esetleg beljebb? - Utóbbival kapcsolatban bevallom, már a határokat feszegetem a korábbi "apró lépések" elhatározás kapcsán, de hátha mégis. Ha nem, akkor majd a legközelebbi alkalommal.
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Szer. Júl. 08 2020, 10:50
Rosalie & Armand
- Áhá, értem – nem szükséges mindennel mindenképpen egyet érteni, vagy nem egyert érteni. Nekem fontos az, hogy megértsem, még ha egyet nem is. Most megértettem, mire is gondolt. Elnevetem magam a válaszán és határozottságán. - Gondoljunk? - Kérdezek rá a többes számra értetlenül. - Neked is az? Miben? - Érdeklődöm, mert a többes számot az első nagy lépésben nem értem. Nem zavar, ha most tanul bele ebbe éppen, hiszen valahol el kell kezdeni, s hiszem, ennél rosszabbul, mint ahogy nekem elsült a lovaglás és amit okozott bennem, mélyebbre nem lehet menni a lovak mentén, témában. - Nem te tehetsz róla. És a ló sem – ezt volt a legnehezebb megértenem gyerek fejjel. Automatikusan úgy vettem, én tettem valami rosszat és azért történt mindez. - Mások sem – mosolygok. - Nagyon akartam futni – most már értem, hogy ez volt nekem olyan, mint a lovaglás. Mehettem volna biciklivel, motorral, de ott egészen más a talajra érkezni, ott mozogni. A dobbanás a talajjal, az hiányzott. - Vannak ilyen esetek – bólintok együtt érzően. Önkéntelenül azokra gondolok, akik éltek a leehtőségekkel nálam és végül nyitottak annyira, hogy beszéljenek a múltjukról. Ezért is tartom fontosnak a második lehetőséget. S ezért is vagyok most éppen itt én is. S nem csak a lovaknak adok második esélyt ezzel, hanem magamnak is. Érdeklődő figyelemmel hallgatom a válaszát. Nincs háziállatom, így nem tudok ebben mit mondani. Gyerekként több vett körbe és ahogy mondja, úgy gondolom, hogy ez lehetséges. Hiszen csak együtt vagyunk, csak megértjük előbb-utóbb a másik reakcióit és még szavak sem kellenek hozzá. Emlékszem, gyerekként néha elmerengtem, hogy mondjuk ezt a kapcsolatot a lovakkal, madarakkal, kutyákkal, macskákkal, halakkal, miként gondolná mondjuk egy földön kívüli lény, ha idelátogatna. Azt hiszem, azért nem tartok háziállatot, mert … nem tudom. - Szerencsére egy kutya sem harapott meg, így valószínűleg nem fogok elfutni. A csaholásuk idegesít a szomszédokból, s ezért is gondolkodom, hogy lehet, teljesen ki kéne költözni. - Ó, értem – minden esetre érdekesek ezek a névadások. Vajon a lovakna kis tetszik? Ők nem adnak neveket nekünk? Hmm... engem hogy hívnának? - Hogy miben hiszünk és miben nem, az nagyon sokat jelent – más területen, nem csak a nevekben. Talán ezért is játszik fontos szerepet tényleg nekem a második esélyt. Nem gondoltam volna, hogy én tanulok többet tőlük, mint ők a lehetőségből. Aztán lehet, hogy rosszul látom. - Illatos – annyira hirtelen jön ki válasznak a rózsára, hogy mire észbe kapok, már ki is mondtam. Ezen felnevetek. - Na, tessék, hát nekem ez ugrik be a rózsákról – nem jövök zavarba, inkább jót szórakozom azon, ahogy egyből bejön az érzet. - Miért irigyelsz? Menj ki a musztángokhoz ás máris látod őket – az irigykedést sosem értettem, de szerintem nekem is megvan a készletemben. Majd megfigyelem, mire is vagyok irigy és miért. - Mitől különlegesek? - Nekem a végtelen szabadság és összhang élménye maradt meg. És annak a fekete lónak a tekintete. A vesémbe látott szeriintem, de nem bántam. - Milyen megérzése lehetett? - Hökkenek meg. Hiába akarnám én is elvonni a figyelmemet a beszélgetéssel arról a tudatról, hogy lovak között vagyunk, nem megy. Ott vannak, hatalmasak és … Oké, azt tudom, hogy a feszültséget érzékelik, de mit tegyek, ha az vagyok, tetőtől-talpig? Meglep, milyen ereje van a harapásának, ugyancsak kell tartanom a répát, mégis kitartok, sőt! Gondolok egy merészet, s a répa végét a tenyerembe fordítom, s nyitott tenyérrel tartom felé. Ha leherapja a kezemmel együtt, így jártam. De nem. Még a szája széle is remeg, nehogy bántsa a kezem, ahogy körbenyalja a répát a nyelvével, s úgy veszi le a tenyeremről. Döbbenet! Még állok ott, félig kinyújtott kézzel a ló felé, a kérdésre is rezzenek össze. - Nem lesz sok neki? - Kérdezek vissza, de ha kapok újabb répát, újabb próbát teszek. - Beljebb? Hohó, nem hiszem – azt még nem tudom produkálni. A második kör végén is így teszek, ahogy az előbb, majd gondolva ismét egyet, feljebb emelem a kezem és a szemeibe tekintek. Vajon megérinthetem? Közelebb lép, én meg megijedek és megállok a mozdulatban. Nem tudok megszólalni, a szívem eltorlaszolta a torkom, mind az ijedelemtől, mind az izgalomtól. Feljebb emeli a fejét és így megérinti a kezem. Meglepődöm, de ujjaim máris cirógatni, legalábbis érintgetni kezdik a fejét, ahol az előbb odaért a kezem. - Ez... furcsa. És kellemes.
- Nos... egyszerű. Én csináltam már ilyet, hogy valakinek abban kellett segítenem, hogy újra visszaszokjon a lovak közé, sőt fel is merjen ülni egyre, úgy, hogy korábban rossz élménye volt velük. De mi együtt... - Ezen a ponton a levegő emelem a kezemet, s a mutatóujjammal rá, majd magamra mutatok, többször is. - Mi még nem próbálkoztunk ezzel. Szóval ez most közösen egy nagy lépés. Nem igaz? - mosolyogva emelem rá a pillantásom, s közben azt vizslatom, vajon mennyire sikerült megmagyarázni a kusza gondolataimat, amelyeknek néha sokkal több értelme van a fejemben, mint miután kimondtam őket. De azt hiszem mindenki így van vele, amikor ezernyi dolog jár az eszében és meg kell próbálnia egyre koncentrálni. - Ebben igazad van. Ők talán még nálunk is elveszettebbek. - Szomorkás mosoly jelenik meg az arcomon. Nem egy olyan emberrel találkoztam már itt, akiknek legalább annyira komoly gondok nyomták a vállát és foglalták el az emlékeiket, amelyeket csak azok érthetnek meg igazán, akik maguk is tapasztaltak hasonlót. Mindig igyekszem emlékeztetni magamat, hogy sokszor amikor nehéznek tűnik számomra valami, akkor biztosan vannak olyanok is, akik komolyabb problémákkal küzdenek, mégis sikerül kilépniük a szomorúságukból és megküzdenek azért, hogy a felszínen maradjanak. Nekünk embereknek legalább vannak szavaink, képesek vagyunk kifejezni, ha nyomja valami a vállunkat. - Néha sajnálom az állatokat, amiért nincsenek szavaik arra, hogy kifejezzék mit is éreznek pontosan. Nem tudjuk őket megérteni, így néha csak későn jövünk rá miben kellett volna segítenünk. Ők pedig akkor is örömet akarnak nyújtani, ha senki nem kéri tőlük. - Gondoljunk csak a kutyákra, vagy éppenséggel a macskákra, akikről ugyan keringenek pletykák, hogy nem kifejezetten hálás állatok, szerintem azonban nagyon is szeretetre méltóak. Csak nem kell erőltetni. - A kutyák egyébként is kevésbé félelmetesek. - Tényleg van egy macskánk, aki nagyobb eséllyel néz csúnyán mindenkire, aki csak elhalad előtte, mint hogy bármelyik kutya komolyabban bántani tudjon egy látogatót. De nem is csoda, nem engedhetnénk meg magunknak, hogy a négylábú tappancsosok úgy járkáljanak a birtokon, hogy egyébként bárkit megharaphatnak. Az egyikük ahelyett, hogy a fejpaskolást élvezné, rendszeresen próbálja megrágcsálni mások kezét, de ő mindig a mi közelünkben van, így tudunk szólni azoknak, akik még nem tudnak ezen szokásáról. Jobb az elővigyázatosság. - Én abban hiszek, hogy ez a mai alkalom sikeresek lesz - jegyzem meg mosolyogva. Nem gondolom, hogy bárkinek joga lenne ahhoz, hogy mások fölött ítélkezzen, pusztán amiatt, mert másban hisznek. Sőt, azt gondolom kifejezetten érdekes megismerni mások morális iránytűjét és azt, hogy egyesek mi minden motiválhat, mi az, amiben hisznek. - Illatos? - mosolyogva kérdezek vissza, s hirtelenjében nem állom meg, hogy ne nevessem el magamat. Végül is a rózsáról teljesen érthető miért is ez jut eszébe. Emberként azonban már nehezen találnék valamit, amivel a virághoz hasonlíthatnám magamat. - Azért az megnyugtat, hogy nem rögtön az ugrott be, hogy a rózsának tüskéi vannak. El kellene gondolkoznom, ha a tüskékre asszociálnának rólam - magyarázom egészen jókedvűen. Mindenki saját magával szemben a legrosszabb kritikus, egyszerre várunk néha túl sokat magunktól, máskor meg egyszerűen képtelenek vagyunk meglátni a fától az erdőt. - Nem is tudom... Szerintem nagyon is ők a szabadság jelképei. Nem furcsa, hogy az igazi vad musztángok ősei már olyan régóta... Az 1500-as évek óta itt vannak, hogy fel sem fogjuk igazán milyen rég is volt az? - Talán nem a mainstream történelem, na de mégiscsak a múlt része, amit kifejezetten érdekesnek tartok. - A lovakról azt mondják nagyon okos állatok. Csak a kisebb házi kedvencekhez tudom őket hasonlítani. Tudod, vannak olyan kutyák, akikről azt mondják, ki tudják szagolni a rákos betegségeket, de ha már itt tartunk, nem véletlen, hogy kutyákat alkalmaznak a rendőrségnél is arra, hogy bizonyos dolgokat kiszagoljanak. - Lelkesen magyarázok, ha nem is lett belőlem állatorvos, attól még lenyűgözőnek tartom az állatvilágot, különösen mert a nagy városban pusztán csak a televízió képernyőjén van a legtöbb embernek lehetősége megismerkedni vele. Ahhoz képest mi már bőven túlléptünk ezen, s gyakorlati tapasztalatokat is szerzünk. - Szerintem a lovakban is megvan ez. Az érzéseink sokszor ezerszer jobban érzékelhetőek a környezetünkben lévőkre, mint ahogyan azt gondolnánk. Rajtad valószínűleg a kíváncsiságot érezte az a ló akkor, így ő is az lett. - Nem véletlenül mondják például azt, hogy egy pók is jobban fél tőlünk, mint mi tőle. Mit árthatna egy apró nyolclábú? Ha félelmet érzünk, a másik fél is táplálkozhat ebből, mint a kisgyerekek... Sokszor attól kezdenek el sírni, mert a szülők megijesztik a reakciójukkal, egyébként zavartalan lenne a játék, hiába mondjuk egy apró baleset. - Ma még nem kapott mástól, szóval jól fog neki esni. - Aprókat bólintok, egyrészt bátorítva is, hogy ne féljen cselekedni, mivel egyszer már olyan jól sikerült. Mosolyogva figyelem, ahogyan végül újabb sikeres 'akción' esik túl Armand, s egészen büszke vagyok - főleg rá -, mert máris ilyen messze jutottunk. - Igazán? - halkan felnevetek. - Ugye nem is tűnik már olyan félelmetesnek? - kérdőn vonom fel a szemöldökeim, habár pillantásommal a lovat figyelem, s a nyakát lapogatom finoman, egyfajta simogatásképp. - Szeretnél még ismerkedni vele, vagy elég volt ez mára? - Mint ahogyan minden hasonló foglalkozás, most sem erőszak a disznótor, nem arról szól ez, hogy valami olyasmibe kényszerítsem, amit nem akar, vagy ami csak jobban elveszi a kedvét. Hanem az olyan élményekről, mint ez a nasi-osztogatás is.
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Pént. Júl. 31 2020, 19:19
Rosalie & Armand
- Ó, értem! - Hűha, most aztán zavarba jöttem, mert erre pont nem gondoltam, és ezért is szeretek kérdezni, mert most egészen másra gondoltam volna. Azt hiszem, még egy kávé reggel, az nagyon jól esett volna. Akkor talán fogna is az agyam és nem csak szólamokat adna az üres közökben. - Hát.. inkább egy olyan dolog, amit már korábban is megtehettem volna – hogy milyen gyáva kukac voltam! Na, nem mintha most sokkal bátrabb lennék. Ha nem lenne torkom, már régen kiugrott volna a szívem. Így mindig időben vissza tudom nyelni. - És annak kifejezetten örülök, hogy ezt veled tehetem. Nem hiszem, hogy mással menne – tekintek rá hálás komolysággal. - Talán az, hogy nem emberek. Bár néha … jó párszor az emberek sem értik egymást és elvesznek ebben a világban. Legalábbis úgy érzik. Nem vagyok lélekbúvár, a kávézó adott jó pár tanulmányt mindebből és elég elgondolkodtatók tudnak lenni. - Ha esetleg mi tanulnánk meg lovul, sokkal könnyebb lenne. Hiszen mi várjuk el, hogy jelezzenek valamit, amit ők megtesznek, csak mi nem értjük – hiszen ha értettem volna, hogy csak látott valamit és attól rémült meg, akkor meg tudtam volna nyugtatni, meg alapban is meg tudtam volna nyugtatni. Mivel nem értettem, mi a baja, így csak olajat öntöttem a tűzre, hogy én is bepánikoltam az egésztől. - Gondolod? - Láttam már kerítés mögött őrülten dühöngő kutyákat, hát attól azért be tud tojni az ember. A libák viszont nagyon jó házőrzők. Mary néninél például nagyon szépen megkergettek, még kissrác koromban. Gyorsabb voltam náluk, s fa is volt a közelben, fel is másztam rá. Az már más kérdés volt, hogy legalább egy órát kucorogtam a fán, mire Mary néninek feltűnt, hogy a libák veszettül néznek fel a fára. - Már az sikeres, hogy itt vagyok – hányszor akartam én elmenni egy ilyenre, hogy végre szembenézzek ezzel. Aztán mindig jött más és más. Jó kifogások. Érdeklődéssel nézek rá és nem értem. - Milyen okból gondolod magadról azt, hogy mások tüskeként gondolnak rád? - Mert ahogy ezt megfogalmazta, számomra azt fogalmazta meg, hogy ezt hiszi magáról. Pont másként gondolom. Megvárom a gondolatait, hiszen van, hogy nehezebb megfogalmazni dolgokat. - Mitől furcsa számodra? Mi a furcsa benne? - Érdeklődöm teljes nyíltsággal. Hiszen úgy látom, ez csak a felszíne, ami elhagyta a gondolatai, véleményei mélyét. Válasza közben a lóra meredek és a gondolataimba merülés helyett és az emlékezés helyett, Rosaliera figyelek, teljes egészében. - Milyen kapcsolat lehet egy anyag és egy érzés között? - Valahogy még ezt nem tudom összerakni, s hogy miért ezt a hasonlatot hozta fel. - Azt elhiszem, hogy kíváncsi volt – nevetem el magam. Az egész találkozás végig fog kísérni, s mégsem volt képes elűzni azt a múltbéli rosszat, ami történt velem. - Ó – azt nem mondom, hogy akkor éhes leszek, mert szerintem itt nagyszerűen vannak ellátva az állatok és gondozva, nem is lehetnének jobb helyen. - Akkor tessék – nyújtom oda neki a réát, de azért ott van bennem a félsz, hogy nem lesz kezem. Figyelek a lóra, ahogy reagál rám és bár nem lettem nyugodtabb, mégis, valahogy más. A halvány mosolyom is jelzi, hogy valami azért történt. Egy ideig csak állok, figyelve rá, meglepett a fejmozdulata, s gondolok egyet, a szemeibe tekintek, majd óvatosan a tenyerem szeretném helyezni a szemei közötti területen, de mégis lejjebb, mert tartok attól, hogy ha megugrik, akkor megbántom a szemét. Nagyon óvatosan teszem, lélegzet visszafojtva. Kellemes érzés, s most nem emelgeti a fejét, hanem.. ó, belesimítja a fejét! Szélesebbé válik a mosolyom. A kérdésre Rosailera pillantok. - Azt hiszem, mára ennyi elég volt – kellemes élmény, jó élmény, és bőven elég. Rengeteg sok minden történt most nekem és velem és emészteni akarom.
- Talán megtehetted volna. De tudod, szokták mondani, hogy azon gondolkozni, hogy mi lett volna ha, már nem érdemes. A lényeg, hogy most megtetted és itt vagy. - Magyarázatom határozott, s mellé mosoly is párosul. Velem is milliószor előfordul, hogy ha sokáig forgatok egy helyzetet magamban, vagy visszagondolok arra, hogy mit mondhattam volna másképp valakinek... Nos, rájövök, hogy egészen másképp is kezelhettem volna egy-egy helyzetet, fogalmazhattam volna másképp, vagy egyenesen mondhattam volna mást is. Eszembe jutnak néha olyan részletek, amelyeket kifelejtettem akkor és ott, vagy olyasmik, amikre csak utólag jövök rá. De persze talán épp ezért fontos megtanulni elengedni is a dolgokat, hogy ne kelljen utólag stresszelnem magamat olyan dolgokon, amelyek már nem történhetnek meg. Ami volt, elmúlt és érdemesebb a jelenre koncentrálni. - Ez a dolgom. - jelentem ki derűsen. Minden alkalommal jól esik a szívemnek, ha ténylegesen is érzékelem, hogy segítettem valakin, csak mert azt csinálom, amit. Ezért éri meg itt dolgozni. - Szerintem többször is, mint gondolnánk. - bólogatok egyetértően. Nem egy emberrel találkoztam már itt, eddigi viszonylag rövid pályafutásom alatt - amit még csak nem is lovas terapeutaként töltök, szimplán csak figyeltem az erre kiképzett kollégáimat -, akik olyan jól szituáltak, vagy épp sikeresnek tűnnek, hogy az ember nem is gondolná valójában mennyire szükségük van például arra, hogy megtapasztalják milyen szabadon lovagolni, vagy csak kiszakadni néhány órára a nyüzsgő városból. - Milyen igaz! - nevetek fel jókedvűen, majd elgondolkodva billentem oldalra a fejemet. - Szerinted ha a lovak beszélnének, miről hallanánk tőlük a legtöbbet? Vagyis... Ha már nekünk kellene megtanulnunk, akkor mit tudnánk meg a beszélgetésükből? - Igazán vicces feltevés, hiszen ilyesmi úgysem valósulhat meg soha. De mégiscsak legalább olyan szórakoztató elképzelni, mint amikor gyerekek fantáziájára vagyunk bízva. - Szerintem igen. A macskák sokszor jóval aranyosabbnak tűnnek, aztán mégis jól megkarmolják az embert. - Elhúzom a számat. Nem is csak a karmolásukkal van baj, engem egyszer gyerekkoromban annyira megharapott egy, hogy a végén tetanuszt kaptam, mert a szüleim túlságosan izgultak a vérző kezem miatt. De persze elismerem, hogy az én hibám volt, evés közben akartam zargatni a cicát. - Mert "nincsen rózsa tövis nélkül". Mi van, ha valakinek ez jut eszébe? Én pedig csak minden más emberhez hasonlóan önmagam legrosszabb bírálója vagyok. - Ebből az okból kifolyólag pedig szimplán csak nem veszem észre, ha mással szemben hibázok. De úgy érzem ez már hamarabb kiderült volna, hiszen senki nem él vakon. Jobb esetben pedig mindenki életében van legalább egy ember, aki felhívja a figyelmet a hibáira is. - Hogy annak ellenére is megmaradnak ilyen különleges dolgok, hogy az emberek mennyi minden elvesznek és rombolnak. - Állításom határozott, az arcom pedig ezúttal komoly. Tényleg egészen meglepőnek tartom néha, hogy megérdemlünk olyan dolgokat is, mint hogy esetleg musztángokat nézhessünk meg. - Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Inkább arra gondolok, hogy az ő orrukat nem lehet becsapni, legyen szó anyagról, vagy érzésről. - Így újrafogalmazva talán én is elégedettebb vagyok a szavaimmal és azzal, hogy mennyire sikerült megmagyaráznom a saját gondolataimat. - Nem szeretjük őket elhalmozni nasival, mert a napi etetésük mellé kicsit sok lenne. De a répa legalább olyan egészséges, mint nekünk embereknek. - Ezért van, hogy a széna mellett azért igyekszünk a változatos táplálást beiktatni. Halvány mosollyal az arcomon, várakozón figyelem Armand próbálkozását a lóval, s magamnak úgy könyvelem el ezt a mai találkozót, mint sikerült, minden szempontból. Talán a legkevésbé fontos jelenleg, hogy hirtelen ötlettől vezérelve még régebben felajánlottam neki, hogy segítek legyőzni ezt a félelmét. Sokkal szívmelengetőbb, hogy ő is akar próbálkozni, s meg is teszi, a siker pedig ott van, ő is látja. - Rendben. Örülök, hogy bevállaltad. - mosolyogva pillantok rá. Talán ez valóban egy lépés volt egy hosszabb folyamatban, a végén pedig Armand újra lóra ül majd.
★ lakhely ★ :
Brooklyn
★ :
★ idézet ★ :
★ foglalkozás ★ :
lovász, lovasoktató
★ play by ★ :
Emeraude Toubia
★ szükségem van rád ★ :
74
★ :
Szer. Aug. 05 2020, 22:34
Rosalie & Armand
- Ezzel teljes mértékben egyetértek – bólintok. - Ez csupán egy észrevétel volt – merthogy ennek most jött el az ideje. Szerintem senki sincs semmivel elkésve. És a múlttal annyira foglalkozom, hogy végiggondolva, levonom belőle a tanulságot, aztán el is engedem. Ennyi volt a feladata, a funkciója. - Ez tény, s a köszönöm mégis jár – bólintok komolyan. Ne szerénykedjen, nem mindenki tudja jól végezni a dolgát és aki jól teszi, nyújtok pozitív visszajelzést. Rövid mosollyal tekintek vissza rá, bólintok. Elgondolkodom, aztán vágok egy arcot. - Nem tudom. Nem vagyok ló, így nem tudom, miként gondolkodhatnak felőlünk – még csak azt sem mondhatom, hogy biztos szeretnek, mert velünk maradtak, ám ott jön az a fifikás kérdés, hogy születésük óta erre vannak nevelve. Próbálna valaki musztángot befogadni, felnőttként, betörés nélkül. - Szerinted? - Nézek rá érdeklődéssel. - Talán mert mások, mint a kutyák – gondolkodom el egy rövid időre. - Másképp állhatnak a világhoz, mint a kutyák. - Érdekes gondolat. Nem minden más ember. Úgy gondolod, hogy a legrosszabb?Talán mert vannak kiváló értékeid is – teszem hozzá sokat jelentően, pozitívvá fordítva a lehetőségeket. Elgondolkodtató válasz. - Talán, hogy emlékeztessen arra, milyen gyönyörű ez a bolygó, vigyázzunk rá. Éppen ezért figyelek oda a kávézóban mindarra, amivel könnyíthetünk a terhelésen. Nulla hulladékra dolgozunk és egyre jobban közeledünk hozzá, ráadásul beindítottunk olyan körforgalmat, amihez mások is csatlakoztak már. És az ültetvényeken is erre dolgozok, ahol a helyiek sokat segítenek, felismerve, a tudásuk nagyon is értékes és használni szükséges. - Ó, értem, köszönöm. Igen, ezt én is tapasztalom. Hozzánk állatokkal is be lehet térni, amivel ugyan az allergiások nem nagyon értenek egyet. És van alkalmam megismerni, ahogy az állatok feltérképezik a hely hangulatát. A dolgozóimmal együtt. Felettébb érdekes. - Érthető – bólintok. A nasi a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem egészséges, vagy túl sok. Eléggé boldog vagyok, hogy legalább ezt sikerült elérnem. Nem tudom, hol fogom meghúzni majd a határt, ez most elég volt és tökéletes is volt, ezt elbírtam. - Nagyon szeretném megköszönni – fordulok Rosalie felé, majd ismét négylábú társunk felé fordulok, keresem a tekintetét – Neked is köszönöm. A szabad levegőn érzem, hogy azért ez most tényleg pont elég volt. Veszek is egy nagy levegőt. - Szeretném megköszönni ismételten. A legközelebbi alkalmat még nem tudom, ám időt szeretnék rá szakítani, hogy ezen tovább haladjak. Sokat segített. Mielőbbi időpontot keresek – mert ismerem az emberi természetet ebben és nem fogom hagyni magam, hogy ezt elhanyagoljam. - Nem szükséges visszakísérnie, még van egy kis papírmunkám amúgy is itt – mosolygok rá. - Szép napot kívánok! - Rosalie nagyon ért mindehhez, s feltétel nélkül vele akarok csak dolgozni. Az iroda felé veszem az irányt, még van egy kis tennivalóm itt.