“Some of us look for the Way in opium and some in God, some of us in whiskey and some in love. It is all the same Way and it leads nowhither.”
Staten Island, Farrell Street 8. - egy kis épület, ami valamikor egy kis agglegény lakóház volt. Egy szoba, konyha, fürdőszoba. Szó szerint ennyiből állt. Ahogy beléptünk az épület ajtaján, úgy egy kis előtérbe jutottunk. Az egyik ajtó a valamikori hálószoba volt, ami most az iroda, a másik ajtón át pedig a konyha volt. Az irodámban volt egy másik ajtó is, amin át a fürdőszoba volt megközelíthető. Szerény épület volt, szerény berendezésekkel, de, aki ebben a világban becsületes, az nem viszi sokra. Az iroda két asztallal is bővelkedett. Az egyik az enyém volt, a másik az asszisztensemé, aki most nem tartózkodott benn. Nem minden nap van velem, hisz, ha éppen nincs lényegi munka, akkor nem mindig rángatom be dolgozni, hanem, hagyom, hogy magánéletet éljen. Neki is van, mit csinálnia, mivel foglalkoznia, van élete és biztosan jobb dolga is van, mint a cigarettafüstöt szívni. Persze, ha úgy dönt benéz, akkor jöhet. Nem szoktam kirakni, örülök a társaságának. Munkahelye úgy sincs rajtam kívül, szóval, ha nem akar otthon poshadni a polippal, akkor itt is jól el tud lenni velem. Ma még nem volt ügyfelem. Nem volt sok megbízóm, de annyi mindig volt, hogy ki tudjam fizetni Lili bérét és a lakbérét, az iroda bérleti díját, a rezsim, a mindennapi szükségleteim többek közt a cigim és a piám, nameg azt a kis kaját, amit vettem magamnak. Nem voltam nagy étkű, inkább ittam és szívtam. Nem volt sem rossz, sem jó a bevételem. Annyi meg volt mindig, hogy kihozzam, amire kellett és pár centet félre is tudtam tenni, de nem volt elég arra, hogy elég szép tartalékot tudjak felhalmozni. Egy átlag életet éltem, ami ki is elégített, jól el voltam, de tudtam, ennél több kellene. Kellene egy szép félre tett összeg, amihez tudok nyúlni, ha munkaképtelenné válnék. Igaz, arra kevés az esély, de megtörténhet. Persze még új iroda voltam, a városban, New Yorkban pedig nagy volt a kínálat, sok volt a konkurens iroda. Ez annyiból volt kellemetlen, hogy nem értettem máshoz. 42 éves volt, de életem során már sok mindent kipróbáltam, ám semmi nem jött össze nekem. Nem értettem máshoz és nem is tűrtek meg sehol, egy munkahelyen sem. Ha az iroda befuccsol, akár le is vethetem magam a Brooklyn Bridge-ről, mert akkor biztosan tönkre fogok menni és semmi jövőm nem lesz. Vagy kezdhetek megint új életet, csak most egy kisebb városban. A hamutartóból már kicsordult a sok csikk, amit ma felhalmoztam, ahogy szellőztetni sem ártott már, így a csikkeket beöntöttem a papírkosárba, majd lesepertem az asztalt egy nedves ronggyal, ablakot nyitottam, hogy kicsit szellőzzön az iroda, majd átballagtam a konyhába, hogy igyak egy pohár whiskeyt. Nem zavartattam magam, hogy még munkaidőben voltam, lehet ügyfél sem lesz, nekem meg szükségem volt egy kortynyi alkoholra, mert kezdtem lehangolódni és szomjazni is. A víz és a kóla már unalmas volt. A pia meg úgy sem üt meg könnyen, edzett voltam. A pohárral a kezemben mentem vissza az irodába, mert csörgött a telefon. - Cruise nyomozó - szóltam, közben ledobtam magam a székembe és letettem a poharat, hátha jegyzetelnem fog kelleni. - Igen, persze. Tudok segíteni benne, igen. Abban nagy tapasztalatom van. Ötkor zárok hétfőtől péntekig, hétvégén pedig háromkor, szóval még van ideje bejönni, persze. Akár ma is, igen - néztem az órára, hisz még csak fél kettő volt. Úgy tűnt lesz valami munka, szóval örültem. Rám fért már. Nem csak anyagilag, hanem szellemileg is. Kezdtem baromira elunni már a fejemet. A hangja alapján valami idősebb csaj volt, de lehet csak csalóka. A telefon néha torzít egyes hangokat, de a munka az munka, a fizetés pedig kell. Megittam a piámat és elhatároztam, egyelőre ennyi, mert ki tudja mikor jön az ügyfelem. Igaz, magasról teszek rá mit fog gondolni rólam, ha meglát piálni munkaidőben, sosem érdekelt mit gondolnak, mondanak mások rólam és a viselt dolgaimról, de nem szerettem volna, ha emiatt fordul sarkon és keres más megbízót. Elmostam a poharat és félre tettem, majd visszaültem a székembe. Rágyújtottam és vártam, hogy az a Francine nevű nő, aki telefonált tiszteletét tegye valamikor. Azt a cigit több más cigi is követte, majd egy kólával kevert whiskey is, de csak fél pohár. Idő közben írtam egy SMS-t is Lilinek: "Mizu kislány? Este tali?"
It couldn't have happened anywhere but in little old New York.
chapter 1
- Elegem van belőled Anya, annyira elviselhetetlen vagy! Angie-nek volt esze, amikor lelépett itthonról, én is ezt fogom tenni! - Luna teljes erőből vágta rám a bejárati ajtót, érződött rajta, hogy most nagyon mérges rám. Ezzel az érzéssel nem volt egyedül, én is rettentően haragudtam rá, főleg ezután a kis monológ után, amit így odaszúrt. Pontosan tudta azt, hogy milyen nehezen viselem Angie távolságtartását, nem hiányzott az, hogy erre még a kisebbik lány is emlékeztessen. - Menj csak apádhoz - kiáltottam már csak az ürességbe, fel tudtam volna forrni mérgemben. Nagyon ritkán tartózkodtam odahaza, ez is egy kivételes alkalomnak számított, de már meg is bántam. Maradtam volna inkább a munkahelyemen, vagy mentem volna el a kozmetikushoz, esetleg egy masszázsra, még az is jobb lett volna, mint hogy ezzel kelljen szembesülnöm. Lehet, hogy nem én voltam a legjobb anya a világon, de akkor is érdekelt az, hogy mi történik Lunával, és nem akartam, hogy olyan hibába sodródjon, amibe én annak idején. Bosszankodásomat csak úgy tudtam levezetni, hogy a konyhában lévő üres poharakat elmostam egymás után, addig is volt időm gondolkodni, hogy Luna most vajon hová is indulhatott. Még kora van, biztos, hogy nem az apjához, de akkor mégis hová. Megfordult a fejemben, hogy nyomkövetőt szereltessek a telefonjába, de ahhoz előbb meg kellett volna szereznem a készülékét. Apropó, nyomkövető. Eszembe jutott, hogy a minap kaptam egy telefonszámot az egyik kedves törzsvendégemtől, azt állította, hogy a pasas egész ügyes, azt leszámítva, hogy a modora borzalmas. Engem őszintén nem érdekelt az, hogy kinek milyen a modora, míg végzi a munkáját, azt viszont tudtam, hogy egyedül nem fogom megtalálni Charlie-t és szükségem lesz segítségre. A mosogatás után ezért elő is húztam azt a kis papírlapot, amire felvésték a férfi telefonszámát és fel is hívtam őt. - Rendben, akkor még ma bemennék, nemsokára indulok - a cím is megvolt, ezért a telefonálás után össze is kaptam magam, még útközben beugrottam a ruhatisztítóba, onnan pedig egyenes út vezetett Staten Island-ig. Mit ne mondjak, azért választhattam volna közelebbi magánhekust is, de valamiért ezt a fazont ajánlották. Márpedig ha ajánlották, akkor csak tud valamit a fickó, különben nem éri majd meg ez a fuvar és a törzsvendégemet is le fogom cseszni. Reméltem azt, hogy szerencsém lesz, bár ahogy egyre közelebb értem a célomhoz a GPS szerint, úgy egyre inkább éreztem azt, hogy ez rossz választás volt. A környék nem tűnt túl felkapottnak, legalábbis az a ház biztos nem, ami előtt leparkoltam. - Helló, van itt valaki? - beljebb lépdelve, ujjaimmal kopogtattam az ajtófélfán, de valami az ujjaimra ragadt, el is húztam a számat. Nem volt bizalomgerjesztő ez a hely, magassarkúm kopogása törte meg a csendet, ahogy beljebb haladtam és amint beléptem az iroda ajtaján, a csalódottságom csak még jobban fokozódott. Odabent érződött a cigaretta fullasztó szaga, sötét is volt, mintha egy bűnbarlangba csöppentem volna valamikor az 1980-as évek elején. - Elnézést, biztosan rossz helyen járok, Cruise nyomozót keresem, megbeszéltük - megpróbáltam visszafogni magam, hogy az arcomra ne üljön ki semmiféle fintor, nem éreztem jól magam ezen a helyen.
“Some of us look for the Way in opium and some in God, some of us in whiskey and some in love. It is all the same Way and it leads nowhither.”
Az épp aktuális cigarettám felénél jártam és épp csak kezdett megkörnyékezni annak a gondolata, hogy mikor fog megtámadni a tüdőrák és hányom ki a vérem, vagy, amit akkor szoktak a betegek. Nem voltam orvos, nem tudtam mivel járt és nem is érdekelte a tünetek, csak egy kicsit elgondolkodtam mikor jön el értem a kaszás a sok bagózás után. Talán adhatnék neki is egy szálat és akkor minden nap együtt szívhatnánk és ha már akkora bagós spanok leszünk, akkor talán megkíméli a semmirekellő életem. A kopogásra és a köszönésre odapillantottam az érkező nőre. Talán ötven körül lehetett, vagy több és minden bizonnyal az az idős bige volt, akivel a telefonban is beszélgettem egy sort és aki miatt az ablak is nyitva volt, de láthatóan még így sem volt teljesen elégett a légkörrel. Legalábbis a képe elég erőltetettnek tűnt. - Húzza a száját nyugodtan, mások is megteszik - szóltam oda neki a magam kissé rekedtes hangján. Aki annyit szívja a koporsószeget, mint én, annak már rég nincs bársonyos hangja, de nem is azért fizetnek, hogy a hangommal cirógassam őket. Illendően felálltam a helyemről és a szék felé intettem. Talán valamivel magasabb volt nálam így állva. De csak pár centivel. - Én vagyok Tristram Cruise, az iroda vezetője. Maga meg gondolom Mrs. Mandrake, akivel a telefonban beszéltem nem is olyan rég. Nézze el nekem a füstfelhőt, sokat dohányzom. Sürgetem a csontváz képűt, mert nagy a búzakalász a hátsó telken - intettem egyet amolyan leszarom stílusban. Megkínáltam volna kávéval, de gondolom úgyse inna nálam, hanem valami upper east sidei luxus kávézóban, szóval nem fecséreltem az időmet holmi udvariaskodásra és meghívásokra, hanem úgy voltam vele dobja le magát és bökje ki mit akar tőlem. A munka érdekelt. Miután leült, én is ledobtam magam és kihajítottam a negyed cigit az ablakon, hogy ha már az iroda átvette a füst szagát, legalább a képébe ne pöfékeljem bele. Nem, mintha annyira érdekelne, de volt bennem annyi illem, hogy nem fullasztom meg az ügyfelet, amíg nem írunk megbízói szerződést. - Mesélje el, miről lenne szó - dőltem kényelmesen a székembe. - A telefonban egy személy megkereséséről volt szó. Mit érdemes tudnom a férfiról és a maguk viszonyáról? Van róla képe? Illetve tudni, hogy mik azok a helyek, ahol a leggyakrabban megfordul és kik azok a fontos személyek az életében, akikkel talán tartja még a kapcsolatot?