Már messziről látom, hogy a bukósisakot már régen levette. Ahogy utálja, úgy én is. - Mivan, mióta lettél csiga? - Vigyorog, elégedetten lobogtatja világos haját. Pedig most éppen fiú napja van. Ennek örömére kilógtunk a városból és terepi gyorsuló versenyt rendeztünk egymás között. Nem volt kedve a bandával gyakorolni, pedig egy hónap és újból kezdődik a versenyszezon. - Te meg mióta vagy francia? - Vigyorgok vissza, utalva a tegnapi vacsorára vissza, amikor meg tűzpiros ruhában, vörös rúzzsal kenterbe vert mindenkit az étteremben szépségben. Merthogy akkor meg nő volt. Nem tetőtől talpig, elvégre hermafrodita, de a domborulatai, hát ... nem a csigára vágytam aznap a menüben. - Utálom a franciákat. Leszállok a nyeregből, a sisakot is leveszem. - Vettem észre tegnap - ciccentés a válasz rá, átkarolom. - Még egy kihívás? A városhatárig? - Csak le ne kapcsoljanak - vigyorodom el cinkosan, s pár perc múlva... már hasítok is utána. Nemhiába nyert már pár futamot. Szépen be is előz már jóval a határ előtt, hiába szlalomozok és tolom neki. Mindeközben azért imádkozom, hogy kékfényű haverjaink ne erre kukkoljanak éppen. A baglyaikkal sem. - Ez nem ér, levágtál egy utcát - tolom be a kétkerekűt a ház elé. A garázs most szanaszét, bővítjük, neki is és nekem is kell, és a kocsijának, mert a múltkor szétázott majdnem egy munkája az esőben és csak ekkor volt hajlandó rávenni magát, hogy vegyen már egy kocsit is. Rezeg a mobilom, kihámozom a kezem inkább a kesztyűből, a mobilt nem fogom úgy tudni kihalászni. - Hella! Mizu?
Ha nem a bandában lennék, most főne fejem a vontatási, tárolási és egyéb büntetési költségek miatt, viszont így, ebben a merőben új szituációban csak szimplán egykedvűen veszem tudomásul, hogy a fentebb említett műveletért leakasztanak rólam jónéhány zöldhasút. Nos, hát ez van, ha az emberfia nem halad a korral és hatvanéves technikával furikázik. Legalábbis, amíg megteheti azt, mert más esetben arra a sorsra jut, mint én: hívhatja a sárga angyalt, aki manapság elég drágán röppen ki a tett helyszínére. Átveszem a kocsi papírjait, kitöltöm a szükséges dokumentációt, végül megkapom a kulcsot és utamra is vagyok bocsájtva. Hova tovább fogalmam sincs, hogy erről az autó lerakatnak nevezett helyről hová is vihetném a működésképtelen verdámat, ahol újból életet lehelnének bele. Mivel a telefonom már fel van töltve a tegnapi, kellemetlen szituációt követően, ideje utána nézni, kit is hívhatnék a problémámmal. Néhány percnyi telefonkönyv böngészés után megállapítom, hogy egyetlen személy sincs, akire nyugodt szívvel bíznám az öreg vasat, de mielőtt csalódottan csúsztatnám a zsebembe a telefont, beugrik, hogy a basszer kolléga, Sky említett legutóbb valamit egy műhelygarázsról, de őszintén szólva nem tudom pontosan, hogy ott ő vagy valaki más szerel-e. Meg legfőképp, hogy mire vannak szakosodva, mert azért egy ilyen őskövület pick-up szervizelését nem sokan vállalják el manapság, hiába faék egyszerű benne minden. - Hello Sky, itt Viking. - mutatkozok be, de a másik oldalról máris a nem régiben megismert, közvetlen hang szólal meg. - Valahol Brookly-n mélyén, az egyik sárga angyal telephelyén vagyok épp... - pillantok körbe a roncstelepnek is betudható placc közepén. - ...a batárommal van némi gond, konkrétan meg sem mozdul és ma hajnalban az egyik Drive-ból idevontatták. A legutóbb mikor beszéltünk, említettél egy műhelyet, ahol járművekkel foglalkoznak, vagy foglalkoztok és nem tudom, hogy tudnának-e fogadni egy nagyapa korú, leharcolt négykerekűt. - érdeklődök a lehetőségről, de közben már azon gondolkozok, hogy ha ez a variáció nem lesz életképes megoldás, akkor hívom a rendkívül utált, magukat egyszerűen csak szakszerviznek hívott csődtömeget.
Leteszem a kesztyűt az előttem lévő kisasztalra, miközben hallgatom Vikinget. Szerény srác, bírom a búráját. És veszett jól penget. - Ja-ja, igen - bólogatok. - A batárodat simogatni fogják, értenek hozzá. Jó kezekben lesz. Melyik brooklyni angyal legmélyén vagy? Ahogy bemondja, merre is van, felnézek a lépcsőn, csend van. - Oké, az innen húsz perc, megyek! Csá! Bontom a vonalat, de már kiabálok felfelé. - Mennyire nem érsz rá? Egy fojtott he után folytatom. - Kidobsz Brooklynban? - megvárom a választ. - Nem, előtte azért kinyitom a kocsiajtót, nyugi. Fél perc. Az lesz több is, addig felhívom a műhelyt. Szuper, vontatókötél, másik kocsi, pipa. Az ajtóban vagyok, mikor hallom a robogást, visszaöltözött, kezében az egyik mappája, a kezembe nyomja. Beteszem a csomagtartóba, míg a bakancsot húzza, aztán bevágom magam az anyósülésre. Szerencsétlen kocsi nyekken egyet, pedig modernnek mondható. Én vagyok neki túl sok. A műhelynél kidob, ott már várnak rám, csak átülök és máris mondom, merre menjünk. A húsz percből huszonkettő lesz, de begördülünk. - Szevasz! Megjöttünk. Henry, Thomas, bemutatom Vikinget. Viking, ők itt Henry és Thomas - egyik sem tudná letagadni, hogy kicsit délebbről szakadt őslakosok, a nagyobb termetű fajtából. - Viking? Jó név - nyújtanak kezet neki. - Megnéznénk a kicsikét, aztán meglátjuk, kell-e vontatni. Mit csinált, mielőtt leállt? - Henry, egy jó negyvenesben lévő, izmosnak mondható, a fél kardántengelyek cipelésén edzett.
Úgy tűnik Sky lesz a megmentőm, akivel pillanatok alatt megbeszéljük a találkozónk helyét, hála a kezemben lévő papírosnak, melyen a cím jól olvashatóan látszik és szerencsémre húsz percnyire van onnan, ahol éppen van. Pedig aztán egy ekkora városban akár órákra is lehettem volna. Nem nézem az órát, de szerintem még húsz perc sem kellett, hogy megérkezzen, ráadásul teljes menetfelszereléssel gördül be a telepre, amit nem tudom miként hozott össze ilyen rövid idő alatt, könnyen lehet, hogy másod vagy harmadállásban varázsló. - Hello Sky! Köszönöm a gyors segítséget. - rázok kezet üdvözlésképp, majd ugyanígy teszek a két nagydarab szerelővel is, akikre már ránézésből tudom, hogy nem azzal kezdik a felmérést, hogy rálépnek a jobb elsőre, jól megráncigálják, és közlik, hogy ez bizony csapágyas. Ettől sokkal komolyabb arcoknak néznek ki. - Épp a Drive-ban araszoltam előrébb, mikor kerregni kezdett, aztán vagy öt kilo kormot pöffentett a mögöttem érkező szélvédőjére és nagyjából meg is adta magát. Kétszer ráindítottam, de semmi, be lett tolva a parkolóba. Onnan pedig ide vontatták, mert túlléptem a max parkolási időt... ráhívták az angyalokat. - legyintek, mert tuti biztos, hogy nem kell bemutatni egyikőjüknek sem, miképp megy ez a városban. - Dobom a kulcsot! - és, ahogy mondom, már úgy is teszek.
Útközben kóstolgatjuk egymást, amolyan megszokott módon. Az összes egérutat megtalálják, és még kanyargással együtt is, elég szépen levágjuk az időt és az utat. Ennyire még nem ismerem Brooklynt, ha most kitennének, inkább taxit intenék l e, mintsem kitaláljam, merre vagyok. Azt az országúton jobban csipázom. - Máskor is! - Vigyorgok rá. Ahogy felnőttem és amiben éltem, ha segítségről volt szó, idő és energia nem számított. Tudom, milyen a szükség, és hogy a segítség mennyire sokat számít. - A - veszi tudomásul Henry a választ, majd elkapja a kulcsot. Kinyitják a motorháztetőt, s mielőtt elindítanák a motort, alaposan átnézik. Addig odasétálok Vikinghez, ehhez nem kellek. - El tudom képzelni az ipse fejét, aki mögötted volt - vigyorgok. - Az előző járgányom művelt ilyet. Ki is szállt a mögöttem lévő - vigyorgok tovább. - Becuccoltál már? Elférnek a cuccok az enyémben, ha van még. Próbálkoznak beindítani a motort. - Álljunk arrébb? - Kérdezem tettetett ártatlansággal Vikingtől. Végül Henry jön hozzánk. - Jól kifutotta magát a kicsike. - Néz Vikingre, miközben egy rongyba törli a kezét. - Bevisszük hozzánk a műhelybe. Mivel látom, hogy szeretsz rajta bütykölni, ha gondolod, van egy szabad sarok a műhelyben, alkatrész van, vagy szerzünk, ha magad akarod megcsinálni. Ha kell segítség, ott leszünk. - Szívesen segítek - nézek Vikingre. - Csak vontatni tudjuk, az a biztonságos, a járgány részére is - Henryék kocsija csörlős vontató, így még könnyebb szállítani. A döntés Vikingé, így én is ránézek, miként is dönt.