"I am ferociously and inexorably infatuated with her. And that is absolutely dangerous. Because I know that I won’t be able to stop myself, even if she begs me to."
- Részemről valóban nem volt más opció. Már gyerekként imádtam rajzolni és festeni, ebben láttam meg az örömöt, és nagy szerencsémre jól is csináltam. - elnevetem magam, hiszen az, hogy valaki imád valamit szenvedélyesen, még nem jelenti azt, hogy jó is benne. Nekem hála az egeknek nagy érzékem volt mindig is ahhoz, hogy egy kóbor fantáziát hogyan öntsek a világra. - A szüleim próbálkoztak mással, legyek orvos, rendőr vagy ügyvéd, de ezek a próbálkozások mindig kudarcba fulladtak. Csak a saját fejem után mentem, és tessék. - talán némi nagyképűség csenghet vissza a szavaimból, de egyszerűen csak tisztában vagyok a képességeimmel, amik minden nap elteltével és minden apró tapasztalással csak fejlődnek. Érzem, hogy Dahlia jelenléte is megmozgat bennem valami nagyon erőset, ami visszafog nézni rám a vászonról. Ez nem egy egyszerű portré lesz róla, talán még az arca sem fog a papírra ömleni festék formájában... Ezek érzések lesznek, mélyről jövő, sötét gondolatok. Szerencsére valamilyen szinten kezdenek ezek csillapodni, ahogy megcsillannak a fények az alagút végén, s szép lassan reménykedhetünk abban, hogy kijutunk. Az elhagyatott metróalagukat már egy jó kiindulási pontot jelentenek. A felhívásra egyből az irányba kapom a fejem, kicsit hunyorítok, s valóban. Fény dereng arrafelé. - Akkor hamarosan tényleg kijutunk. Nem is gondoltam volna, hogy New York alatt ilyen hálózatok vannak... - ejtem el sejtelmesen a levegőbe, miközben én is felgyorsítom a lépteimet. Mégis mikor Dahlia megáll, én is lassítok mögötte. Megint különös gondolatok borítják el az agyamat. Az érkező szerelvény csábítóan csikorgó hangja, mely tőlünk pár méterre fog elsuhanni hamarosan... Csak egyetlen lökés lenne... Egyetlen, kósza lökés, s a csontjai olyan könnyedén szakadnának szilánkokra, hogy még a gondolattól is libabőrös lesz a karom... Furcsák ezek az érzések. Nem is tudom, hogy mire vágyok annyira sötéten. A halálára? Nem mondanám. Egy újabb együttlétre? Erre sem szűkül le teljesen a kör. Akkor meg mire?! Érzem a metró kellemes leheletét, mely megborzolja a hajunkat, mikor elhalad előttünk. Ekkor lépek mellé, hiszen a gondolataimat ismét csak megpróbálom visszafojtani oda, ahonnan érkeztek. Nem történik semmi lökés, még egy kósza ijesztés sem a részemről. - Hányan halhattak meg itt... - csak egy apró megjegyzés a hatalmas és erős gépezet láttán, mely hamarosan lefékez mellettünk nem sokkal, s magával viszi a mérgezett és fertőzött érzéseimet. Ismét. - Ez eléggé jó jel! - meg is eredek a metró után, aminek már látni a hátsóját, s hallani az emberek zúgolódását. Hamarosan el is érkezünk egy lépcsőhöz, ami felvezet a peronra, ahonnan eddigre már eltűntek teljesen az emberek. Csupán egyetlen kíváncsi szempár szegeződik ránk az egyik információs pult mögül, de a bajszos, életunt öregember amilyen kíváncsi volt az első pillanatban, a másodikban épp annyira érdektelenül fordítja el rólunk a szemeit. - Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha nem jobbra fordultunk volna, hanem balra, akkor hol lyukadunk ki. - jegyzem meg, mikor már felfelé robogunk a lépcsőn, melynek tetején hamarosan megvilágítanak minket New York esti, mesterséges fényei. - Majdnem eltaláltam, hol érünk ki. Egy megállóval előbbre tettem volna magunkat. - elnevetem magam, majd próbálom fejben összerakni, merre kellene visszaindulnom a templomhoz, ahol hagytam a kocsimat. - Visszajössz velem? Szívesen hazaviszlek, ha szeretnéd. - ám van egy olyan érzésem, hogy Dahliának most egyelőre elég volt a társaságomból. Többször hoztam rá a frászt, mint szerettem volna, de remélem, hogy egyik tettem vagy mondatom sem ütött akkora szöget a fejébe, hogy később elutasítson. Bárhogy is legyen, én már boldog vagyok, hiszen megtaláltuk egymást újra... S most már tudom, hogy hívják, s tudni fogok mindent róla, amit csak akarok... Így vagy egyedül, vagy a társaságában, de hamarosan megindulok gyalog vissza az autó irányába. Ideje lesz lezárni ezt a káoszban ázott napot.
- Jó látni, hogy valaki kiáll az álmai mellett, és sikerre viszi. Tényleg! Kevesekben marad meg ez a fajta életigenlés, ami belőled árad. - bár bóknak hangzik, valójában tényleg felrázza a hétköznapok unalmasra járt spiráljából Pierre. Az a magabiztosság ami árad belőle ragadós, még úgy is, hogy semmi sem történt köztük, Dahliát átjárja egyfajta felvillanyozó érzés. Hella mellett is ez szokott vele történni, habárnem ennyire intenzíven, hisz az ő kötelékük más alapokon nyugszik mégis oka van azt feltételezni, hogy ha mindkettejük így hat rá, akkor a lányban is van annyi művészi hajlam és tehetség, amit eddig is gondolt, és sokra viheti majd. Elvégre a férfinak bejött. Egyenesen lehetetlenség lenne elképzelnie valami bírói székben, orvosi köpenyben vagy egyenruhában. Tanárként? Még igen, az menne neki. Habár beleszőve az elképzelésbe a saját maga bűnös gondolatait van egy olyan érzése, ha korabelieket tanítana a másik, hamar orgiába csapna át az osztály. De tényleg...
- Elhiheted, én még úgy sem. - szusszan hitetlenkedve, mert bár vannak olyan városok, ahol nyílt titok, hogy a föld alatt olyan elképesztő dolgok húzódnak, amiket feltérképezni is vakmerőség és varázslatos, de erre a rohanó, számára néha unalmas városból nem nézte volna ki. S bár megint ott a figyelmeztető villanás az elméjében, miszerint ha az előbb Pierre annyira bizton állította hova jutnak ki, most miért cáfol rá azzal, őt is meglepi ez a sötét alagút, amire rábukkantak? A kettősség némi kételyt von a tagjaiba, ezért is költözik egy csepp óvó paranoia a megtorpanásába, ahogy hallják a szerelvényt közeledni. Logikája tagadja, hogy ez Pierre miatt lenne, csak simán saját fáradtsága, és bénasága végett áll meg ott ahol, nehogy a kocsi elé bukjon. Mégis ahogy mellé ér a férfi, élesebben kapja felé a fejét, s bárnem áll arrébb vagy feszül meg, egy pillanatra végigméri, végül csak nevetségesen hessegeti tova az újabb légből kapott hülyeségét. Kijuttatta őket innen. A fejébe tóduló baromságokat pedig csak a hely, a mostanában olvasott könyvek és a jelenlegi élethelyzete keverte össze. Hisz az út elején még illetlen dolgokat képzelt el, most meg félni kezd tőle? Dahlia bazdmeg nem vagy normális. Ha ezek után még szóba áll veled ez a férfi, kurvára mázlista leszel. Mert bár nem viselkedett kiakasztóan hisztis picsaként, azt sem érzi, a kezdeti könnyed légkör még köztük lenne. Bár lehet ez ismét csak a saját szorongásai kivetülése, mert ha nem a munkáján, vagy épp az unokahúgán, esetleg a szar házasságán feszeng, akkor kell találjon valamit, mert az élete mostanában nem engedi meg, hogy ellazuljon. Az egyenesen nevetséges és túl normális lenne. Tényleg vissza kellene mennie a pszichológusához. - Hát, biztosan sokan. Talán ezért nyomott itt kicsit a levegő. - magyarázza egy apró tűnődő mosollyal, kékjei körbefutnak az elhaladó szerelvény mellett és alatt, eltűnődve milyen életesemények kellenek ahhoz, hogy valaki egy ilyen monstrum elé ugorjon önszántából. Arról inkább nem gondolkodik el, milyen érzés lehet ha nem is önszántából esik oda az ember. - Mi héj! Várj! - kapcsol kicsit későn, merengése okán, és egy kibuggyanó nevetéssel ered Pierre után. Van valami felszabadító érzés, ahogy kifelé igyekeznek, még az öregember pillantására is inkább pír futja el, és nem a sötét gondolatok. Nem tűnődik azon, vajon megnézte e őket annyira az őr, hogyha történik vele valami emlékezzen rá. Ahogy azon sem, mi történhetett volna. Sokkal inkább újra a pozitív képek felé halad elméje, és ismét tininek érzi magát, aki tilosban járt egy fiú kedvéért. Még ha nincs a közelében sem a valós történet, kiszakadva a szorongás és az árnyékok csápjaiból zárkózik fel a másik mellé a lépcsőn. - Ezen én is eltűnődtem, de nincs az a pénz, hogy ezt ma este akarjam kideríteni. - ingatja a fejét, de hangja könnyed. Ilyen távlatból, ahogy kiérnek a levegőre, a fények alá, az épületek közé, kevésbé baljós és sötét már az a hely, amint amilyennek ott és akkor tűnt. Még mindig nem hisz a misztikumban igazán, de el kell ismerje, van ott valami, ami felborítja az ember józan ítélőképességét. - Még így is jobb vagy a térképészetben, mint én Milo. - oké, talán nem egy rajzfilm utalással kellene zárni az estét, de ha hülyén is néz rá a másik, csak vigyorogva vállat von. - Ha hívsz nekem egy taxit az bőven elég! Kártyával ki tudom fizetni, még ha a telefonom halott is. Esküszöm meghálálom egyszer. - kérlelő pillantással néz rá. Még nem oldódott fel benne a feszültség annyira, hogy éljen a lehetőséggel, hogy hazavigye, de ha megvárja vele a taxit, még így is egy gyors ölelésre, és egy arcra adott hálás puszira elkapja Pierret, mielőtt beül, és mosolyogva int, miután bemondta a címet a taxisnak. Míg hazaér így is milliószor játssza vissza az este beszélgetését, és mozzanatait, végül némi borba fojtva a összegzés által fellobbant szégyenérzetét, amiért hülyén reagált. Hisz visszagondolva nem is volt olyan szörnyű...nemde? ….
To Pierre
“A tiltott dolgoknak mindig aránytalanul megnő a vonzereje.”