Orvel & Arcyl - Digging up the past to bury it again
Szomb. Nov. 30 2019, 17:44
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Farkasszemeztem vele. Először életemben úgy, hogy nem kaptam el a pillantásom róla. Arcomra mosoly költözött, mintha valóban azt akarnám kifejezni, mennyire is egyetértettem a cég fő-fő fejével, vagyis apámmal. Csak ketten tudtuk, ez mit is takart. Tisztában voltam azzal, hogy a megbeszélés után ismét négyszemközt fogok vele találkozni, mint ahogy a farkasszemezés és a mosolyom pedig annak szólt, ami közöttünk történt, a megbeszélés előtt. Nem csak ellentmondtam neki, hanem először, ki is tartottam a véleményem mellett. Éreztem is, ahogy a vállamra nehezedett a keze, miközben megemlített a távozóknak, kezet fogva velük. Tudtam azt is, hogy nem egyből fog a visszavágó érkezni, de még azon napon meg fogom kapni. Ennek tudatában ültem vissza az asztalomhoz az irodámban. Nem is kellett csalódnom, a forgatókönyv rendezte is saját magát. Amire nem számítottam, az a visszavágó mértéke és a súlya. Fél óra múlva aktákkal és adatokkal teli asztalom előtt álltam. Megkaptam azokat a partnereket, akikkel a lehető legnezebb szót érteni. És megértettem még valamit. Azt hittem, végre én irányítok. Ám nem, mindez egy jól megrendezett színielőadás volt a részéről, hogy legyen valódi oka rám dobni az újabb adag terhet és még érezzem is a lelkiismeretem furdalását, mert mertem neki ellentmondani. Ez azonban túl keményen csapott vissza. Ismertem a partnereket. Most bizonyíthattam, tessék, megkaptam a lehetőséget. Csakhogy. Még én is tisztában voltam azzal, hogy ez túl sok. A belebukásom, s hogy majd szaladhatok apámhoz, olyan ordítóan nyilvánvaló volt, mint azoknak az ábrázatai, akik behozták az ügyvitellel kapcsolatos dokumentációkat. Vajon együttérzést láttam a tekintetükben, vagy kárörömöt? Csak ülni tudtam a papírkupacok előtt, nulla gondolattal. Talán két hét telhetett el, mikor már nem bírtam tovább. Hiába a képzeletbeli felgyűrt ingujj, a megacélozott akarat (és az esténkénti tömény, vagy némi pikáns, fehér fűszer), az addig is lebegő félben lévő stabilitásom összeomlott. Nem, még most sem mertem kiabálni apámmal, de istenesen összekaptunk. Ó, nehogy azt hidd, semmilyen hangerő nem jutott ki az irodájából, és a sofőrnek is csak a szokásosnál nagyobb csendességem hívhatta fel a figyelmét arra, valami történt ma. Otthon senki sem volt, legalábbis azt tudtam, mindenkinek van még valami dolga. Erre vágytam. Ahogy becsuktam az ajtót, lefoszlott az arcomról a máz, s előkerült az az arc, amit csak a lakrészem ismer, de most, úgy tudtam, egyedül vagyok, és már nagyon lekívánkozott az arcomról a maszk. Feltúrtam, majd dühödten dobtam félre a dobozok egy részét a szekrényben, a gardrób szobában, majd a gyógyszeres fiolákat kutattam fel, mire megkönnyebbülten láttam, van még pár guriga. Most elég lesz egy. Piára vágyom inkább, a holnapom szabad. Negyedóra múlva már az egyik töménnyel szemezek az ebédlőben, az asztalra könyökölve, félig ráborulva. Kis pohár? Mit képzelsz! Vörösboros poharat kerestem és kapásból a felét beletöltöttem. A pohár fele pedig már bennem van, úgy forgatom a talpát. Nem megy áttörni azt a merevséget, még mindig, amire vágyom, várakozom. Még ilyenkor is a merev gondolkodásomat követem, ami teljesen ellentéte annak, mikor a pia, a drog már hat és kikapcsolja mindezt. Csak semmi érzelmek kimutatása. Aztán a könnyek hirtelen tűnnek elő, a semmiből, meg is lep, hiszen utoljára talán két évesen sírhattam, mikor felborultam, s jól összetörtem magam. Ahogy végigsimítok az arcomon, azt érzem, tiszta víz a könnyektől. Több se kell, az összes keserűségem megtalálja a szabadulási módot és csak a karomra tudok borulni, hogy a zokogó hangot, némi meglepődéssel, visszafogjam. Aztán már nem is próbálkozom megtenni azt.
Re: Orvel & Arcyl - Digging up the past to bury it again
Szer. Dec. 04 2019, 13:02
Valaki más foteljában eszmél, valaki más szobájának csendjében, valaki más kasmír pulóverében, valaki más gyógyszere okozta bódulat utolsó taktusaiban. Anyja – jóval szelídebb – receptre kapható bogyói rendszerint egy-másfélórányi áramkimaradást eredményez, amelyből kiüresedve ébred, enyhén zsibbadt testtel, ezúttal viszont… tíz percig lustán jár körbe tekintete, tárgyakról tárgyakra siklik, második-harmadik körben azonosítja őket, akárcsak a perzsa szőnyegen heverő fiút, a barátját, a legjobb barátját, akinek pillái meg-megrezzenek, légzése egyenletes, kicsavarodott pózában némi kényelmesség észlelhető. Komfortosan menekültek ismét, utolsó órájuk után, az előzetes próbaként megírt SAT teszt kérdéseitől feszülten. Orvel még nem mondta el neki, nem mondta el senkinek, mire készül, pedig tudja már, hónapok óta gyűjti az információkat, egyetemek között vacillál, azonban egy dologban biztos – a szakban, a specializációban, a jövőképben.
Meg fogják ölni, valószínűleg mindannyian meg fogják ölni, kivétel nélkül, akinek először elkottyantja, azé lehet az első döfés, mennyire hálátlan, mennyire ostoba, holott életet építettek neki, karriert, nincs más dolga, mint elvenni, amit ilyen sokáig tartogattak a számára, megragadni, megélni, és meghalni bele, elvégre generációk óta ezt csinálják. Fogantatása pillanatában eldőlt, hogyan kell végigküzdenie hetven, jó esetben nyolcvan évet, közben engedéllyel belefásulhat, házasodhat, gyereket nevelhet, szeretőt tarthat – tisztességesen elhallgatott liezonok -, megtapasztalhatja a kapuzárási pánikot, úriemberhez méltóan reagálhat rá, aztán, ha mindent jól csinált, választhat a gyomorfekély, a daganatos megbetegedés vagy a szívroham között.
Kábultságát kidörzsöli szeméből, felhúzza cipőjét, tollat és papírt keres, de félúton elakadva inkább telefonjával babrál keveset, hol közelebb kell tartania magához, hol távolabbra kell pozicionálnia magától, keskenyek a betűk és nehezen koordinálható ujjakkal igyekszik egyiket a másik után megtalálni. Kocsit hívnak neki – vakítóan fényes, fehér enteriőrrel bíró nappali, sziszegve pislog, nehéz megszoknia barátja besötétített hálója után -, motyog valamit, tőle telhető beleéléssel, sosem szeret tiszteletlenül bánni az őt kiszolgáló személyzettel. Csúsztatna némi pénzt, ha lenne nála, de kevés tapogatózás után néhány szem gyógyszert talál, ezért inkább annyiban hagyja. Nyilván tudják, látszólag süketen és vakon mászkálnak közöttük, ostobán és naivan, ez azonban véletlenül sem fedi a valóságot. Viszont tudni valamiről és szembesülni valamivel, nyíltan beszélni róla két, akarja mondani, három különböző dolog.
Kis szerencsével vacsorára összeszedi magát, letusol majd, teniszpólót húz, megfésülködik, szeme alól a karikákat eltünteti valamivel, uborkával vagy jeges pakolással, megannyi trükköt ismer, körülötte mindenki pontosan így él. Takargatnak, mindent takargatnak, a fáradtságot, a hibákat, a prekoncepciókat, a vágyakat. Orvel egy közülük, mégsem tartozik hozzájuk, sosem érezte sajátjának, inkább turista, akit maradásra kényszerítettek.
Rögtön tudja, miután az ajtó résnyire nyílik és fojtott hangok szűrődnek ki az egyébként riasztóan csendes otthonból – élettérből, amelyet otthonosnak rendeztek be, de funkcióját képtelen érdemben ellátni -, rossz jelenetbe érkezett, valaki más lopott perceibe, ahogyan a lakás sem lépett be hozzájuk végignézni, hogyan olvad le róluk a tudatos létezés. Egyszerűen nem illik mást tetten érni, mindenki szépen csendben, tanúk nélkül szenved.
Puhán hajtja be maga után a bejárati ajtót, nesztelenül oson, ösztönösen a saját szobája felé, mégis elakad, amint szeletnyi képet kap a fordulóban, Acryl előre borulva, karjai között menedéket keresve sír, nem, nem sír, hanem zokog, szemérmetlen nyíltsággal, oldhatatlan fájdalommal, és Orvel bármennyire tart tőle, lelepleződésétől, a ruhán érezhető alkohol kipárolgás felfedezhetőségétől, a szemében lustálkodó begyógyszerezettség árulkodó jeleinek észrevehetőségétől, csodálkozva indul meg felé. Óvatosan közelít, szinte hangtalanul. Lehetne több esze, jelet adhatna, egy köhintést, vagy padlón surrogó cipő hangját, helyette viszont… - Jól vagy? – kérdezi aggódva, szinte már elvékonyodó tónussal. Hirtelen nagyon kicsinek és tehetetlennek érzi magát.
Szomb. Dec. 07 2019, 19:10
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
A fullasztó nyomás a csípős érzet után kiált, s a fehér pirula okozta oldódásra. Meglazítom a nyakkendőt, majd pár perc után ingerülten, szinte letépem, s valahol az asztalon landol, hacsak nem csúszott le róla, mert annak is olyan nettül simának és tisztának kell lennie, hogy el tudom képzelni. Nem foglalkozom vele. Mire gondolt, s miért kaptam meg mindezt? Sokkal jobban tudja, milyenek azok az ügyfelek, s nekem is van annyi sütnivalóm, hogy tudom, tudja, mire vagyok képes. És ez pont, hogy nagyon felette van. Nem dobhatom ki az emberségem a kukába, csak hogy megfeleljek. Vagy kifejezetten megszégyeníteni akart? Mire fel? Imád büszke lenni a fiai sikereire, akárhová megyünk, a legelsők közé tartozik mindezek felemlegetése. Bal kezemre támaszkodva görgetem a poharat az asztalon. Csendes nesztelenséggel siklik körbe-körbe és jobbról balra, majd balról jobbra. A nyomás egyre nehezebb a mellkasomon, majd érzem és bele akarok temetkezni a karomba, olyan jól esik.
Megrándulok a hangra, s megakad a zokogás. Amilyen hirtelen tört elő, olyan hirtelen tűnik el. Nem lehet, nem szabad kimutatni a gyengeséget. Ez volt a legelső, amit megtanultam. Felismerem a hangot, s nem ezért szorul ökölbe a kezem, amire ráfeküdtem. Szívem kihagyott taktusa őrült iramba csap át. Nem láthat meg így, senki, ő és apa végképp nem. Fél percig meg sem mozdulok, majd hirtelen állok fel, a szék, panaszos felháborodással csikordul a fényes csempén, megtörve az addigi nagy csendet. Orvelnek hátat fordítok így, s nem engedvem, hogy láthassa az arcom. Miért nem hat még semmi? Talán jobb is. Akkor talán azt is észrevenné rajtam, mennyire megérintett a hangszíne. Az aggódása és a törődése. Miért nem tudunk ilyenek lenni alapjáraton is? Csakhogy az élet megtanított arra már korán, hogy a gyengeségen keresztül lehet kapni a legnagyobb sebet. Hát akkor takargatom, védve magam ezzel. A pohárral a mosogató felé lépek, így továbbra is háttal vagyok neki, s lopva igyekszem letörölni a könnyek nyomait az arcomról. - Miért? Hogy kéne lennem? - Hűvösen távolságtartó a hangom, miközben azért megfogott, milyen hangszíne is volt az öcsémnek. Nem akarok vele kemény lenni, valójában alig várom, hogy a teher egy része végre lekerüljön rólam, abból is, ami majd csak ez után fog rám kerülni. Sok. És az öcsém nélkül nem fog menni. Apa láthatóan kettőnkre kezdte kiépíteni a céget, már korábban is. Nem bánom, felvállalom, s megteszem, addig ki fogok tartani. - Milyen volt a napod? - Folytatom kicsit oldottabb hangon, ám valahogy marad még benne a hűvösségből. A víz csobogása abbamarad, elrejtve a rejtett szipogást, mivel az orrom észre se vette a sírást annyira. A tisztának azért nem titulálható pohár jobbra landol tőlem, s kéztörlőért nyúlok. - Nem arról volt szó, hogy valamelyik barátodnál tanultok? - Mert igenis kellett volna még egy kis idő, hogy kiadjam magamból mindezt. Érzem, hogy még maradt bennt. S hogy kikívánkozik belőlem. Kérdés, miként.
Szer. Jan. 01 2020, 18:54
Oda-nem-illőségén jelentősen ront Arcyl hajlott hátának torokszorító íve, rajtakapottak szégyenérzetével fordítja el róla tekintetét, mielőtt puhatolózó szavai egyáltalán lecsapódhatnának kommunikációs csatornájuk túloldalán, és a zokogás erőltette ritmikus hánykolódáson áttörhetne. Gyerekkorában néhány alkalommal – jobbára családi vacsorák, estélyek, unalmas ismerősökkel bélelt koktélpartik után – ugyanilyen akaratlan tapintatlansággal nyitott rá anyjára, mindig ugyanúgy ült, feszes háttal, belé nevelten kihúzott vállakkal, szinte már méltóságteljesen, csupán arcát torzította el a sírás, nagy könnycseppeket hullajtott, rá nem jellemző csúfsággal. Bátyja látványa legalább ennyire meghökkenti, hozzászokott változatos testtartásaihoz, szinte már közönyös arckifejezéséhez, apjától elcsent, tökéletesen kivitelezett hűvösségéhez, mert Arcyl hozzá hasonlóan áthatolhatatlanná lett, évek alatt – kölyökként Orvel rajongásig szerette, csüngött rajta, félreérthetetlen, nyílt odaadással – tömörült és vastagodott, már nem is emlékszik, mikor jött rá – talán reggeli közben, amikor ugyanúgy hajtotta félbe az újságot, mint az apjuk, és ugyanolyan kimértséggel futotta végig a semmitmondó cikkeket –, hogy akárki ül vele szemben, már nem ismeri fel.
Máris felhúzza falait, Orvel tekintete jóval óvatosabban talál vissza hozzá, szinte bocsánatkérően, amiért leskelődött, amiért puszta létezésével, hazaérkezésével félbeszakította Arcyl legintimebb pillanatainak egyikét. Nesztelenül átsurranhatott volna az előszobán, tagadhatatlan, mégsem tette, és ez a mégsem árat követel tőle, méghozzá nagy árat, egyelőre azonban fogalma sincs, mivel fizeti majd meg. Bizonyos értelemben – barbituráttól elnehezült gondolatainak köszönhetően – nem is érdekli, hogyan törleszti majd váratlan belépőjének adósságát. Apja mindig változatos módokon kínozza meg, Arcyl pedig minden bizonnyal szeretne felnőni hozzá.
Csak nézi, nézi a hátat, amely sietve húzza ki magát, nézi, ahogyan elfordul tőle, és érzelemmentessé válik, már nem beszél a teste, visszaalakul, fene se tudja, pontosan mivé, prototípussá, klónná, éppen annyira hideg és élettelen. Ha tiszta lenne, teljesen tiszta, most nem fájna neki, pontosabban nem fájna így, nem fájna ennyire, de Orvel véletlenül sem tiszta – erről gondoskodott, egekre, erről minden alkalommal gondoskodik –, ezért belereped, beletörik, egészen halkan, észrevétlenül.
– Nem is tudom, csak úgy tűnt… - kezdi bizonytalanul, meglehet, hallucinált, meg sem történt, Arcyl nem sírt, inkább előrehajolt, vizsgált valamit, talán az asztaldíszt, folyton újat pakol fel a házvezetőnő, évszakokhoz, ünnepekhez, különleges évfordulókhoz illeszkedőt. – … mintha… – folytatja az előbbinél is zavartabban, ráncolt szemöldökkel, ideges vakarászással, amely a nyakát éri, aztán az állát, végül a füle tövét –, nem is tudom, érted, mintha valami baj lenne.
Bal vállára vetett iskolatáskáját lejjebb ereszti, könyökhajlatig csúszik, ott akad meg, cseppet sem elegánsan. Őszinteséget vár – vagy legalább egy ügyes hazugságot, amitől megnyugodhat, illetve feloldódhat benne az értetlenkedés, sosem látta sírni, igazán sírni, paradoxon módjára eszi be magát Orvel sejtjei közé –, ennek ellenére képtelen őszinteséget adni. Mostantól mindig így lesz? Hazudnak majd egymásnak, mert ebbe születtek, ezt tanulták – és ezt várják tőlük? – Semmilyen, szokás szerint eseménytelen – vállat von, tinédzserekre jellemző, színlelt nihilizmussal. – Próbáltunk algebrázni, de nem nagyon értettük, meg elég hamar ráuntunk. Majd este átnézem – Kivételesen igazat mond, estére általában megszűnik a tompasága, utoléri, mihez akar kezdeni, mit tervez, mire lesz szüksége hozzá, és pánikszerűen pótolja, amit nap közben a figyelméből elherdál. - Figyelj, biztos jól vagy?
Pént. Jan. 03 2020, 17:00
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Behunyom egy pillanatra szemeim. Belül kétfelé szakadok, vagy talán inkább három. Egyik dühödten morran bennem, mely üvölteti bennem: ostobaságokat beszélsz, öcsém! Nem, nem szabad, hogy rajtakapjanak bármi olyasmin, ami gyengeségre adhat okot. Anyám, de leginkább apám verte belém, a maga, kifinomult úri módján. Célzásai és megjegyzései minden olyan kezdeményezést hamvába holt, szégyenteljes tetté minősítettek, hogy azonnal abbahagytam, vagy bele sem kezdtem. Elégedetté akartam tenni. Ezért van bennem düh, hogy lám, mégsem tudom úgy betartani mindazt, amit követel tőlem. Most már ezt sem. Másik részem fagyos hidegséggel húzza fel kérlelhetetlen falát: nem, itt semmi nem történt, téves látszatok játéka űzi illuzórikus pászmáit. Micsoda egy bolondos elképzelés, hogy a Lowden família akár bármely tagja megengedhessen olyat, mint kimutatni azt, amit belül érez. Micsoda képtelenség! Kéri ki magának énem ezen része. Ám belül, mélyen legszívesebben leülnék vissza a székre, leültetném öcsémet is, s végre kiönthetném a szívem. Ő annyira más! Olyan könnyedén adja az érzéseit (hozzám képest), és mégis, annyira ő mindezzel. Kell ez a közvetlensége. Kell ez a kimutatott szeretet és aggódás. Ő az öcsém. Nekem kell példát mutatnom, és az éppen nem tartozik közéjük, hogy hagyom magam elérzékenyülni. Csak úgy tenni, mintha mi sem történt volna, nem látott semmit. - Milyen baj lenne? - Már maga a hangszín is jelzi, hogy itt aztán semmi nem történt, bármit is látott, merő képzelgés volt. Dühödten vágnám legszívesebben a csúszósan tisztán csillogó csempének a poharat. Mégis, inkább csak arrébb tolom, ahogy a papírtörlőért nyúlok, megtörölni a kezem. - Ha nem megy, szólj.. - nekem! - Miss Perkinsnek. Majd korrepetál. Nincs itt semmi baj, a terelő hadművelet csodálatosan kezd működésbe lendülni. De még mindig nem fordulok vissza, a mosogató előtt ácsorgás kifejezetten jó takarást tud adni arcomra, mert noha az orrom nem, a szememből útjára törő keserűség égő pirossággal hirdeti alattomos tettét, melyet csak úgy, elrejteni lehetetlen. A konyha kíméletlen fénye pedig tökéletesen rávilágítana arra a valóságra, melyet éppen gondosan takarni akarok. Keserű félmosolyba rándul egy pillanatra ajkam széle. Mégsem tudom félrevezetni. Drága öcsém, maradj mindig ilyen. Érzem, hogy fojtogatna újabban egy áradat, hiszen bent még zubog. Nyelve egyet, teszek rá lakatot, eszébe se jusson megtenni. Szégyenteljes, ha egy férfi sír. Egy Lowden pedig sosem ejt könnyet. - Minden rendben, csak félrenyeltem. Menj inkább algebrázni - kérlelhetetlen hidegséggel szántja végig jeges ostorával szavaim a közöttünk lévő távolságot, még a kezem is lendül hozzá, útjára bocsátva öcsémet, olyan hangszínnel, hogy ne hozzon szégyent a családra. Mintha apám hangját hallanám, ahogy engem is megfedd, mikor csak egy hajszálnyival is eltérek attól, mit ő akar. S míly simán csusszant ki a hazugság belőlem!
Csüt. Jan. 09 2020, 23:14
Nyomatékosító kérdésnek szánja, érdeklődése őszinteségéről igyekszik vele biztosítani bátyját – rekurzív gesztusok mentén törhetik fel eltávolodásukat –, hirtelen mégis tolakodást fedez fel benne, kéretlen faggatózást, amely kétféle reakciót válthat ki. Szerencsésebb – vagy éppen szerencsétlenebb – esetben felfedezi benne Orvel ártalmatlanságát, talán megnyílik, talán kedvesen útjára bocsátja, vagy – és ettől tart igazán, mert ezt tapasztalta, mert ebben nőtt fel, mert ez elől menekül szüntelen – szétzilálja jelenlegi békéjüket, feltehetően emelt hangon, esetleg, amennyiben tényleg érzéken helyre szúrt, megfélemlítés kíséretében.
Tisztán emlékszik még, hányszor ütötte meg – nem erőből, sosem lendület irányította apja kezét, csupán nevelő célzatú paskolásra futotta –, a kezére csapott, a fenekére, gyengéden taszított a vállán, hátán, térdét csípőhöz érintette, lábfejét térdhajlathoz, véletlenül sem bántalmazta, de kondicionálta, akkurátusan és megingást nem ismerve. Orvel ösztönszerű reakcióit sorra visszametszette, nem sírhatott – azt a gyengék és gyávák teszik, és te nem vagy az, egyetlen Lowden sem az –, nem érzékenyülhetett el – szentimentális intermezzókra igazán nincs időnk –, nem fordulhatott másokhoz empatikusan – mire feleszmélsz, elkuncsorogják a vagyonodat –, nem könyöröghetett – egy nyalókáért eladnád a tartásodat? –, nem hezitálhatott – mindig a család érdekeit kell szem előtt tartanod, mindegy, mibe kerül – nem ülhetett az anyja betegágya mellett – attól nem lesz jobban, eredj a dolgodra –, változatosan szidta, utasította rendre. Terelgetésnek hívta, igen, felhalmozott bölcsességét akarta megosztani, akarja most is, ezért nem felel meg neki az átlagos, kiváló fiúkat akart, kevesebbel nem érte be. Nem éri be.
Visszakozhatna, inthetne, felejtsék el, nem akart messzire menni, mégis vár, inkább vár, mindig vár – Arcylra.
Beharapja szája sarkát – ostoba szokás, képtelen megszabadulni tőle, apró tűszúrásnyi fájdalomba zárja tanácstalanságát –, nem küldi el, nem igazán, habozást olvas ki belőle, mintha Orveltől várná, hogy mondjon valamit, hogy találgasson. De nem tud. Arcyl tökéletesen illeszkedik apjuk világképébe, megtestesíti a felvázolt elvárásokat, benne minden sima, élére hajtott, kifinomult, soha, egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy mindez… szerep lenne, amibe belefaragta magát, súlyos lemondások árán. Nem, ő beleszületett, lubickol benne. Bármivel küzd, annak semmi köze Orvel kínlódásához, lehet, valami féleszű csitri verte át, vagy néhány pontos, tőzsdei esés billentett ki.
Ha most elsétál, azzal kicsinyíteni kezdi Arcyl problémáit. Hogyan tehetné meg? Hogyan ne tehetné meg?
– Felesleges, menni fog egyedül – közelebb lép az asztalhoz, lepillant rá, nyomokat keres rajta, elkent, még éppen nem felszáradt könnycseppeket. Semmit sem talál. Feltolja rá iskolatáskáját, egy nem megfelelően a pánt elereszti valamelyik füzetét. – Nem figyeltem eléggé délután, de eszek valamit, és beseggelem.
Lábával hátrább tolja a hozzá legközelebb eső széket, rácsusszan, különösebb gondolkodás nélkül, pedig legszívesebben tényleg felszívódna. Legalábbis ezt hiszi. Más opciót nem ismer. Illetve Arcyl ezúttal minden kétséget kizáróan Orvel tudomására hozza, mit szeretne tőle – hogy eltűnjön, hogy megfeledkezzenek erről az egészről, és többé ne is bolygassák. Egyáltalán mit bolygattak meg? Mit szakított félbe Orvel?
– Maradt valami az ebédből? – várakozóan pillant Arcyl hátára, széles, férfias hát, feszes vállakkal övezett, ingerlő ívű. Hozzá képest nyeszlettnek érzi magát. – Farkaséhes vagyok. Olvastam valahol, hogy egy tinédzser fiú akár háromezer kalóriát is eléget egyetlen nap alatt, érted, a puszta létezésével.
Szomb. Jan. 11 2020, 13:50
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
A helyett, hogy Orvel lelépne, hallani, ahogy táskája megérkezik az asztalra. Máskor talán rendre utasítanám, táska helye nem az asztalon, tegye legalább a székre, helyette lemondóan sóhajtok magamban. Nem vette az adást, hogy ideje eltűnnie, s úgy tennie, itt semmi nem történt. Mert, nem is történt semmi. Mégis, valahol kaparja a koponyám hátsó részét ismételten, hogy most, most itt van az ideje annak, hogy végre beszélgessünk. Nem, nincs itt. Nem lehetek gyenge, legfőképpen az öcsémnek nem, akinek a támasza, a példaképe kell, hogy legyek. Abba a gyengeség nem tartozik bele. - Ne az asztalra tedd - szólalok mégis szárazon. Mintha bármit is segítene a belül tomboló dühön és keserűségen. - Nem kívánok együtt étkezni a behozott vendégeiddel a táskádon. Ezt pont nem akartam! Behunyom megint a szemem. Pont úgy, pont azzal a hangsúllyal vágtam ezt hozzá, mint ahogy apa tenné. - Miért nem figyeltél? - Kapok értelmet egy újabb szavának. Terelni, jó terelni, akarom. Mégis, az érdeklődés hangszíne helyett egyfajta felelősségre vonás: ha nem figyelsz, hoppon maradsz. Mindig résen lenni, minden apró jelet és jelzést észrevenni és ráharapni, kihasználni, vagy éppen felismerni, hogy kész átverés, s átadni másoknak, hadd rágódjanak rajta, míg mi a gesztenyénket sütögetjük. Érzem öcsém pillantását a hátamon és ez felettébb ingerelni kezd. Mert figyel, mert olvas és tud értelmezni. Van elég esze. - Majd a szakács megmondja. De ha akarsz újabb ezrest elpörgetni kalóriában, odamész a hűtőhöz és megnézed - hallom a hangját, merre ül, ha a másik irányba fordulva szépen kisétálok a konyhából, nem fogja az árulkodó nyomokat látni az arcomon. Miért vagyok ilyen érzéketlen a saját öcsémhez? A szobámba kellett volna burkolóznom, talán mostanra már régen könnyebb lenne ez az egész. Mert kétségem sincs, öcsém maradni szándékozik itt, nekem pedig egyre fogy a türelmem, a tartásom, hogy úgy tegyek, nem történt semmi. Így én lépek le, noha még kellett volna pár perc, hogy minden jobb legyen.
Szer. Jan. 15 2020, 18:50
Valamivel később éri utol Arcyl rendreutasítása, ismerős tónus, ismerős leereszkedés és keménység, bejárta már ennek minden egyes zugát, atomjaira szedte, elemezte, mert annyiszor hallotta már, és annyiszor szerette volna megérteni, mi hajtja, nyomasztja, ösztökéli apjukat, miféle elegancia hiányát látja a vaktában lesarkallt cipőkben, vagy íróasztalon szétgórt papírlapok káoszában. Rezzenés nélkül készíti ellenszegülését, táskája irányába nyúl, lelökés helyett azonban csupán megigazítja, mindehhez szenvtelen arcot, lustán fürkésző szempárt társít.
Párhuzamba állítja őket, persze, viselkedésük megegyezik, pont ezért hiányzik belőle a félelem, hiába hajlítgatta rendíthetetlenül a ház legidősebb Lowdene, ugyanolyan szenvedéllyel ültette a nyakába lovaspólómeccseken, törölte le orráról a piszokfoltot, vagy nyugtatta hideg ruhával lázas homlokát. Ez a hát, amit éppen kedvtelve, rejtett elégedettséggel és még kevésbé beismert rajongással vizslat, szinte ugyanaz a hát, amire gyerekkorában felkapaszkodott, márpedig ilyen fokú egyezés esetén önkéntelenül összemossa a két alakot, és egyformára metszi határvonalaikat.
Talán éppen ezért émelyeg folyton, hogy képtelen kiigazodni rajtuk, hogy bármilyennek képzel el őket, és bármilyenre kalibrálja viselkedését a jelenlétükben – igazítja, legyünk racionálisak –, mindig téved, mintha másként lennének bekötve, mintha folyton elcsúsznának egymáson. – Legnagyobb veszteségedre – döf vissza automatikusan, sértéseit már fel sem veszi, neki bizonyára minden barátja tudatlan, jellegtelen és jelentéktelen kis csacsi. – Egyébként, ha tényleg tudni szeretnéd – fogalma sincs, honnan ez a pattanás, ez az előbújó szemtelenség –, éppen mással voltunk elfoglalva. Fejben.
Valóban megpróbáltak legalább két sornyit haladni, ültek a füzet felett néhány percet, sürgetően járó lábbal, reszkető ujjakkal, csakhogy mindketten ugyanarra gondoltak – arra a pár elcsent, becsben tartott pirulára, ami azonnali menekülőutat kínál. Éppen ettől émelyeg folyton, ettől az édeskés felszínességtől, ettől a hideg távolságtartástól, ettől a diszharmóniától – még a belakott teret sem teheti otthonná, mert nincs formája, súlya, beltartalma, egyszerűen csak van, mindig méterekre, kilométerekre az embertől. Orvel azonban – amióta az eszét tudja – tartozni szeretne valakihez, közösséghez, családhoz, valamihez, akármihez, benne a vágy a közelségre, és nincs körülötte egyetlen felnőtt se, aki hajlandó lenne megadni ezt neki.
– Jó, mindegy – adja fel végül, lerázza magáról csalódottságát (pedig Arcyl testes és sírásra görbítő elutasításban részesíti) –, ha ennyire derogál egy helyiségben tartózkodni velem, felőlem le is léphetsz. Ne aggódj, senkinek se mondom el, milyen állapotban találtalak. – Három lépés távolságon kell átszenvednie magát, közel sem pörget el ezer kalóriát, mégis nehezére esik, mert ezzel a három lépéssel tulajdonképpen beismeri a vereséget. Halkan nyitja a hűtőajtót, matatni kezd benne, letakart tálak alá néz be, szimatol és kóstol, válogat.
Szomb. Jan. 18 2020, 11:16
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Nem hallom, ahogy a táska helyet foglalna a széken, vagy akár a földön, ahová mondjuk még az aktatáskámat sem vagyok hajlandó tenni, nyílt helyen meg végképp. - Mióta rendelkezel azon fogalmi zavarral, hogy az asztal és a szék ugyanaz? Lehet, hogy keresni kéne egy megfelelő angol tanárt a részedre - fogalmam sincs, miért lovagolok ennyire a témán. Nem az öcsémen kéne levernem a port, hogy ekkora ívet kapok folytonosan apánktól. S észre sem veszem, hátam feszesebb és egyenesebb is lesz, engedelmeskedve azon nevelésnek, amit tőle kaptunk. A mosogatócsapra meredek. Apának is így felesel vajon, vagy csak én vagyok ilyen kitüntetett figyelemben részesítve? - Nem én kapom a bukás megnevezést a nevem alá - pedig pont, hogy éppen a legjobb részbe talált bele. Minél tovább húzza a tanulmányait, annál később szabadulhatok meg a tehertől, amit olyan kényelmesen rak rám apánk, mintha egy anyahajó lennék. Kell az öcsém, mint egy korty friss levegő. - Ha megkímélnél a találgatástól, mit is értesz a mással voltatok elfoglalva... fejben, megköszönném.
Haladok az ajtó felé, megkerülve és kikerülve a lehetőséget, hogy megláthassa az arcom. Azért gondolatban elmosolyodom az első felére a szavainak. Mégis tud virágnyelven úgy odaszúrni, úgy alakítani a helyzeten, mintha minden tőle függene. Nincs minden veszve azért. Aztán éppen olyan gyorsan merevedik meg a belső mosoly, s lép át a kipattanni készülő dühöt és keserűséget megakadályozó rideg arckifejezésbe, s ez meg is jelenik az arcomon, ahogy megállok és feledve minden elővigyázatosságomat, felé fordulok. - Ha bárkinek is elmondod, gondoskodni fogok róla, hogy ez esetben Miss Perkins legyen az új korrepetítorod az iskola végéig. Ekkor döbbenek rá, hogy öcsémnek nagyon trükkösen sikerült elérnie, hogy tényleg lássa, mi is történt az előbb itt. Kihúzom magam és inkább kimegyek a konyhából, olyan vészjóslóan rideg tartással, amely talán képes minden keserűségemet, dühömet, kétségbeesésemet és az öcsém figyelmességétől megolvadni készülő réteget visszafagyasztani. Nem sérülhetek, nem nyithatok, nem engedhetem meg magamnak.
Csüt. Jan. 23 2020, 20:47
Hátának íve másodpercek alatt rendeződik át, bár ing takarja, Orvel látni véli a bordakosarak közé ékelődő, két oldalról sánc-ölelte horpaszt – megfeszülő gerincoszlop, katonás rendű csigolyák, méltóságteljes tartás, amely inkább kimért és rémisztően precíz, mintsem őszinte, ösztönös reakció. Csendben oldalra ejti pillantását, képtelen tovább nézni, szembesülni a trenírozás végeredményével, pontosan ilyenné kellene válnia, ezt várják tőle – legalább egy ember, de az anyja, örök rezignáltságában, áldását adja mindenre –, belőle is gép lesz, kiégés határán egyensúlyozó üzletember.
– Döbbenetes, mennyire nem ismersz – dobja szórakozottan a kettejük által bezárt szög ürességébe, elméletileg két párhuzamosan futó egyenes a végtelenben találkozni kényszerül, Orvel mégis attól tart, esetükben folyamatos távolodás, szétsodródás figyelhető meg. Természetesen tehetne ellene, rendelkezik bizonyos eszköztárral, tud kedves, mások akarata előtt hajló lenni, van benne együttérzés, részvét, feltétel nélküli öröm, ilyen pillanatokban azonban rejtve marad különleges tehetsége. Kitölti valami más. – Akkor se tudnék megbukni, ha komolyan próbálkoznék – most először hangzik kifejezetten flegmának a visszavágás, de Arcyl támadásait valamilyen módon ki kell védenie, különben összecsuklana szeretetlensége súlya alatt. Megdermed belül, megkeményedik, túlzó pontossággal tükrözi fivére érzéketlenségét.
Szándékosan érintetlenül hagyja délutáni programjuk iránti érdeklődését, nincs szüksége most erre, egyébként sem tudja, mihez kezdene a hazugság továbbgörgetésével, kifejezetten cselesnek gondolja magát, persze, figyelemre méltó érzékkel hazudozik – családi vonás, örökölt gén, hamarabb tanult meg csalni és pókerarcot mimikrizni, mint járni –, ennek ellenére nem szívesen bonyolódna bele. Úgyis átcsusszan majd, minden szűrőn sikerült eddig, valójában soha senkit nem érdekelt, mit kezd a kötelezettségein túl nyújtózkodó szabadidejével, rá bízták, talán korából fakadóan ártalmatlan gyerekcsínyeket feltételeztek, esetleg kamaszos lázongást. Drogokat semmiképpen. Gyógyszereket semmiképpen.
Éppen felpattint egy fedelet, benne avokádós ráksaláta rejtőzik, már nyúlna bele – kézzel, mintha szándékosan feszegetné a határokat, mikor pattan el a másik rendezettsége –, amikor ostorként csattan képletesen meztelen testén Arcyl cseppet sem burkolt fenyegetése. Kiegyenesedik, ujjai között falatnyi rákfarokkal, tarkóján libabőrrel fordul irányba, egyenesen felé, hogy láthassa, amint ismét hátat fordít neki, könnyűszerrel, mintha vitának vagy egyezkedésnek helye sem lehetne. Ugyanakkor elzárkózik Orvel esetleges bocsánatkérése elől, amely lehúzza gyomrát, mellkastájéktól egészen a talpáig, és csak áll ott, egyfajta tanult tehetetlenséggel, mert nincs ereje, sem akarata közbeavatkozni. Miss Perkins meglehetősen enyhe büntetés, bár erről – ezek szerint – a bátyjának fogalma sincs.
– Menekülj nyugodtan – fél-csenddel, fél-szívvel mondja –, nem is vártam mást tőled.
Vas. Jan. 26 2020, 09:07
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Ellenkezés. Éppen annyira hergelő, mint amennyire lenyűgöző. Képes beszólni, visszaütni. Minden szemrebbenés nélkül. Mindig is ilyen volt, vagy az utóbbi időben vált ilyen flegmán ellenálló? - Megnézném, apánknak el tudnád-e ezt a mondatod ismételni - lenne-e mersze hozzá. A folytatásra is megkapja az éles lezárást. - Nem is tehetsz mást. A mi családunkban nem divat a bukás és a rossz jegy. Nem hagyhatom, ki kibukjon, rossz jegyei legyenek. Úgy nem fogja követni azt az utat, hogy végül elérkezhessen hozzám, hogy végre együtt vezethessük a céget. Nincs más választásod, öcsém, értsd meg végre. Az ellenállás hasztalan. Előbb-utóbb meg fogod érteni. S akkor itt leszek én neked. Csak tartanánk már ott! A pult előtt ácsorogva és két kezemet ráhelyezve, csak a szememmel sandítok oldalra. Csend van valamit illetően, amit azért tudni szeretnék. Hallgat. Sebaj. Idővel ki fog derülni. Van türelmem. Szavaimra láthatóan kiegyenesedik, megmerevedik. Ezt akartam elérni. Vegye észre végre magát. Ennél többre nincs is szükségem, megfordulok, megkönnyebbülve, hogy mégsem látta az arcomon azt, amire nem vágyom, hogy bárki lássa. Felmarkolom útközben a boros üveget. Azt akkor is elpusztítom, ami benne van. Kell. A győzelmemen azonban nem tudok sokáig ülni, elér az a csendes mondathalmaz, amely olyannyira apánk hangja, tónusa és a leggyengébb pontig hatoló csapása, hogy ennél szebben elsajátítani még én sem tudnám. Megmerevedik a vállam, kihúzom magam még jobban. - A maradék ráksalátát dobd ki. Nincs kedvem a maszataidból étkezni - azzal távozok.
Alvásom egyáltalán nem volt nyugtalan. A bor, majd rá egy kis rövid, kiütéses győzelemmel zúzta szét a kétségeimet. Egészen másnapig, amikor is a fejem bíztatóan és józanítóan jelezte, mit tettem és mit is nem akartam, hogy lássanak belőlem. Úgy soha. Főleg az öcsémet nem akartam, hogy lásson így. Még a zuhany alatt is ezen töprengtem, s azon, mennyit leszek képes elbírni, míg végre mellettem lesz. Ki kell bírnom. De ha most eljár a szája, mit is látott tegnap, ne fogom zsebre tenni az egész családtól azt a rosszalló és bennem csalódott kiábrándult tekintetet. Gyenge. Érdemtelen. A rohadt életbe, ezért feszítem magam keresztre nap, mint nap! Nem engedhetem meg, hogy ezt kapjam vissza. Azok után, amiket kiöltem magamból, csak, hogy megfeleljek. A hajszárítót csak ledobom a helyére, felkapom az odakészített ruhát és öcsém ajtajáig meg sem állok. Kopogás? Minek. Benyitok, bevágom magam mögött az ajtót a kezem lendítésével s remélem, ott van. Ha megtalálom, s remélem, senki nincs a közelben, s még csak nyílt helyen sem találok rá, ahol bárki sétálgathat. Még egyszer nem fogom elkövetni azt a hibát, amit tegnap. - Nem láttál tegnap semmit. - A szemeit keresem. Azt, hogy a válasza igen, semmit sem látott.
Hétf. Feb. 10 2020, 21:04
Fenyegetéssel egyenértékű megjegyzése – ennél pontosabb kifejezést nem talál rá, talán kihívásként aposztrofálhatná – fájó pont akad el, valahol a torka és a gyomra között, mint amikor egy falat nem csúszik le könnyedén, és hosszú ideig szorítja a nyelőcsövet. Eszes gyereknek tartják, persze kicsit szétszórtnak és hányavetinek, folyton elkalandoznak a gondolatai, nehezen bírja rá magát negyvenöt percen át tartó koncentrációra, fél füllel mégis folyamatosan figyel, mintha a világot önmaga körül rosszul fogott rádióadásként hallaná, amelynek foszlányai eljutnak hozzá, azokat pedig könnyedén memorizálja. Egy ideig még küzdött, eleinte, naivan, behódolásra alkalmatlanul, nem akart rabszolga lenni, sem örököse bármilyen státusznak, nem akart azért gürcölni egy életen át, hogy valaki más renoméját gondozza fáradhatatlanul.
Aztán rájött, ahogyan Arcyl is rájöhetett élete egy pontján, hogy bizonyos ódiumoknak elől képtelenség megszökni, a társadalom prominens tagjaiként különböző kötelezettségeknek kell eleget tenniük. Onnantól kezdve nem számított, milyen teljesítményt nyújt, habár egyfajta minimumot mindenképpen megköveteltek tőle. Hiába kacérkodott a biológiával és kémiával egy időben, vállalati alelnökként, ne adja isten, vezérigazgatóként aligha vehetné hasznát.
(Mégis azt akarja, semmi mást nem is akar az élettől.)
Megkeseredik szájában a falat, pofon-ütöttek megalázottságával fordítja el a fejét, most elviselhetetlen a gondolat, hogy ránézzen, sőt, ne csupán ránézzen, hanem lássa rajta, lássa a közömbösséget, a szeretetlenséget, rezdületlen arcvonásait, hűvös tekintetét. Tíz perccel később letuszkolja a maradékot, holott egyáltalán nem kívánja.
Kétszer hányt, első alkalommal fél tizenkettőkor botorkált ki, éppen a Candy Cursh hétszáznegyvenötödik szintjénél járt, szinte emésztetlenül bukott vissza belőle minden, salátástul, ledöntött ásványvizestül. Másodszorra háromnegyed négykor, sárga, keserű epét öklendezett fel, végül leheveredett a mosdó mellé, és két órát aludt a hideg csempén. Jól esett. Jobban esett, mint visszamenni és átpötyögnie magát a hétszázötvenhatodik szinten.
Attól fél – gondolja most, az asztal fölé hajolva, rosszullétének szagától és alig felszívódó izzadságától mocskosan és elviselhetetlenül undorítóan –, tabletta nélkül az első órát nem bírná végigülni, elaludna, esetleg hazaküldenék. Egyetlen darab kell, egyetlen bogyó, apró, ujjbegynyi megkönnyebbülés. Nyelvére illeszti, további hezitálás híján, úgyis tudja, mi lesz a vége, felesleges indulásig húzni, a maradékot visszarejti a fiókjába, két könyv közé. Rohamosan merülnek a készletei, lassan ideje újra fosztogatókörútra indulni a szülei fürdőszobájába. Kis szerencsével az anyja éjjeliszekrényében vagy gardróbjának is talál egy elfeledett levélnyi nyugtatót.
Piszkosul keserű, nyelve és mutatóujja satujába csúsztatja, szétnyomja, gyakorlott mozdulatokkal dörgöli bele az ínyébe. Valahol ezen a ponton érkezik meg Arcyl. Más körülmények között óvatosabb lenne, előző napi viselkedéséhez igazítani a jelenlegit, és ezt akarja, tényleg ezt akarja, de alig aludt, széthasad a feje, émelyeg, a gyomra egyszerre korog és forog ételbefogadásra képtelenül. Szóval, szeretné, nem itt hibázik – egyszerűen nem megy neki. – Ki a faszt érdekel, hogy bőgtél tegnap? – mordul rá számára is ismeretlen dühvel és ellenségeskedéssel. Tulajdonképpen nem mindegy? Arcyl akkor sem szereti, ha jól viselkedik és illedelmes.
Szomb. Feb. 15 2020, 17:57
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Ha tudnám, mit tesz éppen a szavaimra, akkor hátrafordulnék. Testvéri sértettségem viszont nagyobb annál, hogy erre gondoljak, csak sértett önérzetem diktálja azt, hogy az üveget felmarkolva, inkább távozzak és búskomorogjak magam tovább, a négy fal között. Holnap nem kell menni sehova, este nincs pofavizit semerre. És olyankor inkább békén hagynak, kivéve, amikor nem. Pedig talán másként alakult volna sok minden, ha akkor látom, mennyire eljutottak hozzá a szavaim. Nem a jó értelemben véve megérintve őt.
A fejem csak enyhén jelez, mennyi alkoholt is fogyasztottam. Arra azért figyeltem, hogy egyek és igyak is, legalábbis vizet, az alkohol mellé. Mégis, érzem, hogy nem éppen használható állapotban vagyok jelenleg.
A szag csapna meg egyből, ha nem éppen máson forogna az agyam. Vagy a látvány. Nem, most elérni akarom, a szavakat akarom. A szeretetét és tőrődését akarom, s bunkó testvéri viselkedésbe csomagolva követelem tőle, mit sem tudva erről. Utólag esik le a mozdulata is, amit tesz, és menten tova is siklik a szavaitól. A kezem lendül, hogy egy istenest lekavarjon a képére, annyira feldühít. Hogy beszélhet így velem és ráadásul úgy, hogy leszarja, mi is történt? Aztán leejteném a kezem, ahogy meglátom és a szag is eljut végre hozzám, a látványával együtt. Kezem a vállára markol újfent és közelebb lendíti magához. - Te meg mi a fenét műveltél magaddal? Hogy nézel ki? Mi ez a szag? - Lenyomom az egyik ülőalkalmatosságra. - Ha apánk így nyit rád, nem lesz olyan szerencsét, hogy csak ennyivel úszd meg. Az ablakhoz lépek és ha el van húzva bármi sötétítő, szétnyitom és frissebb levegőt engedek be. Már csak magam miatt is, mert azért nekem sem teljesen normális üzemmódban dolgozik most a fejem. - Elmondod, vagy szóljak apánknak? - Ülök le vele szemben, szigorúan rátekintve. Aggódok érte, ugyanakkor baromira dühít, hogy mi a francot is csinált magával?
Szomb. Márc. 07 2020, 21:43
Türelmetlenség rohan át enyhe elvonási tünetek fájdalmával átszőtt állkapcsától egészen elgémberedett, hideg tapintású bokájáig, trükkje ellenére még így is perceket vehet igénybe, mire felszívódik a porrá zúzott és ínybe dörzsölt gyógyszer. Pillantása ingerülten lendül bátyja irányába, rajta természetesen semmi sem hagy nyomot, makulátlan megjelenésű, friss és tettre kész, éles kontrasztot képez Orvel kialvatlanságával és meggyötörtségével. A tökéletes úriember és mosott szar találkozása egy lépcsőfordulóban – persze helyrajzi csúsztatással él gondolatban, így művészibbnek hat. Megszokásból ösztönösen leszopogatja mutatóujjáról az elkenődött, de kárba veszésre ítélt fehér félkör, nem menekülhet éhes szája, éhes teste elől, ráadásul magán érzi Arcyl kutakodó tekintetét, amely élve boncolásra készen nehezedik rá.
Aztán valahogyan kipereg valóságérzetéből néhány másodperc – pislogni sincs ideje, jobb oldalon feltűnik egy ismeretlen objektum, perifériás látása hirtelenjében túl élesen érzékeli, már rándulna, menekülne, mert fogalma sincs, mi az, talán rossz pirulát választott ki, vagy valamilyen hallucinogén keveredhetett a tartalékai közé, de az a valami hozzáér. Puha és meleg, idegen súlyától zavarodottan méri be, fókuszát csavargatja kicsit, majd felkapaszkodik a tárgy mentén, amely könyökhajlatánál realizálja, hogy Arcyl karja. Arcyl tenyere ennyire forró, Arcyl ujjai ilyen kemények, Arcyl testre gyakorolt ereje ennyire könyörtelen. Felé fordul, majdnem elbotlik két lépés között, enged az izom és húzóerő tömegvonzásának.
Nem hallucinogén, konstatálja, amint vonások rajzolódnak ki, és gondolatai tisztulni kezdenek, csupán keveset aludt, jelenlegi állapotán mérsékelt dehidratációja sem segít sokat. – Hagyj már! – mordul rá kölyökkutyás eltökéltséggel, mégis tehetetlenül tűri a válltájékon megjelenő nyomást, leül – keménységéből ítélve faszékre –, fáziskéséssel próbálja lerázni magáról Arcyl érintését. Az már ott sincs, hamarabb továbbáll.
Nyilvánvalóan. Kettejük között semmi sem tartós.
Kizárólag a közöny.
– A kibaszott ráksalátától végigrókáztam az egész éjszakát – szisszenéssel toldja meg kifakadását, fénypászmák szántják fel arcát, minden elviselhetetlenül világossá válik. Hűvös fuvallatok teszik még kibírhatatlanabbá. Üvölteni tudna. – Mi a szart kéne megúsznom? Hogy elrontottam a gyomromat? Idióta… – tekintetével leköveti mozdulatait, ellenségesen összébb húzza szemét, kezének élét a homlokának támasztja, némi árnyék reményében. Gyomra ismét fordul egyet, üresen, órák óta nincs mit kiadnia magából. Ettől függetlenül kitartóan próbálkozik. – Kellett egy rohadt hányinger csillapító, és Josh – nem kellene belerángatnia, mégis megteszi, szembesítés esetén kérdések nélkül falazna neki úgyis, különben mindketten belebuknak az egészbe – írta, hogy próbáljam széttörni, mert akkor gyorsabban felszívódik. Valami drogkartelles sorozatban látta, hogy ezt csinálják a fájdalomcsillapítóval. – Megemeli pólóját, beletörli izzadt, sápadt arcát. Kezd hatni, igazán hatni, ereiben szétáramlik az enyhülés. – De azért jó tudni, hogy rögtön hozzá szaladnál. Gondolom, kurva büszke vagy a spiclisségedre.
Vas. Márc. 08 2020, 21:03
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
Összeráncolom a homlokom, ahogy nekiáll az ujjáról lenyalni a bármit is. Mi a csudát művel magával? Nem, ezt nem teheti magával, tönkre fogja tenni magát! Így hogy lesz velem? Mellettem? Nem, nem fogom hagyni! Hirtelen fog a méreg, hogy képes ennyire kiszúrni nem csak saját magával, hanem velem is. Mikor fogja megérteni, hogy szükségem van rá! De nem így... - Állj már meg a lábadon, az isten szerelmére - ahogy botladozni kezdene, úgy markolok rá jobban a vállára, hogy megtartsam, ha el akarna esni. - Nem - felelem határozottan. Nem fogom hagyni, hogy ezt művelje magával. - Képes voltál nem mosni kezet és úgy ettél belőle. Meg is érdemled - vonok vállat. - És tudod, hogy ezt nem veszem be. Ahhoz sokkal szarabbul nézel ki. És mi ez a fehér a szád körül? - most már jobban látom, ahogy a fény rávetül. A szemei sem tetszenek és a bőrszíne sem. Megkordul a gyomra. Ez pont jókor jött. - Ha valaki végigrókázza az éjjelt, mert elrontotta a gyomrát, annak nem korog. Legalábbis nem most - blöffölök, azért nekem is szokott korogni, ha éppen.. - Minek neveztél? Ki ne merd ejteni a szádon még egyszer! - Dörrenek rá. Hallgatom a magyarázatát, ami úgy sántít, ahogy van. - Josh? Ahogy a combomra támasztom az alkarom, úgy tekintek az öcsémre. Szánalmasan fest, de inkább a mérgemet emeli, mint az együtt érzésemet. - Hogy is van akkor az, amit tegnap mondtál: ne aggódjak, nem mondod el senkinek? Ki is a spicli? - ez egy nagyon fájó pont volt, ami akkor betalált és örömmel adom vissza. Még akkor is, ha rossz látni, mennyire rosszul van. Tegnap ő sem kímélt. Most nem vagyok olyan hangulatban, hogy kedves legyek vele. - Hívok orvost. Csak hogy dicsérjelek, sokkal szarabbul nézel ki, mint aki végirókázta az éjszakát. Ittál valamit egyáltalán? - Nem, nem fog lepattintani. Mérges vagyok rá.
Hétf. Ápr. 06 2020, 23:10
Tavaszi zápor módjára teríti be bátyja ingerültségre fűzött megfeddése, természetesen mindent górcső alá vesz, egyetlen szótól egyetlen rezdülésig, valószínűleg olajozottan forgó agytekervényei máris szükségtelen összefüggéseket gyártanak. Ebből nem kér, most másra kell koncentrálnia, dobbanásonként lazul fel eddigi rosszulléte, ébrenlétének eddigi egyenetlenségei, majd hirtelen – mondhatná, hogy váratlanul, csakhogy ebben nincs semmi váratlan, előre kalkulált, leszámolta a másodperceket –, szétporlik benne a szorongás, émelygés és feszültség. Gondolatai ernyedten próbálnak rákapaszkodni Arcyl további vádjaira és kérdéseire, miközben tekintete rendíthetetlenül kitartja a szemforgatás-unottság-türelmetlenség szentháromságát.
Annyiszor palástolta már gyógyszerekkel átitatott állapotát, ezúttal sem esik nehezére, rutinosan mozog benne, villanások sorozataként elsüvítő évek tapasztalatával. Önkéntelenül leejti végül pillantását, felkapaszkodik a combokra fektetett alkarra, ő sosem lesz olyan izmos vagy feszes, mint a bátyja, sem annyira összeszedett. Egyszer látta sírni, egyetlen egyszer – kirajzolódik szemei előtt a tegnapi intermezzójuk, rövidke átkötés, közönyben eltelő létezésük hajszálvékony keresztmetszete. – Komoly problémáid vannak a szövegértéssel, pedig olyan jó iskolába járattak – harapja kettejük közé, látszólag keményen, valójában teljesen ártalmatlanul. Ha kutyának is tekinthető, akkor sem több hamis- vagy kölyökkutyánál, fogak nélkül vicsorgó pudli.
– Josh a ráksalátáról tud, a fehér por a hányinger csillapító – ujjával gyorsan letörli, nyelvével eltünteti a kérdéses nyomot, áttetszővé olvad a szájában. – Kurva sok kérdésed van, nekem meg kibaszottul fáj a fejem – teszi hozzá nyűgösen, így vedlik vissza szűkölő szukává. Valószínűleg rekordot dönt, családtagjai együttvéve nem hallhattak tőle ennyi káromkodást, főleg nem ilyen rövid időbe ágyazva. Amennyiben Arcyl mégis ellene fordul – márpedig ellenem fog, itt nincs feltételes mód, gondolja keserűen, inkább lök mások elé, mintsem magammal rántsam lebukás esetén –, biztosan eltiltják a barátaitól.
Pedig neki nincs mása ezen a nyomorult, kiábrándító világon. Kizárólag Josh.
Hunyorogva keresi bátyja arcának öröktől ismerős vonásait, amikor megtalálja, panaszosan mordul egyet. Várni valamire, vágyni valamire és megtalálni azt – két teljesen különböző dolog. – Ne hívj senkit, összeszedem magam. Nem a világvége egy gyomorrontás. Amúgy sincs mit kihánynom, éppen ettől szenvedek. Baromi irritáló öklendezi eredmény nélkül. Mondjuk eredménnyel is az – vállat von, hangja megengedő, pedig valójában ő kér engedékenységet. Véd- és dacszövetséget. - Semmit sem ittam, mert semmi sem marad meg bennem.
Pént. Ápr. 10 2020, 19:22
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
A szemeibe tekintek. Szuggerálom? A dühömet akarom lenyomni a torkán? Vagy aggódom érte, mint testvér? Nem tudom ezeket a gondolatokat szétválasztani, mint ahogy azt sem, mennyire feldühít az, hogy tegnap rajtakapott, most én kaptam rajta és olyan nagy ívben közömbös az egészre, sőt, unottan támadó, hogy a torkomra fagynak először azok az érzések, amelyeket testvérinek mondanék. Sosem voltam agresszív, fizikailag legalábbis. Azt elég módszeresen kiírtotta apánk belőlem. Maradt a máshogyan kiadás. Szavakban, gesztusokban, s korántsem agresszió formájában. De talán most, most először érzem azt, hogy megráznám a vállánál fogva öcsémet, hogy ébredjen már fel ebből az önsajnáltató, mártírkodásból. Mikor veszi észre, hogy szükségem van rá? - Komoly problémáid vannak a hazudozással, pedig igazán jó suliba járattak, hogy elsajátítsd a szavak használatának művészetét - adom vissza. Támad, mert védekezik. Márpedig az nem fog menni, most nem csak a dühöm miatt vagyok ennyire megingathatatlan. Nem fogja fel, hogy mennyire pusztítja magát? Mert nem, nem fogja nekem bemesélni, hogy csak a ráksaláta miatt ilyen. És hogy bulizott volna éjjel egyedül, ki tudja hány üveg társaságában. - Beszélj velem normálisan. - válik kemény hideggé a hangom. Tőle végképp nem tűröm, hogy így beszéljen velem, rosszulléte ide vagy oda. - És azt porrá töröd, úgy nyeled le? Értem, hogy van benne logika, de ahogy kinézett, az valahogy nem arra utalt, hogy csak úgy bevette. Még mindig csak figyelem. Vajon apa mennyire látja, hogy mikor hazudik öcsém? S nekem hányszor volt vak rá a szemem, fülem? S ugyanakkor annyira vágyom arra, hogy értésére adjam, figyeljen magára, vigyázzon magára. Csak azért tartom magam, mert tudom, egyszer együtt leszünk a cégnél. És akkor nagyobb esélyem lesz apámmal szemben. Apánkkal szemben. De vajon jó-e, hogy így viselkedünk egymással? Egy ideig csendben figyelem. Mint ahogy belül figyelem a harag, düh, aggódás, féltés kavargását, melyről még a szemem sem árulkodik, tekintetem őt mérlegelőnek mutat. - Ha semmilyen információt nem adsz senkinek az égvilágon arról, amit tegnap láttál rólam, hallottál, mindent, s négyszemközt marad közöttünk, nem hozod nyilvánosságra, akkor most békén hagylak. - hozom nyilvánosságra azt, amit eldöntöttem. A kölcsönösség visszajár. Nem fogja nyilvánosságra hozni, akkor én sem fogok orvost hívni. Pedig... kéne. Nem jól néz ki. Ennyire lelketlen lennék?
Pént. Május 01 2020, 22:23
Nyelve öntudatlanul járja be ínyének egyenetlen terepét, hiába húzódik vissza benne elvonási tünetekkel tűzdelt rosszulléte, hiába szívódott fel minden maradéktalanul, kesernyés utóízt hagyva nyelve hátsó régiójában, hiába tudja, hogy nem találhat ott semmit, megszokásból, idegességében kutakodik. Viselkedése mégis rutintalanságot tükröz, mint aki kergetőzik, nem bírja elviselni a gyógyszer ismeretlen állagát és fanyarságát. Mentőövként szolgálhat hazugságai hiteles előadásában, egy nevetséges, haszontalan rituálé, a vak tapogatózás.
Kelletlen mosollyal fogadja bátyja lendületből visszaadott sértését, szemantikai civódásba kezdhetne, infantilis szópárbajba, és tudja, ha nem is győzne minden kétséget kizáróan, Arcyl akkor is vert helyzetként élné meg Orvel csípős nyelvét és szemtelen szurkálódását. Csakhogy gyerek még, ezért nem áll tőle távol az a bizonyos infantilis szópárbaj, kontroll-vesztettségében – egyelőre enyhülés járja át, azonban valami más is ott sarjadzik már, a bátorság és féktelenség, amely feloldja megfeszített elfojtásait – pedig képtelen racionális döntések meghozatalára. – Szerintem ne menjünk bele a retorika alapjaiba – megsemmisítőnek szánja, benne minden tudás friss még, az ifjúkori tévedhetetlenség illúziójának örök áldozata. – De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem hazudok, ha nem hiszel nekem, az már nem az én problémám – szemrebbenés nélkül ferdít, tekintetét visszavont horog módjára húzza le testvére arcáról.
Mikor ékelődött kettejük közé ekkora távolság? Eddig azt hitte, mindkettejük részéről kezdeményezésre és kemény munkára van szükség, akkor talán, talán felszámolhatják, találkozhatnak félúton, esetleg, most azonban úgy látja, olyan messzire sodródtak egymástól, létezésük kontinensei olyan mértékben mozdultak el, hogy a hatalmas, tátongó üresség, amely közöttük ásít, áthidalhatatlan.
– Nincs is kedvem tovább magyarázkodni – megvonja vállát unottan, véletlenül sem csatavesztetten. Bármelyikük fedné fel az igazságot, a másikat is magával rántaná. Igazán izgalmas helyzet, csak ne kushadna a belső tombolás, a figyelemvágy, az akaratosság benne. Feldúltságát és rosszullétét ugyanaz a nyugodt hullám mossa el, a barbiturát békéje. Elfordul tőle, asztalon heverő cuccai között kezd kotorászni, valamire ráfog, megemeli, dizájner toll, de már fogalma sincs, miért pont ezt választotta. – Neked pedig felesleges aggódnod, senkinek nem mondom el, mert, és most kapaszkodj meg, de jó erősen, nehogy leszédülj a székről – hátrapillant, pimasz közömbösséggel, mint akit nem érdekel, mekkora fájdalmat okozhat ezzel: – senkit sem érdekelne.
Nincs ebben személyeskedés. Orvel piszkos kis titkai ugyanúgy átömlenének apja érzelmi szűrőjén, miközben az anyjuk… nos, az anyjuk már régóta nem része a saját életének, másét fel sem fogná.
Kedd Május 05 2020, 10:07
Orvel & Arcyl
Azok a régi szép idők...
A szemeibe tekintek. Mégis szuggerálom. Vegye magát észre. Nem vagyok vak. Támad, morog, csahol, ugrik, mégsem mar. Ennyire ne gondolja már, hogy vak vagyok és csak egy szimpla gyomorrontást beveszek? - Abba neked kéne belemenned, nem nekem. Javaslom, hogy fogj hozzá, minél előbb. - Aztán államhoz illesztem mutatóujjam. - Miért is kéne neked ennyire hangsúlyozni? Az bizonygat így, akinek van takargatnivalója. Mint ahogy az ilyen érzelmi zsarolásokkal is jobban kéne foglalkoznod ahhoz, hogy hasson rám. De miért csinálja ezt, miért nem bízik bennem? Igaz, okot mindig adtam rá, hogy ezt ne tegye. De így... így még nem láttam sosem. E mögött több van. Betalált mondatának vége, ó, de még mennyire! Mert valóban: az, hogy én mit szeretnék, mit akarok, az senkit sem foglalkoztat. Még az öcsémet sem. Apánkat éppen annyira, hogy mindent szépen a földdel tegyen egyenlővé, gondoskodva arról, nehogy másképp legyen, mint ahogy ő elgondolta. S hogy nála jobb, zsenibb és dörzsöltebb senki sem lehet. De azért én szárnyaljam túl. Hogy, ha ezt csinálja? Miért nem tudunk összefogni, öcsém? Talán éppen azért, mert atyánk, annyira fantasztikusan elintézte, hogy ne legyen olyan jellemvonásunk, amibe beletartozik a testvéri összefogás. Elmondaná, hogyan vezethetnénk így ketten egy céget? Az övét? Nem hiszek abban, hogy át akarná adni valaha is a stafétabotot. A tenyerembe tekintek, egy félmosollyal. - És ha azt mondom, te engem, igen? - Azért is vagyok itt, most, hogy látom, ilyen állapotban van. De úgy tűnik, valóban magasról nem érdeklem. Felállok. - Ha esetleg felfordulnál, tedd kérlek csendben. Ne zavard a többieket - csapok a vállára, aztán kilépek a szobájából. Szeretlek öcsém, de vajon megértjük-e egymást valaha? A személyzetnek azért meghagyom, hogy többször haladjanak el Orvel ajtaja előtt, s megnézem, megvan-e az orvos száma is. Szükség esetére.