A történtek után elég nehéz volt lenyugodnom, mert gondolataimban folyamatosan azokat a vádló szavakat hallottam, amiket hozzám vágott. Dühített az egész helyzet, ahogy ez az egész megtörtént, mert én is tudtam jól, hogy ennek nem szabadott volna bekövetkeznie. Hibás is voltam, másnap végig ezen kattogtam, hogy miért voltam ennyire meggondolatlan, hol követtem el azt a lépést, ami belesodort minket ebbe a káoszba. Haragudtam magamra és haragudtam Deborah-ra is, de amellett, hogy ezek az érzések kavarogtak bennem ott motoszkált emlékeim közt az a mozzanat is, ahogyan a kezem után nyújtózott. Ha nem akart tőlem semmit, akkor miért nyújtózott utánam, miért akart megérinteni? És én miért pörögtem még mindig ezen? Azután, ahogy velem viselkedett, hagynom kellett volna ezt az egészet és nagy ívben tojni rá, de még sem tudtam megnyugodni. Egész nap feszült voltam és ideges, a munka sem ment olyan jól, ráadásul az is frusztrált, hogy Deb egész nap nem jött dolgozni. A nővérpultban sem tudtak róla semmit, csak annyit, hogy kivett egy nap szabadságot. Csak mertem remélni, hogy ez az egész nem miattam van, valahol legbelül mégis úgy éreztem, hogy talán miattam nem jött be, és ennek én vagyok az oka. Ez pedig csak még nagyobb terhet rótt rám, ezért elhatároztam, hogy a nap végén elmegyek hozzá, mert beszélnem kell vele. Nagyjából este tíz körül fejeztem be a műszakot, végre nem voltam beosztva huszonnégy órára, ezért már mehettem is, amint átvedlettem a ruháimat. Csak a szokásos, egy farmer, mellé egy póló és a dzsekim, ami késő este azért jól jött a motoron. El is indultam, miután bepötyögtem a GPS-be Deb koordinátáit és már süvítettem is Staten Island felé. Az adataihoz nem volt nehéz hozzájutnom, azért mégis csak maffiózók közt nevelkedtem, ismertem néhány trükköt és nem volt nehéz kihasználni a HR-s hölgy nem figyelését, amint fél percre magára hagyott az irodájában. Az éppen elég volt ahhoz, hogy kilessem a kolléganőm címét. A belvárosból elég sokáig tartott eljutni hozzá, még annak ellenére is, hogy motorral könnyedén szlalomoztam az autók között. Odaérve a házhoz, már későre járt az idő, magam sem tudom, hogy pontosan hány óra lehetett, de már nem világítottak a lámpák, minden ablakból sötétség áradt. Nem tudtam, hogy mégis hogyan kéne beköszönnöm, mi van, ha otthon van a családja, vagy a vőlegénye, de akkor is beszélni akartam vele. Emiatt elővettem a telefont, először csörgettem őt, de mivel nem vette fel, úgy döntöttem, hogy írok neki egy sms-t, amiben csak ennyi szerepelt. Itt vagyok a ház előtt, gyere ki. Az elküldés után viszont türelmetlen voltam, szerintem fél percet sem adtam neki, máris odasétáltam az ajtóhoz, és bekopogtattam. Már az sem érdekelt, ha maga a díszpinty nyit nekem ajtót, aki gyűrűt húzott az ujjára, akkor is beszélni akartam Debbel és nem tágítottam a küszöbről. Ideges voltam persze, ujjaim ütemesen jártak az ajtófélfán, és türelmetlenül vártam, hogy végre már ajtót nyisson.
“Happiness is like a butterfly; the more you chase it, the more it will elude you, but if you turn your attention to other things, it will come and sit softly on your shoulder.”
A tegnap történtek olyan mélyen éríntettek, hogy ma egyszerűen még ahhoz sem volt erőm, hogy be menjek a kórházba, így már a kora reggeli órákban betelefonáltam azzal az indokkal, hogy szabadnapra van szükségem, az itthoniaknak pedig egy kis rosszullétre fogtam az egészet, mert legalább volt indokom a szobámba zárkózni, és azon gondolkodni, hogy miért is kellett mindent ennyire elrontanom magam körül. Anya csak időközben jött be, hogy le ellenőrizze jól vagyok-e miközben az ágyban össze görnyedve bizonygattam, hogy igen, pedig semmi sem volt rendben velem. Mindenféle gyógyszerek hozott be, amelyek csillaíthassák a kitalált rosszullétem, külön nekem csinált levest, ami az egészségem egy kicsit helyre állíthatná, de sem étvágyam, sem pedig kedvem nem igazán volt a társaságához, túlságosan szégyelltem magam ahhoz, hogy bárkivel is beszélgetni akarjak. Még vigyorogva arra is rá kérdezett, hogy nem-e vagyok terhes, ezzel pedig újabb okot adva a szomorkodásra, én pedig újra meg újra el kellett mondanom, hogy nem, csak valami rosszat ettem. Sosem szerettem hazudni, nem is volt erősségem igazán, de mivel a rosszullétem valódi, csak épp a lelkemet érinti, így nem esett nehezemre kitalálni bármit, amivel egymagam lehetek. A gondolataim azonban még mostantra sem javultak, pedig már bőven beesteledett, sőt csak egyre kellemetlenebbül érzem magam, miközben az ágyban forgolódok. Képtelen vagyok aludni, még mindig olyan nyomasztó érzésem van, mintha a tegnapi tettemmel az egész világom romokba dőlt volna, pedig ki feltételezhetné éppen rólam azt, hogy micsoda egy alattomos dolgot tettem? Át fordulok a hátamra, a hajamba túrok és hálát adok az égnek, hogy már mindenki alszik, mert már unom újra meg újra elmondani mindenkinek azt, hogy jobban vagyok. Pedig rohadtul nem. A szobát körül ölelő sötétséget mindössze csak a az éjjeli szekrényemen lévő lehalkított telefonom világítja ki, ami után reflexszerűen nyúlok, hogy Lisan nehogy felébredjen. Meglátva azonban a kijelzőn szereplő "Claudia" nevet - ezt a tegnap történtek miatt írtam így át -, tágra nyílnak a szemeim, és sebesen ülök fel az ágyba, egy kicsit még meg is szédülök a hírtelen mozdulatomtól. Végül az mellett döntök, hogy ki nyomom a hívását, mert azt gondolom, hogy a tegnap mindent megbeszéltünk, amit meg kellett. Egyáltalán mi a fenének hív épp ebben az órában? Aztán rögtön azután a telefon ismét pillogni kezd, de ezúttal egy üzenet érkezik Ric-től, amit kétszer is elolvasok, hogy biztos legyek abban, hogy jól értelmezem, azt amit írt. Egészen biztos, hogy megőrült. Mit csinál itt? Egyáltalán honnan tudja a címem? Rémülten ugrok ki az ágyból és a rövid, selyem, fekete hálóingemre, épp, hogy rá kapok egy hozzá illő szintén selyem köntöst, a telefonomat el kapom, hogy azzal világítsam ki a sötét lakást, nehogy valaki is felébredjen, majd szélsebesen hagyom el a szobánkat, a köntösömet épp csak össze fogva magam előtt, és nyargalok végig a házon. A kopogásra össze rezzenek, és már szinte szaladva megyek a bejárati ajtóhoz, amit dühösen nyitok ki. Értetlenül, remegve és morcosan nézem a küszöbön ácsorgó férfit, aki úgy tűnik, hogy mindenképp azt akarja elérni, hogy ne menjek férjhez. Mi másért jött ide? - Megőrültél? Mi a fenét keresel itt? - a szavaimat suttogva ejtem ki, miközben kilépve az ajtón, halkan csukom az be magam mögött, hogy Riccardot kezdjem a lehető legtávolabb taszigálni a háztól. Felpillantok az emeletre, hogy meggyőződjek arról, hogy még mindig mindenki alszik - a még mindig lekapcsolt lámpák erre utalnak -, majd egy nagyobb rózsabokor végéig meg sem állok, remélhetőleg Ricc sem akadékoskodik. Amint megállunk a bokor mögött, ami eltakar bennünket, hátrébb lépek egy keveset, mert újra érzem, hogy hatalmába kerít valami ostoba érzés. - Nem ronthatsz csak úgy ide, ha a kedved úgy tartja. - förmedek rá ezúttal egy kicsit hangosabban, de még mindig vigyázva arra, hogy ne keltsünk túl nagy feltűnést. Már csak az hiányozna. - Na és ha valaki meghallott volna? Mivel magyaráztad volna ki? - soha életembe nem voltam még ilyen helyzetben, épp ezért nem is igazán tudom, hogy hogyan kéne ezt kezelnem. Legyek túl szigorú hozzá? Vagy inkább hagyjam, hogy megélhessem a pillanatot? Nem... az lehetetlen. - Egyáltalán honnan tudod, hogy hol lakom? - még mindig semmit sem értek, de abban csak reménykedek, hogy nem valami zaklató, akit ha akrnék - kicsit mégsem akarom - sem tudnék lerázni magamról. Ha ezt csinálja mindent tönkre fog tenni.
Türelmetlen vagyok, nem is kicsit, de nem csoda, hisz már az előző éjszaka óta nem tudtam megnyugodni, folyamatosan a vitánk járt a fejemben. Bántott a dolog, nagyon is, és nem csak azért, mert megbántott a szavaival, amiket hozzám vágott, de nem tudtam feldolgozni azt, hogy megromlott a kapcsolatunk, vagy nevezzük is bárminek azt, ami kettőnk között volt. Ha nem is lesz más, mint hogy kollégák vagyunk, akkor is szükségem volt arra, hogy ezt az egészet letisztázzuk, én nem tudtam úgy nyugovóra térni, hogy haragban legyünk vagy kerüljük egymást, ez egész egyszerűen kicsinált. Arról már nem is beszélve, hogy a kórházban sem tudott róla senki semmit, ez is zavart. Éppen ezért szeltem át a várost, és tapostam a gázra, nem foglalkozva azzal, hogy hány autós dudált rám, vagy lengette utánam a középső ujját. Nem érdekelt. Az viszont már igen, hogy nem vette fel nekem a telefont. Biztosan haragudott még, már ott a liftben is megmondta, hogy többé látni sem akar, vagy valami ehhez hasonlót vághatott a fejemhez, nem is emlékeztem igazán. Aztán elfogyott minden türelmem és már újra lendíteni akartam az öklömet egy újabb kopogásra, amikor végre nyílt az ajtó. Fel voltam készülve mindenre, hogy bárki is nyithat ajtót, de szerencsémre Deb volt az. A pillantásom azonnal megakadt rajta, majd végig is futott a nőn, mert hogy eddig még sosem láttam ilyen holmiban. Ott a klubban már láttam őt csinosba öltözve, de azt leszámítva többnyire a kórházi göncökben volt, vagy nagykabátban hagyta el a helyszínt, így az újdonság erejével hatott rám most ez a selyem köntös, ami irtó jól állt neki. Na de nem azért jöttem, hogy bambán gyönyörködjek benne, és szerencsére a kérdésével észhez is térített. - Beszélnünk kell - vágtam rá határozottan, de azért kicsit visszavettem a hangomból, mert azért nekem sem volt célom az, hogy felverjem a ház lakóit. Más lett volna a helyzet, ha mondjuk a szülei nyitnak ajtót, vagy épp a vőlegény. Jó, akkor sem hiszem, hogy elmondom az igazat, de biztosan kitaláltam volna valami kamu dumát, csak hogy beszélhessek Debbievel. A nő viszont elkezdett kifelé jönni a házból, és konkrétan tuszkolt egyre távolabb a bejárattól, de olyan erővel, hogy már-már botladozva tettem egyik lábam a másik után, azt se tudtam hogy éppen hová lök. - Most meg mit csinálsz? - értetlenül néztem rá, de ahogy belökött a bokor mögé, ott már világossá vált, hogy nem akarja azt, hogy bárki is meglásson minket. - Ne legyél már paranoiás, senki sem néz, látod? - nagyban elkezdtem kalimpálni kezemmel az ablak irányába, hátha a díszpinty visszainteget. Ez nem történt meg, Deb pedig megnyugodhatott végre. Ő viszont máris támadóan lépett fel, pedig azt reméltem, hogy a történtek óta sikerült valamelyest lenyugodnia. - Hívtalak és smst is írtam - közöltem vele, mert még sem azonnal rontottam rá az ajtójukra, azért kapott néhány percet. Felet. Ő viszont tovább gyötört, egyik felháborodott kérdését követte a másik, viszont elég nehéz volt ezekre koncentrálni úgy, hogy a dekoltázsát megvilágították az utcai lámpák és sokkal több látszott belőle, mint eddig bármikor is. - Khm, megtennéd, hogy…- mutogattam a kezemmel - összehúznád? Mert elég nehéz komolyan venni így, hogy hárpiásan kiabálsz, de közben meg érted, a kettő együtt nagyon nem passzol és PTSD-m lesz - oké-oké, megint előjött a rosszabbik énem, aki hajlamos elkalandozni, de attól még nagyon is komolyan gondoltam azt, hogy beszélnünk kell. - Az mindegy, hogy honnan van meg a címed, aggódtam érted! Egész nap nem jöttél be, a kollégáknak meg nem szóltál semmit. Beteg is jött be, aki külön téged keresett! - jegyeztem meg csak úgy mellékesen, hogy érezze egy kicsit a felelősséget. - Vannak ötletem Deb, ne aggódj emiatt. De tényleg beszélnünk kell a tegnap történtek miatt, mert nem bírom kiverni a fejemből. Sem a csókot, sem azokat a dolgokat, amiket hozzám vágtál. Miért nyújtóztál utánam? Valami okod csak volt rá, neked sem volt közömbös a csók, igaz? - közelebb léptem hozzá közben, és mélyen fúrtam pillantásom a tekintetébe.
“Happiness is like a butterfly; the more you chase it, the more it will elude you, but if you turn your attention to other things, it will come and sit softly on your shoulder.”
Még akkor sem hiszem el, hogy mindez megtörténhet, amikor kinyítva az ajtót megpillantom előtte ácsorogni Riccardot. Nem tudom hová tenni az egész helyzetet, mindenre fel voltam készülve, de arra semmiképp, hogy képes lesz ide jönni az otthonomba, ahol mellesleg a vőlegényem is lakik. Szerencsére elég késő van ahhoz, hogy talán egy kis szerencsével senki se vegye Őt észre, nem nagyon tudnám mivel megmagyarázni, főleg, mert nem tudok és nem is szeretek hazudni. Azonban úgy gondolom, hogy az, amit most titkolni próbálok mindenki elől inkább csak egy kegyes hazugság, mert az egész jövőm függ ettől. Ric meg fogja magát és idejön...mert beszélni akar velem. Ez kész őrület. Nem tett már eleget tönkre mindent? Már csak az hiányzik, hogy a nyakamra is kezdjen járni. Kerülnünk kéne egymást, de főleg nem kéne beszélnünk semmiről. Azt hiszem, hogy a tegnap túl sokat is mondtunk egymásnak, amiket egyáltalán nem kellett volna, de legalább a súlyos szavak elegeknek kéne, hogy legyenek ahhoz, hogy ne is akarjunk semmit megbeszélni. Ezért kezdem el taszigálni a lehető legtávolabb a bejárattól, ami a lebukásunkat jelenthetné, mert nekilehet, hogy megérné ezt az egészet, de nekem egyáltalán nem. Nem leszek senki életében egy kaland, miközben egy tökéletesen hozzám illő társ van az oldalamon. - Ugye nem gondolod, hogy az ajtóban fogunk beszélni, vagy be hívlak majd egy kávéra? - mert mivel ide jött, azt gondolom, hogy nem fért volna bele az az opció, hogy csak simán rá csukom az ajtót. Elég elszántnak tűnik, épp ezért muszáj meghallgatnom a mondanivalóját, mielőtt mindent elront, amit hosszú évek alatt építettem fel. Egy kicsit pedig mégis örülök a jelenlétének, de akkor is hiba volt ide jönnie. A minket eltakaró bokor valamennyire biztonságot nyújt, egész addig, amig nem kezd a kezével hadonászni. Kimeresztett szemekkel nézem, hogy mit csinál, majd dühösen nyúlok a kezei után, hogy megakadályozzam abban, hogy lebuktasson, mert mi van ha valaki véletlenül pont kinéz az ablakon? - Mi ütött beléd? Ezt ne csináld! - szólok rá, és amint abba hagyja, vissza húzom a kezeimet újból hátrálok tőle, mert sokkal job számunkra, ha tartjuk a kellő távolságot egymástól. Mint tudjuk, nekünk nagyon árt a másik túlzott közelsége. - Láttam. De talán azért nem válaszoltam egyikre sem, mert nem akartam veled beszélni. Nem jöhetsz mindig ide, ha nem veszem fel neked a telefont. Nem voltam egyedül a szobában. - nem szeretek embereket bántani, de mégis adok egy újabb döfést a számára, hogy tudatosuljon benne, hogy foglalt vagyok. Meg azt gondolom, hogy ha sértegetni kezdem, akkor majd a lehető leghamarabb elmegy, és remélhetőleg többet eszébe sem fog jutni ide jönni. Túl kockázatos. Vádlóan figyelem és várom, hogy a feltett kérdéseimre válaszoljon, de helyette hülyeségeket kezd beszélni, én meg először nem is igazán értem, hogy miről beszél. Majd lefele pillantva, tudatosul bennem, hogy az öltözékem nem valószínű, hogy egy ilyen beszélgetéshez megfelelő. Zavartan fogom össze magam előtt a köntöst, mindkét kezemmel, hogy véletlenül se legyen belátása sehova, közben meg érzem, hogy mindjárt elsüllyedek a föld alá szégyenembe. Hogy keveredhettem bele egy ilyen helyzetbe? - Nem volt túl sok időm átöltözni. - magyarázkodok, és próbálok nem arra gondolni, hogy ugyanazt próbálja tenni velem, amit mindenki mással. Nem lát bennem semmi többet, csak egy testet, amit még nem kapott meg. Ezért van itt... mert sérti a férfiú büszkeségét, hogy nem hagytam Őt tovább menni, pedig így is sokkal több történt köztünk, mint az helyes lett volna. - Kértem egy pár szabadnapot. Kicsit kimerültnek érzem magam. - válaszolok végül, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tetszik annak a gondolata, hogy aggódik értem. De mégis miért? Mi a fene történik köztünk? Őt megértem... csak hozza a formáját, minden nővel ezt teszi, de én? Miért tartom még mindig túl vonzónak? Nem csak Őt, de ezt az egész helyzetet is. Aztán elérkezve a kínos részhez, amiről épp, hogy nem akarok beszélni, szeretném befogni a füleimet, hogy ne is halljam a szavait. Mégis csak mozdulatlanná meredve állok, földbe gyökerezett lábakkal, még mindig szorosan átölelve magam, hogy ne lásson belőlem ennél is többet és próbálom figyelmen kívül hagyni azt, hogy már megint veszélyesen közel lépett hozzám. Észnél kell lennem. Legalább nekem... - Én...én már nem is emlékszem semmire. Te is tedd ezt! Csak felejtsd el. - ismétlem azt, amit a tegnap is annyiszor a fejéhez vágtam, pedig az igazság az, hogy nagyon sokat járt a történteken az agyam, ami miatt utálom magam. Nem szabadna jelentősége legyen. Mégis van. Azt gondolom, hogy ha megpróbálok tagadásban élni, akkor sokkal egyszerűbb lesz elengedni a dolgot. - Túl sokat képzelsz bele az egészbe. Nekem semmit sem jelentett az a csók. Meg sem történt. - hadarom el az újabb hazugságomat és próbálom kerülni a tekintetét, hogy ne láthassa rajtam, hogy hazudok. Bocsánatot kéne kérnem tőle minden egyes szavam miatt, amelyek a tegnap a számon kijöttek, de mégis képtelen vagyok. ha megteszem, akkor nem megy el. Félek, hogy bárki is meglát minket. Ráadásul Ő is csúnya dolgokat mondott... - Ami a tegnap történt egy hatalmas hiba volt, Ricc...ezt Te is tudod. Épp ezért nem is akarok erről beszélni. Amit mondtál utoljára... megbántottál. Épp ezért, nem hiszem, hogy a továbbiakban bármilyen kapcsolatba is kéne maradnunk. - nehezemre esik kimondani a szavaimat, érzem, hogy a szívem egyre hevesebben kalimpál és ha nem megy el most rögtön, akkor bele fogok ebbe őrülni. - Ezért kár volt idáig jönnöd. - még mindig nem bírok rá nézni, csak össze font kezeimmel súrolom meg mindkét vállam védekezve a hűvös ellen, és egy kicsit lábujjhegyre magasodok, hogy láthassam a házunkat és megnyugtassam saját magam, hogy még mindig sötétség van.
- Miért is ne, simán behívhatnál, kollégák vagyunk.. - még a kezeimet is széttártam, hisz ez igaz is volt, bárki is kérdezett volna rá, mondhattuk volna ezt és még csak nem is hazudunk vele, legfeljebb nem fedjük fel a teljes igazságot. Az, ahogy a bokor irányába lökdösött, sokkal feltűnőbb is lehetett akár, főleg ha a szembe szomszédból netán valakinek az a szórakozása, hogy éjszakánként kukkol, ki tudja. Ezt viszont inkább már fel sem hoztam neki opcióként, nehogy még ennél is jobban ráparázzon a dolgokra, mert láthatóan teljesen ki volt akadva. Még a kezeimet is elkapta, hogy azokat visszahúzza a magasból. - Csak prezentáltam, hogy a kutya se foglalkozik velünk - jegyeztem meg, ahogy tekintetem a kezeit fürkészte, egészen addig, míg el nem engedett, hogy aztán távolabb lépjen tőlem és megkapjam a magamét, az újabb kioktatást és persze a tényeket, amikkel már eddig is tisztában voltam. - Nem szoktam mindig idejönni - ez volt az első alkalom, és erre is okom volt, de ő csak mondta és mondta, miközben nem tudtam nem észrevenni, hogy mi is van rajta. Kénytelen is voltam félbeszakítani őt , mert így nem lehetett komolyan venni a nőt, aki még engem is sikeresen kizökkentett abból, amiért valójában jöttem. Ez pedig nem volt fair. Ilyen cuccokban flangálni és így komoly dolgokról beszélni. Köntösbe bújását így csak egy pillantással nyugtáztam, majd végre a lényegre térhettünk, de hiába vontam kérdőre, úgy éreztem, mintha csak terelni próbálna. - Kimerült…akkor ez véletlenül se amiatt van, ami történt? Mert ha igen, akkor emiatt ne hanyagold a munkád! A betegek igenis számítanak rád Deb, és a kollégák is, és amúgy is, ez nem megoldás…az megoldás, hogy megbeszéljük ezt most - elég határozottan álltam a dologhoz, mert engem bizony nyomasztottak a történtek és én nem akartam még egy álmatlan éjszakát emiatt. - Nem emlékszel? - nevetnem kellett, mosolyogva ráztam meg a fejem, de ez inkább kínos mosoly volt, mint sem őszinte. Jó, hogy nem akarta letagadni a történteket. - Én képzelek bele túl sokat? - magamra mutattam, kezdett felhúzni a csaj. - Nem történt meg? Szórakozol velem? És az, ahogy a kezem után nyúltál? Ne tagadd le Deb! - megráztam a fejem, már nem játszott mosoly az arcomon, és csak feldühített, ahogy újra rám akarta hárítani a felelősséget. - Én bántottalak meg? De az nem volt bántó, ahogyan velem viselkedtél, ugye? Hogy az egészet rám hárítottad, miközben nyakig benne voltál? - vontam kérdőre, de ekkor már lábujjhegyen állt, és az ablakot fürkészte, közben meg annyira flegma volt, hogy az valami hihetetlen. - Oké, elmegyek - megráztam a fejem, mert sikerült újra megsértenie, pedig tényleg tisztázni akartam a dolgokat, megbeszélni higgadtan az egészet. Ha rajtam múlt volna, még abba is beleegyezek, hogy többé nem szólok hozzá, vagy tartjuk a szimpla munkakapcsolatot, csak lett volna őszinte és normális. De nem, megint csak a hárítást kaptam és úgy éreztem, hogy nem jutottunk egyről a kettőre, ez pedig mérhetetlenül felbőszített. Tényleg úgy volt, hogy elmegyek, az első másodpercben még lépni akartam, hogy kiforduljak a bokrok mögül, és célba vegyem a motort, de ehelyett az utolsó pillanatban aztán mégis visszafordultam felé, és tettem egy lépést is irányába, hogy ezzel egészen közel kerüljek hozzá. - Elmenjek? Vagy….- tenyerem a nyakára csúszott, majd közelebb hajolva, ezúttal lassan közeledtem az ajkai felé, miközben végig tekintetét fürkésztem, és ha nem lökött el magától, akkor végül gyengéden csókoltam meg. - Mond, hogy ez nem jelent semmit..
Dühösen fújtatok miközben a nagy rózsabokor felé terelem Riccardot, és egyszerűen nem tudom elhinni, amit mond. Komolyan képes lenne bejönni hozzánk kávézni, azzal az indokkal, hogy a kollégám? Nem szoktam éjjel haza hordani egyetlen kórházban dolgozó személyt sem. Sőt, nappal sem igazán. Mindig vigyáztam arra, hogy a kórházban lévő embereket ne engedjem annyira közel magamhoz, hogy az otthonomba is bejárásuk lehessen. Szerettem megtartani velük a munkatársi kapcsolatot, jól kijövök mindenkivel, de ennyi. Ezért nem is értem, hogy Ric honnan fért hozzá a címemhez, pedig elvileg a kórház szigorú szabályzata közé tartozik az is, hogy egyetlen ott dolgozóról sem adnak ki személyes információt. Erről azonban a figyelmem tökéletesen eltereli, amikor azt látom, hogy az ablak felé hadonászva akar mindenképp tönkretenni. Bár távolságot akarok tőle, de mégis kénytelen vagyok a kezei után nyúlni, hogy ne sikerüljön még ennél is kellemetlenebb helyzetbe hoznia, mint amilyenben már amúgy is vagyok. - És ha valaki felébred? Szerinted kicsit sem gyanús, hogy egy bokor mögé megbújva súgdolózok egy mindenki számára idegen férfivel? - még a hülye is rá tudna jönni, hogy mi is a helyzet, bár már én magam sem igazán tudom követni a saját életemben történő eseményeket. Sikeresen felforgatott mindent körülöttem. A tegnap óta úgy érzem, mintha valaki más lennék és nem az, aki eddig voltam. Ez egyáltalán nem jó a jövőmre nézve, mert ha kitudódik, hogy mit tettem, mint egy kártyavár úgy fog minden összehullni. Vajon Lisan képes lenne megbocsájtani? Talán a lelkiismeretmre kéne hallgatnom és én magam mondani el neki mindent, mielőtt magától jön rá? El fogom Őt veszíteni, ami annyit jelent, hogy saját magamat is. Nélküle nem tudok tökéletes lenni, mert mi csak együtt, vagyunk azok. - Remélem, hogy nem is válik ez a szokásoddá. - még csak az hiányozna, hogy rendszert csináljon a hírtelen látogatásaiból. - Honnan tudod a címem? - kérdezem meg ismét, hisz az előbb nem adott rá választ, de engem nagyon is érdekel. Csak bízni tudok abban, hogy nem azt a választ fogom kapni, hogy össze szűrte a levet az információkat megadó hölgyekkel is. Nem... egyáltalán nem érdekel, hogy kikkel van olyan kapcsolatban, ami túl lép egy bizonyos határt. Zabartan húzom össze magam előtt a köpenyem és próbálok nem figyelni arra, ahogyan néz, de nem túl egyszerű mindez azok után, amit a tegnap csináltunk. Hisz én is tudom, hogy pont annyira bűnös vagyok, mint amennyire Ő, de nem tudom beismerni, mert amint az megtörténik a csúnya igazságommal is szembe kell néznem: mégsem vagyok annyira makulátlan, mint amilyennek mindenki ismer, és amilyennek lennem kell. - Ne gondold, hogy minden rólad szól. Semmi köze az egésznek hozzád. Csak szükségem van pár nap pihenőre. - hazudom szinte szemrebbenés nélkül, és lesütöm a szemeimet, hogy azok se áruljanak el. Mert a tegnap óta igazából minden róla szól. Ez pedig megijeszt. Nem szabadna rá gondolnom, főleg most nem, hogy közeledik az esküvőm, azzal a férfivel, akit egyébként az életemnél is jobban szeretek. Ezért kell úgy csinálnom, mintha semmi sem történt volna, mert ha én elhiszem, akkor másokkal is könnyebb lesz elhitetnem. Bárcsak ne nehezítene meg ennyire mindent Ricc... - Csak ne lovagolj ezen a témán többet... kérlek. - sóhajtok, és egyre inkább kellemetlenebbé kezd válni ez az egész helyzet. - Nem nyúltam a kezed után. Ne csináld ezt... nem mondhatom azt, hogy mindez megtörtént, mert akkor tényleg a valósággá válik, és abban a valóságban én rossz vagyok. Nem akarom azt, Ricc. Nem...történt...semmi...köztünk! - sziszegem a fogaim közül ingerülten, és ha nem itt állnánk az udvarunk közepén, akkor valószínűleg most el is rohannék a közeléből. De félek, hogy akkor ismét kopogni kezd az ajtón, ami számomra egyenlő lenne a halálos ítéletemmel. Nem veszíthetem el az egész életem egy apró hiba miatt. Mert hiba volt minden köztünk... annak kell lennie. - Sajnálom, ha megbántottalak, de azért egy kicsit jogos volt minden. - hisz a történtek előtt egy kicsivel mesélt nekem arról, hogy előszeretettel fektet meg bákit, akit csak tud. Mit kellett volna akkor gondolnom, mikor úgy rám vetette magát? Igen, én is hibáztam, mert nem képeltem fel, de már megtörtént. Csak el kéne engednünk valahogy... A saját magam megnyugtatása miatt és azért, hogy leplezzem a zavaromat emelkedek lábujjhegyre, hogy a házunkat vizsgálva könyveljem el, hogy még mindig korom sötét van, majd helyeslően bólintok a Ricc szavaira. - Az lesz a legjobb. - nem is szabadott volna ide jönnie. Rezzenéstelen arccal, egyik lábamról a másikra helyezem a súlyom, miközben próbálom leküzdeni a vágyat, hogy utána szóljak, hogy egy kicsit még maradjon. Mert nem maradhat... túl veszélyes. Még mindig piszkosul vágyok rá, ez a legrosszab az egészben. Ahhoz, hogy el tudjak engedni mindnet, ami történt az kell, hogy ne akarjon a közelembe lenni. Aztán megáll és visszafordul, én meg nyelek egyet és érzem, hogy a szívem ismét hevesebben kezd verdesni. Akarnék szólni, hogy ne jöjjön közelebb, de a szájam nem nyílik, sőt, amikor ismét megszólal, még óvatosan a fejem is megrázom. A rohadt életbe... nem akarom, hogy elmenjen. Figyelem a kezét amely a nyakamra vándorol, aztán a tekintetét, végül pedig az ajkát, ami ismét veszélyesen kezd közeledni az enyémhez. Mégsem tiltakozok. Valami olyasmi fut át az agyamon, hogy ha már egyszer megtettük, ha mindenképp sáros lettem, akkor miért ne tehetnénk meg újra?... utoljára. A csókja ezúttal sokkal érzékibb, mint a legelső volt, nekem pedig még a kezeim is lecsúsznak a mellkasom elől, amelyekkel a köntösöm fogtam össze. Hozzá viszont nem érek, csak hagyom magam ismét elveszni a bűnbe. - Nem jelenthet semmit... - suttogom elszakadva tőle, de ezúttal nem távolodok el, csak aprókat sóhajtva, értetlenül nézek a szemeibe. Fogalmam sincs, hogy mit kell tegyek, pedig mindig olyan könnyen ment határozott döntéseket hoznom. Egyik részem azt akarja, hogy maradjon a bűntársam még egy kicsit, a másik pedig az, hogy tűnjön el az életemből. - Mit akarsz tőlem, Ricc? - még mindig nem bírok tőle eltávolodni, csak Őt figyelve várom, hogy valami olyan választ adjon, ami miatt nem fogom magam olyannak érezni, mint azok, akiket eddig megszerzett magának. Nem, mintha lenne bármi jelentősége, hisz férjhez fogok menni...valaki máshoz.
Deborah kíváncsiságára először csak megforgattam a szemeimet, de mivel ennyire fennakadt azon, hogy honnan is tudom a címét, nem akartam tovább borzolni a kedélyeit. - Bent voltam a HR-esnél, beszélgettünk és míg kiment a mosdóba, kilestem a gépből. És ne aggódj, nem a történtek miatt voltam nála - tettem még gyorsan hozzá, nehogy azt higgye, hogy jelentettem az esetet, amúgy is, inkább ő jelenthetné a dolgot, hisz én kezdeményeztem azt a csókot. Az más kérdés, hogy ő is nyakig benne volt. És ezt bizony most is elismételtem neki, amikor újra úgy próbálta beállítani az esetet, mintha csak és kizárólag én tehetnék róla. A beszélgetésünk viszont nem alakult jól, nem az történt, amiért jöttem és sajnos, egyre inkább éreztem reménytelennek és veszettnek ezt az ügyet. Nem lehetett vele normálisan beszélni, tagadásban élt a nő, ez pedig valahol mélyen felháborított, másrészt meg lehangolt. Tényleg csalódott lettem és már a bocsánatkérése sem hatott rám igazán, mert még abban is odaszúrt kicsit. Mert neki muszáj volt hozzátennie azt, hogy egy kicsit azért jogos volt. Már tényleg menni akartam, de az utolsó pillanatban valami eszement ötlettől vezérelve mégis visszaléptem hozzá. Nem elégítettek ki a válaszai, ahogy a tagadása is csak feszélyezett. Képtelen voltam így hazamenni. Még egyszer, utoljára meg kellett tennem, hogy tudjam, tényleg nem számít neki semmit az egész. Újra megcsókoltam az előző nap baklövése után. Nem kellett volna, nem szabadott volna, mégis megtettem. Ez most nem volt heves és hirtelen cselekedet, pontosan lett volna ideje arra, hogy elhajoljon előlem, hogy határozottan utasítsa vissza a közeledésem, még sem tette meg. Hüvelykemmel gyengéden masszíroztam nyakát a csók közben, hosszan kiélveztem ajkai puhaságát, nyelvének játékosságát, és mikor már elfogyott a levegő, akkor váltam el tőle, de akkor sem hajoltam távol, egész közelről suttogtam ajkaink közé a szavakat, miközben ujjaim még mindig a bőrét karistolták. - De mégis jelent, valld be Deb…- csupán egyetlen szót kellett volna kimondania, hallani akartam, de nehéz volt koncentrálni, amikor ennyire közel voltam az ajkaihoz és kedvem lett volna újra megcsókolni. - Nem tudom..Téged - suttogtam még mindig, ez mondjuk félreérthető is lehetett, hisz az, hogy csak ennyit mondtam, bármit is jelenthetett Deb számára. De annyira nehéz lett volna ezt megfogalmaznom neki itt az utcán, még jóformán gondolkodni sem tudtam normálisan a közelében, mint egy kiskamasz. Elvesztem a pillantásában, és nekem még csak az sem tűnt fel, hogy a bejárati ajtó felett felkapcsolódott a villany, mert valaki bizony úgy tűnt, hogy felébredt…
A kérdésemre feltett válaszán hitetlenkedve nézek rá, majd mintha valaki valami jópofa viccet mesélt volna, nevetem el magam. Egyszerűen nem fér a fejembe ez az egész. Képes volt kutakodni utánam, mert...aggódott? Ez egyszerre háborít fel, ugyanakkor csábít is, de arra nem igazán merek gondolni, hogy ennek bármi jelentősége is lehetne. Mármint egyértelműen csak azért csinálja, mert nem hagytam, hogy az ágyába csábítson, mint a többi áldozatát, és ezt nehezen tudja elviselni az egója. Talán, ha akkor tovább megyünk, nem lennék más a szemében, mint Merion, vagy az a doktornő, aki a férje mellől nála keresi a vígaszt. - Kilested a gépéből? - szólalok meg aztán megismételve a szavait, hogy hátha valamit rosszul értelmeztem. - Akkor miért voltál nála? Kitalálom... Ő is az egyike azoknak, akik... - legyintek inkább félbe hagyva a mondatot, hisz jobbnak látom, ha nem merülök ebbe bele, már így is épp elég feszültség van köztünk. Ráadásul nem is biztos, hogy tudni szeretném a választ. Hihetetlen, hogy egy pillanat alatt mennyire elcsúsztak a dolgok. Egy aprócska hiba, és máris képes romba dönteni mindent körülöttünk. A tegnapi napig úgy gondoltam, hogy nagyon könnyű szót érteni vele, mindig élveztem a társaságát, egyszerű volt megtalálnunk a közös hangot, most meg szinte elbeszélünk egymás mellett. Ő nem ért engem, én pedig Őt. Nekem muszáj úgy tennem, mintha semmi sem történt volna, mert vele ellentétben nagyon sok veszítenivalóm van. Ahelyett, hogy könnyebbé tenné a lelkem, csak tovább csinálja ezt... nehezen tudok önmagam lenni a közelében. Vagy ilyen lennék valójában, csak sosem mertem kimutatni igazán? Valamiért olyan nehéz elfogadnom, hogy nem vagyok annyira makulátlan, mint amilyennek mindenki ismer. Ez akkor is bebizonyosodik, amikor ahelyett, hogy tényleg távozna, vissza fordul, és ismét megteszi azt, amit a tegnap, én pedig csakúgy, mint akkor, most is képtelen vagyok arra, hogy kihátráljak. Érzem, hogy végig fut rajtam valami bizsergés, ami olyan jó érzéssel tölt el, hogy abba hagyni sem akarom. Most először érzem azt, hogy Lisanon kívül is van életem, csak még azt nem tudom, hogy hogyan lehet azt élni is. Meg nem is biztos, hogy akarnám. - Nem jelent semmit... - a szavaimmal még mindig tiltakozok, de az arcom valami másról árulkodhat, mert egyértelműen hazugság minden, amit kimondok. Épp az a baj, hogy nagyon is sokat jelent ez az őrület, de még mindig nem tudom megmagyarázni, hogy miért. A kérdésemre adott válasza azonban, egy kicsit újra elbizonytalanít, mert valami mást akartam volna hallani. Nem ezt, és nem így, hogy bárhogyan lehetne értelmezni. - Én már vagyok valakié. - sóhajtom végül kissé csalódottan, még mindig elveszve a tekintetében, mintha azt várnám, hogy azt mondja, hogy szeretné, ha csakis az övé lennék. Valahogx úgy érzem magam, mintha valami agymosást végzett volna rajtam, bárhogy is próbálok nem tudok reálisan gondolkodni. Odabent alszik a vőlegényem, én meg itt, elveszítve önmagam képzelek el undorító dolgokat. Ebben a pillanatban pedig észre veszem az ajtónál lévő fényeket, amelyek vissza zökkentenek a saját valóságomba és szembesítenek azzal, hogy milyen ostoba vagyok. Dühösen taszítom el magamtól Riccet, mintha valami szőrnyeteg lett volna, aki az akaratom ellenére támadt rám. Pedig mennyire akartam és akarom még mindig. - A fenébe, Ricc! Nézd mit tettél! - förmedek rá amint megpillantom az apámat, és ösztönszerűen lépek még közelebba bokorhoz, megfogva a Ricc kezét is, hogy hasonlóan tegyen Ő is, mert egyáltalán nincs kedvem az amúgy is kínos szituációt még meg is magyarázni. - El kell tűnnöd innen! Nincs jogod felforgatni az egész életem.. - még mindig halkan beszélek, hogy véletlenül se vegyen észre az apám, aki szerencsére csak az ajtó előtt állva telefonon beszél valakivel, de mégis végig fut rajtam a gondolat, hogy mi fog történni, ha meglát. Soha többé nem fordulhat ez elő... nem lehet semmi közöm Riccardohoz.
- Igen, ki - széttártam a karjaimat, még ha ez nem is volt szép tőlem, máshogy nem jutottam volna hozzá Deb címéhez, márpedig beszélnem kellett vele. A Papi sokszor azt mondta, hogy egy nagyobb jó érdekében lehet néha rossz dolgokat tenni, szóval ez belefért, hisz nem bántottam vele senkit, nem fájt a HR-esnek sem. - Jaj nem kell minden nőt azonnal összeboronálnod velem, éppenséggel a HR-essel nincs semmi, nem is volt és nem is lesz - fura, hogy erre rákérdezett, az viszont még furább volt, ahogyan erre reagáltam. Nem is értettem, hogy miért kezdtem magyarázkodásba, mert nem igazán lett volna köze ahhoz sem, ha netán ez az egész máshogy van. Aztán szó szót követett, elhangzott megint csak jó néhány sértés a részéről, meg persze az a rengeteg tagadás, ami kezdett már nagyon felbőszíteni. Talán tényleg jobb lett volna, ha azon nyomban ott hagyom őt, hisz ez az ügy veszni látszott, de mégis, egy részem nem nyugodott, ezért is csókoltam meg végül újra, mert tudni akartam, hogy mi ez az egész. És éreztem. Már megint nem tett semmit ellene, de a szavai megint mást sugaltak. - Ne hazudj Deb…magadat is becsapod ezzel - suttogtam ajkaink közé, miközben ujjaim még mindig ott nyugodtak a nyakán. Ő meg csak arról a Díszpintyről hablatyolt nekem, amire csak megráztam a fejem. Aztán hiába mondtam el azt, hogy Őt akarom, az egész olyan volt, mintha teljesen felesleges lenne szót ejtenem. Szerintem nem akart megérteni, totál tagadásban volt a nő és ez rettentően zavart. Ekkor kapcsolódott fel a világítás, és Deb újra nekem esett, durván és haragosan. - Mit?? - suttogtam, de ekkor már az én tekintetem is dühösen villant, Deb eközben még beljebb rángatott a bokor takarásába. - Eltűnni…- ismételtem a szavait halkan, miközben mélyen fúrtam pillantásom az övébe. Csöndben maradtam ezután, a távolból hallatszott, ahogy a férfi beszél, mindeközben csak haragos tekintettel fürkésztem Debet. A férfi hang elcsendesült, hallani lehetett a zár kattanását és a bejárat is elsötétült. Itt volt az idő, hogy tényleg menjek. - Ne aggódj, nem fogja ezt megtudni senki, nyugodtan folytathatod a mézes-mázas kis életed Díszpinttyel - mert láttam ám már nála bent a pasast, jól fésült fazon, de mivel a nevét nem tudom, maradok a díszpintynél. - De…- és itt visszafordultam felé. - Egy valamit jobb, ha tőlem tudsz Deborah, kurvára nagy tagadásban élsz…viszont, ha téged ez tesz boldoggá - egy negédes mosolyt villantottam felé, ahogy széttártam a karjaimat, aztán csalódottan ráztam meg a fejem, majd hátrébb lépve sarkon fordultam, és meg sem álltam a motoromig. Kell a tökömnek ez az egész! Gondoltam magamban, ahogy beindítottam a motort, és irányba vettem Manhattant az alattam robogó paripával. De hiába is akartam magamra erőltetni azt, hogy nem is érdekel az egész, attól még szarul esett, mert én éreztem valamit Deborah iránt. Valami olyat, amit addig még egyszer sem.
Nem igazán vagyok hozzá szokva, hogy bárki is olyan lépéseket tegyen értem, amelyek nem éppen tisztességesek, így természetesen meglep, hogy Ricc képes volt meglesni a címem. Értem tette egyáltalán? Vagy csak saját magáért, mert nem bírta elviselni, hogy visszautasítottam? Vagyis félig meddig. Bárcsak már az elején is olyan határozott tudtam volna lenni, akkor most nem lennék ebben a helyzetben. Annyira haragszom saját magamra, hogy még a tükörbe is alig tudok bele nézni, nem, hogy a szeretteim szemébe. Lisandroéba. Sosem fogja nekem megbocsájtani azt, hogy hűtlen voltam hozzá. Bár nem kell, hogy a tudomására jusson, de ismerem magam...túl lelkiismeretes vagyok ahhoz, hogy egy ilyen súlyos teherrel éljek a vállamon, amit egyedül nehezen is tudok cipelni. - Talán nem elég csinos? - vonom fel a szemöldököm, csak azért is még egyet bele döfbe, de azért nem tagadom, hogy örülök, hogy ezt a választ kaptam. Nem mintha bármi közöm is lenne hozzá. Még mindig én vagyok a legutolsó, aki bele szólhat abba, hogy kivel és mit csináljon, hisz épp az esküvőm szervezése közepén vagyok. A napok, mintha egyre jobban gyorsulnának, én pedig annál inkább érzem a bizonytalanságomat is az esküvőmmel kapcsolatban. A tegnapi nap pedig még jobban rá segített arra, hogy elgondolkodjak, valóban ezt akarom-e? A fejemben pedig újra meg újra ugyanaz a válasz jelenik meg: Nincs Deborah Lisandro nélkül. Mindezek tudatában pedig ismét hagyom, hogy az ajkaink egymásra tapadjanak, közben pedig a szívem az eszemmel vív valamilyen láthatatlan csatát, és hiába próbálok az utóbbira sokkal jobban rá koncentrálni, úgy tűnik, hogy a szívem sokkal erősebb. Hiába próbálom tagadni, nagyon is tetszik az, hogy egy kicsit tilosban járhatok, még akkor is, ha tudom, hogy valaki a végén sérülni fog. Hogy az ne én legyek és ne is a vőlegényem, akivel hosszú évek óta egymás támaszai vagyunk... hát maradok a tagadásnál, amit Ricc sehogysem akar elfogadni. Épp ezért maradok csendben, mintha a hallgatásommal fogadnám el végül azt, hogy neki van igaza. Tényleg sokkal többet jelentett ez az egész, mint amit ne lenne szégyen bevallani. Az én kérdésemre adott válasza azonban nem nyűgőzött annyira el, semmivel sem érzem magam különbnek a többi zsákmányától, de nincs időm ebbe ennél is jobban bele merülni - lehet, hogy úgy jobb is -, mert teljesen megzavar a felgyúlt lámpa, majd az apám látványa. Védekezésből pedig ismét előjön belőlem a tegnapi támadó jellemem, és úgy förmedek rá Riccre, mintha nem lennék legalább annyira hibás, mint Ő. Az rendben van, hogy nem én hívtam ide, viszont... kicsit túl lőttünk a célon. Elbújva mindenféle tekintet elől pedig úgy érzem magam, mint két szerelmes tinédzser, akik titokban lehetnek egymáséi. Tiszta káosz. Amint találkozik a tekintetünk, elfordulok tőle, majd megkönnyebbülten fújom ki magamból a levegőt amint apa befejezi a telefonálást és mi így megúszva a bűnünket maradhatunk ismét kettesben. - Azt is fogom tenni. Te pedig maradj ki belőle! - ahogy szokták mondani, legjobb védekezés a támadás, én pedig előszeretettel alkalmazom is ezt, hisz úgy érzem, hogy túlreagálja a dolgokat. Még csak nem is jogos a sértődöttsége, hisz nagyon jól tudta, hogy vőlegényem van. - Mit tudsz Te az én boldogságomról? Hagyjuk ezt Ricc... nincs ennek semmi értelme. - sóhajtom szinte már fájdalmasan, és próbálom figyelmen kívül hagyni azt, amit a fejemhez vágott. Én nem élek tagadásban... csak egy kicsit össze vagyok zavarodva. Bele vitt valami ostobaságba, amiből mindketten tudjuk, hogy semmi jó nem származhat. Épp ezért nézem végig rezzenéstelen arccal ahogy egyre távolabb kerül tőlem, magamban bosszankodva ezen az egész mindenségen. Sosem gyűlöltem még ennyire magam.