Egy barát sosem érkezik sem túl korán sem túl későn. Egy barát akkor jön, amikor jönnie kell.
Maráról úgy egy hete hallottam utoljára. Valamikor hajnal fél kettőkor írt messengeren, de az egészet úgy kellett kibogarászni, mert némelyik szóban több betűt használt, némelyikben meg kevesebbet, és úgy alapvetően is voltak gondok a mondatalkotásaival. Mióta a Cornellre járt kicsit mintha megváltozott volna. Nem akarok neki semmit felhánytorgatni, hiszen apró korunk óta ismerjük egymást, és jól tudom, hogy bármi is történik, még akkor is ha lilára festeti a haját, és két évre elutazik Tibetbe, hogy megtalálja önmagát, akkor is barátnők maradunk. Én szeretnék ebben hinni. Kaia is megváltozott mióta egyetemre mentünk. Hangsúlyosabb szerepet kapnak az életében a vizsgák (ebben hasonlítunk) és a fiúk (na ebben meg nem) és persze a bulik, amikre én nagyon ritkán megyek el vele, akkor is többnyire ki kell itthonról szökni. Anyáék szerint még minimum egy évet, a hivatalos nagykorúságig ráérek ezekkel a dolgokkal, és el kell hinnem, hogy nem maradok le semmiről. De hogyan is hihetném el, ha fogalmam sincs mi az amivel annyira ráérek még? Nem szeretek anyáéknak hazudni, még kevésbé szeretek tilosban járni, mert annak sosincs jó vége. Ugyanakkor nem tagadom, hogy egyre gyakrabban és egyre erősebben dolgozik bennem a kíváncsiság, hogy vajon milyen lehet többször olyan helyeken kiengedni a gőzt amilyenre Kaia elvisz magával. Nem sokszor fordult ez eddig elő, talán két alkalommal, de nagyon jól éreztem magam, bár alkoholt még nem mertem inni. Egyszer nyolc évesen kibontottam a bárszekrényben apa egyik üvegét és megittam belőle két kortyot de majdnem belehaltam. Ráadásul lett belőle két hét szobafogság. Nem mintha amúgy a kötelező szakkörökön kívül bárhova is elmehettem volna. A gimnáziumban megváltozott minden. A lányok azt gondolták, hogy én is kiszállok végre a rózsaszín felhőhintóból amikor megismertem a középsuli egyik legszebb mosolyú fiúját, Olivert. Más volt mint az addigi barátaim, vagy jobban mondva barátnőim, mert fiúbarátaim addig nem nagyon voltak. Óvodában még húzogatták a hajam, általános iskolában cibálták a szoknyám alját, a középsuliban meg többnyire randira hívogattak, amit én rendre elutasítottam, azzal az indokkal, hogy a szüleim nem engednék. A legtöbb itt feladta, nem úgy Oliver. Vicces volt, kedves, rengeteg jó története volt és olyan mókás rajzokat firkálgatott valami füzetbe, gyakran engem is lerajzolva óriási nagy reflektor szemekkel és hatalmas, lebiggyedő ajkakkal. Mindig meg tudott nevettetni, még akkor is ha előző nap valamin éppen összekaptam apával, vagy éppen nem sikerült egy-egy dolgozatom úgy ahogyan én szerettem volna. A tanulás volt a mindenem, mert megvoltak a terveim, már egészen tíz éves korom óta, amikor először találkoztam az Indiana Jones filmekkel. Akkor jelentettem be a szüleimnek, hogy én márpedig Harrison Ford nyomdokaiba fogok lépni, és mindenféle kalandos kutatásban fogok részt venni. Mára ez odáig szelidült, hogy archaikus történelmet és régészetet hallgatok a Columbián, és ha szerencsém van, akkor én leszek majd az az első éves, akit nyári gyakorlatra magával visz Dr Arton a perui Paracas-kutatásra.Legalábbis ez jelenleg a rövid távú álmom. A hosszú távú pedig? Nem tudom. Szeretnék majd egyszer híres lenni, hogy olyasmit találok, amit előttem még senki más. Egyszer én is szeretnék majd szerelmes lenni, szeretnék majd hófehér ruhában oltár elé menni, és rózsaszín tearózsából akarok csokrot...szeretnék legalább négy gyereket, és szeretném ha olyan okos lennék majd, hogy később én taníthassak másokat. Egyszerű tervek ezek, és hosszú még az út, de kitartó vagyok, és mindent megteszek azért, hogy elérjem a céljaimat. Talán csak az bánt kicsit, hogy nem sokkal azután, hogy Oliver nálunk járt apa kitiltotta a házból. Az én hibám volt, mert nem szóltam előre anyáéknak, hogy jönni fog, és kettesben maradtunk a szobámban. Pedig semmi nem történt, csak megfogta a kezem. Ám én hiába bizonygattam, hiába próbáltam apát meggyőzni, szinte meg sem hallgatott. Márpedig Oliver Easton nem szívesen látott vendég ebben a házban. Ilyen egyszerűen és kegyetlenül jelentette ki, még az sem érdekelte, hogy időközben patakokban kezdtek folyni a könnyeim.Oliver a barátom volt, az akivel jól éreztem magam, az egyetlen olyan fiú barátom, akit tényleg érdekelt, hogy ha rossz napom volt, az összes hülye kis gyerekes titkom, amit megosztottam vele, aki együtt örült velem ha sikerült valami, és aki mellett én is ott lehetettem ha szüksége volt rám. Életemben először talán, úgy igazán dacolni kezdtem a szülői akarattal, és nem szüntettem be a találkozásokat Olival. Ez az egész incidens nem hogy meggyengítette volna a kapcsolatunkat, hanem még erősebbé tette, ugyanakkor engem is összezavart. Nem tudtam hova tenni az érzéseimet vele kapcsolatban. A ragaszkodásom egy része baráti volt, de mégis más, ahogyan Kaiai-hoz vagy Marához ragaszkodtam. Ha ő írt messengeren, egészen másképp reagáltam, mintha a lányok. Olivernek mindig voltak barátnői, mindig valaki éppen volt mellette a suliban vagy azon kívül is. Egy részem boldog volt, hogy a barátja is boldog, egy részemnek pedig ott legbelül mindez rosszul esett. De az a részem sosem jött felszínre, csak mindig a barát, mert nem akartam elveszíteni. Aztán egy éve minden megváltozott. Én a gimi után egyetemre mentem Oliver pedig valami céget alapított, és jobbára csak messengeren tudtunk beszélni, találkozni nagyon ritkán találkoztunk. Tudtunk a másikról mindent, mert megírtuk, vagy ha éppen összefutottunk- továbbra is apám tudta nélkül, mert ha ő valakit nem látott szívesen, az később sem nagyon változott- akkor megbeszéltük, de azt éreztem, hogy egyre távolodik ő is tőlem, mint a lányok. Az egyetemen nem volt senki akinek bizalmat szavaztam volna, vagy éppen olyan fiú, akivel szívesen találkoztam volna, így maradt a tanulás, egyre előrébb haladva azon a bizonyos ösvényen, amit a magam számára kijelöltem. Péntek volt, valamikor délután, amikor megzörrent a telefonom. Akkor már egy hete nem hallottam felőle. Annyit tudtam, hogy volt egy fekete hajú, meglehetősen csinos, kissé talán kihívó barátnője, meg rengeteg megrendelése azzal az új munkával kapcsolatban amibe belevágott. Azt írta, hogy este tíz körül értem jön és majd még hívni fog. Tudtam, hogy valami remek ötlete van, hogy hova mehetnénk el, és máskor gondolkodás nélkül mentem volna vele.Most azonban nem voltam ebben biztos. Nem miatta, hanem mert hétfőn ógörög kultúrából fogok szigorlatozni, és ennek mindenképpen sikerülnie kell. A nyári gyakorlat pozitív elbírálásához maximum kreditesnek kell lennie. Tél lévén hamar sötétedett, és a város ezen részére is már kikerültek a karácsonyi fények, az udvarokon felállított ünnepi installációk tarkán tündököltek az egyelőre havat nélkülöző előkertekben. Mi apával múlt hét végén csináltuk meg a sajátunkat. Egy órási szán, előtte a hét szarvas, és rajta egy felfújt, picit bizarr módon mosolygó télapó. A fákat végigpakoltuk műanyag vörös gömbökkel és kék meg sárga fényfüzérekkel. Pontosan kilenckor kapcsolt fel a kinti világítás, és nem sokkal később a telefonom is megszólalt. Ekkor döbbentem rá, hogy nem válaszoltam az üzenetre, nem mondtam le a találkozót. Ó basszus! Kinyomtam a telefont, és felpattanva az ágyból, úgy ahogyan voltam egy szál Columbiás szürke pólóban, meg szürke harisnyában futottam ki az erkélyre. Áthajoltam a korláton, és mosolyogva integettem neki, mutatva, hogy öt perc és lent vagyok.Már nem akartam azt mondani, hogy nem megyek, nem akartam azt mondani, hogy bocs, de tanulnom kell. Ahogyan megláttam, és mert tényleg régen találkoztunk, hirtelen értelmét veszítette az ógörög kultúra, meg a nyári gyakorlat. Azért a félelem is bennem volt, hiszen valahányszor Oliver felbukkan, mindig kiszököm….és attól félek, hogy ha ez egyszer kiderül, ha anyáék rájönnek, hogy nem is a szobámban tanulok...szóval azt hiszem nem lesz jó vége. Most azonban erre sem gondolok, csak arra, hogy láthatom újra. A pince felől szököm ki, immáron egy farmerban, egy hosszú kék pulóverben meg egy fehér szőrmés kapucnival ékített sötétkék pufikabátban. Oldalról futok át a kerten, és amikor meglátom egyenesen a nyakába ugrom. Váratlanul, örömmel, és jóleső érzéssel, hogy végre találkozhatunk. Hogy mesélhet, hogy megtudhatom mi van vele….mindent. Bár...jobban belegondolva, mikor már elég ideig csimpaszkodom túlérett kis cseresznyeként a nyakában és végre elengedem, akkor jut el a tudatomig, hogy fogalmam sincs hova akarunk egyáltalán menni. - Sziiiiaaaaa! Ha azt mondom hiányoztál, valószínű elég finoman fogalmaztam. De….öööhhhmm...tanulnom kellene.- mutogatok fel az erkély felé a szobám irányába, ahol még mindig ég a villany, úgy hagytam ahogyan lejöttem. Ha teljesen sötétségbe borul feltűnő lenne. - Szóval valami nyomós indokot mondj, hogy miért menjek ma veled, és miért kockáztassam, hogy apáék kitérnek a hitükből ha rájönnek.- mosolyogtam boldogan. Jó volt látni, még akkor is ha nekem most tényleg fenn kellene tanulni….az ógörög kultúra...ahh csudába vele!
Nem én voltam a középiskolám legjobb tanulója, de nem is tartoztam a katasztrófálisak közé. Talán, ha kicsit jobban megerőltettem volna magam, még az élvonalba is kerülhettem volna a jegyeimmel, de én szerettem a minimumra törekedni. A minimum ugyanis számomra egyenlő volt azzal, hogy a szórakozásra is marad elegendő időm. A léhűtő életmódom ellenére ösztöndíjjal bejutottam a Cornell Egyetemre, ami talán engem lepett meg a legjobban. A rajzkészségeim miatt kaphattam ekkora elismerést, aminek kezdetben őszintén örültem. Talán életemben először úgy is éreztem, hogy a szüleim büszkék arra, amit elértem. A suli kezdetén jöttem rá, hogy valójában mivel is jár New York második legnívósabb építész képzésére járni. Megsúgom a kezdők számára, hogy rohadt sok tanulást igényelt, ami egészen távol állt az eddigi teljesítményemtől. Egészen hamar ráeszméltem, hogy itt a minimállal nem érhetek el olyan könnyen sikereket, és a tanárok se voltak elájulva a rajzaimtól, ami ismét újdonságként ért. Az egész teljesen más volt, mint amit elvártam volna tőle. A legtöbb óra dögunalom volt, a maradékról meg nem tudok nyilatkozni, mert azokra be se jártam. Elég nyilvánvalóvá vált számomra pár hónap után, hogy ideje búcsút mondani a felsőoktatásnak. Csak azt kellett eldöntenem, hogy mivel állok majd anyáék elé, miután közlöm, hogy otthagytam az egyetemet. Kézenfekvő volt, hogy a rajzolással folytatom a karrierem, amivel már egy ideje kerestem némi pénzt, de pontos életcél csak később fogalmazódott meg bennem. Hát fogtam magam, és még a vizsgák előtt az emlékét is felszámoltam magamban az egyetemnek. Ezzel több idő jutott a baráti körömre is, akiket úgyszintén lesúlyott a felsőoktatás terhe - már, akit nem vittem bele a rosszba, ami valójában a legkirályabb dolog volt az elmúlt években. Lolitaval sem igen talákoztam, akihez talán az egyik legkülönösebb kapcsolat fűzött. Annó, mikor még felhőtlen gyerek voltam, és még csak sejtettem mi fán terem a szexualitás, valamikor a gimnázium idején szúrtam ki magamnak. Már akkor is bájos pofija volt, és a suliban a legtöbb srác arról beszélt, hogy mit csinálna vele legszívesebben. Nem akarom a hőst játszani, én is ugyanúgy bekapcsolódtam a fantáziálásba. Megvoltak azok a lányok az évfolyamunkon, akiket nem volt nehéz kategorizálni egy tízes skálán. Lolita többnyire nyolc, kilenc körül végzett, a kinézetén túl sokat nyomott a lantba, hogy ő volt az egyik legnehezebben megkapható a szülei miatt. Hát, ha valakit, akkor az én fajtámat ki nem állhatták az eminens szülők. Valamiért mindegyikőjük féltette tőlem a gyermekük nagyszerű pedigréjét, holott én még könnyű eset voltam néhány haveromhoz képest, akik komolyan függtek mindenféle illegális cucctól. Szóval mikor először szemet vetettem Lollyra, amelett, hogy vonzónak találtan, nagyszerű kihívásnak bizonyult. A kapcsolatunkban nyertem is meg vesztettem is, nem sok ember tud róla, hogy még egy csókot se tudtam belőle kiszemvedni, pedig én próbálkoztam. Sajnos, akkoriban még a nem ment olyan kiválóan a hódítás, mint napjainkban, bár Lolita se könnyített a helyzetemen. Végül egészen megkedveltem a naív lelkét, és talán kicsit féltettem is tőle, hogy a szűzies viselkedése miatt a végén valami faszkalap megerőszakolja az utcán. Akkoriban talán még az is bennem volt, hogyha már az enyém nem lehet, ne legyen másé sem. A rövid kapcsolatunk vége után pont ezért igyekeztem továbbra is a közelében maradni. Így lettünk barátok annak ellenére, hogy egy hozzá hasonló eminenskével se vagyok napi kapcsolatban a batyáimat leszámítva. A manapság mégis nehéz lenne elképzelni Lolly üzenetei nélkül a mindennapjaimat. Ő az egyetlen, akiről úgy gondolom, őszintén kedves velem, ami kicsit megrázó, de pont ezért melegeti meg a szívem. Gondoltam nem üzenetben újságolom el neki, hogy otthagytam a Cornellt, úgyhogy írtam neki, hogy találkozzunk. Nagyon sok szabadidőm lett hirtelen, és kellett valaki a lelkemnek, aki támogatja az ötletiem. Bíztam benne, hogy ezúttal se hagy cserben ilyen téren. Kivételes alkalmak egyike, hogy sikerült időbe érkeznem, sőt még egy kicsit rá is hagytam a megbeszélt időpontra. Télikabátban, mégis fagyoskodva álltam Lolly ablaka alatt, miközben vártam, hogy reagáljon a telefonhívásomra. Nem sokkal később szemetgyönyörködtetően alulöltözötten lépett ki az erkélyére. Felvontam a szemöldököm, de mielőtt szólhattam volna ismét eltűnt. Talán jobb is, hogy nem engedett szóhoz jutni, mert lehet valami obszcén csúszott volna ki a számon, ami bántotta volna a fülét. Várakozás közben a földet bámultam, és egy kavicsot rugdostam a cipőm orrával, amiben kezdtek elfagyni a lábujjaim, ugyanis egy egyszerű vászon sportcipő volt. Még akkor is a követ tanulmányoztam, mikor Lolita feltűnt, így kissé váratlanul ért, hogy karácsonyfadíszt játszott, én meg valami érthetetlen oknál fogva fenyőfa lettem. A reflexeim szerencsére jól működtek, úgyhogy szinte azonnal átfogtam a derekát, hogy meglegyen az egyensúly, és nehogy mindketten a földön végezzük. Jó érzés volt, mint mindig, látni őt. Kicsit már hiányzott ez a túltengő boldogság. - Szia - mosolyogtam rá, és vigyorom csak még szélesebbre húzódott, mikor közölte, tanulnia kéne. - A kellene a kulcsszó, de te jobban vágod az ilyen nyelvtani cuccokat. Amúgy is, ma este már elígérkeztél egy jóképű gentlemannek - mutogattam magamra, és igyekeztem takaréklángra venni a nagyképűségem. Esélytelen volt, hogy én hajnal kettőnél előbb vissza engedjem a magánzárkájába, ahol nagy és ijesztő történelem könyvek leselkednek rá. Egész estés szórakozás várt rá szerény személyem társaságában. - Mert pont úgy nézel ki, mint aki, öt órája egyhuzamban tanul, és akkor lehet, hogy alábecsültem - mértem végig gyanakvó tekintette. - Szükséged van rá, sőt igényled, hogy szórakozz egy kicsit. A szüleid nem jönnek rá, már biztosan nyolckor lefeküdtek aludni. Ígérem előbb haza érsz, mint hogy felkelnének. Nehéz volt érvelni valaki olyannak a tanulással ellen, akinek ez kötötte le az ideje nagy részét. Ezt csodáltam benne, hogy képes leülni, és addig tanulni,míg nem biztos a tudásában. Nekem ez sose ment, mindig elsumákoltam a tankönyvek fölött töltött időt. - Persze menj vissza nyugodtan tanulni, ha nem szeretnéd megtudni, hogy mit találtam ki most tényleg csak kettőnknek - hansúlyoztam ki a kettőnknek szót, ugyanis néhányszor megesett már, hogy a közösen töltött időnk nagyrészében a gyökér haverjaim is jelen voltak. Nehezebb volt tőlük megszabadulni, mint a lapostetütől. - Egyébként nem is értem mire tanulsz, én már végeztem a vizsgáimmal - mondtam huncut mosollyal arcomon, miközben megindultam a metró irányába, abban reménykedve, hogy követi a példámat.
Egy barát sosem érkezik sem túl korán sem túl későn. Egy barát akkor jön, amikor jönnie kell.
Az ember alapvetően társas lény. Mara érvelése többnyire kikezdhetetlen volt, és akkor is védte az igazát, amikor már mindenki más bebizonyította neki, hogy téved. A társas lény dologban azonban vitathatatlanul igaza volt, vagy egyszerűen mindig olyan pillanatban hozta elő, amikor túl fáradt vagy éppen túl álmos voltam ahhoz, hogy ellenkezzek. Sem ő, sem Kaia nem értették miért fogadom el a szüleim játékszabályait, miért úgy élek ahogyan azt ők engedik nekem. Sokadszori nekifutásra sem tudtam elmagyarázni nekik, hogy ez számomra is így tökéletes, még akkor is ha a velem született kíváncsiság egyre többször és egyre intenzívebben kér utat magának, és ha Oliver feltűnik a színen akkor aztán nincs ami megállítsa. Apa szerint ő tipikusan az a fiú, aki mosolyogva fog a háta mögött egy kést, hogy azt a legváratlanabb pillanatban abba döfje, akinek a pillantását a beszélgetés kezdete óta kerüli, és nem abba akire rámosolyog. Abba később fogja.Én persze folyamatosan védeni próbáltam őt, elérni a szüleimnél, hogy feloldják azt a tilalmat amit akkor vezettek be mikor bennünket kettesben találtak a házban, de hajthatatlanok voltak. Anya szemében még láttam ugyan engedékenységet, de apa szigorú volt és az ő szava volt a szent. Túlféltenek. Ez a szó pedig már Kaia szájából hangzott el számtalan alkalommal, és nem tett le arról, hogy meggyőzzön; ideje végre a saját lábamra állnom, és elmagyarázni, hogy felnőtt nő vagyok, saját döntési helyzetekkel. Én azonban gyáva voltam ehhez. Ehhez igen. De ahhoz már kevésbé, hogy ha Oliver felbukkan, akkor elszököm vele, tulajdonképpen bárhová. Eddig nem buktam le, a legtöbbször Mara vagy Kaia falaztak nekem, sőt nem egy alkalommal azzal az indokkal maradtam ki reggelig, hogy Mara látogatóba megyek a Cornellre, ami félig igaz is volt. Csakhogy a nap nagy részét Oli-val töltöttem. Furcsa ez azt hiszem, mert mióta csak ismerem próbálom megfejteni a kapcsolatunkat, ami se nem barátság, se nem igazán...nem is nevezném ezt többnek, ahogyan a lányok gyakorta megmosolyognak, valahányszor megkísérlem elmagyarázni nekik. Ez egyszerűen más… “Ahhhaaaa” hangzik el ilyenkor teljesen jelentőségteljesen majdnem egyszerre mindkettejük szájából ez a szócska, és miközben összenéznek, azt hiszem ők sokkal tovább gondolják ezt az egészet mint ahogyan én azt valaha tettem. Oliver édes, és figyelmes, csak éppen én vagyok még mindig túl gyáva. És mert barátnak mindenben a legjobb. Kockára tenné ezt bárki a helyemben? Hát ha ilyen gyáva lenne mint én akkor minden bizonnyal nem, de ha egy kis bátorítást kapna….na abba inkább nem gondolok bele. Őszintén szólva egyszer tényleg szeretnék eljutni arra a szintre, hogy ne legyen hatással rám ha éppen megint eszébe jut az, hogy hazudjak anyáéknak, hogy hagyjak magam mögött mindent, leginkább a könyveimet, és a kitartásomat is, ha már itt tartunk, és menjek el vele a csuda tudja éppen hova. Én pedig, bármennyire is tiltakozni szoktam - mert szoktam - valahogyan mindig meg is teszem. Mert nem tudhatom, hogy éppen miért kell neki a társaságom. Legtöbbször olyanokkal lóg együtt, akiknek minden második szavában valami obszcén indulatszó szerepel, vagy a nevetésük leginkább röfögésre hasonlít. Olyankor nem érzem jól magam, és ezt egy idő után elrejteni sem tudom, éppen ezért ha lehet a nagy társasági bandázásait igyekszem valamilyen módon kikerülni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor rövidre zárni. Ettől függetlenül vele megyek. Mindig vele megyek. Ma azonban tényleg tanulnom kellett éppen ezért akartam válaszüzenetben megkérni, hogy ne is jöjjön, mert ha mégis megteszi, tudja jól, hogy azonnal repülni fogok. Miért? Erre még nem sikerült a választ megadni, bár a két barátnőmnek erre is megvan a maga sajátságos elmélete, amit mostanság külön kérésre nem sűrűn hangoztatnak.Szóval ott tartottam, hogy visszaírok, aztán úgy magával rántott a mükénéi kaptársírok feltárásának metódusa és az ott található régészeti leletek felszínre hozása, hogy teljesen elfeledkeztem a félredobott telefonról, meg arról, hogy én Olivernek akartam válaszolni. Már csak akkor eszméltem, amikor megcsörgetett. Már nem volt mit tenni, de bevallom hősiesen, hogy akkor sem mondtam volna neki nemet, ha az üzenetbeli kérésem ellenére is megjelent volna az erkély alatt. Mert így lett volna. Ha lemondom, akkor is jön, csak akkor dupla olyan erős érveléssel, ami nála kimerül abban, hogy marshmallow cukorkát hoz. Olyan színeset, rózsaszín-világoskék csavarosat, amit annyira imádok, és amiből seperc alatt tüntetek el egy zacskóval. Én vagyok a marshmallow cukorkák davidcopperfield-je. Rettentő édesszájú vagyok, és Mara gyűlöl azért, hogy ő is, csak rajta látszik is. This is not my fault, mondaná a bölcs. Szinte észbe sem kapok, csak rángatom magamra a ruháimat, és próbálok mindent úgy elrendezni,majdhogynem már rutinosan, hogy ne tűnjön fel senkinek, ha pár órára nem tartózkodom majd a szobában. Éjfélre itthon leszek, ígérem magamnak, bár jól tudom, hogy ez túl könnyelmű ígéret lenne, ahogyan az is, hogy megpróbálom nem túlreagálni, hogy mennyire hiányzott, hogy mennyire jól esik újra látni. Nem akarom lerohanni, de így sikerül. A két pufi kabátban úgy öleljük egymást mint két túlméretezett michelin baba, de ezen keresztül is hallom, hogy a torkomban dobog a szívem. Ha nehezen is de elengedem, és már jövök is az első kifogással, ami az eszembe jut és ami kivételesen most sokszorosan igaz. - Ohohóóóó...állj! Nem ígérkeztem el. Bár a te gondolatmenetedet követve, mivel nem válaszoltam az üzenetre és nem küldtem elutasító választ, gyakorlatilag beleegyeztem a kiruccanásba. Jól gondolom?- billen oldalra a fejem, és még mókásan fújkálok pár pamacsot a hidegben, ami így is gomolyog körülöttünk minden beszédnél. - Hét. Hét órája.- vágok közbe egy másodpercre megemelve a két kezem és az ujjaimmal még mutogatom is a nyomaték kedvéért. - Illetve már délelőtt is tanultam, csak az egész házat belengte a frissen sült lasagne illata amit anya csinált, így kénytelen voltam abbahagyni. Azt hiszem a minoszi kultúra nem sűrűn száll versenybe anya mennyei lasagne-jával büntetnivalóan sok edami sajttal a tetején. Nyamm.- nyaltam meg a szám szélét, mert a nyelvem hegyén még mindig éreztem az ízét, és bevallom úgy terveztem, hogy az éjszaka közepén leosonok és majd megdézsmálom a hűtőt. Ha hajnalig tanulok, mindig éhes leszek. - Hát anya azt hiszem belemerült valami könyvbe a könyvtárszobában, de az is lehet, hogy már alszik. De apa biztosan. Még mindig a négyes csatornán megy a tévé a nappaliban, és az az idegesítő oknyomozó riporternő beszél benne, akinek a szláv akcentusát apa ki nem állhatja. Szóval, ha csak hirtelen fel nem ébrednek, akkor nem látok rá túl nagy esélyt, hogy észrevennék a szökésem. Bár a nyomós érv még mindig várat magára.- jegyzem meg, mert az igazság az, hogy szívesen vele mentem volna, és akartam is, de tényleg….csak...nagyon akartam azt a nyári gyakorlatot. - Tényleg csak ketten? Semmi röfögős társaság, semmi káromkodós csapat a hátad mögött? Így görbülj meg?- emeltem fel a mutatóujjam és be is hajlítottam, még nevetgélve a nyelvem is kidugtam, mert ha most hazudik vicces görbe pasi lesz belőle. - Amúgy ha emiatt lemaradok a nyári gyakorlatról te fogsz elcipelni Peruba, és ott is maradsz velem minimálisan ehhhggyy...áhháááll!- lódultam meg utána amikor elindult végül és elhagyta a száját, egy huncut mosoly kíséretében az a bizonyos mondat.Apró lábaimat kapkodva értem utol és mellette haladva kíváncsian pislogtam a szőrmekapucni alól. - Hogy érted azt, hogy végeztél a vizsgáiddal? Benne vagyunk nyakig a vizsgaidőszakban, és te már végeztél is? Hogy csináltad?- valami gyanús volt nekem nagyon, és ennek hangot is adtam, miközben már észrevétlenül jócskán magunk mögött hagytuk a házunkat. Úgy sikerült megint elcsalnia, hogy kihasználta azt a mérhetetlen kíváncsiságomat, és persze azt, hogy én neki soha semmikor nem mondok nemet. Bizonyos kereteken belül. -Oli ne csináld ezt, hallod? Mondj valamit, és ne titkolózz olyan nagyon! Hé, csak vigyorogsz mi? Na szép! Én elszököm veled, kockára teszem a nyári gyakorlatom te meg csak mosolyogsz, ez nem ér!- persze vele együtt mosolyogtam én is, de ez már más lapra tartozik. Még félútról, mielőtt az utcánkat magunk mögött hagytuk volna visszanéztem és apró pontként távolodott a szobám ablaka az óriási kanadai hárs takarásában, és látni lehetett még a színes karácsonyi díszeket is, aztán sóhajtottam egyet, kezeimet a kabátzsebembe dugtam és úgy haladtam mellette a metrók irányába. - Akkor csak azt mondd el hova megyünk!- próbáltam egyezkedni és kiszedni belőle valamit, bár minden bizonnyal kevés sikerrel, de azért küzdöttem derekasan. - És azt, hogy hol a cukorkám! Tudom, hogy hoztál...na gyerünk!- húztam ki a kezem a zsebemből és az ő kabátzsebe felé nyúltam megpróbálva hozzájutni a csemegéhez mint a kis bolond macska a sípolós játékhoz. Nevetve kalimpáltam felé.Atyaég, mennyire tudott ez az egész hiányozni!
A Cornellen ha már építészetből semmit sem tanultam, legalább szereztem nagyszerű élettapasztalatokat. Az első számú az volt, hogy nehéz és drága túlélni anyám főztje nélkül. A második, hogy egy idő után egy sárban dagonyázó malac szagát üti meg az ember, ha nem tudja használni a mosógépet. A harmadik, hogy ismerősökkel mindenütt össze lehet futni, és ez a kurva világ túl kicsi ennyi embernek. Néhány haverom ugyanúgy, mint én a Cornellen képzelte el az élete következő szakaszát, így ők nem okoztak meglepetést, ők voltak az én biztos pontjaim. Na, de amikor Lolly idétlen vigyorú barátnője, valami Maya, szembejött velem azon a hatalmas kampuszon, legszívesebben megjátszottam volna, hogy nem ismerem. Erre nyilván esélyem se volt, mert ahányszor találkoztunk, mindig odajött hozzám. Fura, és szürreális beszélgetések voltak ezek egytől egyig. Többnyire arról kérdezett, hogy van-e épp barátnőm, és ha van mi a neve, milyen színű a haja, és hol lakik. Igyekeztem kitérni a válaszadási elől, mert a hideg futkosott a hátamon a lánytól. Sokszor tesztelgetett, hogy tudom-e mi van Lolitával. Keresztkérdéseket tett fel a tanulmányaival és a lelki állapotával kapcsolatban, néha csak egy lépésre voltunk attól, hogy Lolly aznapi fehérneműjét tárgyaljuk ki. Talán még az utóbbiban jeleskedtem volna leginkáb. Egészen megizzasztott egy egy ilyen vizsgáztatás során. Legbelül tartottam attól, ha rosszul válaszolok, Lolita megharagszik rám, vagy kiborul, vagy hisztizni kezd, vagy amit a lányok szoktak csinálni. Lehet, hogy nagy átlagban jól válaszoltam, vagy elvesztek az éterben a szavaim, de valamilyen csoda folytán ezek a beszélgetések sose ütöttek vissza rám. Lolita egyszer sem kérte ki magának, hogy nem tudtam megmondani a barátnőjének, hogy van-e harmadik neve. Nyilván azzal is tisztában voltam, hogy ő se igazán rajongott az baráti társaságomért, akik mindig feltűntek, ha valami közös programunk lett volna. Láttam Lolitan, hogy nehezen viseli a haverjaim sajátos stílusát, sokszor szemembe is mondta a ártatlan szavaival. Mondanám, hogy legalább én ott voltam neki, de állandó jelleggel előtört belőlem a férfiállat a fiúk közelében. Annyi éven át szivattuk a srácokkal egymást, hogy egy jól bevitt gyomrost se hagyhattam ki, ha a beszélgetés úgy hozta. Ez nem a legbájosabb arcom volt, de hát ez is én voltam. A gimis hímekhez hasonlóan az én társaságom se hagyhatta ki soha, miután Lolly lelépett, hogy kitárgyalják a formás idomait. Végül mindig rajtam csattant az ostor, hogy miért nem volt még mindig meg a dögös baba arcú lány. A friend zonet meg egyenesen kínosnak, és nevetségesnek találták, szerintük kiváló lábtörlő lett belőlem. Mikor ezt a szemembe mondták, mindig felszökött a pulzusom, és már majdnem igazat adtam nekik. Annyi lehetőségem lett volna valami többre rávenni Lollyt. Bár az ő apja kitiltott az otthonunkból, nálunk még mindig szívesen látták, és a szüleim nem érdekelte, hogy zárva tartom az ajtóm. Megfordult a koli szobámban is a Cornellen, ahol csak ketten voltunk, mert a szobatársam hazautazott azon a hétvégén. Számtalan esélyem lett volna, de soha, még csak eszembe se jutott, hogy le kéne vetkőztetni. Ezt realizálva a vérnyomásom is visszaállt a helyére. Lolita barátságát a haverjaimnál csak az éppen aktuális barátnőim kérdőjelezték meg jobban. Még mielőtt haza jöttem az egyetemről szakítottam az előző lánnyal, mert a távkapcsolatot a legrosszabb ellenségeimnek se kívántam, meg amúgy is kattos volt a csaj. A szóbanforgó lányzó már Lolita nevére rímelő szavaktól is féltékeny lett. Nem mondhattam ki például a közelében, hogy moziba megyek, mert véresszájú kopóvá vált. Egyszer elszóltam magam ebédnél, hogy megnézném Floridát, erre a képembe öntötte a krumplipüréjét. Már akkor sejtettem, hogy érik a szakítás, de valamiért pont a latin vére kerített transzba. Vele minden olyan forró volt, olyan szenvedélyes, de ez is kihűlt röpke másfél hónap alatt. Ez a vége is egy új kezdetet jelentett, ahogyan az összes többi barátnőm esetén. Mindig jött valaki új, valaki még szebb, hogy percek alatt a szívembe lopja magát a hófehér mosolyával -, ugyanis a szájhigiénia abszolút szexi volt. Az egyetemmel kapcsolatban már abban nem voltam biztos, hogy ez valami új kezdetét jelenti majd. Nyilván, elindítottam a startup céget, de egy jó ideig iskolát távolról se akartam látni. Az úton Lolitáékhoz pedig pont azon agyaltam, hogyan lehet valami ilyen nagyszabású döntést elmesélni, hisz még a szüleim se tudták. Ők azt hitték csak a vizsgaidőszakra költöztem haza, és Lollynak is előzetesben valami hasonlót említettem. Még azt se tudtam, hogy neki, hogyan tálaljam, mert őt nem csak a saját tanulmányai érintették érzékenyen. - Minek kérdezed, ha tudod? A “nem” egyébként is nemzetközi megegyezés alapján, a női igent jelenti, szóval tudat alatt üzentél, hogy mentselek ki - billentettem el hozzá képest tükörben én is a fejemet. - Csúnyán alábecsültem. Ha te hetet mondasz, megvan az tizenhét óra is - kissé hátra húztam a fejem, mikor mutogatni kezdett, túl közel álltunk, és én féltettem a szemeim. Közben a kezemet finoman ráraktam az övére, hogy visszanyomjam egy biztonságosabb övezetbe, ahol nem jelent fenyegetést a látásomra. - Lasange? Sok sajttal? Ne csináld ezt velem - mondtam enyhén szólva szenvedő hangon.- Ma csak egy zacskó kekszet ettem ebédre. Anya nem főz azóta, hogy csak a húgom van otthon - ez amolyan féligazság volt, mert főzött, de csak hétvégente, viszont a nagy vasárnapi ebédre elég rendesen odatette magát. Hétköznap révén aznap nem készült kaja, és én még rendelni is lusta voltam, így maradt a zacskó édes keksz, amit valószínűleg a húgom akart félrerakni magának a hónap nehezebb szakaszára tekintve, hogy ez volt a kedvence. - Nem jön senki, ígérem, a szavamat adom, vagy, amit akarsz - lustán megforgattam a szemem. Jó, néhányszor elrontottam a közös programjaink a barátaim jelenlétével, de ha egyszer azt mondom nem jönnek, akkor nem jönnek. - El lehet stoppolni Peruig? - kérdeztem vissza, miközben már elindultam a metró felé. Nem féltettem tőle, hogy véletlen lecsúszna az útról, egészen biztos voltam benne, hogy bármit kérdezhetnék a vizsga témái közül, mindet tudná szóról szóra. Ha valami hirtelen nem jutna eszébe, az is csak azért lemne, mert ő is közben rájönne, hogy igazam van. - Jól kell tudni beosztani az idődet. Mindent érdemes első héten letudni, az se baj, ha több vizsgád kerül egy napra. Tulajdonképpen egész félévben treníroznod kell magad erre a döntő pillanatra, hogy mikor eljön az idő minden beadandód meglegyen, és a vizsgákra istencsászárként léphess be - én se tudtam pontosan miről beszélek, de lelkesen magyaráztam, és nagy, monumentális mozdulatokkal illusztráltam a szavaim. Közben egészen eltávolodtunk Lollyék utcájától, és már látóhatáron belülre esett a a metró ikonikus jelzése. Drámai szünetet tartottam, és vigyorogva hallgattam végig a kiborulását. Mikor befelyezte, hirtelen a közepébe csaptam a mondandómnak. - Na én mind ezt nem csináltam, helyette inkább otthagytam az egyetemet - felé fordultam, látni akartam az arckifejezését. Ötletem se volt, hogy miképp reagál majd, de nagyon kíváncsi voltam. - Nem hallottad még, hogy az ilyen kíváncsi lányok hamar megöregszenek, és szőrös öregasszony lesz belőlük? - sanditottam rá. Nem akartam elmesélni, hogy a világ történelem legjobb téli tevékenységét fogjuk űzni alig néhány perc múlva. Tavaly amúgy is nyaggatott, hogy miért nem viszem el egyszer őt is korcsolyázni. Eljött ennek is az ideje. New York legnagyobb korcsolyapályáján éppen retro estet tartottak, ami a zenéken túl nagyszerű hangulatra is utalt. Kicsit fájt beismerni, de rajongtam a retro zenéért, ám a korcsolyázásért meg még annál is jobban. Még általánosban hokiztam, na de nem úgy, hanem tényleg jéghokiztam másfél évig. A pályafutásom végét egy törött kéz okozta, ami megtörte lelkesedésem is. - Rossz zseb - reagáltam rögtön, majd a másik oldalról előkaptam a pillecukrot, aminek az illatát se tudtam elviselni. Puha volt, édes, és valami furcsa utóízt éreztem mindig a számban. Lolita kedvéért azonban megvettem, mert tudtam mennyire rajong érte. Én maximum sütve viseltem el, de akkor is csak az égett részét. A zacskó kalóriabombát a magasba tartottam, hogy ne tudja elérni. - Mi a varázsszó? - nyilván nem arra vártam, hogy a kérem és köszönöm szavakat használja, sokkal jobban tetszett volna, ha végre egy káromkodás elhagyta volna a hidegtől kipirosodott ajkait. A piros metró vonalat néztem ki magamnak előzetesben. Egyébként is sokat használtam ezt az útvonalat tekintve, hogy keresztül ívelt egész Manhattamen. Otthonról például Clyde NYU közeli lakásába ezzel jutottam el leggyorsabban. Nehéz volt felzsúfolódni a metró kocsira, mert késő este ellenére rengetegen voltak, ez a város éjjel-nappal ébren volt. Most is, ahogy mindig láttam néhány fura alakot, akiket valahonnét a szeméttelep legmélyéről szalajtottak a szaguk és a kinézetük alapján. Viszonylag közel álltam Lollyhoz, bár ha akartam volna, se tudtam hátrálni a tömeg miatt. - Már van ötleted hova megyünk? - érdeklődtem, hátha kezdi kapisgálni a helyzetet - Remélem melegen öltöztél - tettem hozzá kissé megkésve, ugyanis ha nem öltözött fel kellőképp, ezt még korrigálhatta volna a házuk előtt. Korcsolyázás közben ugyan kimelegszik az ember, de ha a minuszöt felé görbül a hőmérő mutatója, akkor talán nem szerencsés izzadtan, ugyanabban a ruhában haza baktatni, hogy aztán egy kellemes megfázás legyen a vége. Régebben ezt állandóan eljátszottam, és annyiszor hiányoztam az iskolából telente, hogy anyukám megpróbálta keretek közé fogni a hóbortomat kisebb nagyobb sikerekkel.
A fiúkat rendszerint erőteljesen foglalkoztatja, hogy a lányok miért járnak állandóan falkában a női mosdóba. Ahogyan bennünket lányokat gyakorta foglalkoztat, hogy vajon a fiúknál miért törvényszerű olyan erőteljesen a dominancia hangoztatása ha kettőnél többen verődnek össze. Miért lesznek olyan hangosak, miért lesz még az alapvetően kedves is még közönségesebb, miért kell kifordulniuk magukból, vagy legalábbis annyit inni, hogy ez mindenképpen megtörténjen? Miért kell ahhoz alkohol feltétlenül, hogy jól érezzék magukat? Ha rossz a kedvem szerintem én akármennyit ihatnék akkor sem lenne tőle jobb, ha meg jó a kedvem, akkor anélkül is jó, hogy teljesen vállalhatatlanra innám magam. Ez amúgy sem lenne rám jellemző, és nem is hiszem, hogy valaha előfordulna. Oliver felbukkanása amennyire volt örömteli, ugyanannyira volt bennem a félelem, hogy megint elmegyünk valami olyan helyre, ahol nem nagyon fogom jól érezni magam, és ha nem róla lenne szó, valószínű még be sem lépnék a helyre, máris fordulnék vissza. De én olyan vagyok, hogy miatta tényleg majdhogynem bármit. Mara többször is összefutott vele a Cornell-en, állítása szerint véletlenül, de én ezt nem veszem be. Lehet naívnak gondolnak, de nem vagyok sült bolond, hogy egy akkora kampuszon a véletlen összefutást, mint lehetséges opciót elfogadjam, szóval esélyesnek tartom inkább, hogy Mara valahogyan megszerezte Oliver órarendjét, és majdhogynem nevetséges módon követte. Nekem pedig lelkesen számolt be arról, hogy találkoztak és most éppen nincs senkije, vagy van de nem komoly….nem is értettem. És? Mit kezdjek ezzel? Ha nincs senkije akkor nem jó, mert Oliver akkor érzi magát elemében ha éppen csaphatja a szelet valami csinos lánynak, ha meg van valakije akkor tök jó, mert az azt jelenti, hogy boldog. Nyilván nem gondoltam, hogy holtomiglan a kapcsolat, de ettől még szerettem volna, hogy rendbe menjenek körülötte a dolgok. Nem tagadom, hogy ettől még hiányoztak a közös programok, az amikor csak egyszerűen ültünk egymás mellett és számoltuk az égen a nem létező csillagokat. Oliver volt az aki megrökönyödött, mikor kiderült, hogy bár nagyon szuper módon értek mindenféle kultúrához, de a csillagképekkel nem vagyok tisztában. Ez kimaradt az életemből. Milyen volt csak úgy egyszerűen nevetgélve rácsodálkozni a nagymedvére vagy a göncölszekérre? Hatalmas élmény. Mintha megint kislány lettem volna, akit egykor nagyapa tanított számolni. Nagyapa….a szívem szorul el ha rágondolok, meg a zsebében lapuló állandó olvadt csokira, amit nekem hozott, de rendszerint elfelejtette odaadni. Mert mindig rejtegetni kellett, hiszen apa nem szerette ha állandóan édességgel tömnek. Pedig imádtam. Mai napig odáig vagyok azért ha valaki valami finomsággal lep meg. Majdhogynem mindegy mi az, csak édes legyen és sok. A csillagképek tanulása éppannyira vicces és mókás volt Oli mellett mint alapvetően minden. A maga sajátságos módján adta elő és homlokráncolva játszotta a tanár urat, ha valamire rosszul válaszoltam. Ilyenkor mindig olyan viccesen mozgatta az orrát, hogy egyszeriben elszállt minden tudásom arról amit éppen kérdezett és csak nevetni tudtam percekig amire rendszerint rátett még egy lapáttal. Ma már megismerem a nagymedvét és a göncölszekeret de mindig nevetek is közben mert eszembe jut Oliver meg a pisze orra ahogyan felhúzza mókásan. Kevés embert szeretek úgy igazán, kevés emberhez ragaszkodom mindenáron és kevés embernek a hiánya érintene meg úgy ahogyan az övé. És kevés ember az akivel annyira várom a találkozásokat megint mint vele. Nem csak azért, hogy meséljek, hanem azért is, hogy őt meghallgassam. Mert őszintén szóval nem nagyon hiszem, hogy a nagyszájú és időnként a közönségességet súroló barátai törődnének a lelkével. Ő erőteljesen tiltakozna, butaságnak gondolná (nem ezt a kifejezést használná minden bizonnyal, hanem valami eredetibbet, valami sokkal merészebbet, mint amit én megengedek magamnak) meg olyasminek, amiről egy srác nem beszélget, főleg nem a haverjaival. Nos igen, ezért vagyok én. Én meghallgatom, gyakorlatilag bármikor. Persze azt is tudja, hogy nálam a tanulás az elsődleges, és mindig is az marad. Kivéve amikor ő felbukkan, mert akkor hirtelen csak egy egyszerű menekülési útvonal lesz belőle, amit képtelen vagyok végigvinni. Túlságosan jól esik vele lenni, túlságosan jól esik az a fajta bizsergető izgalom, amit az okoz, hogy éppen elszököm vele, pedig még mindig tiltólistán van nálunk a jelenléte. Lehet, hogy pont ezért érzem valahogyan olyan kis bűnös dolognak. - Azért kérdezem, mert tőled akarom hallani. Nem vagyok szerelmes a saját hangomba, ha ez érdekel. Magamnak én is tudok válaszolni, de a te válaszod kell.- vigyorogtam, miközben feljebb húztam magamon a kabátom zippzárját, és picit bele is bújtam a szőrmegallér alá mint valami mormota. - Anyukád nem főz? Ezt elég nehezen akarom elképzelni. A vasárnapi ebédjei, már amelyiken volt alkalmam részt venni, azokon mindegyiken annyi mindent pakolt elém, hogy nem mertem olyan sokat enni, mert aztán guríthattatok volna be a metróba mint valami kis gömböcöt.- fújtam fel az arcom, mint egy pofazacskóját tömött kis hörcsög, aztán ki is fújtam a levegőt és megint nevettem. Egészen kipirosodott az arcom ebben a hidegben, és a zsebembe nyúlva kutattam, hogy vajon hoztam magammal kesztyűt, vagy az bent maradt? Szerencsére nálam volt, bár erősen kritizálható állapotban. Amennyire precíz voltam a tanulásban, vagy a vizsgáimban, vagy abban, hogy mit és mennyire kell tudnom, miből mennyire kell felkészülnöm, éppen annyira feledékeny, ha arról volt szó, hogy rakjak ki bármit a mosóba, vigyem le a huszadik bögrét a szobámból, amit már egy hete lassan, hogy gyűjtögetek. Persze nem azt mondom, hogy nem ügyeltem magam körül a rendre, de voltak bizonyos dolgok amikben még erőteljesen javulást kellett volna mutatnom a jelenlegi helyzethez képest. - Nem tudom, hogy el lehet e stoppolni, még életemben nem stoppoltam, apa valószínű abban a másodpercben infarktust kapna ha megpróbálnám. Ami azt illeti elég sok mindent nem próbáltam még.- dönnyögtem a végén, de cseppet sem voltam emiatt elkeseredve, vagy rossz érzés lett volna. Hittem, hogy mindennek eljön majd egyszer az ideje, ahogyan azoknak a dolgoknak is amik még várnak rám az életben. Anya szerint húsz éves kor felett nyílik k egy lány számára igazán a világ, és ami addig nem történt meg vele, nem kár érte, mert az igazi és szép csodákra megéri várni. Én pedig ebben szentül hittem, éppen ezért éltem úgy az életem ahogyan. Hittem abban, hogy az én csodám ott van még a zárt ajtókon túl és ha elég türelmes vagyok, akkor sokkal szebb lesz mint amit eddig reméltem. Kaia szerint nevetséges naivitás ezt gondolni, mert az élet nem cukros rózsaszín habtorta, sokkal inkább másnapos punnyadt spenótfőzelék, amit nem tudsz megmelegíteni sem.Nos, ezt másképp láttuk. Az optimizmusomat nehezen lehetett megtörni, de próbálkozni lehetett. - Hogy micsiiiiii micsiiiii…- hebegtem láthatólag teljesen kiakadva és elkerekedett szemekkel még egy pillanatra meg is torpantam, megráztam a fejem, majd megint utánairamodtam, és amikor utolértem újra hebegni kezdtem, ezúttal azonban be is fejeztem a kérdés. - Micsi….mármint hogyhogy otthagytad? Na várj! Te otthagytad a Cornell? De hát…..de hát miért?- nem értettem semmit. Nem volt előjele, nem volt semmit amire panaszkodott volna korábban, úgyhogy őszintén szólva elég váratlanul ért a hír. Elég nehezen fogtam fel, és persze még mindig értetlenkedtem, amikor azt tudakoltam közben, hogy hova is megyünk pontosan? Illetve….na igen. Bár gyűlöli a habcukrot mindig hoz. Sosem felejti el, és ezt nagyon imádom benne. - Nyyaaaahhh!- biggyedt le a vörösre fagyott kis ajkam, amikor közli, hogy rossz zsebbe kutakodom. De hamar görbül is fel a száj, amikor megzörren a cukros zacskó, és meglóbálja a levegőben, kihasználva a magasságkülönbséget. A varázsszó. Hát persze. - Az, hogy szemét vagy!- ez a maximum amit káromkodás címszóval ki tud belőlem csikarni, és már ez is több mint amit bármikor máskor megengednék magamnak, szóval be kell érnie ennyivel, meg azzal, hogy belekapaszkodom a felkarjába, és elrugaszkodva a földtől ugrok egyet, hogy kikapjam a kezéből a cukorkát. Mint a bikának a vörös posztó, nagyjából úgy funkcionál számomra az édesség, és azzal bizony nem játszunk. Megszerezve végre a finomságot kinyitom a tasakot és már gyűröm is be az első habfalatot a számba. - Hmmm….kofonom.- nyunyorgom rágcsálva, tele szájjal, és persze bearaszolva Oliverrel együtt a metrókocsiba. Nem nagyon nézelődök, jelenleg csak én létezem meg a cukorka, amit magamat ismerve másodpercek alatt fogok bepuszilni.Szóval így nem sok esélyem van bárkire is felfigyelni, aki éppen engem néz ki magának mint a ma esti látványosságot, vagy éppen azon gondolkodni, hogy hova is megyünk. Pedig az előbb még nagyon érdekelt. Mármint az előtt, hogy a marshmallow-al Oliver hatásosan lekenyerezett. - Mi? Jah!- a fél zacskó elfogyasztása után tértem vissza úgy nagyjából a valóságba, meg a metrókocsiba, és miközben bűnbánóan mosolyogva hajtogattam össze a tasakot - azért hagyjunk későbbre is, vész esetére vagy valami- és gyűrtem be a zsebembe, úgy próbálkoztam rájönni, hogy hova is tartunk. - Melegen öltöztem azzal nem lesz gond.- néztem végig magamon, majd vissza Oliverre. - Volt rajtam egy harisnya arra húztam rá a nadrágot, és felül egy zsenília pulcsi van, felette meg ez a kabát. Mondjuk sapkát nem hoztam. Nem baj, majd ráigazgatom a hajam, az is takar valamit, vagy felveszem a kapucnit. De miért kérdezed? Hova megyünk? Pingvineket számolni a Déli-sarkra vagy hova?- őszintén szólva az előbb annyira el voltam foglalva a csemezgetéssel, hogy kicsit belassultam, és nem igazán tudtam merre tartunk a metróval, még kevésbé, hogy mit talált ki. A szemem sarkából azonban valami zavaróra lettem figyelmes. Az az érzés, amikor figyelik az embert. Mikor magunkon érezzük valakinek a pillantását, de olyan módon, hogy az már fáj, és süti a bőrünket. Ugyanezt éreztem én is. Hunyorogva néztem el Oliver válla felett távolabbra és hirtelen egy szürkés zöld, szigorú szempárral találtam szembe magam. Egyenesen engem bámult, rezzenéstelen arccal, megkeményedő vonásokkal.Összerezzentem és közelebb húzódtam Oliverhez, majd elbújtam a mellkasa mögött, hogy a férfi ne láthasson. - Mikor szállunk le?- néztem rá fel, és igyekeztem kizárni a zavaró pillantást, az előbbi pillanatok szinte csontig hatolóan forró momentumát. Hiszen nemsokára leszállunk, és akkor nem kell azzal a férfival foglalkozni, ugye? Korábban nem tapasztaltam még ilyesmit. Megrázkódtam, amikor végül a következő megállónál Oliver mosolyogva jelezte, hogy eddig jöttünk. Mi leszálltunk, a férfi pedig fennmaradt. Még egy ideig néztem a távozó metrókocsi után mintha meggyőződni akarnék, hogy rajta maradt valóban ls nem követett. Megkönnyebbülten sóhajtottam fel. - Szóval melegen kell öltözni ahhoz amit kitaláltál, tehát nem zárt részre megyünk...lássuk csak. Te nem vagy egy galambetetős tipus...ha tippelnem kellene akkor...hm...korcsolya? Korcsolyaaaaaa?- szinte bántóan magas frekvenciával kiáltottam fel, és olyan széles vigyorral ugráltam az örömtől mintha valóban elvitt volna Peruba. Stoppal vagy anélkül mindegy is volt.
Létezik az a hatalmas kérdés, ami minden ember agyát megmozgatja: Vajon létezik-e a világon fiú lány barátság? Jó kérdés, erről mindenki másképp vélekedik. Vannak, akik szerint már csak a feltevés is őrültség, mások szerint nagyon is működő dolog. Nem találkoztam még olyan emberrel, akinek ne lett volna meg erről a konkrét véleménye. Ehhez köthető a több mint barátság kérdéskör is, hogy valaki minden bizonnyal többet érez egyszerű haveri köteléknél. A húgom rajongott egy show műsorért néhány évvel ezelőtt, ami arról szólt, hogy a többet érző fél meghívta randira a legjobb barátját. Sose értettem teljesen, de ő állította, hogy ez nagyon nagy romantikus gesztus. A műsorban szereplőknek körülbelül a fele reagált pozitívan a meglepetés vacsorára, és azok nagyrésze is szétment a narrátor szerint pár hónapon belül. Ilyenkor egy kicsit mindig belegondoltam a nagybetűs kérdésbe. Nem, nem „a hozzám jönnél-e” kérdéskörre utalok, hanem a korábban említett „létezik-e fiú és lány között barátság” feltevésre. Én azok csoportját erősítettem, akik szerint ez egy működő és létező dolog. Valószínűleg, ha Lolita nem lenne, én is az ellenkező csoportba tartoznák, hiszen a nők gyönyörűek, vonzóak, és az ember szíve egyenesen megáll tőle, ha egy huncut mosoly kerekedik az arcukon. Lolly viszont szexuálisan olyan semleges, mint egy ivartalanított macska. Imádtam, őszintén nem találkoztam még egy ilyen naiv lánnyal, aki minden vonzerejét semlegesíteni tudja a gyermeki ártatlanságával. Én meg nem vagyok pedofil, hogy kislányokra verjem ki egy parkban. Jól emlékeztem Lollyval közös csillaglesésünkre, ami már-már romantikusnak is tűnhetett volna egy laikus számára, bár ez inkább volt a hencegésem helyszíne, mintsem az érzelmek kitárulásának tetthelye. Nagyon örültem a fejemnek, amikor kiderült, hogy valamit végre jobban ismerek, mint a kis tudálékos barátosném. New York gyönyörű város, egy baj volt vele, hogy a fénye kioltották a csillagok ragyogását. Kiskoromban mindig szerettem volna meglesni az ég apró égköveit, mert anyukánk sokat mesélt nekünk A kis herceg című könyvből, aminek a borítójára milliónyi kis csillagot rajzolt a tervező. Ezt követően én is mindig rajzolgattam őket, végül apukám lepett meg egy túrával a planetáriumba, ahol elmondtak mindent a csillagképekről. Sose akartam csillagász lenni vagy hasonló, csak érdekesnek találtam, hogy mindenféle mintákat lehet belelátni a sok izzó gömbbe az égen. A felhőket lesni is ezért imádtam négy-öt évesen. Alaposan megfigyeltem őket, és papírra vetettem, amit a szél a kék festővászonra rajzolt. Én csak lelkesen másoltam, amit a környezet megteremtett. Később előszeretettel kezdtem a nagyobb grafikusi munkáimba beleszőni a csillagképeket, aminek manapság akkora hypeja van. Mind ezt a csekély tudásom a világról előszeretettel mutogattam meg Lolitának egy áramszünet idején, mikor a város egy nagyobb része sötétbe borult. - Ezek szerint az én hangomba vagy szerelmes, ha minden áron az én válaszom kell? – kérdeztem vissza sunyi vigyorral arcomat, még a szemöldököm is fel-alá huzigálom, hogy átütő hatást érjen el. - Most épp megint nagyon belemerült a könyvébe – összekaroltam a kezem magam előtt, és egy nagy adag levegőt fújtam ki a tüdőmből, ami gomolygó páraként csapódott le a levegőbe. – A vasárnap amúgy is más, akkor kivétel nélkül hét fogásos lakoma van – pontosítottam feltevését. Ugyanis valóban, anyukám szívét lelkét bele tudta tenni a főzésbe, és nem esett nehezére valamit varázsolni az ő csemetéinek. De voltak időszakok, mikor magával ragadta a könyve, és igyekezett még azelőtt gépre vinni az ötleteit, mielőtt elszállta volna az ihlete. Ezt egyértelműen tőle örököltem. Képes voltam mindent félredobni, ha eszembe jutott egy rajz ötlet, vagy megláttam valamit, amit azonnal a magamévá akartam tenni. Senki ne gondoljon rosszra, ez csak egyfajta emlék megőrzés kétdimenziós minőségben. Több sketchbookot is képes voltam megtölteni pár hónap alatt, így mindig örültem, mikor valaki valamilyen eseményre azt vett nekem ajándékba, mert amilyen gyorsan fogytak, épp olyan drágák voltak. Szinte az összes füzetemben volt Lollyról is egy-két portré. Voltak jobban sikerültek, de néhány teljesen vállalhatatlan volt, annak ellenére, hogy ő lelkesedett érte, hogy milyen élethű. Nekem a személyes kedvencem róla az a pár perces skicc, mikor elaludt a szobám közepén lévő a szőnyegen a feje alatt egy történelemkönyvvel. Ez azután történt, hogy hosszú órákon keresztül próbálta a fejembe verni a történelem anyagot, hogy ne húzzanak meg töriből. Az Isaackel történt incidens után ugyanis a kiválóság közelében is csak kettest kaphattam ebből a tantárgyból. Nehezemre esett visszatartani a nevetést, mikor megláttam az arckifejezését azután, hogy közöltem, otthagytam az egyetemet. A kibukás annyira nem lepett meg, még rosszabbra is számítottam. Míg egyetemre jártam ott volt annak az esélye, hogy a szülei kicsit megszeretnek, ha már építészmérnök hallgató vagyok, de az egyetemmel ezt is eldobtam. Na nem mintha úgy vágytam volna Lolly szüleinek rajongására, fura embereknek tartottam őket. Ha nekem lettek volna ilyen szüleim, biztos kardomba dőltem volna. Az én apám kellően laza volt, néha már túlzottan is, és ezzel a tulajdonságával totális ellentétben állt Lolita apjával, aki olyan volt, mintha lenyelt volna egy gerendát keresztbe, és az tartaná görcsben a testét. - Igen, otthagytam – nyugtáztam szavait. – Mindenki azt mondta, hogy az egyetemi éveim lesznek a legjobbak, de nekem annyira nem jött be. Halál unalmas volt mindenféle bazilikákról tanulni – ezen a téren még találkozott is a választott egyetemi szakunk Lolitával, ugyanis a régészeti kutatásokhoz mindenképp szüksége volt némi ismeretre a görög városok felépítésére, ami nyilván nálunk is tananyag volt. Nem is értem, hogy ő hogyan nem pusztult még ebbe bele. - Hát ez most jól megkaptam – tört ki belőlem a nevetés, így könnyedén ki is kapja a kezemből a cukrot, pedig még szívesen nyúztam volna hasonló kérdésekkel. Egészen elképesztő látvány volt látni, hogy egy ekkora lányba mennyi cukor fér bele egyszerre. Őszintén nem mertem volna odanyúlni, hogy elvegyem tőle, mert félő lett volna, hogy egyenesen a kezembe harap bele bosszúból. Hitetlenkedve megingattam a fejem, mikor a kérdésem se hallotta meg a cukormámortól. Mintha a pillecukor a hallójárataiba ragadt volna belülről. Bár már hozzászokhattam volna ehhez a jelenséghez, de minden egyes alkalommal meg tudott vele lepni. - Egy melegen öltöztem, Oliver, is megtette volna válasznak – sóhajtottam fel, miután már az egész ruhatárát felsorolta nekem. – Ugye tudod, hogy a pingvinek a déli sarkon élnek, északon csak jegesmedvét tudunk nézni. Bár ez se egy rossz program ötlet, na majd legközelebb – ki nem hagyhattam, hogy hencegjek egy sort azzal, hogy én jobban tudom nála, hogy melyik sarkon melyik állat él. Kicsit mindig megugrott az egóm, mikor túlszárnyalhattam Lolitát, mint a csillagos esetnél. A metró közben haladt megállóról megállóra, és a tömeg hatványozódva nőtt. Mi is egyre jobban összeszorultunk Lollyval, de mintha ő magától is közelebb húzódott volna. Igazából nem tulajdonítottam neki semmi extra jelentőséget. Feltételezem, csak nem akarta, hogy agyontapossák, vagy ha igen, akkor legalább engem is tapossanak vele együtt. - Most – feleltem válaszul, mikor a megfelelő állomásra értünk. Feláldoztam magam a nemes cél érdekében, úgyhogy utat törtem magunknak vállal, hogy le tudjunk szállni a metróról. Lolitát pedig a kezénél fogva rántottam ki. Csak akkor engedtem el kecses kis mancsát, mikor már mindketten a peronon álltunk. - Igeeeeen – sikítottam vele, hogy ezzel hívjam fel rá a figyelmét, hogy ez a hangszín már túlzottan magas. A körülöttünk lévő metróra várakozó utasok egy emberként fordultak felénk. Valahonnét a büdös kölykök felkiáltást is hallottam kiszűrődni. De ez engem teljes mértékben hidegen hagyott, csak a hallásom épségében reménykedtem – Na örülsz, te kis majom? – játékosan megborzoltam a haját. – Én mondtam, hogy a hieroglifáknál sokkalta jobb programot találtam ki neked – megnyugvással töltött el, hogy most tényleg sikerült a kedvére tennem. Ez amolyan neked nekem játék volt, ha egyszer elszúrtam, akkor utána valamivel kénytelen voltam vigasztalni, na meg már előre biztos voltam benne, hogy még sokszor el fogom szúrni, így már előrre enyhítettem a fájdalmát. A föl alól kijőve a Central Park késő esti nyüzsgése fogadott minket. Jó néhány ember még a napi bünti köreit futotta még a karácsonyi bűnözést megelőzően, mások pedig a kutyáikkal sétáltak. Mi is szépen elvegyültünk a tömegben, és a vezetésemmel nekiindultunk a jégpályának. Odaérve levettem a hátamról a táskám, mert ha egyszer jégre megyek, akkor nem tehetem ezt a saját korcsolyám nélkül, amit nagy gondossággal tapostam ki hosszú évek során. - Elhoztam neked a húgom korcsolyáját, remélem jó lesz rád. Ja, és ezt ne említsd meg neki légyszi, ha összefutnátok – valószínűleg élve felnyársalna, ha megtudná, hogy csak úgy lenyúlom a cuccait az engedélye nélkül. A személyes tárgyira legalább olyan érzékeny, mint a közösségi média profiljai makulátlanságára.
Sokan nem tudják...jobban mondva szinte senki nem tudja, még Oliver sem, hogy van egy nagynéném. Illetve több is van, de van egy akivel soha az életben nem találkoztam, és akinek a létezése tulajdonképpen hatással van az én egész életemre. Arista Romarov mindössze nyolc perccel született később az édesapámnál, de ez a nyolc perc volt az egyetlen ami sokáig elválasztotta őket. Jó testvérek voltak, a legjobbak talán a környékükön, ahol felnőttek. Összetartóak, véd és dacszövetségben lévők akik mindig kiálltak egymásért, és akiket nem nagyon lehetett elválasztani egymástól. Pedig ugyebár kétpetéjű ikrek voltak.Kiváló sportemberek voltak mindketten, már hat éves koruk óta szenvedélyük volt a futás, később a túrázás és a tájékozódási futás. Tizenhárom évesek voltak, amikor beneveztek Connecticut-ban egy versenyre és ahonnan Arista soha többé nem tért vissza. Egyszerűen eltűnt az erdőben, és hiába keresték heteken át, nem került többé elő. Mai napig nem tudja senki hova lett, mi történt vele, életben van valahol, vagy már meghalt? Apa a mai napig hisz benne, hogy Arista egyszer majd besétál az ajtón, és ő fel fogja ismerni, tudni fogja, hogy ő az, mert az ikrek megérzik, ha a másikat elveszítették, és ő tudja, hogy a húga életben van. Egyszerűen így kell lennie. Abban is hisz, hogy bárki tett vele bármit, mindenképp életben hagyta, csak talán egy olyan helyen ahonnan nem tudott eljönni, később pedig már nem ismerte a hazafelé vezető utat. Gyerekkoromban, amikor anya mesét olvasott lefekvés előtt mindig a Jancsi és Juliska örök klasszikust akartam hallani, és reméltem, hogy a nénikém, akiről csak képeket láttam addig, majd meglátja azokat az apró morzsákat, amit apa a reménykedésével szórt el, és ő is hazatalál. De sosem jött. Legalábbis eddig. Apa viszont azóta a nap óta, hogy én megszülettem különös gonddal védelmez és óv mindentől, abban reménykedve, hogy velem soha nem fog az történni ami Aristával. Soha nem mehettem túrázni az erdőbe, soha nem mehettem messzi városokba kirándulni anélkül, hogy valaki ne kísért volna el. Tizenhárom éves koromig tulajdonképpen egyedül majdhogynem nem voltam sehol. Másoknak ez különös, és nem egyszer szóvá is tették, de én ebben nőttem fel, nekem ez volt a természetes. Nem akartam soha magyarázkodni apáról, meg az elveszett testvéréről, akivel amúgy akkoriban tele voltak a new haven-i újságok, de pár kisebb bostoni lap is foglalkozott a rejtélyes esettel, nem hiszem, hogy attól, hogy ismerik a történetét jobban megértették volna. Jobb volt úgy, hogy azt gondolták egyszerűen a normálistól (ami számukra volt normális) jobban félti az egy szem lányát. Tizenhét voltam amikor először eljárhattam a barátnőimmel, és már az egyetemi előkészítőbe jártam amikor egyedül is elmehettem balett órákra. Talán ez volt az egyetlen amit apa nem nézett rossz szemmel, és sokakkal ellentétben én nem éreztem ezt kényszernek. Nem akartam prímabalerina lenni, nem életcélomnak tekintettem, egyszerűen csak kikapcsolt. A finom mozdulatok közepette jó volt kicsit olyannak érezni magam mint az összes többi lány a teremben, akik hallgatják a balett oktató kezében ritmikusan csattogó lapátok hangját, és próbálják a mozdulatokat eszerint végezni. Nem voltam tehetségtelen, számos alkalommal léptem fel pár kerületi rendezvényen, de továbbra is a régészet szerelmese voltam, és egyértelmű volt, hogy ezzel akarok foglalkozni. Szerettem volna utazni. Olyan helyekre eljutni amiket eddig csak a könyvek lapjairól láthattam. A kortársaim többsége járt már Európában is, én még csak Kanadáig sem jutottam. Pedig szeretnék, mert egyszer a korcsolyázás mellett síelni is meg fogok tanulni. Talán még a hódeszkára is rá tudnak beszélni. Meglehet eljön az ideje, amikor apa megbékél azzal, hogy felnőttem és már tudok magamra vigyázni egyedül is. Vagy talán lesz valaki aki majd megteszi helyette….egyszer majd. Sokáig azt gondolták, hogy Oliver lesz talán az első aki majd összetöri a szívemet, de anyának elmondtam, hogy nem így van. Oli a barátom, mind közül a legjobb, akivel még olyasmit is megosztok, amit Kaia-val vagy Mara-val nem. Mert ő más. Ő másképpen látja a dolgokat, ő nem magyaráz bele olyasmit, amit a lányok igen. És akinek nagyon jó humora volt. Mellette valahogyan könnyű volt nevetni, és jól esett egyszerűen mindenféle bolondságot művelni. És mert mindig hozott habcukrot. Na jó, ez utóbbi sokat nyomott a latba. Szerelem? Nem hiszem. Nem tudom. Azt sem tudom mit kéne éreznem. Elpirultam és lehajtottam a fejem a pimasz kérdés hallatán, és csak megráztam, ide-oda billent a hajzuhatag. Sikerült zavarba hozni, de aztán éppen olyan gyorsan témát is váltottunk. - Új könyvön dolgozik? Oh! Ezek szerint megint elkapta az ihlet. Ettől függetlenül akkor is finoman főz.- állapítottam meg ellentmondást nem tűrően, mert Oliver anyukája tényleg kitűnő szakácsnő volt. Csak amíg az én mamám minden nap szinte kötelességének érezte, Oli anyukája igazi művészlélek módjára ezt kedvből és hangulatból csinálta. Mondjuk azért nem éreztem ettől függetlenül náluk, hogy bármelyik gyerekét is elhanyagolná.Irigyeltem, hogy nagy családban élnek, és én is szerettem volna testvért, de valahogyan úgy alakult, hogy egyke lettem. Mara szerint pedig ha született volna mondjuk egy húgom, akkor kisebb figyelem összpontosult volna rám. Nem tudom, ezen még úgy igazán sosem gondolkodtam el. Pillecukor ide vagy oda, azért azzal rendesen ledöbbentett, hogy otthagyta az egyetemet. Nem mintha azt gondolnám, hogy élete egyetlen célja volt építészmérnöknek lenni. És azt is tudtam, hogy ő sokkal szabadabb alkotó lélek, semmint szabályok, órarendek, kreditszámok és hasonló dolgok közé lehetne szorítani, ettől függetlenül igenis meglepődtem és ennek hangot is adtam. - Tudom, hogy neked ez unalmas, de ha nem építettek volna olyan szép bazilikákat egykor, akkor ma nem tudnánk, hogy mi mindenre képes az emberi alkotó elme. Például te inkább az vagy aki megtervezi az effélét, szabadon engedi a fantáziáját, és rajzol. Ezt mindig irigyeltem tőled, tudod? Én a pálcika embert is képes vagyok elrontani, miközben te rólam olyan skicceket készítesz, hogy elakad a lélegzetem.- jegyeztem meg félig talán mosolyogva, félig komolyan. Nem, eszem ágában sem állt esetleg azok táborát erősíteni, akik mindenáron el akarják magyarázni neki mekkora ostobaságot csinált. Mert honnan tudják, hogy nem ez a helyes döntés? Senki nem tudja, még én sem. - Ha egyébként azt vártad tőlem, hogy a két lábon járó lelkiismereted leszek és elmagyarázom mennyire nagy butaságot csináltál, akkor rossz ajtón kopogtatsz. Nem tudom, hogy ez a jó döntés vagy sem, de a következményeket neked kell viselni, szóval mindenképpen téged illet az, dönthess. Meg a te életed. Ha elrontod akkor csak magadnak tehetsz szemrehányást. Ahogyan ha úgy alakul, hogy az új terveid sikerrel járnak, mert téged ismerve tervek nélkül sosem hoznál meg egy ekkora döntést, akkor az is a te érdemed lesz. Én mindenben támogatlak, de ezt te is tudod.- ekkor már a metrókocsiban voltunk, és én közelebb húzódtam hozzá, egyrészt a tömeg miatt másrészt meg az idegen - de valahonnan nagyon ismerős - férfi zavaróan vizslató tekintete miatt. Megszoktam, hogy megbámulnak, hogy közeledni próbálnak, hol kedvesen, hol közönségesen, de ez most más volt. Zavaró volt és frusztráló. Félelmet ébresztett bennem. - Én is déli sarkot mondtam, jó hogy figyelsz!- nevettem el magam, miközben megragadtam a kezét, hogy leszálljunk a metróról. A menetszél belekapott a hajamba, összeborzolta és ettől kicsit vicces látvány volt, amikor felvisítottam a felismerésre, hogy hova is fogunk menni. Oliver szinkronba velem, ami az ő esetében, a mélyebb tónusú hang hatására sokkal inkább idétlen volt, és felhívta magára a figyelmet. Többek között az enyémet is, hogy néha mennyire gyerekesen tudok dolgoknak örülni. Ettől függetlenül topogva a lábammal és majdhogynem ugrálva örömködtem, megint karácsonyfadíszt játszva ugrottam a nyakába, gyakorlatilag további süketségre itélve visongtam a füleihez közel. - Igeeeeen. Igeeeeen...igeeeeen….imádlak!- nem tudom a jelenet mennyire volt groteszk, vagy éppen mások számára furcsa, de a mosolyokból ítélve sokkal inkább félreérthető. Bizarr lánykérésre hasonlított azt hiszem. De ezzel most nem foglalkoztam. - Hát igazából a hieroglifákat tévesen nevezik így, mert az csak az írás tipusára utal. Mint mondjuk a cirill írás, vagy a folyóírás esetünkben, akkoriban meg létezett még a hieratikus, meg a démotikus aminek amúgy semmi köze nincs a démonokhoz, a nép körében elterjedt….- beleharaptam az alsó ajkamba, amikor megláttam, hogy hogyan néz rám a hirtelen eszmefuttatás hatására. Azt hiszem most kell befejeznem mielőtt visszavonja az ajánlatot és hazavisz. Dehogy megyek! Ezer éve nem koriztam, itt volt az ideje. - Szóval korcsolya. Mehetünk.- jegyeztem meg komolyan bólogatva és egyúttal jelezve, hogy befejeztem a rögtönzött és nem kívánt történelem órát. A város sosem alszik. Néha annyira közhelyes, de amúgy nagyon igaz New York-ra. Tulajdonképpen azt sem tudnám elképzelni, hogy máshol éljek. Bár talán a dél-amerikai esőerdők nagyon vonzóak a veszélyek ellenére is. Ott különös a csend. Soha nincs, mégis mindent beborít a zöld nyugalom. Oda is el kell jutnom egyszer. A Central Park óriási jégpályája karácsonyi díszben pompázott, és az óriási hangszórókból megállás nélkül szólt a lágy karácsonyi zene. Érezni lehetett a fahéj és a szegfűszeg illatát, meg hallani az emberek jókedvű nevetését. - Mikor árultalak én be valaha a húgodnak, hm?- nézek rá kicsit sértetten, de mindketten tudjuk, hogy ilyen soha nem fordult elő még. - Amúgy pedig egyszer kölcsönadta azt a piros tornacipőt, amit annyira szeret, mert sikerült leöntenem csokisziruppal az enyémet egy nálatok töltött nap után. Bár te ezt nem tudod… épp belemerültél valami skiccbe. Mint mindig. A húgod kedvel engem és én is őt. De ettől a holmijaihoz soha nem nyúlnék az engedélye nélkül, Szóval ha hazamentél mondd el neki, hogy kölcsönadtad nekem a korcsolyáját. Haragudni fog, hogy nem szóltál, de nem akarok hazudni neki. Ugye megérted?- nem tudok és nem is akarok hazudni a húgának. Eszem ágában sincs. És rosszul érezném magam ha meg kellene tennem, mert Oliver a barátom….és miatta még erre is képes lennék. Ez vajon milyen érzés? Ha ezt érzi az ember szeret? Nem tudom. Azt hiszem ez még nem az. Vagy igen? Felcsatoltam a korcsolyacipőt, és nevetve indultam meg a jégre szinte pillanatokon belül. A balett nem csupán a mozgásomat javította, hanem az egyensúlyérzékem is. A kezem nyújtottam Oliver felé. - Ééééés mesélj! Milyen terveid vannak az egyetem elhagyása után? Mert azt viszont nem veszem be, hogy csak úgy lézengsz a világban ötletek nélkül.- naív vagyok, mondják sokszor sokan. Igen, biztosan így van. De nem annyira, hogy ne tudjam, a legjobb barátomnak mindig vannak ötletek a tarsolyában.
Gyerekként rám sose összpontosult túl sok figyelem. Talán életem első két és fél évében, mikor a húgom még csak gondolat volt, tündököltem némi rivaldafényben. De senki sem emlékszik azokra az időkre, mikor járni és beszélni tanult pelenkásan, úgyhogy még csak halvány fingom sincs róla milyen érzés, mikor a szülők minden figyelem rám irányul. Sokáig hiányzott, talán kicsit még napjainkban is, hogy apám büszkén hátba veregessen, vagy hogy lássam anya szemében megcsillanni a büszkeség apró jelét. Utáltam, mikor a bátyim mind ezt megkapták, és én pedig külső szemlélődővé váltam a saját családomban. Valószínleg mind ez vezetett odáig, hogy a két idősebbik testvérem vérmérséklete össze se hasonlítható az enyémmel. Már óvodás korom óta én voltam a rossz kölyök négyünk közül. Én ráncigáltam lányok haját, verekedtem össze az osztálytásaimmal, feleseltem a tanárokkal, késtem el az összes létező óráról, és hívatták be mind ezért a szüleim az aktuális intézmény igazgatójához. Sokszor hallottam, hogy bezzeg a testvéreim miatt sose kell megszégyenülniük. Ezek a szavak azonban csak még jobban bepöccentettek, és igyekeztem még intenzívebben folyatni az életmódom, mert ha mással nem, hát ezzel legalább a figyelmük középpontjába tudtam kerülni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szeretném a szüleim, mert imádtam apa könnyed stílusát, és anya irodalmi körmondatait, egyszerűen nekem hosszabbra sikerült a lázadó korszakom. Egyszer kis híján felfüggesztettek még a gimi korai éveiben. Elkaptak tanítási időben, mert a suli mögött dohányoztam néhány évfolyamtásammal. Sokáig könyörögtem aznap a felügyelő tanárnak, hogy ne hívja fel a szüleim, mert összetörne a szívük. Ugyanis a mi családunknál mind ez nem volt szokás, ami azt illeti én se dohányoztam, inkább amolyan alkalmi dohányos voltam. Ha úgy alakult elfogadtam egy-egy szál cigit, de főként kerültem. Sikeresen kikönyörögtem, hogy ne függesszenek fel, de cserébe két hétig minden délután elzáráson ülhettem, és az említett tanárnak lógtam egy húsz oldalas esszével a dohányzás káros hatásairól. Szó mi szó sose voltam mintagyerek, mindent kipróbáltam, ami szembejött velem. Igen, egy két tudatmódosító szer is megfordult a testemben, de sose váltam semminek a függőjévé. Néha kifejezetten érdekes dolgokat produkáltam némi kannabisz elszívását követően, tulajdonképpen öröm volt józanul ránézni a beszívott rajzaimra. Van jó néhány munkám, aminek vázlatait egy egész más univerzumban készítettem. Mintha a zsákot a fejembe, amibe a kreativitásom zárták, egyszerűen kifordítanák, majd a tartalma elszabadulná, és ezzel kitágulna az egész világ. Új színek, hangok illatok. Nyilván ezekről az élményeimről nem meséltem Lollynak, mert egészen valószínű volt, hogy megriadt volna. Nem akartam hallgatni, amit én is tudok, hogy nem használhatok drogokat. Nem tehetem ezt saját magammal, mert ez nem vezet sehova, csak tönkretesz. Tisztában voltam vele. Hogy teljesen őszinte legyek, mégis csak volt egy rövid időszakom, mikor egészen ráfüggtem a fűre, és heti többször is kitágult pupillákkal értem haza késő este, így senkinek nem tűnt fel. Végül a baráti köröm, akiktől Lolitának borsódzott a háta, térített észhez. Közölték, hogy muszáj leállnom, mert kezdek úgy kinézni, mint a mosott szar. Leálltam vele. Utána hetekig előtört belőlem a vágy, hogy elszívjak egy bűnös szálat, de megálltam. Igyekeztem minden mással lekötni a figyelmem. Azóta elővigyázatosabb vagyok, és ritkán engedek meg magamnak ilyen jellegű szórakozást. Ez az én édes kis titkom, amiről egy családtagom se tud, és Lolita se, csak a srácok a bandából. Csak egyetértően bólogattam, mikor közölte, hogy anyukám finoman főz. Kétségtelen, nem volt párja az ő burgonyapüréjének és sült pulykájának a hálaadási vacsorán. Volt valami teljesen megmagyarázhatatlan az ételeiben, amit csak ő tudott produkálni. Minden hús, amit sütött zamatos volt, és sose szárította ki. A köretei pedig fűzeresek voltak, de csak annyira, hogy az embere ízlelőbimbói is elaléjanak a gyönyörtől. Nyűglődve felsóhajtottam szavai hallatán. Nem vártam kioktatásra – de azért számítottam rá. Csak el akartam mesélni, hogy mi van velem. Még a szüleim se tudták, se a testvéreim, így gyanús volt, hogy ők is hasonlóan reagálnak majd. - De minek tanuljak a bazilikákról, ha azokat a román korban meg a barokkban építették, ez meg a rohadt huszonegyedik század, a technológia kora. Manapság senki sem építkezik reneszánsz stílusban, vagy ha mégis, egészen elvetemült. Nem azt mondom, hogy nem szépek ezek az épületek, de nem ez a legfontosabb napjainkban – fejtettem ki saját véleményem, amit még további érvekkel is nagyon szívesen alátámasztottam volna, ha nem hajlandó egyetérteni velem. – És ne irigykedj, mert te meg egy kis zseni vagy. Nem is értem, hogy ekkora koponyában, hogy fér el egy ekkora agy – úgy csináltam, mintha a kezemmel méregette volna le távolról a feje körméretét. Még a nyelvemet is kinyújtottam a nagy koncentrációban. Valóban néha féltékeny voltam rá, hogy milyen könnyűszerrel, milyen sok információt tud zsúfolni az agyába. Isaacre is ugyan ezért volt teljes mértékben féltékeny. A két zseni, bár mindketten kicsit máshogy voltak tudálékosak. Megköszörültem elég erőteljesen a torkom, miután végzett a monológjával. - Ugye tudod, hogy éppen most játszottad el a két lábon járó lelkiismertem, na nem mintha hatással lenne rám – közöltem, és mélyen elrejtettem a nadrágom zsebében az ujjaim. A tekintetem metrókocsi túlvégére szegeztem, hogy ne akadhasson össze az övével. Felsóhajtottam, majd ismét rápillantottam – Ez volt életem legjobb döntése, de őszintén. Megpróbáltam az egyetemet, nem ment, nagy ügy. Hoz mást az élet, amihez nem kell könyvek felett görnyedni, és oszlop stílusok nevét magolni – ezen a ponton már én se tudtam, hogy őt vagy magamat akarom meggyőzni arról, hogy helyesen cselekedtem. Talán kicsit magamat győzködtem az igazamról. Elszánt voltam a céggel kapcsolatban, de valahol mélyen legbelül rettegtem, hogy mi lesz, ha mégse jön össze. Mi lesz, ha kicsúszik az irányítás a kezeim közül, és minden álmom elszáll. Akkor én is az az ember leszek, aki a helyi szupermarket pénztárgépét ütögeti, miközben még negyven évesen is a szülei házában lakik. - Ne bánts – mondtam a fejem ingatva, miközben kioktatott, hogy ő is ugyan azt, mondta, mint én. Ez volt a végszó, mert közben átverekedtük magunkat a tömegen, és már a peronon álltunk. Sokkal jobban éreztem magam, hogy az egy négyzetméterre jutó emberek száma háromról negyedre csökkent. Sokat jártam mindenféle szűkös helyekre -, most mindenki értse úgy, ahogy szeretné -, de azért jobban kedveltem a szelős területeket. Hidegen hagyott az emberek szúrós tekintete, miközben Lollyval egyszerre sipákoltunk. Míg az ő hangja édes volt, az enyém inkább egy döglődő szarvaséra hasonlított. Ezúttal viszont már nem ért annyira váratlanul, hogy rám ugrott. Rutinosan kaptam el, és még meg is emeltem kicsit, hogy a derekamra tehesse a lábait, és egyensúlyba legyünk, na meg úgy nekem is könnyebb volt tartani. Jó néhány lány csimpaszkodott már így rám, elég nagy tapasztalatom volt a témában, bár így egészen közel került az arca az enyémhez. A visításának hatására, viszont akaratlanul is hátra döntöttem a fejem. - Megtennéd, hogy lejjebb veszed a hangerőt? – kérdeztem rá, úgy körülbelül a második igen után, de nyilván, ha már elkezdte, akkor be is fejezte az örömködést. Nem mondom, hogy nem csalt mosolyt az arcomra, hogy ennyire boldog, de ezt igazán tehette volna kevésbé dobhártya szaggató módon. Az ehhez hasonló a pillanatokban nyernek mindig értelmet azok a szituációk, mikor valaki megkérdezi tőlünk, hogy mi most akkor együtt vagyunk-e. Az emberek valahogy képtelenek voltak leakadni a témáról, hogy én meg Lolly, miután így láttak minket. Szerencsére erre az abszurd kérdésre már jó sok begyakorolt válaszom volt: „Igen.” „Nem.” „Szakadj le Lollyról.” „Persze, holnap lesz az esküvő.” „Kuss, te idióta.” Attól függ, hogy melyiket válaszoltam, hogy ki kérdezte. Ha egy potenciális barátnő faggatott, akkor mindig „nem” volt a válasz. Ha pedig valaki olyan érdeklődött, aki Lolita után koslatott, akkor hirtelen „igen” lett a válaszom. Ilyen szempontból hasonlított a húgomra, mert a körülötte legyeskedőket is szerettem, egy giga légycsapóval hazáig lódítani. A hieroglifás megjegyzésére olyan komoly fejet vágtam, hogy tisztán értse, azonnal hagyja abba a saját érdekében. Ezen túl nem is óhajtottam szólni a témával kapcsolatban. Nem azért hoztam el otthonról, hogy aztán ódákat zengjen nekem a tananyag apróbetűs részéről. Egy pillanatra talán még az is megfordult bennem, hogy otthagyom, és inkább egyedül megyek tovább. - Én is így gondoltam – bólintottam szigorúan a mehetünk korcsolyázni kommentjére. Nem sokon múlt, hogy kihúzza a gyufát a történelemkönyv lapjai közül. Nem rég jártam utoljára a korcsolyapályán. Szerettem a barátaimmal csúszkálni a jégen, de ha egyszer rám jött a hét perc, akkor egyedül is kimerészkedtem. Jó volt néha egyedül lenni, mozogni, miközben a friss levegő kitisztította a fejemet a mindennapok zűrjeitől. Az egyik alkalommal mikor már majdnem bejelentettem otthon, hogy kijelentkeztem az egyetemről, inkább ide menekültem, és hosszú órákon keresztül fel-alá száguldoztam. Megnyugtató volt, béke a káoszban, mint maga a Central Park, egy falat természet az épített környezetben. - Amiről nem tudok, az nekem nem fáj – néztem rá huncut tekintettel. Nyilván, ha bármivel kapcsolatban beárult volna a testvéremnek, én lettem volna az első, aki megtudom, mert Courteney kicsit megcibálta volna a hajam. Ettől függetlenül szerettem húzni Lolita agyát, így ezt a magaslabdát se hagyhattam lecsapás nélkül. - Most muszáj valamit elmondanom neked, mert nincsenek testvéreid. Mi nem szoktuk egymással közölni, ha elvesszük a másik cuccát, és azt végkép nem jelentjük be utólag, ha elvettük, csak csendben visszarakjuk a helyére. Úgyhogy felejtsd el, hogy erről valaha tudomást szerez Courteney. Ezt a titkot már a sírba visszük – az utolsó mondatot egészen halkan suttogom a füléhez hajolva, hogy még drámaibb hatást érjen el. Szerettem fokozni a hangulatot, és tudtam, hogy Lollyra rá tudom hozni a frászt, ha úgy tartotta kedvem. Azt hiszem ezt hívják köcsögségnek, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy etikátlan szópárbaj. Sehova nem mentem a saját korcsolyám nélkül. Ennek két fő oka volt, egyrészről drága volt a bérlés, másrészről csak a hoki korit bírtam elviselni a lábamon, ami sokkal könnyebb volt, mint a vacak műanyag korcsolyák. Ebben lehetett száguldozni, éles irányváltásokat csinálni, és úgy lefékezni, hogy közben a pályáról letakarítottam a hó nagyrészét. Ennek ára viszont az volt, hogy hosszabb ideig babráltam a fűzőkkel, hogy stabilan álljon a lábamon, úgyhogy Lolly már a jég szélén állt, mikor én megkötöttem az utolsó masnit. A lusta természetemnek hála, nem sétáltam el a két méterre levő bejáratig, csak átcsaptam a lábaim a palánkon, és beugrottam a jégre. - Isaacékkel – akit ő is jól ismert nem csak a baráti társaságomból, hanem még a gimis éveinkből – alapítottunk egy grafikus céget. Főként tervezünk mindenféle dolgokat, logókat, plakátokat, könyvborítókat, de foglalkozunk animáció készítéssel. Rövid meséket csinálunk gyerekeknek többnyire – egészen beleéltem magam a mesélésbe, így közben Lolly előre haladt a jégen, én pedig ott maradtam a palánk mellett. Csendben néztem ahogy tova siklik a jégen nélkülem, és magam is meglepődtem rajta, hogy ilyen jól megy neki. Talán többször kellett volna a két ballábas haverjaim helyett őt hoznom magammal. Néhány nagyobbat löktem magamon, így hamar utolértem, és bevágtam elé, majd tolatva kezdtem menni előtte. - Miért nem említetted soha, hogy tudsz korizni? Már egészen beleéltem magam, hogy a földről kell majd felnyaljalak – nevettem el magam. Komolyan nem tudtam erről a rejtett képességéről. Oké, gondolhattam volna rá, hiszen balettozik meg minden, de én se látok a búrájába.
Néha olyan jó lenne láthatatlannak lenni. De nem csak úgy ahogyan azt gyerekkoromban anyával gyakorta játszottam. Mert a gyermeki fantázia már csak olyan, hogy ha azt hiszi ő nem lát mást, akkor mások sem látják őt. Ezen megfontolásból sokszor előfordult, hogy magamra terítettem a vörös-fekete kockás kissé már bolyhos plédet és bevackoltam magam a konyhaasztal alá. A mama aztán elég sok alkalommal bele is ment a játékba. Csilingelő, vidám hangon szólongatott a nevemen, úgy tett mintha nem vette volna észre azt asztal alatt rezgő, kuncogó pokróchalmot. Aztán mikor nagyobb lettem már nem a pléd alá bújtam, hanem felmásztam a fára, ami az ablakom előtt nőtt. Állítólag még a ház előző lakója ültette kőrisfa, aminek lassan egy évszázados szerteágazó lombja, és karvastagságú ágai között el tudtam rejtőzni. Ilyenkor azt képzeltem, hogy eltűntem a világ szeme elől, hogy anya ha felnéz, akkor sem fog meglátni. Megvolt a magam kis világa, a magam kis titkai, amelyekre így visszagondolva sokkal inkább gyerekesek voltak, még mindig magukon hordozták az egykori ötéves önmagam pici lenyomatait. Talán nem sok változott azóta sem. A világ a szememben nem lett más, noha vannak dolgok amelyeket én is félve szemlélek. Nem tudok mit kezdeni az erőszakkal, a brutalitással, azzal ha az emberek mondvacsinált okokból kifolyólag bántják egymást. A szüleim igyekeztek ettől óvni, de örökké nem tarthattak bezárva. Az iskola, később az egyetem számtalanszor megmutatta, hogy az az élet, amit én egykor elképzeltem nem létezik, én mégis olyan nagyon hinni akarom, hogy bárkit meg lehet változtatni, bárkiből ki lehet űzni a rossz tulajdonságokat. Nem naivitás ez, én egyszerűen csak reménynek hívom. Néha még most is szeretnék láthatatlan lenni. Szeretném becsukni a szemem és azt gondolni, hogy ha én nem látok másokat, akkor ők sem látnak engem. Számtalan barátom közül, talán Oliver az egyetlen aki nem akar megváltoztatni. Aki nem hozza fel minden alkalommal, hogy mennyire nem jól látom a dolgokat, hogy mennyire szabadabban kellene élnem, hogy nem kellene foglalkoznom a tilalmakkal, egyszerűen meg kellene szegnem őket. Oliver nem beszél erről, ő egyszerűen megszöktet.Én pedig vele megyek. Nem tudom megmondani, hogy előfordult valaha olyan, hogy ha hívott, akkor nem intéztem úgy, hogy együtt tudjunk lenni. Ilyenkor azt képzeltem, hogy abban a bizonyos láthatatlanban vagyok, amikor senki nem tudja merre járok, csak ő meg én. Csoda azt hiszem, hogy eddig még nem buktam le anyáék előtt, de Oli mentségére legyen mondva, hogy mindig úgy intézte, hogy épségben hazaérjek. Bíztam benne. Mindig bíztam, és ez a bizalom egyetlen pillanatra sem rendült meg. Soha, mióta csak ismerem. Most sem, még akkor sem ha valami tényleg fontos múlhat rajta. Valahogyan ez a barátság, ami hozzá fűz mindent felülír. A sikeres vizsgát, a vágyálmot a gyakorlatról, amit tudom, hogy úgyis meg fogok valahogyan szerezni. Nem feltétlen Peru miatt, hanem az a fajta vagyok, aki nehezen mond le az álmairól. Könnyen megbántódom, de ugyanolyan könnyen ki is lehet békíteni. Roppant egyszerű a módszer: hatalmas ölelés, és még hatalmasabb csomag pillecukor. Nem vagyok ilyen szempontból bonyolult, azt hiszem. Amennyire különbözünk egymástól, kivált a társaságban betöltött szerepünket tekintve, vagy azt, hogy kikkel vesszük körül magunkat, éppen olyan jól kiegészítjük egymást. Szeretem amikor perlekedik velem, amikor a maga sajátosan nyers, piszkálódó, mégis mosolyra késztető stílusában ellentmond. Mint az egyetem, vagy éppen a tanulás. - Ha nem lett volna a barokk, akkor nem lenne a rohadt huszonegyedik század….- hirtelen döbbenek rá, hogy mi csúszott ki a számon. Riadtan szusszanok egyet sikkantva, a szám elé kapom a kezeimet, és befogom, mintha ugyan vissza tudnám tuszkolni a kicsúszott csúnya szót, amit természetesen sosem használnék, de Oliver mellett nagyon nehéz az ilyesmit kontrollálni. Főleg egy viszontválasznál. Elnevetem magam és kicsit meg is legyezem a kezemmel a kabátját. - Látod? Miket beszélek! De amúgy tévedsz. Rengetegen merítenek újabban ihletet a reneszánszból. A reneszánsz újra a reneszánszát éli.- vigyorogtam, majd a zsebembe nyúltam, hogy a zacskóból egy újabb cukorkát kotorjak elő és a számba dobjam. A szellemeskedés nekem nem áll jól, de néha alkalmazom, főleg Oliver mellett. Vele egyszerűen lépést kell tartani valahogyan. Később a peronon folytatódik a beszélgetés, ám mielőtt még bármi másra is sor kerülne, és kiderül, hogy hova is megyünk pontosan, nem tudom palástolni az örömömet. Persze a hangom észbontóan magasan csendül, a többi ember mosolyogva vagy éppen fejcsóválva bámul meg bennünket, én meg csak bocsánatkérően sütöm le a szemeimet, és az örömködés végén beharapom a számat, mintha úgy akarnám elejét venni a további rettentően magas hangok kiszökésének. - Jóóóóóóó. Bocsánat, csak...elképesztően régen voltam korcsolyázni...mondjuk elképesztően régen voltam úgy bárhol is. Néha azt sem veszem észre milyen nap van, ha nem használnám a telefonom naptáros tervezőjét ami figyelmeztet, ha valahova mennem kell. A mai estének például böjtje lesz, mert valamikor be kell pótolni ami kimaradt. Nem mintha másképp döntöttem volna, és nem mintha bánnám, hogy most vele jöttem, ahelyett, hogy a szobámban tanulnék. Oliver energiával tölt fel. Nem tudom hogy csinálja, fogalmam sincs neki honnan van, de szinte érzem, hogy ha vele vagyok utána minden olyan egyszerűvé és könnyűvé válik. A barátságok, legalábbis szerintem így működnek. Hogy adunk a másiknak, és minél többet viszont kapunk, annál sokszorosabban megint átadjuk. A korcsolya elcsenése viszont nem tetszik, és ennek hangot is adok. A húgának nem akarok hazudni. Nem is tudnék, én erre egyszerűen genetikailag képtelen vagyok. - Értem. De akkor abban maradunk, hogy ha valaha rákérdez, akkor elmondom az igazat, de magamtól nem. Máskor pedig ne hozz ilyen helyzetbe, tudod, hogy nem vagyok képes hazudni. Ha kell akkor bérelek én korcsolyát, vagy ha elárultad volna a nagy meglepetésedet, akkor elhozhattam volna az enyémet. Szép türkizkék, annyira imádom. Tavaly karácsonyra kaptam, mondjuk azóta sem nagyon használtam. Valahogyan nem jutott eszembe a korcsolya, pedig imádom. Noha a kezem nyújtottam neki, ő mégsem a rendes bejárathoz jött, hanem a palánkon mászott át. Szemeimet forgatva az ég felé néztem és fejem hátravetve nevettem. - Lehetetlenül lusta alak vagy néha, Oliver Easton, mondták már? Te még a mennyországba is úgy fogsz feljutni, hogy felhúzatod magad Szent Péterrel. Lendületet vettem és lazán, apró kis V alakokat leírva csúsztam párat, forogtam, aztán fél fordulattal a palánk széle felé siklottam, közelebb haladva Oliverhez, hogy halljam is amit mondani akar. - Isaacék? Ki takar a többes szám? Isaac-ot ismerem. Talán ő az egyetlen a barátaid között akit el tudok viselni jóval tovább mint öt perc. Nagyon okos. Szerintem olyan okos, mint a többiek együttvéve sem. De kik a többiek, akik ebben az egészben benne vannak?- vártam egy darabig, hátha ő is jön velem megint siklani egyet, de úgy tűnik Oliver elszakíthatatlan kapcsolatot kötött egy időre a palánkkal. Elrugaszkodtam és megint tettem egy fél fordulatot, a hajam libbent utánam a lábamat felemelve mérlegállásba, megtartva az egyensúlyom oldalra kinyújtott kezeimmel forogtam. Annyira mentem csak távolabb, hogy ha beszél hozzám, azért hallhassam. Igaz a zene megállás nélkül csilingelt a hangszórókból és a tömeg hangja is egybefüggő morajlás volt, néha kiszakadt belőle egy-egy diszkrét vagy kevésbé diszkrét hahota. - És miért pont ezt? Mármint miért pont ez a project ami megfogott benneteket? Azt mindig is tudtam, hogy a rajz szerelmese vagy és meghittebb kapcsolatot ápolsz a vázlatfüzeteiddel, mint egyik vagy másik barátnőddel, de azt nem gondoltam, hogy aztán hirtelen úgy döntesz, hogy ezzel fogsz foglalkozni.- jegyeztem meg, és amikor ellökte magát végül a palánktól, majd utolért, gondolkodás nélkül ragadtam meg a kezét, és húztam magam után. - Azt hittem már soha nem akarsz onnan eljönni.- nevetgéltem, miközben a lábammal aprót rugózva újabb lendületet vettem és ezúttal egy fél fordulattal szembe fordítottam magam vele, úgy, hogy én hátrafelé korcsolyáztam. - A balett egyik nagy előnye, amit a barátaid előszeretettel néznek le. Tudom, mert nem egyszer voltam fültanúja, amikor mentem el, és még vettem a kabátom, ők meg azt hitték már nem hallom, és olyan megjegyzéseket tettek….szóval olyanokat, tudod. De nem baj. Nem szeretheti ezt mindenki, ahogyan engem sem kell. Nekem te vagy a barátom, és te szeretsz engem, és ez a lényeg. Na gyere!- megint meglendültem, és húzni kezdtem magammal, nevetgélve, egy darabig nem is nagyon beszélgetve, csak belefeledkeztem a korcsolyázásba. Pár perc után kezdtem lassítani, és úgy igazodtam, hogy mellé kerüljek, majd a palánk felé vettem az irányt, hogy kicsit kifújjam magam. A hideg apró piros csókokat lehelt az arccsontomra, a mosolyom is szinte jéggé fagyott az arcomon, a szemeim azonban önfeledten és boldogan ragyogtak. - Elárulok egy titkot, de ígérd meg, hogy senkinek nem árulod el. Így görbülj meg!- hajlítottam be játékosan a felemelt mutatóujjam, ami kétszer akkorának tűnt a kesztyűben. Akármi is volt a válasza, közelebb hajoltam, mintha egy nagy titkot osztanék meg vele, ami szerintem az is volt. - Úgy fél éve dolgozom egy mesekönyvön. Mármint….mesét írok. A Végtelen Kerek Erdő lakóiról szól. Cseresznye Charlie, akinek olyan a feje mint egy hatalmas cseresznyeszem, vagy Bagoly Mester...aki...értelemszerűen egy bagoly és mindenhez ért. És ott van Bogár Bobby, a tücsök, aki az én mesémben nem lusta ám, hanem igazi zenész. Tehetséges. És még vannak sokan...ha érdekel megmutatom. De csak neked, a többiek nem láthatják. És ha azt mondod érdemes esetleg illusztrálni….vagy ilyesmi, akkor a tiéd.- jelentettem ki büszkén, mintha valami különleges ajándékot adtam volna neki. Tulajdonképpen így is volt. A meséim, amiken szabad időmben dolgoztam eleinte csak kikapcsolódásnak tűntek, de a végén egész sor történet kerekedett belőle, és ott pihent egy elrejtett kis mappában a laptopomon. Én pedig kész voltam a legjobb barátomnak adni őket. Őszintén. Szívből.
Nem könnyű mindig önmagunknak lenni. Annyi dolog befolyásol a hétköznapokban,hogy talán lehetetlen is minden dologhoz egy arccal hozzáfogni. Egy új társaság, egy váratlan életszituáció, mind előhozzák a legrosszabbat, és megmásítják a valódi személyiségünk. Általános probléma, amibe mind belebukunk. Akkortájt, mikor sokat verekedtem a testvéreimmel, akik állandóan kiprovokálták a napi pofon adagjukat belőlem, anyám elvitt pszichológushoz. Félt, hogy dühkezelési problémáim vannak, pedig csak utáltam, mikor a két bátyám szívta a vérem, és ezt az agresszió nyelvén kommunikáltam le velük. Nem tudom mennyi időt tölthettem az agyturkásznál, de mivel még kicsi voltam játszottunk, és aközben beszélgetett velem. A családról faggatott, hogy velük miképp viselkedek, és arról is megkérdezett más emberekhez, a kis barátaimhoz hogy viszonyulok. Vele is próbáltam megértetni, ahogy anyával korábban, én jó gyerek vagyok, a testvéreim gonosz kis ördögök. Sose hittek nekem azelőtt, de a nő mégis azt mondta, ő tudja, hogy nem hazudok. Anyám szoknyája alá bújva hallgattam az szakorvosi diagnózist, amiből egy szót se értettem. Meg voltam rémülve az ijesztő felfújt szavaktól, egyedül anya biztonságot nyújtó karja nyugtattak meg, ahogy a fejemet simogatta. Később lett csak világos számomra, hogy figyelemzavaros kisgyerek voltam, és a mai napig cipelem a megfelelési kényszer terhét, ahogy a reflektorfény iránti szenvedélyt is. A pszichológus szerint legalábbis azért verekedtem, mert több figyelemre vágytam a szüleimtől, és közben szerettem volna hasonlítani valaki másra, Clydre vagy Conniera. Manapság nem akarok rájuk hasonlítani és a gizda kis testükre, bár az élet bizonyos terén igenis irigy vagyok rájuk. Anya azóta csak többet beszél róluk, hogy elköltöztek, és mindketten sikeres egyetemisták. És mi jutott nekem? A reggeli szeretetteljes ölelések, és a melléjük ékelt mondatok, hogy ezt vidd át Connienak, és ha arra járnál, Clydenak dobd be amazt. Mindig igyekeztem megfelelni az embereknek. Ezért ahány társaságom van, annyi mosolyom létezik. Egész életemben próbáltam mindenkivel kijönni, de nem üthetem meg mindenkivel ugyanazt a hangnemet. Nem káromkodhatok a családi fészekben, és guríthatok le csak úgy egy sört a testvéreimmel, ahogy a haverjaim előtt sem cenzúrázom egy gondolataim. Mégis vannak csoportok, emberek, akik környezetében jobban önmagam lehetek, mint máshol. Ilyen Lolita, ilyen Isaac még akkor is, ha az ő közelükben is árnyalt különbségeket lehet megfigyelni a habitusomban. Ezzel nem vagyok egyedül, ahogy említettem, mind bele szaladunk ezekbe a farkas hibákba. Pont ezért csal egy őszinte mosolyt az arcomra, mikor Lolly egy egészen visszafogott káromkodással reagálja le a mondatom. Annyira különösen cseng ez az ő szájából, minta egy kisgyerek dobálózna számára üres szavakkal. Bájos, ezért nehezen állja meg az ember, hogy ne kezdjen el hangosan kacagni rajta. - Megismételnéd? Nem hallottam teljesen jól, amit mondtál. Milyen huszonegyedik század? - ráncolom a homlokom a fülem mellé téve a kezem, hogy szemléltessem a nagyothallásom. Hosszú évek munkája van benne, hogy Lolitat annyira felizgassam egy-egy témával, hogy elkapja a szenvedély. Ilyenkor annyira szabad szellemben képes magyarázni, hogy közben kellemes ránézni, és hallgatni dallamosan csengő szavait. - Én azt szeretném, ha a káromkodás élné nálad a reneszánszát, mert egész dögösen áll - kacsintok rá szórakozottan. Továbbra is inkább egy gyermeteg szójátékhoz tudtam volna hasonlítani, de szerettem húzni az agyát. Gonosz módon mindig feldobódtam a zavarát látva, pedig nem volt nehéz ezt az állapotot előidézni. Ez amolyan baráti szívesség arra az esetre, ha egyszer majd valaki -, kizárólag a jóváhagyásommal - kiveti rá a hálóját, akkor könnyen bele tudjon simulni a szituációba. Bár kétlem, hogy a kis naiv lelke kibír egy bókfüzért elpirulás nélkül, és akkor a szaftos intim kérdésekről még nem is beszéltünk. A peronon állva fél szemmel méregetem csak a minket becsmérlő tömeget. Fiatalság bolondság, egész biztosan a zsémbes nénik is voltak fiatalok, így ezzel ők is tisztában vannak. Pont ezért én nem hunyászkodom meg, ahogy Lolly teszi lesütött szemmel. Fájt látni a szégyenét. Az egy dolog, hogy én megkérem, hogy ne szaggassa szét a dobhártyám, de erre mások nincsenek felhatalmazva. Bosszúból produkálva magam a közönségnek, megemelt hanggal kezdek bele mondandómba: - Erről most eszembe jutott egy dal - annó a kishúgom falt mindenféle zenét arra hivatkozva, hogy még nem alakult ki semmilyen téren az ízlése. Ezt a bizonyos szám nem dübörgött sokat a házunkban, de annál emlékezetesebb volt. Már akkor is Lolly ugrott be róla, és korábban sokszor fel is emlegettem neki - She said to me: Forget what you thought 'Cause good girls are bad girls that haven't been caught. So just turn around and forget what you saw. 'Cause good girls are bad girls that haven't been caught. - énekelem hangosan, ráadásul rájátszok, hogy a lehető leghamisabban hangozzon. Közben pedig, mint egy igazi rocksztár a kijárat felé hátrálok, és látványosan pengetem a léggitáromat. - Szóval mindketten tudjuk, hogy a tanulás csak kamu, és imádsz elszökni velem - felugrok a lépcső első fokára, majd a másodikra és a harmadikra is. Onnét nézek vissza rá. - Ha szeretnéd, nagyon ráérek mostanában, szívesen kikérdezlek a hieroglifákból, vagy bármilyen fura és érthetetlen töri anyagból - valamit valamiért. Lehet, hogy a tanulási idejét rabolom, de cserébe nagyon szívesen kikérdezem, bár ha rajtam múlik a könyvben vastagon szedett részeket se kell tudnia, elég ha a kötet címére emlékszik. Tudom, hogy ez neki fontos, de számomra már komolyanvehetetlenül teper a jó jegyekért. A helyében már tűzre vetettem volna az összes ősi írásjelet. A jégpálya melletti kis szóváltásunk már majdnem bűntudatot kelt bennem. Sajnos, ha a tesóimról van szó, akkor nehezen vagyok meggyőzhető a véleményem ellentétéről. A korcsolyázó tömegre pillantok, ahogy végig száguldanak a pályán, majd tekintem megpihentetem a morgolódó lányon. - És mi van, ha valaki ki akar rabolni? Megkérdezi, hogy mennyi az idő, te meg alázatosan előveszed a telefonod, és gyakorlatilag átnyújtod neki, mert nem tudod azt mondani, hogy lemerültem? És ha megcsúszol a dátumokkal, és azt kell mondanod egy fontos beadandónál a professzornak, hogy leadtad időben a dolgozatod, még tegnap, aztán becsempészni az asztalára a lapok közé. Akkor mi lesz, Lolly? Majd ilyenkor is igazat mondasz? - kérdezem félrehajtva a fejem egy pillanatra, majd egy erőset rántok a korcsolya fűzőjén, hogy a masszív anyag felvegye a lábam formáját. Felelősségemnek éreztem, hogy néha szembesítsem Lolitát a való világgal, hogy nyitott szemmel járjon, és ne tudják könnyedén becsapni. Édes, hogy hisz az ember jóságában, de sajnos annál sokkal mocskosabb világban élünk, hogy a hit megmentse a niv lelkeket. Miután magamra applikálom a korcsolyát, csak könnyedén beugrok a jégre. - Brit tudósok bebizonyították, hogy a lusta emberek okosabbak az átlagnál. A lustaság pusztán a találékonyság egy negatív töltetű szinonimája - mondom, miközben letesztelem a kori élét egy előre-hátra tett mozdulattal. Közben megilletődötten figyelem, hogy Lollly milyen flikfakokat lenyom. A jégkorong által nekem is volt érzékem a korcsolya használatához, de én sokkal robosztusabb mozdulatokat tanultam annó az edzőimtől Egy triple axelt nem tudtam volna hirtelen kivitelezni, de bármikor lesodortam az ellenfelet a jégről fürge cseljeimmel. - A többiek pont azok, akik együttvéve se olyan okosak, mint Isaac - vigyorodom el megvillantva a fogsorom - Ismered mindegyiküket. Zayden a gazdag, obszcén és harsány srác. Ő adja a tőkét a vállalkozásnak. És van a szerelmespárunk, akik folyton veszekednek. Tudod, a lánnyal, aki furcsa becenevekkel illet állandóan engem - magyarázom számára a lehető legvilágosabb módon. Valószínűleg ha pusztán neveket mondanék, akkor halvány fingja se lenne róla, hogy kikről van szó.Talán úgy jobban rémlik neki, hogyha a legikonikusabb karakterjegyeikkel jellemzem őket, amiktől Lolita a farra tud mászni, már csak abból ítélve milyen hamar lelép az ő társaságukból. - Nem tetszett az egyetem. Hiányzott a rajzolás, mert azzal igencsak keveset foglalkoztunk. És ugye korábban már csináltam ismerősöknek alkalmi munka szerűen grafikákat, és mindenkinek nagyon bejött. Itt vágott egybe a kép, és feldobtam az ötletet a srácoknak, akiknek tetszett. Szóval így történt - mesélem zsebrevágott kézzel közben finomakat lökve magamon a korcsolyával. Lassan beérem a szeleburdi lányzót is, aki még megjegyzést is tesz a nyugdíjas tempómra. Úgy teszek, mintha ez szíven szúrt volna, így a mellkasomhoz kapok. Hitetlenül ingatom a fejem. - Akkor kapj el, ha tudsz! - megfogom a vállát ezzel jelezve, hogy ő a fogó, majd elrugaszkodók szinte a talajtól, és már ott se vagyok. Úgy cikázok az emberek között, mintha bolyák lennének az akadálypályán. Néha hátra pillantok meggyőződve róla, hogy Lolly mögöttem jön. Végül, kifarolva állok meg felverve a pályán heverő hóréteget. Ezt követően jegyzem meg Lollynak, hogy meglepően profi a korcsolyázásban. - Ők ilyenek, Lolly, ne is vedd magadra - mondom kissé meglágyult hangszínen, és hagyom, hogy húzzon maga után, habár nem lenne rá szükségem. Régen a szüleim húztak mindig így a jégen kicsiként, imádtam, hogy erőbefektetés nélkül szelhettem ketté a levegőt. Nem véletlen választottam végül a hokit a sportágamnak, a korizások még mindig szép emlékként élnek bennem. - Pontosabban úgy általában a férfiak ilyenek. Ne aggódj, nem csak barátaim mondanak rólad ilyesmiket, de ez egyfajta fura bók. Mintha azt mondanák, hogy szép a hajad, csak ők csavarnak egyet rajta. Tudod, mi fiúk nem szeretjük nyíltan felvállalni a gondolataink - ugyan erről most én is itt beszéltek Lollynak, de én se vagyok kivétel. Én is küldözgetek kompromittáló üzeneteket, és súgdosok nem túl finom dolgokat lányok fülébe. Lolita más, de azért a lányok egy nyomós része kedveli a rosszfiú álarcot, ha az ember tud egyszerre nőként és egyfajta kihívásként bánni velük. Fura kettősség, de általában nyert ügyem van vele, ha ezzel közeledek a dekoratív nőszemélyekhez. Megállok vele szemben a palánknál, és ragyogó mosolyra húzom ajkam szavai hallatán. Az őszinte jellege a szemem melletti apró gödröcskékből olvasató ki. Azok tényleg csak az igazán feddhetetlen pillanatokban jelennek meg a arcomon, ami most egészen vörösre csípett a hideg. - Ígérem - az ujjaimmal mutogatom el, hogy fogok megörbülni, ha most hazudok neki. Amúgy se nagyon van, akivel megoszthatnám a titkait, de mikor volt, se adtam senkinek tovább. - Hát nem tudom, hogy én egy ilyen nemes feladatra készen állok-e. Egy ilyen alkotásra valaki tapasztaltabbat kellene keresned - megfogom a kezét, és most én kezdem el húzni a jégen magam után. -, de ha tényleg nekem szeretnéd adni. Megpróbálok nem csalódást okozni, és valami jobbat alkotni, mint amiről valaha álmodni tudnál - úgy is szükségünk van történet alapanyagokra az animációkoz, ez egy áldás lenne Lollytól. A gyerekek egész biztos rajonganának mindenért, ami az ő fejéből kipattan. Arról ne is beszéljünk, hogy mennyire meglágyítja a szívem a gondolat, hogy valami számra ilyen fontosat rám mer bízni. Bízik bennem. Ez egy olyan elképesztő érzéssel tölt el, amit ritkán tapasztalok. A mosolyom még mindig olyannyira lemoshatatlan, hogy gyanús, már csak egy görcs tartja ott. - Jaj, te lány már nagyon hiányoztál - magamhoz húzom, hogy megöleljem a korcsolyapálya kellős közepén. Sose voltam az az ölelgetős fajta, ha lehet kerültem ezeket a szituációkat. A mi esetünkbe, is Lolita szokott a nyakamba borulni a helyzetek túlnyomó részébe. De most hosszú percekig önszántamból el se engedem. Az se zavar, hogy minket kell kerülgetniük az embereknek, csak élvezem a pillanat szürreálisságát és szépségét.
Szerencsés embernek vallottam magam. Olyannak akinek az élet szinte mindent megadott amire csak vágyott: szeretetet, törődést, igaz barátokat, önfeledt és nyugalmas életet. Boldog voltam az én kis világomban, még akkor is ha Kaia úgy írta le időnként az életemet, mint egy rózsaszín szappanbuborék, aminek lágy felhője mögül nem látom a valóságot. Szerintem nem baj az ha az ember ebben a kis szappanbuborékban is boldog, mert ez a lényeg. Sosem akartam többet elérni, mint amiről tudtam, hogy képes vagyok rá. Sosem vágytam olyan dolgokra, amik messze felülmúlták a képességeimet, de a maximumot mindig igyekeztem mindenben teljesíteni. Olyan embernek vallottam magam akire a barátai mindig számíthatnak. Aki tud figyelni, tud véleményt formálni, ami nem feltétlen kedvező minden esetben, de őszinte, és olyan aki sosem mondja, hogy nem ér rá meghallgatni, vagy figyelni. A fiúkkal sosem találtam meg a közös nevezőt, tulajdonképpen már onnantól kezdve, hogy óvodába jártam. Nem tudtam mit kezdeni a durvaságukkal, a hajam húzgálásával, azzal, hogy elveszik és tönkreteszik a játékaimat. Egyszer még azt is mondtam otthon talán négy évesen, hogy az összes fiút haza kellene küldeni az óvodából, mert nem érdemlik meg, hogy odajárjanak. Erre visszagondolva kicsit vicces a dolog, de ezt akkor én nagyon komolyan gondoltam. Később sem változott a helyzet. Egyszerűen volt bennem valamiféle félelem ha a közelükben voltam, és nem könnyítették meg a helyzetemet, mert a legtöbbször durva és trágár poénokkal szórakoztatták egymást. Néha még a lányok is beszálltak. Mara mindig oldalba bökött az efféle bulikon, és azt mondta próbáljak én is kicsit feloldódni a társasággal, próbáljak ne mindent véresen komolyan venni. És én próbáltam. Tényleg. Nagyon. De valahogy mégsem ment. Oliver más volt. Sok szempontból volt más, és talán azért lehetett az, hogy az ő közeléből sosem akartam menekülni. Sőt, ha nem láttam akkor hiányzott. Olyan nagyon, hogy néha esténként mindenféle buta üzenetekkel bombáztam a telefonján. Képeket küldözgettem amin idétlen fejeket vágok, a ceruzámat rágcsálom, mintha nagyon gondolkodnék tanulás közben. Vagy egyszerűen smiley-kal írtam le az éppen aktuális hangulatomat. A végére biggyesztve mindig egy összetört szivecskét, hogy hiányoznak a közös bolondozások. Mikor egyetemre ment és még ritkábban láthattam, valahogyan üresebb volt minden. Vártam, hogy mikor bukkan fel váratlanul, felcsörgetve a telefonomon, hogy kapjam össze magam mert megyünk. Kétszer buktam le eddig anyáék előtt, és azt hiszem ezzel nem segítettem elő, hogy megkedveljék Olivert. Apa nem értette mit akar tőlem az a fiú, hiszen az ő korában apa vele korabeli srácokkal lógott, és csak a szelet csapta az olyan lánykáknak mint én. Márminthogy udvarolt. Anya szerint, aki már enyhülni látszott, de valahogyan ő sem értette meg a mi különös barátságunkat.Azt mondta,jó lenne ha nem akaszkodnék annyira Oliver nyakára, mert a barátnői minden bizonnyal nem nézik jó szemmel a jelenlétem a barátjuk életében. Mármint ami ennyire aktív jelenlét. Őszintén nem értettem mi bajuk, ahogyan azt sem, hogy miért tiltanak tőle. Ha nem így lenne, akkor valószínű még több időt akarnék vele lenni, bár azt hiszem az ilyen szökéseknek, kivált, hogy ha mellé még egy óriási csomag habcukor is társul külön hangulata van. A hirtelen kicsúszó csúnya beszéd az egyik velejárója annak ha Oliverrel múlatom az időt. Ez valahogyan valamilyen módon mindig kijön belőlem, pedig nem akarom. - Hallottad te azt nagyon jól. Elrontasz!- legyezgettem el a kezemmel nevetve az arca előtt, apró ajkaim megjátszottan durcásan biggyedtek le. Majd elkerekedett szemekkel meredtem rá, csak hápogva a meglepetéstől amikor azt mondta...azt amit… - Dögööööseeeen? Ezt meg meg sem hallottam!- ráztam a fejem határozottan, és legalább fél percig sikerült tartani a faarcot, amely azt hivatott volna a tudtára hozni, hogy igenis megsértődtem most ezen. Vagy csak egyszerűen hirtelen nem tudtam azzal mit kezdeni, hogy ilyet mond nekem. Persze régen is….régen is mondott, de ez most...még ha tréfából is. Oliver még inkább zavarba tudott hozni az ilyenekkel mint bárki más. Mikor el kezdett énekelni a két tenyeremet egymáshoz ütögettem, de csak diszkréten, és a vállaimmal ide-oda mozogtam amolyan egyszerű tinglitangli gyanánt. Egy párszor már hallottam ezt tőle, és abszolút nem értettem egyet a dal szövegével. Én jókislány vagyok és az is maradok. Mikor abbahagyta összefűzve az ujjaimat magam elé engedtem, majd megvontam a vállam. - A tanulás nem kamu, ettől még imádok elszökni veled. Tessék, ezt akartad hallani? Elbírja az egód, igaz? - néztem ahogyan a lépcsőfokokra ugrál, és onnan lentről egy darabig figyeltem, félrebillenő fejjel, a kapucnim is lecsúszott. - Vigyázz, mert szavadon foglak! Legalább te is tanulsz közben valamit, amit még hasznosítani is tudsz. Elvégre a pálcikaembereidnek is kell laknia valahol. Szóval a régi kultúrákból meríthetsz majd ihletet.- szándékosan használtam a pálcikaember kifejezést, pedig tudja, hogy mennyire odavagyok a rajzaiért. Néha….és ez elég nagy titok, de azt hiszem egyszer el fogom majd neki mondani...észre sem veszem és csak bámulom a kezét rajzolás közben. Nem tudom miért. Szép keze van, és valahogyan elfeledkezve magamról csak figyelem. Már indultam volna a jégre, de még kissé visszatartott amit mondott. Figyeltem amint megkötögeti a korcsolyát, és az jutott eszembe, hogy régen láttam őt még jégkorongozni is...aztán abbahagyta. De már nem emlékszem miért. - Ha megcsúszom a dátumokkal, akkor elnézést kérek a professzortól, és megígérem, hogy legközelebb jobban oda fogok figyelni. De nem csúsztatom be a lapok közé a sajátomat. Az csalás, Oliver. Én pedig soha nem szoktam csalni. Más helyzetben pedig...nem feltételezhetsz mindenkiről rosszat, aki megkérdezi mennyi az idő. És alapvetően sem feltételezhetsz mindenkiről rosszat. Tudod, azt szoktam mondani, hogy lehet az életben lesz olyan helyzet, amikor te igazat mondasz, amikor tudod, hogy az az igaz amit állítasz, mégsem hisznek neked. Mert az emberek többsége úgy gondolkodik, hogy úgyis hazudsz. Pedig milyen jó lenne ilyenkor egy Lolita, aki hisz neked, nem így van?- kacsintok nevetve, aztán már csúszok is el tőle, a vállam felett még hátradobva egy mondatot. - A brit tudósok bármit bebizonyítanak, amiért megfizetik őket.- néhány percig egymást kerülgetjük. Ő lassabb tempóban én mint a mérgezett egér, ide-oda cikázva. Nem tudom mikor lesz lehetőségem és kedvem még egyszer kijönni ide, és ha Oliver nem veti fel, valószínű magamtól eszembe sem jutott volna. Mikor megkocogtatja a vállam, hogy kapjam el, nevetve veszek lendületet és próbálom utolérni. De hát ő jéghoki játékos volt, lehetek én akármilyen fürge nem vagyok annyira jó, mint ő. Végül kifarol és megáll. Újra beszélgetni kezdünk, és lassabban korcsolyázunk, kényelmesebb tempóban ismét. - Akkor még kik mondanak ilyesmiket? És miért? És miért nem vállalják fel a fiúk a valódi érzelmeiket? Úgy értem, ha tetszik nekik egy lány, akkor miért mondanak olyanokat, hogy...ahhh jesszus…- forgattam meg a szemeimet, mert tudtam, hogy megint olyasmit fogok most mondani, ami idegenül hangzik, nem csak amikor nekem mondják, hanem amikor én mondom. Nyeltem egy nagyot, és kicsit behúzva a nyakam majdhogynem hadarva mondtam ki, hogy mielőbb túl legyek rajta. -...szóval olyasmit, hogy “Dugnám mint a lopott biciklit.”....- azt hiszem nem a hidegtől lettem még vörösebb. - Áh, sosem foglak titeket fiúkat megérteni. De tényleg nem.- rázom a fejem, és egy picit elengedem a témát, mert valami sokkal komolyabbat akarok neki mondani. Valamit, ami egy ideje bennem van, csak nem volt rá lehetőség, alkalom, úgy alapvetően bármi, hogy meg is tegyem. Ettől jobb helyzet pedig úgysem lesz azt hiszem. Vigyorogva bólogatok, amikor bizonytalankodik, hogy valóban neki való feladat lenne. - Te soha nem okoznál nekem csalódást, ahogyan eddig sem tetted. Tudom, hogy képes vagy megálmodni színekben, rajzokban azt ami az én fejemben megszületett, mert te ismersz engem a legjobban.- bíztam benne. Mindig bíztam és azt is tudtam, hogy ez soha nem fog változni. Oliver néha szabadszájú, néha kiállhatatlanul undok is tud lenni, néha nem tudom éppen mi baja, miért olyan mogorva vagy szótlan...de ettől ő még a legjobb barátom és én nagyon szeretem. Hirtelen húz magához, ami tőle szokatlan, ahogyan ez a nagy érzelmi kitörés is, és egy picit ugyan meglepődöm, pár másodpercig tétovázok is, aztán szinte magától értetődően ölelem át én is őt. Belefúrom a fejem a kabátjába, és azt hiszem ha most lenne valami varázslatos tulajdonságom, akkor megállítanám az időt. Mint Csillag Csiga, a mesémben, akinek a szarvai végén apró gyémánt kövecskék vannak, és mindenféle különleges varázslatra képes velük. Kiabálnak körülöttünk, van aki megjegyzi, hogy ez egy jégpálya és nem valami “elcseszett bungalló”...”Menjetek egy igluba, ha ennyire szeretni akarjátok egymást!” jön valahonnan egy érces hang, majd egy nő csitítani próbálja, hogy “Ne legyél már bunkó, annyira édesek.”....én meg csak mosolygom, és nem nagyon akaródzik elengedni őt. - Te is nagyon hiányoztál….de nem veszem be az olcsó trükköt. Nem kapsz a habcukorból.- nevetem el magam és ahogyan kissé eltolom magam tőle, hogy a fejem hátrahúzva a szemeibe tudjak nézni nagyon mosolygom. Utálja a habcukrot.Ettől még jó néha kicsit húzni vele. Aztán valahogyan úgy maradok. Csak nézem, és tudom, hogy meg kellene mozdulni, de nem nagyon megy. Egy pillanat az egész, de azt hiszem történik velem valami, amit nem tudok megmagyarázni, és kell egy fél perc, hogy magamhoz térjek, megragadjam a kezét, és ismét elinduljunk. Zavarban vagyok, de a sebesség majd kicsit helyreráz. - Otthon hogy fogadták a hírt? Mármint nem csak azt, hogy az egyetemet ott hagytad, hanem azt is, hogy céget alapítottatok. Apropó, mi lett a cég neve?- kérdezek beszélek, hátrafordulok, és még erősebben fogom meg a kezét. Kapaszkodom. Az előbbi után szükségem van az egyensúlyomra. Hogy mit vett ebből észre? Nem tudom.
Elment a picsába! Ez volt az első káromkodás, ami elhagyta a számat mikor még olyan kicsi voltam, hogy a tojáshéj se hullott le a seggemről. Anya számtalanszor felemlegeti a pillanatot, mikor fogtam, kivettem a számból a kék autós cumit, amihez évekig ragaszkodtam, és benyögtem egy teljesen abszurd helyzetbe az unokatesóinktól korábban elhalott mocskos szót. Elvileg anya és a nagyi között arról folyt a társalgás, hogy hol tanulnak majd tovább az akkor kiskamasz unokatestvéreim, és mivel én fültanúja voltam korábban annak, hogy az egyik szórakozottan elküldte a másikat a picsába, így könnyedén felemlegettem a szófordulatot az ideális pillanatban. Mert ugye hova máshova mehetne jobb helyre bárki is, mint a picsába? Anya leírása szerinte, aki elképesztően szeret nosztalgiázni, és felemlegetni a gyerekkorunk, na meg hogy milyen hamar felnőttünk, ott akkor egy pillanatra sokkot kapott, mikor levált az ajkamról ez az ártatlan mégis trágár kis kifejezés. A visszaemlékezés alapján ezt követően fogtam magam, visszatettem a cumit a számba, és tovább tologattam az autópálya mintás szőnyegen a kis metchboxom, amin állandóan összevesztünk a bátyáimmal. Még rám szólniuk vagy hangosan felnevetni se volt idejük, mert én már egész máshol jártam, mikor kifakadtak volna. Persze ennek meglett a böjtje. A szüleink mindig is rettentően odafigyeltek, hogy csak diszkréten és válogatott kifejezésekkel beszélgessenek körülöttünk. Ezt követően az unokatestvéreink figyelme is fel lett rá hívva, hogy nem kéne rossz példát mutatni a csöpp rokonaiknak, mármint nekem és a testvéreimnek, mert aktuálisan mi voltunk a legkisebbek. Ha valahogy mégis fültanújává váltunk valamijen obszcén kifejezésnek, ne adj isten használni is mertük, anya mindig csicsergő hangon hívta fel rá a figyelmünk, hogy ezt nem szeretné ismét hallani. Szóval egy idő után megtanultam, hogy nem szabad otthon a ház négy fala között káromkodnom, mert még véletlen összetalálkozik anya tenyere a tarkómmal. Ennek ellenére párszor kaptam szülői legyintést szitokszavakért, de inkább az gyakori, hogy egy zajosan hazaérkezést követő másnapon, mikor a világomat se tudom, anya kicsit helyre rakja a fejem. „Már megint hol voltál?” „Miért ilyen későn jöttél?” „Miért nem veszed fel a telefont, ha hívlak?” „De ne kapcsold ki!” „Ne forduljon még egyszer elő!” „Főzök neked egy kis húslevest…” Ez a sokszor eljátszott forgatókönyv, aminek a végén két aspirintől eltompulva kábán magam elé bámulok az ebédlőasztal mellett, és szinte monoton merem a számba a frissen főtt húslevest, ami mindig hatásos a kínzó másnaposság ellen. Anya képes megbocsájtani minden hülyeségem követően, és bármennyire is mérges, mikor hajlandóságot mutatok az alkoholizmusra, végül csak megsimogatja a fejem, miközben önkívületi állapotban szürcsölőm a gőzölgő ételt, és nyom egy csókot a fejem búbjára. Megismétli a szavait, mintha a saját visszhangja lenne, hogy nem szeretné, ha bajom esne, sokkal jobban kéne vigyáznom magamra. Még egy utolsó szeretetteljes simogatás a lapockáim mentén, és már el is eredt a saját alkotói közegébe. Nélküle az év nagyrészébe valószínűleg hatodnapos lennék -, csak azért nem hetednapos, mert egy nap még nekem is kell a pihenés, ha a nagy góré megtethette a világteremtés idején, akkor nekem is kijár. Összegezve anya nélkül sokszor elveszett lennék, és valószínűleg szívinfarktust kapna, ha hallaná sokszor, hogy beszélek, és milyen elvekkel élek együtt. Mint mondjuk most. - Jó, akkor nem dögös, hanem szexi, vadító, erotikus - ha van téma, amiben megközelítőleg Clyde szókincse fölé tudok lőni, az mindenképp az imént említett szexualitás. Kifejezetten művelt vagyok a témába, bár ezt a jellegű szókincset nem nehéz gyarapítani. Az utcai szleng, a fórum oldalak topikjai, amiben mindenkit az érdekel, hogy a női testből milyen hangokat tud kiadni, sokat dobott a szókészletemen. Persze ez továbbra se azt jelenti, hogy bármit is szeretnék a gyermeki ártatlansággal megáldott Lolitától, pusztán versenyszerű sportot űzők a zavarba ejtéséből. Egy hatalmas, kikerekedett mosolyt eredményez a reakciója ezúttal is részemről. A fejem enyhén félre biccentem, és úgy fürkészem elvörösödött arcát, ez az egész helyzet eléggé megdobja az egóm. Szeretem, ha rajonganak értem, márpedig a rajongás egyfajta megnyilvánulása a zavar, a vörösség. - Ezt akartam hallani – mondom egy elégedett vigyorral társítva. – Az egóm bármit elbír, ne aggódj érte. Itt van egy belőle, meg itt is – mutatok rá a jobb bicepszemre, majd a balra minden nemű feszítés nélkül, mert közben túlzottan el vagyok foglalva a lépcsőn való ugrándozással. Más esetben biztos megállok és villogtatom az izmaim, amiket az elmúlt időben erősen hanyagoltam. A falmászás helyett újabban inkább a Netflix kap teret az életemben. Lusta szemforgatással konstatáltam a kijelentését, hogyha majd segítek neki tanulni, akkor végre valami hasznosat én is tanulok. Ebben én erősen kételkedek. A történelem olyan távol áll tőlem, hogyha még messzebb lenne, akkor már ismeretlen galaxisnak hívnánk. Nem mindig utáltam jobban a múlt történeteit, mint az összes többi órán tanult tényeket. Az általában még abból is hoztam a lustaságomból eredő gyenge hármast, ami simán lehetett volna kitűnő is, ha egy kis időt és energiát belefeccölök. A szüleim mindennemű unszolása ellenére sem hajtottam magam sose túl, mi több nem is erőlködtem. Ezeket a dolgokat meghagytam Connienak és Clydenak, akiknek a hírneve még a tanáraim szájából is kísértett. A pedagógusok első körben általában megörültek, mikor meghallották, hogy Easton vagyok, és elragadtatottan áradoztak a testvéreimről, miközben bíztak benne, hasonlóan jó képességekkel rendelkezem én is. Sajnos, elég hamar kiderült számukra, hogy nekem mindig megeszi a nem létező kutyánk a házimat, mi több bioszámológép se vagyok, mint Conrad. A történelem tanár is imádta a bátyáim, aztán egyik pillanatról a másikra én lettem az élete megrontója, miután miattunk (Isaac és én miattam) felfüggesztették. A visszatérése drámai volt. A bosszújával egyenesen arányosan romlottak a jegyeim és érdeklődésem a tantárgya iránt. Így lehetséges, hogy harmadéves gimnazistaként majdnem elbuktam a kreditjeimet a hülye történelem miatt. A jégre lépve hallgatom következő kommentárját, aminek hatására egészen erős késztetést érzek egy újabb szemforgatásra. Visszatartom, és egy szenvedéssel teli pillanatra lehunyom a szemem. Lassan beszívom az orromon a levegőt, majd magamba fojtva minden kioktatást felelek. - Én komolyan nem tudom, hogy vagy még életben. Ha így folytatod, akkor egyszer valaki leüt, és elrabol. Na akkor, ha egy sötét pincében remegsz majd a félelemtől, akkor majd gondolj vissza erre a beszélgetésre. Pedig milyen jó lenne egy ilyen szituációban egy Oliver, aki előre szól… Ja, hogy az már megvan – morfondírozok el a távolba nézve, ahol a csupasz fák egy-egy nagyobb széllökés hatására megrázzák magukat. Zsebre dugom a kezem, kicsit összébb húzom magam, hogy a hideg levegő még véletlen se tudjon bejutni a kabátom alá. Reménykedem benne, hogy egy kis mozgás majd felfrissít, pontosabban inkább felfűti minden egyes kis porcikám. A következő pillanatban már azon kapom magam, hogy egy korcsolyás fogócskát indítottam el. Régen imádtam ezt játszani a csapattársaimmal. Sokszor meggyőztem anyáékat, hogy edzésen kívül is hozzanak le a jégre a közönségkorcsolya idejére is, ugyanis a bukdácsoló emberek jelentették már akkor is a legnagyobb akadályt. Ráadásul a csaptatásaimmal, akik közül a legjobb barátaim kerültek ki, imádtunk a jégen cikázva fogócskázni, miközben az emberek között szlalomoztunk. Mindig kaptunk néhány szúrós pillantást, főleg mikor akarva akaratlan felborítottunk néhány szerencsétlent. Most süvítve a jégen ugyan ez az érzés jár át, ahogy váltott lábbal lököm meg magam, és a kori éle belekapaszkodva a tükörsima felületbe csúszik előre. Akkor zökkenek ki a száguldás mámoros érzésből, mikor feltűnik, hogy Lolly lemaradt, mint a borravaló. Egy éles mozdulattal megállok, és bevárom a jég szélén. A feltett kérdései nagy részére sajnos én se tudom a választ. Nem látok minden férfi fejébe, de részemről ki lehet jelenteni, hogy én sose a lányok háta mögött nyáladztam rájuk. Ha volt adandó alkalom, akkor mindig igyekeztem közelebbről megismerni őket. Ami pedig a „bókot” illeti: - Ilyet csak a kanos kockák mondanak – mondom egy visszafojtott nevetéssel, ami igencsak kitörni készül belőlem. Végül sikerül magamban tartanom, ellenben halál komoly arccal keresem meg tekintetemmel az övét. – Egy normális fiú valahogy úgy bókól, hogy „imádni való, mikor apró gödröcskék jellenek meg nevetés közben a szád sarkában” – ezt annyi lánynak mondtam már életemben, hogy akkor se tudnám összeszámolni, ha a lábujjaimmal is bevetném. Voltak elég gyökér elképzeléseim a hódításról, beismerem, de az gyakran inkább már átfordult a humor irányába. Ha igazán akartam valamit, vagy inkább egy vadászati szituációban valakit, mindig rátaláltam a hangomra. Megvoltak azok a kis mondatok, szófordulatok, amitől a legtöbb lány elcsöppen, ha mellé elég szépen néz az ember. - Maya és Kate most nagyon megsértődnének – tippelek a barátnői neveire. Sose sikerült megjegyeznem őket, ahogy a nyolcvan százalékát elfelejtem annak, amit mond. Ez nem az ő hibája, inkább az én szelektív memóriámé, mert Isaac faszságait se tudom mindig megemészteni rendesen. Meggyőződésem, hogy a barátnői alaposabban ismerik, mint én valaha fogom. Persze egy fiú lány barátság teljesen más. Az se igaz ebből adódóan, hogy sose hagytam még cserben. Jó párszor választottam helyette a baráti társaságom. Megesett, hogy bűntudatom volt, miután elment, és én nem futottam utána megkérdezve, minden rendben van-e vele. Mondtam le másnap a korábbi napon esedékes találkánkat, és felejtettem már el olyat is, ami neki a szívügye lett volna. Mind ezekben sose voltam jó, persze talán, ha kicsit jobban erőlködnek néha… - Nem kell a habcukrod – mosolyodom el, miközben ellök magától. Szemmel az egy emberként mozgó tömeget nézem, és próbálom kiszúrni azokat, akik megjegyzéseket tettek, de hamar feladom a kutakodást, és ismét Lollynak szentelem a pillanatot. Arra leszek figyelmes, hogy még mindig engem fürkész, úgyhogy összehúzom szemem, mint a cowboy filmek főszereplői. Ez se tart ki túl sokáig, mert megragadja a kezem, és magával ránt a jégen, amire nem vagyok felkészülve, úgyhogy az utolsó pillanatban nyerem vissza az egyensúlyom. - Még nem tudják, majd elmesélem nekik is nemsokára – nem lehet olyan nehéz egy családi ebéd keretein belül bejelenteni, hogy otthagytam az egyetemet. Körülbelül akkor szeretném, mikor már a főétel háromnegyedét elpusztította mindenki, mert akkor már senki se farkaséhes, de a rossz hír kesernyés ízét még le tudják fojtani anya isteni almáspitéjével. Majd megkérem külön, hogy süssön azt, mert se apa se Clyde nem tudnak neki ellenállni, és az ő haraguk tud a legpusztítóbb lenni, viszont a süti krémes belseje és roppanós tésztája majd megnyugtatja őket is. – Lollipop Company, tudod arról a fura dalról ugrott be – elkezdem dúdolni a dallamot, és a nem túl bonyolult szövegét ritmustalanul motyogni. A szöveg azon részeit pedig, amik nem rémlenek, csak szimplán átugrom, ebből adódóan csak a refrént dúdolgatom.
Tizenhét éves voltam amikor egy délutáni cukrászdás zsúr kicsit másba fordult. Az alapötletről nem is tudtam, és ez volt az az alkalom, amikor - életemben talán először és úgy igazán- megorroltam a barátnőimre.Soha előtte és persze utána sem csináltak velem ilyesmit. Ugyanakkor ez volt az első olyan alkalom is, amikor elbizonytalanodtam abban, hogy az életem abban a formában ahogyan élem teljesen átlagos és elfogadható. Amikor elém tolták a közepes méretű kristálypoharat, benne a borostyánszínben ragyogó itallal, először bizalmatlanul méregettem, és hol a pohárra, hol a folyamatosan mosolygó lányokra néztem. - Mi ez? - Minek tűnik? - Hát nem teának. - Hát mert nem is az. Soha életemben nem ittam még alkoholt. Egy cseppet sem, és soha eszembe sem jutott apa szivargyűjteményét megdézsmálni, esetleg elbújni a lányokkal kipróbálva az iskola hátsó udvarán valamelyik szülőtől elcsent cigarettát. Nem csak azért mert a szüleim nem nézték volna jó szemmel, hanem mert nem éreztem én magam sem erre késztetést. Az egyéb tudamódosítókról pedig végképp hallani sem akartam. Kaia, aki mindig is vehemensebb és sokkal szókimondóbb volt, hirtelen felhördült és még közelebb tolta hozzám az asztalon a poharat, hogy márpedig ezt egy húzóra el kell tüntetnem. Én tiltakozva ráztam a fejem, mire a lány ingerülten rántotta magához az említett aranyszín itallal megtöltött küblit és egy húzásra eltüntette. Megrázta a fejét, majd a poharat egy hangosabb koppanással visszavágta az asztalra, és egyszerűen, minden köntörfalazás nélkül vágta az arcomba az igazságot. - Tudod mi a te nagy bajod, Lolly? Hogy élsz a kurva tökéletesnek hitt kis világodban. Jujj még a körmöd se törjön le mert apuci meg anyuci mit szól majd hozzá? Tizenhét éves vagy baszki, de még soha életedben egy korty piát le nem küldtél a torkodon. Mitől félsz, hogy esetleg jól esne? Még egyetlen szál cigibe sem szívtál be. Se a natúrba sem a zöldikésbe. Soha még csak azt sem engedted, hogy egy srác egyáltalán megpróbáljon megcsókolni. Egy csóktól még nem veszted el a szüzességed! Na és ez a másik! Fogalmad nincs miről maradsz le az életben. Csak vagy, csak megfelelsz minden szarnak, hagyod, hogy az apád rádpakolja a saját faszságai miatt a bűntudatát. Azt hiszed a szüleid szeretnek téged? Egy nagy lófaszt szeretnek téged! Egyszerűen csak egy csodaszép baba vagy nekik, akin nem akarnak látni egyetlen karcolást sem. És tudod Lolly, nagyjából ennyi is vagy. Egy szép kis porcelánbaba null érzelemmel. Na jól van Mara, tűnjünk innen a picsába, én ma kieresztem a gőzt az fix. Lolly te meg gondolkodj el azon amit mondtam. Mert tudod még mi a baj? Hogy ezt senki nem meri így az arcodba vágni. Nem azért vagyok a barátod, hogy elmismásoljam a dolgokat, hanem azért is, hogy megmondjam ha übergáz amit csinálsz. És most übergáz. Hosszú ideig csak ültem ott a cukrászdában, előttem a Kaia által kiürített pohárral, bámulva bele a maradékba ami az alján virított, ami egy korty se volt. Néztem a hűlt helyüket és bőgni támadt volna kedvem. Nem azért mert megbántott, hanem mert úgy éreztem sokkal több igazság van abban amit mondott, még akkor is ha nem akarom ezt elfogadni. Ám változtatni sem tudok rajta, mert ilyen vagyok, mert mindig is ilyen voltam, és mert nem tudom hogyan kellene csinálnom. Mit kellene tennem, hogy több legyen bennem a bátorság, vagy egy kicsit vakmerőbb legyek, mint amilyen alapvetően voltam? Aztán előrenyúltam a kezemmel és az ujjaimmal óvatosan végigsimítottam a pohár peremét, úgy egy percig szemezgettem az alján lévő aprócska, éppen csak nyelvet festő kortyocskával. Végül az ujjakat rákulcsoltam az üvegre, megemeltem és az ajkamhoz emeltem. Óvatosan nyalogattam le a pohár pereméről az italt és elfintorodva húztam végül el. Édes volt, fanyar, de mégis olyasmi, amiből bántam, hogy amikor lehetőségem lett volna, nem kortyoltam egy tisztességeset. Ám utána ez már eszembe sem jutott többé. De a beszélgetés, és mindaz amit Kaia a fejemhez vágott akkor nagyon sokszor. Hogy egy porcelánbaba vagyok, aki hideg, érzelemmentes. Pedig ez nem igaz Csak én másképp mutatom ki. Én is tudok szeretni….csak ez nálam másképp működik. Nálam ez nem látványos, és nem megy olyan egyszerűen. Oliver még sosem vágott semmit a fejemhez. Talán nem merte, talán még nem volt olyan megfelelő alkalom amilyen a lányokkal egykor. Vagy mert, bár régóta ismertem, annyira régen nem mint Kaiat, akivel már az óvodában együtt sütöttük a narancsos homoksütiket. Minden szónál ami fokozza és tulajdonképpen szinonímába állítja a dögösséget, egyre jobban vörösödöm….végül az utolsónál már méltatlankodva, meg persze viccesen is felcsattanok. - Oliver! Fejezd be! Mi vagy te, a két lábon járó wikipédia szócikk, ami a “női nem vég nélküli, adottságokat dicsérő kifejezések” alatt áll? Túl jól ismerlek ahhoz, hogy tudjam, te álmodból felébresztve is sorolni tudnál ilyeneket a végtelenségig.- már csak azért is hangzott ez különösen tőle, mert a barátságunk pontosan azon alapult, hogy ezeket a dolgokat nem vettük komolyan, és mert ezekre nem gondoltunk egymást illetően. Én legalábbis. Mert mindannak amit felsorolt, alapvetően semmiféle módon nem feleltem meg. Szerintem. Jóízűen nevettem amikor sorolni kezdi hol mindenhol lelhető fel az ő egója, és a végén csak a szemeimet forgatva legyintettem. - Na igen, az egész univerzum tele van Oliver Easton egójával. De nem bánom, tudod, mert ha nem ilyen lennél, akkor nem lennél a barátom. Pontosan ezért szeretlek, mert ilyen hülye vagy.- nevettem tovább, végül engem is magával vonzott a siklás, a korcsolya és a jég nyújtotta szabadságérzet. Persze meg kell állapítanom, hogy balett ide vagy oda, lehet a mozgásom kecsesebb, de a közelébe nem érek Oliver tudásának. Nem véletlen, hogy időnként úgy maga mögött hagy mint a borravalót, én meg kapkodhatom a csülkeimet, hogy utolérjem. - Hát úgy vagyok még életben, hogy lélegzem. Ez lehet neked az újdonság erejével hat, mert te kopoltyúval születtél, vagy a bőrödön át cserélsz oxigént nem tudom...szóval Oliver ez az a mágikus dolog aminek következtében a levegő az orrodon megy be, majd jön ki. Jobb esetben.- öltök nyelvet rá derülten, próbálva a témát kissé komolytalanabbra fogni. Mert a paranoia ami a metróban is elkapott, hogy valaki figyel, kicsit azt hiszem megint előtérbe került. Valahogyan a nyelvem hegyén van, hogy mesélek Olivernek róla, de aztán ezt elvetem. Nem akarom ezt a hangulatot elrontani ezzel, úgyhogy hagyom későbbre. Aztán persze megint témánál vagyunk, legalábbis ami a pasikat illeti. Másnak úgy tűnhet, hogy ez lenne életem központi része, pedig nem. Ugyanakkor valahogyan mindig is érdekelt, hogy miért nem lehet egy lányhoz normálisan közelíteni? Vagy nekem túl nagyon az elvárásaim? Mara szerint ez is a kis álomvilágom része...a pasik nem feketék vagy fehérek….sokkal inkább árnyaltak. Megvan bennünk az idióta állat és a kedves és gyengéd romantikus hódoló. És úgy kapcsolgatják, mint a villanyt. Ezzel nem jutottam előbbre, de valamivel azért okosabb lettem, mely okosítást most Oli is megtoldja a maga módján. - Kanos kockák?- szalad a homlokom közepére a szemöldököm, ami úgy is marad, főleg mert ezután a szemeimbe néz, és olyan beleéléssel adja elő a következő bókot, hogy ha nem ismerném, én is elhinném neki, hogy komolyan gondolja. De a szája sarkában feszülő nevetés, a komolysága ellenére is abszolút árulkodó. Ajkaim elkerekednek, szinte iszom a szavait, majd a végén csak nézem, és hagyom, hogy a nevetés prüszkölve fusson ki a számon. - És én ezt majdnem el is hittem neked! Most már értem mivel fűzöd be a legtöbb lányt! Élethű alakítás! A véredben van a színészet annyi biztos.- bár utána az ölelése azért alaposan megzavart engem is, és nem tudom miért. Máskor is ölelgettem, máskor is ugráltam a nyakába, mégis ez most valahogyan más volt. Nekem más. - Kaia és Mara. - javítom ki mosolyogva barátnőim nevét illetően - Nem várom el, hogy megjegyezd, a nevekkel amúgy is hadilábon állsz. Hány női név van jelenleg a telefonodban? És mikor végeztél benne utoljára szelektálást? Van két egyforma? Tuti van. Hagy tippeljek. Hanna 1-2-3 vagy Iris Szombat és Iris Vasárnap?- húzom most én egy kicsit, meg azért is, hogy a saját kis ostoba gondolataimat megregulázzam. - Lollipop?- a meglepettség egy hatalmas nevetésben csúcsosodik ki, mely nevetés tovább fokozódik, amikor ő is dalolászni kezd. Apró kezeimet játékosan tapasztom a szájára, hogy befogjam azt. - Tudod mit szoktak mondani? Inkább táncold el, a port jobban bírom. Még mindig rémesen hamis vagy és a szöveget sem tudod. Jellemző. Na figyelj!- engedtem le az ujjacskáim, végigsimítva az ajkán, hogy aztán a mellkasára vezessem a két kezem, nyitott tenyeremmel megtámaszkodjak rajta, és ellökjem onnan magam. Neki szembe, hátrafelé kezdtem lassan szlalomozva korcsolyázni, néha hátrapillantva, ne sodorjak el senkit. Végül elkezdtem összecsapkodni a tenyerem ritmikusan. Nem távolodtam el nagyon Olivertől, egy kisebb elipszist írtam le körülötte. És akkor belekezdtem a dalba, a hangom kieresztve. Vékony, kicsit kislányos hangom volt, de azért volt ereje. Lollipop Lollipop….oh lolli lolli…. Mellém siklott egy velem korabeli lány a barátjával, akik meghallva elmosolyodtak, majd csatlakoztak hozzám. Énekeltek és azon az íven amin én, bár azért némi távolságot hagyva korcsolyáztak ők is. Mosolyogva kacsintottam Oliverre, amikor újabb két ember, majd megint kettő csatlakozott be a végtelenített dalolászásba, létrehozva egy rögtönzött flashmobot, úgy húsz emberből, velem együtt, a jég közepén. Nem volt ez több öt percnél, aminek a végén mindenki tapsolt, bár szerintem fogalmuk nincs miben vettek most részt, miközben én odakorcsolyáztam vissza a vigyorgó Oli-hoz és nevetgélve álltam meg mellette. - Mit szólsz? Ez még reklámnak is elment volna.- pihegtem egy kicsit, mert korizni és énekelni ilyen tempóban nem volt egyszerű. - Clyde-nak elmondtad már?- próbáltam tovább kérdezősködni. Tudtam, hogy nem éppen a legjobb testvérek, de amennyire marják egymást időnként, éppen annyira fontos Olivernek a bátyja véleménye. Akár beismeri, akár nem.Én így láttam. - És mit gondolsz...a szüleid hogy fogadják majd ezt a Lollipop ötletet? Lollipop…..- forgattam meg a szemeimet, aztán vékonyra szűkítve fordultam felé. Megemelve a kezem a mutató és a hüvelykujjaim összecsippentettem. - Egy kicsit sem volt közöm a névhez? Csak egy mákszemkét...légyszi….simogassuk meg az én nem létező egómat!- magyaráztam nagy hévvel, miközben mellettünk pár ember megint belekezdett a dalocskába, én meg csak nevettem. - Azt hiszem sikeretek lesz.